Clubul de fotbal Pandurii Tg. Jiu ia 5 milioane de euro pe an de la stat!

UPDATE2: Din zonă. Doi foști directori ai complexelor energetice din Gorj, Ionel Manțog și Ion Vulpe, intrați în politică la PSD și PD-L, au fost condamnați la cîte 5 ani de închisoare.

luni, 9 iulie 2012, 11:48

UPDATE2: Din zonă. Doi foști directori ai complexelor energetice din Gorj, Ionel Manțog și Ion Vulpe, intrați în politică la PSD și PD-L, au fost condamnați la cîte 5 ani de închisoare.

UPDATE1: Aceasta e morala situației generale, descrisă de Alina Mungiu Pippidi. Și acesta e motivul pentru care cei care reacționează egal în fața celor două tabere politice dezlănțuite se simt solitari.  

Cum se mărește preţul kilowattului prin salariile fotbaliștilor. Și cum se întîlnesc banii companiilor de stat în interesele următorilor:
1. Toni Greblă, senatorul PSD de Gorj care a citit pe 5 iulie în Parlament cererea de suspendare a președintelui României, Traian Băsescu.
2. Traian Băsescu, președintele suspendat al României.

Aprindeţi becul din cameră!

Apăsaţi întrerupătorul uşor cu arătătorul, uşor, ca să lăsaţi înţelesul gestului să vă pătrundă. Apăsaţi şi… felicitări! Aţi donat bani celui mai relaxat club de fotbal din România: Pandurii Tîrgu-Jiu.

Echipa ia, anual, de la stat 5 milioane de euro. Împreună cu drepturile TV şi vînzările de jucători, ajunge în 2012 la 9 milioane de euro.

Cum ziceam, sincere felicitări!

Documentul semnat de Condescu
Pitit în mijlocul clasamentului Ligii 1, Pandurii nu şi-a dezvăluit niciodată prosperitatea majoritar etatistă. Documentele pe care Gazeta le publică azi pun o lumină albă peste gloria ascunsă a micuţului club gorjean. Probele sînt oficiale şi indiscutabile.

Actul este semnat chiar de către Marin Condescu, preşedinte al clubului, lider sindical şi personaj-cheie al Olteniei economice, politice şi puteţi adăuga orice doriţi că nu greşiţi.

În ultimii 8 ani, peste 30 de milioane de euro bani publici au luat calea acestei grupări, venind dinspre Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia şi Consiliul Local Tîrgu-Jiu.

Fiecare leu cu care societăţile energetice au finanţat fotbalul creşte preţul kilowattului şi se regăseşte pe factura de curent a consumatorului.

Apăsaţi întrerupătorul! Se aprind becul şi povestea.

Senatorul Greblă a înregistrat marca Pandurii
Gorjenii au promovat în prima divizie în vara lui 2005.

Atunci s-a mai întîmplat ceva interesant şi mut. Într-un birou de la OSIM, patru cetăţeni au înregistrat marca Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu. Nume, siglă, tot ce trebuie. Episodul avea să fie descoperit de ziarul local Exclusiv Gorj.

Printre cei patru s-au numărat şeful de sindicat Marin Condescu şi Toni Greblă, fost prefect de Gorj, director general la Petromin în momentul înregistrării mărcii şi actual senator PSD de Gorj cu momentul de celebritate asigurat pe 5 iulie 2012, ziua în care colegii de coaliţie l-au delegat să citească, destul de poticnit după relatările presei, cererea de suspendare a preşedintelui României.

Nu că povestea ar avea ceva partinic în ea. N-are. În toată afacerea Pandurii, politica a fost dintotdeauna servitorul banilor. Indiferent cine a fost la guvernare, mecanismul a mers ca uns.

Ce poţi face cu 9 milioane de euro buget?
Aşadar, Pandurii a promovat în vara lui 2005. Finalul campionatului a găsit-o pe locul 15 din 16 echipe, dar n-a retrogradat, aşa cum ar fi cerut ierarhia sportivă.

În locul ei a picat Sportul Studenţesc, decizie federală luată “pe partea economică” aşa cum ar spune Gigi Becali, bun amic cu Marin Condescu şi cumpărător chiar în acest an a trei fotbalişti de la Pandurii, pentru care stelistul a plătit 2 milioane de euro, ocazie cu care gorjenii au sărbătorit în secret depăşirea a 9 milioane de euro la rubrica venituri pe un sezon!

9 milioane de euro înseamnă de 3 ori mai mult decît bugetul unui club de mijlocul clasamentului în Liga 1 şi peste cît investeşte în mod normal Dinamo sau Steaua

La Tîrgu-Jiu, aceşti bani au însă enigma lor pentru că nu se regăsesc în performanţele sportive, în investiţii sau în achiziţii de fotbalişti.

Un fost mare antrenor, aflat astăzi la o vîrstă care-i permite să pretindă că a văzut tot în fotbal, a aflat că Pandurii are un buget de 9 milioane de euro. În primul an m-aş bate la Europa League şi în al doilea la titlu a spus el, asta după ce a declarat în exclusivitate pentru ziar: “Pe buuuneeee?!!!”.

Voturi la pachet pentru Mircea Sandu
Marin Condescu spune că „3 milioane de euro a costat numai complexul din Tg. Jiu pentru copii şi juniori, cu spaţii de cazare şi teren sintetic”.

Cît despre transferurile la Steaua, el rosteşte doar suma de 600.000 de euro.

Să revenim pentru o clipă la vara lui 2006.

Atunci, Sportul a acuzat vehement şi inutil faptul că Marin Condescu a fost lăsat abuziv în prima ligă în schimbul sponsorizării unor oficiali ai FRF şi pentru că liderul sindical a înclinat balanţa alegerilor federale în favoarea lui Sandu. Vă amintiţi scrutinul în care Gică Popescu avea mari şanse să devină preşedinte al Federaţiei.

Într-un fel, alegerile şi voturile la vrac sînt specialitatea lui Condescu.

Episodul a trecut, dar continuă să lase urme. Pentru că, de atunci, fotbalul românesc a învăţat să-şi schimbe regulat clasamentul în funcţie de bani sau de decizii administrative.

Banii publici au cumpărat locul în Liga 1
În următorii trei ani, Pandurii a terminat o dată pe locul 11 şi de două ori pe 12 din 18 echipe. Apoi, la finalul sezonului 2009-2010 a retrogradat, dar, din nou, numai pentru cîteva zile.

Printr-o tranzacţie netransparentă, părţile vor considera termenul un compliment, Condescu a cumpărat locul, lotul şi Dumnezeu mai ştie ce de la un tip care deţinea echipa din Curtea de Argeş.

Pandurii a rămas în Liga 1 în locul Curţii de Argeş. Probabil că atunci a costat tare scump kilowattul.

Mai apăsaţi din cînd în cînd întrerupătorul!

Un lider formidabil
În această vară, Pandurii s-a clasat pe 7, cea mai bună poziţie. Antrenor este Petre Grigoraş şi echipa joacă frumos, dar cei din Gorj şi chiar loialii lui Condescu se întreabă pe ce se duc banii?!

Portretul lui Condescu din ziarul Impact de Gorj: „Marin Condescu este un lider şi bineînţeles un învingător, ori din orice parte l-ai privi. I se pliază perfect acea zicală, «Câte-n lume şi-a dorit, pe toate le-a izbândit». Mulţi spun că a fost născut să fie lider, însă mai mult decât atât, eu îl văd ca pe un leadership formidabil, care este capabil să facă şi să rezolve ceea ce alţii nu numai că nu au fost capabili, dar plasaseră un plan îndrăzneţ în categoria viselor frumoase, dar vise şi atât”.

Totuşi, de ce nu tragem şi noi la cupele europene?, se întreabă respectuos, la final, ziaristul. Chiar, de ce?

S-a supărat şeful!
Niciodată în istoria fotbalului nostru o echipă n-a luat atît de mulţi bani de la stat.

Iată cum arată sumele notate chiar de Condescu, cu mîna sa.

Doar pentru 2012, SNLO trebuie să dea aproape 2 milioane de euro, Rovinarii 1,5 milioane şi Turcenii încă 1,5 milioane de euro.

Şeful clubului e supărat că pînă pe 14 iunie 2012, nici jumatea anului cum ar veni, n-au fost virate decît 10,640 milioane de lei din totalul de 20,800 milioane de la cele trei companii.

„Condescu e supărat că s-a plătit doar puţin peste jumătate, el e obişnuit să nu mişte nimeni în faţa lui”, spune o sursă din una dintre cele trei companii obligate să cotizeze.

Primele 2,5 milioane de euro din 2012 s-au plătit chiar înainte de schimbarea guvernului PD-L.

Condescu a fost un susţinător explicit al lui Traian Băsescu în toate alegerile. Alegerile ridică preţul kilowattului. Cînd apeși întrerupătorul la timp ești răsplătit.

Pandurii a luat bani de la stat cît ”naționala” Spaniei de la UEFA pentru titlul european!
„Dar faptul că s-a schimbat puterea nu are nici o importanţă. Condescu are relaţii excelente şi în USL. A lucrat şi cu PSD sau PNL înainte de PD-L. Iar Ponta a candidat într-un colegiu din Tîrgu-Jiu. Toţi se tem de votul familiilor celor 16.000 de mineri pe care-i conduce sindicalistul”, descrie o altă sursă.

„De fapt, voturile sînt pretextul. E vorba de bani. Cînd 5 milioane de euro pe an merg de la combinate la echipa de fotbal, fără justificare, şi nimeni nu controlează ce se întîmplă cu ei acolo, vă imaginaţi ce miză e asta!”, continuă explicaţiile.

Doar în ultimii cinci ani, Pandurii a primit de la statul român aproximativ cît a luat echipa naţională a Spaniei de la UEFA pentru cîştigarea titlului european din 2012, adică 23 de milioane de euro. Numai că UEFA a a avut ea însăşi venituri de 1,3 miliarde de euro la Europeanul din 2012.

1% din leafa minerilor pentru biserici, nu pentru fotbal
La aceşti bani veniţi de la cele trei societăţi din energie se adaugă fondurile de la Consiliul Local Tg. Jiu, despre care Condescu spune că „n-au fost mai mult de 1 milion de lei noi pe an”.

Cît despre 1% din salariul fiecărui angajat în cele trei companii, despre care unele surse spun că se varsă tot la Pandurii, liderul neagă și spune că „banii nu merg la fotbal, ci la biserici şi la acţiuni culturale”.

Sînt cam 16.000 de oameni, un venit normal pentru industria exploatării lignitului e de 4.000 de lei pe lună. Suma totală ajunge la 1 milion de euro pe an dinspre sindicalişti spre biserici, potrivit lui Condescu. Nu e clar pînă în ce an acest milion de euro a mers spre fotbal.

Clar e însă că, dinspre liga Profesionistă de Fotbal, veniturile Pandurilor sînt completate cu o sumă anuală între 1,4 milioane de euro (pentru locul 13) și 2 milioane de euro (pentru locul 7) din drepturile TV.

Dacă se adaugă banii din transferuri, rezultă spectaculoasa sumă de peste 7 milioane de euro pe an în mod constant şi 9 milioane în 2012, ceea ce face din Pandurii campioana profitului din Liga 1, avînd în vedere că are încasări mari și cheltuieli mici cu salariile sau cumpărările de jucători! „Unde sînt banii?”, năduşeşte un om de acolo. „Dar nu cumva să-mi daţi numele!”

Se teme de Condescu, despre care se ştie că e un tip tare. Nu e deloc simplu pentru cel alintat „Nea Mărin” să fie proprietarul promisiunii locurilor de muncă pentru atîta amar de ortaci!

Banii sînt puşi pe costuri de exploatare a cărbunelui
În schimb, Condescu susţine că nu are nici o emoţie, „fiecare ban fiind dat legal de companii şi cheltuit la fel de club”.

Noul şef al Corpului de control de la Ministerul Economiei a demarat un control la societăţile miniere din Gorj.  „Ai înnebunit, nu eşti de-ai noştri?!”, i s-a transmis.

Cel de la Corpul de control e, într-adevăr, de loc din Gorj.

Pentru că a dat înainte, o firmă locală a soţiei lui s-a trezit cu un control de la Gardă. „În Tîrgu-Jiu, Condescu mişcă tot ce vrea el. Cum vă explicaţi că DNAul local n-a făcut nimic pînă acum, de atîţia ani?”.

Problema directorilor care au semnat an după an plăţile către fotbal e că nu aveau voie să facă asta, spune Curtea de Conturi.

Un audit care n-a descoperit tot
De curînd, SNLO, Rovinarii şi Turcenii s-au unit în Complexul Energetic Oltenia. Lor le-a trimis Condescu scrisoarea pe care Gazeta o publică şi în care apar sumele.

În Consiliul de Supraveghere al noii societăţi, unii s-au opus continuării plăţilor. Alţii au spus da.

La fel în Ministerul Economiei. Un consilier al ministrului ar fi spus: „Ce să facem, nu ne punem cu ei, daţi-le drumul la bani!”.

„Legea zice că poţi aloca 2% din fondul de salarii pentru cheltuieli sociale şi sportive. Dar milioanele pentru Pandurii depăşeau suma, aşa că le-au trecut la costuri de exploatare” angajat al Complexului Energetic Oltenia

Pe de altă parte, rezultatul auditului de la SNLO, publicat acum două zile de Hotnews, atestă „că în 2011 s-au plătit 8.000.000 de lei către Pandurii Tg-Jiu şi 800.000 de lei către Minerul Motru deşi nu erau prevăzuţi în buget”. Cînd vor controla Rovinarii şi Turcenii, vor găsi şi sumele publicate azi în Gazetă.

Alţi bani merg la fotbalul din Liga a III-a. Minerul Motru ia, în total, 1,4 milioane de lei pe an, iar Minerul Mătăsari 550.000 de lei pe an.

Mai mult primesc cele două echipe de primă ligă de handbal şi baschet din Tîrgu- Jiu, 3,1 milioane de lei pe an. Mai mult decît Motru şi Mătăsari, dar mult mai puţin decît Pandurii.

Te încurci în întrerupătoare.

 

INTERVIU
Condescu explică:
„Totul e legal şi transparent”

Aflat în Austria cu echipa în cantonament, liderul de sindicat este netulburat

– Domnule Condescu, Pandurii iau cam 5 milioane de euro pe an de la stat.
– Da, dar aceşti bani nu sînt de la buget. La cele trei companii miniere, care acum au fuzionat într-una singură, statul e acţionar majoritar, dar şi Fondul Proprietatea are 20%. Încă o dată: nu sînt bani din buget!

– Fiind companii de stat sînt bani de la stat. Și Curtea de Conturi consideră că nu au fost daţi legal.
– Aşa consideră ei. Dar cei 20,8 milioane de lei au fost prevăzuţi în buget. Acum, de unde au fost cheltuiţi, din ce capitol, nu ştiu de ce i-au trecut acolo cei de la companii.

– De cît timp se dau aceşti bani?
– De cînd au devenit companiile energetice membre fondatoare ale clubului de fotbal Pandurii.

– Din 2005 adică, de 8 ani?
– Da.

– Aţi luat aproximativ 5 milioane de euro în fiecare an?
– Sumele au mai diferit. În 2012 a fost aşa cum spuneţi, cam 20 de milioane de lei, în 2011 la fel, în 2010 au fost vreo 16 milioane de lei…

– OK, asta înseamnă că dacă adunăm şi drepturile TV şi transferurile plus sponsorizări, ajungeţi la 9 milioane de euro pe an.
– Nu, n-am depăşit niciodată 6 milioane de euro.

– Haideţi să calculăm: 5 de la stat, 1,5 cel puţin din drepturile TV, cîteva milioane din transferuri plus sponsori…
– Staţi puţin! În 2012 da, ajungem la 8,5 milioane spre 9, dar pînă acum, nu! De aceea ne-am schimbat şi noi obiectivul pentru campionatul viitor. Vrem să venim în primele 5 echipe.

– Şi pe ce aţi cheltuit an de an atîţia bani?
– Sportul e o modalitate de implicare a mineritului în comunitatea locală. În Germania, de pildă, finanţează mai multe echipe. Avem 450 de copii la centrele de copii şi juniori, iar înainte n-a fost nimic aici. Am făcut investiţii în terenuri sintetice şi în Motru, şi în Rovinari.

„DNA a cercetat deja cum s-au plătit aceşti bani şi a spus că nu există nici o problemă penală. Doar Curtea de Conturi nu înţelege!”
Marin Condescu

Comentarii (89)Adaugă comentariu

gORE  •  9 iulie 2012, 11:59

Si care e implicarea lui Toni Grebla, cu exceptia faptului ca i-ai scris numele cu portocaliu ? Apropos, mai nou la voi e verde.

rover  •  9 iulie 2012, 12:05

felicitari pt aceasta ancheta; asteptam cu interes sa vedem ce masuri vor lua autoritatile statului.

Nea Mărin  •  9 iulie 2012, 12:09

Ce titlu de cancan, sa puna cocalarii botul: „uite baaa, ce bani are astia:)”.

Acum serios: nu vad care-i problema. Societatile respective sunt membre fondatoare ale clubului Pandurii. Care e problema? Ce va deranjeaza? Ca s-au investit in baza sportiva, in terenuri, in copii si juniori? Cred ca nu stiti cum aratau toate acestea inainte de aceste investitii…

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 12:09

gORE Incearca si tu sa inregistrezi la OSIM o companie, sa devii astfel coproprietar al marcii si apoi ia citeva zeci de milioane de la stat. Asta-i legatura lui Toni Grebla.

mircea  •  9 iulie 2012, 12:13

@C.T.:
1. Cine e mare parlamentar de Gorj si parasutat pe loc eligibil, ajuns prim-ministru si acuzat de plagiat?
2. Adu-ti aminte Tolo cand a fost „Gala Bute” ca cei de la complexul energetic au refuzat sponsorizarea acesteia.De la ei a plecat denigrarea in acesta chestiune a ministresei Udrea!
3. Acesti bani nu sunt decat mita electorala, sa vezi la referendum!

Andrei  •  9 iulie 2012, 12:20

Ateptam cu mult interes o ancheta in care sunt implicati cei din PDL

Sau e mai bine sa fim „din punct de vedere politic, corect” ?

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 12:22

mircea: aceste companii de stat au finantat si gala bute la cererea elenei udrea

andrei: nu ma intereseaza din ce partid vin cei despre care scriu. Se vede treaba ca nici pe ei nu-i intereseaza prea mult 🙂 Banii sint miza acestui caz, nu afilierile politice ale actorilor sau ale celor care sint favorizati de voturile din Gorj.

Gica  •  9 iulie 2012, 12:31

Urmareste situatiile contabile ale clubului ca sa vezi catre ce firme au fost cheltuite aceste sume de bani

Stefan  •  9 iulie 2012, 12:39

Promit sa votez pana la sfarsitul vietii pe politicianul care va avea ambitia sa omoare sistemul asta gen sugativa. Cred totusi ca inca nu s-a nascut politicianul ala :))))) Ce mi se pare trist ca banii de la buget vin din zona privata, unde sunt munciti, si se duc la niste oameni care nu au facut nimic constructiv in viata lor 🙂 De aici se duc in afara in offshore-uri, si ne miram cu totii ca nu sunt bani in romania. ffff frustrant …

Lucifer  •  9 iulie 2012, 12:40

Si echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea primeste milioane pe fiecare an de la stat. Gaz Metan Medias primeste bani de la stat prin RomGaz, ei sunt cei care au „sponsorizat” constructia acelei peluze + multe echipe care sunt finantate de primarii (se platesc salariile jucatorilor din bugetul primariei).

cic  •  9 iulie 2012, 12:40

Asta nu este nimic. Sa vedeti ce o sa fie. Ne vor lua si pielea de pe noi ca sunt avari si multi. PSD PNL UNPR UDMR

Laurentiu  •  9 iulie 2012, 12:41

Poate ca ai dreptate in multe privinte,dar ….salariu de 4000 de lei ?!?!….as vrea eu….poate nici jumatate….

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 12:42

lucifer Asa e, mai multe cluburi primesc bani de la stat. Pandurii sint campionii acestor finantari

laurentiu Nu cred ca lucrezi ca miner in Gorj si ai un venit (nu salariu) de 2.000 RON pe luna. Veniturile sint mai mari si eu nu zic ca sint anormale, dimpotriva, munca e grea, pur si simplu incerc sa aflu cit inseamna contributia sindicalistilor si unde se duc banii

ovidiu  •  9 iulie 2012, 12:43

e problema cu tolo..o ia razna 🙂

stefan  •  9 iulie 2012, 12:47

Si o parere despre autorul articolului 🙂 … Sa fii ziarist sportiv nu este o meserie . Nu exista „added value”. In schimb, articolele de genul asta sunt de apreciat. Succes in continuare!

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 12:48

stefan: gresesti, ce meserie grea e cea de jurnalist sportiv. grea si frumoasa.

starchild  •  9 iulie 2012, 12:51

Aici avem de aface cu 2 aspecte pe care un ziarist corect nu are voie sa le amestece.

1. Daca banii sunt dati in scopul cumparari de voturi, campanie, avem de aface cu frauda electorala…

2. Daca sunt dati pentru fotbal, nu este nici o problema si nu este nici o exceptie. Toate echipele din Liga 1, cel putin, primesc ajutor financiar si de infrastructura de Statul Roman, intr-o forma sau alta (exceptie, Steaua … copilul renegat al fotbalului romanesc). In topul listei, Ardealul bineinteles, Cluj, Tg. Mures, Medias, Bistrita, Brasov, etc. Stadioane de sute de milioane de euro facute tot din banii statului, nu-mi amintesc sa avem un singur ivestitor privat de infrastructura in Romania …

Inca un aspect al acestei discutii, sunt benefuicile de imagine pe care le cumpara acesti ‘bani ai statului’, si doar pentru ca noi romanii, suntem obisnuiti sa avem totul pe gratis, asta nu inseamna ca imaginea este gratis, oriunde in lume. De cate ori ne este prezentata lista cu produse si servicii care se scumpesc in Romania pentru a ajunge la standardele in UE, in mod paradoxal, kilogramul de imagine lipseste cu desavarsire…

Poate ca fotbalul nu este principalul producator de imagine … dar stiu ca media romaneasca a fost intodeauna roasa, de marea nedreptate, prin care banii statului in valoare INDUSTRIALA de 1.5 milioane de euro s-au dus catren echipa de club cea mai performanta din Romania capitalista, Oltchim Rm. Valcea. GSP-istul Raureanu, la ora actuala in pelerinaj prin statiunile din Austria, poate oferi informatii si frustrari suplimentare … Ce este de notat aici este ca Oltchim, a adus imagine, mult peste banii veniti de la stat, si a produs buget de inca pe atat, din sponsori, bilete, abonamente, si premii europenbe… Si nimeni din media romaneasca nu a recunoscut asta, ceea imi spune, ca habar n-aveti despre ce vorbiti…

Este magulitoare comaratia cu Spania si UEFA, dar aici nu vorbim nici de natioanele si nici de organisme internationale, si nici nu stiu ce treaba are UEFA cu FIFA si CE/CM. Statul spaniol baga mai multi bani in echipele lor de club, decat toata Europa la un loc. In retrospect, pentru marirea efectului melodramatiic, poate trebuia aleasa o alta tara pentru comparatie, poate Burkina Faso…:))

Revenind l-a ideea initiala, daca e vorba de frauda electorala, sau banii sunt sustrasi din circuitul fotbalistic, atunci ‘So, pe ei!.

Altfel, ardelenii, nu lucreaza nici in mina, nici cu substante periculoase, ei fac pateuri si salamutri, din dra’ stie ce produse, si 80% din banii dati de stat se duc in echipele lor. Iar ziarele romanesti, poate sui cele fara patron aredelean si ungur, tabaresc pe celelalte 20% de procente. Asa vad eu situatia. Poate ca ar trebui sa ne despartim amiabil, pana nu ajungem sa ne uram de tot…

vlad  •  9 iulie 2012, 12:53

Totusi eu nu inteleg pe ce se duc toti banii astia, la asa buget se puteau bate la titlu fara probleme an de an. In schimb ei au fost la retrogradare. Chiar si anul asta cand au asa profituri, nu au facut nicio achizitie, pai daca Pandurii cumparau un fundas central de valoare in iarna, erau acum intr-o cupa europeana. Toti banii astia dispar, este posibil sa-i ia direct Condescu?? daca este proprietar? nu stiu ce statut are Condescu. Gigi Becali a facut asa acum 2 ani, a retras vreo 5 milioane de euro de la Steaua sa-si salveze alte afaceri.

Oricum: Mai apăsaţi din cînd în cînd întrerupătorul! :))))

dantes  •  9 iulie 2012, 12:56

Asta da investitie !
FELCITARI , baietilor cu buzunarele groase …
Se putea face altceva cu banii astia, niste locuri de munca, etc…
Si asta in timp ce Investitorii starini parasesc Romania.
40 mil. de EURO dusi pe Apa Sambetei .
Si ne mai miram de ce NU sunt bani la Bugetul de Stat.
RUSINE! Puscaria sa va manance!

Liviu  •  9 iulie 2012, 13:01

oare cum poti fi si de partea USL si PDL? Doamne, in ce tara traim… oare putem sa ii suspendam pe toti din functii?

alex  •  9 iulie 2012, 13:07

super articol…bravo, felicitari….incredibil ce se intampla in aceasta tara…incredibil…cum se cheltuie banul public. eu zic ca avem foarte multi bani..si daca am sti tot ce se intampla am fugi cat mai repede de aici…cred ca daca am cheltui corect..tara ar fi impanzita de autostrazi …si ce mai trebuie..etc

luciosu  •  9 iulie 2012, 13:09

Nea Marin: Esti prost de dai in gropi, gropi care de altfel ar putea fi asfaltate cu banii astia…

lereter  •  9 iulie 2012, 13:12

Petrolul,Electrica,Gazul metan etc sint bunuri nationale produse in anumite zone.Acolo lucreaza oameni din zona respectiva. E logic,o parte din venituri sa se intoarca in comunitate,aceasta decizand unde si cum.”Banii statului” cheltuiti aiurea nu sint astia,sint cei cheltuiti de parlamentari si consilieri,sint cei facuti de asa-zisii „baieti destepti””,sint cei din licitatii trucate,cei risipiti la drumuri,cei platiti la parlamentari cu case in bucuresti pentru hotel etc. Dle Tolontan nu v-am vazut -niciodata- facand o astfel de analiza clubului Dinamo-de exemplu.Aici vin bani si din minister,aici sint angajati ofiteri,pentru ca fac sport,aici sint platiti colonei sau generali,pentru ca au fost sportivi.Aici organizarea e ca la Craiova,politicienii isi baga nasul si influenta,conducerea e dubioasa,de fosti neamuri de comunisti seriosi,sau negustori imbogatiti peste noapte Dar, la acest nivel de analiza, nu pareti a fi interesat.Desigur Pandurii au suparat, ca au deranjat pe cluburile fost (eu zic si ramase) departamentale.Cind intri in stadion la Dinamo sau Steaua intri in unitate militara. La Targu Jiu nu e asa, Deranjeaza -cu ceva- asta ?.Daca banii s-au dat transparent,ce e rau ca localnicii, care produc carbune sa fie lasati sa se bucure de fotbal ?.A infiera un lucru nu inseamna automat ca ai dreptae. E grea meseria de jurnalist-sint de acord !!V-as prefera comentand sport real,cu din jurul sportului.

Octavian Stăncioiu  •  9 iulie 2012, 13:13

Pandurii, Gaz Metan, Oltchim… Exemple de implicare POZITIVĂ a statului român pe cale de disoluție, în activitatea socială.

stefan  •  9 iulie 2012, 13:16

Cred ca nu m-am facut inteles 🙂 Meseria de ziarist sportiv este echivalenta cu meseria de analist politic, de exemplu . Autorul nu are nevoie de calitati aparte, creativitate sau viziune de vreun fel, doar putere de munca si unele calitati de sinteza. Nimic constructiv, care sa ramana dupa tine. Nu aduci valoare mediului in care te desfasori. Un reportaj in urma caruia s-ar recupera prejudicii mi se pare ceva constructiv.

Laurentiu  •  9 iulie 2012, 13:17

Catalin…te invit la Rovinari sa vezi citi bani cistigam.

haha  •  9 iulie 2012, 13:26

mai bine uita-te la contractele baietilor destepti din energie si firmele care capuseaza sectorul energetic astea maresc kilowatul, nu cred ca problema noastra este asta banii care se duc la fotbal si in sport, suma asta este o picatura fata de ce se fura…
dupa mine statul ar trebui sa ajute mai mult sportul

sad  •  9 iulie 2012, 13:55

inca o data se demonstreaza ca „unii sunt smecheri si altii sunt prosti” … nimic nou pentru o tara condusa de interese… se schimba guverne, sa schimba presedinti dar mirosul de gunoi ramane acelasi… Bravo Catalin … sper sa miste cineva ceva … doar sper…

denethor  •  9 iulie 2012, 14:10

@mircea: „vara asta se poarta albul”.ai aflat?!

ady  •  9 iulie 2012, 14:11

tolontane da-ti demisia ca vad ca nu gandesti deloc,pai daca nu mai e fotbal din ce traiesti?ce comentarii faci?din volei,scrima etc….ba dar destept mai esti?

dani  •  9 iulie 2012, 14:15

trebuie ca primarii sa investeasca mai mult in fotbal nu in alte sporturi care nu se uita nimeni,asta a inebunit se leaga de fotbal,nu mai are ce scrie,eu zic sa nu ii mai citim articolele,sa nu le mai bagam in seama,habar nu are ce spune. nu vedeti ca se distruge fotbalul din cauza unora ca asta. fotbalul e singurul sport prin care ne facem cunoscuti in lume si care aduce cei mai multi bani de la uefa si se platesc cele mai mari impozite ba tolontane.

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 14:20

stefan: dupa opinia ta, nici in urma scriitorilor sau artistilor, in general, nu ramine nimic. Mai poti adauga meserii pe lista ta… ziaristi, profesori, cercetatori…

cezar.prusac  •  9 iulie 2012, 14:22

dna=ul a zis pana acum ca totul e ok … nu se stie daca de luna viitoare vor zice la fel. totusi acele companii miniere care dau bani la echipa nu stau asa bine financiar = sunt nevoite sa-si reduca personalul … si totusi ele doneaza o gramada de bani pe an pentru o echipa de fotbal – unde nu sunt chiar actionari.

faptul ca nenea de la pandurii e multi-partid -asta iar e stiuta – e cu partidul de la putere … niciodata nu a fost in opozitie – decat pentru foarte putin timp …
eh o sa mai treaca mult timp si va mai curge multa apa pe dunare pana cand in aceasta tara cineva pa pune piciorul in prag sa zica GATA, pana aici!

Mihai  •  9 iulie 2012, 14:25

E si ce daca? Nu vad care e problema atat timp cat se investeste in sport. Daca acei 5 mil de euro s-au folosit pentru dezvoltarea fotbalului din Tg Jiu nu vad care e problema. Problema apare daca acei 5 mil/an s-au folosit pentru vilele unora si altora

pop  •  9 iulie 2012, 14:37

bai tolontane da ce mare descoperire ai facut tu mah?
crezi ca tu ai descoperit america?
vezi-ti tu de anchetele tale cum ar fii ca becaliotii fac matrasenii cu mapn, ca nu se construiesc baze sportive de niciun fel samd.
lasa tu pe pandurii ca banii aia nu-s din buzunarul tau 100% stai linistit.
sau crezi ca termo rov si turceni te aprovizioneaza si pe tine cu energie electrica?
asa ca vezi-ti tu de treaba ta cu portocalii tai si lasa-ne in pace cu aburelile astea ca de unde are pandurii bani sau cum i-a procurat

plaur  •  9 iulie 2012, 14:48

Mare mister! Ce se mai mira unii! Banii normal ca se duc in campanii electorale… auzi la Condescu, baza sportiva, echipe de copii, ihi-hi..
Se fura banii pt. campanii, aceeasi fapta pe care o fac toti, indiferent de partid, pt. care a patit-o insusi Dansul, Zeus…

FANPAN  •  9 iulie 2012, 15:08

D-le Tolontan, cu acest subiect ati dat-o-n bara. Nu din finantarea sportului gorjean creste pretul la energie. Nu reiese ca la mijloc e o ilegalitate. De ce comunitatea din TG JIU sa nu poata sa se bucure de sport de performanta. Sa nu uitam ca de la Pandurii a debutat in echipa nationala cel mai ravnit fotbalist roman al momentului ( Chiriches ), la fel Pintili, Maxim, Pleasca…, ( plus FLOREA la handbal ), deci banii s-au cheltuit cu folos. In zona Gorjului, fotbalul, handbalul, baschetul, sunt singurele surse de a petrece timpul liber si de a mai uita de greutatile vietii. Oameni ca dl. Condescu sa tot fie in fotbalul romanesc, altfel s-ar alege praful. Eu il prefer pe Condescu in detrimentul lui Gigi, Borcea, Copos, etc.

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 15:28

FANPAN: creste pretul, asta e clar. Si nu creste putin. Pentru unele dintre societati, acesti bani reprezinta o diminuare a profitului cu 10%. N-am scris nicaieri ca e ilegal.

„In zona Gorjului, fotbalul, handbalul, baschetul, sunt singurele surse de a petrece timpul liber si de a mai uita de greutatile vietii”, spuneti dvs. Nici chiar asa. Ma gindesc ca in timpul liber oamenii se vad unii cu altii, se plimba, citesc, fac si altele, faci ei insisi sport.

george  •  9 iulie 2012, 15:47

din cate stiu eu cnlo si complexurile energetice au cifre de afaceri imense, peste 1 miliard de euro … nu cred ca 5 milioane asa cum rezulta din articol a crescut pretul energiei atat de mult, 5 milioane nu inseamna nimic pentru cati bani se vehiculeaza pe acolo,ce e asa de rau ca se mai baga ceva si in sport ?
parca si in germania e o echipa de liga 1 finantata de compania lor miniera similara imi scapa numele acum echipei acum

c24  •  9 iulie 2012, 15:53

Stimate domnule Tolontan, mi-am permis un calcul, influenta celor 5000000euro in pretul pe KW arata cam asa: 0,0000201 euro in plus. Practic 2 eurocenti la 1000 de Kw. Se adauga asadar cam 2-3 eurocenti anual la factura unui consumator casnic. Calculul acesta simplu imi arata ca dumneavoastra, domnule Tolontan, ne serviti o fumigena care sa acopera jaful pe care-l face Voiculescu(practic stapanul domniei voastre) prin Grivco, cumparand de la stat energie ieftina pentru ca mai apoi sa o vanda tot statului. De ce nu ne spuneti domnule Tolontan la ce nivel se ridica contractele de care fac vorbire. Cand imi veti da raspuns voi crede in onestitatea demersului dumneavoastra.

Ursuletul Miner  •  9 iulie 2012, 15:59

Cine se mira e mare b*o*u!!!

Cătălin Tolontan  •  9 iulie 2012, 16:01

c24: stimate domn, fiecare cetatean roman a dat, in ultimii ani, cite doi euro pentru pandurii.De ce nu si pentru Vaslui, Iasi, Universitatea Craiova sau Tulcea? Asta e o prima discutie. Cit despre faptul ca Voiculescu ar fi stapinul meu, eu nu traiesc intr-o lume cu stapini si sclavi, poate ca nici dumneavoastra nu traiti intr-o astfel de lume, sper.
Am mai spus-o. Prin munca mea si a colegilor mei noi oferim bani, din profit, familiei Voiculescu, nu invers.

Murmurel  •  9 iulie 2012, 16:09

Echipa de fotbal Dinamo nu e finantata de nici-un minister. Clubul sportiv Dinamo, poate. E de mirare cum balastul intelectual, vechi de decenii, impiedica un creier neobisnuit sa gindeasca sa se adapteze unei realitati noi! Sumele de care dispune Condescu sint derizorii in comparatie cu cit se fura cu autostrazi, amenajari de tot felul, constructii utilitare,etc. Intr-o tara in care nu prea se munceste, singura sursa sigura de venituri e bugetul de stat. Osul se micsoreaza pe zi ce trece in timp ce haita devine din ce in ce mai numeroasa. Va veni si ziua in care totul va exploda ca un balon de sapun. Atunci sa vezi distractie!

Laurentiu  •  9 iulie 2012, 16:09

Domnule,vreau sa stiu,in ultima luna, de cite ori ati fost in zona Gorj?Daca nu ati fost( si sunt sigur ca nu )cum va puteti numi ziarist de investigatii? Ati intrebat care este parerea oamenilor din zona?Nu spun ca ei ar fi sau nu de acord cu ce se intimpla la Pandurii, dar totusi…..

Da  •  9 iulie 2012, 16:12

Mai sunt si alte cluburi prin tara asta unde ajung bani publici!

lupu  •  9 iulie 2012, 16:16

domnule TOLONTAN extindeti ancheta ( stiu ca e greu ,caci la GORJ e greu de aplicat legea..toti stiu asta.. )ca sa vedeti cum companiile de stat au facut vile de miliarde de lei incepand cu presedintele CONSILIULUI JUDETEAN CALINOIU , apoi lui MANTOG ,CONDESCU ,VULPE etc etc etc …..aceste societati de stat din GORJ (miniere si energetice ) devalizeaza de ani buni bugetul de stat al tarii in folosul unor grupari efectiv mafiote… nimeni nu are curajul sa faca o curatenie …

GICU  •  9 iulie 2012, 16:19

nu e asa interesant cine a rezervat si inregistrat marca pandurii, e mai interesant cine era ala care aproba banii, presedintele CA. se numeste HOARA, ala care a luat flegme, oua si apa in cap pe la piata victoriei si care acum isi face ditamai palatul la snagov si cu canal de la lac pana la poarta, si el saracu e un amarat profesoras de geografie de pe la tara…..ia aratati-ne o ancheta extinsa si intr-acolo 🙂 poate are dreptate condeescu, nu toti banii, 9 milioane, ajung la echipa :)))

starchild  •  9 iulie 2012, 16:35

Nu pui problema corect … toti banii care se duc de la cetatean, sunt administrati de statul roman … ex. poate 5 euro de la fiecare cetatean s-au dus in aeroportul de la Brasov (stiai?). Nu poti sa scoti din context, doar banii care se duc in sport, sau in ce sport te intereseaza pe tine, in speta fotbalul, handbalul.

Sincer m-am saturat de aberatile voastre (nu mai zic ca mi-ati facut peri albi cu Oltchim, fara sa intelegeti nimic).

Cati euro de la fiecare cetatean s-au dus in National Arena? Da in alte proiecte de dezvoltare si imagine, regionale.

Ideea statului descentralizat, este ca o partre din banii produsi de comunitate se intorc inapoi la comunitate respectiva. Voi vreti descentalizare, dar numai pentru regiunile care le vreti voi (in speta Ardeal, Bucuresti). Ceilalti sa ramana centralizati, si sa munceasca ca roboti, fara entetaiment, fara facilitati. De ce ca asa vrei tu?

Putin alt subiect, dar in aceeasi categorie … Cate universitati SUBVENCTIONATE a construit statul roman in Oltenia?

Liviu  •  9 iulie 2012, 16:50

Domnule Tolontan, in Romania de azi lumea e subiectiva. Ati creat o poveste, si fiecare a inteles ce a vrut in functie de profilul sau social,cultural, sportiv etc. Dar sa revenim, sa iei bani de la stat sau de la companii cu capital majoritar de stat, si sa ii speli prin sport este o problema.
Din punctul meu de vedere, daca banii s-ar investi transparent, in sensul ca se regasesc in terenuri si in centre de copii si juniori, la valoarea de piata de constructie a acestora, atunci ar fi un lucru pozitiv si corect. Banii investiti transparent in sport si in educatie, nu e decat o investitie in viitor.

Liviu  •  9 iulie 2012, 16:52

Corectie, banii investiti in sport si in educatie nu sunt decat o investie in viitor.

Comentează