UPDATE 2: În această seară, la Realitatea TV, Victor Ponta a declarat: ”Radio România e pe profit. E un exemplu de succes de companie de stat”. RRA cheltuiește aproape 100 de milioane de euro pe an, mai mult decît ProTV plus toate celelalte radiouri private din România laolaltă. Își strînge veniturile prin lege și are o marjă de profit de 0,5%. Dacă asta o face de succes, e stupefiantă înțelegerea economică a premierului!
Rămîne să aflăm că Loteria Română, căreia cetățenii i-au cedat monopolul jocurilor de noroc, e de succes pentru că și ea e pe profit. Vin vremuri interesante cu un guvern care nu are proporția piețelor și a cifrelor!
luni, 17 decembrie 2012, 12:17
UPDATE 2: În această seară, la Realitatea TV, Victor Ponta a declarat: ”Radio România e pe profit. E un exemplu de succes de companie de stat”. RRA cheltuiește aproape 100 de milioane de euro pe an, mai mult decît ProTV plus toate celelalte radiouri private din România laolaltă. Își strînge veniturile prin lege și are o marjă de profit de 0,5%. Dacă asta o face de succes, e stupefiantă înțelegerea economică a premierului!
Rămîne să aflăm că Loteria Română, căreia cetățenii i-au cedat monopolul jocurilor de noroc, e de succes pentru că și ea e pe profit. Vin vremuri interesante cu un guvern care nu are proporția piețelor și a cifrelor!
UPDATE 1: Licența TVR Cultural e probabil să fie pierdută pentru că, potrivit unor informații de ultimă oră, conducerea TVR nu a trimis în termen către CNA cererea de păstrare a licenței, în ciuda deciziei CA al televiziunii publice.
Poate că, intrați pe ușa transformării spirituale vineri, 21 decembrie, varianta soft a dispariției lumii în viziunea mayașilor, vom avea mai multă înțelegere pentru cele 140 de milioane de euro pe care TVR le-a adunat drept datorii și pe care plătitorii de taxe le vor deconta.
TVR a încasat sistematic aproximativ 170 de milioane de euro pe an, din taxele populației și alocări de la bugetul de stat, i-a cheltuit pe toți și a adunat datorii de încă 30-50 de milioane pe an.
Rezultatul a fost, în 2012, o audiență medie de 1% pe all day la TVR1. Cu alte cuvinte, 1 din 100 dintre cei 19 milioane de români care au acces la televizor, s-au uitat în media fiecărui minut al anului la TVR 1.
După ce cifra recensamintului va fi definitivă, universul TV de 19 milioane va scădea, dar oricum discutăm în procente. Mai nou, calculul de audiențe TV începe de la sugari, așa că putem simplifica, cu riscurile de rigoare: 100 de cetățeni români finanțează televiziunea publică, 1 se uită.
Ratingul anului viitor va fi mult mai mic, luînd în calcul că, în 2012, TVR a făcut 3,3% și 2% în prime-time-ul lunilor în care a difuzat Campionatul European de Fotbal și Jocurile Olimpice de la Londra.
Acum 6 luni, guvernul Ponta, a rezolvat cu Fiscul o păsuire pentru TVR care expiră, coincidență ironică, la finalul acestei săptămîni. ”Înainte de păsuire, 4 creditori pe zi ne blocau conturile”, povestește cineva din TVR. Pentru că nu doar ANAF a fost țepuit în chestiune, ci și sute de mari sau mici companii.
Tot pe 21 decembrie se așteaptă afișarea rezultatelor concursului intern, care este deja întîmpinat cu proteste, de vreme ce șeful instituției, Claudiu Săftoiu, nu este sprijinit nici măcar în cauzele corecte. ”Toată lumea știe că e nevoie de tăieri de costuri, dar Săftoiu a făcut-o pompieristic”, spun surse din instituție.
Ultimul exemplu este cel al desființării canalului și apoi al radierii licenței TVR Cultural, asupra căreia TVR a revenit, conform știrii paginii de media. De fapt, Consiliul de Administrație ”l-a răzgîndit” pe Săftoiu, în urma unei ședințe în care i s-a cerut să păstreze măcar licența, contra unei emisii de două ore pe zi, compusă din reluări.
Discuția din CA-ul de joi a fost una antologică. Potrivit martorilor oculari, la un moment dat Valentin Nicolau, ”care îl tratează pe Săftoiu ca pe un personaj cu o cazuistică infantilă”, s-a ridicat țipînd, moment în care șeful TVR a spus gîtuit, avînd senzația că Nicolau vine amenințător spre el, ”Să păstrăm o distanță instituțională”.
Distanța instituțională care pare cu adevărat fatală pentru televizunea publică vine din partea lui Crin Antonescu și celorlalți liberali de frunte, care l-au uns pe Săftoiu și care acum s-au delimitat de el. Dosarul TVR Cultural a pus capac. Chiar dacă pare o legendă, mai mulți oameni cu acces la informație din TVR susțin că replica unui liberal către Săftoiu, ”TVR Cultural e postul acela unde are Patapievici emisiunea?”, a fost suprainterpretată de către președintele televiziunii.
Săftoiu ar fi transformat exclamația într-o indicație și așa a pornit procesul contradictoriu de desființare a TVR Cultural. Postul a fost ras cu un singur vot distanță.
”Și Ponta gîndește la fel. Practic, TVR nu mai interesează mediatic nici unul dintre partidele de la guvernare, iar premierul, excedat de pierderi, tratează televiziunea publică drept o simplă societatea comercială. Ceea ce nu e tocmai în sensul definiției serviciului public, exprimată și în Constituție”, spune o altă sursă.
Formulat lapidar, ceea ce au aflat și percep oamenii din TVR e că atît Antonescu, cît și Ponta și-au luat mîna de pe TVR, o miză prea mică de propagandă față de pierderile serioase de bani și riscurile de imagine pe care le aduce un colos ajuns în administrația unei conduceri în care, potrivit unei caracterizări coroziv-jurnalistice din interior, deciziile de management se iau astfel: ”Săftoiu enunță titlul, iar Cristian Zgabercea și Demeter Andraș încearcă să ne lămurească apoi care e știrea” .
dean • 17 decembrie 2012, 12:55
Romania are nevoie de TVR. Nu are nevoie de fii, fiicele si nepotii din TVR.
007 • 17 decembrie 2012, 13:01
poate ar trebui sa ne spuna si noua cineva ce e cu acel post nou aparut pe cablu, respectiv TVR NEWS, care transmite in direct sau inregistrari de pe euronews? de ce a mai fost inchis TVR INFO daca au facut altul in loc (chiar daca cu costuri mult mai mic)?
FlaviuS • 17 decembrie 2012, 13:15
Televiziunea RO trebuie sa fie publica, nu sa slujeasca interesele vreunui politician. Cred ca situatia de fata, in care Ponta si Antonescu nu se implica, e o situatie normala!
Cătălin Tolontan • 17 decembrie 2012, 13:16
FlaviuS: a te implica nu inseamna a te amesteca editorial, ci a gira ca TVR face un serviciu public in conditii de eficienta economica rezonabila. TVR cheltuieste anual mai mult decit pierd primele 20 companii de stat
Doc • 17 decembrie 2012, 13:24
TVR – adica TVR 1 – un canal. Hai, maxim doua. Dar de ce aveau la un moment dat SASE? si acum 5!?!? sau ceva de genul asta… de cate canale e nevoie sa se realizeze scopul unei televiziuni publice!?
Oricum, pot face oricate canale vor, daca ar fi pe profit. Dar daca tot sunt pe pierdere, sa se mai abtina. Oricum, se uita dracu pe TVRul asta Cultural pe care-l plangi pe aici. Era pur si simplu o adunatura de sinecuristi basisti pusi la caldurica. Jenant.
Tika • 17 decembrie 2012, 13:30
Eu nu vreau sa ma bag in discutii de pro si contra. Intrebarea e cata lume se uita la TVR….la TVR 2 etc. E pacat ca nu se incearca ridicarea calitati TVR-ului si apoi infiintarea alto TVR….(TVR3, TVR News, etc).
Cristi R. • 17 decembrie 2012, 14:04
Pot spune ca s-a mai adaugat un sindicat celorlate sindicate care nu au vazut mai departe de salarii si sporuri si au lasat sa se aleaga praful de intreprinderile unde isi desfasurau activitatea.
Daca sindicalistii din televiziune ar fi fost uniti , profesionisti si preocupati de buna functionare a televiziunii romane nu s-ar fi ajuns aici.
Din pacate s-au complacut cu totii in parduirea banului public din care erau finantati fara a fi preocupati de a se situa inaintea tuturor celorlalte televiziuni.
Reactie fireasca si in deplina concordanta cu genele romanesti pe care le avem cu totii in noi, gene ce ne impiedica sa evoluam mai departe de principiul conform caruia nu are rost are sa iti bati capul daca merge si asa.
Tibi • 17 decembrie 2012, 14:07
Catalin,
ponta = reprezinta guvernul
antonescu = reprezinta politicul
nu vad cum sa se implice amandoi.. Cine sa se implice ? Guvernul sau politicul ??
In alta ordine de idei: tvr are niste probleme interne de management, care creeaza la randul lor alte probleme: de imagine si de pozitionare…Si ca sa facem dintr-o poveste lunga una scurta: exemple destule in Europa de tv publice care se caracterizeaza prin calitate si nu prin comercializare, BBC-ul de exemplu.
Dragos C. • 17 decembrie 2012, 14:18
@007:
nu ai urmarit dar s-a anuntat faptul ca TVR News a semnat un parteneriat cu Euronews in urma caruia TVR va prelua si subtitra stirile canalului european de stiri.
@Catalin Tolontan:
Da, TVR pierde foarte mult si Guvernul trebuie sa ia masuri sa limiteze aceste pierderi. Pe de alta parte TVR trebuie sa existe! Chiar daca deranjeaza celelalte companii private care s-ar bucura ca TVR sa dispara, mai ales ca nu ar mai avea cine sa transmita Jocurile Olimpice, CM sau CE de fotbal sau Liga Campionilor si atunci ar exista o sursa importanta de venituri in urma transmisiei acestor mari competitii. Pe de alta parte insa, TVR este un rau necesar intrucat ii obliga pe privati sa investeasca in echipamente, gen care de reportaj. Daca TVR n-ar exista, televiziunile private n-ar ransmite niciodata in catune din Mtii Apuseni sau in Delta, pe motiv ca sunt pre putini oameni si numerita investitia… De 3 ani de zile am cerere depusa la RCS-RDS pentru calblu TV. In ambele capete ale strazii exista cablu dar RCS-ul nu vrea sa investeasca in 150 m de fire pe motiv ca nu sunt blocuri si doar pentru case nu merita sa investeasca, fiind prea putini oameni… Astfel, am varianta antenei de pe casa si pot vedea TVR-ul! Privatul, normal, ia in calcul doar eficienta financiara pe cand statul ESTE OBLIGAT sa asigure tuturor cetatenilor accesul la informatie! Uitati-va cum procedeaza RCS-RDS cu Discovery! Isi permite sa faca ce vrea si eu, ca cetaten nu am ce face. Insa la TVR pot interveni prin cei pe care i-am ales! In momentul in TVR va disparea, imediat va aparea si pay-per-view-ul. Vom avea acces la Liga Campionilor doar daca platim pentru fiecare meci, la fel si la CM de fotbal sau Jocuri Olimpice. Prefer pierderile de bani ale TVR-ului dar sa pot vedea CU ANTENA DE CAMERA DE ORIUNDE DIN ROMANIA marile competitii sportive si celelalte lucruri pe care TVR le transmite LA LIBER!!!
ovidiu_3003 • 17 decembrie 2012, 14:50
Da …bine …neinteresant…
rominho • 17 decembrie 2012, 21:19
TVR e prima televiziune din viata multor romani. Ne-am nascut multi dintre noi cu Tezaur Folcloric, Viata Satului sau Teleenciclopedia.
Cristi • 18 decembrie 2012, 11:29
Dle Tolontan, TVR este momentan printre putinile posturi de televiziune care nu s-a „Can-canizat”. Arunca un ochi ce e pe TV de la ora 17 incolo. Penibil.
dyers_eve • 18 decembrie 2012, 12:12
TVR, cu toate canalele ei, nu poate fi tratata in termeni strict comerciali. Argumentul cantitativ al ratingului poate fi un criteriu pentru televiziunile comerciale, nu pentru cea publica. „100 platesc, 1 se uita” (a propos, e o interpretare tendentioasa; chiar toti romanii platesc taxe ?) nu e un argument valabil. Acelasi lucru se intampla si cu muzeele sau cu bibliotecile – si ele sunt finantate de stat si utilizate de o minoritate din ce in ce mai firava.
Multe din programele TVR mi se par, calitativ, peste ce ofera alte televiziuni. Singurul lucru care deranjeaza sunt costurile cu care functioneaza aceasta. Sigur ca e mai comod sa „te distantezi” decat sa te implici, dar e asta atitudinea corecta cand te afli la guvernare ?
cezar • 18 decembrie 2012, 12:48
poate ca ar fi mai bine sa va opritzi la articolele din sfera sportului. reusitzi de multe ori sa le reusitzi… parerea mea..
cit despre rra, este un post de tzinuta, nu unul comercial si de cancan precum altele. se mai aud voci mari, mai este cite o piesa de teatru, se mai invatza-reaminteste, dupa caz – cite ceva… un exemplu, ISTORICA DE LUNI LA ORA 21.O5. faina si emisiunea lui basarabescu de duminica dimineatza. stiri punctuale, muzica ok, putyzina publicitate.
si la tvr sint lucruri faine. stiri mai serioase, filme neintrerupte de publicitate.
Alexandru • 18 decembrie 2012, 13:50
ura, ura, uraaaaaa
cetateanului i s-a marit taxele si societatea a revenit pe profit
ura, ura, uraaaaaa
acum avem de unde creste salariile bugetarilor
ura, ura, uraaaaaa
sa facem toti cetatenii parlamentari ca sa nu mai avem somaj
ura, ura, uraaaaaa
he is the one
brod • 18 decembrie 2012, 13:54
din pacate, chestia cu audienta ne trimite, stimate domnule tolontan, spre alde OTV, Antene, Pro-uri si altele asemenea. chiar e de dorit sa se ia un asemenea model? nu de alta dar, in cativa ani, nu veti mai avea deloc cititori, ci doar privitori si (ne)ascultatori. va doriti, cumva, asa ceva?
legitim, dar de prisos! • 18 decembrie 2012, 19:11
Catalin, subiectul este interesant, insa este, in egala masura, si abstract. adica, sunt n cazuri in Romania (si in lume) care ar putea fi tratate dupa teza indusa de tine (in esenta, sustinuta de statistici privind interesul, respectiv beneficiul si accesarea efectiva a serviciului public, raportat la „contributivitate”). bunaoara (la intamplare), cazul CNSAS. este indubitabil ca, statistic, f. putini dintre contribuabili (cei care platesc lunar impozitul pe sanatate) ajung sa beneficiaze efectiv si substantial, pe masura cuantumului per ansamblu al impozitului platit, de serviciul public de sanatate. de pilda eu (si sunt convins ca, intr-o oarecare masura, si tu….si in aceeasi directie marea majoritate a platitorilor de impozit in cauza)nu am apelat niciodata, adult fiind, la serviciul public de sanatate (altul decat medicul de familie, si asta, in cazul meu, cam o data la cativa ani…iar serviciul medicului de familie evident ca nu acopera nici 0,1% din contributie…), desi sunt contribuabil lunar la CNSAS de aprox. 10 ani. in logica ta, cu care pot fi, grosso modo, de acord, existenta, respectiv impozitarea de iure obligatorie nu s-ar justifica defel. deci gasesti subiecte multiple si diverse in linia cautata si descoperita de tine. tocmai din pricina asta tema abordata, desi legitima (sau macar corecta principial), prin prisma „cazului general (asumat)”, capata valenta „prisoselnica”.
jiji • 18 decembrie 2012, 19:19
catalin, asteptam un coment realist si despre gsp.tv…a se vedea noul continut, audienta si situatia financiara…