4 ore și 21 de grame

 În România, legile nu poartă nume de oameni. Pentru că nu credem nici în legi, nici în oameni.

joi, 14 februarie 2013, 12:59

 În România, legile nu poartă nume de oameni. Pentru că nu credem nici în legi, nici în oameni.

Dar, dacă ar purta, legea prin care în clasele V-VIII vor fi introduse 4 ore de sport pe săptămînă, în loc de două, ca pînă acum, nu s-ar numi Ponta, Bănicioiu sau Pricopie, ci ar purta numele tinerilor români morți de infarct de la începutul anului pînă acum.

Nimeni nu le știe numărul. Ministerul Sănătății nu deține o astfel de statistică. La începutul lui ianuarie a căzut Andreea Chirvasiu, 32 de ani, prezentatoare TV. Infarct. Mai apoi, un deținut de 35 de ani s-a prăbușit din senin în penitenciarul din Vaslui. Infarct. La începutul lui februarie a mai existat un caz și mai tînăr, care n-a devenit public. Toți au murit de infarct.

Nu va fi deloc ușor să se împlinească “punctul fix” al celor 4 ore de sport, așa cum și-a numit chiar ieri Victor Ponta obsesia. Este ideea lui. Nu va fi ușor.

În ședința de guvern, Nicolae Bănicioiu a adus ca argument exact numele tinerilor morți de infarct. Remus Pricopie, ministrul Educației, este de acord cu o introducere treptată a orelor, dar el păstorește un domeniu unde profesorii se opun măsurii. Și o fac, la rîndu-le, cu argumente. “Nu aceasta este prioritatea unei educații deficitare, care a ajuns printre ultimele din Europa”, spun dascălii.

La testul de bacalaureat de acum cîteva zile, doar 1 din 4 elevi din București a luat 5 la matematică!

O altă observație a celor plasați în curentul contra proiectului este aceea că “Nu vor face nici carte, nici sport, pentru că se vor multiplica scutirile medicale”. Cei care susțin ideea celor 4 ore de sport săptămînale vin și spun că, îngrijorați de sedentarism și chiar de obezitate, părinții își doresc ca puștii să facă mai mult sport și, de aceea, chiar părinții vor fi cei care vor stopa mareea de celuloză a scutirilor medicale.

“Dar cu ce profesori vor face sport?”, întreabă scepticii, care se uită pe statisticile ce spun că în ultimii ani majoritatea absolvenților de IEFS nu se duc la catedră. “Vom găsi profesori dacă tot am construit sute de săli de sport”, replică avocații ideii.

E foarte bine! E foarte bine că discuția există, într-o țară unde am înțeles greu că nici o dezbatere nu se pierde cu adevărat decît atunci cînd se ajunge la insultă. În rest, publicul cîștigă.

Gazeta e un ziar de sport, dar se va exprima ca o platformă a dialogului și va consemna, și va găzdui opinii diverse. Tocmai pentru că nu credem că miza este “sport sau educație”, de vreme ce, după o expresie reînviată la noi de Mircea Lucescu, “Sportul e educație”. E nu doar o opinie, dar și o constatare după mai bine de 50 de ani petrecuți de antrenorul român pe un teren de sport.

Sînt multe semne că în loc de “sau” ar fi util să credem în “și”. Dacă ne uităm pe lista țărilor care au progresat major în ultima perioadă economic sau tehnologic, vom vedea că ele au progresat și educațional. Și le vom regăsi și în ierarhia Jocurilor Olimpice, ca țări care urcă cu un elan formidabil în sport.

Doar un exemplu: Coreea de Sud, un model de investiție în instruirea copiilor și tinerilor săi, este țara cu cea mai puternică ascensiune la Olimpiada de la Londra 2012.

Merită să discutăm. 4 ore de sport pe săptămînă sună mult, e adevărat, dar dacă adăugăm cele 21 de grame care lucesc intermitent deasupra spitalelor din România n-ar strica să ne gîndim la asta.

Comentarii (95)Adaugă comentariu

sonumbitch  •  14 februarie 2013, 1:20

e onorabila abordarea d-vs, incercarea de a creiona un echilibru. nu, nu credem nici in legi, nici in oameni.

Cefericioiu  •  14 februarie 2013, 1:24

Mens sana in corpore sano!

andrei  •  14 februarie 2013, 1:35

foarte bun articolul domnule Tolontan dar ar mai fi catvea probleme:
– Autoritatile locale, cele care au in subordine salile de sport sa lase copiii sa-si faca orele nu sa le tina ocupate cu alte activitati decat dupa terminarea orelor de curs!
– Profesorii sa-si faca orele nu sa le arunce o minge la misto, asta in cazul in care macar se si prezinta la ora!
– Organizarea de competitii, va dau un singur exemplu, federatia romana de fotbal a organizat acum 3 ani o competitie numita cupa liceelor care a avut o singura editie, oare nu se gaseau solutii pt continuarea acesteia?
Probleme sunt multe dar ideea este buna

Catalin  •  14 februarie 2013, 1:50

Incep sa-ti citesc tot mai des articolele, chiar si pe cele de 10 pagini, la inceput pentru a ma documenta in legatura cu anumite probleme, mai apoi pentru a cauta figurile de stil din text. Cand am citit titlul, nu mi-am dat seama ce vrei sa spui. Cand am citit ultima fraza, mi-am dat seama cat de bun a putut sa fie si acest articol!
Poate 4 ore de sport pe saptamana o sa salveze macar cateva grame. Sper!

Multumesc!

abudabi  •  14 februarie 2013, 2:17

Mi-e greu sa cred ca nu a fost vorba de malformatii cardiace in cazul mortilor tineri de infarct. Chiar sa o dea in medicina domnul Banicioiu e exagerat. Sportul este evident ca-ti creste speranta de viata dar lipsa lui nu ti-o diminueaza la 30 sau sub 30 de ani. In rest eu imi amintesc ca aveam tot 2 ore pe saptamana dar dupa ore cam tot timpul mai ramaneam la 30 de minute/o ora de fotbal sau baschet in curtea scolii. In plus in fiecare week-end ne intalneam in curtea scolii sa ne jucam. Ar trebui si parintii motivati un pic mai mult „sa-i rupa” de la calculatoare nu doar dat vina pe sistem.

ovidiu_3003  •  14 februarie 2013, 5:41

…sportul este educatie …perfect adevarat …

Gabriel Bratu  •  14 februarie 2013, 6:30

Domnule Tolontan, va apreciez in mod deosebit pentru ceea ce scrieti, dar aici ati comis o mica eroare. Nu este de neiertat, domeniu medical neffind specialitatea dumneavoastra. Sa stiti ca lumea poate muri de infarct si drept consecinta a numeroase boli de inima care pot sa nu aiba nicio legatura cu cat de sportiva a fost persoana respectiva. Mai mult, exista afectiuni cardiace pe care le poti mosteni genetic. In cazul Andreei Chirvasiu chiar n-a fost nicio legatura cu orele de sport. Psiholog de meserie, ea prezenta la TV o rubrica medicala, domeniu pe care indraznea sa-l abordeze si prin prisma bolilor de inima de care suferea si de la care, pana la urma, i s-a tras si infarctul miocardic de care a murit.

eftimie  •  14 februarie 2013, 6:51

„Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi”. Păi îndemnul ăsta e numai pentru oameni mari? Sau e doar de dragul de-al pune la TV?
Cinci ore pe săptămâna ar fi ok. Câte una pe zi.

ioan  •  14 februarie 2013, 7:02

Şi la clasa a VIII-a tot o oră de sport este pe săptămână

radu  •  14 februarie 2013, 8:04

Domnule Tolontan, ati fost mult prea fin cu cele 21 de grame pentru tara asta si pentru pentru elevii ei.

clerc  •  14 februarie 2013, 8:06

Prietene, ca de obicei, excelenta scriitura, cu o doza potrivita de melodramatism, cam cit iti trebuie pentru a fi inca o data suuuper-profesioniiiist!
Felicitari!
Dar daca tot observi cit de cacao e invatamintul mioritic, poate legi observatia asta, in fond corecta, si de „inaltul patronaj spiritual” al magistrului tau, Basescu, care domneste de opt anisori si care, prin diversi Funebrii, a reformat sistemul de l-a facut praf. A, nu ca ar fi fost cine stie ce pina in 2005, insa cititorul de Levanturi (sau Levanti? nu stiu cum face pluralul, poate o intrebam pe coana Eba?) a pus bomboana pe coliva – ca in multe alte domenii.
Lasa, Tolo, lasa, de ce sa gindesti cauzal, nu te obosi ca te extenuezi si faci hepatita. Lasa, e de bine, „dreapta intelectuala” a lui peste prajit (aia de la care te revendici si matale)a reformat totul.
Lasa, e bine, prietene…

Claudiu  •  14 februarie 2013, 8:14

Tragedia este ca nici macar cele doua ore aflate acum in programa de invatamant nu se fac .Sigur , nu putem generaliza dar la unele colegii nationale din tara copiii nici macar nu-si mai iau cu ei echipamentul pentru ora de sport .

andrei  •  14 februarie 2013, 8:15

cred ca ar fi singurul lucru bun facut de ponta pana acum…

crissar  •  14 februarie 2013, 8:19

Sa ne aducem aminte cum stateam la capitolul sport pe vremea „Daciadei”.Rezultatele au tinut si dupa ’89 pana s-a incheiat contingentul.Iar cu cartea, sa nu-mi spuna cineva ca erau elevii mai slab pregatiti…
HAIDE UTA!!!

Tatalor  •  14 februarie 2013, 8:24

Cataline, cu articolul asta ti-ai spalat toate pacatele.
„În România, legile nu poartă nume de oameni. Pentru că nu credem nici în legi, nici în oameni”. Acesta ar trebui pus ca citatul anului.
Cat despre orele de sport, nici macar 4 nu sunt suficiente. Daca tot am dat exemplul Koreei, de ce sa nu dam si alte exemple gen SUA, China, sau Japonia, unde orele de sport sunt de MINIM 5 pe saptamana, PLUS 2 ore sau mai mult OBLIGATORII in weekend. De ce nu spui ca in aceste tari, copiii sunt OBLIGATI ca din clasa a I-a sa se inscrie intr-un asa zis club sportiv, de fotbal, tenis, volei, basket, baseball, innot, arte martiale, etc, etc (deci ei isi aleg ce sport vor sa faca pana la terminarea Universitatii), iar la finalul fiecarui ciclu de invatamant sunt obligati sa sustina teste de aptitudine, altfel nu trec mai departe. De asemenea toate scolile, liceele si Universitatiile au competitii si campionate intre ele. Stiu ca la noi suna SF, dar numai copiind sisteme de succes occidentale, vom putea aduce mai mult de 10 medalii de la Jocurile Olimpice sau alte competitii. Din Europa priviti doar la Spania ce sistem are si va veti fi lamurit.
O zi buna.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2013, 8:25

gabriel bratu, abudabi: inteleg ce spuneti, dar media de virsta a infarcturilor in romania scade, vom discuta cu medicii si veti vedea ca avem dreptate. Si asta are legatura cu sportul. Nu doar cu sportul, dar si cu el.

andrei: cupa liceelor este organizata pentru al doilea an consecutiv de gazeta sporturilor si coca cola. N-a murit.

Marian Tuta  •  14 februarie 2013, 8:31

Consider necesara si oportuna aceasta decizie.La noi in cunostinta de cauza sau nu ,fiecare are o ,,solutie”. Sa punem in aplicare si apoi daca este nevoie vom face corectiile necesare.Este imperios necesar sa avem un popor sanatos .Si prin miscare (sport)se pot obtine dezideratele unei societati, asa cum si-o doreste fiecare dintre noi.Sa fim sanatosi,inteligenti si frumosi !

Marian  •  14 februarie 2013, 8:32

Poate ca sunt subiectiv dar va spun din experienta mea de parinte ca multi profesori de sport nu stiu sau nu pot sa se adapteze la posibilitatile fizice ale fiecariu copil. Baietelul meu, in varsta de 9 ani, s-a nascut cu hemipareza dreapta in urma unui accident vascular cerebral intrauterin si am incercat tot felul de recuperari in centre de recuperare neuromotorie. In timpul scolii nu are timp pentru aceste recuperari, dar l-am inscris la un club de karate pe considerentul ca este o miscare disciplinata avand sprijin total din partea senseiului care lucreaza cu el si separat miscari pentru mana si piciorul drept. Este foarte incantat de ceea ce face la antrenamente, dar la orele de sport de la scoala nu este la fel de entuziasmat. Nu vreau sa i se dea atentie speciala sau note mari nemeritate ci doar sa se tina cont de posibilitatile ficarui copil astfel incat sa fie atras de miscare si sport pentru ca sunt multi copii care detesta orele de sport zicand „iar ne alearga profu’ de ne iese limba de-un cot”.

mihai  •  14 februarie 2013, 8:34

Marele biochimist TOCITU de la SNA spunea ca o sa avem din ce in ce mai multi oameni bolnavi in spitale si de la o varsta din ce in ce mai frageda.. Nu uitati ca la facultatea de medicina prin ’80 daca scriai de infarct la 35 de ani erai PICAT, acelasi lucru despre un anumit tip de cancer, care in zilele noastre sunt prezente…Este simplu: treceti la 3 ore de sport saptamanal de la clasele I-a la a XII-a si analizele medicale sa fie facute doar la medicina sportiva…In acest fel impusca 2 iepuri dintr-un foc: doteaza cabinetele de medicina sportiva cu aparatura serioasa si devin laboratoare si nu mai merge decat la foarte putini sa vina cu scutire…PS Nu uitati sa si platiti pe masura medicii sportivi si personalul medical din laborator astfel incat sa nu existe tentatia sa il declare inapt.. Mai mult: este apt pentru sport dar mami nu vrea ca al ei copil sa transpire? Nu are dreptul la tratament in sistemul de stat copilul..Sa mearga la privat sa plateasca tot… Sa vezi ce tara de sportivi o sa sa avem!

marius-cluj  •  14 februarie 2013, 8:36

trebuie sa intelegem ca acesti tineri se duc intr-o directie gresita….e momentul pentru o schimbare-sportul este o directie ff buna care implica prezenta intr-un loc ,,sanatos,,-sala de sport/baruri,cafenele etc;cercul de prieteni-lucrul 9in echipa/anturaj din spatele blocului etc;socializare pozitiva in aer liber/discoteci nopti pierdute;
oare ce e mai bine?ce am scris inainte sau dupa / :)probabil unii parinti sau elevi sau alti profesori de alte materii nu pricep ca primul lucru ca acesti elevi sa invete mai bine este sa vina la scoala si sa faca sport-corp sanatos in minte sanatoasa!!!

lengyel_attila  •  14 februarie 2013, 8:42

D-le Tolontan ,inainte de obsesia d-lui Ponta ,copii au nevoie de conditii,conditii pentru a efectua cele patru ore de sportsuplimentare.Scolile au nevoie de vestiare fiindca elevii se dezbraca prin veceuri,au nevoie de sali de sport incalzite si nu de sali de sport unde praful ridicat ii face astmatici.Au nevoie de reducerea numarului de ore obligatorii ori obtionale,fiindca si asa stau sapte ore zilnic la scoala,Deci usor a vorbi despre obsesii,cind de fapt totul este la pamint.Eu am facut sport de performanta dar acum copilul meu are scutire fiindca nu am de gind sa-l inbolnavesc pe viata

david  •  14 februarie 2013, 8:57

Este o idee foarte buna ,dar dupa cum am vazut in comentarii sunt si negativisti,problema este ca majoritatea parintilor au avut scutiri si au transmis aceeasi educatie copiilor,sunt in domeniu si cunosc problemele care apar la clasele IX-XII in general.Dar mai este si uzura profesorului pe care il scoatem la pensie la 65 de ani ,si nu mai poate avea acelasi entuziasm si prospetime ,mai ales dupa 55 de ani .Parintii au devenit obsedati de nota 10 la Ed.fizica si daca nu primesc nota (indiferent daca o merita )scot scutiri ,fac scandal,ii muta la alte scoli.Eu am o nepoata in Italia are numai 10 iar la Ed.fizica 7 pentru ca atat a putut la probe !!!Nu a murit nimeni si a fost evaluata corect.Sportul este educatie.

Viorel Bitan  •  14 februarie 2013, 9:01

Felicitari pentru articol dl Tolontan.Continuati sa aduceti argumente in favoarea sportului si poate schimbati ceva.Eu cred ca daca nu reusiti sa mariti numarul de ore de sport din scoli,poate convingeti parintii cat de important este sportul pentru copiii lor.Este imposibil(cred eu)ca unui copil sa nu-i placa nici un sport,trebuie sa fie ceva de care sa fie atras.Ducandu-l la un sport altfel isi va organiza timpul( nu vor mai fi atatia tineri prin parcuri care beau si fumeaza) vor fi pe stadion si in sali de sport.De aici vom avea toti de castigat: vor aparea sportivi de valoare si vom fi o natie mai sanatoasa.

mircea  •  14 februarie 2013, 9:22

ideea de a introduce mai multe ore de ed.fizica in scoli ar trebui sa se transforme mai inatai in realitate, altel asistam la un exercitiu de imagine.se gasesc cu siguranta profesori pentru acoperirea orelor dar va trebui sa aiba asigurate si conditii de lucru.zeci de scoli din Bucuresti desfasoara orele in conditii improvizate (sali de clasa) si cu materiale foarte putine (recesiunea!!).Daca la simulari au luat note mici la ce foloseste ca au cate 4-5-6 ore de romana sau matematica !! Daca nu vor avea sanatate nu cred ca vor ajunge pe la celelalte ore !
Personal nu cred ca se va concretiza propunerea cu 4 ore (va ramane precum fotografiile alesilor tarii cu sportivii medaliati olimpici) …sa dea Dumnezeu sa ma insel!

brod  •  14 februarie 2013, 9:23

din păcate, această declaraţie de bune intenţii se va lovi de lipsa banilor pentru plata profesorilor de educaţie fizică şi sport. de unde să-i iei? cum să-i convingi să lucreze pe gratis?! căci bugetele tot mai peticite nu acceptă o extindere a numărului de profesori. aşa că totul poate rămâne doar (încă)o declaraţie de bune intenţii.
în statele unite, 1 dolar investit în sportul de masă economiseşte 3 dolari din bugetul sănătăţii.

Cip  •  14 februarie 2013, 9:45

Minunat finalul!
Articolele dumneavoastra ne mangaie de fiecare data cele „21 de grame”.

cornel  •  14 februarie 2013, 9:58

copii care fac sport de performanta si nu au rezultate la invatatura nu sunt deloc ajutati sa termine onorabil o scoala. stiu, se vor gasi multi care vor spune ca scoala e scoala, trebuie sa inveti, dar asta poate veni doar de la cei care nu stiu ce inseamna sa faci performanta in ceva. sa nu uitam: hagi a facut si liceu si ASE desi vorbeste cu dezacorduri si nu cred ca stie sa rezolve o integrala, nadia la fel, ilie nastase la fel etc. cu toate acestea ne mandrim cu ei si sunt respectati oriunde in lume.

gabi  •  14 februarie 2013, 9:59

daca orele de sport se vor face dupa aceeasi programa pot sa introduca si 10 ore saptamanal.vor fi si mai multi cei care vor avea scutiri.copiilor nu le place gimnastica, le plac jocurile sportive. pe asta r trebui insistat. pe parteneriate intre scoli si cluburi sportive. antrenorii de juniori sa lucreze cu elevii dimineata in scoli

Cheetah  •  14 februarie 2013, 10:00

Ideal ar fi 5 ore pe saptamina, cite una in fiecare zi! Il sustin pe @ eftimie. Toti copiii pot spune ca invata si asimileaza cunostinte mult mai bine cind vin de pe terenul de sport. Creierul e oxigenat, singele circula vioi si ai pofta de invatatura. Intelegi mai bine si ai rezultate pe masura.
Excelenta propunerea si articolul Dvs.

eugen  •  14 februarie 2013, 10:01

care e treaba cu cele 21 de grame?… la ce se refera?… multumesc!

gilos  •  14 februarie 2013, 10:10

Cataline,

Ar fi bine daca s-ar face nu 4 ore de sport, dar macar doua sau trei, si tot ar fi ceva. Copii ar trebui motivati sa practice sportul si in afara scolii.

Ai perfecta dreptate cand afirmi ca profesorii se opun orelor de sport. Iti dau exemplu concret, Scoala nr 150-Sf.Elefterie,din Bucuresti, unde am copilul. Din cauza lipsei locurilor de parcare din jurul scolii, profesorii au transformat terenul de sport din curtea scolii in parcare pt masinile lor !! Iti dai seama ca elevii nu mai pot juca fotbal, handbal, baschet etc pt ca le-ar lovi masinile !! Incredibil, dar asa stau lucrurile !
Nu spun ca profesorii ar putea sa dea o pilda copiilor, practicand mersul pe jos sau cel cu bicicleta, dar macar ar putea sa lase curtea scolii exclusiv pentru sport si pentru recreere.
Cum sa mai promoveze si sa incurajeze sportul, cand ei, daca ar putea, ar intra cu masina pana la catedra ??!

invatator  •  14 februarie 2013, 10:11

Ar fi benefice mai multe ore de sport … dar apoi ar fi alte materii si dascali care s-ar simti jigniti. De ce 4 ore de sport si una de istorie de ex. si tot asa. Astfel ca 2 sunt ok dar sa se si faca sport cu adevarat. Plusul de miscare poate veni din activitati optionale extrascolare bazate pe intreceri cu premii tip cupa. Eu am fost un astfel de organizator intr-un sat anost de campie. Vreau sa spun ca am organizat de la intreceri fotbal, tenis de masa, hanbal, atletism pana la sah, table, muzica si desen, iesiri la padure sau iarba verde, tabere scolare. Am vazut scolari epuizati, transpirati si fericiti. Si culmea, datorita faptului ca multe dintre aceste activitati erau organizate in vacante, participau si scolari veniti din orase (veneau la tzara) si, uneori, chiar si oameni mult mai in varsta (sah, table). Dar vezi uneori e nevoie de un om potrivit la locul potrivit si nu sa fim intotdeauna impinsi de la spate de catre stat. Ca sa clarificam un pic si plasarea in timp si spatiu. Totul se petrecea undeva in anii 80-90, cand salariul era unul decent (~ 2500 RON) si nu trebuia sa-ti iei al doilea serviciu 🙁

CSB  •  14 februarie 2013, 10:14

Din pacate la noi nu functioneaza nici un „sistem”, ce sa mai vorbim de legatura dintre ele… Ar fi interesant de vazut o statistica nu numai cu media de varsta a bolilor cardiace, ci si a celor de oase. De cativa ani, la Sibiu s-au inchis curtile scolilor, copiii nu mai au voie sa se joace acolo. Am vorbit cu directori de scoala, care spuneau ca e ordin de la minister, „ca se spargeau geamuri”. Ce minte inghesuita-n colt ( vorba Adei Milea ) a putut da un astfel de ordin ? Apoi s-au scos orele de sport – alta masura luata de oameni cu viziune limitata. O sa platim aceste greseli scump, cu bani, catre ortopezi, cardiologi si neurologi. Poate si catre psihologi si psihiatri, pentru ca din experienta stiu cat de important pentru formarea sociala a fost acea „curtea scolii” pentru mine. Nu am facut sport de performanta, dar acolo, in curtea scolii, am invatat regulile simple dar dure ale sportului, ale respectului fata de adversar si colegi de echipa – poate mai sincere decat la profesionisti. Tema sportului in societate nu trebuie sa se rezume la articole despre fotbalisti – cred ca Gazeta ar avea de castigat daca s-ar implica intr-o astfel de dezbatere.

disneyland  •  14 februarie 2013, 10:22

Ideea e buna, sportul e intr-adevar educatie. Dar cum ar fi sa incepem prin a face asa cum trebuie alea 2 ore de sport care exista acum in programa? Pentru ca, in afara de cateva cazuri speciale, orele de sport sunt doar o ocazie de a fuma o tigara in curtea scolii… Faptul ca asta o sa se intample de 4 ori pe saptamana in loc de 2 nu o sa schimbe nimic.

Șerban  •  14 februarie 2013, 10:27

Se spune că-i bine să bați fierul cât este cald, așa că vă rog, în virtutea experienței dumneavoastră în materie de jurnalism de investigație, să abordați problema GREUTĂȚII GHIOZDANULUI.
Cu o investiție mică, în cântare tip dinamometru (adică pe bază de arc) și cu un mic spațiu tipografic sau informatic, se poate inaugura o rubrică de informare statistică atât a celor ce se ocupă de sănătate cât și a celor e se ocupă de învățământ. Ce-ar fi dacă, zilnic s-ar publica rezultatul măsurătorilor la câte 2-3 școli, la câte minimum 20 de elevi, bineînțeles că nu interesează numele copiilor, ci doar numarul pe clase (în sens an școlar, nu că-i A sau D)?! Cel mai bine ar fi la prânz, pentru a fi prinși atât cei din ciclul primar cât și cei din gimnaziu.
Comentariile să le facă, în primul rând, cei ce zic că se ocupă de sănătate!
Eu am în minte o imagine cu o bunică, de peste 60 ani, ce mergea să-și ia nepoata de la școală, elevă în clasa V-a; amândouă cam puțintele la trup, se căzneau să care un ghiozdan, noroc că-i moda tip rucksac și aveau cum să-l apuce!
Dacă reușiți să capacitați, pentru preluarea știrii, și televiziunile trustului ar fi grozav!

Yo  •  14 februarie 2013, 10:28

Adevarul est ca daca tot sunt prosti macar sa fie sanatosi si buni de carat. Simplu si fara mesaje inaltatoare, devenim o tara de hamali datorita dascalilor care striga in gura mare ca e mult sport. Cum naiba pentru rezultatele de la bac sunt de vina parintii, ministerul, politicienii, ziarele sau televiziunile dar nu profesorii? Oricum ceea ce incearca guvernul este ok din multe puncte de vedere. Mai e un lucru important legat de sport: sportul inseamna si disciplina, iar asta lipseste cel mai multnla clasele V – VIII.

cineva  •  14 februarie 2013, 10:30

A si te-as ruga sa nu-ti asumi originalitatea ideii caci te voi acuza de plagiat

Stelian CINTEA  •  14 februarie 2013, 10:33

Simpla crestere a numarului de ore de educatie fizica nu va rezolva nimic daca nu se va schimba radical continutul lor si chiar conceptia despre aceasta disciplina. Daca se va continua pe indeplinirea unor „norme” si transformarea lor in note, rezultatul va fi intr-adevar crestere numarului de scutiri medicale. Asa cum matematica si fizica au ajuns sa fie discipline de pregatit olimpici, educatie fizica risca sa devina un instrument de decurajare a celor mai putin talentati de a descoperi bucuria de a se misca. Cred ca nu ar trebui sa existe note la aceasta disciplina, ca ar trebui pus accent pe cultivarea bucuriei de a face miscare, ca cei cu inclinatii deosebite ar trebui incurajati sa si le dezvolte si sa le fie recunoscute rezultatele, ca orele obligatorii de sport nu ar trebui neaparat incluse in orar ci doar alternativele oferite pentru ca fiecare elev sa faca sport conform propriilor abilitati si preferinte sub indrumarea ompetenta a profesorului cel putin un numar de ore pe saptamana.

cineva  •  14 februarie 2013, 10:36

pentru conformitate mai scriu o data
1- este necesara 1 ora de sport pe zi
2-scutirile apar din cauza fricii de note care strica mediile
3- pentru a numai avea probleme cu scutirile renuntati la note si focus pe team bulding si comunicare atentie insa prezenta trebuie sa fie obligatorie Asta ar fi solutia in invatamant

madalin  •  14 februarie 2013, 10:47

O ora sau 4 ore de sport pe saptamana este aproape neinsemnat. De ce? Pentru ca in scoli nu se face sport. Baietii vin la sport pregatiti de fotbal si se joaca o ora iar fetele stau pe banci si isi scriu temele pentru orele urmatoare. Cei pasibili de infarct sunt si ei pe banca, tastand frenetic pe smartphone sau rezolvand probleme de matematica/fizica etc.
Din pacate acesta este nivelul orelor de educatie fizica si sport in cel putin 80% din scolile din Romania.
Nu exista punerea in practica a expresiei „Educatie Fizica”.

Luminita  •  14 februarie 2013, 10:49

Dragă domnule Tolontan,

Sunt o fostă profesoară de română care obişnuişte să spună: „Dacă aş fi ministrul educaţiei pentru o zi, prima măsură pe care aş lua-o ar fi introducerea a câte o oră de sport pe zi în toate şcolile din România”.
Aşa e , educaţia suferă mult. Copiii nu mai ştiu să scrie, ajung studenţi şi fac greşeli grave de ortografie, nu sunt în stare să calculeze un procent etc. etc. Dar înainte de a şti depre cratimă şi despre Eminescu, aceşti copii trebui să trăiască!
Spun asta deoarece în cei 9 ani cât a fost profesoară am văzut an de an crescând proporţia copiilor graşi în clase. Când eram eu în generală, în anii 80, era un copil dolofan în şcoală şi ăluia i se spunea „Grasu”. Acum, elevele mele de-a şaptea erau de două ori cât mine în talie. Beau 2-4 litri de cola pe zi, mănâncă fast food şi nu sunt în stare să alerge 500 de metri. Vă întreb, ce viaţă adultă vor avea aceşti copii, dacă o treime sunt deja supraponderali într-a noua? Ce presiune va însemna această situaţie pe bugetul sănătăţii peste 10-15 ani, când aceşti copii vor fi cardiaci şi diabetici?
Ar mai fi ceva de zis, însă. Orele alea se cheamă oficial „ore de educaţie fizică”. E exact ce nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă la orele de „sport”. Nu doar să faci mişcare e important, că la 14 ani îţi menţii oricum uşor forma. E important şi să înţelegi raportul dintre ce mănânci şi cât consumi, despre diferenţa dintre cura de slăbire cu supă de varză şi a fi suplu şi cu muşchi, de ce nu slăbeşti, deşi nu mănânci mult etc. etc.
Oricum ar fi, dacă se introduce şi se menţine acest program de 4 ore de educaţie fizică sau de sport, de ce-or fi ele, multe le voi ierta actualilor guvernanţi (dintre cele făcute până acum şi cele care vor veni de-acum încolo 🙂 !

Bogdan  •  14 februarie 2013, 10:54

Atat timp cat invatamantul si sanatatea sunt subfinantate discutiile astea sunt inutile.

Cu ce profesori faci orele de sport, ca nu mai exista profesori in sistem. Si nici nu mai vin la salariile de mizerie care sunt acum. Ce programa ar trebui sa aiba orele de sport? Aceleasi norme pe care unii copii nu le pot realiza (sarituri in lungime, la capra etc) si in urma carora profesorii de sport scad mediile.

Astea cu adaugam 2 ore in plus, mai scoatem un examen, mai adaugam o clasa in plus, mai scoatem un examen sunt praf in ochi aruncat cu nesimtire de clasa politica in fata noastra. Solutia este marirea salariilor profesorilor, a medicilor, in urma stabilirii ca educatia si sanatatea sunt prioritati nationale. Umate de o schimbare radicala a programelor de invatamant la toate materiile.

Dar asta e o utopie intr-o tara in care niciodata aceste 2 domenii nu vor fi prioritati nationale, din mai multe motive. De aceea va scadea din ce in ce mai mult calitatea educatiei (vezi testele Pisa) si a sanatatii (tot pe ultimele locuri in UE suntem la multe capitole).

Miki Maus  •  14 februarie 2013, 10:54

a) Din punct de vedere medical, tinerii NU fac infarct din cauza lipsei exerciţiului fizic. Asemenea efecte ale sedentarismului se văd la o vârstă ceva mai înaintată. Medicii pe care îi veţi întreba vă vor confirma acest lucru.
b) În România, la orele de sport copiii sunt de obicei lăsaţi să joace de capul lor fotbal sau baschet, în spaţii de regulă insuficiente şi cu o participare nesemnificativă a profesorilor. Efortul fizic e foarte moderat, iar aspectul educativ lipseşte complet. Rezultat: zero.
c) Coreea de Sud are succes în sport, ca şi în industrie etc., fiindcă ăsta e programul unei guvernări ambiţioase şi naţionaliste (aşa e pe acolo prin Asia): făurirea societăţii capitaliste multilateral dezvoltate. Nu înseamnă că există vreo legătură cauzală între sport şi industria electronică sau de automobile.
d) După invalidarea referendumului, Victor Ponta trebuia să-şi prezinte imediat demisia şi să emigreze de ruşine în Guatemala. În loc de asta preferă să fie în continuare un caraghios.

Tudor  •  14 februarie 2013, 10:55

Cataline, de ce nu postati mai des asemenea articole legate de sanatate-sport-educatie? Poate se mai lamuresc si parintii care citesc gazeta sa-si dea copilul la un sport.

Milirom  •  14 februarie 2013, 11:00

In legatura ce introducerea in planul cadru la clasele V-VIII a 4 ore de sport mi se pare deja prea mult. Elevii oricum nu se mai prezinta la orele de sport decat cu scutiri medicale,sau daca vin au pretentia de a juca fotbal sau baschet. Nu vor sa se incadreze in tematica unei ore de educatie fizica si sport. Doua ore pe saptamana ar fi ok, iar in celelate 2 ar trebui sa fie indrumati catre cluburile sportive din localitate.

andreibv1  •  14 februarie 2013, 11:00

cele 21 de gr la care se referea dnu tolontan ,cred ca sunt luminitele care merg continuu la spitalele de urgenta din romania..

Tagore  •  14 februarie 2013, 11:07

Draga Tolo…daca iti aduci aminte,cand erai tu elev aveai „ore de sport” gratuite in Parcul Tineretului,fotbal,tenis cu piciorul,alergari in jurul lacului,bicicleta,etc.Mai du-te acum in acelasi Parc si ai sa vezi la tot pasul terenuri contra cost (chiar si cele de joaca pentru cei mici).Nu mai poti da un picior intr-o minge,nu mai poti calari o bicicleta,nu mai poti da „o tura”,fara sa platesti „proprietarilor” care,probabil,arau cu tractorul sau invarteau o saiba pe undeva prin Dalga sau Adunatii din Deal cand noi faceam Generala sau Liceul.Probabil ca e chestie generala,nu are nici o treaba Piedone,de exemplu,dar…asta-i societatea bazata pe „concurenta” si pe liberul arbitru.La „Timpuri Noi”,langa facultati sta nefolosita o „baza sportiva”,aiurea,a nu stiu carei „universitati” de acolo,de vreo 2 ani,nici macar cu taxa nu poti intra pe ea;probabil inca se asteapta inugurarea ei de catre madam Udrea!

ony  •  14 februarie 2013, 11:22

sunt profesor de educatie fizica si sport daca studiati cu atentie problema o sa realizati ca :
1. la ciclul primar in unele scoli inca mai predau invatatoarele (perioada importanta in dezvoltaea motrica a copilului)
2. problema grava este la liceu unde orele sunt practic inexistente ..o ora p saptamana ( acestia au multe perioade de practica, de fapt aici ii si pierdem pe copii).
3.lipsa infrastucturii este dezolant nu exista un dus in toata romania in scoli
4. colegii mei mai noi sunt f slab pregatiti ( se poate studia fenomenul facand comparatie intre facultatea de ed. fizica cu 4 ani de acum ceva vreme si cea de 3 ani de acum diferente enorme )
Exista o discutie f ampla asupra subiectului dar totul este putred in sistem…iar oamenii care se ocupa sunt amatori .
cei care se ocupa sunt un fel de conducatori de club de la liga a 5 a din romania (modul de abordare si de gargara)…iar noi vrem conducatori d liga campionilor( comparatia sper sa fie inteleasa)

mihaela ciobanu  •  14 februarie 2013, 11:25

Catalin, incerc sa abordez aceasta problema din interior, in calitate de parinte a doi baieti, cel mic inca la liceu (la un liceu de elita din capitala, inteleg ca si tu ai absolvit acelasi liceu).

Problema este ca cele 2 ore de sport pe saptamina nu se fac nici acum si nu numai sportul nu se face. Repet, la un liceu de elita din capitala, sunt profesori care nu vin la ore, inclusiv la ore „importante” nu asa cum este considerat sportul. S-a ajuns in Romania la un sistem paralel de inavatamiint prin meditatii: profesorii vin obositi la scoala si fara chef de ore pt ca muncesc acasa pt meditatii, copii isi fac temele la meditatii in orele de la scoaala. Pot sa dea politicienii oricite legi, ceva este putred in sistemull nostru de inavtamint si problema sunt oamenii. Si este extrem de complicat, chiar daca ar fi bani de la buget sa-i plateasca foarte bine, cine sa ii aleaga pe acei profesori competenti care sa merite acele salarii? In aceste conditii, eu sunt foarte sceptica chiar daca s-ar aproba aceasta lege. Cred ca mult mai eficient ar fi, din partea guvernului, sa faca o campanie media de educatie pentru elevi si parinti, sa aloce fonduri pentru ca cei interesati sa poata participa dupa ore la baschet, sau fotbal etc, fara obligativitate, fiecare dupa interes. Gindeste-te ca ai 18 ani si ai prima ora sportul, apoi inca 5 ore de mate, romana, istorie. La 18 ani, rezisti sa stai in clasa,linga o fata, fara sa faci dus dupa o ora de sport, cind ai 18 ani?

jos_cenzura  •  14 februarie 2013, 11:30

Anumite chestii care ar fi mult mai de folos in combaterea obezitatii sau a bolilor cardiovasculare:

– cresterea taxelor pe tigari si pe zahar (desi in principiu sunt complet impotriva taxarii discriminatorie, mai ales intr-o societate corupta ca a noastra, unde astfel de practici ar distruge concurenta libera complet)

– cresterea taxelor pe benzina (ar incuraja mersul pe jos, consumarea legumelor si fructelor locale, etc – dar iarasi aceleasi probleme de principiu ca mai sus)

– creerea unei infrastructuri de biciclism in orase, in dauna infrastructurii pentru masini (desi majoritatea romanilor au inca mentalitate de lumea subdezvoltata, le e teama cumplita sa para saraci, iar bicicleta, mersul pe jos si activitatea fizica in general sunt percepute ca ceva legat de saracie); deasemenea piste in afara oraselor, mai ales in locuri turistice, pe malul Dunarii si al Marii, la munte, etc – asa poate si-ar lua oameni copiii in excursii cu bicicleta

– interzicerea copiilor sub 18 ani in sali de jocuri pe calculator, baruri etc (as ar fi stimulati sa se mai joace si afara din cand in cand)

– curs de nutritie la scoala (poate combinat cu educatia fizica)

– schimbarea completa a legislatiei de munca (care, copiind legi complet invechite de pe vremea epocii industriale, incurajeaza munca de birou si statul 8 ore consecutive sau chiar mai multe intr-un spatiu inchis si care ucide in maniera cea mai haina posibila)

– pe termen mai lung, cercetare in tehnologii pentru schimbarea climei, pentru a crea o clima mai propice pentru statul afara la aer liber in Romania; deja exista niste demersuri, nu e chiar asa de sci-fi (verificati Australian Rain Technologies etc); daca am avea o clima mai tropicala cu temperaturi mai potrivite pentru om, poate am petrece mai mult timp afara (si ca bonus am fi si mai veseli, in loc sa fim carcotasi si mohorati)

Cu toate acestea, sunt impotriva ideei ca Statul sa gaseasca o solutie la orice problema sociala, in linii mari Statul sa-si vada de treaba sa (adica sa ne apere granitele si siguranta corporala) iar restul problemelor sa se rezolve prin educatie, propria vointa, si demersuri private.

Alte idei rasarite pentru insanatosirea romanilor? 🙂

Comentează