UPDATE: Deși chiar Mariana Bitang a declarat în emisiunea de la A3 că a fost pentru fixarea unui prag de vîrstă, îmi îndeplinesc promisiunea și ofer un facsimil din ceea ce ne-a spus chiar nouă, la Gazetă, Octavian Belu în 30 decembrie 2006, chiar cînd a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Sport. Octavian Belu a declarat atunci că va milita pentru introducerea unui prag de vîrstă ca să nu se mai retragă gimnastele devreme.
vineri, 18 noiembrie 2011, 12:47
UPDATE: Deși chiar Mariana Bitang a declarat în emisiunea de la A3 că a fost pentru fixarea unui prag de vîrstă, îmi îndeplinesc promisiunea și ofer un facsimil din ceea ce ne-a spus chiar nouă, la Gazetă, Octavian Belu în 30 decembrie 2006, chiar cînd a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Sport. Octavian Belu a declarat atunci că va milita pentru introducerea unui prag de vîrstă ca să nu se mai retragă gimnastele devreme.
Era doar o repetare a ideilor susținute de ei încă din 2004. Tot Belu a fost în 2006 primul care a adus în discuție modelul Ungariei, care are un prag de vîrstă de 35 de ani. Repet, nu e nimic greșit în faptul că Belu și Bitang au fost avocații introducerii unui barem de vîrstă, opinia celor mai titrați antrenori din lume este extem de valoroasă pentru o temă publică, vreau doar să fie clar că, atunci cînd am amintit că ei au pledat pro barem, am relatat exact.
Dacă asta este o furtună perfectă, ochiul ei se găseşte acolo unde nu se aşteaptă nimeni. La Botoşani. Dar întîi facem un popas pe strada bucureșteană Vasile Conta, sediul istoric al sportului românesc.
Omul care a coordonat comisia de schimbare a Legii Sportului se numeşte Ştefan Cristian Săndulache. De un an ocupă poziţia de secretar general al ANST. Are 34 de ani, a fost antrenor de baschet şi asistent la Facultatea de Educaţie Fizică de la „Spiru Haret”.
Bărbatul solid, cu un sacou maro care nu-şi ascunde uşoara nervozitate, porneşte cu maşina către „lansarea bazei sportive a şcolii 190 din Berceni”. Noroc cu traficul Bucureştiului, care blochează străduţele mici dinspre Inter. Avem timp să vorbim chiar în mașina lui.
Săndulache e un pic deranjat, conştient că propunerea cu ridicarea la 30 de ani a vîrstei de la care curge renta viageră a sportivilor a venit dinspre comisia condusă de el. O tulburare pe care o exprimă prin murmurul „toată lumea vrea scandal, m-am bucurat că la Gazetă căutaţi totuşi informaţia”.
– De cînd coordonaţi această comisie de schimbare a legii?
– De anul trecut. Din februarie 2010, de cînd am fost numit secretar general de către doamna Melinte. Dar a fost o decizie colectivă. Am lucrat ca o echipă şi ceea ce a rezultat e o propunere. Vreme de o lună am supus-o dezbaterii publice, pînă pe 24 noiembrie.
– Cîţi oameni fac parte din comisie?
– 12.
– Şi cum v-a venit ideea.
– Staţi aşa. Ideea a venit din ţară. De la Suceava sau de la Botoşani nu-mi aduc acum aminte exact. Încă din 2010 noi ne-am gîndit să modificăm Legea Sportului. Am cerut propuneri de la federaţii, de la cluburi, de la direcţiile judeţene. N-au venit foarte multe, vă mărturisesc. Trebuia să facem proiectul în mai, dar l-am prelungit pînă în noiembrie, tocmai pentru că n-au fost propuneri. Au fost doar două legate de existenţa unei limite de vîrstă, din Suceava şi Botoşani. Unii au spus 25, alţii 30, nu mai ştiu exact care, există în hîrtii.
– Şi după ce aţi primit propunerile?
– Ne-am întîlnit în comisie, l-am redactat şi l-am pus pe site. Acum aşteptăm reacţii de la federaţii, de la domnişoarele gimnaste, dacă vor să facă.
– Înainte de a fi secretar general la ANST ce poziţie aţi ocupat?
– Am fost un an şeful direcţiei de Sport Bucureşti.
– Aţi fost membru PD-L?
– Vreţi neapărat să apară şi asta în discuţie? Acum nu mai sînt pentru că sînt înalt funcţionar public. Da, am fost membru.
– Din ce an?
– Păi simpatizant sînt demult. Membru am devenit în 2009.
– Înainte de a deveni şef al sportului la Bucureşti?
– Da.
– În privinţa proiectului ce veţi face în continuare?
– Aşteptăm observaţiile pe proiect, apoi mai facem înainte de 1 decembrie o şedinţă a comisiei şi abia după aceea înaintăm proiectul la minister. Dînşii sînt iniţiatorii, nu autoritatea.
„Noi nu avem secţie de gimnastică, da, poate că gimnastele merită o excepţie „
Telefon la Clubul Sportiv Botoşani. Directorul Andrei Amos, 44 de ani, fost profesor de sport, răspunde fără ezitări.
– Dumneavoastră aţi propus apariţia limitei de vîrstă pentru renta viageră în noua lege a sportului?
– Da, clubul nostru a trimis propunerea scrisă la Bucureşti.
– Şi ce limită aţi propus?
– 30 de ani!
– Ştiţi că de aici s-au stîrnit protestele gimnastelor şi ameninţările că nu mai merg la Londra?
– Au mai făcut probabil şi alţii propunerea.
– Nu, doar dumneavoastră aţi mers pe 30. Voi verifica şi la Suceava, dar aşa cred acum.
Directorul tace. E surprins. Realizează că a lansat o temă naţională. E o blîndă revanşă a unui club din nord-estul extrem al ţării, unde 145 de sportivi legitimaţi şi 21 de antrenori, medici, funcţionari „şi personalul de la cantină”, fac sport într-o tăcere asurzitoare.
– Cum aţi gîndit?
– M-am consultat cu antrenorii de la haltere, canotaj şi box. Acestea sînt secţiile noastre, plus atletism şi lupte greco-romane. Şi am zis că e în interesul sportivilor să rămînă cît mai mult în activitate şi e şi în interesul cluburilor şi al sportului în general. Eu apreciez că ziarul a avut o poziţie echilibrată în chestiunea asta. Trebuie să spună cineva că se investeşte mult în aceşti sportivi şi e normal să încercăm să-i ţinem cît mai mult în activitate!
– Dar în cazul gimnastelor?
– Noi n-avem secţie de gimnastică şi, recunosc, nu ne-am gîndit la asta. Dar se poate rectifica oricînd. La fete, într-adevăr, 30 de ani e cam mult.
– După toate discuţiile, v-aţi menţine propunerea?
– Da, sigur. Păi, totuşi, au fost foarte mulţi antrenori care au cerut asta de-a lungul anilor, unii dintre ei foarte cunoscuţi, de la Bucureşti.
– Aş vrea să vă mai întreb ceva. De doi ani urmărim chestia politizării în sport. Multe funcţii au fost ocupate cu recomandări politice. Dumneavoastră sînteţi membru de partid?
– Da, sînt membru PD-L. Întîi am fost membru PNL, apoi am trecut la PD-L, în 2007. La noi, la Botoşani, s-a trecut în masă la PD-L.
Suceava: „Noi am propus 25 de ani”
Cezar Moscaliuc, 36 de ani, şeful DJTS Suceava, este al doilea om care a semnat o propunere de instituire a unui prag de vîrstă. „Am propus 25 de ani pentru că, pînă la această vîrstă, sportivii pot fi integraţi şi într-o formă de învăţămînt şi au aşadar o protecţie socială”. A urmărit dezbaterea şi 25 de ani i se pare corect. Îşi menţine propunerea. Dintre cei doi interlocutori de azi, şeful de la Suceava este singurul care susţine că nu a fost membrul nici unui partid. Fost campion naţional la nataţie, Moscaliuc continuă să antreneze la CSŞ 3 Suceava.
Bitang: „Rentele au făcut şi bine şi rău”
Mariana Bitang a intervenit joi seara la „Sinteza Zilei”, pe Antena 3. Ea a spus că a susţinut de-a lungul timpului introducerea unei limite de vîrstă de la care să se încaseze rentele, dar că nu a propus niciodată concret vîrsta de 30 de ani. „Rentele au făcut şi bine şi rău”, a spus Bitang, dînd exemplu momentul de după Olimpiada de la Atena din 2004, atunci „cînd gimnastele tinere s-a lăsat doar ca să ia rente” şi a spus, că din perspectiva ei, ar trebui modificate în lege şi alte lucruri, „astfel încît să existe o mai corectă recompensă, pentru că acum e suficient să iei o medalie şi eşti foarte aproape ca bani de o sportivă care are zeci de medalii”.
Mircea • 19 noiembrie 2011, 11:34
O mare prostie!!La rusi devin pensionari la varsta de pensionare,asa este corect!!Sa fim seriosi cu 30 de ani;de ce nu 18..!!
Si pentru ce??Pentru interesul lor personal.Lacrimi,emotii…sa fim seriosi.!!Furt ordinar si nesimtit,cum sunt foarte multi„Sportivi””
Traiasca hotia romano-balcanica!!
misu • 19 noiembrie 2011, 16:02
Daca privim cu atentie observam ca in momentul actual nu maqi avem sportivi amatori . Poate dimineata in parcuri mai alearga cativa temerari. Majoritatea sunt profesionisti si este evident ca nu o fac pentru un pachet de biscuiti si un cico . Din veniturile pe care le atrag , ei personal sau cei care ii platesc trebuie sa plateasca asigurari pt. pensie .Nu mai vorbesc ca pt. medalii primesc si prime destul de grase . E de neimaginat ca o sportiva care la 16 ani a luat o medalie olimpica la natatie iar la 20 de ani fiind intrebata cu ce se ocupa sa spuna ca e pensionara .
Adrian Vasile • 19 noiembrie 2011, 16:29
Oare de ce vor sportivii sa beneficieze de renta imediat ce obtin un rezultat bun? Simplu: pentru ca nu sunt renumerati cum trebuie intre Olimpiade.
Iar pana cand sportul romanesc este condus(?) de fosti asistenti de la Spiru Haret (institutie de facut bani pentru unii…), si de alti analfabeti, precum Doina Melinte, sa nu ne mire faptul ca de la Londra vom veni acasa fara aur….
dan • 20 noiembrie 2011, 9:04
Este bine ca se dezbate si isi spun cat mai multi oameni parerea.
Sportivii de performanta trebuiesc motivati sa stea cat mai mult in activitate cand au ajuns la valoare recunoscuta pentru a reprezenta Romania la marile competitii mondiale si europene.
Nu am inteles de ce se face discriminare intre sportivi. De ce s-a propus la art 64 – (b) 50% ,, pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene ,,
De ce numai medalia de aur?
Credeti ca medalia de argint si cea de bronz la mondiale sau europene este nesemnificativa? Cati se pot lauda ca au fost pe locul doi in lume? In cate domenii?
Si asa legea este destul de stransa numai cu medaliile de aur, argint si bronz la JO si aur la mondiale, aur la europene?
Stiti ca sunt f multi care au muncit poate 20 ani si au reusit doar o medalie de argint la europene pentru care nu primesc renta?
Legea trebuia sa acorde rente pentru medaliile de aur,argint si bronz la JO, Campionate Mondiale si Campionate Europene!!!
Cred ca sportivii ar fi mult mai motivati sa castige cat mai multe medalii la marile competitii mondiale si europene.
don • 20 noiembrie 2011, 20:55
Nu stiu in cate tari exista asemenea sisteme aberante de premiere ,pensionare la 16.17,ani .Dar acesti sportivi nu fac si altceva in viata din afara sportului ,doar nu fac 24 din 24 sport!Normal ar trebui recompensati cu sume mari pentru fiecare medalie importanta si nu o asemenea gogomanie cu pensionari din adolescenta.Ce ma irita cel mai tare este vechementa si agresivitatea in care reactioneaza cand cineva incearca sa induca o normalitate gen revolutionarii care au pensii de 2200 ron lunar alta categorie de trantori care paraziteaza statul roman de 22 de ani iar unii care au fost raniti sau au pierdut pe cineva in 1989 nu au primit un leu.Aceasta forma de premiere idioata de rente pentru tineri pensionari ar trebui aplicate dupa 40,50 de ani cand varsta poate nu le mai permite sa se intretina singuri.
Dany • 23 noiembrie 2011, 17:20
Eu sunt de acord cu aceste rente pentru ca ele vin ca si o multumire pentru succesul acestor sportivi care nu se pot bucura de o jucarie in copilarie pentru ca stau toata ziua in sala de antrenamente,nu pot manca o prajitura pentru ca sunt permannet la regim…