Visul ciobit al lui Peter Pan

RO-MÂ-NI-A! RO-MÂ-NI-A! se aude, parcă dintr-o dată, la 0-0, din inima tribunei londoneze. Camerele de luat vederi tresar și panoramează în căutarea galeriei care scoate acest strigăt înfiorat.

joi, 14 martie 2013, 11:56

RO-MÂ-NI-A! RO-MÂ-NI-A! se aude, parcă dintr-o dată, la 0-0, din inima tribunei londoneze. Camerele de luat vederi tresar și panoramează în căutarea galeriei care scoate acest strigăt înfiorat.

Nu e o galerie, sînt mii de oameni. Sînt mii de bărbați cu pumnii ridicați, strînși în grupuri compacte sau presărați pretutindeni în căldarea de lumină de pe Stamford Bridge. Sînt bărbați fioroși și sînt femei care rîd, fericite, ca într-o seară a recunoașterii și a revanșei.

RO-MÂ-NI-A! RO-MÂ-NI-A! Sînt aici mulți dintre cei care mîine, la prima oră, vor descărca lădițele cu legume sau vor prepara omleta și sandvișurile cu ton în restaurantele micuțe unde londonezii își iau micul dejun de dimineață, în drum spre muncă.

Sînt suporteri ai Stelei dar sînt, înainte de orice, români refuzați de propria țară și neîngăduiți întru totul nici măcar aici, unde cei mai mulți dintre ei muncesc cinstit, muncesc pe rupte.

Așa muncește și Steaua în teren, această echipă formată din 10 români, antrenată de un român, dar întinsă de un preparator fizic neamț. Cînd se va scrie istoria acestei călătorii fabuloase de un sezon, numele lui Thomas Neubert va trebui să-și găsească locul meritat, inscripționat pe oul Faberge al celei mai lucrate echipe românești din deceniul 2.

Chiar și cînd Mata a înscris, nimic nu părea pierdut. A fost un moment ”în care mingea a plîns pînă la poartă”, după cum a spus Grădinescu – bun comentariul său și al lui Enăchescu pe Dolce, obiectiv și civilizat, sperăm să nu-i scoată Gigi de pe post.

Steaua continuă să muncească și marchează epuizant, în minutul 45+1, prin Chiricheș, după o fază de biliard, cum ar fi scris sobrul Eftimie Ionescu, unul dintre cei care însoțea Steaua pe vremea cînd Reghecampf nici nu se născuse încă. E 1-1!!!

Repriza a doua se joacă cu gîndul la Raed Arafat și la ambulanțele sale miraculoase. Tensiunea e imensă și Reghe bea apă după apă. Inima fierbe în România unde se simte miros de zăpadă.

La Londra, Terry face 2-1 pentru Chelsea cu o jumătate de oră înainte de final. Tănase nu-l interceptează în demarcarea de la un corner scurt! ”Tănass”, așa cum exclamă imediat cei de la Kamikaze pe facebook.

Steaua e calificată chiar și la acest scor, dar va rezista?! Echipa face un pas instinctiv înapoi, sînt primele secvențe ale dublei manșe cînd albaștrii năvălesc pur și simplu peste noi. În minutul 72 vine pedeapsa lui Torres, omul plătit cu 3.600 de lire pe oră, atît cît cîștigă un britanic prosper într-o lună. E 3-1 și sîntem eliminați!

O deziluzie cît degrinogalada Stelei se așterne pe gazon. Am cedat terenul, am devenit o echipă lungă, întinsă pe aproape 50 de metri. Triunghiurile de pase care merseseră vreme de trei reprize se pierd și ele în iarba udă. Păcat de echilibrul interior de maestru Zen al lui Tătărușanu, păcat de jocul cu privirea sus a lui Bourceanu, păcat de sincronizarea perechii Chiricheș – Szukala, păcat pînă la urmă de efortul tuturor!

Ultimele minute trec greu. Steaua nu mai are forță. Scapă de un penalty! Trist, Reghe părăsește stadionul cu privirea sus, privirea aceasta care l-a enervat deja pînă acum pe impulsivul său patron. ”Să plece dacă vrea!”, spunea Becali chiar acum cîteva zile.

Ar fi o mare prostie să nu încerce să-l țină pe acest tehnician de 37 de ani, infinit mai matur și mai priceput decît nume mai scumpe și mai fițoase.

Aceasta ar fi adevărata înfrîngere. Să risipească visul. Steaua a fost zdrobită pe Stamford  Bridge, dar visul ciobit al lui Laurențiu Reghecampf e încă proaspăt precum cîntecul din cornul lui Peter Pan, a cărui statuie sticlește la doar două mile nord de stadion, acolo unde se întind liniștea și frigul din Hyde Park.

E 1 noaptea și, de nicăieri, în București a început furtuna.

Comentarii (139)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  15 martie 2013, 9:30

Ora de incepere a meciului 22, a readus in prim plan problema bioritmului nefavorabil pentru Steaua, care coraborata cu alarma falsa de la hotel din miezul noptii, a generat o a doua repriza mai fara vlaga, mai slaba, fara prospetime, plus ca meciul era in deplasare si si arbitrajul a inclinat sensibil balanta prin decizii gresite, minore, dar ferme, ce au turnat plumb in psihicul stelistilor, insa pe ansamblu rezultatul pare corect. Oricum Steaua s-a prezentat onorabil si alaturi de suporterii exceptionali din tribune merita sincere felicitari.

mihaela ciobanu  •  15 martie 2013, 10:01

Cu intirziere, multumesc Tolo, ca de obicei mi-a facut placere sa incep ziua cu un articol scris de tine, chiar daca nu ma intereseaza prea mult fotbalul.

sandu  •  15 martie 2013, 10:17

Da Steaua merita respectul nostru pentru parcursul facut,dar oare va mai prinde o alta sansa ca aceasta, antrenorul a gresit dupa primirea primului gol,era clar Tanase trebuia schimbat nu a jucat nimic mai mult a incurcat echipa Szukala terminase benzina golul doi o greseala a lui si golul trei tot la fel,schimbarile au fost facute cu jucatori rasuflati doua fantome de fosti jucatori,Adi Popa este doar un ,,caraus”de mingii alearga cu capul in pamant este o ,,umbra”palida a lui LACATUS,o echipa nu poate avea un parcurs lung in competitii numai cu goluri date de fundasi.la Steaua este clar antrenorul antreneaza ce primeste de la patron echipa nu este alcatuita de antrenor.

Grig  •  15 martie 2013, 10:28

E frumos spus „visul ciobit”…din pacate ramanem cu <>.
Felicitari Steaua!!!

cezar  •  15 martie 2013, 10:36

Bravo Steaua!Felicitari pentru daruire si pentru fotbalul prestat in
aceasta editie EL!
Va multumim pentru emotiile care ni le-ati dat si pentru
ca ne-ati aratat ca aveti potential pentru performanta la nivel inalt!

Sunt fericit si ma simt BINE!!!

lereter  •  15 martie 2013, 10:42

Articol plin de adevar,de echilibru. Steaua a jucat bine,dar nu s-a calificat.Si pe mine m-au infiorat romanii din stadion. Un prieten,m-a sunat la pauza,de pe Stanfort Bridge. Mi-a zis ca asa ceva nu a mai trait,ca atmosfera.Englezii se speriasera,taceau. Rasuna :Romania,Romania..,Pe ei ,pe ei…., si Steaua,Steaua…S-a pierdut pe lipsa de experienta,”la mustata”.Eu unul-nestelist fiind,dar roman -,am retrait atmosfera din Elvetia,cu multi (incredibil ,de multi) romani galagiosi care dominau sonor.Steaua,ca si CFR si-a facut datoria,anul asta.La anul Steaua, cu altii-poate cu Giurgiu,poate cu Dinamo ,poate cu Petrolul,poate cu Pandurii ,va trebui sa repete-macar partial- anul asta. Pentru Steaua grupele CL este obiectivul minim. Ceilalti ? Mi-e greu sa cred ca vor face ceva. De aia tot spun ca furaciunile de narbitri ,care la suporta CFR-care are know how,experienta si rezultate ,si afara-afecteaza fotbalul.De dragul ca un Becali,un Borcea etc sa nu-i mai faca hoti pe arbitri,iar Dinamo sa apuce un loc de Europa,CFR a fost martelata anul acesta, in numele lui:”lasa ca altadata,v-am ajutat si pe voi”.Bucurie trista (fara calificare) pentru Steaua,ca si la CFR,cind a batut la Man U in timp ce Braga s-a predat la Galata. Dar Galata aratase la Cluj ca merita mai mult. Bravi Reghe,de acum asteptarile vor fi mai mari.Sper,ca de dragul banilor Becali sa nu-si vanture echipa,greu mai aduna un lot asa bun.Ce a facut Reghe la Steaua seamana cu D. Munteanu ,la Galati,D Petrescu la Urziceni.Adica antrenori tineri ,fosti jucatori AFARA,au luat ce au vazut bun,au adaugat seriozitate si pregatire fizica ,la ce se cere acum si au avut rezultate ,nesperate de unii. Sa fim multumiti !

cabrera  •  15 martie 2013, 10:49

E adevarat,aveau fete de romani „fanii” din tribuna,ii recunosteai dintr-un milion.

ady  •  15 martie 2013, 10:54

Stelei ii lipseste doar putin: Belodedici, Iovan, Boloni, Hagi, Stoica, Lacatus, Balint, Jenei si Ilie Ceausescu.
Si un stadion.
In rest e OK, au tricouri si fulare, autocar, galerie.

fanulumocanu  •  15 martie 2013, 11:02

N-a fost Tanase la golul 2. Szukala a prins fluturi, era omul lui. Si la golul lui Torres tot el e de vina. Am inceput sa respect antrenorul Reghekampf dar poate ca l-a nedreptatit pe Gardos.

Alex One  •  15 martie 2013, 11:22

„Steaua zdrobita” ? Daca 3-1 inseamna zdrobit, cand calificarea se putea schimba in ultima secunda a meciului, oare cum se simte Totenham cu 4-1 ? In sfarsit o redactie fericita si un Tolontan multumit.

cristian007  •  15 martie 2013, 11:36

M-atzi plictisit cu aluziile la Stiucan, cat timp va mai tzine ??, sa nu mai deschid site-ul. Chiar, de ce nu-l angajatzi voi la GSP ?? O fapta face cat 1000 de vorbe. Eventual ii alocatzi si o emisiune in prime time daca chiar atat de bun.

brod  •  15 martie 2013, 11:42

dată fiind ora târzie de începere a meciului, probabil că golombioschi ilie mai aţipea… şi-l trezeau visele urâte cu arbitrul.

Cata  •  15 martie 2013, 11:49

false emotii intr-o lume in care ridicolul si meschinul se tin de mina. bleah!

BKLI1978  •  15 martie 2013, 11:58

SUPERB….

dili  •  15 martie 2013, 12:39

da, asta e diferenta dintre noi si aia din vest. nu o sa auzi niciodata un neamt urland ‘deutschland’ la un meci al, sa zicem, vfb stuttgart. numai noi, romanii, ne fudulim cu cacatul de tara in care traim, pe cand aia sunt constienti de valoarea lor, nu au nevoie de asa ceva. si, in al doilea rand, de ce trebuie sa fiu mandru ca sunt roman? voi sunteti mandrii ca sunteti grasi/inalti/slabi/cocosati? e o pura intamplare ca m-am nascut in tara asta. puteam sa ma nasc in tanzania la fel de bine. da, poate sunt mandru ca am o familie frumoasa, ca am reusit ceva, asta e alta poveste. dar ca sunt roman? e vreunul pe aici mandru ca are hepatita?

Mircea  •  15 martie 2013, 13:31

Nu poti sa ai pretentia cu un lot ca al stelei sa treci de o echipa ca Chelsea.
Nu poti sa visezi cand speranta ta in teren e doar Rusescu,iar un varf autentic nu exista la Steaua.
Cand in ultimele 20 minute,bagi o parodie de jucator ca Tatu,nu poti avea pretentia sa ajungi in fazele finale ale competitiilor europene.

Reghe,daca vrei sa faci performanta internationala cu Steaua,pune piciorul in prag,obliga-l pe Begali sa investeasca bani seriosi in jucatori care dau goluri.Steaua n-are asa ceva.

Daca Becali nu accepta,du-te la o echipa din strainatate,unde ai conditii sa faci performanta.

Vova  •  15 martie 2013, 13:43

Foarte coresct scris. Poate cu o singura greseala. „Steaua zdrobita”?? Pe bune, asa s-a vazut din redactia GSP? Zdrobita? Cum naiba englezii pot lauda o echipa care pierde cu 4-1, iar noi scoatem repede in fata faptul ca am fost zdrobiti? http://www.guardian.co.uk/football/2013/mar/15/tottenham-racism-internazionale-europa-league

blueredblood81  •  15 martie 2013, 13:46

1 si cu 1 face 2 ;intr-o lume a banului si unde stiintele exacte definesc viitorul noi avem pretentia sa facem din rahat bici si sa fie de aur .Analizand cele 2 echipe per total este o minune ca s-a ajuns pana aici . Cum poti spera sa fi un partener de competitie puternic cand tu Steaua nu ai un mediu propice pentru a realiza succesul ;iti lipseste centrul de copii si juniorii „pepiniera viitorului”,nu ai o baza moderna de antrenament ,nu ai stadion ,nu ai jucatori la nivelul celor cu care te bati ,nu ai parteneri de competitie care sa te pregatesca de meciurile tari.In subconstientul oamenilor multi iluzia miracolului bantuie si consuma dar realitatea se bazeaza pe „cifre” nu pe vise.Bafta si tineti minte „visurile” voastre alimenteaza visteria unora care nu lucreaza in interesul Stelei.

tristan  •  15 martie 2013, 13:50

@sandu
Pai stia si el ca trebuia schimbat Tanase, dar nu prea avea cu cine sa-l schimbe. Adevarul e ca in afara de Pirvulescu, Steaua nu prea are cu cine sa faca schimbari. Poate Iancu in viitor, si Costea si Prepelita, daca isi revin.

marius  •  15 martie 2013, 14:05

Reghe chiar a facut o echipa buna la Steaua si intr-adevar,adevarata infrangere ar fi plecarea sa de la echipa,dar din partea lui el picolo ciobandante si al omului carton carpa pres…..te poti astepta la orice.Respect Reghe,tine-o tot asa si munca iti va fi rasplatita……doar jumatatea ta te strica un pic….dar de…….U dormi cu ea in pat,nu altcineva si u stii ce e mai bine pentru tine.BAFTA MAXIMA LAURENTIU

Cataiasi  •  15 martie 2013, 14:19

Bravo, TOLO!

Daniel  •  15 martie 2013, 14:29

A fost foarte frumos acest vis, pacat ca sa terminat prea devreme, oricum a fost bine si asa.

Omul decent  •  15 martie 2013, 15:06

3600 lire x 24 ore x 365 zile = 31.536.000 lire pe an. Fix! Hmmm…

ciuche  •  15 martie 2013, 17:13

Tolo, la anul spargem tot.Aud ca Gigi l-a transfert ca varf pe Muntele Athos…

Marcel Anton  •  15 martie 2013, 17:30

RO-MA-NI-A! RO-MA-NI-A!: Aceasta este marea victorie a Stelei in perfidul Albion !

XXL, un dinamovist  •  15 martie 2013, 17:33

N-a fost macel, dar nici calificare – pentru intreaga campanie europeana ( locul 1 in grupa E.L., calificarea cu Ajax si, inclusiv, meciurile cu Chelsea), Steaua merita respectul nostru, al romanilor!
Pentru felul in care au inteles sa se manifeste pe Stamford Bridge, suporterii stelisti, cei de toate zilele, dar si cei de ocazie, merita respectul nostru, al romanilor!
Cu ce ramanem dupa campania europeana a Stelei? Ramanem cu ideea ca, atunci cand exista constiinta lucrului bine facut, si in Romania se pot face lucruri mari – sa fim, fiecare in activitatile noastre, precum fotbalistii stelisti!
P.S. chiar daca voi supara pe multi dintre patimasii suporteri stelisti, fac urmatoarea marturisire: in niciun moment al meciului de pe aseara, Chelsea nu mi-a lasat impresia ca poate pierde calificarea – asta e, cred eu, diferenta dintre o echipa buna, Steaua, si una foarte buna, Chelsea!

No offence,  •  15 martie 2013, 19:43

E 2013 parcă? Cum explicati lipsa tranziției spre o scriere actuală corecta? Sînt, strînși, rîd, cînd, plîns, gîndul, cît, sîntem, pînă, înfrîngere, cîntecul?

Tranziția e grea și trebuie să ne-o asumăm cu toți, nu parțial! Însă, tranziția a avut loc cu aproape 20 de ani în urmă. Îi înțeleg pe cei din diasporă, care n-au prins schimbarea pe meleagurile natale, dar dumneavoastră?

Altfel, toată stima și respectul pentru activitatea dumneavoastră!

deco  •  15 martie 2013, 21:14

unul dintre cele mai frumoase articole scrise la o infrangere. la 2-1 nu am mai putut sa ma uit la meci. recunosc. tensiunea e prea mare. a avea 1-1 la pauza iti da prea multe iluzii. lupta a fost un fel de david VS goliat. dar un David in crestere, care ia proteine la fel cum Messi lua proteine de crestere. Chelsea a dat 2 bare-gol. acea minge care a plans spre poarta s-a dus agonizant de incet in bara si apoi in plasa. aceasta echipa este extraordinara, trebuie sa aiba grija si sa ia model de la marile echipe ale barcelonei care au construit echipa in 3-4 ani pe aceeasi 7-9 jucatori. sa se ignore presa de cancan care vrea transferuri in fiecare zi. sa nu plece jucatorii importanti. La cum joaca acum echipa asta poate fi prima din Romania sa ajunga in primavara UCL.

nu conteaza  •  15 martie 2013, 22:10

Deci Rromania se califica in grupe UCL.
Adversari :
O varianta Real Madrid, Lyon , Kiev .
Pe ce loc termina Rromania ?
A doua varianta : Atletico, Tottenham ,Plzen .
Pe ce loc termina Rromania ?
A treia varianta : Bayern, Lyon, Fiorentina.
Pe ce loc termina Rromania ?

Dan M  •  15 martie 2013, 22:21

Acum sa nu cadem in pacatul de a crede ca daca a pierdut, Steaua este gata, s-a rasuflat. Bun, nu a trecut de Chelsea, dar au ajuns sa practice un fotbal pe care nu credeam ca o sa-l mai vad prea curand la noi. Pentru campionatul Romaniei, este o superechipa si mai este loc de crestere. Va dati seama ce au de gestionat cei de la FC Steaua ?

gilos  •  16 martie 2013, 9:57

Cum Cataline ? Nu ai mai pus o vorba buna pentru Tanase ?
Iar a fost o seara speciala de-a lui, iar noi, astia prostii, nu ne-am dat seama !

wrg  •  16 martie 2013, 14:44

dili

problema romaniei sint indivizi ca tine retrograzi primitivi prin definitie si care nu stiu pe ce lume traiesc. un neamt nu se va referi la tara lui niciodata in termenii tai murdari si nu sufera de individualismul tau bolnav tipic de altfel multor tarani.germania are f multe probleme si viata este la fel de complicata ca si in romania insa nimeni nu se razbuna pe tara lui ca romanii de provenienta taraneasca.desigur ca era mai bine pt tara sa te fi nascut in tanzania desi nici acolo nu-si injura nimeni tara si natia.

Vlad  •  16 martie 2013, 18:37

Chiar nu era cazul ca toti oamenii aceeia sa strige ROMANIA. Ei au reprezentat steaua si atat. Eu ca roman nu ma simt reprezentat de ei.

gabriel  •  17 martie 2013, 17:24

Catalin , chiar daca nu are legatura subiectul, te rog doua randuri si despre Raducioiu care azi implineste 43 ani!

dan.motru  •  18 martie 2013, 12:40

ADRIAN PAUNESCU–După cel mai bun rezultat din istoria fotbalului nostru de club, putem afirma: Craiova a făcut totul pentru noi, să facem totul pentru Craiova!

Adrian Păunescu

Şi astfel, într-o zi de miercuri a primăverii 1983, 16 martie, dacă mai ţineţi minte, obţinu cea mai populară, mai iubita şi mai stăpîna de sine, echipa românească Universitatea Craiova, rezultatul cel mai de preţ pe care acest fotbal al nostru l-a obţinut vreodată: intră în semifinalele Cupei U.E.F.A. Sigur că aceste semifinale puteau fi ale Cupei Cupelor sau chiar ale Cupei Campionilor, daca manevrele de culise, asupra cărora nu vom lasa niciodata uitarea să se aştearnă, nu acţionau cu duritate şi ipocrizie, eliminînd treptat din cursa pentru titlul de campioană de anul trecut şi pentru titlul de cîştigătoare a cupei aceasta echipa care a gasit in susţinatorii săi şi în sine insaşi capacitatea de a regenera şi de a umili, prin virtuozitate tehnică, angajare morala, dăruire patriotică şi inspiraţie în teren, toate planurile păcătoase urzite împotriva ei. Să nu uităm să spunem acestea încă de la început, pentru că, totuşi, de victoria Universităţii Craiova nu au dreptul să se bucure toţi în egală măsură. Cei care au furat ar fi mai bine să se dea binişor la o parte şi de la banchetul bucuriei şi eventual şi de la locurile unde au făcut numai rău şi au întins pîrjolul asupra acestui atît de iubit sport. Ce părere au acum de ticăloasa eliminare a Craiovei din Cupa României cei ce au dat decizia ca această echipă să fie scoasă din cursă în favoarea unei dealtfel curate şi cinstite echipe cum este Minerul Certej care, este momentul să subliniem asta, s-a opus cît a putut prin toţi cei ce o reprezentau, chiar ea, Minerul Certej, s-a opus nedreptei decizii. Adevărul este că, la ora de faţă, capitala fotbalului românesc este la Craiova. Şi s-ar putea ca una din capitalele Europei fotbalistice să fie aici. Nu vom glosa prea mult asupra victoriei care a fost evidentă şi îmbucurătoare pentru toată lumea, trăgînd după ea corurile de susţinători şi făcînd să explodeze de bucurie văzduhul din jurul stadionului şi făcînd să tremure, în ritmul galopant al inimilor, televizoarele din România. Ceea ce este clar, Craiova nua ajuns în semifinalele U.E.F.A. printr-un accident, nu a bătut doar o echipă vest-germană şi gata, s-a întîmplat, vezi dragă, lasă-i încolo de olteni, asta au făcut, nu au făcut mare lucru. Echipa Craiovei nu a eliminat pînă acum doar patru echipe, cum ar putea să rezume istoria, minimalizatorii de ocazie găsind şi de astă dată motive pentru a jigni Craiova. Craiova a învins echipe mari, echipe care îşi pregătesc jucătorii să cîştige cointeresîndu-i cu sume inzecite faţa de ce le oferim alor noştri. Craiova a traversat toate tipurile de fotbal din Europa şi le-a lăsat în urmă. Fotbalul italian, fotbalul francez şi fotbalul vest-german. Mai are de învins fotbalul britanic, pe care am impresia ca-l va intilni în curînd. Dealtfel o ciornă a acestui fotbal a învins de curînd în Irlanda. Dar pentru proba cu britanicii, oltenii sînt pregătiţi de pe vremea lui Leeds United. Deocamdată sa nu ne grabim. Sa spunem ca asta am obţiut şi e enorm şi sa spunem ca vrem mai mult. Şi să spunem că pentru a dori mai mult se impune ca, acum chiar, conducerea mişcării sportive din România să ia nişte decizii care să ajute în mod direct echipa craioveană, care şi-a construit prin sine însăşi şi cu aportul conducerii Doljului, precum şi cu ajutorul unor olteni care nu şi-au uitat casa, o echipă comparabilă cu cele mai bune din Europa . Dacă este de ajutat cândva Craiova, acum trebuie ajutată. Degeaba îi vei da unuia care se îneacă un pahar cu whisky. El nu de whisky are nevoie. Acum Craiova are nevoie de arbitri corecţi, care să nu părtinească pe adversarii ei şi care să-i protejeze [pej] ucătorii olteni de care sînt convinşi că oltenii îşi feresc picioarele aflate în lupta celor 88 [de] picioare de elită ale fotbalului european. Orice derbedeu poate lovi pe Balaci, poate distruge pe Cămătaru, intrînd în teren şi jertfindu-şi numele, care şi aşa nu există, printr-o simplă acţiune huliganică. Deci se cere o sporită atenţie în apărarea acestui bun naţional care este acum echipa Universitatea Craiova. Să nu ne ferim de cuvinte, să spunem adevărul, în trupa de sportivi craioveni vibrează milioane de inimi de români. Pe de alta parte, conducerea mişcării sportive are, dupa opinia noastra, datoria de a ajuta Craiova să-şi sporească valorile. Să nu tînjeascã după o rezervă oarecare, cînd atiţia jucători buni ar putea să-i intareasca efectivul. Am fost bucuros, spre exemplu, să aflu de la cei mai autorizati oameni din judeţ, ca U.T.A. este dispusă ca într-un schimb acceptabil să dea pe Coraş Craiovei. Sigur, vom pleda şi aici pentru echitate. Dar, imi permit sa salut gestul arădenilor care dacă va fi folosit, va însemna un imens cîştig de încredere şi de competitivitate in echipă. Şi alte lucruri sînt posibile. Se vehiculează mult numele lui Hagi, care ar putea şi ar dori sa vina la Craiova. Dar interese departamentale ar putea să-l ducă în alte direcţii. După opinia mea, la ora de faţă, a ajuta Craiova cînd eşti cetăţean român, loial, este practic, prin natura rezultatelor obţinute de olteni, totuna cu a ajuta echipa reprezentativă a României. Mintea trebuie să ne meargă acum tuturor, în directia sporirii caraterlor acestei echipe. Să creăm jucătorilor condiţiile cele mai bune pentru progres, să le dăm cele mai accentuate semne al responsabilităţii pe care o poartă şi, în acelaşi timp, să se găsească, prin strădanie comună, metodele cele mai bune de cointeresare a lor în obţinerea unor mari rezultate pentru fotbalul naţional. Mircea Lucescu îmi spunea în noaptea dinaintea meciului, că dacă Universitatea Craiova nu bate şi nu intra in semifinale, el personal este sigur că echipa naţională nu are nici o şansă în faţa Italiei. Mi-a plăcut declaraţia şi am simţit în tot ceea ce spunea Lucescu şi cinstea acestui antrenor şi dorinţa lui de a-şi face datoria faţă de cei ce l-au pus, tînar cum este, să conducă practic drumul fotbalului nostru. Oricîţi preşedinţi de federaţie am avea, tot directorul tehnic al naţionalei îşi pune amprenta asupra întregului fotbal al unei colectiVităţi. lată, Mircea Lucescu, lucrul s-a realizat. Craiova a batut echipa vest-germană Kaiserslautern, care nu este o echipa oarecare, şi care nu reprezintă un fotbal oarecare. Urmează ca dumneata şi toţi cei care pot face un bine Craiovei să faceţi acest bine. Să nu uităm că Universitatea Craiova este una dintre întreprinderile noastre cele mai productive şi cele mai puţin costisitoare, chiar una din cele mai rentabile. S-a investit puţin in Universitatea Craiova şi s-a obţinut mult. Să nu ne obişnuim cu gîndul că este destul ceea ce s-a investit. Este momentul, cred, să se realizeze urgent instalaţia de nocturnă a Stadionului Central din Craiova. Să ne explicam. Aceasta instalaţie de nocturnă nu este doar un lucru meritat de echia din craiova şi de publicul craiovean. Dar este şi o cucerire tehnica de care ar beneficia acum judeţul Dolj şi economia naţională în creştere. Cu un consum relativ mic de curent electric, curent menit să ilumineze stadionul, s-ar asigura în schimb prezenţa la muncă în zilele meciurilor şi realizarea producţiei economice cerute de partid în întreprinderile din Oltenia şi din întreaga ţară. Am văzut mii şi mii de oameni pe străzile Craiovei şi sute de maşini cu numere din toate judeţele. Din Timiş, din Argeş, din Maramureş, din Vîlcea, din Constanţa, din Braşov, din Călăraşi, Suceava, din Mureş, ca să nu mai vorbim de cele cinci judeşe strînse pumn ale Olteniei în jurul Stadionului Central din Craiova. Programarea la ore de seară a unui meci de o asemenea importanţă, odată cu lărgirea atît de necesară a capacităţii stadionului, ar însemna un beneficiu pentru toata lumea. Degeaba avem noi un stadion de 80.000 de locuri în Bucureşti, dacă astăzi capitala çapiţala fotbalului este în altă parte, la Craiova. Eu aş vrea să mă smulg puţin din corul lăudătorilor Craiovei şi să intru în rîndul arhitecţilor-proiectanţi care încearcă să vadă ce se poate face pentru ca această bucurie a noastră, a tuturor, să nu dureze doar pînă în seara de 16 martie 1983. Sigur că importantă este pregătirea jucătorilor care însă nu se desfăşoară în vid, în condiţii de seră, jucătorii au nevoi şi probleme şi au o singură viaţă. Dacă am avut atîtea cazuri de jucători pătaţi de ceea ce unii au considerat a fi plăcerea corupţiei, să vedem acum ce se poate face pentru a se crea în condiţiile acestui superb triumf un cadru organizatoric deschis tuturor echipelor de fotbal româneşti ce ar putea urma drumul frumos al Craiovei, un cadru organizatoric care să permită ceea ce preşedintle Nicolae Ceauşescu spunea cu fermitate, să dăm celor buni ceea ce merită. Şi să scoatem răul din fotbal, sporind încurajarea binelui. Craiova merită un stadion cu toate dotările necesare, inclusiv un teren de antrenament, cum au şi cluburi din divizia B din România şi cum Craiova încă nu are. Craiova merită instalaţii de nocturnã pe stadion şi se poate realiza acum, într-un asemenea moment de entuziasm. Există, din cîte mi-am putut da seama, resurse locale care, puse în mişcare, ar asigura pentru aprilie, cînd se vor desfăşura semifinalele, condiţiile de joc pentru nocturnă. Indiferent cîte meciuri ar mai avea de jucat Craiova de acum înainte, această instalaţie de nocturnă n-ar fi în beneficiul tututor? Acum cred că ar fi momentul să dăm Craiovei tot ceea ce merită. Prin asta am face un prim pas catre un statut demn şi angajant, competitiv, al fotbalului românesc în genere. Să mă întorc la jocul echipei şi să spun doar câteva cuvinte. El nu a fost un joc strălucit. Nu a fost un spectacol, ci a fost un joc pragmatic, dinamic şi nu am cîştigat decît cu cît ar fi trebuit să cîştigăm. Îmi permit să felicit din inimă pe cei
ce au pregătit Universitatea Craiova pentru că au ştiut ce vor şi nu s-au hazardat să se joace cu infarcturile naţiunii. Sigur că mi-ar fi plăcut ca golul să vină mai devreme, sigur că mi-ar fi plăcut să fie chiar mai multe goluri. Dar, practic, golul lui Negrilă va rămîne în istoria fotbalului românesc ca un comutator care aruncă un întreg fotbal de pe o orbită pe alta: în elita fotbalului european. Universitatea Craiova a arătat că este mai bună decît Minerul Certej. Mi se pare că lucrurile acum au devenit clare. Rămîne în sarcina celor ce păstoresc echipa, dar şi în sarcina celor ce păstoresc sportul în genere, să ajute Craiova ca o Românie întreagă să bea o gură de şampanie din Cupa U.E.F.A. Vă vorbesc la telefon, stimaţi cititori, sper ca săptămîna viitoare să vă pot povesti şi ce a zis Nadia Comăneci şi ce a zis Mircea Lucescu şi ce au zis şi alţii prezenţi, precum să vă spun şi bucuria că de fotbal răspunde la nivelul conducerii mişcării sportive româneşti un om hotărît, după cîte mi-am dat seama, să încurajeze valorile în fotbal, general-locotenent Nicolae Stan. Aş vrea, înainte de a încheia, şi de a transmite mulţumirile mele următorilor cetăţeni olteni: Lung Silviu, Negrilă Nicolae, Tilihoi Nicolae, Ştefănescu Costică, Ungureanu Nicolae, Icleanu Aurel, Donose Costică, Balaci Ilie, Geolgău Ion, Beldeanu Aurica, Crişan Zoltan, Cîrţu Sorin, Cămătaru Rodion, Oţet Constantin, Ivan Nicolae, conduceri clubului şi conducerii echipei, secţiei de fotbal şi sa spunem că la Craiova acum, în judeţul Dolj în general, este o atmosferă de excepţională emulaţie şi că ritmul de munca şi de daruire, de patos patríotic şi de promovare a competenţelor, pe care l-a impus conducerea judeţului în industrie , în agricultură şi în celelalte domenii se resimte pozitiv şi în renaşterea acestei mari echipe de fotbal. Modestia exagerată a celor ce se ascund sub numele de autorităţile judetene şi municipale de partid, care au concretizat în mod strălucit toate elanurile locale, ne obligă să le trecem sub tăcere numele. Dar făgăduim ca săptămîna viitoare să revenim cu mai multe amănunte despre cele pe care le-am trăit miercuri seară la Craiova, unde, după meci, am avut fericirea să vedem cum mulţi dintre suporterii Universităţii Craiova regăsiseră ecoul strădaniilor echipelor lor preferate pentru mai bine intr-o parte din ceea ce revissta noastră le-a dăruit de 10 ani încoace, ca şi Cenaclul tineretului comunist şi al revistei noastre dealtfel. În jurul hotelului Jiul din Craiova s-au adunat aproximativ 50.000 de oameni care ne-au obligat să cîntăm pentru ţară, pentru partid, pentru tovarăşul Nicolae Ceauşescu, pentru victoria sportului Românesc. Am făcut asta cu atît mai fericiţi cu cît în loc să-i vedem zdrobiţi de băutură sau hipnotizaţi pînă la prostie de succes, i-am văzut pe olteni cu chef de treabă, cu chef de istorie, cu chef de sărbătoare. Ei au cîntat pentru echipa lor preferată, au cântat pentru România şi au ştiut, în bucuria care îi cuprinsese, să cînte Cenaclul Flacăra, care s-a instalat în grabă la ferestrele hotelului Jiul, cîntecele istoriei noastre trecute şi prezente şi să intoneze noi şi frumoase cîntece de dragoste pentru garantul libertăţii şi dezvoltării noastre, preşedintele Nicolae Ceauşescu, căruia cei mai fericiţi dintre suporterii fotbalului romînesc îi dedicau bucuria lor. Acum este momentul ca, în brazda oltenească, semănători inspiraţi să pună sămînţă şi mai bună. Vom reveni.

P.S. Ca o coincidenţă pe care o voi ţine minte toată viaţa, relatez cititorilor mei următoarele: spre finalul meciului, văzîndu-mă extrem de nervos, primarul din Kaiserslautern mi-a întins un trabuc şi mi-a spus:
-Mister Adrian Păunescu?
-Yes
-Would you like a cigarette, please?
-No, thank you. I’d like a goal…
(Domnule Păunescu, doriţi o ţigară? Nu mulţumesc, doresc un gol)
După o foarte scurtă vreme, distinsul şi foarte amabilul primar din Kaiserslautern avea în colţul gurii o ţigară, iar eu un gol în colţul porţii. Mulţumesc, domnule primar!

„Flacăra”, anul XXXII, nr.11 (1944), vineri, 18 martie 1983

zi33  •  18 martie 2013, 14:05

„…galeriei care scoate acest strigăt înfiorat”. „ÎNFIORAT”, Cătăline? Am avut cumva o galerie de pisicuţe speriate? Caută degrabă prin dicţionar să înţelegi şi tu ce bazaconie ai scris.

anonim  •  18 martie 2013, 15:51

Steaua a ajuns prea departe pentru lotul pe care il are. Fara un atacant veritabil nu poti sa ai pretentii sa inscrii. Si totusi fundasii sunt cei care dau golurile. Tanase e o petarda de jucator. La propriu. Stelei ii lipseste un mijlocas cu viziune si un atacant de careu care sa stie sa dea goluri. La Steaua nu are cine sa cumpere jucatori. Becalii cumpara numai rebuturi de 500 mii – 1milion ( vezi Costea – alta petarda de jcuator) si apoi ii da liberi de contract in loc sa cumpere jucatori de 2 – 3 milioane care sa aduca performanta. Investitii fara cap.

Si totusi Steaua a jucat 3 reprize bune in fata unei echipe unde doar Tores valoareaza de doua ori cat lotul Stelei, daca nu de 3. Imi pare rau ca nu am gasit sa cumpar bilet in galeria Stelei la un pret decent.
Cat despre scandarile cu „Romania”.. nu vad legatura. Steaua joaca pentru ea si nu pentru tara. NU am auzit pe suporterii altei echipe sa strige numele tari..dar deh..la noi orice e posibil

anunturi gratuite  •  18 martie 2013, 17:50

Romanii au fost prezenti pentru a sustine Steaua! Noi, cei de acasa, am fost cu sufletul alaturi de ei.

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  19 martie 2013, 9:30

Data fiind ora tarzie 21,30 de incepere a meciurilor cu Ungaria dar mai ales cu Olanda, aceste echipe mai vestice beneficiaza de un bioritm mai favorabil similar cu cel al lui Chelsea in meciul cu Steaua. Pentru a nu se mai inregistra decalajul psiho-fizic negativ din repriza a-II-a de la acest meci si care pe Steaua a costat-o calificarea, echipa Romaniei pe langa o odihna(somn) indestulator in noaptea anterioara meciurilor si la pranz in ziua meciurilor cred ca ar trebui( inclusiv antrenorul) sa bea o cafea tare la pauza meciurilor.

Comentează