Adevărul e primul lucru pe care cetăţeanul are dreptul să-l aştepte de la jurnalist. Şi omul va găsi că adevărul e incomod, că adevărul îl provoacă, că adevărul îl face să reacţioneze. Îl va citi şi-l va recunoaşte.
miercuri, 5 ianuarie 2011, 1:41
Adevărul e primul lucru pe care cetăţeanul are dreptul să-l aştepte de la jurnalist. Şi omul va găsi că adevărul e incomod, că adevărul îl provoacă, că adevărul îl face să reacţioneze. Îl va citi şi-l va recunoaşte.
Adevărul e că România nu va mai avea, din vara lui 2012, echipă direct în grupele Champions League. Cum s-a ajuns aici? În clasamentul ultimilor cinci ani de cupe europene, inclusiv această ediţie, care pentru noi e terminată, am punctat modest. Nici o trupă românească nu depăşeşte genunchiul broaştei, dar există o diferenţă importantă între Bucureşti, care a adunat 64% din totalul punctelor, şi Provincie, care a colecţionat 36%.
Acesta e adevărul! Dacă împărţim ultimul deceniu în două perioade egale, în primii cinci ani am adunat capital ca să intrăm direct în grupele Ligii, cu Bucureştiul strîngînd 97% din puncte şi Oţelul Galaţi şi CFR strecurînd în buzunarul ţării restul de 3%.
Apoi, după ce am ajuns acolo, am mers prost. Şi în UCL, şi în Europa League, granzii Steaua, Dinamo şi Rapid şi-au făcut treaba cît au putut. De pildă, colegul meu Dan Udrea a descoperit că Dinamo, despre care se crede că este antimodelul european, reprezintă, alături de Steaua, singura echipă care a adus puncte României în fiecare dintre ultimii cinci ani! De altfel, Steaua şi Dinamo ocupă primele două locuri ale contribuabililor fotbalului în ultimul deceniu.
Rapid soseşte pe locul 4, după CFR, dar cele 14 puncte europene ale giuleştenilor sînt toate transpirate pe teren, în timp ce clujenii au adunat 8 puncte din oficiu şi 9 din joc. Atenţie, vorbim despre punctele calculate în clasamentul UEFA, nu de punctele clasice!
Provincia a făcut un mare bine fotbalului nostru scuturînd monopolul Capitalei. Era contraproductiv sportiv şi era pur şi simplu plictisitor ca titlul să se plimbe pe linia tramvaiului 41 sau să ia metroul pînă în „Ştefan cel Mare”. Dar adevărul e că CFR, Urziceni, Timişoara, Vaslui şi Oţelul n-au străpuns la fel în Europa şi acesta este unul dintre motivele pentru care toată lumea fierbe de încordare în această iarnă, gîndindu-se că pînă în vară se va juca ultimul pot de 15 milioane de euro, ultimul şi cel mai sumbru!, adus de calificarea expresă în grupele Champione League.
Evident, soluţia nu este reîntoarcerea, oricum imposibilă, la dominaţia Capitalei, ci respectul pînă la capăt pentru performanţă al echipelor, concept care nu se opreşte la graniţă, aşteptînd o intrare iluzorie în zona Schengen.
RNGade • 5 ianuarie 2011, 4:18
Tolontane, m-ai provocat deci reactionez:
1. esti pro-steaua,(c.m.d.a.)
2. niciuna dintre adunaturile…pardon! echipele romanesti n-are ce cauta in vreo competitie europeana!
Zici ca solutia e respectul?!…Respect pentru ce? Pentru nimic??…Sau poate consideri ca-i vreo mare branza (ca sa mentin aria de interes a stapanului tau…)o calificare in optimi??? Si aia in functie de „jocul rezultatelor” asa cum va place voua sa va camuflati manelismul gandirii si lipsa de profesionalism??…
Aceste sleahte de jucatori (am zis jucatori si nu fotbalisti…)pe care voi le ridicati la rang de „echipe” au exact respectul pe care si l-au castigat! Impreuna cu Maritii Lor Conducatori…
yaya • 5 ianuarie 2011, 4:31
Da, a fost plictisitor cu campioane bucurestene dar e evident ca reteta CFR, Unirea, CFR, Otelul e de-a dreptul incomoda ptr voi chiar daca deloc plictisitoare. Sunt convins ca daca inchideti ochii ptr o secunda si va ganditi cine ati vrea sa devina campioana in vara, aceea echipa e din Bucuresti si nu e Rapid. Eu, daca fac acelasi exercitiu pot spune ca as vrea sa castige CFR, Vaslui, Rapid sau Otelul. Cu sinceritate si cu ochii deschisi.
Supporter • 5 ianuarie 2011, 4:35
In mod normal urnele ar trebui stabilite cu 2 saptamani inaintea trageri la sorti si o mai mare pondere ar trebui sa aiba coeficientul echipei, nu al tarii.
motanul incaltat • 5 ianuarie 2011, 7:08
Sa va povestesc ceva:in urma cu 2 sezoane,Craiova trebuia sa ia un punct din ultimele 3 partide—a pierdut la Buzau,INTENTIONAT cu STEAUA si FFFFF INTENTIONAT cu Vasluiul…Era ceva impus de sus,datorita prostiilor financiare facute de Mititelu…Povestea o stie toata lumea:Craiova primea licenta dar nu mergea in EUROPA.Ce judecata e asta…Se numeste democratie sau cum…Pt.fotbal trebuia sa nu primeasca Licenta daca era gasita vinovata si sa joace anul urmator in B dar anul respectiv trebuia sa joace in Europa…S-a dus insa Vasluiul si s-a facut de ris.Poate si Craiova se facea de ras dar era dreptul ei si n-o sa stim niciodata.Asta e Fotbalul Romanesc-o mocirla in care unii ce se cred smecherii impun regulile jocului.De asta o sa ajungem in curind pe locul 75 iar in Europa dupa 20 de tururi preliminare…
ilpadrino • 5 ianuarie 2011, 8:27
toate tarile din lumea a doua a fotbalului la nivel de club, care au avut la un anumit moment doua echipe in cl, au avut ulterior o cadere in clasamentul coeficientilor. nici Romania nu face exceptie.
george • 5 ianuarie 2011, 8:35
nu era o analiza care trebuia „descoperita”, era o evidenta, numai ca in jurnalismul romanes, mai ales cel televizat, se merge dupa ureche, „steaua si rapid au facut punctele”…asta a fost fraza la moda a ultimilor ani, uitandu-se cat de simplu e sa faci o analiza lucida …trebuie un subiect adus pe coperta ziarului pentru a restabili o evidenta de bun simt STEAUA SI DINAMO au adus punctele
un microbist • 5 ianuarie 2011, 8:40
respect din partea suporterilor cfr-ului ? cititi mai bine comentariile de la articolul lui udrea si veti vedea cat respet au putinii suporterei ai cfr, fata de presa, steaua si rapid. ZERO !! apoi vedei declaratia lui paszkany si…ce sa ne mai miram ca suporterii cred ca li se cuvine totul si nu datoreaza nimic.
starchild • 5 ianuarie 2011, 9:16
Cluburile din ‘provincie’ nu au mentalitate de cupele europene; ele au exploatat doar o oportunitate financiara care s-a prezentat Romaniei dupa ce Steaua, Rapid si Dinamo au dus Liga 1 in top 10 (2001-2006) … Observ ca presa romaneasca se afla sub impresia ca cluburile se creaza peste noapte, seara esti il L2/3, iar dimineata te trezesti in CL. Cu toate ‘pacatele’ pe care le au, sau daca nu le au, le inventati voi, cluburile din Bucuresti au supravietuit mai mult de jumatate de secol, strabatand regimuri politice si economice si mentinand un nivel de performanta ridicat si un brand european, tinandu-si fanii din multe generatii, INTERESATI. Asta este adevarata incercare a unui club de fotbal, ‘the road of ages’. Oportunisti gen CFR, Urziceni, Vaslui, pe care ii fluturati voi acum, se pot considera norocosi daca vor rezista macar un deceniu la acest nivel, daca vor rezista macar unei singure schimbari de generatie fotbalistice fara o excursie prelungita prin liga 2. Performanta in Liga 1, pe baza de steroizi si alte stimulente, asta e relativ simplu de realizat, mai ales atunci cand nu te controleaza nimeni si nu te trage nimeni la raspundere … Daca as fi ziarist de investigatie, as investiga putin ce au facut CFR si Urziceni cu zecile de milioane de euro pe care le-au incasat de la UEFA ca si ‘compensatie’ pentru accesul direct de care au avut parte. Au re-investit acesti bani in circuitul fotbalistic, sau i-au scos din acest circuit, diminuand valoare neta a fotbalului romanesc? Oricum, asta nu e numai problema mea, daca pe voi nu va intereseaza … Totusi hai sa nu comparam CLUBURI de fotbal cu BOMBE de manele si TERASE sezoniere cu muzica lautareasca.
adi • 5 ianuarie 2011, 9:30
V-ati hotarat toti, voi de la gsp, dintr-o data, sa scrieti o gramada de articole cum ca datorita Bucurestiului a jucat Provincia in Champions League. N-aveti alte subiecte si v-a convins Udrea sa tulburati putin apele, ca sa aveti despre ce discuta la gsptv vreo doua zile .
Ati mai auzit prin Italia, Spania sau in alte tari sa reproseze o echipa alteia ca ea a facut punctele si alta beneficiaza de ele ? D.ex. AC Milan, cand au luat Liga Campionilor, iar sezonul urmator, cand Inter a luat titlul si a jucat in Liga Campionilor, Milanul a prins abia locul 5 , jucand in Cupa Uefa. Fiti siguri ca acolo cei de la AC Milan nu s-au tot laudat ca datorita lor Interul s-a calificat in Liga Campionilor. Mentalitatea asta doar cei din Bucuresti o pot avea.
Asa zisele statistici ale lui Udrea sunt de doi bani, n-au nici un fel de valoare jurnalistica.
nominalizare • 5 ianuarie 2011, 9:51
colegul dan udrea… dar ceilalti doi care au muncit la stirea asta nu conteaza?
milan6 • 5 ianuarie 2011, 10:23
dati titlul stelei domnilor,ce sa o mai fredonam?
propun ca doar steaua sa mai castige campionatul!
sau,poate la patru titluri steaua sa i se dea si dinamoului 1 titlu!
beep • 5 ianuarie 2011, 10:41
punctele ne”transpirate pe teren” ale cfr-lui au fost obtinute datorita castigarii campionatului in fatza dragilor voastre steaua, dinamo si rapid. sunt mai multe tipuri de adevar. ex: adevarul manipulator al mass-mediei neprovinciale – copiezi niste statistici care iti convin si le interpretezi „corect”
T@V • 5 ianuarie 2011, 10:41
N-am vazut in viata mea o rusine mai mare de analiza. Totul interpretat tendentios si toate cifrele culese aiurea, doar pentru a lingusi capitala, si a desconsidera provincia…
Rusine Tolo. Daca puteam trece cu vederea scornelile colegilor tai mari statisticieni, nu pot face acelasi lucru cand tu aperi o asemenea mizerie de articol.
stelica • 5 ianuarie 2011, 10:41
e foarte bine pentru ca se repara o mare nedreptate media si nu numai facuta clubului Dinamo; iar ca dinamovist trebuie sa recunosc ca o singura echipa ar merita sa joace in Liga, datorita coeficientului muncit in UEFA si a castigarii a nu mai putin de trei baraje…insa nu-i pot scrie numele:)
milan6 • 5 ianuarie 2011, 11:23
nu ar fi mai bine ” draga tolo ” ca gsp sa nu se mai vanda in provincie?iar gsp.ro sa fie accesat „decat” de bucuresteni?
nu ar fi mai bine sa se infiinteze campionatul bucurestilor?
sa joace bucurestenele intre ele,astfel incat Campioana sa fie SIGUR
o echipe bucuresteana?
name • 5 ianuarie 2011, 11:26
Statistica este inselatoare.
Cupa UEFA si-a schimbat de mai multe ori formatul, meciurile din grupe se joaca tur-retur numai de vreo 2-3 ani.
TIMISOARA a avut formidabila nesansa de a intalni numai adversare de calibru: Partizan Belgrad, Ajax, Anderlecht, Dinamo Zagreb.
In sezonul de gratie 05-06 STEAUA a avut numai adversari de mana a doua: Lens, Hamstad, Herta, Sampdoria, Betis, Heerenveen, RAPID, Middlesborough.
RAPIDUL, in acelasi sezon, a avut un parcurs aproape similar: Rennes, Paok, Stuttgart, Hamburg, Herta, STEAUA, si meciul in familie cu Shaktar.
Insa cand au dat peste echipe de calibru, bravii nostri baieti au clacat mai intotdeauna: DINAMO a pierdut cu Galata si Panathinaikos, STEAUA cu Fener, CFR cu Psv si Sparta Praha etc.
Teoretic era significant mai usor sa faci puncte in UEFA, unde cu putina sansa dadeai peste echipe de mana a treia (Motherwell, St. Patrick, Sheriff, Halmstad, Rennes etc.), decat in grupele UCL, unde jucai tur-retur cu Sevilla, Liverpool, Chelsea, Real Madrid, Bayern, Roma etc.
Cu toate astea, cele mai multe puncte s-au pierdut in UEFA, cand doua sezoane consecutive (07-08 si 08-09) nu am avut niciun reprezentant in faza grupelor. (Momentele penibile Famagusta, Nec etc.)
Un clasament comparativ al punctelor luate in grupele UCL arata cam asa:
URZICENI – 8 puncte 6 meciuri 1,3 punct/meci
CFR – 8 puncte 12 meciuri 0,6 punct/meci
STEAUA – 7 puncte 18 meciuri 0,4 punct/meci
Iar acelasi clasament in grupele UEFA/EL arata asa:
STEAUA – 18 puncte 16 meciuri 1,1 punct/meci
DINAMO – 17 puncte 14 meciuri 1,2 punct/meci
RAPID – 13 puncte 8 meciuri 1,6 punct/meci
TIMISOARA- 5 puncte 6 meciuri 0,8 punct/meci
CFR – 3 puncte 6 meciuri 0.5 punct/meci
Izbitor este ca numai 2 echipe au reusit performanta de a ajunge in faza grupelor in ambele competitii.
ovidiu_3003 • 5 ianuarie 2011, 11:26
da adevarul e ca in ziare se minte mult …toti mintiti sa va vindeti ziarele …fara exceptie !
X • 5 ianuarie 2011, 11:56
Repet ce am zis si la articolul din ziar.
In primul rand nu v-ati documentat bine in ce priveste puctele bonus. Nu tot timpul s-au acordat 4 ci doar din editia 2009-2010, de cand s-au reorganizat si preliminariile si de cand s-a reorganizat si C3 in Europa League.
Cat despre nedreptatea mediatica facuta lui Dinamo: si-au facut-o si ei cu mana lor pentru ca la un an dupa ce Rapid si Steaua jucau sfertul lor de finala Dinamo era eliminata de Elfsborg. Da, a fost un momend dur in viata echipei Dinamo, antrenori si jucatori dati afara, presiune mare…Castigasera titlul la pas si atunci in 2007 toata lumea ii astepta la cotitura si au cedat.
Nedreptatea asta e insa partiala. Da, Dinamo a adus puncte in ultimii ani constant, insa de 2 ori au fost foarte putine. Anul asta sunt aproape inexistente, doar 3. Par multe pe langa cele 1,5 facute de Poli Timisoara sau putine pe langa cele 6 facute de Steaua sau 7 ale lui CFR?
Faptul ca Rapid a strans 4 neparticipari consecutive in cupele europene(de 2 ori eliminati in turul preliminar), ca Dinamo a bifat si ea 2 astfel de eliminari in preliminarii si ca Steaua a castigat un meci din 30 in grupele unei competitii arata cum am decazut. Rapid practic nici nu mai conteaza in clasamentul coeficientilor, la anul va sari lejer din prima suta(acum e pe 80 parca) iar Dinamo nu va mai fi cap de serie. Becali face gura mare ca asa-i sta bine insa Steaua va fi cap de serie doar pe Champions Path daca o sa joace preliminarii, pe Non-Champions Path niciodata.
Steaua a ajuns de la 53 la 29 in clasamentul coeficientilor si merge tot in jos. S-ai aduceti aminte si la micutul ciobanas cand mai vorbiti cu el. Aduceti-i aminte ca din toamna mai dispar 9 puncte de la zestre si trebuie completate. La fel Dinamo care-si pierde jumatate din coeficient. Ei de acum o sa inceapa sa plateasca pentru esecurile cu Elfsborg si NEC.
Consider ca singura echipa care trebuie pusa putin la punct e Cfr Cluj. Echipa care a sacrificat in mod voit participarea in Europa League si posibilitatea de a face puncte pentru a castiga titlul si a stange milioanele de la UEFA. Si asta s-a vazut clar. Au incercat sa scape de Peralta ca avea salariu mare, transferuri impresionante n-au facut, l-au vandut pe Deac cum au prins ocazia…A ajuns si acolo foamea oare? NU, performanta asa cum vorbeste Paszkany despre ea nu prea a fost un obiectiv. Si acolo sunt interese, sunt guri de hranit si bani de scos. Paszkany a investit mult doar pentru a putea concura de pe pozitii egale cu Becali si Borcea care au avut totul pe tava, insa scopul final este acelasi. E inadmisibil ca intr-un meci de Europa League tu sa testezi un junior de 17 ani ca tu te menajezi pentru meciul cu Timisoara, pe care oricum nu-l castigi(karma 😛 ). Iar acel junior sa nu primeasca nici o sansa in campionat. La fel in prima lor participare, si-au furat-o de la Famagusta urat de tot. De ce? Pentru ca nu le pasa de puncte. Anul acesta nu mai au cum sa ia titlul, vor merge in EL. Sa vedem daca vor trage sa-si faca un punctaj bun sau se vor multumi sa traga iar doar pentru titlu si sa se multumeasca cu adversarii de pe Champions Path? Care, fie vorba, nu inspira prea mutla teama. Sunt doar vreo 5 nume de evitat, cum ar fi campioana Croatiei, Austriei sau Cehiei.
cosmo • 5 ianuarie 2011, 12:09
extrem de multe neglijente, mai mult (cred eu) sau mai putin intentionate.
se afirma ca „Şi în UCL, şi în Europa League, granzii Steaua, Dinamo şi Rapid şi-au făcut treaba cît au putut.” in ucl steaua a stranbs cele mai putine puncte din cele mai multe participari, comparativ cu unirea si cfr. iar in europa league doar in acest sezon au strans ceva.
granzii vostri au strans puncte in defuncta cupa uefa, care nu prezenta un interes prea mare pentru multe echipe occidentale, dovada ca in acea perioada era castigata de echipe din spatiul sovietic.
au avut 2 sezoane bune, e adevarat, cu care ne tot scoateti ochii. de prin 2006 incoace ce branza au facut granzii?
analiza e subiectiva si depasita, dar daca va face placere va doresc sa va bazati pe ea si in urmatorii 5 ani.
1Q • 5 ianuarie 2011, 12:09
stelica @
🙂 🙂
recunostinta ,rara avis. e greu pt fanii cfr sa accepte ca au luat trofeele in acelasi mod in care le lua staua si dinamo pe vremuri de mult apuse, daramite sa mai si accepte ca sunt in liga datorita „bucurestenelor” ! dar mai greu este sa accepte ca sunt la fel de vulnerabili si imperfecti ca si „miticii.” 😉
dani • 5 ianuarie 2011, 12:14
tolontan esti penibil ,
dar echipele bucurestene profitand de valorile din provincie si de sistemul comunist de luat jucatori cu japca si apoi de hotii de la lpf si frf …care trageau sforile sa castige tot steaua si dinamo campionatul …generand astfel bugetul celor 2 cluburi si momind jucatorii cu bani putin mai multi decat la timisoara , iasi , cluj sau targu jiu …????
punctele s-au generat intr-un sistem corupt si fara concurentza ..anormal …
plus ca ideea de a imparti tara fotbalistica ..in buni si rai …este de-a dreptul penibila ..
parera mea este ca voi de la gsp , prosport meritati sa deveniti ziare locale de bucuresti ..si eu personal o sa lupt ptr aceasta idee
si atunci lumea va fi mai fericita!
marian • 5 ianuarie 2011, 12:34
daca e sa vorbim de adevar poate ma lamureste si pe mine cineva in legatura cu prunea.cand a venit la dinamo aproape toate ziarele si televiziunile nu-l scoteau din mafiot,peste,corupt,ca e raul fotbalului iar acum cand l-au luat cei de la astra deodata toate(dar absolut toate ziarele si televiziunile)au sucit macazul cu 180 de grade:un transfer de senzatie,un extraordinar conducator.
adi • 5 ianuarie 2011, 12:38
nu stiu daca e voita eroarea asta, dar raportul asta de 64 la 36% nu reflecta REALITATEA.asta pentru ca inainte nu se calificau decat echipe din bucuresti, din motive mai mult sau mai putin fotbalistice…iar cele din provincie nu aveau experienta cupelor europene.
din partea unui jurnalist cu experienta dvs, ma asteptam la ma multa profunzime, macar sa noteze faptul ca in europa trec mai multi ani pana cand o echipa invata sa joace…exemple sunt destule in fotbalul european, numai sa vrei sa le vezi (c.m.d.a.)
1Q • 5 ianuarie 2011, 12:44
raman la parerea mea: cfr are un comando de comentatori pe bloguri, imposibil de contracarat. o vorba impotriva lor si te trezesti cu zeci sau sute de injuraturi de la civilizatii din ardeala, catre mitocanii din bucuresti.
E.B. • 5 ianuarie 2011, 12:53
Lasă, e foarte bine că România nu mai trimite direct echipă în grupele Ligii. Cine e capabil n-are decît să treacă de tururile preliminare şi să joace acolo sus. Eu unul am ţinut şi voi ţine întotdeauna cu Dinamo, şi n-o să regret niciodată că n-am lau în aceşti ani „campionatul de L.C.”, ci voi regreta întotdeauna eliminarea cu Lazio, pe care i-am avut în mînă.
P.S. Să vedem ce s-o mai alege de Urziceni (pardon, Chiajna) şi C.F.R. Cluj acuma, cînd nu mai e nevoie să alerge cu limba scoasă după un titlu care nu mai aduce automat purcoiul de bani.
Marius M • 5 ianuarie 2011, 13:30
Ati uitat aspectul cel mai important din aceasta statistica pretioasa: echipele care au jucat in Champions League, au castigat campionatul! Acelasi campionat in care au jucat si granzii vostri de Dambovita, dar s-au dovedit incompetenti. Asa ca nu aruncati cu noroi in altii doar pentru ca favoritii vostri nu sunt in stare sa joace fotbal. Echipele care au jucat in Europa si-au castigat dreptul si si-au jucat sansa. Restul e doar noroi amestecat de voi, in dorinta de „excelent”, „incredibil”, „nemaivazut”.
bubu • 5 ianuarie 2011, 13:39
De-abia astept sfarsitul campionatului, sa vad cum o sa se oftice miticii cand din nou o echipa din provincie o sa ia titlul ! (Otelul, Timisoara, CFR, nu conteaza care )
Cătălin Tolontan • 5 ianuarie 2011, 13:55
1Q: si nici macar nu e nimic impotriva CFR, e o observatie statistica 🙂
T@V: imi poti da exemplu de o cifra gresita? Nu poti pt k nu e. Ai citit ce am scris? „Echipele din Provincie au facut un mare bine spargind monopolul Bucurestiului”? Nu ai citit, esti prea indignat ca sa vezi si cealalta parte a argumentului
Chris • 5 ianuarie 2011, 14:59
Si eu sunt din Bucuresti si impartasesc aceeasi opinie cu a majoritatii. Ca articolul este lipsit de substanta si profunzime. Asta poate sa observe oricine, ca echipele din provincie au probleme in CL. Dar aceleasi probleme le au si echipele din Capitala, mai ales in ultimii ani. Ce rezultat notabil a mai scos Steaua/Dinamo/Rapid in ultimii 3 ani ? Exceptie este sezonul 2005-2006, cand Steaua si Rapid intr-adevar au reusit niste curse nebune. Dar exceptia intareste regula, nu-i asa ? Regula ca nici o echipa romaneasca nu are fata/spate/profil de cupele europene, si ca singura care a impresionat cu adevarat a fost Clujul lui Dorinel Munteanu care a ajuns in finala Cupei INTERTOTO. De ce n-ar reusi Munteanu un asemenea parcurs si in editia viitoare a Europenelor ? Sa-i tinem pumnii!!!
T@V • 5 ianuarie 2011, 15:20
Cataline, vrei sa-mi spui ca echipa care nu mai inregistrase o victorie in grupe de 26 de meciuri !!! 26 Cataline! Asta e echipa care trebuie laudata? Sunt sigur ca Urziceniul a adus cel putin anul trecut mai multe puncte decat Steaua. Dar voi ati preferat sa driblati abil, si sa prezentati numai date care incrimineaza practic provincia… Pai daca o luam la numar de meciuri jucate in Europa/puncte aduse, Steaua iese pe ultimul loc. Nu spun ca provincialii ar trebui protejati (dimpotriva, Vasluiul cred ca ne-a mancat 3 ani un loc de Europa degeaba, nereusind macar sa intre si ei macar in grupe), dar nici aratati cu degetul, atatat timp cat si „capitalistele” ne-au facut de ras big time. Eu asta am spus, ca ati interpretat cum ati vrut voi, ce cifre ati vrut voi, ocolind cifrele care puneau echipele din capitala in umbra. Statistici d’astea pot face maine si localele din Cluj, sau Timisoara, si s-ar echilibra raportul de statistici strambe. Asa ar fi mai bine? Multumesc pentru raspuns.
ovidiu • 5 ianuarie 2011, 15:36
Adevarul nu trebuie trunchiat. Sincer am o mahnire cand vad cum luati constant apararea capitalei, nu doar in post-ul acesta, desi Unirea Urziceni a adus cele mai multe puncte in Champions League, iar CFR a batut Roma pe Olimpico si a avut alte evolutii bune.
spuneti-mi va rog doua meciuri bune ale Stelei in participarile din Liga Campionilor in ultimii cinci ani. Sa nu mai vb ca in afara de anul asta, cand era sa treca de Hajduk, Dinamo a avut nu o data probleme cu echipe mici si nu in Liga Campionilor, ci in UEFA.
Pe langa asta, ati uitat poate meciurile in care Steaua efectiv ne cam facea de ras in Liga, in ultimii cinci ani.
De ce nu a castigat capitala titlul, cu toata sustinerea dumnevoastra mediatica?
Va respect ca ziarist si consider ca am ce invata de la dumnevoastra profesional, dar dezaprob modul direct sau implicit prin care tineti cel mai adeseori partea capitalei.
Cata • 5 ianuarie 2011, 15:53
Liverpool a castigat CL si anul urmator a jucat in UEFA. Astfel de exemple sunt cu nemiluita in fotbalul international. In alta ordine de idei ce-au facut echipele romanesti cu punctele(banii) castigate in cupele europene? Banii s-au dus in buzunarele finantatorilor fara a se realiza o crestere valorica a echipelor ci din contra prin vanzarea de jucatori chiar o diminuare valorica. Otelul este pe primul loc nu fiindca este Dorinel un geniu sau alte motive obscure ci pentru ca celorlalte echipe le-a scazut valoarea din lipsa de bani. Otelul joaca acelasi fotbal pe care l-a jucat intotdeauna dar echipele din Bucuresti pentru ca au buzunarele goale si un management defectuos nu merita si nici nu au cum sa faca o branza mai mare decat Otelul in cupele europene.
vasglo • 5 ianuarie 2011, 16:25
Draga Tolo,
Ma uit la reactiile provocate si iti dau dreptate:..”adevarul e incomod”, pentru multi. Dar, hai sa-ti mai spun si eu un „adevar”, sa vedem ce reactii va provoca. In toata aceasta perioada, in care Steaua a dus „greul” in Europa, la carma ei era un „cioban” considerat de multi rusinea fotbalului romanesc. Ha, ha, ha…..
Albusibiu • 5 ianuarie 2011, 16:39
Domnule Tolontan, imi permit sa intreb ce doriti sa demonstrati de fapt cu asta. Cumva, ca n-ar mai trebui sa se mai joace campionatul ci sa se creeze o „dinastie” de participare in cupele europene?
In mod normal nici n-ar trebui sa ne legam de punctele acestea UEFA, atata vreme cat miza lor este doar participarea directa in Champions League. Au dovedit-o toate echipele noastre ca aceea e o palarie prea mare pentru noi. Daca vom avea vreodata fotbal, daca vom avea echipe puternice, acelea se vor putea califica si trecand prin preliminarii. Daca nu, nu. Vom sta, ne vom uita de pe margine, sperand ca putem invata si noi ceva, in primul rand la capitolul „organizare”.
In incheiere, va doresc un an bun, in care sa fiti onesti, sceptici si cinstiti.
Massimo Maccarone • 5 ianuarie 2011, 16:47
De fapt, d-le Tolontan, echipele bucureştene au fost avantajate, pentru că au făcut într-una blaturi şi au terminat pe primele locuri, şi au jucat în fiecare an în Europa. Şi jucau din primul tur, şi băteau cu 5-0 sau 6-0 echipe de mâna a 4-a, gen Mondercrange Luxemburg, Levadia Maardu, Ecranas Panevesis, Sant Julia etc., şi după aia, cum jucau cu o echipă mai acătării, se făceau de râs. În timp ce provincia juca din când în când, şi atuncea avea meciuri foarte grele. Nu uitaţi că Timişoara nu a fost cap de serie ca Steaua. Steaua n-a bătut nici măcar pe Sheriff, în timp ce Timişoara nu a fost învinsă de Shakhtar, iar cu VFB Stuttgart şi Ajax nu a pierdut în deplasare, cu Manchester City nu s-a făcut deloc de râs. A bătut pe AEK Atena cu 2-1 acasă, şi a pierdut cu 3-0 în deplasare, dar nu s-a făcut de râs. Dvs., d-le Tolontan v-aţi făcut de râs scriind un asemenea articol.
Radone • 5 ianuarie 2011, 19:00
Adevarul?
Adevarul e ca Steaua, Dinamo si Rapid, in ordinea eficientei europene, au fost invinse in ultimul timp intr-o competitie de durata cum e Liga I de formatii din provincie. Chestiune care probabil se va repeta si in acest sezon.
Adevarul?
Adevarul e ca, pentru a ajunge sa arate cat de bine joaca ele in cupele europene si sa incaseze gramezi de euro, „granzii” trebuie sa triumfe intr-o intrecere de doi lei. Si nu prea mai reusesc.
Adevarul?
Cluburile din capitala sunt conduse prost. Antrenorii cluburilor din capitala sunt schimbati prea repede. Cei mai multi dintre jucatorii cluburilor din capitala sunt platiti nejustificat de bine.
Adevarul e ca ultimele doua afirmatii sunt doar consecinte ale celei dintai. La fel ca si statistica folosita drept inspiratie pentru acest comentariu altfel pertinent.
utaaradan • 5 ianuarie 2011, 19:41
vorbiti de adevar ? pai la emisiunea lui r. naum , invitatul F. CALINESCU a spus niste adevaruri care se intimpla in fotbalul romanesc,pe care le stie fiind implicat in fenomen la un moment dat(rocar), ma asteptam sa vad articole ceva in presa de sport, dar nimic, adica trebuie uitate acele afirmatii, loveau fix in conducerea frf si lpf,(ne-a dat si raspunsul la intrebarea de ce dragomir o da campioana pe steaua de la inceputu campionatului ? )asa ca va intreb, ceva investigatii, dezvaluiri, ca tot faceti pe luptatorul anticoruptie,asa de dragul adevarului….de fapt ascultindul pe F CALINESCU, nu ma m-ai mira de ce unii ziaristi, scriu adevarate ode echipei steaua si lui beeecc….
neil • 5 ianuarie 2011, 19:51
valoarea externa o da o competitie interna cat mai echilibrata… si cu un arbitraj cat mai corect… restul CL sau UL sunt performante sportive… cu care ne mandrim mai mult sau mai putin… cel mai trist este ca lumea nu vine la stadion… am avut ocazia sa vad ceva ce nu mi-am putut inchipui ca se poate… mergeam la un meci, intarziasem cca un sfert de ora… am trecut pe langa o terasa la 150m de stadion, terasa ce avea proiector si culmea transmitea meciul echipei locale… si culmea era plina de „pasionati”… la 150m de stadion… asta este printre altele si rezultatul muncii dvoastra de ziaristi la tv…
brasov • 5 ianuarie 2011, 19:52
mai TOLO ! ai lasat moarta cu patinoarele! acum ca e sezon mai scrie ceva si tu
uzu • 5 ianuarie 2011, 20:10
incearca sa insinueze ideea ca daca erau Steaua si Dinamo in liga campionilor ei faceau mai mare branza.
Steaua poate chiar repeta figura din 18 cand a reusit sa invinga pe Vijle (asa se scrie ?) si pe Homved si pe Kuusisy …
CFR si Urziceni, participantele noastre in Liga Campionilor din ultimii 3 ani nu s-au facut de ras. Toate echipele mari au maturat pe jos cu Steaua in ultimii ani. realul le-a dat 4 acasa, Olympique le-a dat 5 acasa … cam asa ne-a onorat Steaua in Liga Campionilor …
in ultimii 10 ani echipele din bucuresti au facut 64% din puncte pentru ca in primii 7 din acesti 10 ani au fost doar ei … nici nu era greu.
cand incepi sa scrii un articol in care nu poti sa fii impartial (asa cum un ziarist ar trebui sa fie) macar nu-l incepe cu „Adevărul e primul lucru pe care cetăţeanul are dreptul să-l aştepte de la jurnalist.” … ca si cum vii tu sa ne spui adevarul acuma…
jenant.
si din ce in ce mai slab.
dar nu-ti fa probleme, te citesc stelistii cu drag.
starchild • 5 ianuarie 2011, 20:41
1. De ce maraiti atat daca nu stiti nici cum se calculeaza si nici la ce foloseste coeficientul?
2. Ca sa discutati despre coeficienti trebuie intai sa-l produceti, dar cluburile din provincie nu sunt in stare sa treaca nici macar de un tur preliminar sau calificare, atunci despre ce vorbim?
3. Nu avem fata de CL, pentru ca provincialii au papat coeficient si bani vreo 4 sezoane, ca niste paraziti, fara sa dea nimic inapoi.
4. Ar trebui sa va tremure mainile cand scrieti 26 de meciuri in Grupe europene. Steaua are 10 participari in Grupe in 20 de ani, nici una cu acces direct fata de 9 participari cat au toate celelalte echipe din dinastia clovnilor, aduinate, 6 cu acces direct (poamana porcului). Chiar mai trebuie sa maraiti in jurul cuvantul ‘coeficient’?
5. Nu exista ‘echipele din Bucuresti’. Exista Steaua, 2 lipitori ministeriale semi-mediocre, si turma de provinciale mediocre din cap pana in picioare. Steaua joaca mai multe meciuri pe an in Europa decat joaca o provinciala intr-un deceniu, si o face an de an; avem mai multe primaveri europene decate primaveri mioritice au astia care comenteaza aici. Nu mai bagati voi in aceeasi oala pe Steaua cu Dinamo si Rapid ca va faceti de ras.
6. Si ar fi de bun simt sa nu mai mentionati numele echipei din orasul Caritas, care nu a depasit niciodata un tur european, calificare, preliminariu sau grupe. Rad si curcile …
starchild • 5 ianuarie 2011, 21:05
Adevarul? Presa nu este despre adevar, este despre convenienta. Le-ati legitimat titluri si cupe furate cu macaraua, ati spart asa-zisul monopol al ‘echipelor din Bucuresti’ si ati popularizat fotbalul si internetul la sate (ca-n basme). Acum este datoria voastra sa le dati si coeficient, ca altfel nu se leaga, Cosanzene in Liga 1 si petrade cocosate in Europa.
bogdan-m • 5 ianuarie 2011, 21:38
Statistica facuta are o mare hiba, probabil greu de observat de multi: punctele facute de echipele din Bucuresti au fost in perioada in care Romania avea mai putine participante in cupele europene. Asa se face ca o victorie a Stelei din 2006 valoreaza in statistica dublu decat o victorie a CFR-ului sau ursiceniului din 2009. Una este sa imparti punctele obtinute de o echipa la 3 si alta la 6. Asata ca sa se spuna si „celalalt adevar”…
In ceea ce priveste echipele din Bucuresti, am o singura intrebare, privitoare la echipa din Stefan cel Mare: daca cu 12 penalty-uri acordate se afla in acest moment pe locul 6, pe ce loc s-ar fi aflat daca i se acordat doar penalty-urile care au si fost?
In acelasi timp, ca sa iau exemplul unei echipe din Provincie, as intreba pe ce loc s-ar fi aflat acum Universitatea Craiova daca era arbitrata corect?
Ca sa putem avea o crestere sanatoasa a evolutiilor europene ar trebui sa se impuna corectitudinea in campionatul intern, asta mai ales prin aportul presei. Altfel ne vom tot minti cu statistici „adevarate” care sa caute vinovati…
bumerang • 5 ianuarie 2011, 22:13
E o prostie ceea ce scrii; nu trebuie sa uitam cu ce echipe a jucat Steaua si Dinamo si cu ce echipe cei din provincie; din cauza ca pana acuma nu au ajuns in Europa nu au fost cap de serie ca Steaua, dar asta nu insemna ca nu au dreptul sa ajunga in Europa daca prind o pozitie de Europa in clasament din liga 1.
Pe langa asta sa nu uitam de declaratiile lui Becali si Borcea la tv cu toate ca au prins echipe mai slabe in Europe ligue pe ei nu ii intereseaza Europe ligue, doar Champions ligue; nu le-a trebuit puncte atunci.
Parerea mea e ca nu conteaza asta daca o sa joace fotbal; oricand se poate schimba situatia asta; daca nu, nici nu au ce cauta acolo, se duc degeaba.
alb-rosu_in_VN • 5 ianuarie 2011, 23:02
Urziceni e singura care a facut ceva in Liga Campionilor. Steaua are meritul de a se fi calificat in grupe dupa meciuri de baraj, in timp ce CFR n-a facut nici o branza. A luat in fiecare an cate 4 puncte bonus pentru calificarea in grupe fara un merit deosebit, castigand dubios cele 2 titluri. Poate ca ar fi meritat sa joace macar un an in Liga Campionilor Rapid si Dinamo, care au adus destule puncte la coeficient in ultimii 5-6 ani. Dar principalelel beneficiare au fost Urziceni si CFR, aparute de nicaieri pe criterii politice. Macar Urziceni nu s-a facut de ras.
adi brasov • 5 ianuarie 2011, 23:13
IATA O MINCIUNA PRIN OMISIUNE: ceea ce nu vreti sa spuneti voi jurnalistii este ca incepand cu acel an campioana Romaniei va juca pentru un loc in grupele Champions League contra unei alte campioane, dar dintr-o tara de acelasi nivel sau nivel mai mic (exemplu Islanda, Estonia, etc.) si deci sansele de calificare raman destul de mari. Din ceea ce ziceti voi se induce ideea ca vor veni din nou ani si aniin care Romania nu va avea echipa in Champions League. Nu e corect !
Cu respect, Adi
adibo55 • 6 ianuarie 2011, 7:11
aaa…deci nu vrei sa spui nimic de adevarul… pleci sau nu acolo?
Andrei Cristian • 6 ianuarie 2011, 14:57
Domnule Tolontan, puteti sa raspundeti la intrebarea urmatoare, va rog? Intrebarea suna cam asa: ce echipe, la nivel european, cunoasteti care au facut „senzatie” in competitiile europene la prima participare (prima din toate timpurile sau prima dupa multi ani de pauza)?
Mai in detaliu:
Ce echipa dintr-un stat european a rupt gura targului in cupele europene dupa ce a castigat primul titlu din istorie? (aici ma refer la CFR Cluj si la Unirea Urziceni)
Ce echipa dintr-un stat european a rupt gura targului in cupele europene dupa ce a avut prima participare intr-o astfel de competitie? (aici ma refer la CFR Cluj, Unirea Urziceni si Poli Timisoara in UCL, respectiv FC Vaslui si Otelul Galati in Europa League – implicit si cele care au venit dupa ratarea UCL)
De cate sezoane au avut nevoie Steaua si Dinamo ca sa se acomodeze in competitiile europene, respectiv sa nu mai fie eliminate din prima mansa?
Vedeti ca mancati bors de putina?
Sorin • 18 ianuarie 2011, 16:54
As fi curios sa aflu daca echipe gen Urziceni sau CFR Cluj-Napoca au eliminat pe cineva, intr-o dubla mansa, din vreo competitie europeana.