luni, 17 mai 2010, 1:20
1 din 20 de europeni
Astăzi va fi un pic mai lung. Pentru că e nevoie de nume, de cifre şi de amintiri. Nu de vinovaţi e nevoie, ci de înţelegere.
Fata cu cercel în nas
I-am văzut acum un an. Tineri din toată ţara strînşi într-un ONG dedicat sportului. Organizează mici competiţii, de volei, de tenis de masă, de role şi de ciclism în comunităţile lor. Din păcate, banii vin mai ales din afară. De ce? Pentru că cei din afară ştiu cum se naşte un ţesut social.
În sală soseşte o fată. Are părul tuns perie şi un cercel în nas. E una dintre şefele proiectului. „Ce înseamnă, pînă la urmă, sportul? O cale directă şi haioasă de a ajunge acolo unde educaţia şcolii pătrunde mai greu”. Clipesc şi îmi notez citatul în blocnotesul de jurnalist. Clipesc şi regăsesc cuvintele la celălalt capăt al lumii.
Atunci, la Beijing
Liu Xiang stă nemişcat la un metru de masa presei. A venit pe stadion alături de tatăl şi de mama sa. Trenul din Tianjin şi pînă la Beijing a parcurs cei 120 de kilometri într-o jumătate de oră. Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice îi umezeşte ochii tînărului de 20 ani. Liu Xiang le face cu mîna sportivilor de pe pistă. Rîde. Tatăl îi ciufuleşte părul din cînd în cînd, cu gestul universal al părintelui care pare că-i şterge transpiraţia copilului, dar, de fapt, îi spune cît de mult îl iubeşte.
Undeva, în înaltul tribunei, printre capetele încoronate, şefi de stat şi de guvern, se întrevede zîmbetul lui Traian Băsescu. Ca şi Liu Xiang, preşedintele e transpirat sub cerul niciodată senin al Beijingului şi sedus de atmosfera celor 90.000 de suflete adunate în jurul peticului verde de iarbă. Mă rog în gînd ca starea de graţie să intre în el cît mai adînc, pînă la durere, pînă la a realiza cît de important e pentru zecile de mii de copii din tribună să asiste la un moment care îi va marca pe viaţă.
Un preşedinte în chiloţi
I-am văzut la Olimpiade pe toţi preşedinţii României. În 2000, la Sydney, Emil Constantinescu soseşte în Australia şi se schimbă de pantaloni şi de cămaşă în camera unui ziarist ca să ajungă mai repede la competiţii. Seara, la o bere australiană, îngrozitor gust!, am aflat de la Ioaniţoaia cum arată un preşedinte în chiloţi. Şeful statului pleacă apoi spre Bucureşti, via Thailanda, în turneu diplomatic, iar cei din avion povestesc că i-a zăpăcit la cap cu poveşti de la Olimpiadă.
În 2004, la Atena, Ion Iliescu apare ţopăind, pînă la pontonul unde Lipă obţine a cincea medalie olimpică de aur, cu echipajul de 8 plus 1. Apa de pe umerii fetelor i se scurge pe haine şi miile de spectatori din tribunele care mărginesc canalul aplaudă deopotrivă campioanele şi pe omuleţul care se bucură ca un pici.
Şi totuşi. România e totuşi singura ţară europeană care nu are:
1. Stadion multifuncţional modern.
2. Sală de dimensiuni rezonabile.
3. Complex pentru sporturile nautice.
4. Bazin de nataţie cu o capacitate ca lumea a tribunelor.
5. Patinoar cu adevărat de secol 21.
Pe scurt, deşi ca populaţie sîntem pe locul 7 în UE, aproape 1 din 20 de europeni este român şi, deşi ne-am dublat în ultimii cinci ani banii cheltuiţi cu investiţiile, sîntem unica naţiune care nu poate oferi copiilor săi, la nici una dintre ramurile sportive, un spectacol civilizat şi de amploare.
MVP cu mopul
Finala de handbal de sîmbătă, de la „Polivalentă”, a fost doar măsura ultimă a incapacităţii. „Am fost indignat cînd a căzut sistemul tabelei de marcaj. Nu se poate aşa ceva! La un eveniment de amploare trebuie să existe un sistem de rezervă”, spune ministrul Daniel Funeriu. „Voi cerceta ce s-a întîmplat”.
Un detaliu. Laptopul de la care se comanda tabela era un Sony Vaio, dintre cele mai scumpe produse posibile. Asta se întîmplă! Cumpărăm produse pe bani mulţi, facem investiţii anapoda, cheltuim bani pe patinoare inutilizabile cu suprafaţă uscată, 150.000 de euro bucata, sau pe patinoare supraevaluate, pentru clienţii politici, ca la Braşov şi la Tîrgu Mureş. Şi, în acest timp, în sala veche de 36 de ani apare condens, pică apa, danezii se iau cu mîinile de cap şi MVP-ul partidei e fata cu mopul.
Grecizarea la care tînjim
Ni se spune că nu trebuie să ajungem precum grecii. Dar Grecia a adunat un deficit bugetar imens modernizînd ţara. În cea mai mică dintre cele 700 de insule locuite găseşti drumuri bune. Atena a devenit un oraş în care poţi respira şi circula, cu un aeroport SF şi cu şosele suspendate. Autostrăzile taie Elada, ultima dintre ele străpungînd munţii ca să lege Egeea de Ionică. L-au angajat pe Calatrava ca să le construiască stadioane şi săli.
Noi am adunat deficit bugetar fără să realizăm aproape nimic. Nici măcar o sală multifuncţională precum Budapest SportArena, 12.000 de locuri, care a costat 25 de milioane de euro. De 16 ani, de cînd a ars, am risipit 35 de milioane pentru sala de la Craiova, cu 6.000 de locuri.
Măcar atît
Ce dovezi mai trebuie? Ce documente, ce expertize şi ce sesizări? Avem acte, le-am publicat în atîtea cazuri, dar, mai presus, fiecare român are aceste dovezi în privirea şi în mintea lui.
Ştim. Pentru noi, pentru generaţiile care le-au văzut pe Nadia şi pe Teodora retrăgîndu-se pe acordurile Ciocîrliei în aceeaşi sală plină de condens, lupta este aproape pierdută. Nu ne-a rămas decît să încercăm ca măcar copiii pe care îi avem sau pe care îi vom avea să se bucure într-o bună zi, precum Liu Xiang, Spiros sau Laszlo, într-o tribună civilizată şi să privească vrăjiţi un meci sau un concert, învăţînd că merită să trăim împreună, chiar dacă asta înseamnă să spargem pe furiş nişte seminţe umăr la umăr.
albu • 17 mai 2010, 17:47
Asta cu tabela e cea mia mica problema sa fim seriosi! Sincer nu-mi aduc aminte un campionat mondial/european de handbal sa nu fost probleme cu tabela la meciuri! Intrebati-l pe Radu Naum. Problemele sunt muuuuuult mai mari. Dar nu ma astept la dl Funeriu sa le sesizeze: „Urghhhh nu merge Tabela? O sa fac o ancheta d’ohh.”
marian • 17 mai 2010, 18:35
pt.fredy:pai tot de banii mei ai tai ai milioane de romani vorbim aici.ai dreptate cu construirea salii in alta parte decat bucuresti.iar treaba cu prioritatile pe asta bat moneda toti si nu se face nimic de 20 ani.daca in1990 eram cu 30 de ani in urma vestului acum suntem cu vreo suta de ani.
alinst • 17 mai 2010, 18:42
din pacate domnule Tolontan,nu se va naste nici o sala,exceptand-o pe cea din satul lui Boc.tot din pacate,jurnalistii isi amintesc de aceste lucruri foarte rar.daca nu era aceasta finala-bravo fetelor de la oltchim-se impacienta cineva ca nu exista o astfel de sala?ma indoiesc.n-am vazut niciodata,pe nici un site de sport,un astfel de articol.acolo troneaza becali,borcea,iancu.ce au facut ei ca sa merite atata atentie?nimic!doar scandal.dar scandalul aduce rating si desi Cfr a ajuns campioana Ro,voi scriati despre Dinamo si Steaua.deci ma intreb:unde e interesul vostru pt performanta sportiva?aproape de zero.unde e interesul pt rating?la maxim.in rest,numai de bine
SANDU • 17 mai 2010, 18:58
Da , este nevoie de sala. Da este novoie de stadion. Da este nevoie de patinoar. Da, este nevoie de multe. Cel mai mult este insa nevoie de sportivi, pentru ca nu mai avem sportivi de valoare ( sau rezultatele nu mai sunt pe masura valorii lor ! ). Tocmai de aceea performanta fetelor de la Oltchim este fantastica ! Intr-o tara in care sportul nu mai inseamna nimic pentru oamenii politici.
gixe • 17 mai 2010, 19:37
Ce rusine ? A cui rusine? Tu nu ai observat pana acum ca pe politicieni daca-i scuipi ei zic ca ploua? Despre constructia unei sali multifunctionale se vb de cativa ani buni insa probabil n-au gasit inca o portita sa le permita sa o faca la pret de stadion National. Cand e vorba de vreo performanta nesimtitii(putin spus), se afiseaza primii de parca ar avea ei vreun merit. Pana in 89 se spunea ca performantele sportive erau facute si prin grija partidului.Probabil ca da,pt ca dupa 89 nu stiu cate investitii in sport s-au facut. Politicienii nostri dupa ce ca sunt hoti,perversi si mincinosi,n-au nici macar un fior de patriotism,un pic de mandrie nationala.
toti • 17 mai 2010, 21:01
putem deschide un cont pentru constructia unei sali?
CATALIN • 17 mai 2010, 21:17
Vai de tarisoara asta nu numai de sportivi. Mai fratilor voi va dati seama ca in Romania, in anul 2010 se face foamea, se face foamea de catre familii intregi, de catre copii, de catre pensionari si chiar de catre oameni care muncesc findca nu mai au cu ce sa plateasca datoriile, taxele si impozitele inventate de guvernanti, si acum mai vor sa reduca si pensiile si salariile.
dany • 17 mai 2010, 21:47
lasa tolo ca si tu i-ai tinut partea lu’ baselu,and I say romania is my country…
daniel • 17 mai 2010, 22:11
bravo, tolontane. publica numai comentariile care te felicita. pe cele care te critica nu le publica pentru ca tu esti o valoare absoluta
dora • 17 mai 2010, 22:57
la noi se gandeste o investie destul de mult, pana cad la intelegere si stabilesc pretul. apoi apar vilele, piscinele, masinile si, la final s-ar putea sa apara si o sala poate la standarde europene, dar nu bag mana in foc. am urmarit toate meciurile hcm-ului la buzau. mi-a crapat obrazul de rusine cand am vazut autocarele cu jucatorii de la valladolid, montpellier, szeged si cehkovskie, venind hurducanind pe strazile buzaului, spre sala. mi-a mai crapat obrazul de rusine cand rusii si baietii nostri nu au mai avut apa calda sa se spele sau, in ultimul meci a fost o pana de curent de aproape 10 minute, de au crezut ca ii boicotam. si nu a mai contat ca am venit cu 10 poate 20 de km/h de la intrarea in buzau pana la sala sporturilor, din cauza hartoapelor (intrarea in oras dinspre braila). pacat !! frumoasa tara avem, pacat ca e locuita !!
Doru • 18 mai 2010, 0:19
Un dezinteres imens al guvernantilor pentru sport, si nu numai, pentru orice domeniu care nu le baga lor bani in buzunare. Am intrat in criza din cauza furtului banilor in timpul camapaniilor electorale recente. Ce cauta acest NIMENI ce rapsunde la numele Funeriu ministru al invatamantului, educatiei sportului, tinerilor si a celor ce vor fi fost, la prima lui angajare in Romania. Nici pe-afara n-a facut mare branza. Nu pot bercenii, videnii, basescii si ceilalti ce s-a infruptat din munca tuturor sa cedeze din banii obtinuti fraudolos?!
Cătălin Tolontan • 18 mai 2010, 15:12
alinst: am scris de foarte multe ori despre sali. mai corect spus, despre absenta lor. Imi pare rau ca nu ati citit si aveti impresia ca gsp a deschis acum subiectul