UPDATE: Deși chiar Mariana Bitang a declarat în emisiunea de la A3 că a fost pentru fixarea unui prag de vîrstă, îmi îndeplinesc promisiunea și ofer un facsimil din ceea ce ne-a spus chiar nouă, la Gazetă, Octavian Belu în 30 decembrie 2006, chiar cînd a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Sport. Octavian Belu a declarat atunci că va milita pentru introducerea unui prag de vîrstă ca să nu se mai retragă gimnastele devreme.
vineri, 18 noiembrie 2011, 12:47
UPDATE: Deși chiar Mariana Bitang a declarat în emisiunea de la A3 că a fost pentru fixarea unui prag de vîrstă, îmi îndeplinesc promisiunea și ofer un facsimil din ceea ce ne-a spus chiar nouă, la Gazetă, Octavian Belu în 30 decembrie 2006, chiar cînd a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Sport. Octavian Belu a declarat atunci că va milita pentru introducerea unui prag de vîrstă ca să nu se mai retragă gimnastele devreme.
Era doar o repetare a ideilor susținute de ei încă din 2004. Tot Belu a fost în 2006 primul care a adus în discuție modelul Ungariei, care are un prag de vîrstă de 35 de ani. Repet, nu e nimic greșit în faptul că Belu și Bitang au fost avocații introducerii unui barem de vîrstă, opinia celor mai titrați antrenori din lume este extem de valoroasă pentru o temă publică, vreau doar să fie clar că, atunci cînd am amintit că ei au pledat pro barem, am relatat exact.
Dacă asta este o furtună perfectă, ochiul ei se găseşte acolo unde nu se aşteaptă nimeni. La Botoşani. Dar întîi facem un popas pe strada bucureșteană Vasile Conta, sediul istoric al sportului românesc.
Omul care a coordonat comisia de schimbare a Legii Sportului se numeşte Ştefan Cristian Săndulache. De un an ocupă poziţia de secretar general al ANST. Are 34 de ani, a fost antrenor de baschet şi asistent la Facultatea de Educaţie Fizică de la „Spiru Haret”.
Bărbatul solid, cu un sacou maro care nu-şi ascunde uşoara nervozitate, porneşte cu maşina către „lansarea bazei sportive a şcolii 190 din Berceni”. Noroc cu traficul Bucureştiului, care blochează străduţele mici dinspre Inter. Avem timp să vorbim chiar în mașina lui.
Săndulache e un pic deranjat, conştient că propunerea cu ridicarea la 30 de ani a vîrstei de la care curge renta viageră a sportivilor a venit dinspre comisia condusă de el. O tulburare pe care o exprimă prin murmurul „toată lumea vrea scandal, m-am bucurat că la Gazetă căutaţi totuşi informaţia”.
– De cînd coordonaţi această comisie de schimbare a legii?
– De anul trecut. Din februarie 2010, de cînd am fost numit secretar general de către doamna Melinte. Dar a fost o decizie colectivă. Am lucrat ca o echipă şi ceea ce a rezultat e o propunere. Vreme de o lună am supus-o dezbaterii publice, pînă pe 24 noiembrie.
– Cîţi oameni fac parte din comisie?
– 12.
– Şi cum v-a venit ideea.
– Staţi aşa. Ideea a venit din ţară. De la Suceava sau de la Botoşani nu-mi aduc acum aminte exact. Încă din 2010 noi ne-am gîndit să modificăm Legea Sportului. Am cerut propuneri de la federaţii, de la cluburi, de la direcţiile judeţene. N-au venit foarte multe, vă mărturisesc. Trebuia să facem proiectul în mai, dar l-am prelungit pînă în noiembrie, tocmai pentru că n-au fost propuneri. Au fost doar două legate de existenţa unei limite de vîrstă, din Suceava şi Botoşani. Unii au spus 25, alţii 30, nu mai ştiu exact care, există în hîrtii.
– Şi după ce aţi primit propunerile?
– Ne-am întîlnit în comisie, l-am redactat şi l-am pus pe site. Acum aşteptăm reacţii de la federaţii, de la domnişoarele gimnaste, dacă vor să facă.
– Înainte de a fi secretar general la ANST ce poziţie aţi ocupat?
– Am fost un an şeful direcţiei de Sport Bucureşti.
– Aţi fost membru PD-L?
– Vreţi neapărat să apară şi asta în discuţie? Acum nu mai sînt pentru că sînt înalt funcţionar public. Da, am fost membru.
– Din ce an?
– Păi simpatizant sînt demult. Membru am devenit în 2009.
– Înainte de a deveni şef al sportului la Bucureşti?
– Da.
– În privinţa proiectului ce veţi face în continuare?
– Aşteptăm observaţiile pe proiect, apoi mai facem înainte de 1 decembrie o şedinţă a comisiei şi abia după aceea înaintăm proiectul la minister. Dînşii sînt iniţiatorii, nu autoritatea.
„Noi nu avem secţie de gimnastică, da, poate că gimnastele merită o excepţie „
Telefon la Clubul Sportiv Botoşani. Directorul Andrei Amos, 44 de ani, fost profesor de sport, răspunde fără ezitări.
– Dumneavoastră aţi propus apariţia limitei de vîrstă pentru renta viageră în noua lege a sportului?
– Da, clubul nostru a trimis propunerea scrisă la Bucureşti.
– Şi ce limită aţi propus?
– 30 de ani!
– Ştiţi că de aici s-au stîrnit protestele gimnastelor şi ameninţările că nu mai merg la Londra?
– Au mai făcut probabil şi alţii propunerea.
– Nu, doar dumneavoastră aţi mers pe 30. Voi verifica şi la Suceava, dar aşa cred acum.
Directorul tace. E surprins. Realizează că a lansat o temă naţională. E o blîndă revanşă a unui club din nord-estul extrem al ţării, unde 145 de sportivi legitimaţi şi 21 de antrenori, medici, funcţionari „şi personalul de la cantină”, fac sport într-o tăcere asurzitoare.
– Cum aţi gîndit?
– M-am consultat cu antrenorii de la haltere, canotaj şi box. Acestea sînt secţiile noastre, plus atletism şi lupte greco-romane. Şi am zis că e în interesul sportivilor să rămînă cît mai mult în activitate şi e şi în interesul cluburilor şi al sportului în general. Eu apreciez că ziarul a avut o poziţie echilibrată în chestiunea asta. Trebuie să spună cineva că se investeşte mult în aceşti sportivi şi e normal să încercăm să-i ţinem cît mai mult în activitate!
– Dar în cazul gimnastelor?
– Noi n-avem secţie de gimnastică şi, recunosc, nu ne-am gîndit la asta. Dar se poate rectifica oricînd. La fete, într-adevăr, 30 de ani e cam mult.
– După toate discuţiile, v-aţi menţine propunerea?
– Da, sigur. Păi, totuşi, au fost foarte mulţi antrenori care au cerut asta de-a lungul anilor, unii dintre ei foarte cunoscuţi, de la Bucureşti.
– Aş vrea să vă mai întreb ceva. De doi ani urmărim chestia politizării în sport. Multe funcţii au fost ocupate cu recomandări politice. Dumneavoastră sînteţi membru de partid?
– Da, sînt membru PD-L. Întîi am fost membru PNL, apoi am trecut la PD-L, în 2007. La noi, la Botoşani, s-a trecut în masă la PD-L.
Suceava: „Noi am propus 25 de ani”
Cezar Moscaliuc, 36 de ani, şeful DJTS Suceava, este al doilea om care a semnat o propunere de instituire a unui prag de vîrstă. „Am propus 25 de ani pentru că, pînă la această vîrstă, sportivii pot fi integraţi şi într-o formă de învăţămînt şi au aşadar o protecţie socială”. A urmărit dezbaterea şi 25 de ani i se pare corect. Îşi menţine propunerea. Dintre cei doi interlocutori de azi, şeful de la Suceava este singurul care susţine că nu a fost membrul nici unui partid. Fost campion naţional la nataţie, Moscaliuc continuă să antreneze la CSŞ 3 Suceava.
Bitang: „Rentele au făcut şi bine şi rău”
Mariana Bitang a intervenit joi seara la „Sinteza Zilei”, pe Antena 3. Ea a spus că a susţinut de-a lungul timpului introducerea unei limite de vîrstă de la care să se încaseze rentele, dar că nu a propus niciodată concret vîrsta de 30 de ani. „Rentele au făcut şi bine şi rău”, a spus Bitang, dînd exemplu momentul de după Olimpiada de la Atena din 2004, atunci „cînd gimnastele tinere s-a lăsat doar ca să ia rente” şi a spus, că din perspectiva ei, ar trebui modificate în lege şi alte lucruri, „astfel încît să existe o mai corectă recompensă, pentru că acum e suficient să iei o medalie şi eşti foarte aproape ca bani de o sportivă care are zeci de medalii”.
Marck • 18 noiembrie 2011, 13:04
Corecta observatia Dnei Bitang : 1 nu e 10 !
iesean • 18 noiembrie 2011, 13:18
tolontane imi place ca scrii de coruptie si nedreptati, dar absolut niciodata, nu vii la iasi, sa vezi cati bani a aruncat primarul nechita pe clubul de fotbal, cum l-a falimentat si l-a trimis in b si multe alte matrapazlacuri!!! foarte ciudat!!!
nicu • 18 noiembrie 2011, 13:27
la noi la botosani toti smecherii au trecut la pdl .nu poti spune ca s-a trecut in masa la un partid au trecut cine a avut interes
clinica stomatologica • 18 noiembrie 2011, 13:32
la cata munca depun gimnastele pt o singura medalie ar trebui sa fie recompensate pe masura…la noi sportul nu este recompensat asa cum trebuie dac nu e fotbal nu e sport
dorin • 18 noiembrie 2011, 13:47
… si daca in loc de limita de varsta s-ar pune o limita de timp de practicare a sportului respectiv? (sub rezerva retragerii din cauza accidentarilor bineinteles si calculat pe fiecare sport).
Si de-abia in cazul in care nu indeplinesc criteriile cerute sa se impuna sa zicem : renta viagera va fi acordata la 3,4, 5 ani dupa incetarea activitatii.
Ex1: o gimnasta la 18 ani iese campioana olimpica si are 13-15 ani de sport in spate… Poti eventual sa-i mai ceri doi ani de practica. In total ar fi 15-17 ani de practica, din care 5-6 ani participari in competitii majore (CE CM JO). Nu putem fi siguri ca o gimnasta poate prinde doua editii de JO. La ele depinde mult de data nasterii: daca prinzi la 14 ani, ai multe sanse sa prinzi si la 18…, daca prinzi JO la 13 ani nu ai drept de participare, tre’ sa astepti pana la 17 ani, iar la 21 nu stiu daca mai prinzi…
Ex2: un atlet poate duce o cariera de 20 de ani (7-8 la 27-28), dar nu va intra in concursurile seniorilor inainte de 17-18 ani. Lui ii raman deci 10 ani sa obtina o medalie olimpica, ceea ce ii asigura dpdv varsta participarea la minim 2, maxim 4 prezente la JO
Ex3: canotaj f- o canotoare munceste de la 12-15 ani pana la 35-38 (dei destul de multe dintre ele depasesc varsta asta). Durata activitatii lor este de 23 de ani. Darsi femeile alea au un ceas biologic, nu trebuie sa-si sacrifice copiii (nasterea inainte de 40 de ani) doarca sa ia o medalie, nu? Pentru asa-zisele „retrageri de maternitate” s-ar putea acorda ca la salarii, 85% din cuantumul rentei viagere (fara limita maximala insa) si cu conditia sa se intoarca minim doi ani in barca (2 ani concediu maternitate+2ani intoarcere= 1 ciclu olimpic).
Concluzie: fiecare federatie ar trebui sa trimita ANST un document cu propuneri realistice si viabile al unei combinatii : minim 2 ani de practica a sportului dupa cucerirea celei mai importante distinctii/ timp efectiv de practica/ probleme specifice fiecarui sport (sacrificarea scolii si adolescentei la gimnaste, concediu maternitate la canotoare, atlete, durata medie a carierei in sporturile de contact, factor de depreciere a acuitatii vizuale la tir, etc). Deoarece muncesc diferit pentru aceeasi medalie, sportivii ar trebui sa fie recompensati diferit. Deoarece diferenta nu se face la calitatea medaliei (aur olimpic e acelasi si la inot si la gimnastica, iar la sporturi colective nu stiu cand vom apuca daca nu consideram scrima sport colectiv) ci la cantitatea+ timpul de munca depuse, probabil ca diferentierea ar trebui facuta tocmai pe aceste criterii…
E idiot sa spui ca o gimnnasta cu n aururi olimpice, un argint si un bronz, inca niste aur argint si bronz la CM si CE tre’ sa mearga vanzatoare in supermarket intre 18 si 30 de ani!!!!
La fel cum e idiot sa ceri unei canotoare sa renunte sa aiba copii fiindca inca nu si-a indeplinit baremul de timp in barca!
cfrasina • 18 noiembrie 2011, 13:55
Mi se pare normal ca sportivii si sportivele ce fac cinste tarii sa fie recompensati de catre guvernanti. Din pacate traim intr-o tare unde foarte putini contribuie la buget dar toti vor o bucatica….Tocmai de aceea ar trebui puse niste conditii care sa fie necesare dar nu neaparat suficiente pt a deveni „rentier”, gen varsta, domiciliu in Romania, declaratii de venit de la fisc pt alte surse de venit. Sa nu uitam ca sportivii sunt recompensati odata atunci cand castiga de catre guvernantisi inca odata de catre cluburi si sunt sume deloc neglijabile. Recoltele de medalii chiar asa sarace cum au devenit nu fac decat sa adauge presiune pe buget si vom ajunge in situatia paradoxala de a lua de la oameni care chiar nu mai au de unde da, (prin taxe noi) ca sa dam altora care poate ca nu au nevoie atat de mare si s-ar lipsi de banii aceia daca ar sti ce inseamna
daniel • 18 noiembrie 2011, 13:55
d-le tolontan ,am urmarit aseara emisiunea si am ramas cu un gust amar. ati fost invitatul unui moderator cu idei preconcepute. toata seara v-a repetat k a intrebat-o pe d-na bitang daca a propus ceva iar dansa a raspuns nu,. cand a intrat doamna si a spus k a propus ridicarea varstei, a tacut dl gadea. ati avut dreptate cand ati spus in articolul de ieri k oricum o sa pierdeti.dar ati pierdut doar in ochii celor care oricum nu au curajul sa recunoasca realitatea. va respect pentru k ati aratat ca orice stire este luata si aruncata publicului fara sa se sape catusi de putin pentru a arata oamenilor intreaga imagine si nu doar ce convine unui om sau unui grup. va salut si va respect!!!
fotbal • 18 noiembrie 2011, 13:56
asa vor exista vesnic ziare si jurnalisti de investigatii
MOROMETE • 18 noiembrie 2011, 14:00
TOLO,asa cum ti-am spus,idee si actiune tipic PDLista si basista,adica cum v-a spus si MIRCEA Badea cretinoida si antiromaneasca.
ProAdevăr • 18 noiembrie 2011, 14:02
Super interviu…
donald • 18 noiembrie 2011, 14:04
Domnule Tolontan, de curiozitate am cautat si am gasit pe net lista sportivilor care au rente viagere. E o lista mai veche, pentru ca pe ea figureaza doar vreo 420 de nume si nu 505, dar asta nu conteaza.
Ceea ce e revoltator e ca printre beneficiari se numara sportivi care au obtinut medalii mondiale si europene cu zeci de ani inainte ca sportul lor sa devina olimpic, ceea ce nu e normal. De exemplu, tenisul de masa a fost propus la Olimpiada in 1981, dar a devenit sport olimpic abia in 1988. Cu coate astea, noi platim rente unor oameni care au castigat medalii in anii ’50 si ’60, cand nimeni nu avea habar ca acest sport va fi primit in familia olimpica.
Situatii similare se mai gasesc si la handbal, canotaj, volei etc. Normal ar fi sa se ia in considerare doar performantele obtinute incepand cu ciclul de patru ani dinaintea debutului sportului respectiv la JO, si nu cum se procedeaza acum.
Parerea mea este ca s-a profitat din plin de necunoasterea fenomenului sportiv de catre politicieni, astfel ca pe liste a intrat nu doar cine merita si indeplinea criteriile.
flucser • 18 noiembrie 2011, 14:24
Oare cum poti sa iei de bun si sa promovezi o lege pentru sportivi atunci cand ea vine de la un tip care la 34 ani deja a fost dar nu mai e antrenor-atat de batran e! Sunt sportivi care sunt activi si la 40 de ani si acest neica nimeni la 34 deja a terminat-o cu antrenoratul! Pai avea altceva mai bun de facut dupa atatia ani de performanta sportiva!La intrebat cineva de unde vine si ce a realizat in viata si mai ales de unde atata aplecare asupra drepturilor sportivilor? Nu aveti impresia ca prea s-au amestecat meseriile si abilitatile celor cu drept de decizie?
ioan • 18 noiembrie 2011, 14:29
Cataline eu am descoperit mai demult cine a distrus gimnastica din Romania. PRESA in special Gsp din cate imi aduc eu bine aminte cu dezvaluirile voastre senzationale, vezi unde s-a ajuns ati vandut foarte bine ziarul atunci o luna si acum plangeti ca nu mai avem gimnaste. Ovidiu Ianitoaia este dupa mine unul din cei vinovati !
valicosul • 18 noiembrie 2011, 14:31
propun sa se dea dupa 65 de ani, ca sportivii, deh, sunt oameni sanatosi, si traiesc mult, asa se vor utiliza si patinoarele, bazinele de innot, salile de sport si terenurile de fotbal in panta ale Nutzicai
cip • 18 noiembrie 2011, 14:44
ca sa nu se lase de sport pentru renta , creati-le conditii ca sa continue, pt ca ajungi la o varsta in care nu mai poti sta pe banii parintilor sau pe 10 mil.
ady • 18 noiembrie 2011, 15:00
ce conteaza cand te retragi ai luat medalie de aur mondiale olimpiada trebuie sa primesti renta daca doamne fereste te accidentezi trebuie sa astepti pana la 30 ani sa primesti renta este o idee proasta venita de la niste oameni la fel de prosti
Andrei • 18 noiembrie 2011, 15:05
Eu nu inteleg o chestie. Ce s-au atacat toate antenele si realitatile cand este foarte clar ca aceasta masura nu are caracter politic, nu aduce nici un beneficiu economic guvernului – cum ar fi reducerea cheltuielilor [ba din contra, daca legea ar ajunge in faze finale probabil ca multi sportivi s-ar retrage acum, deci cheltuielile ar fi mai mari]. Nu are nici o relevanta din ce partid fac sau au facut parte respectivi domni, nu e vorba de incompetenta, e pur si simplu o decizie sportiva de a-l forta cumva pe sportiv sa isi duca activitatea competitionala macar pana la 30 de ani. Si apoi este foarte clar – legea este in discutie, poate fi schimbata sau nu. Cu toata consideratia pentru cele doua sau mai multe gimnaste nu ele fac legile in Romania, ci, sa zicem, interesul national este un factor mai important. Pe de alta parte este absolut normal ca orice om sa isi analizeze optiunile si sa ia decizile pe care le considera cele mai potrivite pentru chestia ei. Si mai ales sa nu transforme problema lor in problema nationala. Au mai fost cazuri de genul asta cand, de ex. inasprirea conditilor de pensionare anticipata a generat un val de pensionari anticipate inaintea promulgarii legii. Deci o lege buna a generat pe termen scurt un efect prost – dar nu legea e de vina ci sistemul existent inaintea ei. La fel si aici.
marian • 18 noiembrie 2011, 15:07
si care era problema daca se retrageau gimnastele de acum domnule ,venea vreo molima?mai aveam putin si -mi dadeau lacrimile aseara cand vorbea doamna bitang ca vezi domnule saraca ponor are rate de platit …putem afla domnule tolontan cati bani am cotizat noi prostimea acestei domnisoare in acesti opt ani?
Mircea • 18 noiembrie 2011, 15:19
Concluzia finala a d-nei Bitang este esentiala,si ne defineste pe noi pe romani.Pomana sa fie,ca in rest ….
@C.T.:Fara suparare o intrebare:Dl. din minister a mentionat ca problema rentei alocate sportivilor a fost supusa dezbaterii publice.
Unde ati fost voi presa si opozitia cand s-a supus aceasta chestiune? Daca v-ati fi dat cu parerea atuncea va apreciam,acuma pot sa interpretez acea tacere ca pe o manevra politica(lasa-i pe astia sa-si rupa gatul cu aprobarea legii ca dupa aia sarim cu gura pe ei.)
Ati inventat o furtuna inttr-un pahar cu apa,din care cel mai elegant a iesit dl. Funeriu.Si uite asa opozitia,prin pasivitate,a pierdut ocazia sa se remarce in ochii fraierilor care-i voteaza.
dan • 18 noiembrie 2011, 15:22
eu am fost sofer de autobuz ,am fost in folosul comunitatii foarte multi ani si am ajutat mult oamenii muncind si noaptea,bineinteles ca luam si eu un salariu cum cred ca si acesti sportivi il iau,dar din nefericire am ramas infirm si nu mai pot munci,mie cine imi da aceasta renta?si eu am doar 35 ani si nu iau nici macar o pensie.
eu • 18 noiembrie 2011, 15:28
ati trait momentul,ati luat banul,aveti drepturi de imagine ,ati castigat bani si nu e drept sa luati voi de la 20-23 de ani dupa ce va retrageti niste bani pe care sotul meu nu-i ia nici acum dupa ce a fost in cadrul armatei timp de 40 ani si are o pensie mizera LA MUNCA cu voi ca sunteti tinere.
Liviu Iordache • 18 noiembrie 2011, 15:30
Formularea articolului este ne-juridica, pentru ca poate anula dreptul, cu acest cuvint „poate”. Si daca poate ce, s-ar putea spune, el poate cere, noi ii dam sau nu, daca vrem. E clar ca este facut de un antrenor sau director, dar modul corect de a face o lege este sa se spuna unui jurist ce se urmareste, iar acela sa formuleze. De pilda, se poate face un articol cu 30 de ani, cu exceptia sporturilor in care virsta medie de retragere este mai mica cu 5 ani de aceasta limita, dar se poate umbla si la cresterea cuantumului rentei, care poate creste semnnificativ la dublarea sau triplarea titlului (medaliei) care dau dreptul la renta. Astfel, la campionii olimpici la 2 editii diferite renta se poate dubla! De pilda, Ponor, daca devine campioana olimpica si la Londra, dupa Atena, are dreptul sa i se dubleze (sau mareasca semnificativ) renta! Marirea mare este dupa JO, pentru ca sunt discipline cu campionate mondiale o data la 4 ani, altele anual, altele cu 6 probe…
victor L • 18 noiembrie 2011, 15:36
Ca si ieri, va felicit pentru articol.
Dar aveti un fix: „din ce partid sinteti?”
Si asta demonstreaza ca dvoastra, in primul rind, nu sinteti impartial; mai ales punind intrebari care nu „sint in chestie”.
Vreti singe.
Catalin • 18 noiembrie 2011, 15:45
Totusi nu inteleg ce este rau in a primi renta viagera de la 30 de ani. Inteleg ca au muncit de la 4 ani la 20 de ani. Asta inseamna ca nu mai pot munci pana la 30? Nu zic sa munceasca in piata sau pe strada, ci chiar in domeniul pe care l-au avut pana acum: de la organizator de evenimente, antrenor sau altceva in sport.
De multe ori in viata o regula simpla care poate crea nedreptati este mai buna decat una complicata care se vrea a fi echitabila. Daca vor incepe a diferentia varsta pe sporturi va fi o nebunie. Ar putea merge pe sex. 26 femei, 30 barbati.
sir • 18 noiembrie 2011, 15:49
@7:ce sa faca si tolontan!?se baga in seama,ca de obicei.intrebari :de ce primeasca renta un sportiv? nu e apt de munca?de ce nu de la 20 de ani? de ce nu de la 55 de ani?de ce sunt obligat sa dau bani unui om care nu vrea sa munceasca dupa ce abandoneaza sportul? nu-l incurajam sa traiasca din aceasta renta? pe ce criterii sunt stabilita cuantumurile ?
Adrian • 18 noiembrie 2011, 15:51
Nu cred ca mai exista o tara europeana unde sportul sa fie condus de o echipa de fosti gunoieri, facuti peste noapte secretari de stat, secratari generali de ANST, etc numai pe baza de legitimatie portocalie.
Vedeti din commenturile de fata cate variante (unele chiar bune) sunt pentru a acorda renta, cu respectarea intereselor tuturor: a sportivului dar si a federatiilor de specialitate. Iar daca faci ceva fara cap, cum a fost aceasta propunere venita de la un fost asistent de la Spiru haret (asta da…) si avizata de un alt analfabet, Melinte (pacat de palmaresul sportiv al acestei femei) atunci exista riscul ca Dna Bitang sa ramana in sala doar cu femeia de serviciu.
DEDTEPTAREA dragi guvernanti. FACETI CURAT IN ANST pana nu este prea tarziu. Pana la Olimpiada londoneza a ramas foarte putin timp.
Iulia • 18 noiembrie 2011, 15:58
Am urmarit emisiunea si mi-a placut ce a spus Bitang. Nistorescu a fost sub orice critica. Trebuie sa existe o limita de varsta la gimnaste dar nu de 30 de ani.
Ele au voie sa concureze la senioare de la varsta de 16 ani, deci ar trebuie sa ramana in activitate pana la 20 de ani. Exceptie sa faca cei accidentati, si pe baza unui certificat medical care sa atesta daca se mai pot antrena. De pilda daca gimnasta are 16 ani si se accidenteaza la genunchi si recuperarea dureaza 6 luni atunci gimnasta trebuie sa continue dupa aceasta perioada si nu sa renunte.
Este absurd sa participi de pilda la 16 ani (varsta minima) la Olimpiada, sa iei un bronz si dupa aia sa te retragi si sa primesti pensie tot restul vietii.
macarone • 18 noiembrie 2011, 16:12
Tolo , faptul ca fostelor glorii din sportul romanesc li se dau rente mi se pare foarte normal , pt ca in felul acesta nu mai ajungem sa vedem fosti vedete din lumea sportului traind in saracie !…Dar , la fel de normal mi se pare ca aceste rente sa fie platite doar celor care traiesc in Romania si nu celor care traiesc in alte tari !!!…La cate sacrificii au facut acesti sportivi si cata munca merita acesti bani cu prisosinta !…La fel de normal mi se pare ca si fotbalistii din `86 ai Stelei sa primeasca aceasta renta !…Acesti jucatori ai adus cea mai buna performanta din fotbalul romanesc !!!
Haplo • 18 noiembrie 2011, 16:30
O mica corectie/intrebare pentru cei care se intreaba de ce trebuie sa dam noi bani pentru rentele unor sportivi:
***sunteti voi siguri ca 100% din pensii sunt platite de la buget?***
Eu stiam ca o mare parte din bani vin de la Loterie + alte fonduri.
Oricum, intr-o tara in care tot ce conteaza este ce i-a spus Becali lui Borcea sau Paszkany lui Porumboiu, ma mir sincer ca problema asta nu a trecut neobservata
Sibelius • 18 noiembrie 2011, 16:36
O sa ma refer si la articol, dar si la comentarii.
Unii se pare ca nu au inteles faptul ca legea se refera la medaliati olimpici, mondiali si europeni, nu la sporturi olimpice sau la data de la care ele au devenit olimpice.
Sportul este o alegere, nu o obligatie; cand cineva alege sa faca gimnastica/scrima/volei etc. e optiunea sa proprie. Toate performantele sportive au fost deja recompensate in momentul obtinerii lor, iar banii acordati pentru medalii sunt(din ce am citit) mult mai multi la noi, decat in alte parti.
Cei care au castigat medalii inainte de 1989 pot spune ca nu au prins premierile de mii/zeci de mii de euro de acum si ar avea intr-adevar nevoie de respectiva renta.
Reactia gimnastelor ne-a aratat inca odata ca pentru sportivul roman banul e singurul care e cu adevarat important.
Rational Idealist • 18 noiembrie 2011, 16:43
D-le Tolontan, apreciez calmul si obiectivitatea de care dati dovada si in situatia asta, ca in atatea altele.
As vrea insa sa aduc in discutie un alt aspect – cel al respectarii procedurii legislative.
Sa ma explic: una din problemele persistente ale Romaniei, cu efecte devastatoare asupra calitatii guvernarii, este scurtcircuitarea procedurilor normale pentru formularea legilor – care includ si consultarea publica (exista o lege exact pe tema asta, dar in multe cazuri nu se respecta). Acest guvern este campion la astfel de ‘suntare’ a regulilor bunei guvernari – a adoptat legi de maxima importanta (cum ar fi Codul Civil si Codul Penal) cu angajarea raspunderii in Parlament, anuland etapele si filtrele necesare adoptarii unor legi de buna calitate – etape care, in fond, tin de elementele de baza ale democratiei. S-au dat serii de ordonante de urgenta neconstitutionale s.a.m.d., exemplele sunt numeroase. Se pregateste sa faca la fel (si inca unilateral, doar prin vointa puterii si impotriva opozitiei) cu legea electorala.
Asa ca nu mi se pare in regula sa cream un scandal tocmai intr-unul dintre putinele cazuri in care s-a urmat „due process”. O propunere de lege a fost supusa dezbaterii publice – foate bine, macar de ar face asa cu toate legile (dupa cum cere… legea)! Faptul ca o prevedere din draft-ul legii nu este poate cea mai potrivita nu este o problema atat de grava, in fond asta e si rolul dezbaterii publice: de a detecta eventualele erori si a le indeparta, imbunatatind legea. De ce trebuie pusi la zid cei care au facut propunerea? Ca sa traga concluzia ca data viitoare ar face mai bine sa-si imite colegii de guvern, sarind peste etapa de consultari?
Cu respect.
directia de sport bucuresti • 18 noiembrie 2011, 16:48
minte!
nu este secretar general de un an, este de sase luni! dar voi nu ati verificat?
http://www.anst.gov.ro/personal/Secretar-General/4_26_tefan-cristian-sndulache.html
(aici aveti CV-ul lui)
va dau si ordinul: Prim-ministru
Decizia 21 din 14 februarie 2011 (Decizia 21/2011)
privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detasare, a functiei publice de secretar general al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret de catre domnul Sandulache Stefan-Cristian
Publicat in Monitorul Oficial 113 din 14 februarie 2011 (M. Of. 113/2011)
LegeStart prezinta actul doar in varianta publicata in Monitorul Oficial.
Pentru versiunea consolidata a actului va recomandam sa consultati Indaco LEGE Online.
Textele in format electronic ale actelor normative publicate pe acest site formeaza obiectul dreptului de autor al INDACO SYSTEMS si copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.
Pentru detalii consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.
Avand in vedere Avizul favorabil nr. 874.537 din 10 februarie 2011 al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici pentru exercitarea cu caracter temporar, prin detasare, de catre domnul Sandulache Stefan-Cristian a functiei publice de secretar general al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret,
in temeiul art. 15 lit. e) si art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 19 alin. (1) lit. b), art. 89 alin. (21) si art. 92 alin. (11) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
primul-ministru emite prezenta decizie.
Articol unic. – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei decizii, domnul Sandulache Stefan-Cristian exercita, cu caracter temporar, prin detasare, functia publica de secretar general al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
—————
Secretarul general al Guvernului,
Daniela Nicoleta Andreescu
Bucuresti, 14 februarie 2011.
Nr. 21.
asa publicati voi? tot ce va zice un PD-list….
minte!
Cătălin Tolontan • 18 noiembrie 2011, 16:59
Rational Idealist: e corect ce spuneti, observati va rog ca nu am acuzat nici un moment procedura, e foarte bine ca se dezbate, am si spus asta, ma bucur ca se dezbate
nick • 18 noiembrie 2011, 17:01
Felicitari Domnule Tolontan!!!
Aseara s-a stricat „Antena”. Cred ca si altor telespectatori nu le venea sa creada ca pot sa auda o opinie documentata, echilibrata si de bun simt de la un angajat Intact.
Ati dat o palma dureroasa ziaristilor care credeau ca trebuie sa fi sluga pentru a incasa un salariu decent. Multa bafta in continuare si astept cu nerabdare dezvaluirile promise in legatura cu ” Arena Nationala „
nick • 18 noiembrie 2011, 17:05
Si inca ceva: „e foarte bine ca se dezbate, am si spus asta, ma bucur ca se dezbate” (Tolontan). Ati fost extrem de ironic, poate fara sa vreti, spunand acest lucru la un post unde nu se dezbate nimic, toti „analistii” sustin acelasi punct de vedere.
tdf • 18 noiembrie 2011, 17:28
Salutare!
Si sportivii sunt tot oameni, daca se poate ciuguli ceva , majoritatea o fac (retragere din activitate, revenire).
Cred ca s-ar putea face ceva, totusi. S-ar putea face o statistica pe fiecare disciplina si sex in parte si s-ar stabili varsta medie la care se retrag campionii (adica cei care merita renta viagera).
La fel ca la pensionarea anticipata, retragerea inainte de termen ar putea fi sanctionata. Sanctiunea ar fi in vigoare pana la atingerea varstei standard de retragere.
Si ar mai fi ceva, sa cotribuie la CAS pe durata activitatii sportive cu un cuantum din valoarea castigurilor, asa cum o fac toti salariatii.
Cu stima,
TDF
P.S.
Mai sunt niste monumente in viata – veteranii de razboi – pentru ei nu se poate face nimic? Mai au atat de putin de trait …
Ciury • 18 noiembrie 2011, 17:36
Bravo Cataline. Cu asta mi-ai demonstrat ca esti un jurnalist adevarat cu intrebari taioase si la subiect care sa scoata in evidenta informatia de care ai nevoie si vrei sa oi tranmiti adica esenta ….
Concluzii ca sa ajungi in astfel de pozitie la 30 si ceva de ani este necesar dar nu si suficient sa fii membru PD-L. Cat despre decizii…eu am o teorie , propunerile s efac de catre tineri si deciziile se iau de catre sfatul batranilor cu experienta
donald • 18 noiembrie 2011, 17:39
Sibelius: legea prevede acordarea rentei pentru medaliile (indiferent de metal) castigate la Olimpiada si pentru titlurile mondiale si europene obtinute „numai in probele olimpice”. Asa prevede legea. Asta pentru ca in cadrul fiecarui sport olimpic exista mai multe probe, dar nu toate figureaza si in programul JO.
De exemplu: la canotaj se disputa peste 20 de probe la Mondiale, dar numai 14 la Olimpiada, iar exemplele pot continua cu kaiac-canoe,tir, lupte feminin, box feminin, haltere, ciclism, atletism, tenis de masa si multe altele. Intodeauna concurenta intr-o proba olimpica e mult mai mare fata de celelalte si de aceea e mai greu sa castigi o medalie.
Si inca ceva. Legea chiar se refera la sporturile olimpice pentru ca titlurile castigate la karate, culturism, sah, automobilism, motociclism,golf, skandenberg, fitness, gimnastica aerobica (astea ca si multe altele nu sunt olimpice) nu dau dreptul la renta viagera.
Avem destui sportivi care primesc rente viagere, desi au castigat medalii cu foarte multi ani inainte de a se pune macar problema ca sporturile pe care le-au practicat sa fie primite la Olimpiada. Asta inseamna ca la vremea respectiva sporturile si probele respective nu erau olimpice, asa cum cere legea.
bula • 18 noiembrie 2011, 17:43
de unde l-ati gasit pe asta?
anul trecut am fost la sedinta cu el ….era director la sport bucuresti, nu era secretar general!
http://www.rrp.ro/read.php?cat=diverse&item=331
Tudor • 18 noiembrie 2011, 19:12
@MOROMETE de ce zici asta? Cumva ti-e ciuda ca nu e ideea lui Funeriu? Ti-e ciuda ca nu ai motiv sa-i injuri? Mi se pare un articol bun, impartial. Dar pentru unii, daca nu-i injuri pe pedelisti, inseamna ca esti cu ei. Vai de capul vostru, lichele. Cand s-a auzit prima data de protestul gimnastelor, privirile erau atintite catre ministru, dar cand se zice adevarul, adica de la cine a venit ideea, nu va convine, nu mai aveti pe cine injura. Neam de masochisti ce sunteti voi, preferati ca Guvernul s-o dea mereu in bara, numai ca sa aveti ce carcoti. Niste gunoaie cu mentalitati cretinoide si anti-romanesti.
sohil • 18 noiembrie 2011, 19:40
Nu mi se pare deloc corecta acordarea acestor rente viagere. Din principiu, sunt impotriva asistarii persoanelor sanatoase, care pot munci. Avem o groaza de persoane bolnave care trudesc din greu sa-si procure traiul zilnic, iar noi acordam „pensii” unor fosti sportivi, majoritatea in putere. Aveti idee cati romani zdraveni sunt stipendiati de la buget? Fosti militari, fosti securisti, fosti sportivi, fosti, fosti… De ce nu e asistat social Viorel Turcu, de pilda?
Trebuie initiat un program care sa ajute efectiv fostii sportivi incapabili sa mai munceasca, fiind grav bolnavi. Nu tineri apti de munca. Iar treaba cu „au facut cinste tarii”, cel putin pt. sportivii care au activat dupa ’89, a devenit un slogan ridicol. Au facut sport de performanta pentru ei, pt. prosperitatea lor si a familiilor lor. Chiar si Hagi & co nu veneau la nationala pe gratis, ci aveau intotdeauna grija sa puna pe tapet problema banutilor. Numai ei au muncit din greu?! Sunt satul de populisme si lozinci… Sincer, nu mi se pare deloc inaltator ca roman faptul ca e Bute campion mondial la carat si incasat pumni. Ce sa zic! Sunt extrem de mandru ca-s roman datorita acestui fapt! Mai lasati-ma! Mandria de a fi roman trebuie sa izvorasca din cu totul alte considerente…
Valah • 18 noiembrie 2011, 20:12
Tolo, felicitări ești la ora actuala cel mai bun ziarist portocaliu. Acum când Andreea Pora, Dan Tapalagă, Mircea Marean, Nasul Radu Moraru, etc, au căzut în dizgrația romanilor, dumneavoastră sunteți cel mai bine plasat portocaliu din presa scrisa .
Ati reușit sa scoateți un club obscur ca vinovat în scandalul gimnastelor, cad de fapt tot poporul știe ca Băsescu este de fapt cel care a venit cu ideea nefericita.
Mihai • 18 noiembrie 2011, 20:17
Domnu Tolontan, nu stiu ce te deranjeaza ca niste romani sunt premiati pentru rezultate deosebite care fac cinste tarii. Am vazut ce spuneai aseara la un post de televiziune si am ramas dezamagit. Ca sunt pareri impartite e normal dar sa nu fim de acord ca cei mai buni, indiferent de activitate, sa nu fie incurajati mi se pare ca este in tonul vremurilor noastre. Ne indreptam spre haos.
aldyx • 18 noiembrie 2011, 21:03
Romania castiga din ce in ce mai putine medalii olimpice,mondiale sau europene.Deci fondul de premiere e din ce in ce mai mic.
Copiii de la 4-5 ani incep sa foloseasca computerul in loc sa faca mai multa miscare sau diferite sporturi.
Solutia e simpla in cazul rentei viagere.
Pentru a nu-i face sa se multumeasca cu retragerea de dragul rentei viagere ,ar fi foarte simplu ca sportivii medaliati sa inceapa sa primeasca un salariu lunar marit cu 50 % fata de cat ar avea ei renta in caz de retragere.Ar fi un imbold fantastic pentru multi sportivi.
In felul asta am avea de exemplu gimnaste care ar concura poate ca Oksana Susovitina ,la 36 de ani ,care si acum participa la competiti si chiar ia medalii.
Ar fi bani in plus pt sport dar sumele ar fi insignifiante raportate la alte cheltuieli bugetare.
vali12 • 18 noiembrie 2011, 21:57
Felicitari,domnule Tolontan. Aseara,la antena3 ati aratat cum trebuie sa se comporte un adevarat ziarist. Nu ati aratat nici macar o secunda ca lucrati la un ziar aflat in proprietatea lui Voiculescu.Poate reusiti sa ii invatati si pe colegii d-voastra de la antena 3 ce inseamna verticalitatea si obiectivitatea.
criticul • 18 noiembrie 2011, 22:16
Carevasazica s-au trezit oamenii astia din lumea sportului de la Botosani si Suceava,de la niste cluburi fara performanta,fara sectie de gimnastica,sa faca propunerea asta ca sportivii sa primeasca renta viagera dupa varsta de 30 de ani.Toti sunt,,no name”-uri,pedelisti ordinari,la fel si cluburile alea,sunt cluburi de 2 bani.Ce sa zicem atunci de patronul lui F.C.Botosani,un club egal cu zero in fotbalul romanesc,care in sedinta aia de pomina a C.Ex.-ului F.R.F.a votat dezafilierea echipei Universitatii Craiova,un nume in fotbalul si sportul romanesc(echipa cu care tin de foarte de multi ani)?Asta-i Romania,tara unde niste ordinari decid soarta unor valori,indiferent de domeniul in care sunt,doar pentru faptul c-au temporar,,painea si cutitul”in mana!Vai si amar de noi si de tara asta!
dorel • 18 noiembrie 2011, 22:31
Domnule Tolontan, eu cred ca o rezolvare eleganta ar fi sa platim renta viajera chiar de a doua zi dupa ce un sportiv a devenit campion mondial sau olimpic, indiferent daca acesta continua activitatea sau se retrage. Este modul in care societatea recunoaste si pretuieste sacrificiile facute de acesti oameni care au platit performanta cu sanatate, tinerete, renuntari dureroase si multe alte lucruri care insumate inseamna PRETUL PERFORMANTEI. Eu sunt unul din cei care cunoaste bine acest pret…De asemenea, in acest mod dispare si tentatia de a te lasa de sport pentru cistiga renta, ba dimpotriva, aceasta devine un stimulent pentru ca multi vor dori s-o majoreze prin noi performante.
crocodilul satul • 18 noiembrie 2011, 23:16
Da’ un olimpic la matematica ce renta viagera primeste?
tudor • 19 noiembrie 2011, 4:01
A fost bine la Gadea,presupun?
tudor • 19 noiembrie 2011, 4:08
Pentru Criticul : Tu la ce varsta te pensionezi si ce renta viagera vei avea? Sau vei avea doar pensie,fara 750 la suta sporuri ca si „revolutionarii” si alti eroi ai patriei? Respect pentru olimpicii nostri,dar ti se pare normal sa prinzi ca a 5-a rezerva o olimpiada(oricum BRAVO),sa te retragi la 19 ani din campul muncii si apoi 60 de ani sa pretinzi o renta destul de bunicica din bani publici? Mie nu. B.a.s.e e de vina,clar.