Acum că în România s-a restabilit legea și, peste noapte, au dispărut cele două chioșcuri de ziare și de cărți din Piața Romană, poate că, din considerente de inactivitate și plictiseală, va apărea un partid.
joi, 19 septembrie 2013, 12:17
Acum că în România s-a restabilit legea și, peste noapte, au dispărut cele două chioșcuri de ziare și de cărți din Piața Romană, poate că, din considerente de inactivitate și plictiseală, va apărea un partid.
Cele două tarabe din față de la McDonald’s erau urîte, ca mai toate construcțiile noastre, dar înghițeau istoria recentă, așa cum puține reușeau. Bucureștenii țin minte cele două chioșcuri din anii 90. Lumea dădea buzna la ele cît era ziua de lungă. Vorba lui Horia Ghibuțiu, în ”Adevărul”, era vremea cînd ”avioanele nu intraseră în turnurile presei noastre”.
Vînzoleală se simțea mereu la chioșcuri. Pe vremuri orașul citea și ziare de după-amiază, iar cînd aveau o nemulțumire, oamenii ieșeau cu zecile de mii din case și umpleau bulevardul dinspre Romană spre Palatul Victoria.
Jandarmii auzeau vuietul mulțimii mult înainte ca primii din coloană să ajungă în dreptul restaurantului Nan Jing, locul preferat de mîncat al lui Gică Hagi. Chiar și fotbalistul era propus la ”Cotroceni”, de disperare.
Nu cîștigam nici o luptă și nici o rundă de alegeri, dar continuam să umplem străzile. Mai sus de chioșcuri, spre ”Coloane”, am vîndut , din mînă, în martie 1990, ziarul studențesc la care lucram, făcînd în cîteva ore cei mai buni bani din istoria presei. Ne uitam la chioșcuri ca la niște mall-uri strălucitoare, inaccesibile, promisiune amețitoare a unor timpuri ”cînd vom ajunge în presa mare”.
Miercuri spre joi noapte, în locul chioșcurilor au apărut cîteva maldăre de materiale care pregătesc schimbarea trotuarului. ”Se modernizează!”, explică Primăria, promițînd că, pînă în decembrie, trotuarul va fi refăcut și chioșcurile vor reapărea. Care decembrie? Acesta, altul? Unul dintre chioșcuri s-a mutat la umbră, pe o alee. O propunere. Nu mai bine înhață Primăria plăcile de marmură ale lui Videanu din Pasajul Unirii, murdare și desprinse de umezeală în fiecare zi, le răstoarnă în Romană și scrie: ”Monument pentru proștii care au crezut!”?
Nașpa nu e că am crezut, ci că am făcut. N-am vorbit. Am făcut. Fiecare pe unde lucrează, acum și în ultimii 23 de ani.
Nu multă lume știe, de pildă, că, de cînd Nicușor Dan și echipa lui de hoitari neobosiți aleargă măsurînd cu rigla blocurile nou construite din Sectorul 1, samsarii imobiliari și-au schimbat comportamentul.
La început au zis că e o prostie pe care nici nu merită s-o bagi în seamă. Apoi că e enervant dar va trece, ca un capriciu al unor activiști hipsteri. Cînd s-au făcut ani și zeci de procese cîștigate de hipsteri, l-au înjurat pe Nicușor Dan, au încercat să-i timoreze colegii de ONG și, în final, au cedat! Iar astăzi blocurile nou începute pe străduțele din Sectorul 1 al Bucureștiului au cu un etaj în medie mai puțin, ăla de-l declarau șmecherii pod și-l făceau etaj, peste care mai turteau și o mansardă!
Stînd cu ochii atît pe Primărie, cît și pe constructori, Nicușor Dan și cei cu care lucrează le-au schimbat, pur și simplu, modelul de business. Afacerile nu s-au oprit, doar sînt ceva mai echitabile. În fond, toată lumea e mulțumită, așa cum se întîmplă de fiecare dată cînd lucrurile devin mai bune. Blocurile sînt mai aproape de lege, antreprenorii continuă să cîștige bani, Primăria are niște agenți de teren voluntari, copacii își văd și ei ramurile cît de cît, iar locuitorii zonei zic ”Uite că totuși se poate!”.
Acum două zile, Nicușor Dan a fost în platoul Antenei 3. A discutat despre Roșia Montană. În fața lui era Dan Șova, dar, evident, studioul strălucea în roz pentru ministru. Bogdan Chireac făcea ce a făcut mereu, lobby cu aer impetuos și independent, Mihai Gâdea intervenea îngăduitor la adresa lui Nicușor, iar ministrul stătea picior peste picior, cu un aer superior, de diriginte care vorbește cu un elev bătut în cap. Școlarul era internațional la olimpiada de matematică, dar nu contează.
Greu de suportat momentul! În acel moment, mi-am imaginat cum ar fi dacă Dan Șova l-ar fi avut în fața sa pe Cristian Tudor Popescu, nu în calitate de ziarist, ci de reprezentant al Partidei Străzii. De ce nu? După cum ziceam, au dărîmat cele două turnuri – chioșcuri de presă, se schimbă lumea.
Deranjante nu erau repartiția inegală și nici faptul că Nicușor Dan se descurca, evident, cu dificultate, ci faptul că un politician plătit de cetățeanul Nicușor Dan vorbea cu el ca și cum nu l-ar fi respectat deloc. Îi bagateliza argumentele și încerca să-l arunce în derizoriu. Șova avea multe motive să nu fie de acord cu Dan, dar nici unul să nu-l respecte! Mi-am dorit să se confrunte cu CTP! Nu într-o singură discuție, ci într-o lungă și neobișnuită campanie, în care ideile de pe facebook și din Piață să aibă mai multe voci care să le susțină: Dan, Crăciun, CTP, Moise Guran și mai sînt destui lideri posibili!
Pe vremuri, cînd Emil Boc îndrăznise să vorbească asemănător, paternalist-agresiv cu Bogdan Teodorescu, în același studio al A3, analistul i-a amintit premierului cine pe cine plătește și i-a cerut să fie respectat în calitate de cetățean. A fost un moment memorabil. Acum, într-o secvență în care a afișat un dispreț aproape identic, Șova a scăpat.
De ce CTP? CTP e integru, hiperinteligent, complet neșantajabil, n-are nici o treabă cu serviciile secrete și și-a dovedit forța vreme de 20 de ani, criticînd fapte și metehne din toate partidele. Are gravitație, convingeri, dar și o viață de trăit, de acord, însă poate că l-ar tenta ideea să facă posibil un pic mai mult bine în jurul lui.
Cu mare probabilitate că nu ar accepta, în fond totul e un joc de imaginație, să stea liniștit establishmentul care vede numai scenarii, nu m-a pus nimeni și eu însumi sînt departe, în mod ferm, de orice atracție politică, însă mă bufnește rîsul gîndindu-mă cum ar fi, totuși… După cum îl știu, sobru și atent cu propria imagine, probabil că CTP se va supăra, dar ne jucăm și noi. Jocul lui Ender.
Înțeleg că ideea unui partid nou sperie. Să stea puștii acolo, în Piața lor, cam ăsta e refrenul, să bată cu sticlele de plastic precum masaii în tobe, dar nu cumva să sară gardul și să se apuce de lucruri serioase că atunci schimbăm foaia! Pe bune?
Ce dublă eroare! Una de logică și una de înțelegere a lumii. Aia de logică e așa: de ce oamenii din Piață, intrînd în politică, ar fi de blamat pentru că ar avea interese ascunse, dar actualii politicieni sînt creditați ca plini de bună-credință? De cînd a devenit politica afacerea unui regn stabilit de televiziuni? Dacă ne uităm puțin la repartiția socială s-ar putea să descoperim că realizările stau taman invers. Adică în Piață, pe facebook și pe marginea politicii descoperi oameni care au făcut și în politică îi vezi, nu în integralitate, dar în majoritate, pe cei care au vorbit!
Iar eroarea de înțelegere a lumii mi se pare următoarea.
Pentru actuala clasă politică și pentru afaceriștii transpartinici care o întrețin e greu de spus care variantă e mai amenințătoare: mișcări politice noi sau această revoltă rămasă fără lideri, fără finalitate aparentă, fără structurare, însă acumulînd în continuare energii profunde, nemulțumiri nedormite de zeci de ani și arome amare! Sau voi chiar credeți că aceste generații de tineri se vor opri? Că se vor opri să gîndească, să refuze, să vrea, să crească și să se joace? Jocul lui Ender, dacă nu vi se pare prea violent.
Ce ușor ai scăpat, Dan Șova!
adrian • 19 septembrie 2013, 18:36
Ideea cu CTP e ciudata. Nui prea l-am vazut pe CTP sa sustina cauze publice. Am vazut-o in schimb pe Alina Mungiu la Realitatea duminica seara, cu un spagar al Rosia cunsocut, si l-a facut sa spuna ca nu sustine proiectul. Stiu ca ea il sustine pe Dan. Mai bine ar fi insa invers.
lucas31 • 19 septembrie 2013, 18:39
doamne de ce nu avem parte de niste conducatori cu curajul si integritatea de care dai tu dovada Catalin!cred ca ar fi momentul in care ar trebui ca oameni ca tine si CTP sa faca intradevar mai mult decat sa scrie…pana nu va fi prea tarziu!
Bibicul • 19 septembrie 2013, 18:52
O reimprospatare a cunostintelor de limba romana nu strica nimanui, domnule Tolontan!
Test pentru domnia voastra, ca tot sunteti asa de vigilent si perspicace:
„Acum, într-o secvență în care a afișat un dispreț aproape indentic, Șova a scăpat.”
Care este deosebirea intre indentare si identificare?
Care este deosebirea intre indentic si identic?
Nu este bine, domnu’ ziarist, nu este bine!!!
Dani • 19 septembrie 2013, 19:59
CTP integru? Ha ha ha! Unii stau cam prost cu memoria… au trecut mai bine de 23 de ani (ehh, parc-a fost ieri!) de la Golaniada. Dupa ce jandarmii au curatat Piata Universitatii de „elementele reactionare si huligani”, tinerii de atunci – aceiasi care participasera si la Marea Inghesuiala din Decembrie ’89 – au iesit din nou in strada. CTP, pe atunci la Adevarul (al cui „adevar”?), semna impreuna cu neregretatul Tinu un editorial pe prima pagina cu titlul ” Legionarii, in camasi verzi cu diagonala, au coborit in strada”…ori ceva de genul acesta. CTP are orice…doua miini doua picioare, chelie, chiar si ceva sub ea (nu e char prost, il strica caracterul sau coleric), are si „condei”…un singur lucru ii lipseste: coloana vertebrala.
Cit despre Nicusor Dan…hai sa nu vorbim despre slugi. Discutati mai bine despre stapinii sai.
De Sova aduc aminte doar in treacat, sa iasa la numar…El este oricum in plus, e cantitatea negljabila dintr-o ecuatie ministerala.
Ei sint doar niste gindaci deghizati, asa ca Ender ar face bine sa nu mai fie „vorbitor in numele mortilor” si sa mai puna din cind in cind mina pe Flit (ori pe „croitoras”, ca sa raminem in atmosfera romanului).
P.S.: de cite ori FMI-ul ne ma pune in circa cite o datorie impovaritoare, apare si cite un scandal. Acum avem doua: Rosia Montana si maidanezii. Cu portie dubla de praf in ochi, e de rau!
mircea • 19 septembrie 2013, 20:38
Din tot ce am vazut in ultimii ani singura persoana care ar putea sa reprezinte Romania ca presedinte este Ioan Holender .Prestanta , forta , personalitate , bani , realizat , relatii , respect , experienta de conducator,clasa – are tot.Altul ? Nu vad .E poate o tampenie ce spun dar cred ca ar fi extraordinar .
Radu • 19 septembrie 2013, 20:42
Asta’mi aminteste de d. Ilie Serbanescu ajuns ministru si n-a fost cea mai fericita chestiune. Problema nu e in lideri, ci in intreg sistemul. Schimbarea incepe de la a (nu) arunca hartii pe jos, de exemplu. Ce establishment, ce vizionari, ce lideri, mergeti in Piata Victoriei, o luati prin fata sirului de localuri vis-a-vis de sediul BRD si, in fata uneia din luxoasele scari de bloc de acolo o sa gasiti o minigroapa de gunoi. Mira-m-as sa o fi curatat, eu am vazut acum o luna. Ce e realmente ingrijorator e ca, pe langa ctitorul mizeriei, cine o fi fost el, se gasesc destui trecatori care-si amintesc ca au o hartiuta de aruncat sau te-miri-ce drept cand vad gunoiul pe jos. Si nu la cosurile de gunoi dispuse, strategic, la cativa metri departare. Curs de 20 de minute, cat am baut o cafea, am vazut asta de trei ori. Nu vreau sa fac acum mare extrapolare, dar mai avem mult de muncit la noi insine pana sa ne asteptam la lideri. Dupa limitata mea experienta de viata (30siunpic), avem taman conducatorii pe care ii meritam. Nu-s iesiti din spuma marii, nu-s asezati cu mana de Hristos. Sunt dupa chipul si asemanarea noastra, emulatia, vorba cuiva.
catmanol • 19 septembrie 2013, 21:39
Din pacate am pierdut 23 ani.
Cine isi mai aduce aminte de punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara?
Din pacate sunt(em) doar o mana de revolutionari, talpa tarii este pierduta in imobilitate.
Si din pacate in tara asta sunt mai multi (cu mult mai multi) descurcareti decat olimpici.
Eu, in optimismul meu, cred ca nu mai e nicio sansa. Poate la urmatoarea revolutie, cine o va mai prinde.
soriniz • 19 septembrie 2013, 21:44
De ce CTP si de ce nu Tolontan? Am mai mare incredere in acesta din urma decat in CTP.
Vlad • 19 septembrie 2013, 21:53
Si totusi domnule Tolontan, e nedrept, e nedrept modul in care acei oameni de buna credinta care au luat atitudine sunt linsati mediatic si sunt certati ca n-au iesit pentru 1.000 de alte motive. N-au un lider ferm, n-au un lider autoritar, n-au pe cineva care sa vorbeasca coerent, inteligent si la subiect. Nicusor Dan a fost carne de tun in studioul celor de la Antena 3, la fel cum e fiecare reprezentant care e cu cei din strada si se opune exploatarii de la RM. Tocmai de asta cei din strada ar fi avut nevoie atat de dvs. cat si de domnul Cristian Tudor Popescu. Tocmai de asta dvs. ar fi trebuit sa prezentati unui public mai larg documentele celor de la Rise Project. Pacat domnule Tolontan ca pana acum ati ales sa stati departe de acest subiect. Si cred ca acum e prea tarziu. Toate televiziunile si toate ziarele au reusit sa invaluie protestele intr-un val de nesiguranta. Au reusit sa ridice semne de-ntrebare indeajuns de multe incat multi din cei care au participat pana acum vor alege sa nu mai participe. Inca o data, ei un invins. Inca o data manipularea, ticalosenia, interesul unei companii straine a invins interesul national si interesul cetateanului de rand.
Ovidiu • 19 septembrie 2013, 23:04
Probabilitatea este intr-adevar mare sa vedem un astfel de deznodamant. Cu toate ca scenariul nu e tocmai acelasi. ”Joaca” lui Ender are complici… Sau nici in ”piata” nu e chiar curat liberul arbitru? Ma gandesc…
Oricum, articolul e foarte bun!
marian0904 • 19 septembrie 2013, 23:35
Ce simplu! Apare o noua miscare tanara. A cata oare? Si ce frumos se potriveste cu Miscarea Ebei si a prietenilor ei. Ce atata vorba lunga. Treceti la fapte fratilor, nu mai pierdeti vremea ca vin alegerile. Sau va place numai sa chibitati.
Donkeypapuas • 20 septembrie 2013, 0:04
Poate l-aş fi votat pe Nicuşor Dan în urmă cu un an DACĂ ar fi propus şi o listă, o echipă pentru Consiliul General. Dar nu a făcut-o!
Oamenii deştepţi învaţă din greşeli şi sper ca nicuşor Dan să fie unul din aceştia.
Ciprian Nițu • 20 septembrie 2013, 0:17
Propunîndu-l pe CTP ai aruncat nada către partizanii tăi, Cătăline! Însă ai omis un amănunt decisiv , ce putea să complice într-o oarecare măsură situația ! Cum ai fi reacționat dacă , cei care te învestesc cu încrederea lor , in -corpore, te-ar fi ”delegat” să fii arbitrul unor astfel de întîlniri excesiv de părtinitoare? Mă refer exclusiv la cititorii tăi! Simt nevoia să fac această specificație pentru a elimina orice echivoc din peisaj…
eu2367 • 20 septembrie 2013, 3:52
niciodata nu o sa cred ca voi, ziaristii, o sa spuneti lucrurilor pe nume! Alta data, o organizatie cu puterea voastra de a publica, ridica poporul! tu te lamentezi pt un trotuar ca nu vi se vand produsele! in 90 te lauzi vindeai si acum te vaiti ca nu mai vinzi… mai aveti si voi coloana verterala si educati poporul, nu mai sustineti directiile celor ce v-au angajat!! daca o sa ajungi sa vinzi curajul pt a ridica lumea din jaful asta vei fi erou… dar asta te depaseste pe tine, ca si pe toti gazetarii care sunt simpli slujbasi, ca si mine… STAI LA ORDIN, ca si aia la banda…
valentinnichifor • 20 septembrie 2013, 3:54
ca sa nu mai zic ca Ender era un deschizator de drumuri, unul care taia in carne vie, unul care stia ca trebuie sa castige pt ai lui… cu orice pret! voi va vindeti, din pacate!
florin • 20 septembrie 2013, 6:49
LIDERI NU POT FI decât principiile, idealurile nationale, carora trebuie sa le fii sluga si liant, coordonator si devotat până la sacrificiu.nu te poti cocota pe o movila de pa,mânt si sa strigi, gata sunt lider , urmati-ma. nimeni nu mai poate fi un MOISE în ziua de astazi, dar ceva din decebal, vladimirescu, brâncoveanu, balcescu, cuza, kogalniceanu, ic bratianu, maniu, etc trebuie canalizat, magnetizat si coagulat, nu sporadic si haotic, ci organizat cu elite, vârfuri, performanti, nu cu vesnica alinutza.personalitatile se disting prin talent, vocative, har, chemare, nu prin impingere de la spate. nu de baieti buni are nevoie tara, ci de oameni de excepttoie in vremuri exceptionale.de gunoaie, nesimtiti si pitifelnici, românii s-au saturat si stau acasa la TV, cu berea pe masă si injuraturile pe buze, improscând si ingropând din start principia, aspiratii, idealuri secular, nobletea, eleganta, inteligenta, competentele.ne meritam soarta.
tolo • 20 septembrie 2013, 7:52
Nu mai tii minte cand aveai publictate de la RMGC?
florin • 20 septembrie 2013, 9:04
va place cenzura. nu suportati sa fiti contrazis. ridicati statuie unui om nevinovat.au trecut 16 luni de la alegerile locale.
Reporter Virtual – stiri exclusive » CTP, invitat in politica, lider al Partidului Strazii. Provocarea lui Tolontan • 20 septembrie 2013, 12:24
[…] Cititi articolul integral al lui Catalin Tolontan AICI. […]
cabrera • 20 septembrie 2013, 14:33
Cine va pune sa va uitati la antena3?
Lila • 21 septembrie 2013, 1:09
apropo’ cunosc bine Rosia Montana, sunt impotriva folosirii cianurii, dar oamenii din zona sunt napsatuiti de soarta iar politicienii ii folosesc,fara scrupule, ca niste piese ruginite ce urmeaza sa fie aruncate, pentru a-si satisface interesele!? asta este „dragostea de tara”!
GENU • 21 septembrie 2013, 3:25
„Un om intra in metrou si moare. Cui ii pasa?” Asa zicea personajul interpretat de Tom Cruise in „Collateral”, filmul lui Michael Mann.
Pustii de la „Sportul” au intrat in alt tip de capcana existentiala, cea a unui unui serif din Sud, de la tara, incuscrit cu toate marimile locale. Stiti subiectul-„Gazeta” a relatat multe intamplari neverosimile legate de acest caz. Pe mine, ca simplu cititor, m-au impresionat. Dincolo de informarile impartiale n-ati putea face mai mult pentru ei? Stiti, pana la cianurile de la Rosia Montana, gunoiul de langa noi ne ucide mai lesne. Puteti face un exercitiu de igiena in sensul asta?
Va multumesc
huzaru-kultural • 21 septembrie 2013, 10:57
Hai ca am ras cu lacrimi
CTP ???
Ar fi superb sa intre in politica si sa ii se scoata dosarele de pe vremea Adevarul-tinu-taher, ehe…
Tolo, chiar ne crezi prosti ? 😀
vlad • 21 septembrie 2013, 14:47
Nu degeaba sunt chemati la Antena 3, Nicusor Dan sau Cernea…. oameni care pana la urma nu s-au ocupat de cazul Rosia Montana. Automat sunt nepregatiti si exact asta isi doresc aia de-acolo. Ce se faceau astia daca in locul lor era Gotiu??? Ii facea praf, omul ala e o enciclopedie cand vine vorba de Rosia Montana si exploatarile cu cianuri.