Întoarcere în timp

Ioan Chirilă avea dreptate. Am revenit la „întîrzierea istorică” despre care vorbea în cărţile sale. O întîrziere care a făcut ca echipa naţională a României să nu conteze cu adevărat şi sistematic în fotbalul mare pînă la Mondialul din ’70. Decenii oarbe ne-am luptam cu turcii, cu polonezii şi cu grecii şi decenii la rînd jubilam dacă smulgeam un egal în faţa Italiei.

marți, 7 septembrie 2010, 10:19

Ioan Chirilă avea dreptate. Am revenit la „întîrzierea istorică” despre care vorbea în cărţile sale. O întîrziere care a făcut ca echipa naţională a României să nu conteze cu adevărat şi sistematic în fotbalul mare pînă la Mondialul din ’70. Decenii oarbe ne-am luptam cu turcii, cu polonezii şi cu grecii şi decenii la rînd jubilam dacă smulgeam un egal în faţa Italiei.

Dintr-o dată a călcat apăsat pe gazon trupa lui Dobrin, Dinu şi Dumitrache. Apoi o altă pauză lungă. Abia la mijlocul anilor ’80 am mai clipit încă o dată. Minunea s-a întins pe un deceniu înainte şi după Revoluţie, deceniu luminat de stîngul lui Hagi şi de caracterul unei echipe întregi şi a unor antrenori inspiraţi.  „Cele două bătăi de pleoapă ale modernităţii”, cum scria Alex Leo Şerban despre istoria mică a filmului românesc. O istorie măruntă am scris şi în fotbal, contrazisă doar de aceste două generaţii deasupra cărora au clipit ursitoarele şi lacrimile noastre de bucurie.

Acum ne-am întors. Ne batem de la egal la egal cu albanezii şi bieloruşii într-o grupă despre care credeam că va fi o afacere în trei: noi, francezii şi bosniacii. Cu puţină ambiţie, chiar şi Luxemburg poate intra în cărţile calificării. Uffff! Cu totul am revenit în timp, de la jocul acesta bătăios şi inutil, parcă am fi ciprioţi!, şi pînă la o televiziune, DigiSport, care investeşte enorm în cumpărarea unui asemenea meci, dar nu-şi trimite comentatorii la Minsk, punîndu-i să comenteze din aerul condiţionat al studioului bucureştean. La fel a făcut şi Răzvan schimbările, de parcă era departe, foarte departe.
Ne-am întors în timp.

Comentarii (72)Adaugă comentariu

motanul incaltat  •  8 septembrie 2010, 1:12

Ne-am intors in timp? Mai gindeste-te.Eu zic ca ne-am intors unde ne era locul.In lumea a 5-a.Au fost citeva exceptii cu generatiile lui Dobrin,Balaci sau Hagi.Si poate undeva in viitorul indeparat poate va aparea o generatie a lui „Popescu” dar nu stim sigur daca noi o s-o mai apucam. Dar nu-i nici o problema-Facem parte din Comunitatea EUROPEANA si putem incuraja echipa Germaniei sau a Spaniei sau a Italiei sau Olandei ca ele vor fi intodeauna acolo sus in ierarhia fotbalului.

Bogdan  •  8 septembrie 2010, 1:29

Nu aveam de gand sa comentez nicaieri dar e prea mult.
Ce parere aveti despre comentariul tatalui selectionerului? ala cu „ce tot vorbeste si Ienei…”? Acum chiar mi s-a facut lehamite. Parca ne-am intors in timp cu 25 de ani cand era Lucescu selectioner si nu convoca decat de la Dinamo si Corvinul iar Steaua chiar juca fotbal. Vorbeste inventatorul cooperativei in fotbalul romanesc? Cel care chiar daca avea sateliti ca Victoria, Corvinul si Flacara nu era in stare sa castige si dadea vina pe arbitri? Cel care spune ca a plecat de la nationala dupa o victorie dar uita ca nu era singur pe banca in momentul acela?
Cand Ienei lua Cupa Campionilor, Lucescu cel batran era in vestiarul Stelei. Acum intreaba de ce vorbeste Ienei? Scarbos.
Acum imi dau seama ca in fotbalul romanesc sunt de fapt 2 familii: Becali, care controleaza fotbalisti si Lucescu, care controleaza ziaristi.
Fotbalul e un sport barbatesc iar celor doi lucesti le lipsesc exact partile necesare unui barbat. *****

ciclop  •  8 septembrie 2010, 4:02

nu este loc de iluzii,clasamente,interpretari….este aceeasi stare de spirit ca a poporului roman.nu avem istorie nu putem intra in istorie.vom fi neputinciosi multa vreme de acum inainte.nu antrenorul este de vina ci un sistem neputincios care nu are cum sa genereze perfomanta.ca s-o ai tre sa e finascut cu ea s-o cultivi si s-o transmiti mai departe.

takeda  •  8 septembrie 2010, 7:04

Domnule Tolontan, si mie imi place fotbalul. Dar imi scapa ceva: de ce se „sufera” din pricina esecului fotbalului romanesc, fie el la nivel de club sau nationala?
De ce ne incarcam, ca neam, sufletul cu insuccesul, legitim au ba, al fotbalului?
De ce devine el o motivatie sau o angoasa, sau chiar un motiv in plus sa ne punem cenusa in cap…
„O istorie marunta am scris si in fotbal”… asta e problema noastra, ca ni se intampla cate ceva in fotbal o data la 25 de ani? Sau e, din nou, capcana senzationalui si relevantului pentru cresterea tirajelor sau, mai nou, a subscrierilor?

Other  •  8 septembrie 2010, 7:52

D-le Tolontan , intr-un meci intre „tineretul” lui Sandoi si nationala mare a lui Lucescu pe cine ai paria ? Eu as paria ca Lucescu ar refuza un astfel de meci !Cauta in arhiva si vei gasi un meci in care FC Baia Mare a lui Mateianu a umilit nationala intr-un meci scoala {pe care oficialii l-au vrut linistit }, 2-0 pt baimareni daca nu ma insel !

Mircea  •  8 septembrie 2010, 8:09

nu inteleg dezamagirea; ne intoarcem acolo unde ne este locul; cu doua exceptii in 40 ani nu faci traditie si continuitate; era altceva daca in 40 ani ne aflam constant in top dar nu am fost, deci care-i problema ??

sisif  •  8 septembrie 2010, 8:28

Pe toti cei care scrieti, va invit sa faceti o nationala. Veti vedea ca, in mare, veti alege dintre aceeasi jucatori din care a ales si R. Lucescu. Altii nu sunt. Aceasta este valoarea fotbalului romanesc. Nu avem jucatori care sa dribleze, sa suteze, sa paseze, sa centreze, sa dea cu capul. Nu avem un conducator de joc. Nu avem in concluzie fotbalisti. Avem vedete, dar in sensul prost al cuvantului, care daca dau cu piciorul in minge se cred mari fotbalisti. Cel mai recent exemplu este Ionita, care ieri a luat doua galbene si a lasat echipa U21 sa joace in inferioritate. Asta spune ce calitate de jucatori avem. Si mai cred c a nici antrenori nu prea avem. As vrea sa nu am dreptate.

[D][S][N]  •  8 septembrie 2010, 8:51

Razvan a fost mereu departe, n-ati sesizat voi la timp !

Claudia  •  8 septembrie 2010, 10:21

Va citesc de ceva timp si imi place foarte mult cum scrieti, intr-adevar mai avem de lucrat si in domeniul sportului pentru a atinge performanta… va recomand un loc frumos pentru a va descreti fruntile , pe blogul meu, dar si in realitate… eventuale investitii sunt bine venite.. http://jasminscent.blogspot.com/2010/09/arinis-gura-humorului.html

mozacu  •  8 septembrie 2010, 10:46

refuz sa cred ca suntem in lumea a treia a fotbalului, desi realitatea asta ne spune…aseara se putea castiga dar fara jucatori ofensivi si aici ma refer la mijlocasi pentru ca ei sunt cheia atacurilor, nu atacantii.
aseara, la un moment dat am avut pe teren un singur mijlocas ofensiv deac(sa nu-mi spuneti de cocis ca e ofensiv) pe care razvan l-a scos sa forteze atacul cu marica, desi se vedea clar ca noi la constructie nu avem oameni.
noi am avut un singur mijlocas de meserie pe banca, cocis, nu e posibil la nivelul asta cand stii ca trebuie victorie neaparat.
razvan se multumeste cu egal, ceea ce nu e mentalitate de nationala a romaniei.
razvan greseste selectia si gandirea meciurilor cu echipele asa zise „mici” gen albania si belarus.
este rusinos sa joci cu 2 mijlocasi defensivi pe teren intreaga partida cand toata lumea vede ca adversarul nu-ti pune nicio problema in atac.
nu credeti ca ar fi fost alt joc daca ar fi fost pe teren de la inceput herea, un jucator ofensiv in locul lui radoi sau florescu.
sau mai degraba adrian cristea care n-a fost nici macar convocat.
de ce razvan nu intelege ca nu poti juca cu 2 mijlocasi defensivi acasa cu albania poate cel mult cand joci cu o putere ca franta, eu ce sa inteleg ca acum cu franta va juca cu 4 mijlocasi defensivi???
eu in continuare cred in nationala noastra dar nu cu razvan antrenor, si-a aratat din nou limitele aseara.

bogdan  •  8 septembrie 2010, 10:54

Sunt de acord cu tine Ioan Chirila avea dreptate
Mereu avea dreptate spusa intr-un mod extraordinar!
Cred ca trebuie sa-l luati exemplu nu sa-i folositi numele
Nationala a revenit la “întîrzierea istorică” si din cauza voastra pt ca incurajati si mediatizati echipe cu “întîrzierea istorică”.
Nu mai folositi numele Ioan Chirila cat timp paginile voastre sunt in proportie de 90% pline cu elogii pt a fii admirate de o adunătură de oameni reprezentativă pentru patria noastră.
Educatii nu le mai vindeti ce vor

SEVILLA86  •  8 septembrie 2010, 11:43

…”DigiSport, care investeşte enorm în cumpărarea unui asemenea meci, dar nu-şi trimite comentatorii la Minsk, punîndu-i să comenteze din aerul condiţionat al studioului bucureştean”-aveti dreptate,eu am dat sonorul incet si am ascultat comentariul la…batrinul radio-era mult mai viu…

Mircea  •  8 septembrie 2010, 12:02

@mozacu: de ce esti atat de sigur ca limitele sunt numai ale lui Razvan Lucescu ?? Poate ca s-au vazut limitele unei generatii intregi, ale unui sistem, ale unei echipe…

elkjaer  •  8 septembrie 2010, 12:21

bun comentariul,dar pentru zilele urmatoare.acum nu este nevoie de nici un comentariu.razvan out!este de ajuns.

Jurnal Bio  •  8 septembrie 2010, 12:46

La un moment dat in timpul primei reprize, mi-am aruncat privirea asupra televizorului si trei romani in rosu pareau scapati singuri cu portarul, pasau amenintator spre poarta. Cand ma uit mai bine, nu pasau spre poarta adversa ci spre Pantilimon, ei asa temporizau. A urmat pasa la portar si degajarea in tribuna. Cam asta e echipa Romaniei, joaca foarte bine, dar nu spre poarta care trebuie.

clau_blue  •  8 septembrie 2010, 12:56

Razvan nu prea a facut „schimbari”. Nici macar schimbul de generatii… Nu are tupeul necesar si chiar daca l-ar avea nu colaboreaza el cu necunoscutii… Toata lumea facea mishto de piturca, cu cazinourile si pariurile lui. razvan lucescu a jucat la loz in plic si a iesit florescu… vad ca trage acelasi loz necastigator de fiecare data. parca nu ii placea banel!?

Titi  •  8 septembrie 2010, 14:14

@ Principala problema a Nationalei „lipsa de eficacitate” ,a omului de gol.Deci a lui MUTU.In rest munca alergare ,precipitare in fata portii.Asemenea aspecte se intamplau cu orice selectioner,cu aria asta GLOBALIZATE de selectie.Multi jucatori sunt prost antrenati la echipele lor de club (se cunoaste mai ales la arabi) ,dar si la jucatori din campionatul nostru(Stancu a fost antrenat 2 etape de Piti cu anumite sarcini de joc si apoi de Ilie cu alte sarcini,ce sa mai vorbim de Bilasco ,etc.) Jenei si Lucescu senior vorbesc aiurea,pe timpul lor luau jucatori de la 2 echipe,plecau o luna in turneu in america si ii omogenizau.Erau mai mult „antrenori nu selectioneri”,acum cu GLOBALIZAREA ce sa faci in 3 zile.Nici nu poti sti cum joaca unul si altul si ii iei dupa nume.Trebuie sa numim la nationala un SELECTIONER de meserie,strain,gen van Gaal etc nu un antrenor gen Lucescu sau D Petrescu.Sunt probabil meseri diferite.

Nord  •  8 septembrie 2010, 16:05

@Bogdan,

asta cu Lucescu senior si aversiunea fata de stelisti e o marota veche promovata adesea de ignoranti si de cei care au uitat meciurile Nationalei de atunci.
Sa stii ca au fost jocuri, chiar si la ultimul cu Austria, in care numarul de jucatori convocati de la Steaua si Dinamo era egal.
Daca voi gasi linkul cu pricina, am sa ti-l postez pt edificare.Iar in perioada in care antrena el, echipele cu rezultatele cele mai bune erau Craiova Maxima si Dinamo.Oricum, juca si Coras , Boloni , Klein etc si multi altii care nu era de la Dinamo sau Stiinta.

Jurnal Bio  •  8 septembrie 2010, 17:30

Dupa enormitatile „Am cazut de pe un cal frumos” (Dumitru Dragomir la ratarea oricarei calificari), „Meciul pleaca de la 0-0” (alde Borcea, Copos sau Becali inainte de orice meci in care nu avem nicio sansa), „Adversarul are tot doua picioare” (Pasckany de la Cluj inainte de meciurile din CL), a mai aparut una: „am avut ghinion”, marca Razvan Lucescu. Merge sa vorbesti de ghinion o data, de doua ori, de trei ori, dar deja e ridicol individul. Nici Forest Gump nu avea atata ghinion.

dak  •  8 septembrie 2010, 18:12

Dobrin,Dinu,Dumitrache si generatia lor nu stiu de unde au aparut nici ei nici performantele lor.Cu generatia lui Hagi ,pentru mine si nu numai,lucrurile sint clare.LUCEAFARUL a fost temelia acestei generatii.De ce nu avem si astazi un centru national de pregatire?De ce numai Hagi incearca sa faca ceva?DE CE FEDERATIA NU SE IMLICA APROAPE DELOC LA ACEST NIVEL?De ce Franta ,spania,Olanda,pot alinia oricind 2sau 3 echipe cu,care nu s-ar face de ras?

milan6  •  8 septembrie 2010, 22:23

Draga Tolo,
am si eu o intrebare pt tine,mai ales ca ai „enspe”ani de jurnalism sportiv :
Sir Alex e de 24 de ani manager ManUtd,Wenger 14 ani la Arsenal,corect pana aici,nu? cati jucatori ROMANI stiti Dvs ca au fost ceruti de cei doi la cluburile amintite?
ca tot aud ca au cei mai buni scouteri din lume!
inca una,fac si eu ca Dl Ovidiu Ioanitoaia catre invitatii din studiou,sper ca nu te superi,cati Romani au evoluat la Bayern Munchen sau FCLiverpool?
OARE DE CE?

Zoso, Tolo și Mîndruță | Henrich.ro  •  18 septembrie 2010, 18:17

[…] behăieli și că trebuie taxați cei care umblă cu puța în mocirlă. Azi în schimb, când în încercarea dânsului de a se întoarce în timp, îl trag puțintel de mână și scriu pe blogul lui despre participarea și vina mass-mediei în […]

Comentează