Șefa de de la ANRMAP explică de ce a certificat achiziția lui Ridzi ca legală, aceasta devenind între timp obiectul unui amplu proces de corupție
vineri, 3 iunie 2011, 1:00
Șefa de de la ANRMAP explică de ce a certificat achiziția lui Ridzi ca legală, aceasta devenind între timp obiectul unui amplu proces de corupție
În birou la Cristina Trăilă. E vineri și președinta ANRMAP afișează un stil smart business. Respiră dezinvoltură prin toți porii tinereții de 35 de ani. Ea este femeia care a apărat-o necondiționat pe Monica Ridzi. Fostul ministru a fluturat permanent raportul de control al ANRMAP, potrivit căreia banii sportului ar fi fost atribuiți legal.
După apariția dosarului DNA, lucrurile s-au complicat pentru Trăilă. Oameni din instituția sa au contribuit, conform mailurilor interceptate de DNA, cu sfaturi scrise la redactarea actelor din MTS, acte despre care procurorii anticorupție spun că sînt false. După sfaturi a venit și raportul semnat de Trăilă care a albit-o pe Ridzi. Albire inutilă, la cum au curs evenimentele. „Nu s-a complicat deloc situația”, contrează Trăilă. „Cazul 2 Mai a fost doar o experiență nefericită”. Conform DNA, nefericirea a costat bugetul sportului – 600.000 de euro.
– Ați fost numită șefă aici la începutul lui 2009. A fost prima funcție publică?
– Da. Veneam din avocatură.
– Și nu v-ați frisonat un pic? Urma să conduceți instituția care reglementează și monitorizează cheltuirea a peste 10% din PIB.
(E amabilă și așa amabilă cum e nu înțelege sensul întrebării)
– Vreau să spun dacă n-ați simțit teamă sau emoție cu toată răspunderea pe care v-o luați? Urma să vegheați achizițiile publice din România.
– Nu, n-am avut nici un frison. De aceea am și intrat în politică. Am reformat această instituție.
– Ce e important pentru dumneavoastră în viață?
– În nici un caz funcția. Funcția e doar un mijloc. Importante sînt principiile!
– Și care sînt acestea?
– Dreptatea și adevărul. Și binele, care e uitat în România.
Inima achizițiilor publice din România
(În birou apare și Octavian Constantinescu, omul care i-a ajutat pe cei din MTS în cazul Ridzi. Din acest moment interviul e făcut cu două persoane. Trei, dacă o socotim și pe purtătoarea de cuvînt. Nu e, însă, un efort jurnalistic prea mare. Cele trei voci sînt sincronizate, culante și neclătinate)
– Vi-l prezint pe domnul Constantinescu. Este inima ANRMAP.
– De cît timp lucrați în ANRMAP?
(Constantinescu e și el relaxat)
– De la fondare, din 2005.
– Și înainte?
– Am lucrat tot în achiziții, în Ministerul de Finanțe.
(Intervine Trăilă)
– De fapt, domnul Constantinescu lucrează de 30 de ani în achiziții publice, încă înainte de 1989! E cel mai vechi expert în achiziții publice pe care îl avem. Toată lumea îl respectă.
„Cît durează să angajezi un folkist?”
– Domnule Constantinescu, după 30 de ani de achiziții, publice cum spune doamna Trăilă, nu ați realizat că procedura de achiziție de la MTS era în neregulă?
– Nu, absolut deloc. De ce?
– Pentru că pe 26 aprilie 2009 dumneavoastră le dădeați sfaturi privitoare la nota de fundamentare și la caietele de sarcini pentru un eveniment național care urma să se deruleze pe 2 mai 2009. Adică cinci zile mai târziu!
– Și ce e în neregulă în asta?
(E rîndul ziaristului să nu înțeleagă)
– Cum ce e în neregulă? Dumneavoastră i-ați sfătuit luni cum să facă notele de fundamentare pentru evenimentul care urma să se deruleze vineri! Cînd să facă studiul de piață, cînd să caute firmele, cînd să semneze contractele și cînd să organizeze totul în 5 zile?! Numai tipărirea bannerelor ar fi durat cîteva zile!
(Constantinescu e imperturbabil. Îi vine o idee)
– Păi, cît durează să angajezi un folkist?
(Intervine Trăilă)
– A fost un eveniment organizat în regim de excepție. (O completează directorul ei) Se mai întîmplă uneori să fie făcute rapid. Haideți, domnule Tolontan, dumneavoastră n-ați organizat un eveniment de pe o zi pe alta? Deci nu aveam de unde să știu.
– Stați! Vorbim de un eveniment organizat în 40 de județe. Cum să nu vi se pară suspect că ei încă mai lucrau la actele preliminarii în săptămîna evenimentului?!
„Am respectat legea”
(Discuția e blocată în acest punct. Trag cu ochiul la rucsacul aflat la doi metri. Dacă o să cad de perplexitate o să-i rog pe ei să-mi dea un betablocant. La cît de calmi sînt, se vor descurca)
– Bine, deci înainte nu vi s-a părut nimic suspect. Am consemnat. Dar, după eveniment, ANRMAP a controlat aceste acte. Ele erau modificate exact cum le-ați sugerat, dar erau antedatate! Primiseră date și cu o lună înainte de discuția cu dumneavoastră!
– Controlul l-au făcut doi inspectori care nu știau de recomandările anterioare ale noastre către MTS. Ei n-au avut cu ce compara. (Răspuns venit simultan de la Trăilă și Constantinescu)
– De acord, dar apoi a început scandalul.
(Constantinescu aprobă, ușor, din cap)
– Așa e. Și, mai tîrziu, am mers la DNA.
– Asta în 2010! Dar ce ați făcut în vara lui 2009? Deci dumneavoastră oferiți consultanță, apoi ANRMAP constată că actele sînt legale și, cu tot scandalul, nu aveți curiozitatea să vedeți ce au controlat colegii dumneavoastră.V-ați fi prins imediat că sînt acte false.
(Trăilă îl ajută)
– Și ce putea să facă dacă realiza asta?
– Să reclame Corpului de Control sau procurorilor. Nu așa e legea?
(Preia Constantinescu)
– Așa e legea. Dar am respectat legea și o cunosc bine, credeți-mă! (Sînt absolut convins că nu minte. O știe ca pe apă)
Desenul
(Fac o schemă. Poate ne lămurim așa)
– Uitați, Paul Diaconu v-a trimis „documentul A” pe 24 aprilie. I-ați dat sugestii pe 27 aprilie, din care a rezultat „documentul A1” antedatat de MTS cu data de 10 aprilie. Asta ați fi realizat imediat dacă vă uitați pe dosarul făcut de colegii dumneavoastră de la control.
(Trăilă se înclină discret peste masă ca să vadă desenul de rahat pe care l-am făcut)
– Da, acum înțeleg. Și cu ce am greșit noi?
(„Mmmmmm… Ooooooo… Eu sînt mic, tu fă-mă mare / Eu sînt slab, tu fă-mă tare…. mmmm…” E clar, voi muri de inimă aici, în clădirea asta de lîngă Gara de Nord, cu traficul din jur mi se împute hoitul)
Discuția se încheie cu strîngeri de mînă. Cînd mă ridic, sînt gata să cad peste televizor. „Scuze, era să vi-l stric. Ați fi trebui să cumpărați altul. Cîte miliarde de euro reprezintă pe an achizițiile și investițiile publice?”. „Cam 20 de miliarde de euro! Sînt vreo 150.000 de achiziții pe an, făcute de aproximativ 18.000 de instituții publice, care sînt controlate de 18 inspectori ANRMAP”, sintetizează Trăilă. E resemnată și zîmbitoare în același timp. Se poate.
Leo • 3 iunie 2011, 13:28
Genial!
Daca te-ai apuca sa scrii carti in care din imaginatie sa ai dialoguri ca asta ai fi nominalizat la Booker Prize!
ion • 3 iunie 2011, 13:44
parca ar fi un film de woody allen. :))
Doru • 3 iunie 2011, 14:02
@leo
Citind articolul, în special „trăirile” din paranteze, ma gândeam la acelaşi lucru: [Q] Cum ar „arăta” o nuvelă, un roman (poate) scris de Cătălin Tolontan !? [A] Bun de citit!
@tolo
Succes în demersul tău jurnalistic.
… pe ei, pe ei, pe mama lor.
nechezol • 3 iunie 2011, 14:03
Daca in Romania politicienii ar apara banul public, atunci tara nu ar arata cum arata acum. Ar arata macar ca Ungaria. Suntem ceea ce suntem. Si ne suparam atunci cand Europa civilizata ne arata cu degetul. Suntem jegosii Europei. Iar politicienii romani sunt escroci patenti. Legile nu ii pot ataca.
Bogdan • 3 iunie 2011, 14:06
Dar eu cred ca ei au dreptate in felul lor, ce e prima oara cand se intampla asa? asta se face tot timpul, nu e un caz special aici.
nea Tavi • 3 iunie 2011, 14:18
Batranul nea Tavi Constantinescu loveste din nou. Nici acum nu s-a potolit, e in mare prietenie cu Duta de la CNAS.
Popescu Paul • 3 iunie 2011, 15:06
Chiar nu se poate face dreptate în țara asta???!!!
„Pacat” de efortul depus de dumneavoastra. Spun „pacat” pentru ca am ajuns cu totii sa nu ne mai intereseze faradelegile lor si sa ne multumim sa zicem ca nu se poate face nimic bun.
Steaua1986forever • 3 iunie 2011, 18:35
Mai „draga Tolo”, tu chiar nu intelegi ca exista ZERO public interesat de Ridzi asta a ta? Tu chiar nu intelegi ca esti ridicol cu aceasta „campanie” care nu se mai termina ? De ce nu te duci sa cauti „pestii mari” care dau ZILNIC tunuri de milioane de euro….si dai in pitzipoanca asta de 3 lei spaga? Pe bune, esti obositor cu ea. De ce nu sari pe Videanu/Berceanu si alti „grei” ?
Cătălin Tolontan • 3 iunie 2011, 18:42
Steaua1986forever: nu, nu inteleg ca e zero interes public. Si nici nu cred. Sigur ca un proces plictisitor nu e ca divortul lui Iri si Moni. Fiecare alege ce vrea.
victor L • 3 iunie 2011, 19:09
dle Tolontan,
gata, Ridzi a ajuns la DNA.
In fotbal chiar nu gasiti nicio neregula?
Greuceanu • 3 iunie 2011, 19:29
@Steaua1986forever
In primul rand, nu-i treaba lui Tolo sa sara pe Videanu/Berceanu si in al doilea, nu vezi cat ii ia sa rezolve o pitzipoaca + acolitii?
cezar prusac • 3 iunie 2011, 19:45
personal mi se pare ca te lupti cu morile de vant – asta nu inseamna ca nu trebuie sa te lupti si cu siguranta coana Ridzi nu e un peste mic cum sugereaza @Steaua1986forever – suma de bani e mica dar „pestele” e destul de mare si cu bataie lunga (sa ne amintim cine-a mai participat la acele manifestari de ziua tineretului).
o multumire personala este si faptul ca te incapatzanezi sa lasi acest subiect dat uitarii – vorba reclamei keep going! va avea un final (si nu mai e mult pana atunci 2012 e aproape si aceasta duduie nu va mai beneficia de nimic doar de suportul gastii numit PDL – e cam putin) sa speram unul cu mai multe efecte – Ridzi e doar persoana care a semnat – nu e beneficiarul – EBA e unul din beneficiari si mai e si madam udrea care a prins ceva din ceea ce a facut madam ridzi.
toate aceste persoane merita sa ramana dupa gratii mult timp – si asta doar pentru acel nefericit 2 mai … ca mai au si altele in spate e o alta discutie.
repet ma bucur ca nu ai dat uitarii acelei infractiuni in schimb imi este frica ca vor reusi sa o scoata basma curata pana in 2012 cand nu vor mai avea parghiile necesare pentru ai „ocroti”.
sa speram ca de data asta gresesc si ca cel putin duduia Ridzi va fi pedepsita PENAL.
Doru • 3 iunie 2011, 20:20
Da, Cătălin! eşti ziarist sportiv. O investigaţie asupra „deranjului” cu licenţierea cluburilor din Liga 1 ar fi mai mult decât bine venită. Mai ales că ăştia tot invocă confidenţialitatea documentelor.
mieusa • 3 iunie 2011, 20:49
Cazul Ridzi ar fi trebuit sa ia fata oricarui alt subiect. Din pacate a fost „rapit” de o persoana total nepregatita.Ce face el seamana cu: Pai cum tovarase?.
antiqueman • 4 iunie 2011, 4:25
Catalin Tolontan,pt. urmatorii 20 de ani asta ar trebui sa ne fie imnul national:Valeriu Sterian — Amintire cu haiduci….mama lor de nehaliti si dinupaturici ce sunt!
tipbv • 4 iunie 2011, 8:13
Bravo Tolo ! Da cu patinuarul de la brasov ce se mai aude, ca astia mai fac unul pe aici. Am auzit ca la bucuresti se darama patinuarul. Astia sunt nebuni
Scorpio • 4 iunie 2011, 8:32
Pana in panzele albe, asa trebuie procedat. Bravo Tolo!!!
Cei care spun ca nu exista interes public sa vorbeasca doar pentru ei.
manos • 4 iunie 2011, 11:00
cum e posibil sa monitorizeze achizitiile publice din Romania o femeie care a fost numita politic de partidul portocaliu. A zis ca a intrat in politica:)) bine a zis ca face politica si la ANRMAP, dar POLITICA CUI?!!! politica dictatorului care se uita crucis si cu chelie,mi-e si frica sa-i mai spun numele ca asta cu ai lui sunt diabolici.
E din ce in ce mai rau in Romania noastra pe care o meritam.
Shoric • 7 septembrie 2011, 13:19
am citit eu bine ?? dl. Constantinescu lucreaza in ministere la „achizitii publice” de pe vremea lu` Ceasca ??
oare nu este „buba” chiar la acesti „sobolani” care supravietuiesc tuturor regimurilor politice , se schimba ministrii dar „sobolanii” raman , si ei tot rod … si rod , si fac pui …muulti !!! care sunt si ei pofticiosi ..