Românii finanțează cu 1 milion de dolari pe zi televiziunea și radioul public, sumă echivalentă cu 70% din pierderea celor mai mari 123 companii de stat.
vineri, 30 martie 2012, 8:50
Românii finanțează cu 1 milion de dolari pe zi televiziunea și radioul public, sumă echivalentă cu 70% din pierderea celor mai mari 123 companii de stat.
Contribuabilii plătesc posturile publice în două moduri: prin taxa radio TV obligatorie și prin alocări directe de la bugetul de stat. TVR costă aproximativ 170 de milioane de euro pe an, iar Radioul cam 100 de milioane de euro. La TVR, aproximativ 30% din finanțări vin direct de la buget, iar la RRA 50%. Cifrele sînt valabile pentru 2011.
De-a lungul anilor, TVR a cheltuit chiar mai mult decît acest buget, ajungînd, conform datelor propriului Consiliu de Administrație prezentate de Hotnews, la un deficit de 100 de milioane de euro în ultimii 5 ani. Deficit care, conform aceleiași surse, crește și care face imposibil un calcul exact în acest moment. Pe 2012 sînt preconizate scăderi de cheltuieli, dar, acceptînd o marjă de eroare, acestea sînt cifrele.
În privința pubicității, cele două instituții publice obțin sub 5% din bugetul lor cumulat de pe piața privată de advertising. De ce Guvernul nu conștientizează că acest sfert de miliard de euro pe an, un milion de dolari pe zi, este cheltuit?!
Dintr-un motiv simplu: pentru că, după cum reiese din datele oficiale, direct din buget se vor plăti doar 70 de milioane de euro în 2012 (să vedem de unde se va achita deficitul suplimentar care se tot adună!), grosul provenind din taxa obligatorie achitată direct de la români. Iar, dacă nu plătește din propria casierie, Guvernul nu are percepția banului adunat tot de la români.
Ponderea publicității va fi nesemnificativă în veniturile celor două instituții publice și în 2012.
vlad • 30 martie 2012, 9:55
Nu este oare bine sa existe si posturi de televiziune care sa nu depinda exclusiv de finantarea privata si care sa-si permita sa faca si lucruri ok dar pentru care nu se bat firmele sa ofere publicitate? Un exemplu bun ar fi TVR Cultural.
Cat considerati Dvs. ca ar fi o finantare ok pentru TVR? Cum ar trebui gestionata si pe ce ar trebui sa se duca banii?
victor L • 30 martie 2012, 10:00
Subscriu; ba as fi chiar mai aspru la adresa dinozaurilor.
Ce imi ramine mie de facut, un platitor-privitor este sa devin (si am devenit) un platitor-neprivitor.
(Oricum, o apreciere in plus pentru postare: ca nu ati mai dat de inteles ca tot raul vine de la guvern si portocalii – care ar fi laudati de cele 2 entitati.)
Vali • 30 martie 2012, 10:06
Tolo tata, ti-a scazut felix salariul de te legi de TVR? sau e directiva de partid? Pai dupa logica ta nu ar fi mai bine sa ii dam si pe parlamentari afara sin Casa Poporului ca si ei consuma mai mult de 1 mil de euro/zi cu intretinerea hardughiei si cu salariile si indemnizatiile lor. Si daca la TVR se mai uita lumea iar radio e singura legatura cu civilizatia pentru o maaare parte din tara, pe hotii din parlament oricine i-ar lua la pietre.
La radio e adevarat ca si mie mi se pare cam mare suma avand in vedere ca totusi productiile radio sunt sau ar trebui sa fie mai ieftine, dar la TVR cu cele 4 canale care nu se vor a fi comerciale si tabloidizate pentru a atrage rating cu alde tine necesarul de cheltuieli mi se pare corect. Acum chiar daca nu ar fi asa atata timp cat nu vii cu exemple concrete e de-a dreptul nedeontologic sa arunci cu acuze.
In concluzie, raman la ideea ca e un articol comandat de sus si asta te mai scoate din oala cu prostie.
sorin • 30 martie 2012, 10:19
De acord cu tine Catalin sunt convins ca esti bine documentat ca de obicei dar ce putem face ? Daca dai si o solutie esti mare , altfel….
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 10:19
vlad, sorin: ba da, cred ca e bine sa existe, am fost si ramin sustinator al ideii de televiziune si radio publice.
Nu sint un specialist in radio sau TV, nu stiu cit ar fi un buget rezonabil. Dar observ ceea ce poate observa oricine. Ca TVR cheltuieste cit incaseaza toate celelalte televiziuni din Romania din publicitate intr-un an, iar RRA cit toate radiourile, ziarele, agentiile de stiri si siteurile din tara!
Ma uit la rezultate, nu neaparat la audienta, ci si la impactul jurnalistic, profesional si social si vad un dezechilibru intre cit consuma si cit intorc contribuabilului.
De fapt, toti presedintii TVR si RRA de-a lungul timpului au admis ca lucrurile nu sint in regula si au cerut schimbarea cadrului legislativ. Mandat dupa mandat, ei constata ca nu pot schimba mare lucru.
Ce as face eu? Cu riscul de a-mi ridica lumea in cap, cred ca solutia poate fi urmatoarea, asta daca treceti de momentul in care o sa va vina sa-mi dati cu HUO! 🙂
As desfiinta, prin Parlament, TVR si RRA pentru ca legislativ si operational mi se pare imposibil sa asumi rezonabil ca le reformezi in acest cadru legal si in situatia concreta. Apoi Parlamentul le-ar refonda intr-o singura organizatie, pentru ca oricum media e tot mai mult transmedia, dar la costuri mult mai mici.
M-as uita la ceea ce au cerut ONG-urile in ultimul deceniu ca sa fie scoasa noua institutie de sub influenta politica.
Si as incerca sa-i conving pe romani, daca tot platesc banii de taxa de care au uitat si ei, ca diferenta care nu ar mai merge la media publica (cred ca cel putin 50% poate fi economisit), sa se constituie ca o taxa de educatie, de pilda. De aici incolo ce fac guvernantii cu cele 150 de milioane de euro pe an in educatie e treaba specialistilor sa gindeasca. Un proiect de genul „Burse in facultate pentru viitorii profesorii care se angajeaza sa lucreze primii 5 ani in mediul rural” sau altceva, repet, e treaba celor care se pricep.
Cred ca s-ar obtine doua lucruri.
1. O institutie publica media mult mai eficienta, libera si scoasa de sub principalul sau blestem („Aici nu se poate face nimic, niciodata!”). Cred in media publica si ca un eventual refugiu al jurnalismului.
2. O participare responsabila a romanilor, constient si concomitent, la doua programe reale: unul in educatie si celalalt in media (care inseamna si el educatie).
Sint vise, desigur!
mda • 30 martie 2012, 10:25
1. Cum masori „impactul jurnalistic, profesional si social” pt a ajunge la concluzia ca ar fi un dezechilibru? Pt ca impactul otv-ului, gsp-ului tv cu becalizarea si dragomirizarea fortata, a antenelor adica a mizeriei din anumite televiziuni il vedem pe strada zilnic.
2. Poate ar fi cinstit sa vedem si cifrele altor televiziuni si radiouri publice. Dar o sa ajungem iarasi la impact:). Nu cred ca intra in discutie BBC-ul, pt ca acolo vorbim de altceva
geo • 30 martie 2012, 10:30
suntem tara nimanui
LFC • 30 martie 2012, 10:36
Eu unul am inceput sa ma uit din ce in ce mai mult la TVR. Prefer emisiuni ca „Ora de Business”, „La Mustata”, „Bazar”, „Arena Leilor”.. decat sa ma uit la toate mizeriile gen Maruta, Simona Gherghe, Capatos, Kanal D, etc…
Poate pierderea este cam mare, dar o televiziune nationala care sa nu fie orbita de goana dupa rating, indiferent de consecinte este necesara!
Tudor • 30 martie 2012, 10:37
1: ca o institutie a statului nu gestioneaza corect banii publici, nu e nicio surpriza…
2: niciuna din canalele tvr nu e structurata sa atraga publicitate, pentru ca emisinile sunt de un alt gen, un alt tipar decat circul mediatic pe care l-am putea regasi pe…gsp tv de ex…sunt emisiuni care atrag alt gen de public decat un show pacatos, mai putin numeros…
cu riscul aparitiei unor astfel de deficite, genul de prezenta mediatica al radio tv publice nu trebuie sa dispara, nu suntem chiat toti curiosi doar de becali ( a se intelege fenomenul, nu personajul ca atare)
zetu • 30 martie 2012, 10:42
Carevasazica, ce-i trebuie chelului? Exact, tichie de margaritar. In actualul context economic, caci si acest aspect cred ca trebuie adus in discutie, cand inchizi spitale si scoli din considerente economice, cand nu gasesti bani pentru morfina decat in fondul de urgenta al primului ministru, ca o televiziune de stat si-un radio sa consume 1 milion de euro pe luna, mi se pare inacceptabil. Asta in conditiile in care PRO-ul, care si el detine cateva statii consuma infinit mai putin. E absolut sublim cum hulim companii ale huilei care produc pierderi, dar salutam faptul ca tvr-ul face exact acelasi lucru, pentru ca nu-i asa, educa poporul. Cred ca ar putea s-o faca si cu niste costuri mai mici. Platesc luna de luna acel abonament inspre tvr, chit ca nu urmaresc decat meciurile din CL, de pe TVR Hunedoara :)), in schimb urmaresc alte programe pe care nu le platesc absolut deloc. Ceva nu pare sa se pupe aici. Inteleg, tre’ sa cultivam si sa-i oferim alternative, dar asta nu inseamna neaparat sa dam la tv niste programe la care nu se uita nici dracu. Anyway, problema e simpla, tvr-ul ar trebui sa simta din nou cum e sa supravietuiesti in economia de piata, acolo unde trebuie sa te bati pentru audienta si pentru fiecare leu, leu care nu-ti vine de la roman direct, ci leu care-ti vine, in functie de audienta de la regiile de publicitate.
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 10:47
tudor, LFC: nu atacati, va rog, ceva ce n-am spus.
N-am spus ca media publica trebuie sa-si faca un scop prim din audienta si din publicitate, dar probabil ca nici nu trebuie sa le ignore.
Si eu ma uit la unele programe de pe TVR, dar nu asta e discutia, ci care este pretul si cum isi indeplineste misiunea de vreme ce chiar conducatorii acestor institutii reclama mereu presiunile politice (fiecare Putere face la fel) si neputinta de a schimba lucrurile.
Mamablu • 30 martie 2012, 10:47
Audiovizualul public e doar o relicvă. În realitate n-are niciun rol de jucat în ziua de azi. Printre atâtea televiziuni private, ce efect ar putea avea existenţa televiziunii publice?
E evident că TVR e obligată, încet-încet, să urmeze modelul televiziunilor private, fiindcă altfel nu are audienţă. Dar atunci la ce mai foloseşte? Şi, invers, de ce să finanţezi o televiziune fără audienţă?
În România singura notă specifică a TVR e slugărnicia faţă de Putere. E drept că şi posturile private sunt aliniate politic, dar măcar nu pe banii cetăţenilor. Există şi acolo destule Rodici Culcer, dar nu iau leafă (grasă) din buzunarul meu.
În ce priveşte rolul social al audiovizualului public, hai să fim serioşi. În orice colţ de ţară se pot recepţiona sute de canale TV de la satelit, prin sisteme ieftine ca Dolce, Digi, Focus.
Eu • 30 martie 2012, 10:49
Prefer sa platesc abonament radio-TV decat sa vad zilnic Oieri, Mitici, pipitze, Stani, Muresani, Capatosi, GSP-isti, Protevisti, sportpunctroisti, Ciutaci, MMisti, Gâzi, Ursi, Stoicesti, Vranceni-Fireni, Greci, Draci, Laci si toate scursurile din trusturile asazis de presa.
Pai bai domnule Tolontan, te-ai uitat vre-o data la o emisiune sportiva la TVR1 (inainte de stirile principale ale zilei)? Pai oamenii aia va dau lectii la orice ora, bai acesta! Prefer sa-i platesc la suprapret decat sa ma uit la GSP TV postul, cica de sport, care nu transmite niciun meci (nici macar de barbut) si unde se mananca rahat 24 de ore din 24! Ia carnetelul, uita-te la emisiunile sportive de pe TVR 1 si noteaza, ca o sa-ti prinda bine in viata!
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 10:50
nea caisa: am modificat, cred ca nu e nevoie sa spun ca a fost o typo, oricum gresisem si multumesc!
zetu: nu pe luna, pe zi. Un milion de dolari pe zi!
Luci • 30 martie 2012, 10:52
Nu te vei supara daca imi zic eu parerea, sper. Analizezi la comun cele doua institutii si dai date (despre calitatea programelor si impact) numai de la tv, despre care se stie ca e in dificultate. Ceea ce mi se pare nedrept fata de radio. Ai ascultat recent programele radioului? Sti cumva ce se difuzeaza, in prezent, si in ce forma? Ai cunostinta despre rezultatele de audienta? Stii cate posturi de radio formeaza SRR?
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 10:59
luci: nu ma supar, ma refer si la impactul RRA. Da, are o audienta multa mai buna decit are TVR in clasamentul televiziunilor.
Romania Actualitati e pe locul 2 pe national, intre Kiss si Europa FM. Pe Bucuresti e tot pe 2, intre Zu si Kiss.
Si da, sint multe radiouri publice, dar poate ca sint prea multe, nu-i asa?
Oricum am lua-o, cheltuiesc cit cheltuiesc impreuna toate redactiile de radiouri, agentii de presa, ziare si siteuri din Romania.
Lereter • 30 martie 2012, 11:00
In orice tara -normala- televiziunea de stat consuma bani.Nu e ca la privat.Sint necesare emisiuni, care pe fond par neproductive (financiar,vorbind),ca cele culturale,in limbi de minoritati,stiintifice,scolare,sportive etc. Falsa preocuparea Dlui Tolontan pentru banii publici,dar in nota dumnealui personala .Sa lucrezi la posturi private si sa te doara sufletul de televiziunea de stat,e o chestie ddistravtiva.(Apropos ma astept la o noua taiete a postarii)
NetuLiber • 30 martie 2012, 11:01
legat de publicitate: ar trebui mentionat ca in prime-time nu au voie sa intrerupa filmul sau emisiunea pt publicitate. cei ce se uita la privati, stiu cat de enervant este ca din 35 in 35 de minute sa intre un calup de 10 minute de spoturi. au gasit ei o schema cu jurnalul de stiri si se mai scot acolo, dar cu un singur slot de publicitate nu poti atrage agentiile in curtea proprie.
iar legat de radio, nu e doar un post, sunt vreo 8-9. iar taxa ‘se scoate’ doar daca asculti eradio.ro, unde, oricat de mult ar vrea unii sa spuna ca radioul e al ‘puterii’, sunt doar piese de teatru.
LFC • 30 martie 2012, 11:03
TVR cheltuie 170 milioane pe an. Pentru a avea un termen de comparatie, am putea sti care a fost cifra de afaceri a grupului Intact in 2011. Si cat au fost cheltuielile?
zetu • 30 martie 2012, 11:05
@catalin, sa scuze, pe zi.
Oricum, e absolut incantator sa vezi cata lume se uita la TVR, si totusi audienta lor e una neglijabila. Din pacate ceea ce nu-nteleg multi din cei ce-au comentat anterior e un fapt bine cunoscut, si anume plata la suprapret a unor servicii. Toata lumea se revolta cand km-ul de autostrada e dublu, sau triplu fata de alte tari, dar li se pare normal atunci cand un program de televiziune, fie ca e un telejurnal, fie ca e o emisiune costa de 2-3 ori mai mult decat la un post privat.
Apropo, isi poate imagina cineva ce programe si ce filme ar difuza pro tv-ul daca ar avea bugetul tvr? 😀
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 11:05
lereter: spuneti ca am o preocupare falsa pentru bani publici. O fi falsa, dar e eficienta 🙂
Peste 1 milion de dolari au varsat la buget Gica Popescu si Becali dupa ce am scris despre transferul lui Bratu. Sa vedem cu cit si cind va plati Copos in dosarul Loteria, la investigarea caruia am muncit impreuna cu colegii mei ani de zile. Sa mai vedem pagubele recuperate din dosarul transferurilor. Si cit va lua inapoi bugetul (deocamdata sint sechestre pe conturi si pe bunuri) in cazul Ridzi.
Si mai sint exemple de bani luati de buget in urma muncii noastre ca jurnalisti! Asadar, prefer o „falsa preocupare pentru banii publici”, dar eficienta, unei veritabile preocupari care cheltuieste 1 milion de dolari pe zi.
Luci • 30 martie 2012, 11:07
Aduna si audientele Radio Romania Regional. Daca numeri redactiile de radio din la un loc, o sa vezi ca sunt ca dimensiune cam cat toate redactiile radiourilor SRR din tara si din Bucuresti. O emisiune produsa la radioul de stat, presupune mult mai mult decat muzica si ora exacta. Prin urmare are nevoie de mai multe resurse, chiar si umane.
Pe de alta parte, dupa cum spunea cineva mai sus: nu e o surpriza ca la stat nu se gestioneaza banii cum ar trebui. Si din punctul asta de vedere sunt deacord ca trebuie facut la nivel de stat. Nu sunt deacord ca trebuie reduse dimensiunile radioului public. Trebuie depolitizat, trebuie manageriat de profesionisti in radio, cu viziune si cu expertiza.
Despre Tv, nu ma pronunt ca nu e domeniul meu.
FANUC • 30 martie 2012, 11:16
de acord cu ce a spus „eu” si „LFC”. sunt multe emisiuni bune la televiziunea publica si in plus as aduga si filmele de calitate pe care le difuzeaza. e drept sunt si seriale coreene dar daca se difuzeaza de ceva vreme inseamna ca lumea le urmareste. prefer oricand un film francez, spaniol, englez de calitate in locul unui „mega succes” din anii 90 cu Stallone, Arnold etc. sau a unor reluari.
daca as da din buzunarul meu bani pt. a finanta emisiunile grotesti de pe antena 3 indreptate impotriva puterii ( nici mie nu-mi plac „portocalii” dar aceste campanii sunt stupide si rezultatul lor va fi altul decat cel scontat) sau emisiuni cu becali, dragomir, porumboiu si alti „destepti” atunci chiar mi-ar pasa. atat timp cat nu le platesc si nu le urmaresc nu-mi pasa. urmaresc TVR-ul si de banii pe care ii platesc sunt multumit de ceea ce vad.
numai bine va doresc.
Iulian • 30 martie 2012, 11:32
Este evident o lipsă de control a costurilor acolo. Mulți angajați, salarii mari, contracte-țepe. Ar trebui o restructurare masivă acolo.
Un exemplu, au ăștia împrăștiete prin tot Bucureștiul vro 10 garaje auto, ba TVR, ba Radioul. Costă întreținere și ineficiența.
Mihai • 30 martie 2012, 11:43
Parerea mea este urmatoarea: Ar trebui sa exista un singur post de radio public si unul maxim doua posturi de tv. Ar trebui comasate toate emisiunile bune in aceste posturi. Avand prea multe posturi ai si prea multi angajati. Nu stiu cate posturi de radio publice sunt, dar la televiziuni este o nesimtire (TVR1, TVR2, TVR3, TVRInfo, TVR Cultural, TVR International, TVR HD, Toate statiile locale ale televiziunii, s.a.m.d.). Necesitatea de a avea o televiziune si un radio public este de necontestat, dar eu as elimina taxa radio si taxa tv pe care o platesc contribuabilii in factura de energie electrica.
Bugetul acestor societati este alcatuit din venituri proprii si alocari de la bugetul de stat. Propun sa existe o paritate intre veniturile proprii si alocarile de la buget: 50%-50%. Acest lucru ar motiva managerii acestor societati sa isi reorganizeze activitatile si sa caute sa aduca bani si din publicitate.
Controlul acestor institutii ar trebui sa ramana la parlament, dar ar trebui organizat concurs public pentru functiile de conducere, nu numiri politice. Controlul trebuie sa se axeze strict pe partea economica si nu pe stabilirea grilelor de programe, invitati, etc.
Gogu Jandarmescu • 30 martie 2012, 11:48
Care „Ma uit la rezultate, nu neaparat la audienta, ci si la impactul jurnalistic, profesional si social si vad un dezechilibru intre cit consuma si cit intorc contribuabilului” – pai TVR si RRA fac cat toate trusturile „cu impact” la un loc in ceea ce priveste emisiunile de cultura, muzica, educationale. Nu mai vorbesc de dezbateri si productii proprii care „nu sunt in trend”. Pai teatrul radiofonic de la Radio Romania este o comoara…A popularizat opere si autori uitati de voi, marii jurnalisti.
Normal ca nu exista publicitate. Voi( jurnalistii gen Tolontan, Mocanu, si altii) ati creat aceasta medie de 2 lei, de „consum”. Manelele, prostul gust, asta e „impactul vostru”. Pai nu ti-e rusine, cand ai cururi si tate pe gsp? Nu ti-e rusine sa vorbesti de „impactul jurnalistic”, cand dati o ancheta la 6 luni si in rest barfe, smenuri, susanele?
Impactul social al educatiei si bunului gust se vede in timp, in schimb mizeria promovata de trusturile private polueaza in fiecare zi mintile copiilor nostri.
gogoasa • 30 martie 2012, 11:57
Problema pusa de tolontan e simpla: bani versus rezultate (care in cazul tvr nu se masoara in primul rand in audienta dar nici nu trebuie s-o neglijeze)
E o intrebare legitima orice ar spune carcotasii….pt ca sumele sunt totusi impresionante
Totul e unde tragi linie si asta te-as intreba Catalin T. Tu unde ai vedea bugetul asta? (versus rezultatele actuale asa cum le consideri tu)
bănățanu • 30 martie 2012, 12:27
Domnule Mihai,
Absolut de acord în ceea ce privește ”comasarea” emisiunilor bune. dar o întrebare îmi tot dă târcoale: cine stabilește care emisiuni sunt bune și care nu, în afară de noi, telespectatorii.Orice emisiune poate fi încadrată în una din cele două categorii abia după difuzarea ei.Iar chestia cu taxa TV inclusă în abonamentul la energie electrică este, după părerea mea, o aberație totală: cum e posibil să impui cuiva plata unui serviciu pe care acesta nu și-l dorește?… E absolut nedemocratic. Cu banii mei fac ce vreau, că de-aia muncesc pentru ei. Iar guvernul, dacă își dorește o televiziune ”publică”, nu are decât să aloce banii necesari din bugetul țării, cel construit pe banii tuturor contribuabililor din România.De ce să plătim cu toții o televiziune care, în loc să ne informeze, ne bagă pe gât minciunile celor care ne guvernează. Îmi cer scuze pentru ”radicalismul” meu în fața celor care mai fac (totuși) și emisiuni bune la TVR. Oricum, toate televiziunile nu mai sunt demult mijloace de informare și educație, ci doar instrumente, nici măcar subtile, de manipulare a ”prostimii”.
Claudiu • 30 martie 2012, 12:40
Dacă luăm la bani mărunți aceste companii de stat vom avea mari surprize pentru că vom observa că ne confruntăm cu două caracatițe, una politică și alta apolitică, care-și unesc tentaculele pentru un viitor tenebros și când vom lega toate piesele acestui puzzle, mai precis relațiile existente între cei care au câștigat concursurile, cei numiți în diverse funcții călduțe etc. și factorii de decizie, vom sfârși întrebându-ne dacă nu cumva suntem o nație blestemată, care își merită soarta! Dar fiți liniștiți că asta nu se va întâmpla pentru că ar fi un cutremur asemănător cu cel din Japonia 2011, care ar distruge nu numai clasa politică din România, ci și alte … relații despre care nu prea s-a vorbit! Consider concedierile oportune, dar mă tem că vor fi concediați profesioniștii în locul diletanților, deoarece „Sistemul” își protejează „investițiile”. Retribuțiile pentru colaboratorii din TVR erau foarte mari și au fost publicate într-un ziar, pe care nu-l amintesc pentru a nu-i face reclamă gratuită pe blogul domnului Tolontan (vă las pe dumneavoastră în calitate de moderator), in schimb mulți angajați erau plătiți la limita subzistenței. Veți spune că profesioniștii trebuie retribuiți corespunzător, și din această cauză aveau salarii de foarte mari, dar eu am îndoieli că profesionalismul era principalul criteriu și când aceste salarii sunt plătite din banul public trebuie să existe transparență. De asemenea, într-o companie cu probleme financiare restructurările sunt normale și cred că TVR poate renunța la anumiți colaboratorii, care sunt retribuiți regește pentru diverse servicii …
lazescu • 30 martie 2012, 13:25
Tolontane, cei care te folosesc musai sa te trimita la un curs de reciclare. Nu apar TVR-ul, papa bani si fac propaganda puterii. Dar in toata Europa , televiziunile publice sunt asimilate unor insitutii de cultura cu misiuni de educare si formare. Miine o sa-mi pui de blogul tau si ca teatrele consuma bani de la buget, operele trebuie inchise si tot ce este institutie de cultura transformate in SA-uri rentabile. Hai mai totlontane ca poti mai mult. Problema nu e ca TVR papa un milion de euro. Problema e ca nimeni nu raspunde de hotiile din TVR. Pentru tine: BBC -ul consuma 50 de milioane de euro pe zi.
Marius • 30 martie 2012, 13:55
Pai de ce sa desfiintezi cand poti sa restructurezi si sa opresti hotia? Se cheltuie un milion pe zi, dar jumate din banii astia „dispar” pe cine stie ce productii de duzina supraevaluate. Cand a fost ultimul audit la TVR? Care director/manager al TVR a fost trimis in judecata?
Solutia e simpla, OPRITI FURTUL~
LFC • 30 martie 2012, 14:00
Cataline, uitandu-ma peste comentarii, remarc faptul ca cititorii tai sunt in principal oameni cu studii peste medie, ce consuma emisiuni de calitate in detrimentul can-can-urilor si a alor multe mizerii cu care ne inunda televiziunile private. Asta ar trebui sa te bucure..
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 14:04
LFC: da, stiu asta si ma bucura, intr-adevar
marius: am spus sa desfiintezi ca sa fondezi altceva, mai bine adaptat lumii de azi. Se face audit la TVR in fiecare an.
con • 30 martie 2012, 14:08
Catalin,
in primul rand, exista multe emisiuni TVR si RRA mult peste ce e pe posturile private. Atmosfera, in general e alta: mai multa decenta, mai putina isterie si agresivitate. Iar in perioada asta, in Romania chestia asta e foarte importanta pentru minoritatea care se simte sufocata de becali, manele si profit.
In al doilea rand, comparatia cu posturile private in legatura cu bugetele n-are absolut niciun sens. Putem analiza in schimb cat cheltuie alte tari cu posturile publice. Eu dupa ce ti-am citit articolul am cautat. Ce am gasit e ca media in tarile dezvoltate e de 65 euro per capita pe an, adica se cheltuie in medie 3.500.000 euro pe zi. Iar astia sunt doar banii alocati de la bugetele statelor respective. (o analiza interesanta am gasit aici: http://cbc.radio-canada.ca/about/Analysis_Public_Broadcasting.pdf)
In concluzie… sumele pe care le prezinti n-au de ce sa ne sperie. De data asta nu avem, ca in cazul autostrazilor, produse mai proaste ca in occident dar la preturi duble.
Tudor • 30 martie 2012, 16:30
Catalin, eu nu atac nimic, cu atat mai putin ceva ce nu ai spus…a se vedea ce am spus la punctul 1…nu mai am niciun fel de asteptari din punctul asta de vedere…observatiile tale sunt pertinente, insa departe de a fi socante.
Gabriel • 30 martie 2012, 17:35
Cred că din ce a scris domnul Tolontan nu e clar pentru mulți un lucru. Că unele produse ale posturilor publice ar putea fi făcute la fel de bine cu mai puțini oameni. Am lucrat atât în radiouri comerciale, cât și în radiouri din sistemul public. Culmea a fost să descopăr că același tip de emisiune (de exemplu, de interviuri) la postul comercial se făcea în maxim doi oameni ( adică realizatorul interviurilor și omul de la butoane), iar la postul public se făcea în patru sau cinci (din care practic trei frecau menta și aduceau cafeau invitatului, ultimul fiind așa-zisul producător). Ce mă uimea și mai tare e că, de foarte multe ori, interviurile de la emisiunile astea făcute la postul public erau mult mai slabe decât cele de la comercial ( în sensul că moderatorul era foarte slab, iar interviul se transfroma de fapt într-un monolog al invitatului).
Sunt mulți oameni care efectiv freacă menta în sistemul public de media. Asta e problema. Nu înseamnă că acolo nu lucrează oameni profesioniști, că nu sunt emisiuni de calitate. Baiul e că sistemul e prea încărcat cu oameni car sug bani și încarcă factura.
Ca să fim onești, nici munca în comercial nu e raiul de pe pământ. Acolo e extrema cealaltă. Se ajunge uneori să muncești de-ți sar capacele până cedezi fizic. Și asta pentru că acolo patronii gândesc că un om poate face totul…
Prin urmare, trebuie găsit un echilibru între aceste două părți.
gogo12 • 30 martie 2012, 17:58
Cataline,dragule,mi-ai fost simpatic mai mult pentru exercitiile tale de ziarist pe cand erai inca in liceu,fituici pe care fiica mea,colega cu tine,mi le punea la dispozitie.Intre copilul nevinovat de atunci si ziaristul sportiv”politician” de acum este o mare diferenta.Cel de acum imi provoaca mare greata,culmea este ca sunt destui tampiti care inca se uitain gura ta.Credeam ceva daca ne vorbeai de investitiile TVR in domeniul transmisiunilor sportive de la diferite competitii majore era cu totul altceva.Atacand politic oponentii lui Felix mai convins ca esti „pudelul lui”.
srr • 30 martie 2012, 18:07
Nu ma bag la TV ca nu ma pricep. Dar apropo de radio lucrurile sint ceva mai complicate. Cheltuielile-s evident prea mari, dar as zice ca partea leului o reprezinta banii platiti pentru suportul emisiei la Radio Romania International. Asta e un monstru cu nshpe ore de emisie pe unde scurte si te rupe la bani sa arunci programe inspre SUA, China, Australia, Africa samd. Cit despre lefurile din SRR: personalul care face munca de redactie si teren are intre 1500 si 2500 de lei (fara exceptii). Auxiliarul tehnic (regizori emisie, productie, ingineri etc) se invirte ceva mai jos. Sefii au de 6-7-8 ori mai mult. Economii s-ar putea face imediat, macar prin trecerea RR International exclusiv pe web si reducerea numarului redactiilor (vreo 14 acum). Deci nu RRA e problema. As zice ca din contra. RRA are cea mai mare audienta si cea mai mare defacere de publicitate, restul stau practic in circa lui.
Dev • 30 martie 2012, 18:08
1.000.000$/luna? Asa pusa problema suna rau! Pai haideti sa o punem altfel si sa vedem cum suna: Taxa TV este de NUMAI 4 lei / luna iar cea radio de NUMAI 2 lei. 4 + 2 lei sunt bani de care poti cumpara… chiar nimic! Repet: PE LUNA!
Pentru banii acestia ai toate acele canale si programe radio si TV, o mare parte unice in peisajul media (general!) din Romania. Unice, zic eu in sensul bun, productii care se adreseaza mintii, nu boaselor. Cortexului, nu hipotalamusului 😉
Pe langa ele TVR programeaza si content „comercial” extrem, show-uri exotice la care, din pacate, nu se pricepe. E ca si cum ai pune un actor de la National sa faca giumbuslucuri la circ, dar manageri veniti cu pluta, care nu pricep care e rolul media publice dar nici nu iau pe semnatura la investitura, insista sa o faca, justificandu-se tocmai cu astfel de „argumente”: adica de ce TVR nu se straduieste sa fie ca si posturile private? O capcana pe care o cauta cu lumanarea, ba transforma chiar si jurnalele de stiri in show-uri TV gazduite de vedete obosite din lumea can-can-ului… iar surpriza-surpriza care e? In ansamblu audientele merg tot mai jos si TVR inregistreaza noi si noi pierderi. De ce? Pai daca vrei can-can te uiti altundeva, are balta peste! Nu la TVR! (Asta nu pricepe nici Intact, ca nu are rost sa mai cloneze „stilul PRO”, pentru ca tot timpul vor fi in urma: atata timp cat are la dispozitie originalul, nimeni nu va vrea o copie!:) )
Sa revenim: cu toate acuzatiile de bias (si fictive si reale), TVR Info de exemplu, cel mai politizat vector al TVR in acest moment, e de departe cel mai echilibrat in nisa sa.
Da, sunt bani multi (ma rog, depinde de unde te uiti, pentru sarantoc si 10 lei sunt multi!), dar nu asta e problema: grav e ca productiile de calitate sunt subfinantate, iar banii se duc pe tot felul de proiecte triste, izvorate din ambitii personale.
Si aceasta este problema reala: treaba romanului nu este ca ii sunt luati acei banuti putini – cum insistati -, ci cum sunt cheltuiti ACEI BANI MULTI CARE SE ADUNA din maruntisul fiecaruia? Pentru ca sunt destinati unui bun public intr-un scop superior „distrarii maselor”.
Dar cu sofisme ieftine si manie proletara nu veti face nimic, stimate domn, doar veti adanci gaura in care se cufunda aceasta tara.
D.
Cătălin Tolontan • 30 martie 2012, 18:13
gogo12: nu ma refer nicaieri la nici o parte politica, dimpotriva, am apasat pe ideea ca toate regimurile s-au purtat la fel cu tvr si rra. Opresiv politic, dar liber la cheltuieli. Regret ca va provoc greata, dar asta nu inseamna ca o sa stau si sa va amintesc zeci de cazuri cind mi-am atacat patronul, partidul lui sau pe aliatii acestuia. Nu ma justific pentru ceea ce fac in fata nimanui si cu atit mai putin in fata cuiva care are atit de multe certitudini. O zi buna.
dev: 1.000.000$/zi nu pe luna 🙂 Va inteleg, si eu am scris si am spus de citeva ori tot asa 1 mil $/ luna pentru ca mintea mea, si a dvs se vede treaba, poate conecta greu aceasta cifra la unitatea de masura a unei zile. Sa cheltuiesti 1 milion de dolari pe zi e, in sine, o problema. Si da, aveti dreptate, e si o chestiune de orientare a resurselor.
GOLOMBIOSCHI ILIE • 30 martie 2012, 21:02
Propun privatizarea TELEVIZIUNI ROMANE si a RADIOULUI PUBLIC. Propun desfintarea CONSILIULUI NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI (CNA).
ionut • 30 martie 2012, 22:23
parca gsp are o colaborare cu sectia sport de la radio si cand s-a incheiat campionatul anul trecut ai avut o interventie si ai tot laudat radio romania actualitati ca are emisiuni sportive de calitate bla bla…si atunci ce-ti veni acum sa critici radio romania iar la tvr cultural de ex vad saptamanal cate un super film ca eu de mult nu mai ascult alte porcarii radio gen zuzu sau pis fm din simplu motiv ca sant obositoare
dac.impielitzat • 31 martie 2012, 10:21
@dev
„Si aceasta este problema reala: treaba romanului nu este ca ii sunt luati acei banuti putini – cum insistati -, ci cum sunt cheltuiti ACEI BANI MULTI CARE SE ADUNA din maruntisul fiecaruia? Pentru ca sunt destinati unui bun public intr-un scop superior “distrarii maselor”.”
Tolo tocmai la asta s-a referit. La suma mare care se aduna, e publica, e banul romanului si nu face sens sa fie atat de mare pentru calitatea produsului pe care-l primim. Cat dam fiecare nu are importanta si nu am vazut nicaieri in articolul asta ideea opusa.
I fine, vad ca ai ceva cu Tolo, iar daca ai ceva cu Tolo ai ceva cu mine, pentru ca-l iubesc! 🙂
Gata cu gluma (desi legat de iubit sunt serios).
E grav romani dragi, foarte grav.
Rabi • 31 martie 2012, 12:56
Mda… Nu am nimic cu realizatorii de emisiuni dar cele doua entitati sint sufucate de directori, directorasi, secretaure personale si sefi servicii de toate felurile. Cu salarii de doua-trei ori peste un redactor din radio, vasnicii conducatori din radioul de stat vin cu o putere si ramin si dupa ce se schimba guvernul. Adica pleaca pe usa din fata si se intorc pe cea din dos… consilieri sau altceva.
Interesant ar fi sa aflu de ce trebuie sa platesc o taxa radio tv acasa, apoi una la firma si cite una pentru fiecare punct de lucru infiintat unde am si un contor de energie electrica. Nu mai spun la ce suma ajung aceste abonamente daca firma depaseste o anumita cifra de afaceri.
irina • 31 martie 2012, 13:54
Nu am inteles, TVR si SRR (nu RRA!!!) cheltuiesc amandoua 1 mil de Euro pe zi? De ce sunt bagate in aceeasi oala si se fac calculele ca si cand ar fi aceeasi Societate?Sa inteleg ca dl. Tolontan se considera un manager cu abilitati desosebite si ar fi in stare sa puna lucrurile in ordine, acolo unde lucreaza? Dece nu incepe de acolo? NU i se permite??? Imi pare rau pt. d-lui. Aaahh sau a auzit ca prin acest tip de santaj i s-ar propune un post caldut si bine remunerat in CA? E o tactica atat de des uzitata incat as spune ca s-a perimat, daca nu as vede-o folosita in continuare.
Cătălin Tolontan • 31 martie 2012, 14:27
irina: pentru cineva care citeste 1 milion de dolari si intelege 1 milion de euro esti foarte ferma in a acuza 🙂 La fel de multa dreptate ai si in restul mesajului. M-ai prins! Visul meu secret e sa fiu in CA la SRR sau la TVR 🙂
Altfel, multumim, sintem pe profit la Gazeta Sporturilor, intr-o piata libera care a scazut cu 75% in trei ani de zile. Inclusiv fraza ta ca nu mi s-ar permite sa fac (facem, de fapt) un rezultat financiar bun la gsp e monumentala si tradeaza exact un sistem de gindire. Cine sa ne permita zici tu… patronul?!!! Oau! Asta le permite piata. Oauuuu!
didi • 1 aprilie 2012, 11:23
Profitul nu scuza continutul jalnic
Roro • 1 aprilie 2012, 12:22
Domnule Tolontan,din cind in cind,probabil la ordin,mai bagi niste strimbe pentru discreditarea TVR.Abonamentul este 1 Euro pe luna la TV si mai putin la radio.Vad ca nu-ti pui deloc intrebarea daca nu cumva managerii politici,gen Giurgiu si Lazescu,nu au fost numiti ca sa lucreze pentru posturile comerciale si in schimb sa aiba si ei niste mari avantaje.Pentru mine e foarte clar ca TVR-ul este sapat din interior mai abitir decit cei ca dumneata.La fel si eu pot spune ca esti platit din banii romanilor pe care Felix a pus mina la „revulutie bobocule”,sa nu mai amintesc de CNSAS.Asa ca mai bine continuati sa va faceti meseria onest ca in multe cazuri si lasati fitilele,ca mie unuia mi-ati lasat impresia ca nu va caracterizeaza.
Romanii finanteaza cu 1 milion de dolari pe zi televiziunea si radioul public | Sorin blog • 2 aprilie 2012, 0:11
[…] public, sumă echivalentă cu 70% din pierderea celor mai mari 123 companii de stat“. Sursa: Tolo.ro Ne platim impozitele, ca sa fim manipulati pe banii nostrii. Be Sociable, Share! […]
pepeman • 2 aprilie 2012, 2:04
Făcând abstracţie de sofismele ieftine, mă cuprinde o mânie proletară când realizez că, dacă refuz să dau un leu pentru tevereu, mi se taie curentul.