Interviu cu Sorin Babii despre seducția acestui sport și despre „apăsarea psihică a perfecțiunii”
miercuri, 1 august 2012, 1:00
Interviu cu Sorin Babii despre seducția acestui sport și despre „apăsarea psihică a perfecțiunii”
De Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Raed Krishan (foto)
Vorba unui britanic. “Contrar convingerii populare, la tir nu punem cele două echipe față în față la capetele opuse ale pistei”
Cam asta se știe despre tir și Sorin Babii nu are multe iluzii că lucrurile se vor schimba. Dar are amintiri. Dublul medaliat olimpic la Seul și la Barcelona și antrenorul de azi al lui Alin a acceptat un dialog ceva mai relaxat.
– Ieri i-ați zis lui Alin că medalia se asimiliează greu și că i se va face rău fizic. Acesta este efectul asupra organismului?
– La mine așa a fost. Trei zile m-am simțit rău, am și vomat la Seul, în 1988. Nici Alin nu e acum 100% refăcut, priviți-l! E un sportiv aparte, extrem de echilibrat, un om care înțelege repede ce vrei să-i spui, dar nu realizează încă ce lucru formidabil a făcut. Impactul efortului și concentrării asupra lui nu s-a consumat.
– Bine, dar ați fost și fericit.
– Fericit, dar îmi aduc aminte tot soiul de probleme.
– ?
– De pildă, la întoarcerea de la Seul m-au controlat la vamă pe “Otopeni” că știau ei că am o cameră de luat vederi! Eram în 1988, alte vremuri. Graur de la TVR mă aștepta cu o cameră de luat vederi și ăia mă scotoceau prin bagaje. Era și amuzant, și trist. N-o să uit niciodată asta!
– Ați spus la conferința de presă de la Casa României că v-a consumat concursul într-o asemenea manieră că ați realizat că nu ați mai putea reveni în poligon ca sportiv.
– Da, vă explic de ce. Consumul la tir este imens. Apăsarea psihică a perfecțiunii este uriașă. Dar, în același timp, acest sport te face să te îndrăgostești de el definitiv. Îți intră în sînge. «Tirul e un sport despre care, văzînd că toți trag 10, poți spune că e simplu. Dar e infernal să tragi zece de 68 de ori din 70 de focuri, așa cum a reușit Alin»
– Sponsori sînt?
– Așa și așa. Poate acum, dacă vor înțelege ce greu și ce frumos e sportul. Pe Alin l-a ajutat imens Maricel Popa, omul care are grupul de firme Omega Tehnoton din Iași. După Beijing, Alin și-a început o casă și Popa l-a ajutat. Alin e legitimat și la Dinamo, și la Omega Tehnoton.
– Popa a făcut tir?
– Niciodată.
– Și atunci?
– (Babii rîde) S-a îndrăgostit de tir. V-am spus că devii dependent. Dacă vor veni la tir, copiii nu vor mai pleca înapoi la fotbal. Ne despărţim, după o cursă contracronometru în faţa Casei României. Intră într-un alt șir de interviuri.
Mă uit pe notiţe. Am uitat să-l întreb pe Babii dacă trabucurile cu care a venit de acasă, ce încredere a avut în Alin!, erau cubaneze.
De unde știu asta? Nici el nu mi-a spus ce sfat decisiv i-a oferit lui Alin.
bingo • 1 august 2012, 7:26
A. Moldoveanu este de admirat, antrenorul sau la fel, insa nu cred ca e cazul sa cadem in capcana populismului. Efortul fizic si psihic de la tir nu poate concura cu cel de la tenis, polo, fotbal, baschet, atletism, etc.
Ii respect foarte mult munca omului, nu as vrea sa dau senzatia ca nu o fac.
bogdan • 1 august 2012, 8:21
bravo Catalin! asa se povesteste sportul. multumesc mult.
viorica • 1 august 2012, 8:38
concursul s-a terminat;Alin ,vizibil marcat de „apasarea psihica a
perfectiunii”,se intoarce spre tribunele cu spectatori;nu se vede nici un tricolor ;poate ca nici reprezentanti ai forului olimpic roman nu sant in sala;antrenorul il imbratiseaza.
felicitari ALIN ,felicitari Sorin Babii
adrian • 1 august 2012, 9:09
dl tolontan nu am stiut cum sa intru in legatura cu dv
vreau sa va ssesizes ca u stiu ce se intampla de vreo 3 saptamani distribuirea ziarului e defectuasa in sibiu si cisnadie de unde sunt
de cele mai multe oei nu gasesc sa cumpar ziarul
cu stima adrian dumitru
DorinGongone • 1 august 2012, 16:57
Nu numai copiii se indragostesc de acest sport minunat care este TIRUL, eu m-am intors in poligon dupa 20 de ani!!!!! Duceti copiii sa practice un sport NOBIL !!!
MrRoboto • 1 august 2012, 20:44
Si ce-l opreste pe Sorin Babii sa invite diverse scoli sa-si aduca elevii sa incerce tirul? De ce are o atitudine tipica de roman si se asteapta sa vina altii sa depuna efortul pentru el?
A. • 3 august 2012, 11:23
Mi-au placut mult ultimele articole despre tir si ma gandeam ca demult nu am mai auzit numele lui Sorin Babii 🙂
Smaranda Radoi • 28 august 2012, 16:38
@bingo:
Efortul fizic este discutabil in tir si intr-o oarecare masura iti putem da dreptate. Desi… Exista niste detalii ale tirului, nu neaparat ale probelor de aer comprimat, care nu au fost mentionate aici. Exista oase fisurate in tir si probleme musculare reale. Efortul fizic este de cu totul alt tip, este unul de anduranta, nu de consum energetic.
Cat despre efortul psihic, ma tem ca te inseli. La toate sporturile pe care le-ai mentionat, daca iti tremura degetul aratator de la mana dreapta din cauza presiunii, nu cred ca ai vreo problema in a arunca mingea sau a suta. In tir ai 75 de secunde pentru a declansa in timp ce o sala cat sala polivalenta tipa si aplauda, iar precizia care face diferenta intre podium si ultimul loc este de ordinul milimetrilor.
Daca faci tir sau ai facut tir si nu esti de acord cu mine, zic „Fie! Cum zici tu… Inseamna ca ai nervii tari”. Daca nu ai facut tir si nu ai tinut niciodata o pusca in brate, zic „Incearca intai”.