Mesajul lăsat de saşi

Am greşit. Nu posibilul furt al bazei Olimpia din Braşov e tema de presă, ci însăşi baza. Semnificaţia ei şi moştenirea lăsată de fondatori. Am greşit şi corectăm.   

vineri, 16 noiembrie 2012, 2:03

Am greşit. Nu posibilul furt al bazei Olimpia din Braşov e tema de presă, ci însăşi baza. Semnificaţia ei şi moştenirea lăsată de fondatori. Am greşit şi corectăm.   

Uneori, subiectul e mai important decît predicatul, mai ales într-o ţară unde deposedarea bugetului şi a patromoniului public nu mai devine o ştire, ci un prilej de plictiseală.

Plasată la cîteva minute pe jos de Piaţa Sfatului şi lipită de vestigiile medievale ale cetăţii, Olimpia deţine probabil cei mai frumoşi 6.000 de metri dedicaţi vreodată sportului în România.

Decorul e întărit de clădirea de patromoniu, o semnătură pe baza muntelui din vremuri în care arhitecţii şi urbaniştii lucrau împreună în numele locuitorilor oraşului.

Dincolo însă de valoare, de dubla utilizare, vara – tenis, iarna – patinaj, şi de patrimoniul istoric, capitalul simbolic al întîmplării seculare este imens!

Olimpia reprezintă pentru braşoveni ceea ce este baza Tineretului de la Şosea pentru bucureşteni sau Hipodromul pentru ploieşteni. Alte locuri pentru care s-au dus lupte grele între presă şi ONG-uri, pe de o parte, şi speculatorii imobiliari pe de altă parte.

Dar nu hoţia e tema. Ci moştenirea uluitoare lăsată de locuitorii Braşovului care s-au strîns în Asociaţia Săsească de Patinaj şi, folosind liniile succesorale ale terenurilor, au construit baza sportivă de lîngă Bastionul Ţesătorilor.

De smecherii relatate v-ati saturat,  stim asta. De povesti, niciodata.

Era în 1894, chiar anul cînd Alexandru Macedonski mergea pe velociped în cursa Bucureşti – Braşov. Poeţii navigau trei zile prin zloată, acelea erau timpurile. Vorba colegului meu Cristian Geambaşu, de atunci am pierdut enorm, printre altele şi vreo 30.000 de suporteri, pentru că asta e diferenţa dintre asistenţa la meciurile România – Belgia, două amicale identice, ambele încheiate cu 2-1; numai că unul s-a disputat pe stadionul „Principele Carol”, iar cel de acum pe „Naţional Arena”.

Înapoi la Braşovul unde ajunge Macedonski. În 1894 s-a fondat Asociaţia Săsească de Patinaj, iar baza a rezistat mai bine de un secol, trecînd prin naţionalizări şi chefurile sindicaliştilor, după cum povesteşte Mircea Grădinaru, unul dintre pasionaţii locului, care a ascultat poveştile veteranilor.

Cît a băgat Consiliul Local condus de Aristotel Căncescu şi de ce, cum a asistat pasivă Primăria, care e filiera liberală a administratorilor bazei şi cine sînt afaceriştii care au închiriat-o la preţul unei prăvălii în centrul oraşului, vom vorbi despre toate acestea.

Dar vom spune şi povestea bazei. Am greşit şi corectăm. Pentru că aşa au decis saşii la 1894. Mesajul lor e clar după atîţia ani şi are puterea blestemului care păzea comorile din piramidele egiptene. Dacă se va desfiinţa Asociaţia de Patinaj, scriu ei în actul de constituire, atunci totul va reveni Primăriei, în numele braşovenilor.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

sergiu  •  16 noiembrie 2012, 15:12

FELICITARI,D-LE TOLONTAN!SINCERE FELICITARI!

fanulumocanu  •  16 noiembrie 2012, 15:15

Pe mine ma cam mira treaba asta. Daca vrei sa praduiesti cinstit ceva in tara asta, te incurca o conditie pusa acum 100 de ani? Totusi, din ce imi aduc aminte , acolo, multi ani, n-a fost patinoar. Era altul nou la vreo 500 de m distanta.

Alexandru  •  16 noiembrie 2012, 15:45

chinul lui sisif este doar fizic pentru ca a ridica piatra pe munte iti umple inima. chiar daca stii ca o va lua din nou la vale 🙂

florin  •  16 noiembrie 2012, 15:48

Felicitari Dle Tolontan! Poate reusiti sa faceti o „ancheta” si despre stadionul din Cotroceni-Progresul. Acolo e strigator la cer abuzul Bnr.ului. Isi permit sa tina inchisa ditamai baza din centrul Bucurestiului, cand si asa e lipsa acuta de baze sportive! Din cate se stie nici nu detin titlu de proprietate pe intreaga suprafata a terenului. Succes!

Cristi  •  16 noiembrie 2012, 17:38

Catalin, ma bucur ca ai scris despre baza Olimpia. Eu am petrecut trei revelioane in Brasov, pentru ca e fabulos. Daca prinzi o seara de iarna cu ninsoare pe patinoar, in peisajul acela de poveste, e o experienta unica. Te simti ca intr-o ilustrata de inceput de secol XX. Daca te duci pe urma la Festival 39 sa bei un ceai sau un vin, esti exact in romanul alb al lui Sebastian, Accidentul. Unde mai pui ca Scheii Brasovului au prima scoala romaneasca si un muzeu nepretuit, plus alte povesti pe care le descoperi in Cetate, te gandesti ca cei care decid in oras nu au cum sa nu fie mandri de mostenirea primita.
Stii ca, pe la 1500-1600, Brasovul era unul dintre cele mai bogate orase europene?

Iulian  •  16 noiembrie 2012, 23:11

Felicitari pentru campanie 🙂
click-less-think-more

Dorin  •  17 noiembrie 2012, 1:41

Nea Tolo, mai lasa-ne cu sasii astia ai dumitale.
Ca si sasii se schimba. ce spui de minunatul primar pe care toata lumea il doreste -Johannis?

Tii minte declaratiile lui in Gazeta? Articolul din 18.0.2010- „Nu primaria trebuie sa se ocupe de sport!” De mesajul asta SASESC ce spui?
Cand ai vizitat ultima oara o baza sportiva din Sibiu? Capitala culturala= gunoiul sportiv al Europei????

emil  •  17 noiembrie 2012, 2:52

Felicitari pentru subiect.Acolo am inceput primele lectii de tenis, in 1982, cu profesorul Racovita( antrenorul lui Tiriac si al Virginiei Ruzici).Nu cred sa existe , in lume, multe locuri ca baza olimpia.
o zi buna.

Ionut Stan  •  17 noiembrie 2012, 8:02

1. Aristotel Cancescu e presedintele Consiliului Judetean Brasov.
2. Ia sa vedem daca Tolo descopera falsurile prin care Societatea de Patinaj, erijandu se in continuatoarea Asociatiei Sasesti de Patinaj, a pus mana pe baza Olimpia. Suuces in cercetari!

andreas  •  17 noiembrie 2012, 12:49

Olimpia e o baza mica dar minunata. Fericiti cei care au amintiri ori mai pot intra acolo. M-am mirat mereu cum de nu au pus activistii de partid mina pe ea, ma mir ca n-a ajuns un club select in care sa poti intra doar daca ai mustata. E atit de minunata incit, la confruntarea cu tot felul de modernisme, ma gindesc doar la Olimpia:vad terenurile ei albastre de pe Timpa. Felicitari. Olimpia trebuie sa ramina a brasovenilor, indiferent de marimea mustatii.

sonumbitch  •  17 noiembrie 2012, 15:45

BGS (off-topic)

Aud, dupa meciul cu Belgia, tot felul de lucruri legate de BGS. Mentionez ca am fost martor la meciul Romania vs Uruguay, unde acelasi BGS a facut fix acelasi lucru pe care l-a facut la meciul cu Belgia. Va spun cu mana pe inima ca nimeni nu a provocat, la meciul cu Uruguay, pe nimeni. De asemenea, am fost martor la alte si alte „actiuni” BGS, mai toate petrecandu-se in acelasi tipar.

Putini sunt cei care stiu ca BGS a aparut acum cativa ani in incinta fostului ICTB de la APACA (azi, sala de BINGO, asa cum a fost inca de atunci). Inca de pe atunci, putinii ei membri bateau oameni nevinovati. Isi faceau loc cu pumnul. E usor de verificat, vedeti numarul de plangeri facute Politiei Sectia 21 in ultimii 10-15 ani (asta fara a avea habar cate dintre ele au fost aruncate le cos)! Usor-usor, pas cu pas, au inceput sa apara cainii, masinile de interventie, ambulantele etc. Dar putini stiu ca aceasta firma functioneaza ca o formatiune paramilitara abuziva si se foloseste de poticneala, de neclaritatile justitiei, pentru a eluda raspunsul in fata legii. Intr-o lume in care e atat de greu sa gasesti de munca, sa faci o afacere s.a, BGS este o adevarata oaza financiara, camatareasca. E bine(-)cunoscut conflictul, de la Plaza Mall Militari, dintre BGS si Preda (fostul luptator UFC). Preda, ca si altii, culmea!, a fost o simpla victima. Numitul Bogdan Oprea (poate fi verficat) era atunci in America, stiind ce a avea sa se intample (verificati un anume Rosu, va rog). Vreti sa stiti in ce tara traim? Politia insasi protejeaza actiunile acestor indivizi cu muschi. Politia insasi bea seara, la colt, cu clanurile de rromi. Putini stiu ca insele formatiunile politice de frunce se slujesc de diversele clanuri, in diverse scopuri. Politia insasi protejeaza faradeligile. Sunt una si aceeasi formatiune: clanuri, BGS, Politie, casinouri, talhari, proxeneti. Verificati, va rog, plangerile facute la Politie, pe teritoriul Mun. Bucuresti, la adresa BGS, in ultimii 10-15 ani. Aceasta formatiune si-a facut drum catre piscurile si ungherele societatii romanesti cu pumnul, cu bata, cu gazele, cu bataia, cu brutalitate. Va mira? Toate cele spuse de mine pot fi usor verificate. Si spun ca trebuie facut, pentru ca acest gen de formatiune este cel mai mare pericol intr-o democratie confuza. De la un simplu grup si o sala de forta, aceasta grupare a ajuns la cifre inimaginabile de afaceri, in acea lume se invart zeci de milioane de euro. Acum, sub ochii nostri si aI Europei, calca oamenii in picioare invocand legea. De ce credeti ca o fac? E o reclama gratuita, pentru ca se vor gasi mereu „jurnalisti”, precum Geambasu, sa amestece lucrurile fara sa aiba vreodata habar de ceea ce se petrece in jurul lui. Pe cand ne vom trezi batuti in propria casa si scosi pe strazi fara nicio consecinta, in cadrul unor „recuperari” imaginare? Pe cand un articol elogios pentru conducatorul nostru mult-iubit, BGS? Credeti ca ma expun pentru a atrage atentia? Suntet niste nebuni, nu toti suntem ca voi. Sunt doar un alt om, alta fata ale carei cuvinte nu se aud niciodata, consumatorul si atat. Cercetati adevarul, pana cand nu veti fi scosi voi insiva din redactii cu batranul Mastino Napoletano din recuzita BGS. Incercati sa verificati toate spusele mele. Atat.

Tiberiu  •  17 noiembrie 2012, 17:58

Domnule Tolontan si cativa dintre comentatorii dv. a-ti omis intentionat sau nu sa spuneti ca atunci inca Brasovul sau Kronstadt nu era inca in Romania , asa ca toate lucrurile si orasele din Transilvania cu care va mandriti acum si pe care le considerati ca destinatii de top in Romania , nu au fost parte a Romaniei pina la 1918
asta ca sa respectam istoria adevarata nu cea falsificata.

sonumbitch  •  17 noiembrie 2012, 20:10

PS: sunt lucruri in societatea romaneasca cu mult mai grave, NICI NU VI LE IMAGINATI, mult mai nocive decat niste simpe sume, fie ele si de ordinul milioanelor, deturnate sub diverse forme. de ce credeti ca ne evita EU? coruptia, santajul, talharia, clanurile aservite formatiunilor politice de frunte…

realcons  •  17 noiembrie 2012, 21:11

domnule tolontan, nu o sa comentez povestea descrisa de dvs., insa sasii au plecat,au plecat la „AI LOR” si acolo raman. Daca se intorc, nu o sa mai aiba influenta celor amintite, vor veni ca germani , cu mentalitatea germanilor,si in nici intr-un caz sa ajute romania, atunci o ajutau ca erau obligati sa locuiasca aici, la noi. Exceptie ar fi Sibiul, si asta se vede fata de restul Romaniei, dar si aici este discutabil. Va spune un sibian care de ani de zile locuieste in Bucuresti.
o seara faina

Mircea  •  17 noiembrie 2012, 21:24

Salut Cataline. As vrea sa spun ca pe pe fostul ziar al lui Patriciu (care l-a vandut lui Burci), la un articol referitor la Gica Popescu, am fost printre putinii , cred sungurul care a facut un comentariu FAVORABIL lui Gica Popescu, iar la cateva minute comentariul meu a fost sters si dupa alte cateva minute articolul a disparut cu totul…cred ca e vorba de o manarie. Se incearca darea la o parte a lui Popescu. Sper sa nu te superi ca spun asta la tine pe blig dar mi se pare o nedreptate chestia asta.

AGelu  •  17 noiembrie 2012, 21:53

Acolo a fost un patinoar natural inclusiv in epoca comunista. Nu am poze din epoca respectiva ( anii ’70-’90 ) dar terenurile de tenis sunt tot alea . Probabil ca s-a renovat cladirea si s-a infiintat teresa de la intrare . Daca vreti sa scrieti de o renovare serioasa vedeti stadionul Liceului sportiv de peste drum . Acolo se vede modernizarea : pista renovata, 6 culoare de pista sintetica, gropi noi pentru sarituri , tribune cu scaune , copertina….

Toți ochii spre Olimpia  •  18 noiembrie 2012, 9:11

[…] la „Mesajul sașilor” la Societatea de Patinaj și investițiile Consiliului Județean (CJ) Brașov, ziaristul Cătălin […]

xyz  •  18 noiembrie 2012, 15:33

si uite asa se continua istoria cu minoritarii care isi pot permita sa toarne toate prostiile in mintea romanilor care sint usor de manipulat si de aruncat unii impotriva celorlalti!

Florin  •  19 noiembrie 2012, 20:22

Subscriu si eu la comentariul tizului meu, Florin, va rog, domnule Tolontan, incepeti o ancheta jurnalistica si la baza sportiva Progresul, din Cotroceni. Pacat de stadionul ala superb, pe care mergeam in fiecare saptamana cu multa placere…

mihai alex tirziu  •  19 noiembrie 2012, 21:48

buna Catalin, ceea ce ma frapeaza este ca nimeni nu face nimic.. uita te ce se intampla la dinamo…Ce ma bucura e ca toti … rapidisti .. stelisti .. olteni .. chiar si dinamovisti sau ardeleni.. toti sunt de acord ca BORCEA sa faca inchisoare.. Ce e ciudat e ca tocmai pagubitul se lupta sa il scape.. asta e unul din motivele pentru care cred ca romania e o tara pierduta…. politic sau nu .. curatenia trebuie sa inceapa de la astia altfel copiii or sa creasca luandu i drept modele si va fi groaznic…
Ce mi as mai dori ar fi o comanda politica si impotriva lautarilor si manelestilor care se lauda cu milioanele de euro.. sa se vada : a) platesc impozite B) de unde provin bani care ii primesc, poate chiar din munca cinstita uneori :))

Comentează