vineri, 17 august 2012, 10:02
Proiectul de reformă al COSR privind preluarea sportului de performanță are contestatari anonimi, dar şi asumați.
O scrisoare-protest, cu autori necunoscuți, a fost distribuită ieri la toate structurile sportive din București și din țară și cheamă sportivii și antrenorii la miting pe 31 august în fața ANST și COSR.
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Toate cele 64 de federaţii naţionale sportive, Autoritatea Naţională pentru Sport și Tineret, dar și direcţiile judeţene au primit ieri, prin e-mail, un manifest nerevendicat și intitulat “COSR! Jos labele de pe sportul românesc!!!”.
Scrisoarea-protest, care se întinde pe 6 file, îi vizează pe Ion Ţiriac, Octavian Morariu, Ioan Dobrescu, Alin Petrache și Carmen Tocală, aceștia fiind denumiţi “Păpușarii care încearcă să-l prindă și pe Victor Ponta!”.
Omul din umbra COSR: Ion Țiriac
Manifestul este o critică în termeni duri la adresa proiectului de reformă pe care forul olimpic român l-a făcut public în urmă cu o săptămînă, la Londra, în ultimele zile ale Jocurilor Olimpice, și prin care se urmărește trecerea sportului de performanţă în subordinea acestei instituţii. Protestatarii justifică vehemența limbajului prin aceea că ”este meritat de COSR și doar așa pot înțelege”.
“Octavian Morariu și Ioan Dobrescu, cozile de topor ale lui Ion Ţiriac, ar fi trebuit să fie primii care-și dau demisia. De 8 ani de cînd sînt ei la COSR au avut eșec după eșec, iar acum vor să-și tragă toate bazele, toţi banii de la buget, pe SRL-ul lor, pe firma lor privată numită COSR sub pretextul că dacă toţi banii sînt în buzunarul lor, sportul românesc va înflori” sună începutul manifestului.
2003 este anul în care Ion Țiriac a cerut trecerea federațiilor sportive în subordinea COSR
Convocare la miting
Autorii anonimi nu se așteptau ca amintiţii doi șefi ai COSR să-și dea demisia de onoare după Londra “pentru că termenul onoare le este necunoscut”, dar ar fi trebuit să vină cu idei de finanţare și cu legi motivante pentru cei care au performanţe.
«Nu am văzut manifestul, dar este evident faptul că multe structuri sînt speriate, în special cele care au înstrăinat terenuri și săli de sport pe doi lei pe perioade mari de timp. Este răspunsul opac al trecutului în fața oricărei reforme» Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Manifestul continuă apoi să atace actuala conducere a ANST. “Acum au pus-o la ANST pe pupila lor, Carmen Tocală de la baschet, dar și pe Alin Petrache de la rugby, care au reînceput să facă lobby pentru preluarea întregului domeniu de către firma COSRL”.
Contestatarii susţin în încheiere că singura soluţie corectă și viabilă pentru revigorarea sportului este ca acesta să redevină parte a politicii de stat prin reînfiinţarea Ministerului Sportului, ”așa cum funcţionează în toate ţările cu performanţe mari în sportul internaţional”.
În replică, Ioan Dobrescu spune: ”Manifestul și limbajul lui ne întărește ideea că trebuie făcut ceva acum» Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Autorii manifestului cred exact invers: “Soluţia nu este concentrarea bugetului de stat în mîinile unor privaţi!”.
În încheiere, sportivii, antrenorii și oamenii din federaţii sînt chemaţi la un miting de protest în faţa ANST și COSR pe data de 31 august. “Să confecţionaţi pancarte cu sloganuri acide, așa cum merită, dar decente” este rugămintea din finalul manifestului.
Ce dorește COSR
Conducerea forului olimpic român și-a făcut publică, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, intenția de a grăbi reforma în sportul românesc. COSR dorește să gestioneze sportul de performanță, iar pentru acest lucru solicită modificarea Legii Sportului, care să prevadă trecerea federațiilor în subordinea sa, preluarea Institutului de Medicină Sportivă, a Institutului de Cercetare pentru Problemele Sportului și a trei baze sportive naționale, Piatra Arsă, Poiana Brașov, cu hotelul Olimpic, și Constanța, cu hotelul Sport.
“Izvorani e o bază, dar și o lecție. O lecție că se poate construi fără să furi și că se poate face administrare în mod corect”, susține Octavian Morariu.
«Am inițiat acest proiect în urmă cu ceva ani și în tot acest timp nimeni nu a venit cu o altă idee. Este un proiect discutat și toată lumea știe despre ce este vorba. Acum a venit momentul să trecem la treabă!» Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Marius Vizer: “COSR nu se pricepe să facă asta”
Președintele Federației Internaționale de Judo a fost primul care și-a exprimat un punct de vedere public și explicit împotriva propunerii COSR de a prelua tot sportul de performanță. Chiar în ultima zi a Olimpiadei, Vizer a pus la îndoială competența COSR și a spus că, dorind să preia sportul de performanță, cei din conducerea olimpismului românesc se comportă “ca și cum ar avea o fabrică de pîine și vor să-și facă una de pantofi!”.
Conform lui Vizer, COSR nu se pricepe să facă munca de azi a federațiilor. Vizer susține că s-ar instaura un monopol care ar avea rezultate dezastruoase pentru sportul românesc. “Nu am nici un interes privat cînd spun asta, dar nu așa cum vrea COSR se rezolvă problemele sportului nostru, care, într-adevăr sînt mari și cer soluții urgente”, a mai spus Vizer.
Ce spune ANST?
Vizată și ea de acuzele autorilor manifestului, conducerea ANST nu a reacționat încă oficial, dar a lăsat să se înțeleagă că numeroasele controale derulate în ultima vreme au pus în reală dificultate anumite federații, care încheiaseră contracte păguboase pentru stat de închiriere a bazelor sportive!
aronus • 22 august 2012, 12:02
pt. for „aronus”
mai documenteaza te putin.
nu exista MINISTRY OF CHILD, YOUTH AND SPORTS in Ungaria. exista numai 8 ministere. sportul apartine de Ministerul Resurselor Umane. nu dezinforma.
In Ungaria spre sfarsitul anului trecut s-a modificat legea sportului
-in loc de 5 foruri, conducerea s-a concentrat in mana MOB (Com. Olimpic Maghiar), acesta disponind de 3 miliarde de forinti (in loc de 150 de milioane avute anterior, 100HUF-1,63 lei)- bani de la Stat
– 5 ramuri sportive au fost numite sporturi-spectacol, finantarea lor fiind avantajoasa pentru sponsori. Astfel in fotbal de ex. intrand 4 miliarde de HUF
doru • 22 august 2012, 13:24
Tot bateti campii cu SUA si ca acolo nu au minister. Aia au o alta forma de organizare in toate domeniile. Daca ne uitam la SUA si trebuie sa intelegem doar ca statul nu finanteaza iar comitetul olimpic trebuie sa detina tot controlul, inseamna ca sportul romanesc se poate lauda ca are doar trecut, poate putin prezent si deloc viitor. Dar, pana si marea America invocata si de Ponta, si-au dat seama ca au nevoie de un minister pentru sport iar Obama insusi a declarat asta. Ei vor sa-l infiinteze iar noi vrem sa desfiintam pana si autoritatea pentru sport.
BARACK OBAMA declara in Congresul american dupa JO 2012:
„Although I strongly believe a U.S. Ministry of Sports focused on our youth and sports would be the best policy path for our government in light of the rapidly declining fitness levels of our youth”.
Adica , Obama spune „US Ministry of Sports is the best policy” si ca trebuie sa fie infiintat urgent un minister al sportului, iar noi vrem sa ne organizam …fara minister, fara autoritate,…doar cu privat, adica exact la modul la care pana si SUA renunta . Halal!
dorin • 23 august 2012, 15:43
Pana una-alta, COSR are complexul de la Izvorani, un complex in care se cazeaza si se antreneaza si sporturi neolimpice, COSR are sponsori, iar despre „lingaii” Petrache si Tocala, au condus destul de bine din punct de vedere managerial federatiile de care s-au ocupat. FRR are stadionul ei, ca de, statul roman nu a vrut sa se joace si rugby pe Arena Nationala, are sponsorii ei, si-a creat un capital de imagine. FRB are cel mai mare capital de imagine dupa sportul becalian, are un numar impresionant de copii care practica baschetul.
Nu stiu de ce nu se doreste trecerea performantei la COSR, chiar nu inteleg unde e problema. Oamenii au cerut sportul DE PERFORMANTA, asta implica vreo 3 stadioane, cateva sali specializate (gimnastica, jocuri, atletism, scrima, piscina, tir, combat-judo/lupte/box, haltere). Cate „un rand” din aceste sali exista deja la Izvorani. Deci faza cu „a pune mana pe baze sportive” cam pica… Majoritatea sportivilor de performanta (si nu vorbesc aici de campionii nationali la paintball, table, poker, k1, catch, skandenberg, etc) sunt sportivi olimpici si beneficiaza de bursa olimpica. Deci, baze nu au cum si de ce sa ia o gramada, sportivii cu adevarat de performanta primesc bani de la cosr… atunci, de ce le e frica unora de COSR?
for „anonus” • 24 august 2012, 10:23
Ai dreptate, COSR-ul trebuie sa primeasca fonduri mai mari dar tot printr-un minister. Ai iarasi dreptate si ca in Ungaria sportul a fost comasat anul trecut, dar a fost introdus tot intr-un minister, exact cum spui tu in „Ministerul Resurselor Umane” care este condus de Zoltán Balog . Dar ce sa vezi, in acest MINISTER au departamente si autoritati, conduse de ministrii de stat astfel, iar SPORTUL este reprezentat de un MINISTRU DE STAT :
Preluat de pe site-ul oficial al guvernului maghiar :
„Miniștrii de stat conduc diferite departamente de specialitate:
Ministrul de Stat pentru Resurse Naționale este János Halász.
Ministrul de stat pentru sanatate este Miklós Szócska, dr.
Ministrul de Stat pentru Relații Biserică, minoritare și non-govermmental este György Hölvényi.
Ministru de stat pentru incluziune socială este Zoltán Balog.
Ministru de stat pentru afaceri sociale, familiale și Tineretului este Miklós Soltész.
Ministrul de Stat pentru Educație este Rózsa Hoffmann, dr.
Ministrul de Stat pentru Cultură este László L. Simon.
Ministrul de Stat pentru Sport este Attila CZENE. ”
Deci….MINISTRU PENTRU SPORT……si in UNGARIA .
Pt. o corecta documentare :
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en%7Cro&u=http://www.kormany.hu/en
Fita Lovin • 24 august 2012, 11:06
Vreau detalii despre MITING, voi fi acolo, nu sunt de acord cu privatizarea sportului si impartirea bazelor sportive. Toti fosti ministri au aparat patrimoniul sportului si culmea si cei care nu au lucrat in domeniu sportului au respectat sportivii, tehnicienii si au pastrat patrimoniu. Amintesc pe; Ministri;Stanescu, Gingaras, Crin Antonescu, Placinta, chiar si Ridzi nu s-a atins de baze. Culmea este ca exact fosti mari sportivi care au fost la conducerea sportului romanesc, DISTRUG ceea ce au cladit cei dinaintea lor…( Doina Melinte, iat Tocala , Petrache… au pus capac. Astept relatii cine poate sa-mi dea despre miting, Fita Lovin, medaliat olimpic, fost director la DJTS GALATI… VREO 15 ANI , de aceea stiu ce s-a intamplat.
aronus • 26 august 2012, 18:44
for „anonus”
scuza-ma, dar n-am nevoie de translator pentru documentare.
Czene Attila „államtitkár” inseamna secretar de stat.
„Sportért felelős államtitkárság” inseamna secretariat de stat pentru sport.
Te-a pacalit Google-ul…
dan • 27 august 2012, 9:39
Domnule Tolontan,
Nu inteleg cum federatiile sportive nationale, care sunt structuri juridice de drept privat,cu statute proprii aprobate de Adunarile Generale, sa treaca in subordinea COSR-ului, tot o structura privata ?? Poate COSR doreste sa repartizeze bugetele federatiilor sportive ! Se poate rezolva si acest lucru, prin obligativitatea ANST-ului de a consulta si COSR-ul la acordarea bugetelor federatiilor sportive. Eu cred ca pentru a se obtine un buget mai bun pentru sport, este necesar sa se infiinteze un Minister al Sportului. Relatiile dintre COSR si ANST sau cu viitorul Minister trebuie sa fie unele corecte din ambele parti, pentru ca toti se ocupa de sport, implicit de performanta! De multe ori sunt ambitii neprincipiale, de o parte si alta, dar sportul pierde de fiecare data ! Nu inteleg de ce reprezentantii federatiilor, toti cu nume, nu-si spun parerea ?
speedy • 27 august 2012, 17:30
nu cred ca starea in care se afla sportul romanesc se datoreaza vreunor probleme administrative, si de aceea solutia nu poate sta in infiintarea unui minister, sau unei agentii, sau unui comitet. si nici din reimpartirea bazelor existente, oricum s-ar face ea. mie mi se pare mai degraba o problema de sistem si infrastructura. sunt de acord cu ikos (post nr. 12) si mai am cateva idei…cluburile de liga 1 sa aibe obligatoriu echipe de juniori…care sa fie angrenate in competitii…si sa fie obligate sa sponsorizeze construirea de mini-baze sportive unde copiii si tinerii sa poate practica GRATUIT sportul…sa nu uitam ca, pana la a vorbi despre ministere, comitete, etc, in primul rand este necesara materia prima…sportivii. De cele mai multe ori, sportivii de perfoamanta provin mai degraba din medii lipsite de posibilitati materiale…nu toti au posibilitatea sa inchireze un teren de tenis, sa ia lectii, sau – daca vorbim de sporturi de iarna – sa invete sa schieze sau sa patineze. Oricum, e clar ca in momentul asta sportului in Romania ii lipsesc 2 lucruri: interesul (din partea celor care ar trebui sa-l practice, in primul rand, si apoi si din partea celor care il conduc) si…banii. De bani se poate face rost, din surse publice sau private…sigur, e nevoie de munca si eforturi, dar se pot gasi. Interesul insa trebuie stimulat. Si cred ca de aici ar trebui inceput. Daca tinerii ar avea acces gratuit la o infrastructura (chiar daca nu f performanta), eu cred ca multi „oameni de afaceri” ar fi tentati sa investeasca in aceasta infrastructura…daca ar vedea mii de tineri jucand baschet, handbal, tenis de masa…
velicu • 1 septembrie 2012, 15:52
Tocala deja se gandeste la un minister pt sport, si se pare ca-i si iese, ceea ce e foarte bine dar si conform cu solicitarea manifestului. Nu cumva ea a pus la cale povestea asta si iese si bine pt ca si ea a fost criticata pe acolo ce-i drept mai putin, si nu o banuie nimeni. Interesanta mutare daca ar fi asa
kgb • 1 septembrie 2012, 19:53
Si eu cred ca jocul asta e facut ca sa o puna pe Tocala bine dar si pe Ponta. Ei se pot prevala de acest manifest ca sa refuze partea COSRului. Foarte bine fac