joi, 3 decembrie 2009, 2:54
„Jawohl!”. Ecranul telefonului se luminează. E unu noaptea şi Mircea Geoană confirmă prin sms interviul.
Peste cîteva zile, tot unu noaptea. „Scuze, avem o schimbare în program. Îl poţi face mîine dimineaţă, înainte ca domnul Geoană să plece la Iaşi?”. De data asta a sunat Ionuţ Vulpescu, fostul consilier al lui Ion Iliescu pe cultură şi culte, azi în echipa lui Mircea Geoană.
Ieri. Spre deosebire de sediul de campanie al lui Traian Băsescu, unde televizorul principal stă pe Realitatea, în Kiseleff numărul 10, clădirea PSD, cutia colorată din anticameră e fixată pe Antena 3. „Aici a fost sediul Uniunii Scriitorilor şi al Şcolii de Literatură din anii ’50. Radu Cosaşu îmi aminteşte cum lua bătaie la tenis de masă de la Gheorghe Tomozei”, povesteşte Vulpescu. „Da, Tomozei era campionul şcolii. Sus, la mansardă, locuiau Labiş şi cei din provincie”, confirmă Cosaşu.
Geoană refuză biroul, pe vremuri al lui Zaharia Stancu, şi intră în încăperea staffului. Full de tineri. Se pregăteşte dezbaterea de azi de la televiziuni. Ia un buchet de trandafiri şi pupă o fată. „E ziua ei”. Tresare. „Dar trandafiri roşii nu mai sînt?”. Rîsete. Se pune la unul dintre birouri. Fără foi în faţă. „Sînt cel mai pregătit dintre candidaţi”. Mdaa, hai! Vorba lui Sadoveanu, citat tot de Cosaşu: „Din clădirea asta, nu poţi să ieşi mai talentat decît ai intrat”.
[tab:Partea 1]
Geoană spune că s-a întîlnit „de două, trei ori” cu Sorin Ovidiu Vântu, că nu-i place deloc, dar că a vorbit pentru că „se pare că se pricepe”
Reporter: „Despre ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu?”
Geoană: „Despre sistemul financiar-bancar”.
Reporter: „Aţi discutat asta cu un om condamnat de fals într-un dosar bancar?!”
Geoană: „Recunosc că nu-mi place domnul Vântu. E malefic”
– Domnule Geoană, felicitări, marţi a apărut un element-surpriză! Pe Realitatea TV, Doina Cornea a declarat că susţine proiectul dumneavoastră. Ce calităţi umane găsiţi în doamna Cornea?
– În primul rînd CURAJUL. Să fii înainte de 1989 împotriva lui Ceauşescu înseamnă foarte mult curaj. După ’89 au apărut foarte mulţi viteji. CURAJUL ŞI TĂRIA DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME. Inclusiv lucruri care nu ne-au convenit nouă, celor de la PSD. Doamna Cornea a fost un ardent adversar al partidului nostru pe vremea cînd domnul Iliescu era preşedinte. Dar faptul că oameni din această zonă înţeleg că Traian Băsescu reprezintă un dezbinator şi un provocator de deziluzii nu este meritul meu. Meritul meu şi al lui Crin Antonescu este acela de a trece peste nişte falii vechi şi profunde în societate, peste un adevărat complex istoric, care datează de 20 de ani.
– OK, s-au terminat felicitările şi mi-aţi dat răspunsul care-mi ajută întrebarea următoare. Cu acelaşi CURAJ şi cu aceeaşi ONESTITATE DE SPUNE LUCRURI, dezvăluiţi-i doamnei Cornea ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu înainte de campania electorală!
– Nimic despre politică!
„Am vorbit ca să capitalizăm economia românească”
– Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
– Am vorbit cu Vântu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piaţa de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atît de deşertificată de lipsa de capital şi de creditare. Asta am vorbit. Şi asta am vorbit şi cu domnul Patriciu, şi cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ţi placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puţin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaşte o mică competenţă.
– Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
– Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic, şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una-alta, se pare că se pricepe.
„Între discuţia mea cu patronii de presă şi relaţia cu jurnalistul român e o uriaşă distanţă. Am învăţat şi din greşelile trecutului. Inclusiv cei din PSD, pe vremea lui Adrian Năstase, au crezut că dacă pui presiune prin patron pe jurnalist poţi să influenţezi presa. O eroare!”
Ştie că banii publici se duc spre televiziuni
– Dar ştiaţi că SOV e malefic cînd v-aţi întîlnit. De cîte ori v-aţi întîlnit?
– De două sau de trei ori. Dar m-am întîlnit şi cu alţi patroni de presă. Cu domnul Ringier, căruia nu i-am cerut nici o favoare faţă de Evenimentul zilei, care are o tentă portocalie. M-am întîlnit şi cu Adrian Sârbu, pe care l-am cununat împreună cu Mihaela, şi căruia, de asemenea, nu i-am cerut nici o favoare din perspectiva trustului său, şi vedeţi cît de neutru a fost ProTV în această campanie.
– Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
– Nimic.
– Dar ştiţi că partidele finanţează televiziunile cu bani publici, prin miniştri, ca să-şi asigure imagine pentru partide sau pentru oameni politici?
– Da, ştiu.
– Aceasta a fost esenţa cazului Ridzi, însă nu s-a întîmplat doar la PD-L, ci şi la PSD. Masiv în cazul guvernării Năstase.
– Practicile acestea vor înceta dacă voi ajunge preşedinte.
– Cum garantaţi?
– Prin domnul Johannis. Care e curat şi vine din afara acestor jocuri.
[tab:Partea 2]
Mircea Geoană crede că e posibil ca dosarele lui Năstase să fi fost politizate, dar spune că nu se atinge de DNA şi că o va schimba doar pe Laura Kovessi
– În calitate de democrat social modern, cum singur vă numiţi, ce sentiment aţi avut văzîndu-l pe Radu Mazăre defilînd în uniformă nazistă alături de fiul său la o prezentare de modă?
– Am avut un sentiment de respingere. I-am spus că e o imensă greşeală şi m-a asigurat că e o uniformă a armatei germane de azi.
– Cu zvastică pe ea?
– Eu am ştiut altceva. O imensă eroare!
– Vă relatez încă un episod. Eraţi la televizor şi Radu Mazăre a spus: „Vreau un preşedinte deschis, căruia să-i pot bate cu pumnul în masă la Cotroceni!”. Aţi tăcut.
– Mai bine să dai cu pumnul în masă decît să dai cu pumnul în altcineva!
– Ca replică sună cumva, dar v-aţi făcut campania tocmai pe ideea că nu mai e cazul să se dea cu pumnul în masă la Cotroceni. Şi, dacă tot e să lovească cineva în masă, să o facă preşedintele, nu un primar în faţa preşedintelui!
– Sper ca românii să-mi descopere, după 6 decembrie, calitatea de mînă de fier într-o mănuşă de catifea. Cînd e vorba de lucruri serioase, cuvîntul meu e ultimul, nu mă influenţează nimeni.
„Nimeni nu mă controlează”
– Băsescu vă acuză că veţi fi controlat.
– Eu ştiu ce senzaţie dau uneori. Aparenţa de artificial şi de nesinceritate venea din lipsa de experienţă. Am intrat abia în 2001 în politică. Dar între timp m-am schimbat. Cît despre ceea ce spune Băsescu, sînt replicile unui om învins. Cum să mă controleze oricine sau, de pildă, Dan Voiculescu? Este aliatul meu.
– Dar cum răspundeţi la ideea contracandidatului dumneavoastră că PSD + PC înseamnă, de fapt, PSD + Antena 3. Ce v-a adus PC ideologic sau ca voturi?
– În 2004, PUR-ul de atunci a făcut la alegerile locale spre 6%. Pot să vă spun că discuţiile cu domnul Voiculescu şi cu doamna Popa exclud în proporţie de 99% discuţiile referitoare la trustul Intact. Am învăţat din experienţa lui Adrian Năstase: dacă amesteci relaţia de politician cu patronul, eşti mort! Dumneavoastră nu vă poate impune nimic Voiculescu. Sînt aliatul lui şi totuşi m-aţi luat la 11 metri pentru că am fost la un meci cu Urziceniul şi comentatorul TVR a zis ceva de mine. Mi se pare corect cum aţi procedat! N-a fost eroarea mea, însă dacă poate fi interpretat momentul ca politizare a unui act sportiv, e dreptul dumneavoastră să mă criticaţi. Asta nu m-a făcut să renunţ la obiceiul de a citi prima oară Gazeta în fiecare dimineaţă, dintre toate ziarele. Şi nu doar pentru că îmi place sportul.
Despre cîştigurile de la stat
– E normal ca 2 oameni de la stat să cîştige în România cît 3 oameni de la privat?
– Dacă te uiţi la salariile mari din administraţia publică, răspunsul este „Nu”! Dacă mă uit la salariile mici din administraţie, răspunsul e, din păcate, diferit. Vă dau exemplul legii care bagă oamenii în concediu fără plată. De pildă, personalul din educaţie a ajuns să cîştige cu 15% mai puţin! A, sigur: nu e corect să existe multe firme de stat care pierd bani şi ai căror directori cîştigă mai mult decît un patron de firmă privată.
(Subit, se prăbuşeşte o hartă de pe perete, undeva în spate. Toată lumea întoarce capul. „A mai picat un judeţ PD-L, nu-i aşa?”, întreabă Geoană. „Cred că Suceava lui Flutur”, zîmbeşte, sigur pe el. Revine) Polonezii au avut tăria şi sper ca domnul Johannis să aibă tăria de a pune manageri profesionişti la stat pe care să-i judecăm la trimestru, aşa cum judecă proprietarii managerii dintr-o firmă privată.
– Vorbiţi despre ceea ce numeaţi în campanie „campionii economiei”.
– Exact. Vă dau un exemplu. Uitaţi-vă la Logan. Este un succes senzaţional! Logan e primul brand industrial al României. Lumea nu ştie, şi nici nu e important, că acolo statul francez deţine 60% din acţiuni.
„Am avut o presă ostilă, dar n-am presat jurnaliştii şi m-am gîndit că poate eu sînt de vină. Poate n-am arătat cine sînt cu adevărat”
– Reţin răspunsul dumneavoastră, însă vă dau un citat. Pentru că, parţial, vă contraziceţi. Pe 13 august 2009 aţi declarat la o întîlnire cu pensionarii, la Râmnicu-Vîlcea: „Nu e corect să spui de ce cîştigă unul care lucrează la stat mai mult decît cîştigă unul de la privat”. Se cîştigă cu 50% mai mult la stat!
– N-am nici o problemă să cîştige mai mult la stat dacă companiile sînt profitabile.
– Nu sînt.
– Aşa e, dar trebuie să reţinem talentele şi în domeniul public. Am citit în Ziarul Financiar că emigrează 3 medici pe zi. 3 pe zi!
31% pensionaţi pe caz de invaliditate!
– Tot apropo de întîlnirea dumneavoastră cu pensionarii. Ştiţi cît reprezintă în judeţul Vîlcea, e doar un exemplu, numărul pensionarilor cu dosar de invaliditate?
– Foarte mult.
– Enorm! 31%! Aproape unu din trei oameni s-a pensionat pe motiv de invaliditate. Şi sînt multe judeţe în aceeaşi situaţie, în timp ce la Galaţi sînt 8%, iar la Braşov 9%. Asta nu vorbeşte despre un sistem profund corupt?! De ce să întreţină cei activi toate aceste anomalii?
– Da, s-au întîmplat lucruri nesănătoase, dar nu le mai putem îndrepta decît printr-o prudenţă pe viitor. De pildă, vîrsta reală de pensionare este de 54 de ani la bărbaţi şi de 52,8 la femei. Într-adevăr, sîntem într-un moment în care avem o disproporţie între cei activi şi pensionari. Şi există, desigur, mulţi bolnavi închipuiţi în cifrele acestea.
Mesajul pentru minoritatea care ţine România
– Sînteţi de acord că există în România o minoritate care întreţine economia, bugetul şi PIB-ul? Pînă-n 4 milioane de oameni duc totul în spate. O spune şi comisia de la Cotroceni.
– Da şi aceşti oameni trebuie să primească recunoaşterea pe care o merită.
– Numai că, dacă ne uităm la demograficele votului dumneavoastră, ei nu prea v-au votat.
– Aşteptaţi turul 2! Eu le spun că sînt un democrat social progresist, influenţat decisiv în gîndirea mea economică şi ideologică de perioada Clinton şi perioada Blair. (Vorbeşte tare, dar dacă la televizor pare că recită, văzut de la un metru emite doar fermitate şi oboseală. Are două rînduri de cearcăne) Dacă nu ajutăm sectorul privat, nu reducem costul banului şi nu scădem inflaţia nu vom avea bani pentru zona socială, pe care n-o s-o abandonez niciodată. Eu sînt omul care să asigure un just echilibru între performanţă economică şi progres social.
Enigma Johannis
– Ştiţi ce nu înţeleg? De ce românii aud cifrele acestea de la dumneavoastră, şi nu de la domnul Johannis?
– Pentru că eu candidez.
– Dar ca preşedinte, nu ca premier! Domnul Johannis n-a expus nici o idee economică şi nici o cifră de două luni. Are conduita unui director de PR, nu a unui premier.
– Johannis tace pentru că este un om decent. Nu vrea să intre în jocul de comunicare publică de la Bucureşti. Nu se aruncă la nivel de soluţii înainte de a fi desemnat prim-ministru.
– Vorbeam despre cunoaştere, nu despre soluţii. El ştie, de pildă, că 26% din bugetul consolidat de stat se duce pe pensii? Senzaţia e că îi veţi duce programul scris.
– E un om pregătit. Nu-i vom impune nimic. O să vedeţi dacă voi cîştiga.
„Puşculiţa electorală a lui Băsescu”
– Apropo de firme private, cînd aţi spus că vreţi să introduceţi un singur…
– Da, firmele private din România vor avea un singur control pe an. E un sistem american.
– Aţi avut semnale că PD-L a încercat să stoarcă bani prin controale?
– Da. Acum e campanie şi patronii se tem. Dar după, probabil că vor vorbi. Şi în condiţiile în care statul datorează peste 2 miliarde de euro firmelor private, lucrări contractate sau TVA nerambursat, există semnale foarte clare din teritoriu că acest sistem a fost folosit pentru puşculiţa electorală a lui Băsescu.
„Nu dăm afară bugetari”
– Azi mergeţi la Iaşi. Conform statisticii, judeţul are 60.000 de angajaţi la stat şi 99.000 la privat. Le veţi spune şi că trebuie concediaţi dintre cei de la stat, aşa cum s-a făcut în mediul privat?
– Am să vă dau un răspuns economic şi social. Într-o recesiune, trimiterea oamenilor în şomaj nu e o soluţie economică. A trimite, aşa cum spune Traian Băsescu, 20% din oameni în şomaj acum e inconştienţă. Înseamnă consumatori mai puţini şi relansare mai tîrzie. E antieconomic.
– Dar nu aveţi bani în buget!
– În economia subterană a acestei ţări circulă 47 de miliarde de euro pe an…
– Nu poate fi atît.
– E o treime din PIB! Aici e prima sursă de bani suplimentari la buget. Ce se întîmplă cu traficul de ţigări, de petrol, în vama românească, uneori cu complicitatea structurilor, e de neacceptat.
– Fiţi clar, vă rog! Reduceţi din cei 1,7 milioane de bugetari?
– Acum, nu. Pentru că, dacă mai punem pe lîngă cei 650.000 de şomeri existenţi încă peste 300.000 de şomeri viitori de la stat, ajungem la o ghiulea de 1 milion de şomeri la picioarele economiei. A, sigur, pînă în 2014 ne vom achita obligaţiile faţă de Comisia Europeană şi Banca Mondială de a reduce cheltuielile de personal. Dar nu acum.
„DNA nu e jobul meu”
– Revenim la Adrian Năstase şi la dosarele lui de la DNA. Credeţi că au fost dosare politice, aşa cum susţine colegul dumneavoastră de partid?
– Posibil că da. Dar au ajuns în justiţie şi nu e treaba mea să mă pronunţ. A greşit Năstase, plăteşte în justiţie. Nu e treaba mea să urgentez dosarele. Nu este jobul meu. O ţară în care legea este capricioasă este o ţară nesigură, nedemocratică şi neatractivă economic.
– Şeful DNA, Daniel Morar, e contestat puternic din interiorul PSD. Îl veţi schimba dacă ajungeţi preşedinte?
– Nu îl schimb. Morar are un mandat. Nu am nici un fel de treabă cu Direcţia Naţională Anticorupţie. În schimb, procurorul general al Republicii este altă conversaţie. Doamna Kovessi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar.
– O veţi schimba?!
– (Rămîne cu privirea fixată în cea a jurnalistului) Probabil că da. Da. Însă Daniel Morar este numit în regulă, nu m-am opus cînd a fost instalat. Instituţiile trebuie să funcţioneze şi politizarea justiţiei nu este bună pentru România. De asta a eşuat Băsescu în lupta împotriva corupţiei. Pentru că a numit el de trei ori mai mulţi procurori decît Iliescu şi Constantinescu la un loc. Eu o să cer resurse pentru justiţie. Dar nu mă amestec.
[tab:Partea 3]
Geoană explică de ce foloseşte un aparat de bruiat şi vorbeşte despre ruşinea de a fi ultimii la dotările din sport
– De ce doriţi să deveniţi preşedinte într-o ţară în care al doilea om în stat, adică dumneavoastră, trebuie să discute uneori cu un aparat de bruiat lîngă el ca să nu fie ascultat? Lucrurile astea s-au făcut şi sub PSD, se întîmplă şi acum şi nu se schimbă uşor!
– Senzaţia de poliţie politică există.
– E corectă informaţia mea? Folosiţi un aparat de bruiat?
– Da, asta fac, pentru că strategiile electorale nu trebuie să fie pe masa lui Băsescu. Dar faptul că dumneavoastră, ca jurnalist independent, sau un cetăţean de pe stradă îşi lasă telefonul în maşină cînd vrea să discute cu cineva în privat, asta înseamnă că trăim într-un stat cu aspecte nedemocratice. Am fost şi împotriva directivei prin care firmele de telefonie mobilă trebuie să dea listingurile. Proliferarea de servicii de informaţii a dus aici. De ce trebuie la SPP serviciu de informaţii? De ce-i trebuie Ministerului Turismului serviciu de informaţii? Asta a făcut doamna Udrea. Să afle ce? Cu cine merge turistul la piscină?!
„Un capitalism demoralizant şi nedrept”
– Sînteţi înconjurat în aceste zile de figuri care atestă un „PSD frecventabil”. Dar cine garantează că în spate nu e vechea gardă?
– Să vă spun ceva. Eu cred că am încheiat cu toţii un ciclu. Şi că tinerii români vor deveni europeni de stînga, nu rîdeţi, lăsaţi-mă să termin, cred că ne vom sincroniza cu Occidentul dezvoltat. În Vest, tinerii sînt de stînga. Tinerii de azi din România nu mai au memoria comunismului, dar, în schimb, sînt revoltaţi de un capitalism demoralizant şi foarte nedrept. După plecarea mea, PSD va trebui să se adapteze acestui nou public al său. Intelectualii mai degrabă radicali, de stînga, tinerii, de stînga şi, pe măsură ce avansezi în viaţă, devii mai conservator şi votant al dreptei. Noi am pornit cu emisferele cerebrale inversate în post-comunism. După 20 de ani şi o generaţie, începe să se revină la normal. Provocarea pentru PSD, pe care l-am democratizat, spre deosebire de PD-L, este să cîştige aceşti oameni.
5% creştere economică în 2011?
– Nu m-aţi convins că nerestructurînd rapid costurile în stat veţi obţine bani ca să daţi o şansă tinerilor de care vorbiţi.
– Scopul meu numărul 1 în 2010 e să obţinem acel 1% creştere economică. Mugur Isărescu a spus recent la o conferinţă în Spania că dacă 2010 se derulează corect, vom putea avea 5% creştere în 2011. Cheia e în primele 6 luni ale anului viitor. Credeţi-mă că aici am o expertiză mai bună decît Pogea şi decît Boc, care au fost la prima lor încercare de acest gen.
„Nu e acceptabil să nu avem o sală modernă”
– Apropo de bani, vom avea şi pentru sport? De pildă, credeţi că e o nebunie să ne propunem ca în următorii 30 de ani să organizăm o Olimpiadă? Vorbeam recent despre asta cu Bogdan Enoiu.
– Aş răspunde cu un slogan de marketing: „Impossible is nothing”…
– Adidas…
– Să organizezi Olimpiada e o problemă de resursă şi de metodă. Se poate obţine absolut orice. Cu lobby internaţional, cu bani şi cu creiere… Dar pînă acolo ar trebui să avem o sală de sport în Bucureşti ca să jucăm Cupa Davis. Capitala României nu are astăzi o sală modernă. Nu este acceptabil ca măcar în cele 8 regiuni de dezvoltare să nu avem baze moderne, inclusiv pentru selecţie! A decăzut inclusiv sportul de performanţă. Aici Morariu de la COSR are dreptate.
Sportul, parte a educaţiei
– Ce e sportul pentru Mircea Geoană?
– Eu am făcut sport şi eu sînt format astăzi mai mult de sport decît de toate şcolile pe care le-am făcut. Şi am făcut şcoli în toate colţurile planetei. Sînt omul care sînt, relativ sănătos şi educat, pentru că am făcut foarte mult sport. Sportul trebuie să devină parte a educaţiei acestei naţiuni. Cred în asta şi nu o spun pentru că sînt în campanie. Sîntem pe ultimul loc în Europa la speranţa de viaţă.
– Da, trăim aproape cu un deceniu mai puţin decît media europeană. Dar ştiţi că multe dintre datele pe care am discutat sînt şi în concluziile comisiilor fondate de Traian Băsescu.
– Staţi puţin! Unele dintre lucrurile de acolo sînt interesante şi le voi folosi dacă voi fi ales. Am citit rapoartele, există puncte importante.
– Adică veţi uza de ceea ce politicienii vestici numesc „memorie instituţională”?
– Da, voi încerca să asigur continuitate în marile proiecte. Pentru că nu tot ceea ce a propus Băsescu a fost greşit. N-a avut capacitatea politică să le traducă în practică pentru că nu ştie să construiască echipe şi pare că vrea putere numai pentru el.
– Relatati un episod in cartea „Impreuna” pe care ati lansat-o de curind. Ati aniversat 50 de ani intr-o petrecere la care a concertat Phoenix, iar fata dumneavoastra Ana v-a emotionat cintind „I’m a big big girl in a big big world”…
– Da, Ana m-a topit pur si simplu. (Se intinde si ia cartea, de pe un birou vecin)
– … plecind de la Ana, exista un punct comun pe care l-am regasit atit in discursul dumneavoastra, cit si in cel al lui Traian Basescu. Amindoi sustineti ca doar 5% din copiii de la tara ajung la facultate. 19 din 20 dintre ei nu vor avea sansa de a intra, poate niciodata, „in a big, big world”. In interviu, Presedintele Basescu mi-a spus ca „E o inapoiere deliberata. Deliberata pentru ca o stim si nu facem nimic”.
– Repet, nu tot ce spune Traian Basescu e gresit. Si eu cred ca putem rezolva aceasta problema. Dar, daca va uitati la termenele de realizare ale propunerilor din proiectele de la Cotroceni, e vorba de o perioada lunga si de o actiune concertata a tuturor. Altfel nu se poate! Va trebui sa muncim 10 ani pentru a creste acest 5%!
Vrea să angajeze un CEO expat de la o multinaţională
– Dacă veţi cîştiga, v-aţi gîndit în ce birou veţi sta la Cotroceni? Iliescu n-a vrut să stea în biroul lui Ceauşescu, apoi Băsescu a refuzat biroul lui Iliescu. O epopee imobiliară.
– Nu contează asta. (Nu vrea să repete situaţia lui Năstase, care planificase şi cum va arăta culoarea tapiţeriei în 2004, atunci cînd a fost întrecut in extremis de Băsescu)
– Dar o echipă v-aţi schiţat?
– Da. Şi vor fi cîteva surprize. Fac o ofertă unui CEO străin de la o mare companie din România pentru a fi consilier economic. Dar nu vă dau numele.
– Aveţi emoţii pentru dezbaterea directă de azi?
– Puţine emoţii normale, pentru că e ceva important.
– Credeţi că Băsescu e mai bun la dezbateri?
– Eu nu spun că sînt cel mai bun în această campanie. Dar sînt cel mai pregătit. Şi, apropo de dezbateri, a dispărut acel complex pe care l-am avut în 2004, la Capitală. Iar Băsescu de acum e o umbră palidă a lui Băsescu de acum 5 ani.
În cameră e cald. Întorci capul. În spate, pe un scaun, stă Liviu Dragnea. Imposibil să-ţi dai seama cînd a apărut, cît a ascultat sau ce crede. E impasibil şi în cameră e cald. Hotnews tocmai postează că Năstase sau Dragnea va ajunge la şefia PSD dacă Geoană cîştigă. Dragnea către ziarist: „Mai poţi?”.
Ieşi, în hol e lume multă, lumina pătrunde intirziata prin geamurile groase ale fostei Şcoli de Literatură. E ceva ciudat la Dragnea, dar îţi scapă. Nu poţi să pui degetul pe gînd, se deşiră. De pe scări se aude un pocnet plasticat. Parcă cineva joacă ping-pong sus, în mansardă, iar Dragnea, asta e!, are ceva din mustaţa lui Labiş. Hai c-am înnebunit de tot. „Nu mai pot, abia aştept să se termine!”.
Tolontan – Interviuri cu Basescu si Geoana « Persona • 3 decembrie 2009, 14:58
[…] puteti citi AICI, pe cel cu Basescu si AICI, pe cel cu Geoana. […]
sanderoalex • 3 decembrie 2009, 14:58
PS:
am uitat de mazare si OPRISAN,care inainte de revolutie era un golanas de cartier.ASTI-A vor fi oamenii care ne vor conduce ,desi noi am votat
DREAPTA.
PNL a ajuns PeNaL
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 14:58
bogdan: multumesc
Daniel • 3 decembrie 2009, 15:03
Foarte slab domnule Geoana…din pacate nu il pot vota nici pe Basescu…dar sa stiti ca trebe sa va intariti..si nu pe pielea noastra….
Adrian • 3 decembrie 2009, 15:06
Domnule Tolontan,
Prin „ceva mai important” intelegeam un ziarist iesit din sfera sportului si formator de opinie. Sunt convins ca va pretuiti meseria, iar cititorii va respecta, dovada sutele de mesaje. Toate bune!
justme • 3 decembrie 2009, 15:07
Multumesc pentru feed-back!
Laurentiu • 3 decembrie 2009, 15:08
Eu apreciez modul deschis si corect de a pune problema. Imi place blogul si marturisesc ca il citesc aproape zilnic. Interviurile sunt bune, cat ma pricep eu, amandoi candidatii fac dovada ca sunt niste politicieni versati. Personal cred ca in cazul lui Geoana, au lipsit cateva intrebari care sa-l fi pus in dificultate, fara sa spun ca a fost ceva premeditat.
1. Moscova ?
2. Reducerea numarului de parlamentari(validarea referendumului) ?
3. Timisoara ?
4. Presupusa inscenare a unei intamplari din 2004. Lovirea copilului de catre Traian Basescu?
Irinel • 3 decembrie 2009, 15:12
Domnule Tolontan, daca ati „insistat” sa aflati ce a vorbit cu Vantu de ce nu ati intrebat macar ce a discutat la Moscova (probabil cand sa fie livrat filmuletul). Si totusi gravitatea declaratiilor v-au lasat rece. Cum poate spune acest personaj ca Johanis va scoate tara din criza cand recunoaste ca Vantu ii da sfaturi despre economie? Spuneti domnilor adevarul, nu va mai faceti ca nu-l vedeti. Macar pentru oamenii inteligenti. Chiar ne subestimati atat de mult? Doamne fereste-ne de acesti infractori, manipulatori si perversi. Iar voi romani treziti-va! Nu putem sa-l lasam pe Vantu sa ne conduca economia. Johanis este un paravan, ca si Geoana.
luci • 3 decembrie 2009, 15:14
Sincer, vad doar o figura, nu un viitor presedinte.
Este lipsit de substanta, fad, fricos, dornic de a acapara cat mai multa putere.
Eu unul nu vreau un presedinte de paie, asa ca voi vota Basescu!
Tiberiu Ivanoschi • 3 decembrie 2009, 15:17
vis frumos asta cu bazele sportive, vis foarte frumos…
eras • 3 decembrie 2009, 15:17
Geoana Presedinte !!!!!
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 15:19
irinel: „Si totusi gravitatea declaratiilor v-au lasat rece”. Se acorda cu gravitate, nu cu declaratiile. Asta ca pornim de la baza 🙂 In al doilea rind, orice interviu din lumea asta are scapari. Si cel cu Basescu si nici cel cu Geoana…
mary • 3 decembrie 2009, 15:20
eu nu cred ca geoana poate fi vreodata presedinte in aceasta tara numita Romania. afara cu acesti comunisto-securisti.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 15:21
Adrian : acum am inteles, dar ma simt bine in sport
Leo • 3 decembrie 2009, 15:22
Tolo,
sunt putin dezamagit, am totusi senzatia ca interviul de azi e mai cuminte decat cel cu Basescu. As fi vrut o intrebare despre Moscova, despre Exmibank. M-ar fi interesat sa vad daca a vorbit de mai multe ori cu Tanasescu decat ceva despre organizarea unei Olimpiade.
As fi vrut sa se spunca ca PSSD foloseste un aparat de bruiat dupa ce au aparut stenogramele in presa in 2004. Ramane senzatia ca au pus aparatul de bruiaj doar din cauza lui Basescu, ceea ce e o acuzatie. As fi vrut sa explice si cum garanteaza Johannis ca nu vom mai avea cazuri Ridzi si cum garanteaza ca primarul Sibiului va putea respinge ministrii pe care nu-i considera competenti.
Raman la parerea ca interviul cu Basescu e foarte bun, cel de azi mult mai cuminte, l-ai protejat cumva.
Costi Rogozanu are o observatie corecta, pare ca se dezice de toata lumea dar se pozeaza cu ei la victorie.
Alex • 3 decembrie 2009, 15:22
Ptr mine este doar o marioneta care se invarte in jurul lui Vantu,VOICULESCU si toti ceilalti!La puscarie cu mafia!
leo • 3 decembrie 2009, 15:25
Am uitat o intrebare pe care cred ca era normal sa o pui: Morar ramane. Dar ceilalti, precum tulus, o sa ramana in functie? Ne amintimi ce bucurie era cand Chiuariu a incercat sa-l schimbe pe Tulus, Mircea Geoana era perfect de acord.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 15:27
leo: l-am intrebat si a raspuns k deja asta e treaba lui morar
leo • 3 decembrie 2009, 15:39
Tolo, eu nu am vazut in interviu. Mi-a scapat mie?
Raman cu senzatia ca nu ai fost atat de incomod pe cat ai aratat ca poti fi. Nici despre TVr nu ai intrebat nimic, ai redus discutia doar la meciul Urziceniului desi acum doua zile ai scris un articol foarte fain despre evenimentul de la Adamclisi…. In fine, nu as vrea sa crezi ca te acuz, admit ca e oboseala mare.
Astept mesajul tau de final, sunt tare curios.
Multumesc.
Danus • 3 decembrie 2009, 15:45
Cînd îl auzi pe acest individ care vrea să devină preşedinte al României că se supără pe Elena Udrea că are serviciu de informaţii te prăpădeşti de râs. poate că individul nu ştie că Legea 182/2002 obligă fiecare instituţie să înfiinţeze un Compartiment de Documente clasificate şi o Structură de Securitate, dacă gestionează acest gen de informaţii. Poate că la Min. Turismului sunt asemenea gen de informaţii şi atunci este necesar un asemenea serviciu.
Totuşi a zis ceva concret acest individ, în afara faptului că o dă afară pe Kovesi?
Cosmina • 3 decembrie 2009, 16:14
DEMAGOG, bine zicea Antonescu inainte sa piarda cursa finala… Visator, evaziv, promisiuni multe si cam atat … Sa pui in practica este inimaginabil mai greu decat sa promiti! Apoi, dl Geoana se dezice de cei ce atat de asiduu i-au asigurat spatiul necesar ca sa poata sa se promoveze pe la mitinguri, nederanjat de nicio confruntare cu contra-candidatul Basescu si nu e frumos, daca la fel o sa se dezica si de promisiunile electorale?? Apoi de ce nu aud despre ce masuri vor fi luate impotriva baronilor PSD? Nu m-a convins, raman tot cu Basescu!
Cosmina • 3 decembrie 2009, 16:16
Si as mai adauga ca aici este Romania, nu poti sa aplici metode americane la un trai romanesc! Dl Geoana consilierii americani te-au trimis la Timisoara si uite ce ai patit?! Un singur control financiar pe an??? Poi de ce nu legalizezi coruptia, daca se poate sa existe o astfel de exprimare …
JC • 3 decembrie 2009, 16:17
Cred ca ati fost un pic indulcent cu Dl. Geoana. 🙂
Un interviu bun, dar putea fi si mai bun daca erau puse niste intrebari mai incomode. 😀
Cetatean si microbist • 3 decembrie 2009, 16:23
Buna ziua domnule Tolontan,
Imi permit sa va pun cateva intrebari.
1-Ce demers jurnalistic veti intreprinde referitor la implicarea echipei U. Craiova, de catre Mititelu, in lupta politica?
2-Pana la ce nivel veti ajunge cu eventualul demers?
3-Avand in vedere ca „oamenii de fotbal” nu au inteles nimic din „incidentul” cu TVR, veti merge pana la sesizarea UEFA?
4-Nu credeti ca a venit totusi momentul sa se ia masuri drastice?
5-Tineti minte ca nu cu multi ani in urma o echipa avea inscriptionat pe tricouri drept „sponsor” un partid politic? Ce s-a intamplat atunci?
Eu nu dau doi bani pe eventualele sanctiuni interne date de Liga si reduse sau anulate la recurs.
Trebuie odata si odata sa se ia masuri exemplare. Cu tot regretul ptr. echipa si suporturii care nu au nicio vina.
Doi candidaţi şi o relaţie nepotrivită cu justiţia « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET • 3 decembrie 2009, 16:29
[…] preşedinte al României are o grijă în ceea ce priveşte justiţia pe care o şi enunţă în interviul acordat Gazetei Sporturilor: vrea să o schimbe rapid din funcţia de procuror general pe Laura Codruţa Kovesi. Pretextul […]
LUCI • 3 decembrie 2009, 16:40
Se vede inca odata nimicimea acestui personaj.
Pai schimband doar procurorul general si pastrand in schimb seful D.N.A, acesta din urma va avea doar un rol secundar, deoarece toate actele intocmite de Morar tr sa fie avizate de procurorul general.
Nu pot vota nici in ruptul capului aceasta papusa!
Meme • 3 decembrie 2009, 17:05
Catalin felicitari. Ai fost echidistant si obiectiv, dupa parerea mea esti printre cei mai buni jurnalisti din Romania.
Romulus • 3 decembrie 2009, 17:13
Catalin, o singura intrebare: era dl. Radu Cosasu la sediul de campanie PSD? Ca asta se poate intelege din preambulul interviului!
ticu • 3 decembrie 2009, 17:14
Oare domnu geoana, tinea degetele de la mana, incrucisate, la spate cand va raspundea la intrebari !?
Hai sa fim seriosi, numai cei care nu au posibilitatea sa discearna sau cei cu intersese directe, il mai pot crede !
Leo • 3 decembrie 2009, 17:36
D-le Geoana ce parare aveti de comportamentul TVr in acesta campanie tinand cont ca d-l Sassu face parte din PSD?
D-le Geoana, cu cine v-ati intalnit la Moscova?
D-le Geoana, de cate ori ati vorbit cu d-nul Tanasescu in legatura cu sistemul financiar din Romania? Dar cu Mugur Isarescu?
D-le Geoana, spuneti ca Johannis garanteaza ca nu se va mai plati publicitate de la stat? Daca se va intampla, unde e responsabilitatea dumneavoastra, cum o sa va asumati aceasta responsabilitate?
D-le Geoana, spuneti ca am depasit un ciclu. L-a depasit si d-nul Vanghelie? Dar d-l Hrebengiuc?
D-le Geoana, ati votat impotriva perchezitiei la Adrian Nastase? Protejati interesele parlamentarilor?
D-le Goeana, ati negociat cu Traian basescu in 2008?
D-le Geoana, presa a scris ca ati inssitat pe langa Boc sa numeasca la CEC un apropiat al lui Vantu? Cum comentati?
D-le Geoana, ati cerut de la Emil Boc functia de sef la Exmibank pentru cumnatul dumenavoastra?
Tolo, am recitit, sunt din ce in ce mai dezamagit. E un interviu caldut, daca nu te-as cunoaste as crede ca e aproape servit. Pacat ca ai obosit cand nu trebuie.
Astept Olimpiada organizata de Romania.
I’m a big, big fool in a big, big stupid country.
Bogdan • 3 decembrie 2009, 17:49
Interviul cu Geoana, la fel ca si cel cu Basesc nu schimba cu nimic dilema in care ma aflu. Pe Basescu nu il votez nici mort, dar nici pe Geoana nu imi vine sa il votez. Deci eu cu cine votez? Si jur ca nu am baut nimic inainte sa va adresez aceasta intrebare. Raspunsul la intrebare cred ca este evident…nu ies din casa pe 6 decembrie decat daca ma duc la o bere cu prietenii sau undeva la munte. In ce rahat de tara traim 🙁
Alex • 3 decembrie 2009, 17:51
Domnule Tolontan. Am citit ambele interviuri si am cateva obiectii legate de al doilea. Pare ca nu are nici un (niciun) fir epic, nici o (nicio) continuitate. Impresia care ramane dupa ce citesti interviul cu Geoana este ca la fiecare intrebare „incepe” interviul propriu-zis. Va rog, spuneti-mi, domnule Tolontan, cate intrebari si raspunsuri lipsesc din interviu? Pentru mine asta ar fi singura explicatie pentru un astfel de „dialog”…
Multumesc si bafta pe viitor! Nu renuntati la sport. 😉
Florin tacticosu • 3 decembrie 2009, 17:52
Buna dimineata, Romania! Multumim, domnule Tolontan!
Oamenii de bine i-au explicat lui Mircea Geoana principiul dupa care functioneaza tara: cei cu bani „capitalizeaza” economia (si evident si politica).
Ce inseamna capitalizare? Sa pui respectivul asset sa produca pentru tine, adica banii sa scoata dobanda, mijlocul fix sa produca.
Adica Vantu, Voiculescu, Patriciu si de ce nu si gainarii mai mici ca Videanu, Udrea sau Ridzi folosesc banul si institutiile tarii pentru a obtine profit, pun banul nostru sa produca pentru ei.
Noi poate banuiam asta, dar Geoana trebuia s-o stie…acum inteleg de ce l-a facut idolul lui „prostanac”.
Domnule Tolontan, sper din toata inima si mai ales prin prisma respectului pe care vi-l port sa nu imi cenzurati opinia de mai sus.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 17:54
leo: am incercat sa va ofer voua personajele si gindurile lor, nu sa-i bat in cuvinte. Unii spun ca am reusit, altii, ca puteam mai bine. Oricum, un interviu nu e un talk-show. Asta e 🙂
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2009, 18:09
Romulus: l-am sunat pe dl cosasu cind am ajuns in redactie ca sa verific informatiile
gica • 3 decembrie 2009, 18:10
Deci sa recapitulam, Geoana se intilneste la Moscova cu oameni de afaceri, se intilneste cu Vintu alt om de afaceri care a facut puscarie pt inselaciune si anu asta a mai avut o condamnare prescrisa, cu domnu Patriciu pe care nu-l intreaba nimeni de unde a avut atitia bani sa cumpere Petromu, este unul din lacheii lui Iliescu etc, iar marea mea dezamagire Antonescu ne indeamna pe noi Liberalii sa urmam aceasta marioneta numita Geoana. Rusine, si bunici si parintii mei au fost liberali si eu la rindul meu.Dar nu pot uita ca pe bunicii mei , comunistii lui Geoana i-au luat din casa si i-au lasat sub cerul liber in Baragan.Rusine domnule Antonescu.Sunteti o mare dezamagire
taranul roman • 3 decembrie 2009, 18:24
am si eu o intrebare…dl tolo…cand faci d-le un interviu si despre subventiile la hectar, ca tare ma dor…ca vad ca te pricepi la multe…sau revenii spiritul renascentist si eu nu ma trezii la timp sa-l contemplu in adevarata-i spelndoare(daca nu ma facui inteles…tu centrezi.. tu dai cu capul?!)
bogdan • 3 decembrie 2009, 18:26
mircea geoana presedinte doar la crama.dar si acola condus de iliescu si de cei ce cunosc mersul
Ioutz • 3 decembrie 2009, 19:03
Citind ambele interviuri , acum inteleg de ce conduce Geoana in sondajele de opinie, se pare ca vom avea un nou presedinte 🙂
Oricum, o sa fie o eliberare sa scapam de ‘-escul’ care a dominat mereu numele presedintilor romaniei :))
sosocata • 3 decembrie 2009, 19:05
Salutare tuturor,
Am votat crin si regret alegerea facuta, m-am schimbat in ultima clipa si am renuntat la Basescu, dar cand vad acum ce fac acesti moguli sau ce or fi ei impreuna cu marioneta, imi vine sa regret enorm ca am crezut in demagogul crin(il scriu cu litera mica ca merita) imi e ciuda cat de mult poate fi influentat romanul si cat de repede uita, dar asta e viata…incerc ca conving cat mai multa lume sa voteze Basescu, si daca se intampla sa iasa comunistii la anul promit ca am sa plec din tara, deoarece nu o sa mai avem nici o scapare si o sa ne-o facem cu mana noastra…mult succes TOLO cu toate ca ai fost destul de subtirel cu Geoana asta si nu sunt subiectiv deloc.
tavi • 3 decembrie 2009, 19:24
foarte soft tolo..aveai sansa unor intrebari minunate. pacat de sansa
dan • 3 decembrie 2009, 19:38
SUPER interviu!!!
Un tip educat cu un vocabular elevat cum trebuie sa aiba un presedinte.
Diferenta de la cer la pamant intre cele doua interviuri Geoana e superior din toate pc.de vedere.
cine vrea sa se perpetueze mizeria morala, vocabularul de mahala,bataia si prostul gust sa voteze Basescu cine vrea sa devenim cineva in lume si in Europa sa fim respectati voteaza Geoana.
aseara la CTV la o emisiune despre alegerile din Romania Geoana era mare favorit mai ales dupa ce si citva senatori americani au afirmat ca il cunosc si il stimeaza pe „viitorul”PRESEDINTE al Romaniei
ufx • 3 decembrie 2009, 19:41
in primul rand nu vreau sa comentez declaratiile penibile si continutul interviului cu iliescu, scuze, geaona.
sunteti penibili, acuzati faptul ca un comentator a fost obligat sa spuna in emisie ca geoan e in tribuna la un meci, dar voi ii faceti practic campanie acestuia, nu numa prin asta dar si prin faptul ca a aparut stirea aceea atunci. e un ziar de sport , ce legatura are asta cu politica? inca o kestie…la baze sportive nici nu exista cuvant ca sa descriu cum stam, dar nu asta e prioritatea in tara asta, cu mult mai important e sistemul sanitar, cel de invatamnt care is praf, si sa nu uitam de infrastructura, bazele sportive nu ajuta la nimica si nu ai cum ajunge la ele la ce drumuri is. daca vreti atunci aduceti investitori (k in fotbal, si aceea sa isi faca singuri bazele la cati bani au). Irlanda la inceputul anilor ’90 prin investitii in sistemul sanitar si cel de invatamant a iesit in pragul de faliment, asa k p langa sa mai faceti camanie la asta si politica nu mai spuneti ca sportul e prioritar, si tin sa precizez ca imi place sportul si il urmaresc si am auzit si de altele inafara de fotbal, dar nu e o prioritate.
sper sa citeasca cineva acest comment si sa fie si publicat si aratati o data k va pasa de SPORT (nu numai de fotbal, politica si can-can) pentru ca nu se vede
BREAKING NEWS: Prostănacul e idiot « word wide web • 3 decembrie 2009, 19:46
[…] sursă info: Cătălin Tolontan […]
dorel • 3 decembrie 2009, 19:51
am stiut ca nu vom mai astepta mult tim si vom vedea iarasi lideri politici in primele doua pagini ale ziarelor de sport,si nu mare a fost mirarea sa vad interviuri cu politicieni chiar in gsp fosta SPORTUL dinainte de 89.dl tolontan poate era binevenit un interviu cu politicienii de azi dar sa fie despre situatia din sportul romanesc ca sa nu mai zic de acele ore de educatie fizica pe saptamana in scoli,dar sa-l intrebi matale de discutia pe teme financiare a lui geoana cu vantu,asta chiar nu arenici-o legatura cu sportul doar daca nu cumva se infiinteaza ramura sportiva FALIMENTAREA BANCILOR VITEZA.nici nu vrea sa ma gandesc ce se va intampla dupa 7 decembrie daca iasa geoana ,comentatorii tv va trebuii sa fie atenti la el daca este prezent pe vreun teren si sa ne comunice,dl geoana se afla pe stadion,plus ca fiecare zi in gsp sa putem citi agenda politica a tovului.voi ca ziaristi va-ti intors deja inainte de 89 si sper ca noi romanii votand bine in 7 sa mergem inainte .
demonxxus • 3 decembrie 2009, 19:51
Nu am nimic impotriva interviurilor cu oamenii politici. Un jurnalist poate sa le faca si sa le puna pe blogul sau. Chiar sa le publice in ziare. Dar ce cauta intr-un ziar de sport? Eu personal cumpar Gazeta sa scap de fetele politice. Nu ma intereseaza ce spun ei. Cred ca trebuie sa trec la reviste de copii, sau si acolo or fi interviuri cu astia?
Eh, in zilele astea cand politica e la moda, mai luam ceva tiraj cu asta, nu?
Marius • 3 decembrie 2009, 20:01
Putin periat, putin aranjat la guler……sa dea bine cravata….sau papionul……interviul….ca interviul…..dar ultimele remarci cu privire la dragnea ar trebui sa dea de gandit…….in rest..numai de bine……. urmatorul interviu…..peste 5 ani…..dac-o mai candida!
anonim • 3 decembrie 2009, 21:18
de ce geoana? pey e foarte simplu, un presedinte diplomat, cu relatii externe, educcat, manierat si cu viziune. are proiecte concrete de a face o tara prospera, cu o inflorire accelerata.
precaat • 3 decembrie 2009, 23:37
promisiuni peste promisiuni din partea PSD-ului!!
bani pt salariati, bani pentru agricultura, bani pt alocatii..etc ..de unde atatia bani? …donatii din partea baronilor PSD? greu de crezut….
precaat • 3 decembrie 2009, 23:47
pt dan:
si ce importanta are faptul k , „cativa senatori americani ” il apreciaza pe geoana ?
cunosc ei problemele romanilor, isi platesc impozitele in tara noastra…..mare branza k isi dau ei cu parerea….0 – total zero…
Doamne fereste ca in 22 decembrie 2009..la 20 de ani de la revolutie Romania sa fie condusa tot de PARTIDUL COMUNIST ROMAN!!!!si de stimabilul ION ILIESCU….