Londra e un loc plin de surprize. Campioana olimpică Constantina Diță a alergat aici 11 maratoane, se pregătește pentru al 12-lea și nu apucase să vadă Palatul Kensington, casa în care a trăit Prințesa Diana, unul dintre idolii săi. A făcut-o acum.
miercuri, 25 iulie 2012, 9:20
Londra e un loc plin de surprize. Campioana olimpică Constantina Diță a alergat aici 11 maratoane, se pregătește pentru al 12-lea și nu apucase să vadă Palatul Kensington, casa în care a trăit Prințesa Diana, unul dintre idolii săi. A făcut-o acum.
De Luminița Paul, Cătălin Tolontan și Raed Krishan (foto) (Din Londra)
„Ce mult am iubit-o pe Prinţesă!”
Campioana își amintește că era chiar la Paris pe 31 augst 1997 și că a pornit în plîns atunci cînd a auzit că Lady Di a murit într-un accident de mașină
Umor britanic. “Arată-mi un om care aleargă în fiecare dimineaţă și-ţi voi arăta un om divorţat”, spune Sir Kenneth Robinson. Fostul politician laburist și ministru al sănătăţii, culmea!, avea dreptate.
Cel puţin la Londra are dreptate.
Mulţi oameni aleargă în parcuri și pe străzi dimineaţa. Mulţi oameni se duc la sală încă din zori.
“Sălile de sport se deschid la 6 ca să facă faţă afluxului de clienţi care transpiră pe bandă sau la greutăţi o oră înainte să ajungă la birou. Abonamentele lunare costă între 40 și 100 de lire cu intrări nelimitate”, povestește un român din metropolă.
Sînt mulţi oameni care aleargă în parcuri londoneze zi de zi, sînt mulţi oameni divorţaţi, dar unul singur este liderul de vîrstă al campionilor olimpici la maraton din toate timpurile: Constantina Diţă.
Divorţată, mamă, sportivă în Cartea Recordurilor și deloc vedetă.
– Puşa, începem discuţia de undeva de unde nu te aştepţi. E mai greu să fii medaliată cu aur la proba supremă a sportului sau mamă a unui băiat de 17 ani?
– (Rîde). Raphael e cuminte. Niciodată nu mi-a făcut probleme. Vine și el la Londra în cîteva zile. Acum e în Denver, l-am înscris la un trial pentru soccer la cea mai bună echipă din Colorado.
– Face sport mult?
– Da, toată lumea face în America sport. Joacă baschet, fotbal…
– Ești la al treilea maraton Olimpic. Starul gazdelor, Paula Radcliffe, va alerga și ea al treilea maraton la Jocuri. Au trecut anii.
– Da, Paula e o marte sportivă. Sînt mîndră că am reușit o astfel de carieră. Sînt mîndră că am revenit la Londra, un oraș pe care l-am iubit mereu şi pe care nu l-am văzut niciodată în tihnă, în calitate de campioană olimpică.
«Vreau să ajung în primele 6 în cursa de pe 5 august, ca să adun puncte pentru România. Dar, pentru că simt că la 42 de ani corpul meu e mai puțin rezistent la efort, aș fi bucuroasă și dacă aș veni între primele 10»
Vorbește bine, legat și ferm. Constantina s-a maturizat în cei patru ani care au trecut de la Beijing. A ieșit întărită din divorţul de Valeriu Tomescu, au rămas în relaţii civilizate, iar Pușa și-a văzut de viaţă și de muncă, apelînd pentru antrenamente la Irina, sora ei, “Irinuca” așa cum o alintă ca pe vremea cînd coseau împreună fînul ,“e mai greu decît lucerna”, în satul gorjean Turburea.
– Cum ai ajuns la Londra?
– Direct din Denver.
– Tot cu economic class? (Întrebăm să fie, în mod sigur a venit cu business)
– Federația de la București mi-a trimis biletele și erau la economic. Dar mi l-am upgradat pe al meu la business. (“Iar eu am dormit pe trei scaune, pentru că doamna de la British mi-a dat singura banchetă de trei liberă din avion”, rîde Irina).
– Care sînt relațiile cu federația?
– N-am fost niciodată un om pretențios și nici conflictual. Stau cu sora mea în cameră la un hotel de 150 de dolari camera. Cred că sînt OK cu federația și cu COSR. Da, n-am primit banii de la Dinamo, dar sper că o să vină. Nu stau în Satul Olimpic pentru că e mai liniște așa, am venit cu 17 zile înainte ca să mă adaptez.
– Dar e adevărat că încă nu ți-au trimis nici acum costumele de prezentare și nici treningurile și echipamentul oficial al lotului României? Nici măcar acreditarea!
– (Zîmbește) Da, așa e, dar o vor face.
«Principala mea problemă la Londra sînt insomniile. În ultimele două nopți aproape că n-am dormit. Am ajuns de cinci zile și încă simt diferența de fus orar»
– Nu ai voie să iei pastile de somn?
– Ba da, aș putea lua melatonină, dar nu vreau. O să-mi revin. Oricum aceste ultime două săptămîni sînt mai ușoare din punctul de vedere al pregătirii, dar mai grele psihic.
«Ca să nu pun și mai mult presiune pe mine, nu vreau să mă antrenez în avans pe traseul maratonului Olimpiadei. Am schița cu diferențele de nivel, mă tot uit la ea»
Tot vorbind, ajungem în faţă la Kensington Palace. A fost reședinţa Dianei, palatul vitregit al Coroanei Britanice, dar 14 milioane de lire și o inventivitate năucitoare l-au transformat începînd cu acest an într-un muzeu care combină cafeaua neagră a tradiţiei Imperiului cu spuma artei moderne.
Intrarea e 15 lire, o excepţie faţă de muzeele de stat, unde intrarea a devenit gratuită.
Intrarea liberă la muzeele londoneze a fost punct de dezbatere electorală aici!
– Ne-ai spus că o admirai pe Lady Diana. Motivezi?
– Era o prințesă de o căldură extraordinară. O femeie frumoasă, puternică și care își păstrase apropierea de oameni. Îi trata pe oameni cu aceeași căldură ca atunci cînd nu devenise prin țesă.
– Îți amintești moartea ei?
– Da, sigur. În 1997 eram la Paris, chiar atunci cînd a murit ea. Alergam pe străzi, ne antrenam și am fost extrem de afectată.
«Cînd am ajuns la Londra prin 2003 și m-am antrenat în Hyde Park și în Kensington Park am văzut acest gard unde oamenii continuau să aducă flori și la 10 ani de la moartea Dianei. Asta spune ceva»
Pușa trecea în alergare pe lîngă florile de la gard aproape în fiecare an londonez al său. Acum, după renovare, muzeul și-a schimbat intrarea, gardul a rămas, însă florile nu mai sînt.
Pătrundem în sălile ample, unde mobila și obiectele vechii regalităţi se combină cu păsări de lumină și cu păpuși graţioase care atîrnă de lampadarele seculare.
Ameţești și-ţi pare bine.
Apoi, pătrundem în apartamentul, deloc somptuos, al Dianei. Culoarul de la intrare e tapetat cu un model contemporan de schiţe din viaţa ei.
O sală întreagă e rezervată celor cîteva ţinute care i-au marcat existenţa. Pușa tresare.
– Uite, asta e o rochie dintre primele care iau făcut pe britanici să spună că au o prinţesă frumoasă și strălucitoare. Rochia e fucsia, iar eșarfa e mov. (Își apropie ochii de sticla vitrinei). Cred că e mătase. (Citește explicaţia) A îmbrăcat-o într-o vizită de caritate în Thailanda, în 1988. Și a purtat flori de orhidee în păr.
Se mută la altă vitrină. Citește plăcuța discretă.
– Aici e rochia neagră, fără mîneci, pe care a îmbrăcat-o la premiera filmului Apollo 13, în 1995. Mai avea doi ani de trăit.
Revenim, dintr-o dată, cu discuţia la Olimpiadă și la destin. “Am tras tare. Toată viaţa mea am tras tare. Iar acum m-am pregătit bine, dar știu că totul depinde de o zi. Sportul e plin de povești și frumoase, și triste”.
O rugăm să ne spună una dintre istoriile care au marcat-o. “Uite, kenyana Catherine Ndereba, pe care am învins-o la Beijing, a luat locul doi la două Olimpiade consecutive. Vă daţi seama ce sportivă excepţională și ce ghinion! Iar acum nu s-a calificat, deși e cu doi ani mai tînără ca mine. Eu dacă nu alergam bine la Maratonul de la Londra, chiar în aprilie acest an, nu mă calificam. Poate așa a fost să fie”.
Face o poză cu portretul lui Lady Di de la intrarea în apartamentele Prinţesei.
CUM ARATĂ TRASEUL MARATONISTEI ÎN HYDE PARK ȘI KENSINGTON PARK
Ea și Peter Pan, mereu tineri
Campioana olimpică la maraton de la Beijing are propria Londră, una restrînsă, care se delimitează în zona Hyde Park și Kensington Gardens.
În fiecare dimineaţă, între 6:30 și 7, Constantina Diţă iese la antrenament. Alergarea zilnică pe aleile din Hyde Park și Kensington Gardens, care durează aproximativ o oră și 10 minute și însumează 12-15 kilometri. Hyde Park are 142 de hectare, iar Kensington Gardens ocupă alte 111. Un total de 253 ha, un pic mai mare, cam 20 la sută, decît Parcul Herăstrău din București.
Londra a fost aproape în fiecare an o destinaţie clară pentru Pușa, care în 11 sezoane a alergat la maratonul organizat în capitala Marii Britanii. Asta nu înseamnă însă că a avut timp să viziteze orașul. Nici gînd! Și nu are nici acum. Londra ei e micuţă și verde, plină de iarbă și de alei subţiri pe care pantofii Asics nu lasă urme. Și de locuri care fixează în memorie personaje și momente ale istoriei britanice.
Le-am cunoscut împreună cu ea.
(CLICK PE IMAGINE PENTRU ZOOM)
1. Lancaster Gate
Pe aici intră Pușa în parc în fiecare dimineață. Nu mai privește harta, și-a fixat deja reperele și le știe aproape cu ochii închiși
2. Speakers’ Corner
Unul dintre cele mai faimoase locuri din Hyde Park, tribuna publică la care nu există cenzură. Oricine poate vorbi aici pe orice subiect, poliția intervenind doar atunci cînd există o plîngere sau dacă limbajul oratorului este unul vulgar. “Îmi cer doar drepturile mele, nu vreau să intru în conflict nici cu federația, nici cu comitetul olimpic. Și tocmai pentru a arăta că nu intenționez să mă cert cu nimeni, voi participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice”, spune Pușa Diță.
3. Statuia lui Peter Pan
Aici, în Kensington Gardens, era teritoriul lui Peter Pan, personajul creat de scriitorul scoțian J.M. Barrie. Eroul a cărui vîrstă nu e cunoscută, “un băiat frumos cu zîmbet minunat”, care încă își păstra toți dinții de lapte. Constantina are ceva din exuberanța, energia și nonșalanța lui. E femeia care refuză să îmbătrînească.
4. Albert Memorial
Constantina aleargă alături de sora ei, Irina, iar în spate se zărește unul dintre reperele din Kensington Gardens: Albert Memorial. Monumentul a fost ridicat de Regina Victoria în memoria iubitului ei soț, Prințul Albert, care a murit de tifos, la 42 de ani, în 1861. Are 54 de metri și a fost construit în 10 ani. La vremea respectivă, a costat 120.000 de lire, echivalentul de astăzi a 10 milioane de lire.
5. Statuia energiei
De aici se poate extrage un pic de forță pentru kilometrii zilnici. Statuia așezată în apropiere de Serpentine, lacul care separă Hyde Park de Kensington Gardens, este creația lui George Frederic Watts, pictor și sculptor simbolist care a trăit între 1817 și 1904.
6. Diana Memorial Playground
“Nu atingeți acest copac foarte bătrîn sau figurinele de pe el!”, așa sună mesajul către vizitatori. Plasat chiar la intrarea în Diana, Princess of Wales, Memorial Playground, acesta reia tema din Peter Pan. Tema jocului, a copilăriei cu năzbîtii și fără griji.
7. Kensington Palace
Pușa Diță în fața fostei locuințe a Dianei, Prințesă de Wales, un personaj istoric pe care campioana olimpică îl iubește în mod deosebit. Kensington Palace este reședință a familiei regale britanice încă din secolul al 17-lea, dar ultimul monarh care a locuit acolo a fost George al II-lea.
asc21 • 25 iulie 2012, 10:36
Nu ne intereseaza chestiile ce tin de familia regala, pe bune! Le urez succes tuturor olimpicilor romani!
brod • 25 iulie 2012, 11:41
pentru asc21 / probabil de la asociaţia studenţilor comunişti?
bine, republicanule, treci peste… dacă te simţi în stare, de ce n-ai face-o? noi succesuri!
Ciprian Nițu • 25 iulie 2012, 13:15
Unii consideră că sunteți îndărătnici,alții susțin că derapați constant,eu fac parte din categoria care salută apariția unor astfel de articole;amalgamul de elemente istorio-geografice de pe meleagurile ALBIONULUI este binevenit!
Revenind la doamna DIȚĂ! Cariera acestei sportive este cu atât mai lăudabilă,cu cât cei sus puși nu au întreprins eforturi prea convingătoare pentru a o susține!
Cu toate acestea ,succesele ei au prevalat asupra greutăților de tot felul!
Indiferent de rezultatul repurtat la LONDRA ,îi conjur pe cei care îi vor analiza prestația CONSTANTINEI DIȚĂ, să-și aducă aminte de performanțele ei uriașe ,din ultimii zece ani!
Joop • 25 iulie 2012, 14:53
Ba ne intereseaza tot ce ne vorbeste despre o lume mai buna si mai civilizata, tot ce ne scoate macar pret de cateva minute din jegul de aici. Super, super reportaj!
Succes, Pusa!
dan • 25 iulie 2012, 15:27
multumiri pentru articol, succes Lady Dita, dar intrebarea ramane: cum au reusit Luminita si Raed sa se tina dupa Constantina de-a lungul traseului???
adrian T • 25 iulie 2012, 15:42
Salut, Tolo!
Cred ca Hide Park este ce-a mai frumoasa zona din Londra. Sunt norocosi cei care pot sa-l vada. Istoria familiei regale este fascinanta. Diana este iubita inca. Ai pomenit aici cele mai vizitate puncte ale parcului dar mai sunt multe de vazut in inprejurimi.
Salutari, de bine!
vlad • 25 iulie 2012, 18:43
inca un super-articol. Nu ii crede te rog pe cei care se trezesc vorbind in numele tuturor.
Mult succes d-nei Dita si tuturor olimpicilor romani
ion • 25 iulie 2012, 18:45
Un frumos reportaj cu locuri deosebite si despre oameni deosebiti. Londra poate sa inspire si pe cel mai neindemanatec jurnalist la reportaje de acest gen. In asteptarea rezultatelor referendumului,numai de bine dle. Tolontan.
cristian ungureanu • 25 iulie 2012, 19:56
… Mult Succes Constantina !!! ,
… Esti Un Real Roman MODEL Pentru Noi Cei De Acasa !