Șefii Brașovului au pasiune pentru patinoare scumpe din bani publici. După primarul Scripcaru, a venit la rînd președintele CJ, liberalul Căncescu. El a aflat abia ieri de la Gazeta Sporturilor ce a făcut cu baza sportivă fundația în care a investit ”din greșeală”, crezînd că ”e de ”interes public”.
joi, 15 noiembrie 2012, 12:57
Șefii Brașovului au pasiune pentru patinoare scumpe din bani publici. După primarul Scripcaru, a venit la rînd președintele CJ, liberalul Căncescu. El a aflat abia ieri de la Gazeta Sporturilor ce a făcut cu baza sportivă fundația în care a investit ”din greșeală”, crezînd că ”e de ”interes public”.
Strada George Coșbuc numărul 2 este adresa în care Consiliul Județean Brașov a băgat aproape 3 milioane de euro și a obținut un proces.
Aici curge din 1894 istoria Asociaţiei Săsești de Patinaj, devenită apoi clubul Olimpia.
Cunoscută brașovenilor pentru că vara se joacă tenis, iar iarna se patinează într-un decor care amintește de gheaţa Londrei, cu castele pe fundal, baza Olimpia este administrată acum de compania Olimpiaentertainments, pentru suma de 1.650 de euro pe lună, inclusiv TVA. Conform documentelor obținute din surse de către Gazeta Sporturilor, contractul de închiriere a fost încheiat pe 10 ani, pînă în 2022.
“O afacere abia la început, e devreme să spunem dacă va merge sau nu”, după cum enunţă modest Claudiu Drilea, unul dintre acţionarii firmei care a închiriat baza sportivă.
6.000 de metri în inima medievală a Braşovului
Olimpiaentertainments, nu e o eroare de tipar, acesta e numele, scris legat, este un SRL cu un capital social de 500 de lei, înfiinţat pe 17 februarie 2012, exact la timp pentru a primi din partea Societăţii de Patinaj Brașov, aflată în insolvenţă, contractul de închiriere a bazei. Documentul s-a semnat imediat după înfiinţarea firmei.
Pe cei aproximativ 5.000 de metri sînt 5 terenuri de tenis și tribune de 1.000 de locuri. Baza mai are circa 1.000 de metri în terase și suprafeţe pentru amprenta clădirilor. Starea construcţiilor este jalnică, după descrierea actualului operator al bazei.
“Numai pe la exterior arată bine, în rest totul demonstrează furtul care s-a făcut aici cînd Consiliul Judeţean a investit pe hîrtie, nu în realitate”, spune Drilea.
“Sînt prostii! Fără investiţia noastră clădirea se prăbușea”, replică Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Judeţean Brașov.
„De ce vă interesează?”
Firma din care Drilea, om de afaceri de 41 de ani, deţine 34% mai are încă doi acţionari. E vorba de Florina Alina Ichim, cu 31%, și de Monica Anca Gherghel, cu 35%, aceasta din urmă fiind administrator. “De discutat discutaţi cu Claudiu Drilea”, declină Gherghel dialogul.
Drilea însuși e puţin mirat de telefon. “De ce vă interesează contractul de închiriere?”. Explicăm: “În bază s-au băgat cam 3 milioane de euro bani publici și acum cei 6.000 de metri în centrul Brașovului au ajuns să fie închiriaţi pentru 0,2 euro pe metru”. Drilea răspunde “dar nu contează numărul metrilor, ci ce poţi să faci cu ei”.
Căncescu arată către Primărie
Pînă să ajungă să fie închiriată cu 1.650 de euro pe lună, în bază s-au băgat aproximativ 3 milioane de euro, decontaţi de Consiliul Judeţean în perioada 2005 – 2010.
“A fost parte din refacerea zidului istoric al Brașovului. Clădirea clubului sportiv e chiar lîngă Bastionul Ţesătorilor”, spune Căncescu.
Liberalul declară că „i-am prins pe cei de la club că furau, dar n-am putut să-i dăm afară”, zice el, neezitînd să arate cu degetul spre Primăria condusă de rivalul său politic, pedelistul George Scripcaru.
„Societatea de Patinaj s-a înţeles cu Primăria şi ne-a îndepărtat din decizia asociaţiei. Atunci i-am dat în judecată”, spune cel care conduce încă din 2000 Consiliul Judeţean Brașov. El acuză Primăria.
Dar, de data asta, nu Primăria, ci Consiliul Judeţean a cheltuit cele 3 milioane de euro.
Fundaţia nu era de interes public
În primăvara lui 2012, “Evenimentul zilei” a scris despre investiţia pe care Căncescu a făcut-o în baza Olimpia. “Consiliul Judeţean a crezut că Societatea de Patinaj este o fundaţie de interes public”, a sunat explicaţia oficială.
Dar nu era de interes public și, potrivit ziarului precum și presei locale, Căncescu a intrat în atenţia DNA pentru că a băgat banii publici în beneficiul unei fundaţii private. . ”A fost o greșeală”, a spus el.
„La furat, la japcă, la mizerii. Aşa s-a lucrat aici pînă să venim noi”
Claudiu Drilea, cel care a închiriat baza
„A fost o asociere la acea bază. Patinajul avea 33%, Primăria 33%, iar noi, Consiliu Judeţean, 33%”
Aristotel Căncescu
Proasta investiţie a plătitorului de taxe
Actualul administrator al domeniului de zgură și gheaţă spune că “dacă s-ar fi investit 3 milioane de euro, aveam una dintre cele mai frumoase baze din Europa, nu doar din România”.
“Drilea venea la întîlniri reprezentînd Societatea de Patinaj care ne-a furat, iar acum aflu de la dumneavoastră că deţine compania care a închiriat baza”, ripostează Căncescu. Declară că e și el surprins că baza Olimpia s-a închiriat pentru 1.650 de euro pe lună. De ce s-a închiriat baza? ”De sărăcie”, explică Societatea de Patinaj, sărăcie pe care o demonstrează fluturînd documentele insolvenței.
Din fumul înecăcios, prin tirul încrucișat de strigăte “hoţiiii!”, din punctul de vedere al plătitorului de taxe lucrurile pot fi rezumate astfel: 3 milioane de euro au plecat de la el, iar acum obţine două treimi din cei 1.330 de euro rămași după ce se scade TVA din chirie.
Povestea clasică. Deposedat de resurse, “din greșeală”, resturile statului sînt închiriate apoi ieftin, “din sărăcie”.
„Facem cam 2.000 de euro pe lună”
– Domnule Drilea, susțineți că ați preluat o bază unde s-au făcut hoții.
– Mari de tot. Un singur exemplu. Au decontat cu 1.000 de euro o chiuvetă.
– Ați făcut investiții?
– Cam 20.000 de euro, am reparat o terasă.
– Și cum merge afacerea?
– Abia scoatem 2.000 de euro pe lună din tenis. Să vedem acum cu patinoarul în aer liber.
– În contract ați trecut că aveți dreptul să organizați “mese festive, conferințe, întîlniri private sau de afaceri”. Nici acestea nu merg?
– Păi nu avem unde să le facem. Clădirile sînt degradate.
– Chiar dacă s-au investit 3 milioane de euro?
– Ce 3 milioane, hai să fim serioși!
– Cum ați ajuns să închiriați cu 1.650 de euro pe lună baza? Ei v-au căutat sau dumneavoastră pe ei?
– Într-un anume context.
– Îl detaliați vă rog?
– Nu, nu îl detaliez.
Razvan • 15 noiembrie 2012, 1:13
1650 euro pe luna la trei minute de Piata Sfatului :)) Le dadeam eu 5000 fara sa stau pe ganduri. Asta este nesimtire curata. Iar 2000 pe luna sunt fabulatii, acolo terenurile sunt mereu ocupate, plus ca sunt si vanzarile de pe terasa. Dar nu asta este tunul, tunul este reprezentat de teren si cladire. Incet, incet o sa explic ca nu merge treaba si o sa-i schimbe obiectul de activitate. Probabil club, sediu de banca, naiba mai stie. Rusine celor care au facut posibil acest contract cu mafiotii astia, care au infiintat o firma cu dedicatie. Si, daca tot este un bun public, pana cand vor capusa baza Olimpia acesti indivizi? Si ce pazeste DNA-ul?
Cristian • 15 noiembrie 2012, 3:06
Numai bratarile cu „Friends 4ever” pe care le-au schimbat intre ei au costat vreo 2.9 mil. de euro, restu a fost pentru flori, baloane si sampanie. Prietenii stiu de ce…
calin • 15 noiembrie 2012, 5:02
cladiri si 3000 mo cu 1650 euro pe luna.Bine ca in alte orase se ia chirie 1,1 leu/mp/luna pt un teren de fotbal in curtea unei scoli, unde nu exista absolut nimic. Ba mai mult dupa investitii vine guvernul schimba legea si te obliga sa platesti si impozitul pe teren chiar daca esti chirias. Apoi, desi nu este prevazut in contract in fiecare an se indexeaza chiria cu rata inflatiei. Peste toate astea vin controalele de la opc, garda. Apoi vin si fripturistii si cer sponsorizari. Cam asa funtioneaza un IMM in Romania. Asa trebuie sa te descurci in Romania. Pe cand o ancheta despre asta??
ramon • 15 noiembrie 2012, 8:08
asa a facut statul treaba in tara asta, de vreo 70 ani incoace, ca sa aiba unii unde sa munceasca/de unde sa fure, s-au bagat bani ba in sedii de primarii/ administratii financiare/terenuri de sport, etc. Cine nu are azi servici se duce sa faca sport. Cine vrea sa munceasca a iesit ieri, in strada, in tarile europene. Romanii nu!
andrei • 15 noiembrie 2012, 8:23
ce decizie ati luat in cazul lui andrei niculescu?
Cătălin Tolontan • 15 noiembrie 2012, 8:32
andrei: documentarea in cazul colegului nostru dureaza citeva saptamini. Asa cum am anuntat public, vom comunica rezutatul catre cititori
De ce bal? • 15 noiembrie 2012, 9:00
Cu tot respectul, dar de ce nu a putut fi dat inapoi sasilor acest obiectiv, gandit si construit de ei? Sigur ar fi fost un proprietar mult mai grijuliu…
Dar asa, cand cineva primeste ceva moca, ceva ce nu i-a apartinut, nu l-a construit, nu l-a conceput etc., exista certitudinea ca se va alege praful de el (in tara asta).
clau • 15 noiembrie 2012, 10:20
patinoarul mihai flamaropol e in paragina pt ca presedintele federatiei de hochei a bagat toti bani in cel de la ciuc !!!!fa o ancheta dl tolo
dan • 15 noiembrie 2012, 12:06
E corect, investitia se va recupera rapid in doar 564 de ani (fara a considera dobanda 🙂 ). In folosul sportului. Pentru un popor sanatos. Bataie de joc generalizata. Asa e cand nu e al tau; se poate generaliza la nivelul fiecarui oras din Romania.
radu seraru • 15 noiembrie 2012, 13:13
numai din tenis se scoate aproximativ 12.000 euro pe luna
AGelu • 15 noiembrie 2012, 13:13
S-au bagat 3 mil. euro ? Mai voi sunteti normali ? In ce : in 5 terenuri de zgura ? Vi se pare ca respectiva cladire arata a fi renovata ?
masko0 • 15 noiembrie 2012, 13:18
Spre deosebire de patinoarul „ultra modern” din Targu-Mures, care e in constructie de jjjj de ani si s-au bagat foarte multi bani si in ziua de azi dorm boschtarii pe langa el, la Brasov macar e practicabil.
alen • 15 noiembrie 2012, 13:51
si stadionul national care a costat 210 milioane euro este inchiriat cu 18 mii pe meci plus costurile de organizare. Asta nu mai observati.Cand faceti totusi o ancheta daca acest stadion este bine administrat, isi scoate sau nu costurile de intretinere anuale, inclusiv schimbatul de gazoane?
paul simon • 15 noiembrie 2012, 14:29
de ce fundatia nu e de interes public?!
faptul ca e privata nu inseamna ca nu ar putea fi de interes public…iar din articol reiese doar acest singur motiv!
acest aspect cred ca ar trebui detaliat.
PS: nu ii tin partea lui cancescu. cancescu acum cativa ani avea un panou pe alee, un pic mai sus de olimpia, si scria ceva de genul: prin sau cu ajutorul domnului cancescu….de parca ar fi dat bani din buzunarul lui!!!!
(cred ca realizarea se referea la un bastion)
mai lipsea sa apara si panou in sensul giratoriu: panseluta crescuta cu ajutorul lui scripcaru! (udata personal si in afara programului)
:)))
serban • 15 noiembrie 2012, 14:31
In Brasov acum 25 ani s-a iesit in strada si s-a strigat impotriva lui Ceausescu.Azi stam relaxati.Sute de milioane de euro au luat calea bancilor din afara in conturile unor smecheri.Mai iesecineva sa ceara pedepsirea lor ? Nimeni.
Justice • 15 noiembrie 2012, 14:35
Catalin,aseara am intrat pe gsp.ro sa vad detalii despre Romania-Belgia pentru ca nu am putut urmari meciul.M-am speriat cand am vazut titlurile,parca nimerisem pe click sau altceva asemanator…Acum am deschis din nou calculatorul si…acelasi lucru!
Ce se intampla?
cornel • 15 noiembrie 2012, 14:40
Cataline, tu mai ai vreo treaba cu felul in care arata ziarul asta?? Parca am deschis cel mai disperat tabloid vazut vreodata. asta-i reteta de succes sa ai vizitatori gramada pe site? Sunt sigur ca tu in locul meu n-ai mai deschide in veci o asemenea „manea” cu nume sde ziar de sport.
Cătălin Tolontan • 15 noiembrie 2012, 14:46
justice, cornel: dati clic si veti intilni titlurile normale ale Gazetei. Este o campanie in care autoironizam tentatia noastra a ziaristilor de a alerga dupa clickuri pe net
cornel • 15 noiembrie 2012, 14:52
n-am avut curaj sa dau nici un click, ma gandeam cu groaza ca domnii Cosasu, Vochin, Georgescu sau Tudor Octavian plang acum prin redactie si isi cauta de lucru. merci de lamurire
Alexandru • 15 noiembrie 2012, 15:04
in general sistemele incearca sa se reformeze cind nimic nu le mai poate reforma.
click urile si titele pe net sint de 23 de ani. aduceau bani si spalau creiere in egala masura. regele e mort (tiranul) traiasca regele (banul).
cel mai greu se formeaza caracterele, viciile vin de la sine
ps : genul programului pamflet
noroc ca informatia (inca) nu mai e monopolul nimanui
🙂
gogu • 15 noiembrie 2012, 15:28
Mda, trebuie sa existe chitante pentru banii aia, nu? (alea 3 milioane)
Daca s-au dat toti banii unei singure firme de constructii, banii fiind publici, firma respectiva trebuie sa va arate cum, unde s-au cheltuit banii, fiecare euro in parte.
Sorin • 15 noiembrie 2012, 16:14
Iunie-Octombrie 2012, am inchiriat in total cam 60 ore terenurile de tenis, nu am vazut culoarea vreunui bon/ factura/ chitanta fiscale… 2.000,- de euro incasari din tenis? toata vara nu a fost un teren liber (5 terenuri x 35 lei(pret de Olimpia) x 30 zile x 6-8 ore pe zi = 2000 euro 🙂 ). De activitatea de catering nu spune nimeni nimic?
bazileon • 15 noiembrie 2012, 21:11
Bine, bravo, sa li se taie capul (apud Alice in Wonderland), dar ce e cu aceasta editie (on line) scandaloasa? E facuta cumva pentru hipotiroidienii congenitali? Cine este „auctorele” acestotr titluri neghioabe si a stupidei maimutareli „latinicesti”?
Iti sta mintea-n loc!
Moromete • 16 noiembrie 2012, 0:21
Sunt brasovean si joc tenis la Olimpia in fiecare an cand trec prin oras.
1. Nici o sansa ca in aceasta baza sa fii fost investiti 3 mil Eur.: In mod cert, cheltuielile au fost umflate de sute de ori!
2. Chiar si fara investitiile de mai sus, 1650 EUR / luna chirie este ridicol. Repet: Ridicol!
Impreuna, 1. si 2. sugereaza un furt de proportii, in forma continuata!
Cătălin Tolontan • 16 noiembrie 2012, 8:25
bazileon: pentru doua zile pe gsp.ro am parodiat stilul senzationalist de pe internet. A o autoironie la tentatia noastra ca ziaristi de a obtine clickurile cu orice pret. Daca dati click pe stirile pompoase veti intra in gsp-ul autenticsi veti putea sesiza diferenta. Ideea i-a venit coleului meu catalin tepelin dupa ca a vazut siteul http://www.timesnewroman.ro/
lorent • 16 noiembrie 2012, 11:06
ok de acord consiliu a investit binenteles dar sa demonstreze ca acei 3 mil euro chiar au fost cheltuiti pentru modernizarea bazei si ca preturile platite au fost cele reale nu umflate de sute de ori cum se procedeaza sistematic in aceasta tara ”minunata”
Andrei • 4 decembrie 2012, 11:19
Asta ne crede prosti? Eu am juact tenis pe Olimpia, era parca 40 de lei terenul/ora acum 3 ani. Ca sa nu mai vorbim de inchiriat rachete si altele, bar, terasa plus evenimente iarna: Targ de cadouri, berar si altele. Dar sa ne rezumam la tenis: 5 terenuri x 40 de lei/ora = 200 de lei/h. La Olimpia terenurile sunt pline mereu, daca vrei sa faci rezervare nu mai gasesti nimic liber, au si nocturna deci cred ca e rezonabil daca zic ca in medie se inchiriaza 6 ore/zi de unde rezulta ca fac cu tot cu terasa peste 1200 de lei pe zi. Deci doar din tenis ar face cam 8000 de euro pe luna, iar din patinaj iarna, cu inchiriat si cu biletele de intrare cred ca sar bine de 30k pe luna.
Bineinteles ca noi iesim cel mai prost mereu, daca am mai avea vreo urma de revolta in noi am ocupa locatia si nu am mai pleca pana nu s-ar face dreptate.