Micii favoriţi

Norocul fotbalului european se numeşte fotbalul american. Şi baseball-ul, sportul în care fotografiile de la competiţiile şcolare sînt atît de emoţionante că intră mai tot timpul pe lista scurtă a premiului Pulitzer. Şi baschetul, şi hocheiul.

duminică, 13 iunie 2010, 12:04

Norocul fotbalului european se numeşte fotbalul american. Şi baseball-ul, sportul în care fotografiile de la competiţiile şcolare sînt atît de emoţionante că intră mai tot timpul pe lista scurtă a premiului Pulitzer. Şi baschetul, şi hocheiul.

Toate acestea îi ţin ocupaţi pe americanii care nu-şi folosesc resursele pentru soccer. Cine ştie ce s-ar întîmpla dacă 300 de milioane de yankei s-ar apuca să intre cu adevărat în această luptă pentru imaginaţia lumii care este fotbalul.

În meciul cu o selecţionată englezească antrenată de un italian, mai lipsea doar un psiholog neamţ!, SUA a ţinut ritmul în fiecare minut. Şi, spre deosebire de alte turnee finale, cînd zici ritm nu te mai gîndeşti la hărnicia echipei mici, ci la un joc compact, cu o aşezare scurtă şi cu importante ocazii de gol. Bine, americanii nu deţin vicleniile lui Rooney, dar nu pare a-i deranja. Suprapuneţi peste egalul lor neaşteptat victoria Coreei în faţa Greciei, noroc cu tirul cu arcul în cazul asiaticilor, şi consolaţi-vă cu ideea că puştii noştri vor avea alţi favoriţi peste 10 ani la Mondiale. Şi nici nu e rău.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

R.Ionut  •  13 iunie 2010, 1:15

Americanii au facut o partida mare in acesata seara ,si da au auvut si noroc ca au smuls un punct Angliei.Ce-mi place cel mai mult la acest popor american este ca pentru ei nu exista locul doi.Nu participa de dragul de a participa, indiferent ca este vorba de soccer (fotbal), hochei,baschet.
Daca Gsp-ului i-ar pasa mai mult de sport si s-ar ocupa si de alte discipline sportive,in afara de Borgea ,Gigi si altii ,ar constata cu stupoare ca in Statele Unite sportul propune modele si inspira un mod de viata pozitiv.Oamenii aia stiu sa faca industrie din orice si inca nu s-au apucat serios de soccer.Atunci cand o vor face si acest sport va creste in popularitate si acolo,abia atunci o sa vedeti valori mai mari decat acestea pe care le propun in momentul de fata la acest Mondial.
Glumim,radem dar mai discutam in cativa ani cand americanii vor incepe si ei sa aiba rezultate adevarate si abia atunci o sa ne intrebam dar oare de ce ei pot si noi ,nici acum inca nu putem.

MB  •  13 iunie 2010, 1:17

N-o sa incep acum o intreaga dizertatie despre felul in care trateaza americanii fotbalul nostru. Vreau sa spun doar atit: fiecare liceu , fiecare scoala generala are grupe de copii care practica fotbalul( refuz sa folosesc termenul „soccer”). Au antrenori din rindul profesorilor de sport sau, daca nu, din rindul parintilor, daca se pricepe cineva. Sint o gramada de licee care au terenuri de sport ce arata mai bine decit majoritatea gazoanelor din Liga 1. Credeti-ma, iau totul foarte in serios. Inca nu au microbul in singe, cum avem noi, insa pe viitor, si nici macar in viitorul prea indepartat,sint perfect de acord cu Tolo:ordinea va fi alta. Ma indoiesc ca noi le vom mai putea face fata intr-o eventuala confruntare. De fapt, ma indoiesc ca le-am face fata si acum, cu nationala pe care o avem.

Florin Slabu  •  13 iunie 2010, 1:18

Nu prea ai dreptate cand sugerezi ca Europa pierde teren in fata nationalelor din alte continente. Coreea de Sud e cam singura echipa buna din zona Asiei (poate si Australia ar merita inclusa aici), iar Grecia este destul de rudimentara. SUA vor progresa cand vor ajunge la maturitate imigrantii din generatia a doua de hispanici, adica atunci micul Javier si micul Jose vor fi crescut in conditiile din State.

adrian_237  •  13 iunie 2010, 2:25

nu mi se pare surpeinzatoare victoria coreei de sud,iar anglia eram sigur ca va avea un meci greu.Dar ma asteptam totusi sa bata.Marile puteri in fotbal vor fi mereu:brazilia,italia,germania,olanda,argentina si mai nou franta si spania.Iar anglia va fi mereu o mare favorita,inaintea inceperii unui CM…dar poate cine stie,vor fi tara gazda din nou…:)

Quark  •  13 iunie 2010, 3:13

Am vazut meciul pe TF1, si am tinut cu americanii din primul moment. Deh, simpatie pentru natiunea mai mica (in fotbal). Mi-a placut felul in care au luptat, desi fara Donovan ar fi cam cum era Romania aia buna fara Hagi. In rest, echipa artagoasa, care a invatat multe, in ciuda unei naivitati initiale la golul lui Gerrard.
Daca in ’94, la ei acasa, erau o echipa exotica cu un fundas Lalas parca, metalist , acum mi se par candidati seriosi la locul 1 in grupa. Coreea de Sud a invins o Grecie lenta, dar sunt curios ce vor face cu yankeii astia tenace.
Si acelasi gand il aveam in timp ce priveam meciul… US sunt precum un urias adormit. Daca astia se apuca serios de fotbal (si ei in general fac lucrurile foarte serios), pot deveni o sperietoare. Ii consideram adeasea nejustificat, obezi si lenesi… dar domina de ani intregi sporturile olimpice.
Astept spectacol dupa-amiaza in Serbia-Ghana.

bradutz  •  13 iunie 2010, 3:39

De fapt, aşa cum scriam în Esquire-ul de mai/iunie , americanii chiar se ocupă de fotbal. Este al doilea cel mai popular sport în şcoli (după baschet), e un adevărat sport de masă în SUA, unde, potrivit estimărilor, în fiecare an joacă fotbal 15-20 de milioane de persoane. Peste 10 milioane de copii sunt înscrişi în diverse competiţii şi ligi de fotbal. Dacă i-am socoti numai pe aceia, SUA ar avea un jucător legitimat la 30 de persoane. În România, avem un jucător legitimat la 1.700 de persoane. În condiţiile astea, nu e de mirare că ei sunt la Mondiale şi noi nu

VirtualKid  •  13 iunie 2010, 8:09

Tot ceea ce putem sa facem este sa ne straduim sa crestem valori individuale, prin orice metode pe care apoi sa le dam pe nimic. Noi nu suntem ca americanii. La noi nu mai bate nimeni mingea in curtea scolii.

leventum  •  13 iunie 2010, 8:49

eu chiar i-am admirat ieri pe americani… nu se vor lasa pana cand nu invata sa joace un soccer din ce in ce mai bun. bravo

eradu  •  13 iunie 2010, 8:49

daca e sa vb pe bune, eu nu am vazut in toata Europa atatea terenuri de fotbal (soccer) ca in Virginia. Ai dreptate, dar de ce sa vb de viitor cand Donovan e deja un star. Pacat de Gerard in meciu de azi

CUPA MONDIALA: Fotbal pe vinil « puntomedia  •  13 iunie 2010, 10:04

[…] in fata Greciei mi se pare irelevant – ca sa am viziunea globala despre care vorbeste Tolo in Micii favoriti. Dar am vazut SUA in fata Angliei si am vazut cel mai curat, cel mai clasic fotbal din ultimii ani. […]

victor L  •  13 iunie 2010, 10:23

Era doar o intrebare. Pe care am repetat-o. Dece nu apare?

Adica, sesizm ca la agenda zilei nu apare meciul nemtilor cu cangurii.

@ bradutz,
tu nu cumva confunzi fotbalul (american) cu fotbalul (americaneste „soccer”)?

GentleGiant  •  13 iunie 2010, 11:12

Sincer, am dubii ca o sa se intimple asa prea curind.
Oricita infrastructura si aplicatie ai avea, nu-i de ajuns. Ca sa ajungi sus in fotbal, iti mai trebuie si istorie, rafinamentul acela adus de o intreaga succesiune de generatii de fotbalisti. SUA mi-au placut mereu, au un fotbal asemanator cu ei ca natie: optimist, light-hearted, proaspat, cu euforia parca neterminata a descoperirii inceputului. Totusi, nu pot uita un anumit fel de naivitate pe care tocmai lipsa unei istorii ti-l da: amintiti-va golul lui Dan Petrescu cu ei in ’94 si chiar golul de aseara al lui Gerrard (gafa de aparare, neglijarea demarcarii lui G.).
In plus, daca imi amintesc bine, CM din ’94 a fost organizat tocmai pentru a incuraja popularizarea fotbalului in State. Au trecut 16 ani, poate nu-i mult, dar nici putin – Frantei i-a trebuit cam tot atit sa se ridice decisiv si sa devina o foarte mare echipa incepand cu anii ’98 (pina atunci erau doar mare; acum, doar lipsa unui antrenor bun o scoate din calcul). Nu stiu daca americanii, cu toata seriozitatea si munca lor, au facut chiar progresele asteptate.
Iar asiaticilor si africanilor mereu o sa le lipseasca ceva sa dea lovitura, probabil un complex ca n-au ce cauta prea sus la o competitie mondiala (nu olimpica), mereu ii vezi cum iau pe neasteptate o caruta de goluri (Camerun, Nigeria etc. editiile trecute).
Deci cred ca ordinea o sa se cam conserve ani buni de acum inainte. Nu-i lasa Brazilia :), care sigur, nu are nici baseball sau tir cu arcul, si nici nu-i sta gindul decit la fotbal, si, btw, are si ceva istorie 😉

luis  •  13 iunie 2010, 12:32

Din pacate am cedat psihic repede…n-am putut rezista cu vuvuzelele mai mult de 2 meciuri. In partida cu SUA suporterii englezi au cantat continuu God save the queen…i-ati auzit???

robert  •  13 iunie 2010, 12:48

aveau dreptate ziaristii din insula sa se teama ca jucatorii lor vor fi prea relaxati. cred ca si golul lui gerard venit repede a contribuit la starea asta. americanii au meritul lor dar e clar ca englezii au pierdut pe mana lor 2 puncte..sau pe mana lui green.
cat despre tolo.. ieri la bookfest era cu sacosa plina de carti, am fost placut surprins sa-l vad in postura respectiva

Horia  •  13 iunie 2010, 13:18

Daaa…sigur. Va imaginati ce s-ar putea intampla daca 1 miliard de indieni s-ar apuca serios de fotbal? Sau daca un miliard si 1/2 de chinezi ar lua in serios jocul asta?
Stii ceva, domnu Tolontan? Si americanii, si rusii, si chinezii sunt morti dupa fotbal, numai ca…strugurii sunt cam acri. Or sa ajunga si ei in vreo finala peste cateva sute de ani, nici o graba.

Cătălin Tolontan  •  13 iunie 2010, 13:19

bradutz: ai dreptate, dar gindeste-te ca una e sa te califici dintr-o grupa preliminara europeana si altceva e sa te califici (cum a facut-o sua) dintr-o grupa cu salvador si guatemala. Asta nu inseamna ca nu au o echipa mai buna ca a noastra. Chiar au

andreic  •  13 iunie 2010, 13:35

La echipa USA am vazut mult mai multa detereminare. Multi jucatori care presteaza pt. cluburi engleze de mana a doua care au vrut sa demonstreze ca pot…

ziggy  •  13 iunie 2010, 13:40

Unii dintre cei care comenteaza sunt de-a dreptul naivi. Cum sa punem egal intre calificarile prin care trec americanii si calificarile oricarei echipe din Europa. Se compara o grupa cu Costa Rica, Trinidad Tobago, Belize, Bahamas si mai stiu eu cine cu grupa pe care a avut-o Romania? … ca tot suntem de pe aici astia care comentam. Stati linistiti, americanii vor, se bat, se chinuie, alearga si transpira dar nu vor avea nici in 100 de ani o echipa capabila sa castige un CM. In caz ca nu stiti putina istorie fotbalistica, va reamintesc ca sunt doar 7 echipe care au cucerit trofeul in 18 editii, dar au fost dintotdeauna „revelatii” (gen Camerun, Croatia, Turcia, Senegal, chiar Romania – din astea mai apropiate de timpurile noastre) si totusi nu au castigat trofeul suprem. Asa ca lasati-o mai moale cu USA.

A.L.  •  13 iunie 2010, 13:45

Meciul de aseara putea foarte usor sa se termine 5-0. SUA nu a avut nici un merit la golul dat si Anglia a ratat . Asa ca nu trebuie laudata echipa yankeilor.

shampang  •  13 iunie 2010, 14:24

nu imi place fotbalul practicat de americani , nu au placerea de a juca , au dezvoltat socceru doar ca un sport … cum ar fi la noi pescuitul

bradutz  •  13 iunie 2010, 17:31

@ Tolo: sigur, de acord, filtrul calificarilor pare mai dur in Europa; eu vorbeam in primul rand de faptul ca, din cate mi se pare mie, in Romania avem o imagine falsa despre fotbalul din SUA. o gramada de oameni, inclusiv in lista asta de comentarii, isi dau cu parerea fara sa cunoasca realitatea, faptul ca in SUA fotbalul (european) a ajuns sa fie mai popular decat este in Romania, daca ne uitam la cata lume il joaca si il urmareste. eu lucrez la o organizatie care administreaza zeci de echipe cu aproape 2.000 de jucatori in total, de la grupe de prescolari la pensionari, asta intr-un orasel de 50.000 de locuitori. Si nu e singura organizatie care ofera programe de fotbal aici, cu terenuri in sase sau sapte parcuri — mai exista cel putin doua-trei programe mari, la nivel de amatori si semi-profesionisti. cei care se grabesc sa spuna ca SUA n-or sa fie o echipa mare nici intr-o suta de ani sau ca trebuie sa astepte sa ajunga mexicanii la a nu stiu cata generatie, au probabil impresia ca timpul sta pe loc.

@ victor L: nici o confuzie. vorbeam de fotbalul european practicat in SUA, sau soccer. pare greu de crezut, nu?

kosmyn93  •  13 iunie 2010, 17:49

Cel mai frumos meci,de până acum,Fabio Capelo e cel mai bun antrenor la acest Mondial,iar Anglia va fi campioana Mondială!

ion pop  •  13 iunie 2010, 18:05

Cunosc destul de bine coasta de est a SUA si pot spune ca fotbalului i se acorda o atentie mare, incepand de la cei mai mici jucatori (5-6 ani). Inca n-au un campionat destul de valoros. Cand il vor avea si pe acesta, vor fi foarte greu de invins la nivel de echipa nationala.

Quark  •  13 iunie 2010, 18:32

cineva zicea mai sus de India, intradevar o tara enorma dar in care pasiunea pentru fotbal e la fel de exotica precum cea pentru cricket la noi. Am cunoscut multi indieni si nici unul nu parea prea atras de fotbal. Pur si simplu nu-i intereseaza… aici seamana mult cu rivalii lor pakistanezi. Iar in mediile sarace, se joaca altceva dar nu fotbal, asa cum de exemplu e in Africa. Chinezii in schimb iubesc fotbalul, numai ca e greu sa copiezi intr-un sport in care imaginatia si creativitatea fac diferenta, in ciuda victoriei lor cu Franta de saptamana trecuta.

Boston  •  13 iunie 2010, 19:37

E adevarat ca americanii sunt bine organizati la nivel de copii dar inca nu merita sa-ti faci copilul fotbalist pt ca nu se cistiga bani din asta. Lumea aici vede fotbalul ca un sport de fete si imediat dupa mondial o sa uite si o sa se intoarca la baseball, basket, la Kobe si LeBron, la Alex Rodriguez care are un contract de 400 de milioane de $. Asta ca sa nu mai vorbesc de NFL. Probabil ca e mai bine asa pt restul lumii! Go Celtics!!!

Comentează