În 190 de milioane de euro, nemții și-au făcut chiar și gară la stadionul de la Frankfurt. Noi am pus o plăcuță la stația de tramvai
vineri, 25 noiembrie 2011, 12:56
În 190 de milioane de euro, nemții și-au făcut chiar și gară la stadionul de la Frankfurt. Noi am pus o plăcuță la stația de tramvai
„Da, v-am pregătit cifrele”. Mă blochez. N-am cerut încă nimic și persoana cu care vorbesc, una dintre cele care se ocupă de imaginea lui Sorin Oprescu, spune că are deja răspunsuri la întrebările nepuse.
Discuția continuă prin același tunel al oglinzilor. „Știm că ați fost la Frankfurt ca să vedeți stadionul”. Îi simt zîmbetul, dincolo de telefon. Da, așa e, colegii mei Viorel Tudorache și Cristian Preda au documentat la Frankfurt dosarul Commerzbank Arena, modelul după care s-a construit Național Arena din București.
„Știam încă de săptămîna trecută”, insistă omul lui Oprescu, încîntat de avansul pe care-l are. Îi cer o întîlnire cu Bogdan Hreapcă, directorul care a răspuns în ultimii ani de investiția din București. Interlocutorul se amuză discret, acea discreție a oamenilor care, cînd apar într-o încăpere, îi domină pe ceilalți, făcîndu-le concesia să nu le arate fățiș: „Bogdan e și el pregătit”. Desigur, Bogdan e și el pregătit.
Așa a început runda de discuții cu oficialii Primăriei, Gazeta mai făcuse una în martie 2011, despre Național Arena.
Și, de fapt, reprezintă cea mai bună introducere posibilă. Pentru că ea a stabilit raportul de forțe. Discutăm cu o primărie puternică, ce cheltuiește anual aproape un miliard de euro, mai mult decît aproape orice companie privată din România, și discutăm cu Max Bogl, o influentă firmă de construcții din Germania. Și amîndouă au făcut în așa fel încît să știm de la început cu cine discutăm!
De fapt, despre ce vorbim? Despre un stadion care fusese cîștigat prin licitație și apoi contractat la 100 de milioane de euro și care a ajuns aproape la un preț dublu, cu amenajările din jur, nu toate definitivate sau bugetate pînă acum.
Discutăm despre faptul că, folosind aceiași bani cheltuiți la București, nemții au construit o gară feroviară, cu peroane și toate amenajările, și au tras un capăt de tramvai la stadion. Noi am pus o placă nouă la stația de tramvai dinspre Bulevardul Basarabia.
Apare Bogdan Hreapcă. E tînăr, nu-și arată cei 38 de ani, e de succes și zîmbește.
Faceți cunoștință cu Bogdan Hreapcă, directorul de investiții care s-a ocupat de stadion » A lucrat în asigurările de risc, a condus o companie și a venit în primărie, cîștigînd acum 3.500 de lei ”pentru bucureșteni și pentru Sorin Oprescu”
Deși nu e un tip cu aparență sportivă, Bogdan Hreapcă parcurge imponderabil cele 22 de trepte și pătrunde în spațiul grandios al intrării VIP. „Cînd am terminat stadionul ăsta și am văzut oamenii în tribună am simțit că am trecut o piatră de hotar în viața mea”, spune el. Reformulează pentru că a simțit că folosește persoana întîi singular. „Știu că spun «Am făcut stadionul» ca și cum l-aș fi făcut singur. Mi-a atras atenția și soția”, surîde directorul care se mișcă natural prin atriumul de la Național Arena. E reprezentantul proprietarului. Iar proprietar e primăria.
„Soția lucrează și ea în primărie?”. E nițel mirat, dar își păstrează zîmbetul. „Da, Andreea are o firmă de PR. A lucrat pentru Sorin Oprescu în primărie, dar fără bani”. De fapt, nimeni nu pare a cîștiga bani, o va arăta discuția, sîntem o țară în care sigur e că doar unii plătesc, dar fără ca nimeni să cîștige. Aceasta e singura certitudine! Unii plătesc. Singurul lucru sigur.
În rest, o arată construcția acestui stadion care a șocat și bucurat România, nimic nu e sigur, lucrurile se schimbă, e suficient ca cineva să trimită un fax, veți vedea, și investiția o cotește spre alte zeci de milioane de euro, iar oamenii care își sacrifică carierele și timpul și care decid pe aceste zeci de milioane sînt plătiți prost, extrem de prost, cel mai prost de pe întreg stadionul.
– De cînd sînteți directorul Direcției de Investiții și Dezvoltare din Primăria București?
– Din vara lui 2008.
– Ce ați făcut pînă atunci?
– Am terminat ASE-ul și am făcut asigurări. M-am specializat în străinătate pentru asigurări de risc.
– Explicați-mi, vă rog, ca unui copil de zece ani ce făceați.
– De pildă, ca să vă dau un caz real la care am lucrat, au loc inundații și producția unei fabrici de bere din Cehia este periclitată. Fac parte dintr-o echipă care merge la fața locului, analizează tot contextul și elaborăm un document cu sute de pagini în care arătăm toate vulnerabilitățile fabricii, de la cele naturale pînă la cele tehnologice sau economice.
– Și ce funcție aveați cînd ați ales să vă angajați în primărie?
– Eram președinte – director general la London Brokers, o firmă de asigurări.
– Cîștigați bine.
Se lasă puțin pe spate. Nu e nevoie de nici un calcul.
– Numai din bonusul de final de an luam cam 100.000 de euro.
– Asta înseamnă că, împreună cu salariul, depășeați o medie de 12.000 de euro pe lună.
– Da.
– Și acum cît cîștigați?
– 3.500 de lei pe lună.
Trage aer în piept și răspunde la întrebarea nenăscută și implicită.
– Da, știu ce vreți să mă întrebați. De ce am făcut asta? Pentru că am vrut să fac ceva pentru bucureșteni. Mă săturasem, ca bucureștean, ca lucrurile să stea într-un anume fel. Și aveam 35 de ani în 2008, deci eram la vîrsta cînd îmi puteam permite asta.
„Eu sînt apolitic, dar am acceptat să vin și pentru Sorin Oprescu, cel care cred că merita să conducă orașul”
– Concret, cum ați ajuns să lucrați pentru Sorin Oprescu? E adevărat că-l cunoșteați pe fiul acestuia, Mircea?
– Da, eu am început la Asirom și apoi am lucrat împreună cu Mircea Oprescu la Interamerican. Eu eram șeful unui departament, iar Mircea Oprescu a devenit șeful unui departament medical, cînd Interamerican a făcut primul spital privat, Euroclinic.
– Cum v-ați defini relația cu Mircea?
– Amici. Ieșim împreună, soțiile s-au cunoscut, dar nu facem concediile împreună, nu sîntem genul acela de prieteni vechi.
„Am fost amic cu Mircea Oprescu, băiatul primarului, și am rămas amici, nu mi-am schimbat viața după ce am fost angajat la primărie”
Cum și-a adăugat Național Arena acoperișul și multe alte lucruri neprevăzute în contractul inițial » Povestea liniștită a unor întîmplări senzațional de birocratice și îngrozitor de scumpe
Bogdan Hreapcă se oprește puțin. „Pot să vă întreb și eu ceva?”. Înclin din cap. „Interviul este despre mine sau despre stadion?”. Acum zîmbesc eu.
– Sînteți șeful Direcției de investiții și dezvoltare din cea mai mare primărie a țării. Și sînteți un om puțin cunoscut. Cîți bani vă trec anual prin mînă?
– Cam 300 de milioane de lei în 2011.
– Deci undeva la 70 de milioane de euro. E răspundere mare, merită să fiți cunoscut.
– De acord, știam asta cînd am devenit funcționar public. Dar să știți că numele meu nu e legat doar de stadion, lucru cu care oricum mă mîndresc, ci și de repararea și extinderea Teatrului Tănase, de Teatrul Excelsior, de cele 102 școli reabilitate din proiectul finanțat parțial de Banca Europeană…
– Și aceste 102 școli cît au costat?
– Cam 220 de milioane de euro.
– Aproape cît stadionul.
– Stadionul a fost mai puțin, 178,8 milioane dacă luăm cursul din decembrie 2009.
– Dar parcarea n-o puneți?
– Cea care se face acum?
– Da, acea parcare, cu ea se va urca spre 190 de milioane de euro. Plus că veți mai băga bani. La Frankfurt, de pildă, mare parte din stadion e închis cu geamuri exterioare.
– Și la noi se poate asta. Dar aș vrea să revenim la școli, pe care le terminăm în 2012. Apoi mai e parcarea de la Universitate, făcută în parteneriat public-privat, pasajul de la Charles de Gaulle… Toate s-au făcut sau s-au început în acești ani și m-am ocupat de ele.
„Cred că e corect să recunoaștem că mandatul lui Sorin Oprescu va rămîne drept unul al investițiilor. Iar stadionul are un preț corect. Dacă e un stadion prea scump pentru România, asta e o altă discuție”
– Să ne întoarcem la stadion, vă rog. Cînd ați aflat că vă veți ocupa de el?
– În 2008, la cinci zile după numire m-am întîlnit cu cei de la Max Bogl. Erau pe picioarele din spate. Adică supărați! Vorbesc despre Max Bogl Germania, care participase la licitație cu divizia lor civilă din Germania, nu la reprezentanța din România. Stadionul a fost adjudecat de o entitate condusă de Max Bogl Germania, cu care s-a asociat și firma italiană Astaldi.
– Și de ce erau nervoși?
– Pentru că se încurcaseră lucrurile. Ei demolaseră stadionul vechi, apoi supraînălțaseră pentru că se greșise studiul inițial.
– Cine îl greșise?
– Cei angajați de primărie. Așadar Max Bogl înlălțaseră cu peste un metru și, apoi, se porniseră să facă proiectul construcției, dar a intervenit ceva și primăria a cerut modificarea.
– Ce a intervenit?
– Foștii șefi…
– Adică șefii de la investiții din mandatul primarului Videanu?
– Da, exact. Vă explic. Licitația a fost una cu ofertă alternativă. Adică cîștigătorii au zis: „Vă facem stadionul cu numărul de locuri, cam 50.000, ca acum, și cu anumite caracteristici sportive și funcționale pe care le cereți, dar după un proiect pe care îl alegem noi și vi-l dăm la aprobat”. Au ales modelul de la Frankfurt și așa s-a semnat contractul.
– Pe o sumă de ceva peste 100 de milioane de euro.
– Da. Erau 411 milioane RON în 2007. Și apoi s-a întîmplat sincopa de care vă vorbeam.
Doamna care a trimis ordinul
– Ce sincopă?
– O echipă de la primărie a văzut stadionul din Frankfurt și a zis să facem și noi acoperiș retractabil, ca la nemți. Au aprobat asta în Consiliul General, numai că nu s-a semnat o anexă la contract, un adițional, cum ar fi trebuit, ci li s-a trimis nemților de la Max Bogl un ordin de reproiectare.
Ne oprim puțin. Aici este momentul în care, conform relatării, prețul stadionului o ia razna. Pînă în acest moment se semnaseră doar două acte adiționale, primul doar pentru o schimbare de sediu, iar al doilea pentru ridicarea terenului stadionului din cauza pînzei freatice, cam 2 milioane de euro. Și la ridicarea terenului sînt multe discuții, „a fost doar pretext pentru o umflare de preț și ca să nu mai arunce ce rezultase din dărîmarea vechiului stadion”, susțin unele surse, vom reveni, dar acum să urmărim firul gros al poveștii.
Așadar, o delegație din mandatul Videanu merge la Frankfurt, vede acoperișul și cere să se facă la fel și la București.
100 de milioane de lei a costat acoperișul și cubul-tabelă, dar au crescut imediat și alte costuri pentru că a fost nevoie de reproiectarea stadionului!
– Și cine a trimis ordinul?
– Aici e o problemă. Nu neapărat legală, dar cum să spun… N-aș zice mai mult acum. Cert e că li s-a trimis, parcă inițial prin fax, acest ordin de reproiectare fără să se modifice contractul. Iar acoperișul însemna și alte lucrări de sprijin pe care s-au apucat să le facă și a căror continuare se impunea de la sine.
– Cine a semnat și a trimis ordinul?
– O doamnă, director-adjunct al direcției de investiții care atunci era sub direcția de dezvoltare…
– Să rezumăm, vă rog. O persoană de pe al patrulea nivel ierarhic al instituției semnează și trimite constructorului un ordin care crește prețul cu 100 de milioane de lei noi plus alte costuri rezultate de aici. Sînt peste 30 de milioane de euro. Am înțeles corect?
– Da, dar exista decizia Consiliului. Am băgat-o pe această doamnă în Comisia de disciplină cînd am venit eu la conducere. Între timp a și plecat. Se numea Aurora Abas, dar să n-o transformăm într-un acar Păun.
– Deci aceasta era situația cînd ați venit dumneavoastră în 2008 în primărie.
– Da, prima cărămidă la noul stadion s-a pus în acea vară. Max Bogl era nervos pentru că nici nu terminase proiectul inițal și i se ceruse reproiectarea, prin ordinul despre care v-am vorbit. Dar nu se semnase nimic. M-au întrebat ce să facă. Le-am zis să meargă înainte pe formula nouă, cu acoperiș. le-am zis că vom semna mai încolo un act adițional.
– Și nu v-a fost frică?
Răspunsul lui Bogdan Hreapcă, cum s-a scumpit mai departe stadionul, de ce a costat mobilierul interior aproape 5 milioane de euro și alte peripeții, toate în ziarul de mîine.
razvan • 25 noiembrie 2011, 1:17
Excelent,Catalin!
Ce mi se pare ciudat….foarte ciudat..cum cineva care castiga 12,000 Euro lunar lasa acel job pentru un altul de sub 1,000 Euro lunar..din patriotism pentru cetateni.Ar fii foarte frumos sa fie adevarat.Din pacate,personal,ma indoiesc.Probabil sa fie vreo legatura cu costurile exagerate ale uni stadion nefinisat?…sau cu scolile si alte alea renovate sau construite?..hmm..ar fii interesat sa aflam intr-o buna zi..
Respecte.
Alex • 25 noiembrie 2011, 1:42
Foarte interesant articolul, dar trebuie tinut seama de faptul ca Germania nu este o tara cu risc seismic in timp ce in Romania se face proiectare seimica ( deci si un cost al proiectului mai mare). Desi modelul stadionului este acelasi din punct de vedere al calculului structural in zona seismica se schimba multe. Poate va interesati si de acest aspect si il tratati intru-un articol viitor.
John • 25 noiembrie 2011, 1:52
Salut..Daca vreti sa aflati pretul corect al stadionului,cereti devizul general al constructiei,verificati l si consultati o firma serioasa de constructii pt un update de preturi.Veti fi surprinsi de rezultat.Stadionul n ar costa mai mult de o suta de milioane de euro..lucrez in domeniu,deci stiu despre ce vorbesc..
un mare nimeni • 25 noiembrie 2011, 2:00
noi romanii,ca intotdeauna. RISIPITORI.
stelian ceara • 25 noiembrie 2011, 2:57
Conteaza? Avem stadion de talie mondiala si noi vb de masacaricii care joaca pe el. Hai sa facem o echipa nationala sa bata Franta si sa caute oul Cocosului Galic in nisip. Sa le spunem lu Nasu si compania ca sunt gainari. Si ca aici, unde zoff era invins, e casa noastra, a suporterilor si a fotbalului romanesc!
Conteaza?
J o h n s o n • 25 noiembrie 2011, 5:37
” Procurorii DNA s-au autosesizat in urma unor articole aparute in presa”…Cam asa va suna comunicatul ce va urma „saltarii” lui Sorin Oprescu adevaratul „trofeu politic” al actualei Puteri la toata tevatura asta inceputa cu Avram si Apostu de la Cluj ca sa se dea impresia ca din aproape in aproape s-a ajuns la Doctor si nu a fost ceva specific anilor 50 adica executie in stil mafiot la dorinta unui om…Ce mizerie!Domnule Tolontan nu va face cinste acest tip de colaborare.
Din Australia • 25 noiembrie 2011, 5:38
Ca deobicei…unde e banu public se fura cu milioanele de euro. Este jenanat. N-o sa fie niciodata nimic in Romania din cauza capuselor si coruptiei canceroase.
Aici in Australia a demisionat un ministru ptr ca a incarcat niste costuri personale cu 3000 AUD… da… 3 mii..
Cautati pe net CITYLINK..a doua centura a Melbourne-ului, s-a facut in 5 ani.. cu reposesii, pasaje, sculpturi pe margine etc… never ever asa ceva in Ro in asa scurt timp.
Din Australia • 25 noiembrie 2011, 5:40
Pardon.. EASTLINK nu CITYLINK.
Red • 25 noiembrie 2011, 6:24
Articol interesant pt. ca asa aflam si noi care au fost etapele si sincopele in faza de constructie. Ca acest tinar a dat dovada de profesionalism mai ales daca am face o comparatie cu predecesorii de pe vremea lui Lis sau Halaicu.
Lucrurile au inceput sa se apropie de adevar. De la afirmatii gen stadionul a costat dublu s-a ajuns la „folosind aceiași bani cheltuiți la București, nemții au construit o gară feroviară, cu peroane și toate amenajările, și au tras un capăt de tramvai la stadion. Noi am pus o placă nouă”. Cred ca e vorba de o mica rautate cu tenta politica specifica unui jurnalist autointitulat de investigatie dar care se mindreste in sinea lui de roman cu acest stadion, chiar daca nu simte nevoia dovedirii afirmatiilor sale. Dar daca stadionul incepea pe vremea lui Lis si 50 milioane cheltuite erau acum niste ruine ingropate intr-un dosar la tribunal? Of course, tot Oprescu era de vina, care era bebelus in Primarie.
Puiu V. • 25 noiembrie 2011, 6:57
Sa fi devenit – dupa smecheria din decembrie ’89 – mioritica noastra Romanie, tara hotilor, banditilor ? Cand se va putea reinstaura climatul legii si justitiei ? Cand nu va mai ramane nimic de distrus, devalizat,furat ?
Unde esti tu Tepes Doamne…
stiintza4ever • 25 noiembrie 2011, 7:27
proiectul trebuia sa fie 2-3milioane maxim.
au furat mult dupa parerea mea.
nu se poate sa castigi doar 3500 si sa manipulezi 300milioane. nu are sens daca nu lucrezi la un laborator de cocaina.
abia astept noi amanunte.
bravo tolo
todor bogdan • 25 noiembrie 2011, 7:38
bagabont…
De ce sa lucrezi la privat pe suta de mii cu stres cand se poate mangaia burta , sta ‘la stat’ si sa faci mult mai mult ?
Probabil asta a fost intrebarea cu care l-a blocat si i-a schimbat directia personajului din articol fiul primarului …
Bagabonti au fost ai nostri , bagabonti suntem si noi …care poate fura -maxim , care poate sa se bage primul in fata la coada – viteza
Asta a fost adus la primarie sa scada costuri si sa creasca eficienta ..
Daca nu intelege ca gustul generatiei lui este unu amar fata de stadion ca fiind simbolul furaciunii eterne din Romania inseamna ca l-a innebunit banu’ .. prost am inteles ca nu e ..
Voi ce parere aveti de flacaii din asigurari ? daca aia din banci sunt puslamale, astia din asigurari sunt sefi …parerea mea
Craiovean • 25 noiembrie 2011, 8:06
Nenea Tolontan, daca nu te potolesti, te omoara astia ca pe Labis !
Ma gandesc … pt cat de putin l-au impuscat pe tata Nicu, si cum au abrogat ei pedeapsa cu moartea (mai ales pt subminarea economiei nationale), in ideea ca or sa cada si ei in acelasi pacat ; cred ca au facut-o pt ca sinuciderea este impotriva crestinismului … guvernantii nostrii sunt crestini, nu ?
Viiktor • 25 noiembrie 2011, 8:09
APEL LA CETATENII ROMANI (MICROBISTI, FANI SI SUPORTERI) CU DREPTURI DEPLINE PENTRU A-SI EXPRIMA OPINIA SI DEZACORDUL IN PRIVINTA ACTIUNILOR CORUPTE DIN INSTITUTIILE SPORTULUI NUMIT, FOTBAL, CE AR TREBUI SA FUNCTIONEZE DUPA PRINCIPIUL „FAIR PLAY” , „CORECTITUDINE” SI „DISCIPLINA”.
APEL IN ACEEASI CAUZA PENTRU A SE REVOLTA IN TOATA MEDIA SPORTIVA SI NU NUMAI, PRIN COMENTARII, ADRESE SI PETITII.
APEL IN ACEEASI CAUZA DE A PROTESTA PRIN NEPREZENTA LA TOATE MECIURILE INTERNE SI INTERNATIONALE.
HAI ROMANIA!!! DACA EI NU VOR, NOI VREM!!!
Ionut • 25 noiembrie 2011, 8:19
Cu cata lejeritate raspunde acest domn la intrebari! Cum ne povesteste el ca a renuntat la 100.000 euro pt 3500 lei/luna! Si eu sunt functionar public si lucrez cu bani multi si intamplator si stiu cum se dau instructiuni clare ca sa castige cine trebuie licitatiile….asa ca sa ne scuteasca! A renuntat la 100.000 euro pt ca acolo treb sa munceasca si a venit aici unde doar dai indicatii si se intorc procentele! Ce s-a intamplat cu stadionul si cu alte investitii se numeste hotie cu acte!
Petre • 25 noiembrie 2011, 8:23
Nu tin partea nimanui, dar sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tineti cont cand comparati 2 lucrari asemanatoare. Germania este o tara fara activitate seismica.
Toate constructiile din Romania sunt proiectate sa reziste la seism, costurile structurii de rezistenta fiind mult mai mari. Fundatia, stalpii, grinzile, planseele si toate celelalte elemente structurale au sectiuni mult mai mari, cu mult mai multa armatura.
Terenul de fundare influenteaza solutia de fundare care va fi aleasa. In cazul unui teren de fundare prost, e nevoie de fundatii de adancime (piloti, coloane etc.), lucruri care nu se pot observa cand admiram stadionul.
Nu cred ca cei care au construit stadionul sunt cei mai corecti oameni in viata, dar mai luati in calcul si aceste aspecte.
Numai bine!
Mana lui Paulistha • 25 noiembrie 2011, 8:31
Tolo crde ca ai intrat pe un teren ( si nu e teren de fotbal) care iti va aduce multe batai de cap. Asta e o ancheta care daca o faceti asha cum trebuie peste 10 ani se va face un film dupa ea. Sunteti exact unde trebuie, cu ceva munca si investigatie veti descoperi cum functioneaza Bucurestiul. National Arena e doar varful iceberg-ului. Stiu intregul mecanism si de asta ma bucur ca cineva a prins un fir adevarat, un fir care vei fi mirat unde va poate duce ( Mircea e cheia). Doar ca probabil de la un moment dat al investigatiei vei incepe sa te uiti mai des in oglinda retrovizoare atunci cand te intorci seara acasa. Succes
Gigi Contra • 25 noiembrie 2011, 8:31
Stiti de unde pleaca toata aceasta nesimtire a functionarilor (si aici nu il includ – deocamdata – pe dl. Bogdan Hreapca)? Raspunsul este simplu…si il el se poate regasi cu usurinta situatia actuala a Romaniei: JUSTITIA! Atata timp cat procesele sunt taraganate la nesfarsit (pana se ajunge) la prescrierea faptei, atata timp cat acuzatii sunt cercetati in stare de libertate, atata timp cat sentintele sunt date cu suspendare, DE CE DRACU’ SA NU FURI??? De ce sa nu „mananca” si gura functionarilor ceva mancare buna? De-aici pleaca problema esentiala a Romaniei. Peste tot in lume se fura, nu exista tara fara coruptie, dar totusi, parca se face cu „bun simt”…daca am putea spune asa. Degeaba sar in sus toti postacii, politicienii si magistratii cand Basescu critica foarte dur justitia, de aici pleaca aproape toate problemele Romaniei. E absurd sa vorbesti despre rolul justitiei cand se analizeaza costurile unui stadion, dar acesta este din nefericire ADEVARUL!
tavi • 25 noiembrie 2011, 9:13
dc un tip care care castiga peste 120 000 euro /an se duce la primarie pe un salariu de 3500 lei …. pai fiind „amic” cu fiul lui S. Oprescu… acesta cand a candidat la primarie avea nevoie de sustinatori care sa investeasca in campania lui … si normal ca trebuia sa ii asigure un post foarte bun in primarie … din milioanele de euro de care vb (scoli, stadion, samd), i-au intrat si lui in buzunar 2, 3, 5 milioane de euro in 3 ani?????? :)) deci mult mai mult decat castiga / an :D… si lu’ Oprescu cateva … era normal sa fie foarte pregatit cand au venit cei de la GSP sa il intrebe de stadion … (probabil din surse anonime a fost atentionat despre acest interviu … trebuia sa fie omu’ pregatit … WTF)
tot eu…. • 25 noiembrie 2011, 9:26
De ce va mirati oameni buni??? Romanul de fel e patriot, renunta la confortul lui pentru tara, pentru compatriotii sai . Acum serios vb, miroase a poveste de Hoolywood, cu actiunea in Romania. Problema e alta– ca mai raspunde ca nesimtitul ca”am vrut sa fac ceva pentru Bucuresti” si probabil, domnul Bogdan Hreapcă care a renunta la 12.000 euro/luna pentru 3.500 lei, probabil este nascut prin tara si a ajuns in Bucuresti dupa varsta majoratului si acum ca „bucurestean” a vrut sa ajute orasul in care s-a nascut.
Cătălin Tolontan • 25 noiembrie 2011, 9:41
craiovean: nici un pericol,apropo de labis. Merg rar cu tramvaiul, multmi des cu metroul
Mana lui Paulistha: astept un mesaj un pic mai larg pe catalin.tolontan@gsp.ro te rog. Multumesc!
john: am cerut acele, dar n-am primit decit niste exceluri
petre: aceste lucruri vor aparea si ele, numai ca un singur articol,in cazul acesta un interviu, nu poate contine toate informatiile
Polite • 25 noiembrie 2011, 9:44
Interesati-va care este valoarea noii case in care s-a mutat anul acesta Bogdan Hreapca si apoi calculati o eventuala rata la casa respectiva si vedeti daca un om si-o poate permite dintr-un salariu de 3500 RON. Apoi interesati-va cum lucratorii primariei veneau si impodobeau in fiecare an bradul din fata blocului unde locuia pe atunci dl Hreapca sub atenta coordonare a ilustrului tanar care se sacrifica acum pentru binele bucurestenilor.
costurile stadionului au fost clar umflate. Era necesar un stadion moder in Romania. Da. Absolut. Isi permitea Romania in momentul de fata un stadion la acest pret insa? Nu. Cine a castigat in urma afacerii…Zambetul strengaresc al d-lui Hreapca, mustind a ipocrizie tipic romaneasca ne ofera raspunsul…
Luca • 25 noiembrie 2011, 9:46
Felicitari !
varro • 25 noiembrie 2011, 10:09
era o vreme cand as fi savurat astfel de articole..interviu cu intrebari inteligente, agresive si suprinzatoare..era o vreme cand talk-show-urile erau savuroase prin debaterea de idei pline de continut…acum m-am oprit inainte de a-mi aduce aminte de sentimentul de greata pe care il ai atunci cand iti dai seama ca totul a devenit clar, hotia e pe fata si ridicata la rang de virtute..nesimtirea si mitocania sunt portdrapelul emisiunilor televizate/articolelor din ziare…
jan • 25 noiembrie 2011, 10:32
Pai d-aia nemtii sunt nemti si d-aia noi vom muri ca un popor de gunoaie orddinare o adunatura de hoti , mancatori de caccat , fara caracter , fara bunsimt ……………priviti la indivizii politici si sa stiti ca TOTI suntem asa ………….
aLtFeL • 25 noiembrie 2011, 10:34
A renuntat ca aici in Romania a castigat peste 12 mii de euro :))
danz_1973 • 25 noiembrie 2011, 10:41
Buna ziua!
Interesante paralele… si stadionul national si patinoarul de la Brasov.. poate au mai fost si altele sau vor mai fi…
Daca cineva a furat, sa plateasca – o zic de la inceput, sa stabilim ca n-am a lua apararea nimanui, dar… La Brasov s-a tot vorbit de, citez din memorie, „acoperis din beton” si nu e asa… As vrea, pentru stadionul national si pentru o informare corecta, daca cifrele prezentate se refera numai la constructie sau sint incluse, in valoarea totala, si cheltuielile legate de demolarea stadionului vechi (demolare, transport moloz, depozitare).
Va multumesc!
DORIAN • 25 noiembrie 2011, 10:45
Diferenta de cost este cauzata de valoarea aerului din stadion .Cel expirat de clasa conducatoarea romaneasca este infinit mai scump. Sunt oameni alesi , unul si unul .
victor L • 25 noiembrie 2011, 11:15
In speranta ca mai aveti si umor nu doar incruntaturi deontologice: nu ati gasit nimic, nicio urma de codita portocalie? parca nu-mi vine sa cred 😉
alen • 25 noiembrie 2011, 11:32
cred ca ar fi interesant sa se stabileasca cat ar fi trebuit sa coste cu adevarat acest stadion, asa cum e el cu acoperis cu tot. Sa vedem cat s-a furat sau s-a pierdut din incompetenta si sa le trimitem public factura (simbolic macar). Ca cercul stadionelor noi sa fie inchis n-ar strica un drum si pana la Ploiesti. Ar fi interesanta o comparatie a celor 3 stadioane.
Flaviu • 25 noiembrie 2011, 11:41
Cataline, in primul rand felicitari pentru curajul de a te ocupa si de astfel de lucruri. Stim cu totii ca peste tot in lumea asta exista coruptie – mai multa sau mai putine, mai la vedere sau mai ascunza. Dar deseori ma intreb: unde am fi fost daca toti cei care au jefuit tara asta de la Revolutie incoace s-ar fi multumit sa bage mana in sac doar pana la incheietura mainii si nu pana la umar?
mephisto cultural • 25 noiembrie 2011, 12:01
Ma bucura ca Dl Tolontan este un om curios. Firul pe care merge e bun.eu traiesc intr-un oras care anul trecut a fost capitala culturala europeana fiind si oras infratit cu Cluj. Interesant e ca tehnologia furturilor si delapidarilor la marile investitii sunt identice. In 2006 cind orasul nostru a cistigat acest titlu european pe 2010 eram martor la primaria de aici cinds-au deschis zeci de sticle de sampanie si unul din politicieni a strigat:”baieti vor curge banii inspre noi.Da, si au curs. Si au fost furati cu containerele. M-am scirbit. Am fost si eu director aici intr-o institutie si am stat la masa si cu fosrtul primar fifty-fifty care acum e acolo unde e.Acum pt ca m-am bagat si eu unde nu trebuia sunt somer si obligat sa parasesc acest oras.E o escrocherie si aceasta obisnuinta ca in fostele tari ale europei de est sa fie copiate investitii vestice. Sa luam de ex salile de concerte pt ca eu la asta ma pricep.Cea din Lucerna a fost copiata la Budapesta si apoi la Pécs, iar cea din Hamburg va fi copiata de Cluj.Deci practic firma care ia 15-20% procente la proiectul initial mai ia din ipoteza si cite 10% din proiectele copiilor ceilalti bani fiind furati de politicieni, primari subprimari ministrii secretari de stat etc.Sa auzim numai de bine Dl Tolontat dar aveti grije v-ati bagat mina unde mafiotii nu iarta si pedepsesc.Eu cel putin am simtit pe pielea mea si am facut doar citeva afirmatii publice.
MEXICANUL • 25 noiembrie 2011, 12:04
Cred ca este mai usor sa aflam valoarea constructiei daca vorbim cu
nemtii,proiectat si constructor.Vom stii predcis cit s-a furat.
tiu • 25 noiembrie 2011, 12:06
Domnule Tolontan , sigur imi veti restrictiona accesul la blogul dumneavoastra (pentru ca pun o intrebare incomoda), dar intreb: e greu sa pupi in dos „incrucisatorul”?
Probabil nu veti raspunde! Adevarul deranjeaza, nu?
GRadu • 25 noiembrie 2011, 12:18
Interesanta investigatia, dar cu mici scapari.
1. Commerzbank Arena nu este deservita de o gara, ci de o statie S-Bahn. Iar acesta a fost modernizata in acelasi timp cu multe alte statii de scurt parcurs. Nu cred ca ICE-urile opreste acolo.
2. Betonul pe stadionul din Frankfurt este omniprezent, precum este si noroiul de la intrarea in incinta pina la stadion (ah, e seceta, am uitat). Cabluri exterioare nu am vazut, dar probabil asta tine de farmecul plaiurilor mioritice.
3. Si nemtii au probleme cu gazonul, eintrachterii se pling des de calitatea suprafetei de joc.
In alta ordine de idei, prin mina omului trec 70 de milioane de EUR p an. 10% inseamna 7 milioane. 1%: 700.000 EUR. In cazul in care nu si-a lins degetele de mierea din borcanul administrat de el, omul are tot repectul meu.
GRadu • 25 noiembrie 2011, 12:19
erata: „ICE-urile opreste” s-ar putea citi in nota umoristica. Insa nu asta am intentionat, asa ca scuzele mele.
balamuc • 25 noiembrie 2011, 12:23
bonusul la asigurari era de 100 de mii pe an .. a uitat sa zica si cat este bonusu la primarie ..
johnneil • 25 noiembrie 2011, 12:28
Noi ne permitem luxul. Nu suntem prosti ca nemtii. Noi ne tragem din Traian si ….
Dan • 25 noiembrie 2011, 13:00
Stiu sigur ca s-a umplut de bani numai dupa ce a devenit director in primarie.Si el si nevasta-sa au fost adusi de Mircea Oprescu…Interesati-va unde s-a mutat de curand acest Bogdan Hreapca … unde o vila costa cam 300.000 de mii de euro.Si tocmai ce sotia lui si-a luat un BMW X3 nou nout…din salariu din primarie de 3500 de ron…verificati si firma de PR a sotiei…sa vedeti cu cine face afaceri…cine ii cunoaste personal stie ca s-au imbogatit in ultimii 2 ani de cand au inceput sa arunce cu bani peste tot….pana cand o sa tina toata aceasta nedreptate si DNA-ul o sa se sesizeze?!
dan • 25 noiembrie 2011, 13:16
Domne ,traim intr-o tara de nebuni ..Unii chiar ne iau de prosti…
Daca prioectarea ajunge la 15%-20% eu personal inseamna ca sunt extraterestru… La noi proiectarea e de maxim 5 %.
Asa se practica …Poate invata si domnu care are atata consideratie si a lasat salariul bomba pentru a ajuta bucurestiu..:)))..
Proiectul e identic cu cel din Frankfurt … ca arhitectura ..poate armarea difera si unele sectiuni,dundatii ,ca noi avem risc seismic.
Pun intrebarea domnului primar si va rog domnu Tolontan daca aveti ocazia sa-l intrebati…
De ce s-a mai facut licitatia??????? Firmele care au participat la licitatie nu aveau de unde sti ca vor cere si acoperirea stadionului
…poate exista o ferma care licita acoperisul la jumatate de pret.. si castiga licitatia… E un furt grosolan… Si cine a venit cu ideea de a merge cu anexa la contract pana in 50% din investitia de baza .. Ma refer la lege …exact pentru acest tip de furt e facuta legea…De ce acea anexa de 50% nu se scoate din nou la licitatie daca e nevoie???Cea mai proasta lege care exista …Furt cu acte se numeste…Nesimtiti…Nu stiu cat mai pot inghiti romanii..Ar trebui sa iasa ca pe timpul lui Stefan .. In fine…
Tot eu am facut precizari ieri .ca o constructie poate sa arate identic cu alta si sa aiba alt pret..dar aici e manarie..Am lasat adresa de mail ..Daca faceti rost de devize… as putea sa ajut cu cea mai mare placere la calcule… De asta ar trebui sa se ocupe institutiile statului..Dar acolo sunt economisti .. buni… si ingineri parati….bineinteles cu salarii mizere..
Inca ceva si inchei…
Bogdan Hreapcă a zis :
Cînd am terminat stadionul ăsta și am văzut oamenii în tribună am simțit că am trecut o piatră de hotar în viața mea.
”Am făcut stadionul» ca și cum l-aș fi făcut singur. Mi-a atras atenția și soția.
Domne omu trebuie dus la pshiholog ..Are probleme la mansarda…Sunt sigur ca asa vorbeste cu prietenii de pahar ..A facut omu stadionu.hhhahahahaha..
Arhitectu si structuristu…respectiv seful de santier ..sunt niste ciumeti in fata acestui mare constructor care il are romania..
Doamne…. sa-si dea 2 palme sa-si revina..A invartit niste acte ..
Banii nu i-a dat primaria ..ci oamenii din impozite si taxe..Deci nu sunt banii lui mamicuta lui..Stadionul e facut de Romani….punct..
Si bineinteles de arhitect,structuris,instalator,si sef de santier…
Intradevar s-au facut magarii…Am citit ca proiectantul s-a suparat ca se schimba solutia.:)) hahahaha..Mare lucru sa nu fi cerut chiar el… Avea tot proiectul de la Frankfurt …Sau s-a modificat ceva???? Nesimtiti….Bucurestenilor sunte-ti intradevar luati de prosti cu toate institutiile…
Nu trebuia sa mai existe licitatie…Asta e contract direct cu mistouri de licitatii sa nu zica nimic prostiii..hahaha
cccp • 25 noiembrie 2011, 13:22
Interviu cu un… (TOLO: nu putem lasa acest gen de acuze)
gigi • 25 noiembrie 2011, 13:23
Cataline,felicitari pentru ca ai curajul si intelepciunea sa te ocupi de astfel de anchete!Am dori din tot sufletul sa avem si alti jurnalisti care sa scrie si sa faca anchete de genul acesta in tara.Am impresia ca,desi ni se arata ca uneori se fac anchete si arestari,acestea sunt mai mult praf in ochi.Ca si povestea cu vamesii arestati in februarie…cind eram sub mare presiune privind zona Schengen.Adica vamesii se ocupa cu astfel de lucruri de ani multi,totusi se pare ca doar acum o fi venit ordinul ,,de sus”:baieti rezolvati asta rapid,UE e cu ochii pe noi”!
La fel,acum citesc ca Niculaie este anchetat de DNA pentru campania lui Geoana.Felicitind DNA-ul pentru ancheta,si dorindu-le sa o finalizeze cu rezultate maxime privind combaterea faptelor de acest fel,as intreba doar:daca Geoana ar fi castigat alegerile,l-ar mai fi anchetat cineva pe Niculaie?..or,intrebind altfel,oare Basescu a fost si el la rindul sau sustinut financiar de catre vreun mogul?Nu stim,oare vom afla doar dupa/daca el va pierde alegerile viitoare?De ce nu ancheteaza DNA-ul toate neregulile?
Cum este posibil sa existe in Romania asemenea lucruri…pai astia chiar ne cred idioti…a renuntat la 100.000 euro pentru 3.500 lei lunar?!
Cum se poate ca o primarie sa se joace intr-un asa hal cu banii publici?
Cataline,as dori sa te intreb daca mai exista cumva legea ilicitului.In mod normal ,civilizat si implicit european,ar trebui verificati toti ,iar bunurile care nu pot fi justificate ar trebui confiscate de catre statul Roman.Va puteti imagina la ce sume colosale s-ar ridica acestea?..
Din pacate este vorba de o tara in care un primar din Baia Mare primeste UN MILION CINCI SUTE MII EURO CASH donatie de la mama sa ,care este salariat bugetar din cite am inteles(??!ALOO ROMANIA TREZESTE-TE!),o tara in care se construieste un stadion din bani publici ,cu on cost care se DUBLEAZA pe parcursul derularii constructiei,…o tara cu fratele presedintelui inrudit cu interlopi…si asa mai departe.
Ce este de facut,Cataline?
Succes iti doresc!!
conasu • 25 noiembrie 2011, 13:38
Acesta e salariul de funtie, fara sporuri !!! Cu siguranta, net i-a dublu !!!! Asa ca nu fiti ingrijorati de ce a acceptat postul de aici !
Cătălin Tolontan • 25 noiembrie 2011, 13:42
conasu: nu. Am intrebat explicit daca acestea sint toate veniturile si acestea sint. Nu se adauga nimic sau cel putin asa mi-a declarat.
gabrielvaleriu • 25 noiembrie 2011, 13:46
Excelent, Tolo !
koll • 25 noiembrie 2011, 13:53
Tupeu!tupeu!tupeu!
Nu ei sunt de vina,JUSTITIA,acolo e cauza.
Ionel • 25 noiembrie 2011, 14:00
Intraţi să vedeţi mafia din sport. La cele mai mici nivele. Cum urmează în câteva zile ca jucătorul farului constanta Stegaru, să plece la Politehnica Iasi. Uitaţi şi voi cui se dau spăgile….
Radu Neamtu • 25 noiembrie 2011, 14:12
Subtire,domnule Tolontan,subtire rau!Pai nu am aflat despre domnul Hreapca daca a pus piuneze pe scaunul vreunui profesor,daca se spala regulat pe dinti sau daca isi iubeste soacra!Data viitoare sa fiti mai insistent!Lasand gluma la o parte,ma tot intreb unde vreti sa ajungeti?Avem un stadion de nivel european si gata!Ce relevanta are relatia dintre Hreapca si fiul lui Sorin Oprescu!Nimic,nici una,in schimb poate da apa la moara portocaliilor!
costache • 25 noiembrie 2011, 14:25
A lasat job de 12.000 euro pe luna ca sa se distruga in romanica pe un mizilic de doar 3.500 lei pe luna???? HMMMMM, mintea milioanelor de romani, refuza sa creada asa ceva sau ca ar fi avut vreodata asemenea salariu sau asemenea job. Oricum, stati linistiti, ca pe langa cei 3.500 de lei, pe care ii declara ca ii castiga pe luna, cine stie cate zeci de mii de euro mai castiga, din diverse, prietenii stiu de ce. Ar fi in stare sa recunoasca si cate milioane de euro si-a tras din suma totala a stadionului National?
Simona • 25 noiembrie 2011, 14:31
Felicitari Tolo !!!! Ar fi buna o astfel de ancheta si in ce priveste
CLUJ ARENA, unde toata shleahta de politruci alaturi de clientela lor
politica a furat la greu si a iesit un stadion la pret cel putin dublu
fata de oriunde s-ar fi construit in Europa !
Sa fie anchetat de urgenta si arestat Presedintele Consiliului Judetean
Cluj: ALIN PAUNEL TISE , alaturi de toata gashca PD-lista (Mircea Petrina, arh Iancu Adrian) , aflata in cardasie cu cei de la firma ACI unde se ascund si BT-isti …