joi, 2 august 2012, 1:01
Afirmații surprinzătoare ale lui Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo
De Cătălin Tolontan
E amuzant în stratosferă. E amuzant pentru că acești oameni se iau în serios. Marius Vizer își aprinde trabucul, poţi scrie tacticos, dar nu ăsta e cuvîntul, de fapt, și-l aprinde precipitat de o forţă interioară pe care nu și-o maschează.
Tipul e obișnuit să domine. Și să aibă dreptate. Va urma o discuţie interesantă între doi oameni încăpăţînaţi, moderată de Gabi Stănescu, fostul jurnalist, acum șef pe media al Federaţiei Internaţionale de Judo. Gabi pare singurul calm pe această terasăbalcon a sălii olimpice ExCeL.
Am de ani de zile o poziţie circumspectă faţă de Marius Vizer, amestecat în procese penale tărăgănate la infinit și despre care el spune că le-a cîștigat pe toate.
Vizer e românul cu cea mai înaltă poziţie în sportul mondial. Și cu cea mai mare influenţă.
– Cînd ați devenit președinte al Federației Internaționale de Judo?
– În 2007.
– Înainte ați fost președinte al Federației Europene.
– Da, din 2000 în 2007.
Cere ceva de mîncare de la bufetul liber din sala mare prin care tocmai am trecut. Ca să ajungem aici, pe balconul în care dă biroul lui de la Olimpiadă, am trecut printr-o încăpere în care erau 30 de șefi ai judoului mondial și oameni din lumea olimpismului. Aproape toţi s-au ridicat cînd Vizer a intrat, iar el s-a dus să îi strîngă mîna fiecăruia, fie că era georgian sau francez.
Este genul acela de anturaj în care simţi puterea, puterea reală sau imaginară, dar ce contează că e închipuită, de vreme ce ei o cred, chiar ajung să și-o exercite și restul ascultă.
Șefii federaţiilor naţionale de judo sînt aproape necunoscuţi în ţările lor, șeful lor mondial, românul Vizer, nu e nici el o figură publică de prim-plan, dar în această lume cu zeci de milioane de practicanţi și cu alte zeci de milioane de pasionaţi, ei fac regulile.
– Tot timpul am avut senzația că evitați să apăreți în presa română pentru că aveți o imagine controversată.
– Mi-a fost construită o imagine controversată.
Aștepţi să dezvolte, dar tace.
– Nu vă place subiectul. Construit înseamnă premeditat?
Confirmă din cap, aproape imperceptibil.
– Orice părere aș avea despre dumneavoastră, e vizibil mai mult interes aici, la Londra, pentru judo.
– Sportul acesta avea un potențial enorm atunci cînd am devenit președinte. Dar un potențial latent. Visez să-l aduc la nivelul tenisului și al golfului. Și am parcurs doar o treime din drum. Lucrurile nu se schimbă în cinci ani, uneori nu se schimbă nici în 50, uitați-vă la România!
– Îmi convine alternanța de plan. Vă rog, continuați!
– Eu cred că România era altfel acum dacă în 1990 adoptam monarhia. Puțină lume știe, dar eu am fost țărănist atunci, am fost în Piața Universității, i-am sprijinit pe cei din conducerea partidului și nu dezvolt cît de apropiat am fost de Senior și de ceilalți.
“Seniorul” este Corneliu Coposu.
– Și acum?
– Nu mă mai interesează deloc politica. Eu am avut atunci o viziune, nu s-a realizat, asta e! Încerc să fac din judo ceea ce am văzut în el cînd am fost sportiv, antrenor, șef de federație. E un sport pe care-l iubesc, cu mare priză la public și supus unui proces de modernizare și de reformă.
– Mai exact, vă rog!
– Înainte de a fi președinte, aveam în judo Olimpiada la patru ani și un Campionat Mondial la doi ani. Acum avem un Mondial pe an, avem Mondial pe echipe, un master, 4 Grand Șlemuri, 5 Grand Prix-uri și vom mai introduce încă 7!
Presa de judo internaţională a relatat că unul dintre puţinele conflicte ale lui Vizer a venit cînd a criticat-o pe șefa federaţiei australiene, responsabilă pe zona Australia și Oceania, că e insuficient de activă. Planul lui e clar. Expansiune rapidă, acoperire media, succes financiar.
„Nu am ce vorbi cu Mircea Sandu. Nu vreau să am nici o legătură cu felul total netransparent în care el conduce fotbalul românesc și cu toate murdăriile de acolo!” Marius Vizer
– Ce relații aveți cu Mircea Sandu? Sînteți cei doi români în elita structurilor sportului.
– Nu pot avea nici o relație cu Sandu. Nu vreau să am de-a face cu el!
– De ce?
– Avînd un club la Oradea, pe care-l țin din pasiune, m-am izbit de toate problemele incredibile ale fotbalului românesc.
– Neașteptată poziție. Parcă erați amici.
– Întrebați-l cine l-a ajutat să ajungă la UEFA.
– Adică?
– Atît. Întrebați-l!
E a cincea oară pe parcursul discuţiei cînd cineva vine să-l salute, să-i spună ceva sau să-l roage să nu uite că are o întîlnire urgentă. E înconjurat de români. De la secretară și pînă la antrenorii români de judo trimiși în toate zările în numele Federaţiei Internaţionale, Vizer și-a luat compatrioţii cu el. “Dar nu dă de pomană. Îi angajează doar pe cei în care crede și nu se grăbește niciodată să decidă”, spune cineva care-l cunoaște.
Se ridică. Reface traseul pe sens invers.
Chiar dacă n-ai apucat să-l întrebi despre relaţia cu Putin regretul e diminuat. În lumea asta, bărbaţii în costume au putere mai mare decît președinţii de ţară.
Se aude un zgomot discret. În stînga, la cîteva zeci de metri de balcon, trece aproape silenţios DLR-ul, trenul fără conductori. E cumva neliniștitor să vezi atîţia oameni așezaţi în vagoane și cele două capsule goale, la capătul trenului.
Chiar dacă ai mers cu trenul, chiar dacă știi că e sigur, văzîndu-l așa, fără nimeni care să stea în faţă, ai o senzaţie de incertitudine.
Probabil că pe asta se bazează toţi cei care conduc.
REPLICI ÎNTRE VIZER ȘI BERCEAN
Bercean: “Domnul Vizer nu știe ce fac eu la antrenament!”
“Pentru mine, Andreea Chițu era aurul României la această Olimpiadă. Dar a greșit pierzînd în ultima secundă și, cu toate că-l consider pe Bercean unul dintre cei mai inteligenți oameni din judo, zic că are partea lui de vină”, a spus Marius Vizer despre eliminarea Andreei Chițu. “În aceste cazuri, 30% din vină e a antrenorului”, a adăugat el.
Antrenorul lui Chițu a replicat, fără să ezite. “Domnul Vizer are dreptate în teorie, dar nu știe ce fac eu la antrenament. Au fost zeci de situații în care i-am spus Andreei că mai are 20 de secunde și să nu atace”, a spus Bercean. Alături, Andreea își confirma antrenorul: “Așa e, am repetat asta la antrenamente, dar în concurs nu m-am ținut. Asta e, acum încerc să-mi revin”, a spus sportiva.
Daniel • 2 august 2012, 1:40
e bine ca mai avem oameni …romani ..pe care lumea ai respecta si ai stimeaza pentu ceea ce sunt si ce fac ptr ceilalti..este o onoare pentru noi sa avem oameni c ne reprezinta la un asemenea nivel si le datoram respectul cuvenit.
respectele mele domnule Vizer.
Murmurel • 2 august 2012, 6:55
Aceasta „putere” o exercita oricine conduce o organizatie cu buget propriu! E acelas joc peste tot, la proportii diferite!
Mihai Sigmaringen • 2 august 2012, 7:01
Majoritatea oamenilor inteligenti si-au dat seama repede, dupa 1989, ca singura sansa reala a Romaniei de a redeveni o tara „normala” este restaurarea monarhiei! Atunci s-a pierdut o mare sansa, lasind tara pe mina fostilor comunisti! Iliescu a pacatuit in fata poporului roman de asa maniera incat ar trebui pus la zid si executat.
john • 2 august 2012, 7:08
mișto l-ai „surprins”
Hanibal • 2 august 2012, 7:21
Felicitari domnule Vizer pentru ca existati.
dorin florea • 2 august 2012, 7:24
intre respect si frica este ceva diferenta . mafia la putere.dar daca e roman e bun si asa ,nu?
bila • 2 august 2012, 7:36
In teorie,dl. Vizer are dreptate. In practica, in Romania, aria bazei de selectie in ultimii 22 de ani ani a scazut de la an la an. Habar n-am cati judokani adevarati a ingropat domnia sa, si din ce motive, dar e ridicol ca in lumea judoului sa nu ii regasesti pe Mircea Fratica, Mihai Cioc,C-tin Niculae, Arpad Szabo … Ba, il mai vedem si pe Adi Croitoru, aiurea prin lume ! Doamne, cat de multi sunt ! Gotca (ca si-asa e pensionar de vreun an) , Toplicean, fratii Toma, Costel Naftica, Polint, Nagy,Serban (ca si-asa nu mai e la „doi si-un sfert”), Ciuvat, Rad Dan, Grozea, Iulian Rusu,Clinci , Bazon… Zeci de oameni care au facut judo, l-au mancat pe paine, au adunat medalii europene sau mondiale.. Iar acum, unde sunt ? De ce nu isi impartasesc experienta tinerilor ? Pt ca dlui Vizer ii place , asa cum spuneti, ii place puetrea si sa aiba dreptate. Iar el, in judo, e pantaloni scurti fata de cei amintiti. … Ah, in management, probabil e foarte bun, si stie sa isi urmareasca propriile interese. Domnule Tolontan, Niculae e usor de contactat, usor de gasit… Intrebati-l pe el care e parerea lui despre judo, despre Vizer, despre cum si de ce a disparut Fratica din viata publica si din judo.
Gabi • 2 august 2012, 8:49
L-am cunoscut personal. Un lider adevarat cum greu gasesti in Romania zilei de astazi si o persoana cu care trebuie sa ne mandrim pt ca ne reprezinta tara la cel mai inalt nivel! Felicitari d.nule Vizer si mult succes in continuare.
Pacuiul lui Soare • 2 august 2012, 9:43
Interlopul de nivel mondial cu afinitati pt monarhie si aristocratie
victor L • 2 august 2012, 9:49
Caci persoana ce-o priveai nu era chiar om de rind, dle Tolontan.
Este interesant ce ati vrut sa spuneti cu vorbele astea: „urma o discuţie interesantă între doi oameni încăpăţînaţi”
– sa-l coboriti pe MV la nivelul dvoastra sau sa saltati acolo, sus, in aerul mai rarefiat ? glumesc.
” E înconjurat de români. De la secretară și pînă la antrenorii români de judo trimiși în toate zările în numele Federaţiei Internaţionale”.
Dar nu se poate sa nu i se gaseasca gena de om, si ziaristul afla: „“Dar nu dă de pomană. Îi angajează doar pe cei în care crede și nu se grăbește niciodată să decidă”, spune cineva care-l cunoaște”.
Mie, personal, presa din Romania (nu articolul de azi) mi l-a facut nesuferit pe Marius Vizer; ce gasesc? „Presa de judo internaţională a relatat că unul dintre puţinele conflicte ale lui Vizer a venit cînd a criticat-o pe șefa federaţiei australiene”.
Da, lumea e a dreaqului, si noi sintem ca ea.
fanulumocanu • 2 august 2012, 11:31
Inceputul articolului mi se pare genial.Oameni care joaca in filmul lor. Parca mi-l si imaginez pe Vizer intrand in sala aia cu 30 de capi ai judo-ului si in urechile lui , doar in ale lui, rasuna muzica pe care intra Darth Vader.
Legat de judo, mi se pare un sport prea tacticizat unde sportivii se inchid bine, unde n-apuci sa vezi un procedeu curat decat foarte rar. E ca la sah , spectatorul nu intelege nimic de pe tabla dar jocul se desfasoara virtual cu vreo 10 mutari inainte. Nu vad cum un astfel de sport poate capata spectatori semnificativi ca numar.E genul de sport cu practicanti , nu cu spectatori.
ady • 2 august 2012, 12:04
E bine ca o data la 4 ani, mai descoperiti si alte sporturi, ca in rest oha promovare in ziarul/site-ul gsp.
Grid • 2 august 2012, 13:44
Atenţie, domnule Tolontan, ce faceţi cu forţa scrisului dumneavoastră. Deşi nu e puţin lucru să ai un interviu cu tartorele judo-ului mondial, răsturnaţi percepţiile oamenilor. Una din postările de aici („bila”) pare foarte avizată, în consecinţă şi comentariul domnului „Victor” are dreptul să fie ironic. De aceea, ar fi bine să verificaţi şi să ne informaţi cine este cu adevărat acest domn Vizer, un personaj misterios şi poate de aceea atât de controversat – la care până şi numele este neobişnuit. Mai mult, vedeţi dacă ar dirija o organizaţie dedicată sportului întradevăr transparentă, fără umbre, aşa cum susţine. Altfel, nu creionaţi decât un personaj de roman, ori cititorii blogului dumneavoastră nu asta aşteaptă.
Toppy • 2 august 2012, 14:51
O fi avand pacatele lui, dar uitati-va peste tot, indiferent de ce domeniu vorbim cat e de important sa ai oameni care te sustin.
Vezi si cupa Uefa, ma rog Europa League la Bucuresti.
Sandu • 2 august 2012, 15:12
Da cate clase are asta? Sau are doar scoala vietii, ca orice alt rural cu tupeu?
art vandalay • 3 august 2012, 0:23
Cred ca dl. Vizer a sperat la un exercitiu de PR si vazand ca nu are cu cine a incheiat discutia(cel putin asa imi face impresia, dupa modul abrupt in care s-a incheiat interviul).