marți, 7 august 2012, 1:05
Alin Moldoveanu s-a antrenat duminică și doar închiderea bazei olimpice l-a oprit luni din pregătire
De Cătălin Tolontan
Lidia Șimon pleacă acasă cu un rucsac cît toate zilele în spate după ce a alergat maratonul, Alin Moldoveanu se duce la antrenament după ce a cîștigat aurul, așa se nasc campionii și așa durează poveștile lor.
Luni cîștiga titlul olimpic și duminică, după șase zile de pauză, s-a antrenat din nou. „Fără muniție, însă”, spune el, calm. Să vedem. Antrenament fără muniție. Nu e prima surpriză dinspre acest moldovean sîrguincios, pe care sportul l-a luat „învățîndu-mă să spun bună ziua și m-a adus aici”.
Aici, în sala care-l atrage ca un magnet, mai mult decît lucirea Londrei.
Aici, în sala unde un spectator, britanic după accent, coboară cîteva trepte, îi strînge mîna și-i spune „A fost o bucurie să te văd trăgînd”.
Alături de el, trag cei care concurează în preliminariile probei de pușcă de 50 de metri. El și-a ales un colț îndepărtat unde și-a reglat îndelung unghiurile și și-a repetat mișcările de meșter oriental care sculptează în fildeșul alb al aerului. Vreme de trei ore a făcut asta. Nici un foc, doar unghiuri, mișcări și simțuri.
N-a salutat și nu va saluta!
„Două săptămîni de pauză ar fi cam mult”, explică Alin. Lîngă el la antrenament, urmărindu-l cu acel aer absent, care te păcălește, este Sorin Babii.
Alin e neschimbat. „Ziarele britanice au scris că a fost nepoliticos și nu a salutat publicul la finală”, spune Babii. „Dacă ar fi făcut asta, reintra greu în stare”, zice antrenorul.
„Tirul se practică într-o stare de concentrare în care intri greu și ieși și mai greu” Alin Moldoveanu
Șanse de 2,5% pentru aur
Lui i-au trebuit trei zile ca să iasă din stare, după „ziua de concurs în care mi-a ieșit totul”. Continuă să spună, cu o modestie care te torturează, că „finala a fost luni, dacă era marți, nu mai ieșeam campion”.
Face un calcul. „Sînt 40 de trăgători de regulă pe tablou. Șansele sînt aproape egale, deci fiecare are 2,5% șanse”. Mă lași?!
Ieri nu l-au mai lăsat să se antreneze
Luni, din nou în poligon. Alt concurs, Alin dă să se ducă în marginea care l-a găzduit ieri. De data asta, gazdele nu-l mai lasă. Diseară se închide baza, vin militarii și se pregătește demontarea corturilor, mai plecați de pe capul nostru!
E ca în restaurant, se strînge demonstrativ fața de la mesele alăturate ca să priceapă mușterii.
Babii începe o poveste. „Uite ce a pățit americanul Mark Emmons, de la pistol. Conducea în finala de la Atena și mai avea nevoie de un 8 la ultimul foc. A tras 8, dar în ținta celui de alături. Și a ieșit pe locul 8!”.
Alin îl completează: „Istoria a continuat la Beijing. Emmons conducea, la fel, și îi trebuia un 8 la ultimul foc. A tras 4!”.
Babii rîde: „Bine măcar că l-a tras în ținta lui”. Glume de tiriști. Glume de oameni care au nervii tari ca jadul. Nici un ac nu ar putea să zgîrîie calmul lor.
Duelul incredibil al celor doi coreeni
Mai aveți povești din astea? Oooo, o groază! Finala de duminică, de la 50 de metri pistol, a fost una de neuitat. „Campionul olimpic de la Beijing și vicecampionul de la Atena, coreeanul Jin, a intrat cu handicap mare în finală, de pe locul 5”, spune Babii.
„Avea 5 puncte în urma unui compatriot al său, Choi, plasat peste locul 50 în clasamentul general. Choi trage bine și rămîne lider la ultimul foc. Jin se apropie foc cu foc de el. Ultima tură! Între ei sînt 1,6 puncte. Liderul Choi trage bine: 8,1! Iar Jin reușește ceva rar văzut în poligon: un foc de 10,2!”.
Jin cîștigă la ultimul foc cu 0,5 puncte și-și păstrează medalia de aur. „Rareori un tirist își conservă titlul”, spune Alin, privind concursul în derulare. Sînt calificările la pușcă 3 poziții, 50 de metri. Conduce Campriani, învinsul românului.
În concursul împotriva lui Moldoveanu, Campriani ratase un singur foc din primele 57, dar a ratat două din ultimele trei! O altă poveste a sportului…
Ieri, Niccolo a reușit să devină campion olimpic la pușcă 3 poziții, 50 de metri. Între premoniția revistei Sport Illustrated, ”Campriani va lua două medalii de aur”, și realitate s-a interpus doar Moldoveanu.
Și-a studiat adversarii urmărind finala înregistrată pe net
Și altceva, Alin, în afară de antrenament și de sala de tir, ce mai faci? „Am fost la finala lui Usain Bolt. Superatmosferă, dar, sincer, stadionul din Beijing mi s-a părut mai frumos și cu acustica mai bună”.
Primul concurs va fi în octombrie, la Bangkok, spune el. „O Cupă Mondială unde sînt invitați doar medaliații olimpici și mondiali. Probabil că vom fi 12”.
Aaa. Mai are ceva. „Am urmărit de mai multe ori finala mea pe bbc.co.uk”. Narcisism? Neagă. „Nici vorbă de narcisism, e bine să-ți cunoști adversarii din viitor. Francezul, de pildă, trăsese 10 decari centrali și, înainte de al patrulea foc, a făcut un semn din mînă, ceva de genul «Merge unsă treaba». Al patrulea foc a fost un 9”.
Și începe o altă intrigă, cu unul dintre campionii de aici, de la Londra, un bielorus care domină proba și care deține o muniție rusească specială… Poveștile nesfîrșite ale sportului care continuă și durează, chiar și după ce soldații Regimentului Regal Scoțian strîng corturile unde s-au născut poveștile.
vlad • 7 august 2012, 1:31
Interesant este ca italianul care a luat argintul aici a mai participat la 2 probe! La una a prins locul 8, iar la alta a luat ieri aurul!
Petre • 7 august 2012, 4:35
Sovieticii au fost o mare forta in studiul materialelor , nu ar fi de mirare ca bielorusul amintit sa foloseasca o munitie superioara celorlalte.
Prudent • 7 august 2012, 10:13
Povestea cu antrenamentul la putina vreme dupa medalia de aur, mi-aduce aminte de Ilie Nastase, cel ce domina autoritar tenisul mondial, insa la sosirea la Bucuresti dupa un turneu castigat, primul lucru dupa aterizare, mergea sa dea la zid pe Progresu’ !
Dan D • 7 august 2012, 13:34
Sunt increzator ca peste ani buni Alin Moldoveanu va scrie o carte in care va prezenta povestile din poligoane!
@ Prudent … Nastase a fost un jucator foarte bun dar nici pe departe nu poti sa spui ca „domina autoritar tenisul mondial”. A avut practic foarte multa sansa fiind primul cand s-a hotarat infiintarea clasamentului ATP sub forma actuala (practic a castigat singurele lui 2 trofee de GS exact in 72-73)… Ca si caracter nici atunci nu statea mai bine ca acum indiferent ce ne place noua sa credem!
Andrei • 7 august 2012, 13:48
Excelentă această serie de articole. Ar trebui citită în școli. Mulțumesc.
Toppy • 7 august 2012, 14:30
Sau de Sportul lui Dan Petrescu, cand ii punea pe jucatori sa mai faca ture dupa meci. Asa se naste performanta.
Cocos • 8 august 2012, 12:13
Intre raceala lui Belu si bataia aplicata de Karoly ca metoda de antrenament, Makarenko style, sincer as prefara-o pe prima. Nadia, Eberle, Goreac, Szabo, Dunca… toate ar fi de acord cu mine.