Am ieșit din Top 20 mondial

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

vineri, 10 august 2012, 12:50

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

Față de Beijing, cu 4 medalii de aur, România a luat doar două medalii de aur la Londra, lucru care a atras o nemulțumire surdă la nivelul conducerii olimpice

Singura ediție postbelică unde România a obținut mai puțin decît la Londra a fost Helsinki, 1952, unde am luat o medalie de aur, una de argint și două de bronz.

Două medalii de aur, ca acum, am mai luat numai la Tokyo, în 1964, dar atunci totalul medaliilor a fost de 12, față de 9 acum. E aproape imposibil ca România să mai obțină vreo medalie în ultimele trei zile ale Olimpiadei.

Deși a mascat elegant frustrarea, COSR se consideră „păcălită de anumite federații”, după exprimarea off the record a unui oficial. Printre cele care au adus mai puține medalii decît au estimat inițial și au înaintat ca obiectiv sînt Canotajul (minus 1), Kaiac-Kanoe (minus 1), Gimnastică (minus 1) și Scrima (minus 1).

În schimb, au adus mai multe medalii decît își propuseseră Tirul (plus 1), Halterele (plus 1) și Judo (plus 1).

Atletismul nu numai că nu a luat nici o medalie, oricum greu de obținut, dar nu a adus nici un punct României în clasamentul CIO, unde se iau în calcul și locurile 4-6. Nici un atlet nu s-a calificat măcar într-o finală olimpică!

O singură comparație: Ungaria are 8 medalii de aur pînă în acest moment, aproape cît totalul delegației noastre.

Pe de altă parte, presa britanică a dezvăluit suma fondului de stat pentru sportivii de elită: 70 de milioane de lire pentru Atena 2004, 235 de milioane de lire pentru 2008 și 264 de milioane de lire pentru pregătirea Jocurilor din 2012. Banii vin de la loteria de stat.

„Avem nevoie de bani ca să cîștigăm aurul!”
Chris Hoy, de 6 ori campion olimpic, către premierul Cameron după ce acesta a spus că Marea Britanie nu-și mai permite atîția bani pentru sportul de elită

17 milioane de euro pe an sînt toți banii alocați de statul român federațiilor sportive. Banii alocați către cluburile sportive și către COSR se adaugă acestora

Harta federațiilor la Londra
Loseri
Canotaj 1 mil e 0 medalii
Atletism 1,2 mil e 0 medalii
Caiac 0,8 mil e 0 medalii

Bogați
Tir 0,2 mil e 1 medalie de aur
Judo 0,6 mil e 2 medalii
Haltere 0,8 mil e 2 medalii

Un caz special: gimnastica
Gimnastica are 1 milion de euro, al treilea buget dintre toate federațiile, imediat după atletism și canotaj. Ea a adus cele mai multe medalii, dar sub estimările proprii și ale COSR, care așteptau două medalii de aur.

Vom coborî sub locul 25
Înaintea de începerea galei de atletism de aseară, România era pe locul 22 al clasamentului pe națiuni, unde aurul ordonează țările. În ultimele trei zile, ne vom ducem sub 25, cu mai mult de 10 locuri sub performanța all time, unde eram pe 14, la începutul Olimpiadei.

„Lacul era ca o ciorbă, lingurile lipseau”
„Sînt dezamăgit de atitudinea celor doi canoiști români!”, a spus imediat după cursa de ieri de la Eton Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. „Lacul era ca o ciorbă, lingurile lipseau”, a spus el.

„Noi considerăm că aici, la Londra, s-au pierdut 4 medalii de aur”, a declarat Dobrescu. „Nu mă refer doar la rezultatele canoiștilor, ci la conduita mai multor loturi. Nu e admisibil să ai toate condițiile și să te comporți la Olimpiadă ca un amator”, a mai spus el.

105.000 de euro pentru aur
105.000 de euro sînt premiile totale, după dublarea sumelor care vin de la stat și de la cluburi (tot de stat) pe care le primește un medaliat român cu aur pentru Londra. Se adaugă o mașină Renault.

84.000 de euro plus o mașină pentru argint
63.000 de euro plus o mașină pentru bronz

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Anunnaki  •  10 august 2012, 3:30

O caruta de bani pentru aceste medalii. Spre deosebire de romani, americanii primesc 25 de mii de dolari din care ma ia unchiul Sam 9.

Dragos  •  10 august 2012, 7:40

nu pot sa cred ca federatia de atletism are atatia bani . E cel mai dezastros sport al Romaniei in momentul de fata . Macar la Canotaj s-au calificat in finale , la atletism doar fata aia la 800 m a trecut un tur .

sorin  •  10 august 2012, 8:02

Daca vreti sa aveti rezultate foarte bune antrnati jucatori si sportivi dupa metodele rusesti s-au jamaicane iar la sporturile pe echipe nicidata sa nu se uite la rezultat sa joace din suflet si cu vointa c-am asta le lipsesc sportivilor Romani determinarea a-ti vazut coreeni si-au jucat sansa pana in ultima clipa si in scrima si in handbal si in judo

Miklós  •  10 august 2012, 8:19

Ungaria e pe locul 8. Are 8 medalii de aur. Cred ca anumite lucriri trebue puse la punct. Nu?

eftimie  •  10 august 2012, 8:30

Pune şi 0,3 mil pentru scrimă şi întreabă-l pe dl. Covaliu dacă s-a simţit sprijinit de federaţie la olimpiada asta. Sigur o să spună ceva interesant. Întreabă-l de rezervă.

Taraboste  •  10 august 2012, 9:30

Este vesnica poveste a sportului romanesc. Sperante mari si realizari putine. Pe de alta parte, daca avem in vedere conditiile de pregatire de care beneficiaza sportivii nostri si conditiile celor din tarile care sunt sub noi in clasament, putem gasi una dintre explicatii.
Felicitari sportivilor care au reusit sa urce pe podium.

Cristian  •  10 august 2012, 9:51

Am spus ca o sa fie cea mai slaba Olimpiada pt sportivii nostri din ultimi 30-40 ani, cu parere de rau as fi vrut sa ma pacalesc, dar cred ca am avut dreptate

punKreas  •  10 august 2012, 11:42

Haideti sa fim si putin increzatori. Momentan, suntem peste tari precum:Danemarca, Brazilia, Polonia, Elvetia, Canada, Suedia, Norvegia, Turcia, Mexic, India, Belgia.

Ca tot dadeai exemplul ungurilor, de ce nu ai zis ca vecinii nostri bulgarii au doar o medalie de argint? Se poate mult mai rau…

Sascha  •  10 august 2012, 11:54

In primul rand, nu cred ca bugetele sunt prea mici. De asemenea, in ultima perioada, nici asa zisele investitii in sport nu prea au lipsit. Cauzele decaderii sporturilor olimpice se regasesc in modul in care intreaga societate romaneasca priveste sportul in general. Copiii nu mai vin la sport, baza de selectie e extrem de subtire in toate sporturile. Spunea Doroftei ca ii vine cate un copil la sala, il munceste 2-3 zile, face febra si se lasa. Oamenii nu se uita decat la scandal/fotbal, de celalalte sporturi aud cel mult o data la patru ani. La toate acestea se adauga un management dezastros. Pe de o parte, cea mai mare parte din bani investiti in infrastructura s-au dat pe criterii de slugarnicie si politice, realizandu-se sali inutilizabile, la preturi mari, in locuri alese pe alte criterii decat sportive. Pe de alta parte, conducerile federatiilor nu au nicio treaba cu marketingul si atragerea de fonduri si sportivi. Toti se asteapta ca pe vremuri, cand banii veneau de la buget (cum vin si acuma) iar copiii veneau ca nu aveau altceva de facut. Acuma, se pot aduce mai multi bani decat iti ofera bugetul (mai ales in cazul unor performante) din publicitate in special, iar pentru copiii trebuie sa te agiti bine ca sa ii aduci in sala/bazin/barca etc.

dani.p  •  10 august 2012, 12:36

Cum sa ai performante cand la noi sportul nu este o prioritate pentru nimeni ?

George  •  10 august 2012, 19:55

Ungurii sunt buni la sporturi de apa, au lacul Balaton care este foarte bine organizat, baga bani in sport si se vede asta. Romanii nu-si permit 10 mil Euro pentru o pista de canotaj, Ar trebui sa invatam de la unguri, sud coreeni si australieni cum se face performanta in sport.
Sportivii romani se mobilizeaza mai bine cand Olimpiada e departe de casa, ca la Seul, Los Angeles, Sydney. Cred ca la Rio Romania o sa straluceasca din nou, mai ales dupa suferinta de la Londra, o sa vedeti….

George  •  10 august 2012, 20:17

Daca americanca Maroney nu cadea in fund in finala de la sarituri Romania era pe locul 32 sau mai jos… (nu pe 23 cat este acum)

mb  •  11 august 2012, 18:09

@Sascha
Perfect de acord. Foarte corect comentariul tau.

Dana  •  12 august 2012, 13:42

Felicitari paticipantilor! Fiti mai ingaduitori! Avand in vedere cat se investeste in sport (exceptia fiind fotbalul) ar trebui sa fim mandrii de rezultatele obtinute!

Cetatean  •  12 august 2012, 18:57

In Tecuci stadionul este un maidan!La bazinul de inot se lucreaza de 8 ani, si se mai „lucreaza” inca!H.G.nr 823 din 3.12.2007 privind premierea sportivilor cu rezultate nu se aplica, gradatiile de merit date in functie de spagi consistente si nu in functie de valoare ,conditii nu, premieri nu, directori si inspectori sportivi pusi politic sau intepeniti in scaun de 15 de ani,un antrenor cu performante platit la fel ca si unul care nu are performante(ca la scoala sau liceu) Muncesti sau nu muncesti tot aceiasi bani ai!Atunci rezultate cind se vor schimba aceste lucruri!

baby games  •  14 august 2012, 20:27

Suntem la pamant in tot ce tine de sport.Este o realitate trista cu care ne confruntam in ultimii ani.Ar trebui sa se trezeasca cei care pot face o diferenta

Comentează