Țară de săritori

Moto: „Nu suntem o țară de înotători, nu am o mare apetență pentru piscine săpate în diferite localități” – Mihai Răzvan Ungureanu – prim-ministru.

vineri, 9 martie 2012, 9:32

Moto: „Nu suntem o țară de înotători, nu am o mare apetență pentru piscine săpate în diferite localități” – Mihai Răzvan Ungureanu – prim-ministru.

După ce a ajuns la rubrica „Așa nu!” în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite, în momentul în care m-a amenințat că va culege informații compromițătoare despre mine, Elena Udrea nu are nici un motiv să mă simpatizeze.

E reciproc, autentic și, vorba unei prietene, destul de deprimant, „de vreme ce dacă îți cauți fotografiile pe google observi că asociatorii tăi de imagine sînt Ridzi, Udrea și alții”. Pentru asta ai muncit 20 de ani? Mai apar, sporadic, fotbalistul Mihai Neșu sau maratonista Constantina Diță, răspund, și amica dă să rîdă „Da, da, vezi să nu! Cu ăilalți rămîi legat!”.

Am amintit episodul fără plăcere, ca să fie clară relația. Pentru că am de gînd s-o apăr pe Elena Udrea.

Cînd a obţinut locul 4 la CE din 2006, Ramona Ciobanu şi-a exersat săriturile pe saltele la CSNB Lia Manoliu, bazinul fiind nefuncţional*Cînd a obţinut locul 4 la CE din 2006, Ramona Ciobanu şi-a exersat săriturile pe saltele la CSNB Lia Manoliu, bazinul fiind nefuncţional

Cînd o țintești pe Udrea și tragi în sport
„Nu suntem o țară de înotători, nu am o mare apetență pentru piscine săpate în diferite localități”, a ironizat-o recent Răzvan Ungureanu pe fosta ministră. Oooo, ce curaj s-o ataci pe Udrea după ce nu mai e Udrea! Mă rog, nu mai există puterea ministerială din ea, pentru că forța nemeritată și pe care a exercitat-o răzbunător va rămîne întrupată în Elena Udrea pînă se schimbă regimul.

Dar tocmai  pentru că am criticat-o pe Elena Udrea atunci cînd era în funcție, am toată libertatea din lume să fiu circumspect cu ironiile premierului. Maliție din care nu Udrea iese șifonată, ci sportul.

Năstase 400 de săli
În primul rînd, nu bazinele de înot reprezintă modelul de risipă al banilor publici. Ci sălile din satele depopulate, patinoarele la suprapreț și terenurile de fotbal proiectate în pantă și făcute de firmele prietene. Tocmai pentru că s-a poziționat ca un personaj serios și convins de ceea ce spune, această hiperbolă inexactă din partea lui Ungureanu a picat prost celor care se pricep la fenomen.

În al doilea rînd, și aici lăsăm nuanțele și intrăm în miezul chestiunii, nu ideea de a investi în infrastructura sportivă e greșită, ci lipsa de discernămînt cu care s-a aplicat ideea. Și nu de acum, ci încă de la Adrian Năstase, care a ridicat 400 de săli negăsind altă miză mai relevantă pentru contribuabil decît un pariu al său cu Ion Țiriac. Să nu uităm, mai ales că repetăm. Deci nu ideea e greșită, ci aplicarea ei.

Prea puține
Așa a continuat și Elena Udrea, într-o veselie incompetentă și dirijată politic. Fără să adapteze proiectele la nevoile reale, fără să discute în profunzime cu federațiile. S-au făcut terenuri de handbal mai mici cu cîteva zeci de centimetri decît cererile competiționale, iar sute de milioane de euro au fost orientaţi anapoda.

Rezultatul? România n-are nici o sală modernă, nici un bazin de top și nici o bază nautică olimpică. Premierul Ungureanu induce o senzație greșită: n-avem prea multe, avem prea puține. Prea puține din orice înseamnă sportul modern!

La nord de Capul Java
Iar dacă am fi o țară de înotători ar fi de bine, nu de rău! Singapore, un exemplu care circulă curent prin cercurile puterii ca model de succes, e ultima modă prin cabinetele pedeliste!, Singapore deci și-a fixat în februarie 2012 drept dezbatere națională la vîrf un program de investiții sportive ca să schimbe destinul de sănătate publică, de educație și, în final,  starea de bine a națiunii! Viziunea singaporeză asupra viitorului sportiv va costa miliarde de euro.

Noi ce facem? Din ce se vede, înlocuim superioritatea de Catwoman a Elenei Udrea cu suficiența de James Bond a lui Răzvan Ungureanu.

Nici o echipă calificată la Olimpiadă
Destui oameni din generația mea și mai tineri m-au sunat îngroziți cînd a fost numit acest guvern. „Ei ne reprezintă? EI?”. Nici unul nu știa pe nici unul, nu se întîlniseră pe marginea unei idei, a unei investiții în economia reală, a unui dubiu. Am așteptat pentru că nu mai am certitudini imediate. În general, mai ușor cu sentențiozitatea.

Acum însă, în fața a ceea ce transmite declarația lui Ungureanu și din informațiile pe care le am și care atestă încremenirea care continuă să sufoce sportul de performanță, n-avem nici un joc de echipă calificat pentru Olimpiada londoneză și loturile nu știu cum se vor descurca după, mă întreb cum gîndesc oamenii aceștia care par veniți din serviciile celeste.

Pe saltea
Sincer, sînt un pic speriat. Doar un pic, atît cît să mi se învîrtă bobinele. Pe Elena Udrea o cunoaștem și vedem prin ea ca prin scanerele de la aeroport. E făcută din orgolii, din interese, dintr-o poftă de putere care lasă urme pe fața realului. Uneori urme la deal, precum terenurile prost făcute la țară. Dar lasă urme.

Răzvan Ungureanu și cabinetul lui din ce sînt făcuți?!  Văd costume, aud romgleză și simt un soi de detașare a Omului de Excel. În timpul ăsta, buf, buf! Campioana națională Ramona Ciobanu, locul 4 la Europenele din 2006, autoarea celei mai bune performanțe din istoria săriturilor în apă din România, sare pe saltea, că bazin nu există.

Nu sîntem o țară de înotători, sîntem o țară de săritori. Deseori în organigrame.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

victor L  •  9 martie 2012, 10:13

Indraznesc sa va spun ca sinteti ipocrit si nesincer. Atit in preambulul de explicare a ceea ce urmeaza, cit si a situatiei:
nici unde nu se precizeaza ca e vorba despre Elenuta, din moment ce bazinele au fot initiate si incepute pe timpul altor 2 ministri.
nu constiinta de a o apara pe fosta ministresa v-a determinat articolul, ci ocazia de a fi iarasi la nivel inalt cu criticile; prim ministrul. Uite, ma, Tolontan a avut curajul sa-l critice pe3 MRU.
Probabil ca este nevoie de unele bazine de inot, admit ca stiti situatia mai bine ca mine si chiar mai bine decit prim ministrul.
Pentru asta trebuia sa scrieti un articol in care sa argumentati fara sa politizati orice.
Dle Tolontan, unii spun ca cine se scuza/explica, se acuza.

Red  •  9 martie 2012, 10:19

Comparaison n’est pas raison:
adica pe Ungureanu cu Udrea, primul e superinteligent si cred ca a avut prea putin de-a face cu sportul. Mai intra si Nastase 7 case si 400 de sali de sport ca si cum altii, saracii n-ar avea nimic. Unde e apa nu e trambulina, unde e trambulina nu e apa si unde e apa si trambulina este inchisa sala. Peste cativa ani numele Udrea va fi asociat cu cateva sute de bazine, exact a la Nastase !

J o h n s o n  •  9 martie 2012, 10:22

Spune-mi si mie Tolo cati saritori,inotatori si ce vrei tu au facut un salt calitativ al antrenamentelor si pregatirilor pentru inalta performanta in perioada in care Udrea diriguia banii pentru bazine adica din 2009 incoace ….

Gigi Petece  •  9 martie 2012, 10:26

Dl. Tolontan, in Olanda exista o lege prin care parintii sunt obligati sa isi duca copiii la inot de la o anumita varsta incolo ! Dupa terminarea stagiului de pregatire, copiii dau examen. Ii aseaza imbracati in fata bazinului ca sa ii premieze, si fara preaviz ii arunca in apa (doar parintii stiu ce se intampla). Dupa ce ii arunca in apa, ii pune sa inoate treaca printr-un cerc care e pozitionat la 1-2 m sub nivelul apei, sa ia un obiect de pe fundul bazinului si sa iasa din apa. Daca au trecut testul, e ok, au luat diploma. Restul de cursuri nu sunt obligatorii, pentru celelalta trepte de inotatori … mai sunt dou niveluri facultative. Sora mea traieste in Olanda de peste 10 ani si fiica ei a facut aceste cursuri. Nu exista olandez care sa nu stie sa inoate (vezi Shogun). Este un sport obligatoriu cu aplcabilitate practica. Nu au facut obligatoiu baschetul sau tenisul de camp. O sa spuneti ca ei sunt predispusi la inundatii. Este adevarat, un sfert din Olanda este la 4 m sub nivelul marii, dar ei nu au avut inuntadii de peste 50 de ani (cum se intampla in Germania sau alte tari :).

T-Bone  •  9 martie 2012, 10:26

Nu tara de saritori, suntem o tara de individualisti, incapabili sa constientizeze proverbul „unde-s 2 puterea creste”.Suntem un popor dezbinat, macinat de interese marunte, fara viziune de ansamblu.Pana nu iesim din mentalitatea asta vom suferi si vom suferi si iar vom suferi…

TomTom  •  9 martie 2012, 10:30

Au devenit imuni la orice fel de editorial. Astea le mai scrieti doar pentru oamenii ce au nevoie sa isi verse naduful cumva.. Vai de viitor, vai de prezent!

cornel boeru  •  9 martie 2012, 10:33

Nu sunt nici pe departe un sustinator al celor doi, dar cred ca avem ceva sporturi de echipa la Olimpiada…Sabie-masculin, floreta feminin, gimnastica, urmeaza calificari pt handbal feminin, polo … Deci ceva ar fi domnu’ Tolontan, puteau fi mai multe…

kick  •  9 martie 2012, 10:39

De mult nu ma mai chinui sa te inteleg,m-am consolat cu gandul ca faci parte din peisaj.

akkiller  •  9 martie 2012, 10:39

nu mai inteleg nimic din nimic cum poti so aperi pe madam elena daca si acum saritorii romini se antreneaza pe saltele o aperi fata de ce daca il atacai pe RV fara sa ei apararea lu MADAM UDREA intelegeam insa apararea unui personaj care a folosit sportul ca sa spele bani e cel putin dubioasa.

asc21  •  9 martie 2012, 10:50

Nu este decat o impresie pe care vor s-o lase pentru a mai aduna ceva votanti. Udrea conduce Romania prin puterea ce o are

Adrian  •  9 martie 2012, 10:50

Intr’o tara in care un pensionar traieste cu mai putin de 100 de euro, un angajat la stat cu 200, este indecent sa scri despre sali de sport si stadioane din bani publici…
Imi pare rau, dar acesta este adevarul! Sunteti mai vinovati ca Udrea!

Costi  •  9 martie 2012, 10:58

Am lasat un comentariu si vad ca nu a aparut.

Godot  •  9 martie 2012, 11:09

E un articol prost, construit stramb.

Bihoreanul  •  9 martie 2012, 11:13

„România n-are nici o sală modernă, nici un bazin de top și nici o bază nautică olimpică”. In principiu sunt de acord cu acest mesaj, dar ca BIHOREAN am o rugaminte: Veniti la Oradea la bazinul olimpic. Respecta toate standardele, iar daca nu fotbalul ar fi singurul sport care va intereseaza ati sti ca s-au organizat chiar campionate europene (de juniori cei drept)de polo in aceasta locatie. BAZINUL E FUNCTIONAL DE VREO 5 ANI. Sunteti cel putin al 5-lea ziarist pe care il aud ca nu este nici un bazin de top in romania. SA STITI CA ORADEA – desi la granita cu ungaria – face parte din ROMANIA.

Darius  •  9 martie 2012, 11:16

Sincer nu esti printre cei pe care ii simpatizez foarte tare , pentru ca simtul ironiei la tine de mult a trecut intr-o parte negativa , dar cu acest articol am inteles ca de fapt asa esti tu si nu o faci intentionat si pentru asta te apreciez . Ai pus punctul pe i ce vedem cu toti legat de MRU este prea clar si din pacate ajungem sa regretam personaje de mult uitate . Asteptam alegerile ca sa putem sa facem si noi protestul nostru … Al celor multi care sarim in saltele …

ortega  •  9 martie 2012, 11:28

Eu prefer sa fim o tara de saritori decat o tara de manglitori … Sau de trantori … Sau de putori … Sau de …

fotbal  •  9 martie 2012, 11:42

hi hi, ai chef de joaca si iti iese. ai umplut-o de laude pe blonda 😛 cu asocierea MRU-Bond nu sunt de acord. originalul are macar o doza de superficialitate asumata care il face simpatic. nici nu se pune problema in cazul de fata 🙂

roman  •  9 martie 2012, 11:47

Scria cineva mai sus, si bine zicea, ca iti place sa iesi in evidenta ca atacand puterea cu orice pret(sper ca indiferent de culoare).
Cu toate astea, stii foarte bine ca acele bazine s-ar fi facut pe contracte umflate care probabil nu mai pot fi schimbate si comisioane la fel de mari.
MRU la asta s-a referit, anume ca nu ne trebuie alea 400 de bazine.
Si nu 400, ca vorba lui nu suntem natie de saritori. E ca si cum ai spune ca ne trebuie 400 de terenuri de cricket (desi nimeni nu joaca cricket) si tu ai scoate de la naftalina povestea unui jucator roman de cricket care saracu nu are unde sa se antreneze.
Eu inteleg sa faci bazine in marile orase nu 400 in toata tara.
Dar repet, esti ipocrit si fariseu. Daca se faceau alea 400, faceai 1 an articole pe tema asta. MRU se referea foarte clar, la acest proiect si tu o stii prea bine.

M  •  9 martie 2012, 12:01

Dle Tolontan,
De la ‘marele succes’ pe care l-ati avut in cazul Ridzi, se pare ca a iesit la iveala din dvs. jurnalistul de investigatie.
Poate ne spuneti si noua cati sportivi de performanta avem noi in acest sport de altfel total inutil. Nu credeti ca pentru ei este suficient bazinul de la Oradea? Sau altul? Dupa dvs. ar trebui sa facem locatii adecvate pentru toate sporurile care se practica in lume (hochei pe iarba, fotbal american,trambuline si piste de bob etc), deci sa se faca investitii petru niste neica nimeni care sa se faca ca se antreneaza pentru rezultate extraordinare care nu vor veni niciodata. Nu este mai ieftin ca sportivii care promit sa se antreneze in strainatate in conditii mult maibune si cu antrenori mult mai buni ?
Sunt zeci de domenii din viata sociala care au nevoie de acesti bani.
Dupa cum a-ti criticat cheltuielile cu patioanul de la Brasov, asa veti face si cu constructia ununi eventual bazin, pentru ca meseria dvs. este aceea de a critica totul. Prin natura dvs. orice va miroase urat.

Broscuţa Oac  •  9 martie 2012, 12:14

Eu cred că publicul s-a săturat de demagogia sportivă. Sutele de milioanele băgate în cvasiinutilul Stadion Naţional, pentru care au luptat cot la cot Naşul, Mitică şi ”duşmanii” lor de operetă din presă e un exemplu grav de derapaj populisto-sportiv.

România are nevoie de lucruri serioase înainte de a trece la frumoase fantezii occidentale. De pildă, Curtea Constituţională a sărit recent în apărarea ”drepturilor individuale”(!) ale câinilor. N-ar fi totuşi mai raţional să rezolvăm întâi cu drepturile oamenilor?

Banii de bazine şi stadioane ar putea fi folosiţi pentru spitale, autostrăzi, şcoli sau siguranţa cetăţeanului. Iar minciuna cu ”sportivii, cei mai buni ambasadori” ar putea fi în sfârşit abandonată în favoarea bunei gospodăriri, mai puţin spectaculoasă, dar mai utilă.

Sunt ţări care câştigă foarte puţine medalii în sport, dar o duc foarte bine şi sunt respectate. Noi de ce să gândim tot cu creierul lui Nea Nicu?

Cătălin Tolontan  •  9 martie 2012, 12:24

cornel boeru: sporturi de echipa, conform definitiei acceptate in toata lumea, sint handbalul, baschetul, voleiul, poloul si celelalte. Sigur ca exista echipe si la scrima si la gimnastica, dar e altceva

roman: esti extrem de acid fara sa citesti pina la capat. A existat un program 400 de sali, nu 400 de bazine 🙂

Bihoreanul: inteleg ce spuneti, dar bazinul de la oradea are 1.000 de locuri. El are dimensiuni olimpice, dar nu poate fi socotit un bazin unde sa organizezi o competitie de anvergura din cauza numarului mic de locuri. E foarte bine ca e civilizat, dar nu e de top

Kendo  •  9 martie 2012, 12:26

@M – sunt multe comentarii aiuritoarea, dar asta, al acestui M, e cel mai penibil. „acest sport total inutil”. Ia spune, nea M, ce sport e util, in viziunea ta? Alergatul dupa tramvai sau imbuibatul cu micutei si scuipatul de seminte? Da, ar trebui sa facem locatii bune pentru orice sport. Ar fi o dovada ca suntem un popor sanatos. Din pacate, nu suntem, iar cu indivizi ca domnia ta, care se gandesc doar la propria persoana (ca altfel de unde frustrarea asta cu „alte domenii au nevoie de acesti bani?”) nici nu vom fi vreodata. Asta e, teoretic, un ziar de sport. De asta se discuta despre bani pentru sport. Si nu voi fi niciodata de acord cu prostia: „pensionarii castiga 100 de euro, iar noi vrem bazine de inot”. E aberant, atata timp cat in tara asta exista 1-2 bazine decente, 1-2 patinoare (si in niciun caz Flamaropol)si 1-2 sali de handbal/baschet/volei.

Cătălin Tolontan  •  9 martie 2012, 12:27

Broscuţa Oac: ok, iti respect opinia, eu am alta. Scopul unei infrastructuri sportive nu este sa cistigi medalii, ci sa indrepti tinerii catre un model sanatos de viata. Pretutindeni in lumea moderna, sportul inseamna educatie, exersarea unor abilitati de competitie si cooperare si cel mai bun mod de preventie a bolilor

RADU  •  9 martie 2012, 12:33

Domnule Cătălin Tolontan, mă bucur că aţi abordat acest subiect cu care din întâmplare rezonez, datorită apetenţei pentru sport şi în special pentru înot, a celor doi băieţi ai mei (10 şi 6 ani). De ce mi-a atras atenţia subiectul? Coincidenţa/norocul face ca noi să locuim în municipiul Brăila, copii urmând cursurile Liceului cu Program Sportiv din respectiva localitate, unde nu mai este nevoie să vă spun că au fost descoperite şi formate sportive ca Diana Mocanu, Camelia Potec, Beatrice Câșlaru, etc.. De altfel copii mei le admiră pentru performanţele realizate, dorindu-şi şi ei să poată urma aceste exemple. Ar avea nevoie doar de condiiţii. Anul trecut se puseseră în mod serios, bazele construirii în municipiul Brăila (după ani buni de promisiuni din parte autorităţilor, venite de fiecare dată după succcesele sportivilor locali, ce generau din partea reprezentanţilor mass-media, întrebări privind condiţiile în care s-au antrenat respectivi sportivi şi perspectivele descoperirii/atragerii de viitoare talente din prisma condiţiilor precare existente momentan în cadrul LPS Brăila – un bazin acoperit de 25 m funcţional tot anul şi unul de 50 m funcţional doar vara nefiind acoperit), existând acordul atât al ministerului de resort cât şi al autorităţilor locale ce iniţiaseră demersuri privind procedurile de licitaţie, stabiliseră locaţia şi dădeau asigurări că există fondurile necesare cofinanţării acestui proiect. Este posibil ca în urma acestei „cugetări”, împărtăşite de noul prim ministru, să se stingă tacit a nu ştiu cîta oară, o iniţiativă care după cum spuneaţi ar creşte speranţele/şansele sportivilor români la performanţe notabile, care nu de puţine ori au fost singuri ambasadori ai vituţilor acestei naţii măreţe.
Vis-a vis de afirmaţia sa că „nu suntem o ţară de înotători”, eu cred că s-ar răzgândi domnia sa dacă ar participa chiar şi pentru cîteva minute, la una din numeroasele competiţii desfăşurate în ţară (bineînţeles acolo unde se mai află bazine de competiţie, la cît de multe mai sunt ,,îi va fi destul de greu să identifice locaţia/competiţia”) mai ales cele destinate copiilor şi juniorilor, unde nu ai loc să arunci un ac, entuziasmul transmiţîndu-se atât organizatorilor, ce cu încăpăţânare continuă an de an în ciuda greutăţilor să încurajeze acest sport, cât şi părinţilor ce trec peste eforturile financiare considerabile (cazare, transport, masă, echipament, etc.), pentru satisfacerea acestei pasiuni a copiilor, ce poate într-una din zile vor asculta imnul naţional pe cea mai înaltă treaptă a podiumului sub drapelul ROMÂNIEI.
Sigur, atunci aceste declaraţii vor fi fost uitate, fiind înlocuite de declaraţiile de felicitare, pozele de grup şi pomisiunile deşarte de susţinere a acestui sport ale aceloraşi politicieni, a căror memorie va fi atât de ,,lungă” ca blitz-ul aparatelor foto. Vă multumesc pentru iniţiativa de a aduce în atenţia opiniei publice, o propunere aberantă (faţă de care am observat o reacţie destul de palidă atât a mass-mediei cât şi a oamenilor implicaţi în sport) ce nu aduce nici o economie la bugetul de stat, preocuparea acestora trebuind să fie cum să aducă bani europeni pentru construirea pe lângă bazine de înot/sărituri, a aducţiunilor de apă, canalizare şi gaze în localităţi, a asfaltării de străzi, construcţiei de şosele şi autostrăzi şi aşa mai departe, nu a tăierii dintr-o parte şi cârpirii în altă parte, fără o strategie pe termen mediu şi lung, ce să vizeze dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate.

luis  •  9 martie 2012, 13:04

Punctual:
– scopul investitiilor in infrastructura sportiva e viciat din start.
MDRT, cu Udrea-n frunte, nu a aprobat construirea bazinelor de inot pentru a sprijini performanta in domeniu.
In mod clar, verificabil, constructia tuturor facilitatilor sportive din ultimii ani a avut drept scop unic satisfacerea clientelei portocalii, sifonarea banilor publici.
Materialele folosite au fost/sunt de proasta calitate, obiectivul imediat nefiind executia unor lucrari de calitate ci inaugurarea cu celeritate maxima a „investitiei”, taierea panglicii si incasarea banilor. De aici si paradoxul: construim mult si n-avem nimic.
– locatiile: vesnicia s-a nascut la sat. Bazinu’ olimpic, nu.
– oportunitate: investitiile stimuleaza economia. Facute cu cap, nu fara coada. Parcuri in mediu rural, terenuri de fotbal tip „Pravale baba” (probabil singurele terenuri din lume, unde nationala de fotbal le-ar putea da cu terenul in cap adversarilor), sala de fitness la caminul cultural, etc. Absurd!

roman  •  9 martie 2012, 13:56

Draga Catalin,
Daca ai fi citit tu pana la capat ce am spus eu, ai fi obervat poate ca eram ironic vizavi de cele 400 de bazine. Dar fiind o persoana foarte ocupata, te-ai rezumat a-mi da un raspuns ca sa arati ca poti si atat.
Din pacate la CNI nu apare un numar fix de bazine, ceea ce ar fi demonstrat ca exista o strategie (vezi Braila unde ar fi bun unul, Bucuresti, Timisoara, etc.), ci este lasata la voia consiliilor locale optiunea de a construi un bazin la ei in localitate.
ADICA: nu mai merge cu asfaltarea sau cu drumul european, hai ca o dam pe bazine. Sau mai nou, moda stadioanelor, cate 2 in fiecare oras, ca deh… noi cand ne apucam, nu ne mai opreste nimeni. Mai bagi o intretinere, mai bagi un acoperis nefunctional si uite asa aplici reteta lui Vanghelie(1 leu il bagi in parc, 2 in buzunar…alegatorul te vede ca faci ceva si mai ai si bani de masina).
Nu am nimic cu bazinele, daca sunt facute cu cap, acolo unde trebuie si fara comisioane.
Si daca tot vrei sa orientezi generatia tanara spre bazine, mai bine ati scrie voi baietii din presa despre inot si scrima si poate maine-poimaine o sa sara piticii de 7 ani, cu tabletele generatia 7 in mana, in piscinele din toata tara.

dac.impielitzat  •  9 martie 2012, 14:36

<>

ar fi bine sa le spui colegilor care au scris asta chiar pe gsp.ro ca nu i-ai luat aparareaa lui Udrea ci sportului romanesc.

uite-asa lucreaza la noi in presa telefonul fara fir cu un randament naucitor. spui ceva foarte clar in scris chiar si colegul tau de langa tine rastalmaceste. e boala romaneasca asta? e a draku’ de frustrant! cum sa ne vindecam de meteahna asta Tolo? si celelalte multe pe care le mai avem?

sorry’n  •  9 martie 2012, 14:53

bravo tolo…articol bun…logic..si la obiect..tot asa

Cătălin Tolontan  •  9 martie 2012, 15:10

romsn: tu esti mult prea ironic pentru mine… „baietii din presa sportiva”… „, te-ai rezumat a-mi da un raspuns ca sa arati ca poti si atat”… glumitzele astea vin pe fondul in care ziarul asta munceste enorm. Scuza-ma nu sint in dispozitia sa primesc mishtouri. Promit ca remediez.

gaie  •  9 martie 2012, 15:31

o mica erata, cred ca in avantul documentarii a scapat un aspect. cele 400 de sali facute de nastase, sunt sali facute pe langa unitati de invataman, mai pe romaneste „in curtea solii”! unitati care nu aveau dotarea asta, dar in schimb utilizatori garla! nu se compara o sala din cele 400 cu celelalte sute facute in sate locuite de batrani si in care se fac nuntzi, cumetrii si pomeni, si intre astea joaca primarul cu prietenii fotbal!!!

bazinul  •  9 martie 2012, 15:34

RAMONA CIOBANU nu este sigura saritoare in apa cu acest loc 4 la europene,au mai fost saritori cu acest loc 4 dal cel mai mare rezultat este al lui CONSTANTIN POPOVICI la mondialele de la ROMA din 2009.datorita lui si antrenorului FLORIN AVASILOAE care au facut public prin mass media acest rezultat si conditiile de pregatire,s-a redeschis bazinul de la LIA MANOLIU care fusese inchis 11 ani…degeaba si din ambitii prostesti ale unor administratori(fosti securisti)care n-au treaba cu sportul(asa cum sunt si cei din federatia de natatie care sunt un 0 barat(vezi rezultatele din natatie in ultyimii ani.noroc cu saritorii care mai iau cate o medalie la europenele de juniori,cate un loc 5 la europenele de seniori in proba de sincron si cate o finala la mondiale(tot la sincron)imi pare rau dar asta este adevarul dl.TOLONTAN,informati-va inainte sau asa v-au dat rezultatele cei de la federatie?

dac.impielitzat  •  9 martie 2012, 16:04

„Pretutindeni in lumea moderna, sportul inseamna educatie, exersarea unor abilitati de competitie si cooperare si cel mai bun mod de preventie a bolilor”

nimic mai adevarat.
ar trebui scrise cuvintele astea peste tot in scolile noastre, de la clasa I-a pana la masterate si PhD.

topitzu  •  9 martie 2012, 17:00

vad ca sunt foarte multi care spun ca nu e nevoie de bazine de innot…
unii spun ca oricum preturile ar fi fost unflate…
tolontan zice in articol daca am sesizat eu bine ca ele ar trebui facute in functie de necesitatile federatiei de innont, sau ale altor forumuri beneficiare
eu locuiesc in montreal de 4 ani, aproape in fiecare parc pe timp de vara exista un bazin de innot pentru copii (iarna e transformat in patinuar), iar unde parcurile sunt mai mari sunt adevarate bazine de innot pentru adulti si baze sportive cu acces gratuit, terenuri de baseball, footbal, tenis, etc. bazinele de innot cele pentru copii au adancime foarte mica si diferite jocuri de apa iar cele mari au adancime satisfacatoare pentru adulti, DAR TOATE AU SALVAMARI PLATITI DIN BANII PUBLICI
pe o raza de 2-3 km de unde locuiesc eu sunt 3 asemenea baze, pe care le stiu eu, poate mai sunt si altele.
indiferent cine esti, cand e canicula poti sa te duci sa te racoresti fara sa platesti nimic, sau sa te joci ce vrei tu, ce iti place. am uitat terenurile au nocturna aproape toate
aceste terenuri si bazine exista pe langa cele private, gen strandurile de pe la noi
cat despre bazinele si terenurile de performanta nu are rost sa vorbim
suntem departe rau de tot
dar asa cum spunea si tolontan, toate sunt construite in functie de necesitatile societatii si mai rar pentru nevoi personale. da am spus mai rar, pentru ca se mai intapla si aici, difernta e ca daca esti prins dispari din peisaj. ex anul trecut un ministru a fost suspectat ca a folosit aprox 5-10 mii dolari din banii statului in nevoi personale, si sincer de atunci nu am mai auzit de el. in urma cu cativa ani un ministru beat la amenintat pe un politist care l-a prins in trafic beat (i-a zis: stii cine sunt eu?”), a doua zi si-a dat demisia si a disparut din politica
si aici sunt magarii, unele vizibile altele nu, dar ce se intampla de exemplu cu dragomir si sandu e strigator la cer

olguta  •  9 martie 2012, 17:27

Linistiti-va domnule Tolontan si linistiti-i si pe prietenii speriati de componenta noului guvern – pastrati-va sanatos pina la sfirsitul anului,sa apucati noul guvern,care sigur va avea oameni cunoscuti, despre care stiti destule, incit sa puteti in sfirsit dormi linistit. Cum crezi despre cineva ca ar avea coloana vertebrala, cum vine DEZAMAGIREA! Chiar credeam ca puteti fi cum pareti.

eccifa  •  9 martie 2012, 17:43

Sa se duca Ungureanu la Lausanne si sa-i intrebe pe aia de acolo pentru ce ce naiba le trebuie atitea terenuri de handbal,fotbal-inclusiv teren sintetic,tenis,tir cu arcul,baschet,volei,skateboard,etc,aflate pe marginea lacului Leman(ce-i drept piscina n-am vazut:D).La ce bun?Au vreun mare inotator,handbalist,voleibalist etc?Merita toate astea doar pentru ca au aparut Martina si Roger?
Ungureanu asta,chiar o fi venit din serviciile celeste?

Petru  •  9 martie 2012, 19:07

Cata, ai perfecta dreptate dar nu trebuie sa uitam ca tanarul si misteriosul nostru prim ministru a fost activist relativ important in UASCR. Pentru cei care nu cunosc modelul, membrii erau baieti buni cu drag de invatatura, bagareti si determinati. Aveau si unele mici defecte , unul din ele fiind ca, in imensa majoritate, erau scutiti de sport, la propriu si la figurat, asa ca respirand aerul pur si curat din Palatul Victoria, dupa ce s-a delectat cu ozonul din curtea umbroasa a SIE, vine si ne explica aberatiile cu specificul nostru national. Ce sa stie junele nostru 007 despre Carmen Bunaciu, Diana Mocanu, Camelia Potec, Razvan Florea, Ioan Gherghel ? Cum s-ar zice, Iarta-i Doamne ca nu stiu ce vorbesc. Pe de alta parte insa, nici zana blonda n-a prea terminat vreun bazin. A sapat multe dar nu au mai ajuns banii si pentru campanie si pentru faianta.

Vlad  •  9 martie 2012, 19:39

Apropo de salile ridicate in perioada Nastase, laudate mai sus ca sunt in curtea scolii: sunt pe aproape, dar vedeti cate sunt functionale (in majoritatea ploua prin acoperis, altele nu au incalzire iarna ca au conductele de aprovizionare pe afara prin ger, altele nu au instalatii sanitare, in altele condensul e atat de mare incat risti sa-ti rupi picioarele, nu se pot aerisi din cauza geamurilor defecte etc, etc).
Si revenim la problema: e de dorit ca statul sa faca aceste investitii in sport, practic bani aruncati, ca in tot ce face statul? Daca statul nu ar concura neloial prin aceste programe de ‘investitii’ (citeste de furat bani publici), ar aparea investitori privati care le-ar face, si le-ar face bine (mai apar sporadic pe aici pe acolo, de exemplu Razvan Florea face bazin la Constanta).
De banii care s-au bagat in National Arena si alte ‘investitii sportive’ se faceau cateva mii de terenuri de toate felurile – noi crestem o tanara generatie de ‘microbisti’ care sa stea la bere si scuipat seminte, sau o generatie activa, care sa aiba unde sa faca ea sport?
Problema sportului e problema generala a modului in care se face educatie in Romania: fortam cateva varfuri, si acoperim astfel submediocritatea. Cativa sportivi care ajung in top datorita talentului, suntem in primele 15 locuri la olimpiade si ne facem ca nu mai vedem procentele tot mai mari de copii obezi, molesiti, alergici si fara vlaga, care scapa de sport la scoala cu scutiri facute rost de parinti. La fel in educatie, pompam cat se poate in olimpici, si mascam dezastrul de dezinteres si prostie fudula care poleiesc fiecare noua generatie de invatacei (si pe care-i asteapta abramburica sa le dea si diplome, ca de, din nou trebuie si parintii lor sa-si dea undeva banii aia luati de prin spagi.
Cea mai buna masura care o poate lua acum statul este sa repare si sa faca functionale toate salile existente si sa bage cate o ora de sport in fiecare zi in scoala, cu competitii gen cupa liceelor la cat mai multe sporturi posibile. Iar stadioane gen Arena Nationala sa incerce sa le vanda, chiar si cu un milion (iar restul pana la pretul de constructie sa-l recupereze de la Oprescu), si milionul ala obtinut sa-l bage tot in sali de sport si premii sportive pentru tinerii elevi.

gigi de la scularie  •  9 martie 2012, 22:04

MRU vorbeste romgleza? tu te-ai auzit vorbind? L-am ascultat pe MRU la CNN acum mai multi ani si pot sa spun ca a fost „impecabil”, vorba Alinei Mungiu. Si a mai fost si pe la Oxford. Cand un jurnalist se chinuie sa stranga mai multe fapte negative despre un personaj, e clar ca are o misiune.

bucale  •  10 martie 2012, 7:19

Mai Tolo, astia la Brasov mai construies un PATINOAR de 1000 de locuri cu 8 milioane de Euro, celalalt Olimpic cu 1700 de locuri a costat 10 milioane de Euro, pai ia fa socoteala cat cost 700 de locuri = 2 milioane de Euro, atat cost 700 de scaune !!

Cătălin Tolontan  •  10 martie 2012, 10:56

gigi de la scularie: romgleza inseamna sa folosesti in limba romana un exces de termeni in engleza. Sigur ca dvs putei fi indignat pe o directie gresita, dar asta, zau, va priveste.
Si nu ma refer doar la MRU, ci la tipologia acestui guvern.
Aveti dreptate in legatura cu misiunea mea. Ea e generica si am incercat s-o practic fata de orice guvern: sa am o atitudine de distanta critica si sa pun intrebarile dificile. Am facut-o si pe vremea lui Crin Antonescu, si pe vremea lui Adrian Nastase si acum.

Finalul raspunsului este si pentru olguta. Mergeti si cititi ce scriam despre adrian nastase! Sau nu cititi, dar puneti verdicte.

bobby  •  10 martie 2012, 13:48

Te rog, Catalin sa intri in politica. Unu la suta sa schimbi si iti dai seama cat inseamna , la valoarea PIB-ului… Uneori ma regasesc in tine. Dar eu nu sunt cunoscut. Sunt un no-name. Cuvantul meu, desi e drept, nu este asa de abraziv si credibil . Eu sunt mic , dar tu poti ajuta pe cei ca mine.

Mamablu  •  10 martie 2012, 15:37

Tăriceanu a spus odată, cu bun-simţ, că sportul nu e o prioritate pentru guvernul lui. Păcat că s-a sucit pe urmă, din calcul politicianist. Plebea ţine, se pare, foarte mult la sport, la fel ca în Roma antică.

Sper că Ungureanu va avea tăria să rămână pe poziţie. Cu salariile n-a făcut-o. S-ar putea să-l lămurească preşedintele că poporul vrea şi circ, pe lângă franzelă.

În ce priveşte rolul aşa-zis formativ al sportului, e de observat că terenurile destinate publicului, atâtea câte sunt, sunt prea puţin folosite. O vizită în parcul Titan, de pildă, e edificatoare pentru setea de recreere sportivă a românilor. Nu prea au ei chef nici de o miuţă, darămite de sărituri în bazin.

Argus  •  10 martie 2012, 15:53

Domnule Tolontan,
Indraznesc, si nu este pt. prima oara…, sa fiu, iarasi, daca nu in dezacord total cu dv…partia,sunt!
Ca argumentul a fost nefericit ales, se poate spunesi-asa, numai ca trebuie tinut seama ca in calitatea ce o are, trebuie sa listeze bine priorotatile, ori, in acest caz, ce ar putea face tinand cont de faptul in toate domeniile este o lipsa de fonduri bugetare? In minerit, mai recent, ca sa nu mai amintesc de infrastructura…asa ca,
va saluta cu stima,
avelasi, Argus
cu stima

cod88  •  10 martie 2012, 16:26

bravo tontolane! Inca un articol marca tontolan, in care ii ia apararea lui nuti

Murmurel  •  10 martie 2012, 21:41

Ma intreb de ce deconecteaza romanii ratiunea cind e vorba de politica sau fotbal. Nu poti discuta pe argumente cu un roman, cind e vorba de partidul politic preferat sau de echipa de inima. Daca n-ar afecta tara in modul cel mai nemijlocit, n-ar fi mare lucru, dar inca sa aperi un guvern galben dupa ce tara a fost adusa la sapa de lemn, dupa ce oamenii, romanii cei rabdatori, ies in strada pt. ca nu mai suporta mizeria si umilinta de zi cu zi, e o dovada de prostie patenta. Sa refuzi sa accepti realitatea dintr-o loialitate gresit inteleasa e si motivul rezultatelor de la alegeri care deseori nu gasesc nici-o justificare logica.

Catzulinho  •  11 martie 2012, 11:51

Ziua buna ! Astazi, 11 martie, Dl. Ladislau Boloni isi serbeaza ziua de nastere…niciun articol despre asta 😀 ?

Mihu  •  11 martie 2012, 15:32

Nu vă supărați pe Tolo! Își câștigă și el o pâine, în tonul ”Antenelor”. A numit Băsescu un nou prim-ministru, musai trebuie atacat! Indiferent ce face, ce spune și ce gândește noul șef de guvern!

mosh_vishiniu  •  11 martie 2012, 17:59

cred ca in cazul ridzi ai facut poza.se stabilise ca ea sa apara in prim-plan,daca tot e nevoie sa aratam corupti din pdl (oricum,i-au luat boii de la bicicleta iar furtisagul a ramas nereperat).asa ca nu pun prea mare pret pe investigatia cu care ne-ai pacalit atunci.in final ai ramas basist.dovada ca acum,la cate nedreptati i se fac poporului roman (arogante,furt,tupeu,totul la vedere) tu te-ai trezit sa-i repari elenei „clondirul cu mastica”,asta daca i s-a facut cumva macar 1% nedreptate.astia au varsat zmoala si fulgi pe poporul roman si pe tine te preocupa scamele minuscule de pe costumele lor armani.am crezut in tine acum ceva ani,dar acum m-ai pierdut.m-oi fi luminat eu prea tare?

Antonescu  •  11 martie 2012, 20:38

Este un articol foarte prost scris si nu pentru ca nu ai avea talent ci pentru ca e scris fie ca ai un cui impotriva lui MRU, fie ca sa epatezi. Imi pare rau de data asta m-ai dezamagit.

Me  •  12 martie 2012, 10:21

Poza din articol este un trucaj ordinar: ce cauta persoana respectiva in costum de baie?
Uitandu-ma mai atent la poza, fiica-mea de 4 ani, care era in spatele meu ma intreaba: de ce tanti aia face sarituri pe pat?

Trist, trist, taaaaaaaare trist

Comentează