Gala Bute la scară națională: Comisia Europeană ne cere 1 milliard de euro, iar noi pregătim un ordin prin care să-i scăpăm pe responsabili și pe profitori.
sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 12:04
Gala Bute la scară națională: Comisia Europeană ne cere 1 milliard de euro, iar noi pregătim un ordin prin care să-i scăpăm pe responsabili și pe profitori.
O investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Dosarul Gala Bute este doar o firimitură din totalul fraudelor de fonduri europene. Dar o firimitură care s-a strecurat în urechea politicienilor și-i enervează.
Îi enervează pe briganzii serviciilor secrete, transformați în băieții de business scăpați de sub control, de i-au scos din minți și pe ai lor! Și-i deranjează pe toți directorii, publici sau privați, care vor ca acest caz să dispară repejor din fața publicului.
Cînd să explice ei că asta e o întîmplare, s-a produs ireperabilul! Pentru că, după firimitură, din senin, în seara de joi, ministrul Teodorovici a trîntit pîinea pe masă.
Ministrul fondurilor europene a anunţat că “România va trebui să plătească CE, pentru deficienţe în sistem din 2009-2011, peste un miliard de euro”.
Eugen Teodorovici a adăugat, aproape în șoaptă, urmările: “Datoria imensă va fi preluată de către bugetul de stat și va apărea, automat, la deficit în raportul FMI”.
Au trecut 36 de ore de la anunţul-șoc al ministrului. Românii au realizat dimensiunea dezastrului, au intervenit pe site-uri și pe bloguri, dar nici un oficial din Guvernul României nu a însoţit îngrijorarea publică prin explicații.
Intrăm în era consecințelor.
“Mi-e teamă de mai rău”
“Asta e știrea anului! Unde-i răspunderea administrativă a celor implicați în deficitarea dintr-o data a bugetului cu 1 miliard de euro?!”, a exclamat Alina Mungiu-Pippidi.
Practic, 1 miliard înseamnă un sfert din cît a încasat în total România pînă în septembrie 2013 din fonduri europene. Și e doar începutul.
“Suma de 1 miliard reprezintă cam 5% din fondurile alocate României în perioada 2007-2013. Dar mi-e teamă că urma penalizări de și mai mari proporţii”, spune Marin Florian, expert pe fonduri europene la Blocul Naţional Sindical. El povestește că acordurile dintre Comisie și state prevăd trepte de penalizări, de la 5% la 25%. De asta se teme.
«Amenințarea este mult mai mare! Din cauza neregulilor, e posibil ca, în urma auditului din 2015, cînd se va estima care a fost impactul social real al banilor europeni, să fim penalizați cu 25%» Marin Florian, specialist în fonduri europene BNS
Dublă amnistie?
Dacă se va ajunge la imputări de 25%, care se stabilesc global, că europenii nu au zeci de mii de angajați care să vadă dacă Gala Bute nu s-a replicat la infinit, ţara va pierde practic tot ceea ce a reușit să absoarbă de la intrarea în Uniunea Europeană!
Cum ar trebui să reacţioneze România în momentul în care, în joia neagră, încasează încă 0,7 la deficitul bugetar?
“În mod normal, statul ar trebui să se îndrepte împotriva celor care au folosit banii necorespunzător sau chiar i-au fraudat”, explică o sursă a ziarului. Începînd cu vîrfurile vinovate ale Autorităților de Management și cu sistemul de firme clientelare creat de acești oameni.
“Dar, din păcate, pentru că știau că va urma acest gen de corecție din partea CE, se pregătește o măsură legală, care să-i absolve pe beneficiarii banilor europeni și să oblige bugetul să-și asume penalizarea”, a mai zis omul.
Nu știe cum se va numi acest act juridic eliberator, spune sursa. “Ordin, HG… n-are importanţă, vor să scape și va fi un document tip pentru toate ministerele”.
Un alt expert în fonduri europene, Marius Donţu, a lansat la emisiunea de pe TVR a lui Moise Guran ipoteza unei posibile amnistii care a fost aplicată, silențios, funcţionarilor în urmă cu ceva vreme și despre care nu s-a discutat public. Amnistia funcționarilor ar fi fost opera guvernului PD-L, iar amnistia beneficiarilor de fonduri europene este pregătită de Guvernul USL.
De fapt, ministrul Teorodovici a și amintit ceva imediat după anunț, cînd a spus că nu e normal ca primăriile să fi trase la răspundere dacă li s-au aprobat proiectele. Dacă primăriile, nu, înseamnă că nici companiile naționale și nici cele private. Nimeni, așadar, în afară de contribuabil.
Pînă la capătul măsurilor: cei care au semnat și cei care au cheltuit banii vor scăpa nepedepsiţi.
BRD, o bancă bună pentru afaceri de acest gen
La Gala Bute, CE a suspendat plata celor două milioane de euro din cauza suspiciunilor de fraudă și corupţie constatate de inspectorii DLAF.
Statul român a fost însă mai generos și a făcut decontările de la buget, prin ministerul condus de Elena Udrea și prin directorii companiilor de stat, strînși ca oile în vara lui 2011 ca să li se comunice să marce banul pentru box și patrie!
În sediul DNA, audierile continua, procuroarea Alina Stoica și-a amînat concediul, dar tot n-a găsit milionul de euro care ar face lumină. Nu-i nimic, dacă nu găsim noi milionul, ne-a pus Comisia Europeană să găsim miliardul!
Responsabil unic,în viziunea DNA, este Rudel Obreja. Lui i se reproșează că i-a determinat pe toţi cei implicaţi să închidă ochii la fraudarea banilor.
Printre cei care l-au favorizat din motive necunoscute sînt și bancheri din BRD, care au oferit creditul de 2 milioane de euro fără nici o garanţie palpabilă.
Cînd lucrurile deveniseră fierbinți și neregulile țipau ascuțit în dosarul inspectorilor antifraud de la DLAF, MDRT a liniștit banca: ”Ne asumăm noi riscul”.
Udrea a acceptat să preia debitul lui Obreja în ultima zi lucrătoare a lui 2011. Și, două luni mai tîrziu, a plătit către BRD Societe Generale.
Românii achită din buzunar
Vorba vine a plătit ministerul. Practic, penalizarea României la firimitura Galei Bute și, acum, amenda de 1 miliard de euro va fi achitată de cetăţeni. Ei sînt singurii vocali în acest moment.
În rest, liniște! De așteptat. Conducătorii și contribuabilii au devenit comunități diferite.
Opoziţia PD-L a guvernat în perioada neregulilor penalizate drastic de CE.
Puterea USL are a preluat aceiași oameni și aceleași rețete de manipulare a fondurilor europene.
Adevărul e că veritabilii responsabili s-au ascuns: de la Elena Udrea și gala ei de box profesionist pînă la Liviu Dragnea, cu cele 26 de milioane de euro cheltuiţi aiurea în Teleorman, și Maria Grapini, care-l finanțează din bani europeni cu 50.000 de euro pe lună pe pilotul de curse Mihai Marinescu. Vezi să deconteze Comisia pe ”5.3 Promovarea turismului” benzina unui pilot!
De cînd a reînceput tămbălăul cu Bute, nici superclasa funcţionarilor de fonduri europene din ministere n-a mai scos o silabă. Iar acum, ce să mai spună cînd le-a picat și miliardul?!
Potrivit siteului mbuget.ro lansat recent de ministrul Liviu Voinea, un miliard de euro înseamnă cît adună statul roman într-un an de pe urma impozitelor pe proprietăți!
1 miliard de euro cheltuiește Înalta Curte de Casație și Justiție în 80 de ani.
Sau altfel. Un miliard de euro încasează bugetul din impozitul pe profit al tuturor companiilor din România pe 5-6 luni!
S-au pierdut efectele în buget a o jumătate de an de muncă a tuturor angajaților români care și-au dus companiile pe plus.
Un miliard de euro! Și e un anunț tratat ca un bip. Ca atunci cînd îţi vine un sms după ce ai scos bani de a bancomat sau după ce ai plătit o cămașă într-un magazin. ”BRD SMS: Contul dumneavoastră a fost debitat cu un miliard de euro. Pentru disponibil… treceți la muncă!”.
În acest caz, ce plătim? Noi obișnuim să îi spunem blestem, dar se aude neimplicare.
ciupitu • 3 noiembrie 2013, 23:52
Cataline, de ce nu ai intervenit la emisiunea din aceasta seara a lui Gadea? Nu ai vazut ca Teodorovici abia a legat doia vorbe, desi nu e un tip prost. Pur si simplu nu a avut replica. Nu a combatut nimic din tot ce ai publicat tu si a citat gadea! Tu realizezi ca ancheta Bute a dezvaluit nu furtul unui milion de euro, ci o frauda de cel putin um miliard de euro. Ai deconspirat o masinarie bine unsa de facut bani!
Jos palaria, domnule jurnalist
mia • 4 noiembrie 2013, 0:24
Teodorovici a fost facut KO de dezvaluirile voastre la A3! As putea spune ca ati realizat ancheta anului. Felicitari
curiosul • 4 noiembrie 2013, 0:52
Am si eu o curiozitate care pleaca de la cateva observatii. In urma cu doua saptamani ai reluat ancheta Bute si pe parcurs ai dezvoltat teoria conspiratiei neaccesarii fondurilor europene. La nici o ora de la emisiunea lui Guran a picat anuntul cu amenda de un miliard e euro de la CE. Apoi a aparut Teodorovici la TV si doar a bajbait cateva cuvinte. A fost MUT. Toate se leaga prea frumos. Acum curiozitatea: care sunt sursele tale de informatii pentru ca sunt prea beton? In rest, bravo
Cătălin Tolontan • 4 noiembrie 2013, 1:26
53, curiosul, ciupitu, mia:
nu uitati ca sintem mai multi jurnalisti care lucram la ancheta, adica mai multe cai catre surse.
Apoi, e vorba de doi ani si jumatate, timp in care inveti cazul, simti oamenii si ei capata incredere in tine ca lucrezi cu buna credinta. Unii te urasc, altii te apreciaza.
Cind un fenomen capata proportii, cum e cel cu fondurile europene, apare un curent subteran de nemultumire pe care, ca jurnalist, trebuie sa-l captezi. E nevoie de rabdare.
In general, cititorii nu capata incredere in tine intr-un an sau doi, ci in timp. Prima noastra investigatie, pe care am facut-o cu citiva colegi cu care lucrez si acum, a fost in urma cu 20 de ani si se referea la sistemul de dopaj centralizat al statului roman, perpetuat dupa 1989!
Sursele? Asa cum zicea un jurnalist american, ‘Sursele sint camera de panica a democratiei si ultimul refugiu al constiintelor”. Oameni care se satura, se sperie sau nu mai vor sa sporte. Si care risca dar pe care nu i-am tradat sau expus niciodata, in 20 de ani. Sint sute de surse si le pretuim curajul.
Uneori, asa cum spui si tu, lucrurile se leaga fericit si totul pare o cale usoara si e normal sa suspectezi, chiar si cu generozitate, asa cum faci tu, curiosu,ca ni se dau pe tava. Dar nu e asa. Avem o circumspectie sanatoasa fata de momentele astea de potriveala. Ele vin si trec si ramii singur, ca ziarist, cu faptele marunte pe care le descoperi pina se fac mari.
De pilda, pina joi, retrezirea investigatiei Bute nu avea aproape nici o reactie publica. Din diverse motive…
Deodata, dezbaterea a capatat amploare. Dar, cind se va stinge, noi vom fi tot aici, cautind faptele alea mici.
Iar pe Teodorovici nu l-am judeca in nici un fel pentru prestatia din aceasta seara. Cum sa fii avocatul falimentului?
Asta chiar daca avem si opinii diferite, cum ar fi cele legate de faptul ca beneficiarii vor scapa de-a valma de penalitati si ni se arunca noua in circa decontul de 1 miliard! De ce? Printre altele, pentru ca beneficiarii stiu foarte bine unde au intors banii.
De fapt, uitindu-ne un pic in urma, noi, ca ziaristi, credem ca Teodorovici a iesit cu declaratia despre suma de 1 miiard de euro tocmai pentru ca simte ca e momentul sa schimbe in bloc conducerea fondurilor.
Dar nu e suficient. Orice pact de genul „Ce a fost a fost, de acum nu mai furam” sa-l faca pe banii lor, nu pe ai contribuabililor. Ce porneste pe o astfel de intelegere se sfirseste la fel!
Multumim pentru incurajari!
Noapte buna!
Georgel • 4 noiembrie 2013, 10:36
vă mai aduceți aminte de supărarea mare a lui Victoraș pe nea Traian care nu-i adusese fonduri imense de la Bruxelles ? De mult timp, în Romania nu se face nimic daca nu e rost de prăduială zdravănă, altfel, de ce să se deranjeze patronul ? El știe că trebuie să împartă și cu alții, vezi ”protestele” cu Roșia Montană sau gazele pe șest. Adică la noi nu contează cîteva locuri de muncă, dă-i dr… pe români, să plece la muncă, important este să satisfacem toți politicienii, vărsați în parlament cu toptanul, că doar nu de uninominal le pasă lor. Vedeți și cum scad permanent investițiile străinilor. Românul de rând are ori alternativa de a pleca, unde nici el nu mai știe, ori să fie prostit de media partinică.
curiosu • 4 noiembrie 2013, 11:19
Multumesc si spor la munca in continuare. Si, nu, nu o sa ramaneti singuri. In cel mai rau caz, o sa ramanem cu totii, noi impreuna cu voi, singuri
vlad • 4 noiembrie 2013, 21:17
Ponta anunta masiri de taxe, scumpiri de tot felul pentru ca nu sunt bani la buget. Adica trebuie acoperita intr-un fel si gaura facuta de amenda CE de un miliard de euro. Asa vom plati noi, oamenii de rand, fraudele din fondurile europene, in loc sa se incerce macar recuperarea banilor sau pedepsirea celor vinovati.
Ce e de facut?
gigi • 4 noiembrie 2013, 21:52
Folclorista descoperita de tine a fost azi subiect pe toate posturile TV. „Vocea si talentul” a fost inainte consiliera lui Hellvig atat la minister, cat si la PNL, iar acum nu numai ca este sefa pe aticoruptie la Dragnea, dar au facut-o si functionar public. E lipita cum s-ar zice de scaun.
Bravo pentru toata ancheta
poduldeflori • 4 noiembrie 2013, 21:56
Cu ancheta Bute ati mai castigat cel putin un cititor, adica pe mine. De saptamana trecuta am inceput sa cumpar ziarul de pe taraba „in semn de respect” pentru munca voastra.
Succes
asul-de-trefla • 4 noiembrie 2013, 22:34
Bafta cu ancheta Bute. Pana la capat!
GENU • 5 noiembrie 2013, 3:50
Niciodata nu veti fi singuri! Chapeau!
vlaicu • 5 noiembrie 2013, 13:45
Sunteti prea buni pentru Romania de azi. Bafta
cecilia • 5 noiembrie 2013, 14:11
V-ati specializat pe investigatii atat de bune incat sunt confirmate de institutiile statului si toate ajung in instanta. Dar cred ca va limitati sub umbrela Gazetei.
Felicitari
Cătălin Tolontan • 5 noiembrie 2013, 16:12
63, cecilia: multumim, dar e o legatura profunda intre investigatiile noastre si maturitatea si valoarea intregii redactii a Gazetei.
N-as lua-o ca pe o limitare, desi inteleg ce spuneti.
O zi buna!
adi stoica • 5 noiembrie 2013, 17:33
Recunosc, sunt un barbar, voi „sange” cu orice pret, voi s-o vaz pe d-na Udrea acolo unde hainele au model unic si nici nu-s asa scumpe 😉
Numai ca uite, fac ce fac procurorii astia si cand sa-ntinda mana s-o inhate, ii apuca asa un tremur, un blestem cumplit care-i rasuceste brusc cu 180 de grade si le-ndreapta privirea catre alti vinovati, baiguind pretexte halucinante: cum adica singurul vinovat e Obreja fiindca el i-a convins pe toti sa nelegiuiasca?!?
Domnule Tolontan, drumul e cel bun, sper sa tina si carutza. Succes!
Mihai • 5 noiembrie 2013, 20:02
Draga Tolo,
Se pare ca afisezi doar comentariile retardatilor mintal, care iti cinta in struna.
Nu noi pregatim ordonante, care sa ii scape pe infractori, ci usl-ul.
Faci foarte bine ca te ocupi de E. U.
Poate insa ca DNA-ul nu are probe impotriva ei.
Mai mult ca sigur ca nu o protejeaza nimeni.
Cind DNA-ul va avea probe solide impotriva ei, o va chema la audieri. Minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile de la Latrinele lui Felix nu sunt probe in justitie.
Dar, draga Tolo, de ce nu te ocupi de tunurile, de miliarde de euro, date de cei din usl ?
Intii sa recuperam miliardele furate de Felix, Nas6case, Patriciu, Mitrea, DIP, Dragnea, Oprisan, Mazare, Nicusor Constantinescu, Nicolescu – Arges, Fenechiu, Cancescu, Bradisteanu, Ioan Dumitru – Romsilva, Copos, Seres, Pantis etc etc etc, iar abia apoi sa vedem daca E. U. chiar a furat acel milion de euro.
Cred ca incerci, in disperare, sa abati atentia de la fraudele de miliarde de euro, ale stapinilor tai.
Infractorii din usl sunt de sute de ori mai numerosi, decit cei din PDL si au furat de mii de ori mai mult decit cei din PDL.
Este suspecta grija ta pentru un milion de euro, in acelasi timp cu indiferenta fata de miliardele de euro furate de hotii din usl, impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta, le tergiverseaza de ani de zile.
Chiar nu vezi ca PDL-ul nu s-a constituit in grup infractional organizat, nu a blocat reformele si legile anticoruptie, nu i-a aparat pe coruptii din propriul partid ?
Chiar nu ai aflat ca PDL-ul a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei ?
Chiar nu vezi cine ataca justitia, statul de drept si ii apara pe infractori, in ciuda probelor zdrobitoare care exista impotriva lor ?
Explica-le retardtilor care scriu pe forum ca miliardele furate din fondurile europente se afla in buzunarele banditilor din usl, care acum platesc jurnalisti corupti si postaci sa manipuleze opinia publica impotriva PDL-ului si a Presedintelui, adica impotriva celor care au salvat tara de la faliment, intr-o perioada extrem de grea, de criza economica mondiala, impotriva celor care au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei.
Adi • 6 noiembrie 2013, 8:35
De la 1 milion, la 1 miliard, sau cum sa „inmultesti” banii, in stil romanesc.
Cătălin Tolontan • 6 noiembrie 2013, 9:34
66, mihai: e geniala asta cu „nu noi”, adica PD-L cred, nu? Sau „noi”, adica firmele de digital care-i fac Elenei Udrea imagine? 🙂
Procedati la fel ca atunci cind erati la guvernare. Primiti in plic un mesaj de la consultantii politici si il recitati peste tot.
Ideile acestui mesaj, cu semnaturi diferite, apar pe toate blogurile si forumurile.
Nasol e faptul ca oricine nu e de acord cu voi devine „r e t a r d a t care scrie oe forumuri”, asa cum te exprimi, tu, vocea Elenei Udrea.
Cind eu si colegii mei il criticam pe Crin Antonescu pentru Piatra Arsa (1998-2000) sau cind lansam ancheta „400 de sali de sport” pe vremea guvernarii Nastase (2000-2004), Elena Udrea facea afaceri cu oamenii din cercurile lui Bitner si cu ceilalti din „mafia personala a lui Nastase” (citat din Traian Basescu).
Asa ca nu ne da lectii de lupta cu Puterea, indiferent din cine a fost ea formata 🙂
florin • 6 noiembrie 2013, 11:03
Sanatoasa atitudine. Toti sunt o apa si-un pamanat, iar asta nu inseamna ca trebuie sa omitem hotiile unora.
Multumesc
mihaela • 6 noiembrie 2013, 11:42
Sa intelegem ca va incarcati bateriile pentru urmatoarele dezvaluiri! Sper ca am dreptate!
Mihai • 6 noiembrie 2013, 13:41
Draga Tolo,
Se pare ca faci aceeasi confuzie pe care o face si Ion Cristoiu.
Cei care primesc mesaje in plic si care sunt platiti pentru a posta minciuni, calomnii, aberatii si magarii pe forum sunt oamenii usl-ului.
Mesajele pro PDL si pro Presedinte sunt intotdeauna corecte, decente, pertinente. Poate ca unele seamana intre ele, pentru ca adevarul este unul singur. Nu sunt platite sau comandate de nimeni. Oameni cinstiti din toate colturile lumii, doresc sa-si prezinte, in mod decent, opiniile. Se vede de la o posta ca sunt scrise de persoane educate, civilizate, inteligente.
Mesajele anti PDL si anti Presedinte sunt intotdeauna minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari, inscenari, manipulari, aberatii si magarii. Se vede de la o posta ca sunt scrise ori de r_e_t_a_r_d_ati mintal, indobitociti de banditii din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD, ori postaci, platiti pentru a crea confuzie, pentru a manipula electoratul.
Ca sa fii credibil, pentru fiecare articol impotriva E. U., care este banuita ca ar fi fraudat un milion de euro, trebuie sa scrii citeva mii de articole impotriva lui Felix, Nas6case, Patriciu etc, care au furat, sigur, miliarde de euro.
Problema tuturor oamenilor cinstiti este acum sa scapam tara de grupul infractional organizat din fruntea usl, adica de cei care au furat de au rupt, care au devalizat tara, iar apoi, ca sa scape de puscarie, au dat o lovitura de stat, au fraudat masiv alegerile si referendumul si ii favorizeaza pe infractorii din usl.
toma • 6 noiembrie 2013, 14:54
Daca prinzi un hot de la PDL, e comanda lui felix. Daca te iei de un USL-ist, toti te fac basist. Grea meserie ti-ai ales!
Cătălin Tolontan • 6 noiembrie 2013, 15:01
70, mihaela: 🙂
Emil • 7 noiembrie 2013, 12:39
Fac și eu o completare la ce a spus „intelectualul” de bine cu comentariul numărul 70. Și bineînțeles că acei „Oameni cinstiti din toate colturile lumii, care doresc sa-si prezinte, in mod decent, opiniile.” îşi trec la adresa de e-mail adrese foarte transparente, pe care pot fi la o adică contactați ca să confirme existența lor în lumea realului.
Emil • 7 noiembrie 2013, 12:40
Completare – M-am referit la comentariul nr. 71, nu la 70.
ion stanici • 8 noiembrie 2013, 12:25
in acest caz, dle Tolontan, platim ignoranta si lipsa de atitudine a acestui popor! probabil ca altfel ar fi stat lucrurile in perioada cand traia Tepes!
victor • 9 noiembrie 2013, 15:54
Ati luat o pauza sau asa se termina investigatia?
unicul • 9 noiembrie 2013, 18:36
Totul sau nimic. Acesta ar putea fi logo-ul DNA in acest dosar….
mister • 9 noiembrie 2013, 22:31
Gata? Asta a fost tot?!
Felicitari totusi pentru efortul depus. Incercarea moarte n-are…
george • 10 noiembrie 2013, 0:20
Traim intr-o tara care inca nu s-a regasit. Si cred ca mai avem de parcurs un drum lung pana la nornalitate in toate domeniile. Cu astfel de investigatii, poate reusiti sa scurtati putin acest drum
Multumesc
creare site • 11 noiembrie 2013, 0:26
pe principiul „nu-i avem dar ii cheltuim”
TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început” • 19 februarie 2015, 20:35
[…] pe 2 noiembrie 2013, CE comunica României că va primi o sancţiune de 1 miliard de euro pentru “folosirea defectuoasă a fondurilor”. Acesta a fost, susţin mai multe surse, momentul în care SRI și alte servicii, plus DNA, au […]