sâmbătă, 17 aprilie 2010, 12:08
Mesaj valabil pentru milioane de români, sosit pe tolo.ro, de la un tînăr care lucrează la IBM Polonia
2,3 milioane de români citesc Gazeta pe print sau pe net, conform cifrelor BRAT. Mulţi dintre ei ne scriu, reacţionează, dezbat. Sute de mesaje sosesc în fiecare zi la redacţie. Oamenii aceştia alcătuiesc o forţă a bunului simţ care, fără a da verdicte, oferă o imagine a ceea ce am putea fi.
Astăzi, vă oferim unul dintre aceste mailuri. Pornind de la dosarul patinoarului de 12 milioane de euro din Braşov, fără patetism, cu echilibru şi cu o tristeţe care te stăpîneşte şi după ce termini de citit textul, un român din Polonia scrie despre ţara sa.
„Bună ziua,
În primul rînd trebuie să menţionez că am am ţinut morţiş să redactez acest mesaj folosind diacritice, deşi nu este foarte comod, pentru a sublinia cît de mult îmi lipseşte limba maternă.
Numele meu este Cătălin Sava, manager de proiect în cadrul IBM IDC Wroclaw, al patrulea oraş ca mărime din Polonia.
Am părăsit România în urmă cu aproximativ doi ani de zile şi sînt stabilit legal în Polonia, o ţară greu încercată în zilele acestea. Am avut foarte mari probleme în a găsi un loc de muncă datorită faptului că nu vorbeam polona, însă nu am încetat nici o secundă să sper că într-o bună zi, logodnica mea, Magda, de naţionalitate poloneză, şi cu mine vom reuşi să ne clădim un viitor.
Stimate ziarist,
Logodnica mea, Magda, s-a îndrăgostit pur şi simplu de România lecturînd un atlas, iar acum silabiseşte pe site-ul gsp, pentru că eu îl citesc zi de zi. Nici nu am cuvinte să-ţi spun cît de mult îmi lipseşte atmosfera de pe Ghencea, dar refuz să vorbesc despre ce se întîmplă de cîţiva ani încoace.
Magda rîde cînd mă vede în faţa calculatorului, ştie că nu fac altceva decît sa citesc gsp-ul, şi a tresărit admirativ, impresionată de articolul d-lui Ioaniţoaia conţinînd mesajul pentru poporul polonez.
Dragii mei,
Motivul pentru care v-am scris e însă altul. Se întîmplă din ce în ce mai des să fiu nevoit să las capul plecat atunci cînd trebuie să răspund la întrebari legate de nivelul nostru de trai şi de mentalitatea unora dintre români.
Eu nu am regretat că am plecat nici cînd drămuiam fiecare zlot pentru că trăiam două persoane din 2000 de zloţi pe lună, Magda fiind singura care avea un loc de muncă, din care plăteam 1000 de zloţi chirie şi cu atît mai puţin nu regret acum, cînd ne permitem un nivel de trai peste medie. Nu regret că am plecat, dar nici nu umplu blogurile cu intervenţii dezgustate despre o ţară pe care o iubesc.
Am urmărit desfăşurarea cazului Ridzi. Apropo, fiţi atenţi cît durează în România instrumentarea unui caz de înaltă corupţie – va amintiţi de cazul celebru de corupţie din fotbalul polonez? S-a tranşat rapid, e o diferenţa enormă de atitudine din partea organelor de justiţie ale celor două ţări!
În fine,
Acum a apărut cazul patinoarelor. L-am citit împreună cu logodnica mea, care între timp a învăţat destul de bine româneşte. Magda lucrează pentru o companie în domeniul consultanţei de afaceri şi recent m-a întrebat dacă o pot ajuta la un studiu despre sistemul sanitar din România pentru unul din clienţi care se gîndeşte sa facă investiţii în ţara mea.
Căutaţi pe Google referinţe despre acest subiect şi veţi putea citi ceea ce reprezentanţii acelei companii au considerat a fi un motiv întemeiat pentru a renunţa pentru moment la ideea de a investi în România, şi anume informaţii despre asa-zisă licitaţie pentru construirea celor 32 de spitale! Aşa că şi eu, dar şi ea, din păcate, înţelegem ce se petrece în cazul patinoarelor.
De aceea,
Mă declar, eu, cetaţean al României, profund dezamăgit şi frustrat uneori că toţi cei care sînt în măsură să schimbe în bine destinele de azi a milioane de români nu fac altceva decît să ruineze speranţele de azi şi destinele de mîine ale poporului nostru.
În cadrul companiei în care lucrez sînt alte cîteva sute de români, pe tot globul, dovadă ca avem oameni de calitate. Ştiţi cîţi dintre ei ar vrea să lucreze în România, fie chiar şi dacă ar avea posibilitatea s-o faca în cadrul companiei? Răspunsul este de prisos.
„Dovada că, cel puţin asta e percepţia mea, poporul român nu se mai identifică cu România, nu se mai regăseşte în România”
Şi vă mărturisesc ceva: am început să am acelaşi sentiment în ceea ce mă priveşte. Deşi nu mi-am văzut familia din decembrie 2008, am sentimentul că pot trăi departe de România, că aş putea sa mă revad cu cei dragi doar aici, în Polonia, sau „undeva la mijloc”.
Sunt convins că puteţi înţelege ce este în sufletul meu atunci cînd viitoarea mea soţie îmi spune clar şi răspicat că îşi doreşte ca urmaşii noştri să înveţe limba română şi să cunoască istoria poporului nostru. În condiţiile în care uneori mă întreb, român fiind…de ce aş face asta?„
upman • 17 aprilie 2010, 9:51
Fara a nega continutul interventiei „cetateanului roman revoltat din Polonia”, permiteti-mi sa cred ca e o facatura a lui Tolontan.
Ma indoiesc in primul rand de faptul ca un cetetaean care nu cunoaste limba tarii unde s-a stabilit isi poate gasi de lucru. Poate intr-o mutinationala, dar nu se specifica.
Iar, in al doilea rand, „patriotismul” ieftin, de doi bani, al omului care nu citeste decat gsp. Nu cred asta sa ma picati cu ceara.
benone • 17 aprilie 2010, 9:57
E simplu: cei ce sunt dincolo au renuntat sa incerce ceva in/pentru Romania. Tipul din articol chiar spune ca se gandeste daca are sens sa-si mai invete copilul romana. Nici o problema, e alegerea lui, dar de ce are un astfel de discurs pe siteul asta si de ce in limba romana?
Eu am ales sa fac ceva aici si cred ca, foarte greu adevarat, noi ca popor si tara noastra am evoluat usor-usor. M-am saturat de oameni ca cei din articol. Le inteleg si le accept alegerea dar nu inteleg ce vor sa ne mai spuna odata ce au renuntat. Nu ne intereseaza!
Iar tu, Tolo, ca jurnalist ar fi trebuit sa vezi toate fetele problemei si nu sa sari imediat in barcuta de hartie a ideilor imediate si usurele. Salutari din Romania!
sevilla86 • 17 aprilie 2010, 10:01
Meciul lui Bute va fi transmis pe Dolce TV-la pozitia 100-miine dimineata la 5 si in reluare tot miine la ora 13 si 19.30! Asa scrie in e-mail,primit de la Dolce
Cătălin Tolontan • 17 aprilie 2010, 10:02
upman: catalin sava lucreaza la IBM IDC Wroclaw. Scrie chiar la inceput, daca ai fi citit 🙂
SALUT: uite iti dau un link din catavencu
http://www.catavencu.ro/cuvintul_care_numara_faulturi-13396.html
acolo sint citeva dintre investigatiile noastre, amintite nu de noi, nu e recomandat sa faci mereu autoreferinte, dar au facut-o ziaristii de acolo. Vei vedea ca Gazeta a stopat instalarea unui apropiat al PC in frunteaunei agentii nationale vitale pt sportul romanesc. Dupa cum tot dupa ce a scris gazeta, george copos, care era vicepremier al PC, a trebuit sa plece din guvern, a ajuns pentru coruptie in fata instantei i procesul cu loteria, m-a dat in judecata, a pierdut procesul. Asta pt k tu spui ca e mogulul in spatele nostru. Dc nu stii iti amintesc, mogululul e fondator al PC, dar asta nu ne-a impiedicat sa aducem oameni din PC in investigatiile noastre. Si in cazul Ridzi am aratat ca ff multi bani au ajuns la o firma apropiata mogulului, moment in care Dan Voiculescu a declarat „Tolontan nu mai exista pentru mine”. Noi asta am facut. Restul sint fabulatiile tale!
vasile gabriel • 17 aprilie 2010, 10:03
“Eu, cetăţean al României…” am o fetita de 7 luni si ma gandesc in fiecare zi tot mai mult sa emigram pentru ca fetita noastra sa isi poata cladi un viitor pentu ca noi ( eu si sotia mea) nu avem cunostinte in nici un domeniu important in tara asta si dupa cum bine se cunoaste, daca nu ai pile sau parinti bine pusi in functii nu ai sanse sa reusesti oricat de olimpic ai fi IN ORICE DOMENIU!!!!
NOI VOM SUPRAVIETUI, DAR AI NOSTRI COPII ???
alex • 17 aprilie 2010, 10:03
bazagonii de stil mare in nesimntire de la cel mai mic la cel mai mare!
Cătălin Tolontan • 17 aprilie 2010, 10:04
benone: ti se pare ca am ales calea usoara? te inseli.
george • 17 aprilie 2010, 10:05
concluzia: cine pleaca ultimul din tara sa stinga lumina !
@Danutz -ala din Ardeal • 17 aprilie 2010, 10:19
zici tu ca cei care au plecat sunt niste lasi care au dat bir cu fugitii? uita-te in jurul tau… si eu vreau sa schimb ceva … si o sa-ti dau cel mai banal exemplu… merg pe strada cu un ambalaj de la biscuiti pana la primul cos.. ajung la cos si ma gandesc ca poate ceilalti de pe strada au vazut gestul… (trebuie sa invatam unii de la altii)… in acelasi moment in care eu am depozitat gunoiul la cosul de gunoi .. sunt cel putin 5 melteni care arunca ori un muc.. ori un pachet de tigari gol pe geamul masinii lor BMW luate la mana a doua…(Stiti reclama cu rockerul si manelistul?– Manelistul e in bmw langa un cos de gunoi si arunca pachetul de tigari pe jos.. iar rockerul ia cosul si il rastoarna in masina)… cam asa imi vine sa fac si mie .. cu toti astia… ideea e ca ma cuprinde asa un fel de dezamagire profunda…asa ca domnule din Ardeal … nu mai fi martir … si nu-i blama pe cei care au plecat…nimeni nu este obligat sa stea ca un martir si sa indure.sincer … daca parintii mei nu ar fi aici … nimeni si nimic nu m-ar mai putea lega de Romania. Din punctul meu de vedere singurele lucruri bune din Romania sunt parintii mei si prietenii. Sper sa plecam cu totii din Romania.
uapxela • 17 aprilie 2010, 10:21
benone zici ca cei plecati au renuntat.eu sincer vreau sa raman,vreau sa ajutam tara asta sa creasca,dar cateodata imi este asa scarba…imi e scarba de tot ce se intampla.peste tot se fura,fiecare isi baga un leu in buzunar in orice tara din lumea asta,dar apare diferenta de mentalitate:in timp ce ei isi baga 1 leu la fiecare 5,8 10 lei la noi din 5 lei isi iau 4 persoane cate 1.si atunci te intreb si eu:cati ani si viitorul cator generatii in afara de a ta esti dispus sa sacrifici?
o vorba inteleapta zice ca trebuie sa sti sa iti alegi razboaiele,eu ma aliniez ideii: cine pleaca ultimul sa stinga lumina!
Sergiu • 17 aprilie 2010, 10:26
@upmanv In multinationale limba se vorbesc oficial si limbi de circulatie internationala. Argumentul tau este slab
deian 14 • 17 aprilie 2010, 10:27
polonia e sub romania noi suntem jalnici dar ei si mai si.cunosc prea multi polonezi retardati asa ca e proasta comparatia.peste tot e coruptie doar ca la noi tipa cine nu poate sa fure….nu vi se pare ca toti romanii suntem de vina si nu doar guvernantii…nu locuiesc in romania de peste 4 ani dar nu critic ,consider ca cei ce am plecat suntem lasi…si niciunde nu e dreptate.lumea este o jungla doar ca acum migram din o jungla in alta ,incercand sa gasim oaza fericirii…
mda • 17 aprilie 2010, 10:43
„din pacate vad ca toti care ar putea sa schimbe ceva in tara asta am plecat in strainatate” – citat ce concluzioneaza cam tot ce cred multii romani plecati dincolo.
sa-mi fie cu iertare dar mai multa stupizenie rar mi-a fost dat sa vad. veniti mai fratilor in romania alaturi de tolontan si puneti osul la treaba sau taceti ….din gura.
ati reusit sa ma enervati mai mult decat toti politicienii care paraziteaza romania de 20 de ani. incredibil, voi spuneti ca nu faceti(puteti face) nimic pt romania, dar va plangeti ca altii(pdl,psd,pnl) ii fac rau.
sunt atat de multe lucruri bune de facut in tara sau pt tara, chiar si de acolo de unde sunteti de voi…dar puneti-va mintea la contributie si faceti cevs, in afara de comodul injurat romania pe blog
Ion Nistor • 17 aprilie 2010, 10:44
@uplink sa fi tu sanatos citi sefi olandezi, englezi sau americani poti avea in vest, care nu stiu si nici nu sint interesati de limba tarii unde lucreaza momentan! Engleza e „nr one across the nation”! Dar asa e romanul.
Dragul meu, tu esti de doi ani in Polonia si esti deja undeva la marginea deznadejdei! Nu vrei s-o crezi, dar va veni curind! Gindeste-te la cineva care are acelasi job ca tine in Londra sau New York si e plecat de 20 de ani! Ce perceptie a realitatii romanesti are cu toate ca moare de fiecare data cind Dolha o scapa in poarta! Romanii plecati sint rupti in doua, indiferent cit de bine le merge! Intri in Berlin sau Paris intr-un restaurant romanesc -unde se intilnesc hotii si-si numara banii, caramizi de sute- si dupa derby e de ajuns sa faci o remarca sa se aprinda aceleasi polemici pe care le cunosti din scoala primara! Asta e, totul se plateste! Dar asa cum ne e dor de copilarie sau de coclaurile pe care ne-am petrecut copilaria si care nu mai exista de mult, trebuie sa acceptam, plecati, ca viata merge inainte si ca mereu trebuie sa lasi ceva in urma. Pretul progresului? Daca din Polonia capeti asemenea angoase, ce sa zica ceilalti?
adi • 17 aprilie 2010, 10:46
salut
îl inteleg perfect pe Catalin Sava pt. k si eu am plecat acum 4 ani.sunt acasa din noiembrie (probleme familiare)si am un soc efectiv despre ce am gasit aici.am inteles k perceptia mea despre Romania vazuta din afara era total gresita si acum voi fi nevoit sa-mi schimb modul de prezentare al tarii mele ori de cate ori voi fi interogat de straini pe acest subiect.toti colegii de munca din strainatate ma intrebau de ce nu-mi port familia cu mine,raspunsul meu era acesta va jur”NU ARE NICI UN ROST PT. K TARA MEA ESTE LOCUL IDEAL UNDE SA-TI CRESTI COPII,NU AVEM FRICA SA IESIM PE STRADA ,NU EXISTA JAFURI ARMATE ,AVEM ÎNVATAMANT GRATUIT SI O ASISTENTA MEDICALA BUNA…” GATA nu mai pot sustine toate acestea.eu sunt inginer de profesie dar am lucrat k director la unul din magazinele germanos , acum sunt macaragiu si sunt mult mai linistit la locul de munca chiar daca am responsabilitati mai mari.te rog Tolontan nu te opri din ce faci indiferent care sunt motivele care te imping sa faci aceste anchete.
aaaa! era sa uit la vara nu imi mai fac vacanta pe litoralul romanesc
eusebius • 17 aprilie 2010, 10:47
Dar din Ungaria n-a scris niciun roman?
mda • 17 aprilie 2010, 10:49
si inca ceva. cunosc atat de multi oameni care lupta sa faca ceva pt tara asta clipa de clipa, incat, din adolescenta, nu mai mi s-a facut o data scarba de romania. chiar daca ii vad si multele mizerii….si inca ceva sunt din bv 🙂
Nico • 17 aprilie 2010, 10:52
Am lucrat in strainatate si m-am tot gandit ca ceea ce fac acolo as putea face si in Romania. M-am intors acasa unde am dat de aceleasi jegguri in politzie, justitie, guvern. Dar asta e tara, asa cum e ea e tara mea. O singura data in viata, cand am fost intrebat ce nationalitatea sunt, am spus ca sunt roman, asa mai cu jumatate de gura. Acea persoana mi-a replicat (cu toate ca un roman facuse mult rau pe acolo, era un adevarat scandal), „omule, niciodata in viata ta sa nu-ti fie rusine cu tara in care te-ai nascut”. Parca mi-a dat aripi. Pe unde am fost, am tot fost intrebat de unde sunt si nu mi-a fost rusine sa spun ca SUNT ROMAN. Si-am demonstrat ca sunt un roman, nu din aia care cersesc pe strazi, nu din aia care arunca mucurile de la tigara pe jos, nu din aia care arunca gunoaiele pe jos, nu din aia care injura, ameninta si rad de zici ca s-a rupt iadul. Am demonstrat ca sunt roman si ma comport ca un om. Iar daca la noi se fac magarii, asta-i datorita faptului ca si noi am avut „Katyn”-ul nostru, s-a numit Canalul Dunare – Marea Neagra. Acolo au omorat peste 120.000 din Floarea-Florilor a Intelectualitatii romanesti. Am ramas cu jegurile care nu munceau si s-au facut comunisti, iar copii lor guverneaza acum. Chiar daca as emigra pe undeva (desi nu cred) mi-as invata copii romana si as incerca sa le explic o istorie adevarata. Acum sunt prea mici iar istoria pe care o stiu e prea groaznica, e cu mult Gulag. Ma dor si pe mine lucruri in Romania. Nu ma doare ca cineva fura 12 milioane cat ma doare ca Politia e mana-n mana cu Mafia iar Justitia sta la masa cu ei.
@upman • 17 aprilie 2010, 10:56
omul scrie ca lucreaza la IBM, deci cred ca esti unul din cei care „citeste” printre randuri
Dorul • 17 aprilie 2010, 11:00
Buna ziua. Cu siguranta sunt multe persoane de acest fel in tara noastra si multe care au reusit sa evadeze din acest spatiu devenit destul de murdar in ultimii 20 de ani. Persoane care au vrut sa faca ceva in aceasta tara, insa sistemul si „mediul inconjurator” nu prea le-au permis sa puna bazele la ceea ce si-au dorit. E adevarat, nu e valabil pentru fiecare individ, dar un lucru e clar in tara asta. Coruptia este una destul de mare la suprafata, insa vizibila doar de cei care vor sa o vada, iar la „radacini” extraordinar de bine dezvoltata si bine pusa la punct. De aceea nu merita aceasta „investitie” sufleteasca in Romania, tara in care fiecare isi face penru el…si aproape nimic pentru cei pe care ar trebui sa ii pastoreasca.
Radu • 17 aprilie 2010, 11:00
De acord cu scrisoarea, dar am o singura nelamurire: ce l-a impiedicat pe prietenul nostru din Polonia sa isi vada familia din RO din decembrie 2008? Si eu lucrez de peste un an in strainatate, dar la fiecare doua saptamani vin macar in weekend ACASA. Iar Polonia e mai aproape de RO decat tara de la Marea Nordului unde lucrez.
nick • 17 aprilie 2010, 11:06
Salut !De ce ar trebuii sa consideram lasi romanii care pleaca din romania? pentru ca au o viata si trebuie sa o traiasca decent? in Romanica am ajuns sa fim SCLAVI PE PLANTATIE !Gandeste-te ca ai o viata si consider ca ar trebuii sa avem o casa a noastra o familie poate o masina(nu are importanta ce masina) sa lucram sa ne permitem un concediu frumos si sa nu ducem lipsa de nimic ! Viata e prea scurta ! Iar in Romania e cea mai mare bataie de joc din tarile din Europa!Bulgarii care sunt mult mai amarati sunt mult mai altfel decat noi ! Coruptia in tara asta nu o sa cada niciodata decat poate cu o noua revolutie? Foarte trist sa traiesti in Romania !E cea mai mare bataie de joc! dar supravietuim ca astia suntem tacem si suportam si acum de ce sa critici un om care pleaca spre o viata mai buna? e total aiurea ! de 20 ani speram ! s-a furat tot in tara asta ! nu m-as mira daca intr-o zi s-ar auzi ca am fost vanduti!Ultimul sa stinga lumina !
edy • 17 aprilie 2010, 11:12
upman
eu nu il admir pe tolontan chiar deloc dar nu cred ca acest articol este o facatura…si eu am muncit in franta ani de zile fara sa stiu limba…se poate
Cătălin Tolontan • 17 aprilie 2010, 11:28
edy: te rog chiar sa nu ma admiri, te rog sa ramii in dezacord cu noi, asta cu admiratia e mult, mult prea mult. N-am glumit
radu123 • 17 aprilie 2010, 11:40
Catalin, te inteleg perfect, si eu ma gandesc uneori sa plec di tara. gsp, bravo lor, se lupta cu armele lor cu aceste afaceri necurate, iar cei care trebuie s-o faca legal, procurori/politisti nu fac nimic.
In timp ce doctorii si asistentele pleaca in tarii civilizate, fbine platiti, presedintele tarii dupa ce se opereaza in Viena, declara ca 40% di diagnostice sunt gresite. dupa ce INVETI 6 ani de facultate pe branci, mai faci intre 3 si 6 ani de rezidentiat, daca prinzi un loc,(stim cum se desrfasoare examenele in romania), si ai un salariu de 200 de euro, cum te simti?
Nu exista afacere cu statul in care sa nu existe, o mica spaga, de fapt e mare.Daca vrei sa face o mica afacere, nu prea ai nici o sansa sa supravietuiesti, sunt fmulte organe de control, te viziteaza numai sa-ti ceara spaga, fara sa se uite pe nici un act, daca nu ai pe nimeni in vre-un partid, primarie, politie, fisc esti terminat.
Romania este datoare 80 de miliarde de euro sau dolari, numai conteaza, cu banii astia daca se construia, se facea ceva eram departe, sau platit numai salarii si pensii umflate pt alegeri.cu banii astia se construia autostrazi si multe altele de care tara avea nevoie, poate si cateva centre IT pt ca avem tineri finzestrati.
Sorin • 17 aprilie 2010, 11:56
Un lucru se uita prea usor: multi dintre cei plecati au plecat pe vremea lui Ceausescu si au reusit sa fuga riscindu-si viata, fie trecind granita prin apa, fie intr-un portbagaj in care abia respirai etc.! Si acum apare un decretel care pretinde ca cei plecati sint lasi. Eu cred ca majoritatea celor care se pronunta n-au habar despre ce vorbesc! Au auzit de la Gigel, insurat cu o olandeza, sau Ionel, insurat cu o suedeza, cam ce se intimpla prin vest! Upload e cel mai bun exemplu!
daniel • 17 aprilie 2010, 12:02
Fratilor m-am saturat de marii romani plecati in alte state.
Cu siguranta Polonia nu este cel mai bun exemplu de sanatate politica, juridica s.a.m.d. Suntem niste frustrati care nu fac absolut nimic.
Asta e…
Alex • 17 aprilie 2010, 12:02
Pentru a intelege ce spune acest om trebuie sa traiesti in strainatate putin. Eu sunt plecat din 2004 din Romania. Am fost 5 ani in Grecia apoi in Polonia aproximativ un an si din Noiembrie lucuiesc in Anglia.
Ceea ce exista in „lumea buna” nu se poate compara cu ceea ce e in tara. Problema de acasa e ca foarte mult din ce se vizioneaza la TV are scopul sa inchida mintile romanilor nu sa te faca se vezi sau sa spui lucrurilor pe nume.
Ca sa raspund unuia care a scris ca e greu sa iti gasesti de lucru intr-o tara in care nu vorbesti limba: e doar partial adevarat. Intr-o companie multinationala limba vorbita e engleza in majoritatea firmelor.
Problema nu e limba ci e atunci cand spui ca esti roman. Oricat de ciudat ar suna cei mai multi europeni ne confunda cu tiganii si de acolo pleaca toate problemele.
Sa inveti pe copii sa vorbeasca limba: CATEGORIC DA , pentru ca o limba in plus e o usa care se deschide nu pentru istorie sau altceva. Cine traieste din istorie nu e actual( nu te ajuta cu nimic- poate te intristeaza cand realizezi unde esti azi). Iar istoria post Decembrista e un mare zero: lipsa calitatii, coruptie, coruptie, coruptie…
Numai bine si un prieten( om de cultura din Iasi) imi spunea candva: romanii ar trebui pusi intr-un autocar, dusi intr-un tur al Europei si apoi pusi sa voteze „schimbarile de bine”.
Numai bine
Alex
petre stelistu • 17 aprilie 2010, 12:14
Am plecat din tara fiindca aveam o mica afacere ce ma tinea treaz 6 zile pe saptamana,cate 17-18 ore pe zi.Pe langa aceste lucruri,trebuia sa pup mana unor oameni ce doreau spaga lunar,iar castigul meu era pentru a trai modest.Pentru mine,Duminica mi se parea intradevar o zi data de Dumnezeu.Cand am plecat,prietenii care locuiau deja in strainatate,i-mi spuneau ca trebuie sa fiu foarte serios si harnic.Pot spune ca ei ma stiau de un copil cu bani gata,fiindca chiar asa am fost,pana a incepe aceasta afacere.Intradevar am fost o persoana ce am vrut sa-mi fac singur viitorul,dar nu mai puteam suporta prostiile din Romania.Cand am ajuns in strainatate si am inceput sa muncesc,parca i-l prinsesem pe Dumnezeu de picior,asa de relaxat eram si castigam mai mult decat in tara.Nu am studii foarte inalte si nici nu lucrez la companii cu bani multi,dar sunt fericit si foarte multumit de ce-am realizat.Lucru ce ma deranjeaza la acest „polonez”,este ca nu stie daca merita ca,copii lui sa invete limba romana.Sotia mea e irlandeza si vorbeste romana oproape la perfectie(mici greseli gramaticale),dar nici odata nu ne-am gandit sa-i oprim pe copii sa vorbeasca romaneste.Cel mare are 8 ani si vorbeste limba romana,iar in tara nu m-as duce,dar o fac pentru copii, strabunici si bunici.Totusi,niciodata nu am zis ca m-am stabilit in stainatate pentru totdeauna,chiar daca mi-am cumparat casa aici si lucrurile merg bine.
Ionescu • 17 aprilie 2010, 12:17
@danutz din ardeal, cred ca abia v-a pus televizor, caci ceea ce crezi tu ca sti despre SUA ai aflat de la Jovany Becali!
sorin • 17 aprilie 2010, 12:19
E un suflet care duce o lupta intr un razboi real, un razboi ce ne afecteaza vietile si deciziile si ne indeparteaza de ce iubim. Devenim inutili in fata mizeriei in fata banilor murdari si a sportului furat de valoare. Pentru Catalin sper sa ii fie bine acolo in Polonia dar stiu ca ceva il sfasie inauntru si acel ceva nu il lasa sa doarma noaptea nu ii da pace cand mananca cand munceste si cand se uita in ochi celor dragi. El face parte dintr-o generatie de tineri pregatiti pentru o lume cu principii si reguli o lume a unor oameni ce au construit un imperiu murdar greu de penetrat. Sunt rapidist insa asa cum Catalin iubeste Steaua asa si eu iubesc Rapidu si stiu ca dincolo de patroni si jucatori ce vad numai cifre in fata ochilor rapid este si altceva e o istorie cu oameni ce au trait pentru el si au vazut un club ce putea sa fie arsenalu romaniei ori Rapidul lumi. Sportu inseamna rezultate si mai putin bani insa asa miscam noi lumea pe visele spulberate ale oamenilor ce citesc gsp ori ce mai citesc ei. As ruga pe aceasta cale pe Catalin Sava sa imi ofere o adresa de contact sunt mandru ca exista in polonia are o voce de roman ce se face inteleasa si de catre polonezi si sper ca diseara la meciu Rapid Steau sa castige cel mai bun! Tolontan iti multumim pentru tot ce ai scris adevarat cu toate ca nu citesc prea des stiu ca esti o emblema a jurnalismului romanesc auzind asta din gura multor altor romani pe care ii cunosc si stiu ce inseamna fenomenu fotbal. Toate cele bune si sper sa avem o romanie frumoasa si curata nu in aparente ci in suflete!
C_25 • 17 aprilie 2010, 12:20
Baiatul care lucreaza in Polonia este si el un cititor ca noi si multi altii ai Gazetei.
Parerea lui conteaza la fel de mult ca si parerea altora, insa el a ales sa si-o expuna intr-un alt mod fata de cei care vorbesc tot felul de prosti.
Ideea per-total este ca romanii de pretutindeni sunt indignati de metodele de conducere din Romania, si traind in alta tara vad exemplul mai bun al acelorasi elemente.
Si parerea mea este ca in momentul de fata situatia este jenanta pentru cei care inteleg sistemul (avand 25 ani nu am simtit cum a fost pe vremea lui ceasca), insa nu toti pot lua atitudine…pentru ca acesta este sistemul.
Tolontan nu supara si intristeaza pe toata lumea … doar pe cititorii Gazetei care si inteleg sistemul..ceilalti sunt cei care posteaza anumite porcarii.
Intrebarea este pana cand ne mai lasam constiinta tavalita in mizerie ?
Pana cand sa mai acceptam…
Solutii ar fi..oameni care sa se implice 1-2 ore pe saptamana ar fi ?
Sau va rezumati doar la postat cateva coment-uri pe 2-3 bloguri care prezinta binele sau raul tarii.
florin • 17 aprilie 2010, 12:26
salutare. eu sunt student in DK, am 23 ani. am studiat si in romania. am lasat balta, ca sa vin aici. ma chinui de la o luna la alta, dar respectul pentru munca, pentru om, e altul. in romania esti calcat in picioare peste tot. nu au putin de bun simt, sau respect. cred ca sunt doua categorii de oameni, cei cu bun simt, si cei care nu stiu despre ce e vb. cei cu bun simt, ori se chinuie sa mai reziste, ori sunt plecati. ma gandesc serios, sa investesc ceva in tara aceea, orice: bani, energie, timp. si in fiecare zi, ma gandesc ca romania nu ofera nimic, ba mai mult te dezgusta pe zi ce trece.
Pacuiul lui Soare • 17 aprilie 2010, 12:41
ziaristul Tolontan este printre putinii care isi merita salariul, vertical si profesionist!
scrisoarea din Polonia este eomitionanta dar lipsita de surprize. insa in ea se intrezareste cel mai mare pericol care paste poporul nostru: fuga, fuga din fata greutatii, fuga de responsabilitate. Ceea ce spune romanul angajat la calculatoare in Polonia este rela, insa stim cu totii. Problema nu e ca este coruptie in Romanie, de fapt ea iti sare in ochi, dde la un amarit de ghiseu al admnistratiei locale si politia rutiera, la tunurile date de „oameni de afaceri” in cirdasie cu „politicieni” de la centru. Problema e „ce-i de facut” intr-o asemenea situatie, cum stopam aceste lucruri care ne afecteaza pe noi? Stam si privim pasiv si ne mai scandalizam pe bloguri? Dezertam intr-o tara in care meritul personal este mai apreciat decit recomandarea clientelara? Iesim in strada? Cream asociatii capabile sa mobilizeze cetatenii, sa-i scoata in strada sau macar sa le sugereze sa nu mai voteze capusele care s-au infipt bine de tot in corpul nostru? Poate aberez, dar repet, vremea tingurii a trecut, acum este vremea solutiilor, cu asta trebuie sa ne cheltuim energiile!
Cătălin Tolontan • 17 aprilie 2010, 12:45
danutz din ardeal: tu crezi ceva despre sua, eu, altceva. Pentru mine, este tara construita pe libertate si compasiune. Nu o idilizez, desigur, dar mi se pare ridicol sa ai argumente de genul „si voi i-ati omorit pe indieni”. Printre altele, SUA e tara cu unele dintre cela mai stralucite minti ale lumii in cercetare stiintifica
Scippio • 17 aprilie 2010, 12:50
Prostii! Toti cei care aveti impresia ca in Romania e iadul pe pamant, ca toti sunt hoti si nemernici, si ca este inevitabil sa ajungi sa-ti fie scarba de tara ta aveti o viziune extrem de limitata. In frunte cu tine Tolo de la care m-as astepta la o atitudine mai matura pentru ca ai o varsta. E prea facil sa dai drept exponentiale mesaje de la copii din astia care n-au vazut mai nimic din lumea in care traiesc. Chiar sunteti atat de ingusti la minte incat sa credeti ca Romania e cea mai corupta tara si cu oamenii cei mai rai? Sunteti niste naivi prieteni. Sigur, daca te duci in oricare din tarile dezvoltate e clar ca e mult mai bine. Alte salarii, alt nivel de viata, alta civilizatie. E si normal sa vrei sa ramai acolo. E si normal ca dupa un timp nu-ti mai vine sa te intorci, cine vrea sa se intoarca de la mai bine la mai rau? Dar asta nu inseamna ca in tara ta e salasul demonilor. Inseamna pur si simplu ca exista un decalaj istoric, un decalaj de dezvoltare amplificat de cei 50 de ani nenorociti de comunism-stalinism. Comunism mult mai dur decat ce a avut Polonia de exemplu. Si mai inseamna ca pur si simplu multi oameni care au putut si-au mutat fundul in locuri mai caldute. Dintre toti acesti oameni care au emigrat in ultimii 20 de ani si carora acum le e scarba de Romania cati au facut ceva concret cand inca erau aici? Cati s-au revoltat, cati au participat la o miscare de protest, cati au luat o atitudine publica transanta, cati au refuzat sa dea spaga, cati stateau la gratare in loc sa mearga la vot? Acum le e scarba? Ce-au facut ei personal ca sa schimbe ceva? Cati copii de oameni sus-pusi au plecat in strainatate? Adica copiii exact a acelor oameni care sunt varfurile sistemului si care si-u facut culcus cald „afara” exact pe banii luati din spagi de babaci?
In lumea asta sunt 6 miliarde de oameni? Cati dintre ei au norocul sa traiasca intr-o tara cu adevarat civilizata si dezvoltata unde sa-si permita sa stambe din nas ca John a aruncat o hartie pe jos? Sub 1 miliard probabil. Da, Romania e undeva la limita inferioara a acelui miliard dar ganditi-va ca mai sunt 5 miliarde sub noi. Tolo , ti se pare iadul pe pamant in Romania? Du-te tata si te plimba putin prin Africa (dar nu in zonele turistice), du-te prin Asia ex-sovietica, du-te in America de Sud (la fel , in zonele neturistice) si hai apoi sa discutam daca ti-ai mai schimbat viziunea! (Evident in caz ca te mai intorci!) Asa, de la croissant de pe Champs Elysee sigur ca Romania pare hidoasa. A propos, conform unui sondaj recent cca o treime dintre britanici doresc sa emigreze in urmatorii 10 ani. Crezi ca le e scarba de UK?
@upman #51 • 17 aprilie 2010, 12:51
S-ar putea sa fi fost un email fake, dar crede-ma ca multi romani gandesc asa. Sunt romani in Cehia, Slovenia, locuri „non-trendy”, chiar si Ungaria, sa nici nu pomenesc de multi care lucreaza in tari vesteuropene bine cotate. Ma intalnesc des cu astfel de romani si cu exceptia a vreo 20% nationalisti intunecati, sunt revoltati si rusinati de tot ceea ce se intampla in tara.
rudy hinden • 17 aprilie 2010, 12:55
d-le tolontan ar trebui sa faceti si o pagina de facebook dedicata acestui subiect…
Danutz • 17 aprilie 2010, 13:08
@gazetaru gazetei
Bai ..stiu,mi’am dat seama ca voi gazetarii faceti o campanie extraordinar de mare pentru emigrare ! Chestiile bune care se intampla in tara is bagate pe a 16’a pagina de fiecare data si chestiile rele is pe prima pagina,zi de zi,zi de zi(uita’te numai la sport unde medaliile de aur luate la alte sporturi nu is promovate deloc in schimb fotbalul si mizeria is pe prima pagina ! Tu esti gazetar de ce nu schimbi nimic ?)! Daca ai atat de multa compasiune pentru americani ar trebui sa ai si pentru poporu tau ! Noi suntem cei care de’a lungul istoriei n’am rezistat un an fara sa fim atacati,ba de unguri,ba de turci ba de polonezii la care acuma le lingi ….. ! Noi am fost cei care am fost bagati in razboaiele altora,am pierdut teritorii,le’am recuperat si iarasi le’am pierdut ! Nu iti e rusine un pic asa ? Am trait cel mai dur comunism din regiune timp de 50 de ani ! Am trait cea mai sangeroasa revolutie a europei ! Vii tu sa’mi zici de tari care au prosperat de pe colonii inclusiv de pe urma noastra si si’au facut autostrazi de pe urma popoarelor care le’au pangarit ? Vii tu tolontane sa’mi zici ca ii respecti pe americani ? Am trait in america 2 ani ! Si am fost dus in unele cartiere cu escorta politiei !!! Nepotul meu a fost un an la liceu in america si s’a intors in tara ca nu a mai suportat umilinta ca boboc(scuipat,i se lua mancarea,se turna mancarea in cap etc. )
Pai numa un chior si’un nesimtit nu vede cum arata tara in 95-2000 si cum arata in 2010 ! Nu am zis nimanui ca a fost las ! Fiecare alege ce vrea in viata ! Da imi e scarba de cei care fug la gata-facut fara sa faca nimic pentru asta si urla de’acolo ca noi astia care am ramas de ce nu luptam sa avem gata facut ca sa se intoarca si ei acasa ! Nu vezi idiotenia ? Plus ca daca ar duce’o asa bine nu inteleg de ce isi pierd atata vreme pe siteuri romanesti ! Daca ati plecat dincolo si ati ramas,respect ! Si eu puteam si am hotarat sa ma intorc dupa masterat si MBA ! Daca in schimb ati plecat si numa’ latrati fara sa facet nimci,dispret etern !
P.S. Albanezii au cea mai jegoasa tara a europei,sarbii la fel,bosniacii la fel ! Niciodata in viata lor n’o sa’si renege patria,limba ! Niciodata in viata lor n’o sa le fie rusine ca sunt albanezi,sarbi,bosniaci ! Asta face diferenta intre barbati adevarati si niste baietei frustrati 😉
Numa bine din ardeal de la ardealeanu'(cum ma numiti voi ) 😉
Danutz • 17 aprilie 2010, 13:13
Inca ceva tolontane ! Cate din mintile alea stralucite ale americii is americane ? Un copil average american n’are nicio sansa sa faca facultate sa faca un job bun ! Acolo fac facultate geniile si oamenii cu bani ! Chiar esti orb si nu vezi stupizenia? Inca ceva…faza cu cartierele de mai sus e adevarata ! Lucram la o firma economica si cand aveam intalniri sa vedem anumite obiective sau cladiri eram dusi cu escorta politiei ! Sa’mi raspunzi la faza cu sportu(ca doar esti mare gazetar sportiv ) De ce medaliile de aur si vestile bune sunt puse pe a 24’a pagina si au alocate doar 1 pagina jumate pe zi si mizeria,coruptia fotbalul au alocate 23 de pagini ? De ce nu schimbi ceva sa fie ca in vest sau america sau de ce nu incerci macar sa schimbi ? AAA e bine nu ? fotbalul aduce bani,restul nu…de ce sa te manjesti cu alte sporturi daca alea nu aduc bani ? Cu ce te diferentiezi de un politician roman tolontane?
Bogdan • 17 aprilie 2010, 13:31
Salut,
sunt Bogdan si ma regasesc in aceasta poveste 100%. De mentionat ca in cadrul IBM sau Microsoft nu ca sunt foarte multi romanii ci extrem de multi. Eu am stat peste 10 ani in SUA, acum sunt in UK cautatnd aceiasi cale de mijloc pentru familie. Am o fica de 3 ani cetatean American iar nevasta mea este romnaca si munceste in medicina. Stiu romani in SUA ce au functii extrem de mari si care ar putea ajuta Romania insa cu un consul onorific pe care l-am sunt si abia vorbea romaneste si fara a astepta sa ii zic de ce am sunat, fara a zice macar ‘hello’ a taiat-o din prima: ‘Daca ai nevoie de bani, noi nu te putem ajuta’; cu astfel de oameni noi vrem sa avem imgaine? Acesti oameni sunt cei care conduc si reprezinta Romania azi, din pacate!
Citeam cazul Majarul si ma cruceam la ce sa scris acolo… Poate orisiciine sa zica orice despre USA dar acolo o personalitate ca el (Majaru) nu ar fii niciodata tratata in felul acesta! Macar ca s-ar duce prin scoli si ar vorbii elevilor sau mai stiu eu ce…dar un tratament ca acela e josnic indiferent daca iti place sau nu soccer!
Pacat caci capacitati sunt, eu am terminat facultate de informatica si sa va zic un lucru… In anul 3 fiind am aflat de la decan ca toti cei ce terminasera cu 3-5 luni in urma facultatea au plecat ‘afara’ De aici si intrebarea: Pentru ce sunt scoliti acesti tineri (ca si mine dealtfel) ??? Acesti tineri care acum aduc un aport extrem de important comunitatilor si tarilor in care traiesc…
As mai avea multe de zis dar la ce folos in final?
Bogdan • 17 aprilie 2010, 13:43
Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!
Frumoase gandurile transmise de aceasta scrisoare si urate reactiile multora dintre cei care au comentat…
Reactiile de la comentarii imi amintesc de oamenii care dupa alegerile prezidentiale invinovateau romanii din diaspora pentru alegerea lui Basescu ca presedinte. Intamplator, eram plecat la un stagiu si am votat in Franta, dar un stagiu de 4 luni nu m-a indepartat in nici un fel de tara si de realitatile de aici. In schimb, mi-a deschis ochii si mi-a dat sansa sa vad un altfel de trai, o altfel de civilizatie si totodata sa pun lucrurile in perspectiva si sa am o imagine de ansamplu neperturbata de tot felul de siretlicuri de campanie realizate cu ajutorul posturilor tv pentru a influenta votul populatiei…
Pentru aceasta eu sunt si voi fi mereu un sustinator al reintoarcerei in tara a romanilor plecati peste hotare!
Nemesh • 17 aprilie 2010, 13:48
Toata lumea se plange de conditiile din Romania, si nimeni nu face nimic. Staaam toata ziua si plangem cum suntem calcati in picioare si ce bine o ducem „afara”, de parca Romania e puscarie. Numai puscariasii folosesc cuvantul „afara”. Comunismul ne-a adus in situatia asta pentru ca avea Securitatea. Daca Becali n-a adunat 14 oameni sa-l dea jos pe Dragomir, cum credeti ca se pot strange nr. de semnaturi pentru a schimba ceva in tara asta? Si apropo de votarea „schimbarii”, din pacate n-ai ce alege, toti sunt la fel. Ce, daca iesea Geoana, se muta America la noi? Tot la fel era, parafrazand pe Dragomir, „la vremuri noi, tot ai nostrii”.
mugursaw • 17 aprilie 2010, 13:49
cred ca problema e relativ simpla
romanul din polonia a privit lucrurile intr-un mod inimaginabil pt unii din ciobanestii mioritici.problema in romania e in primul rand de mentalitate si asta nu s-a schimbat semnificativ in ultimii ani
o a doua chestiune e modul in care unii categorisesc oamenii-invingatorii cei care au ramas,si pierzatorii cei care au plecat.eu ii intreb pe unii din invingatori daca ei cred ca ar face intr-un sistem cu adevarat concurential.
nu in ultimul rand e ridicol ca un ziar de sport sa se ia la tranta cu coruptia-totusi respect d-l.tolontan.cele bune
pepeman • 17 aprilie 2010, 14:06
Va raciti gura degeaba, solutia e simpla: ramanem si ne crestem copiii asa cum vrem sa fie Romania.
Palmisano • 17 aprilie 2010, 14:32
E prea cusuta cu ata alba. Adica sta omu pe bara cat sa invete poloneza, si cum a invatat, il fac astia manager de proiect la IBM. Pai la IBM ai nevoie de poloneza bai nene? Daca l-ai fi facut manager de proiect la Scepcce Woklaswa as mai fi zis. Da ce ti-ai zis tu, bah daca-l fac manager de project la Glaxosmithkline, n-au auzit de ei decat babele care-si iau medicamentele compensate, problema ca astea nu comenteaza „pe net”. Daca-l fac manager de project la PriceWaterhouseCoopers, n-a auzit nici tataie, daca-l fac la Microsoft se prind fraieerii, hai sa-l fac la IBM, ca de IBM a auzit tot tzaranu. Ii mai zic si Catalin (nume de baiat destept, sic) si gata. Sa te tii comentarii, si apoi fuga la casierie. Pe contract de colaborare. Nu ma astept sa postezi ce-am scris, ca doar traim in Romania… nu?
telly • 17 aprilie 2010, 14:41
este usor sa pleci afara si daca ai noroc si ajungi la un nivel bun de trai sa vi si sa-ti critici locul de unde tu si altii ca tine au luoat-o la sanatoasa,alta era daca noi eram exact cum ne place sa ni se zica ,adica popor destept,fromosi rosii-n obraz,ca noi nu-i nimeni .poate daca prietenul nostru din polonia avea curajul si frustrarea de acuma ajuta-ti de multi alti tineri romani tara asta nu ajungea aici.nu cred ca trebuie plecat din tara mai repede trebuia sa nu inchidem ochii la mizeriile pe care le fac politicienii de dupa 89.lupta cu shmecherii de aici nu putem sa o castigam deafara.sincer ii respect opinia fiindca a avut curaj sa plece printre straini
salut • 17 aprilie 2010, 15:05
numai V.TUDOR putea sa aiba imaginatia cu tricorolu si ‘EU SUNT CETATEAN ROMAN’nici nu are inportanta ce cetatenie ai daca ai curaju sa te distantezi de MOGULII care iti varsa bani in cont luna de luna pentru a duce o campanie de neliniste in populatie pentru a manipula mai usor opinia publica.sigur ca sunt multi bani publici sifonati de diversi idivizi,dar nu toti sunt corupti si asta se intapla peste tot mai mult sau mai putin.lasati institutiile statului sasi faca datoria voi nu suteti decat niste ziaristi cu interese.
Alex • 17 aprilie 2010, 15:09
Oameni BUNI! ASEZATI-VA LINISTITI LA LOCURILE VOASTRE!
Tolo, eu sunt student in Anglia de 3 ani si ma pregatesc sa fac si master in jurnalism intr-un porgram care cuprinde cursuri in 4 tari de pe glob. Eu, cetatean al acestei lumi, zic: atata timp cat presa o sa fie partinitoare si judecatorii niste marionete vom scrie scrisorele catre tolo, badea, gadea, turcescu si alti tudori vladimiresti de ocazie pana ne va durea mana. Eu acasa nu mai vin Cataline pt ca nici macar voi, cei din presa, nu mai credeti in ceea ce spuneti. „Cainele de paza al democratiei” ori a turbat ori e batran surd orb si schiop. LA REVEDERE DRUM BUN
Umbersun • 17 aprilie 2010, 15:23
@upman
Împărate vezi c-o menţionat că lucrează la IBM. Mare atenţie când vrei să fii ocoş!
O zi bună!