Interviu Traian Băsescu: „Le cer scuze celor 22 de milioane de români!”

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

luni, 30 noiembrie 2009, 9:30

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

Nu pe acolo. La etajul unu se urcă pe scara din dreapta, blocată simbolic cu un lanţ. Băiatul lui Prigoană e de o veselie ubicuă. Dai mîna cu el de cinci ori pînă ieşi. Sus sînt cîteva birouri, aşezate ca-n hala unei redacţii, dar pe un spaţiu mult mai mic.

Traian Ungureanu bate tastatura. „I se spune Pele”, îl prezintă un coleg din echipa preşedintelui. Şi-au luat porecle din portofoliul brazilienilor anilor ’70. Sever Voinescu e Tostao, cel despre care Mario Zagallo spunea că nu poate juca în acelaşi „11” cu Pele. Pînă la urmă, antrenorul a găsit o soluţie. „Un gol mai mult decît adversarul”.

Undeva, lîngă un televizor, stă şi veriga slabă a „naţionalei” braziliene. Pe portarul „cariocas” îl chema Felix. „Bună ziua, domnule Tolontan!”. „Bună ziua, doamnă Udrea”. Se uită la Realitatea, care prezintă un documentar despre gafele brutale ale politicienilor lumii de-a lungul timpului.

Dintr-o încăpere cubiculum iese preşedintele. E relaxat şi prinde un final de discuţie telefonică despre puncte. „Vorbiti despre puncte! Aţi blatuit vreun meci?”, şarjează zîmbind catre ziaristul sportiv. „Nu. E despre o notă mare la Olimpiada la matematică.  Credeţi că-i va ajuta acestui pusti nota mare la matematica in Romania?!”. E un pic nedumerit de răspuns. „Hai, intraţi!”.

[tab:Partea 1]

„RIDZI are responsabilitatea falsului, dacă l-a făcut”

Ce înţelege preşedintele prin patriotism şi unde crede că a greşit în cazul ministrului Sportului

poza1

„Nu aş accepta arderea steagului”

 

 – Vă consideraţi patriot?
– Da, sînt omul care ţine la ţara lui, la poporul lui.

– Aşa definiţi pariotismul?
– Nu numai. Patriotismul are multe valenţe. Cuvîntul acesta concentrează foarte mult. Respect pentru istoria ţării tale, cu bunele şi relele ei. Noi nu avem în istorie numai momente extraordinare. Dar toate naţiunile au în istoria lor şi căderi, şi victorii. (Fotoreporterul Cristi Preda dă cercuri din ce în ce mai strînse. Ritualul căutării pozei perfecte îl bagă în transă. În Afganistan l-a călcat un cal, iar la un interviu cu un înalt demnitar CIO, în casa acestuia, i-a dărîmat aparatul video, care s-a buşit cu zgomot şi fum. Zîmbeşti la gîndul sepepiştilor năvălind pe uşă). A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti cultura. Sigur, aici plecăm de la ideea că, cel puţin în cazul meu, nu e obligatoriu să fii atotcunoscător în materie de cultură. Dar sînt lucruri pe care le ştii. Şi de aici îţi extinzi cunoştinţele către cultura ţării tale, care e una dintre cărţile de vizită ale ţării. Apoi putem vorbi de tradiţii, obiceiuri. Toate înseamnă să fii patriot. Plus respectul pentru simboluri. De pildă, steagul ţării.

– Ştiţi că în Statele Unite ale Americii nu e interzis să arzi steagul ţării. E o formă a libertăţii de expresie.
– Cred că e prea liberală legea americană, cel puţin pentru mine (rîde). N-aş răbda în faţa mea un om care arde steagul ţării mele.

– Ştiţi, există şi o altă definiţie a patriotismului. Pentru un demnitar sau o autoritate publică să fii patriot înseamnă:
1.  Să acţionezi cu bună-credinţă, în sensul integrităţii, în ceea ce faci;
2. Să fii dedicat într-un procent important jobului tău de serviciu public;
3. Să ai o competenţă specifică în zona respectivă.
Pornind de la această definiţie, este Elena Udrea un ministru patriot?

– Uitaţi, n-aş vrea să fac acum o discuţie despre Elena Udrea. Pentru că orice aş spune s-ar interpreta în paradigma campaniei.

„PD-L ar fi trebuit s-o suspende”

 

– Este dreptul dumneavoastră. Trec la următoarea întrebare. Vă dau un citat. „Ne luptăm cu politicieni controlaţi de moguli şi de grupuri de interese”. Asta aţi spus joi, 26 noiembrie, în faţa Colegiului Director al PD-L. La acea şedinţă de conducere, telespectatorii au zărit-o şi pe Monica Ridzi, fostul ministru al Sportului. E normal?
– Cred că aici era corect ca PD-L să procedeze la o suspendare din funcţie pînă cînd Parchetul se pronunţă.

– Parchetul sau instanţa?
– Cred că Parchetul. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale.

– V-am întrebat pentru că, potrivit DNA, sintagma „oameni politici şi grupurile de interese” se potriveşte Monicăi Ridzi. Procurorii susţin, sigur, trebuie să probeze asta în instanţă, deocamdată Ridzi e nevinovată, dar ei susţin că oamenii de sub conducerea ministrului Ridzi au falsificat documente, iar unele dintre ele au fost semnate şi de ea. Acte oficiale falsificate, domnule preşedinte.
– Da. Are responsabilitatea falsului dacă l-a făcut. (Răspunde concentrat în interiorul unui subiect unde rămîne în alertă)

– După atît timp, dumneavoastră ce aţi înţeles din acest caz, care i-a preocupat pe cititorii Gazetei şi nu numai?
– Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vîrstă şi sex, ca fiind fundamentale.

– Şi de integritate…
– Integritatea o cunoşti de multe ori după ce-i dai funcţia. Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea. Am constatat că uneori cel numit politic devine o victimă a sistemului. Dacă este responsabil îşi pune oameni de a căror competenţă să fie sigur. Dacă nu este responsabil îşi aduce oameni de partid. Şi atunci eşecul lui este garantat. Mai devreme sau mai tîrziu va semna hîrtii cu care ajunge în faţa DNA.

[tab:Partea 2]

Cum şi-a dezarmat cavaleria

Băsecu le dă dreptate celor care susţin că şi-a îndepărtat din suţinători » Despre oamenii care nu-l mai susţin şi de ce a ţinut secretă pînă azi starea sănătăţii sale

poza2

La forumul pentru liberalism, Traian Băsescu a dat exemplu de bună practică liberală „înfinţarea a două companii puternice de stat în domeniul energiei”. „Cum pot fi două companii gigant de stat un model de liberalism?” a fost întrebarea. „Vă explic. Acum, energia, în funcţie de cine o produce, are costuri discrepante. Şi între cetăţeni şi aceşti producători se strecoară şmecherii din energie, care obţin profituri de zeci de milioane pe lună doar dintr-un birou. De aceea, dacă vom constitui două companii în care să intre furnizori de energie din surse diferite, va exista o competiţie corectă şi un preţ mai bun”. La întrebarea „Cine v-a făcut propunerea?”, preşedintele a răspus: Adriean Videanu.

– Sportul are această capacitate de a simplifica lucrurile. (Rîde gălăgios şi aprobă din cap, uşurat probabil că subiectul migrează). Cînd Guvernul a emis Ordonanţa care permitea numiri politice pînă foarte jos în sistem, în sport s-au schimbat politic pînă şi şefii de la cluburile din ţară sau şefii de stadioane.
– Corect, aşa s-a întîmplat! Eu am declarat imediat că nu sînt de acord cu Ordonanţa. Şi chiar am avut o explicaţie cu premierul Emil Boc. Şi mi-a răspuns că asta a fost ceea ce au reuşit să negocieze în interiorul Alianţei. În schimbul acestui lucru au obţinut promovarea Codurilor. Sînt compromisuri politice, dar trebuie să fie o limită în compromisul politic. Pentru că noi ne-am întors în timp din punctul de vedere al profesionalizării administraţiei! Ne-am întors pe vremea PSD. Ne-am întors la 2000-2004.

– Spuneţi că a fost un cost?
– Da. Poate că a fost un cost prea mare.

„Macovei nu a procedat corect”

– Mergem în zona presei. V-am întrebat cîndva dacă sînteţi de acord ca Ministerul Turismului să dea diurne ziariştilor.
– Nu sînt de acord. Dar mi s-a explicat că nu poţi transfera costurile promovării României către media. Transport, cazare…

– Vă contrazic. Vorbim despre diurne. Asta nu e în regulă.
– Eu am înţeles că li se plătea doar masa. Dar e un subiect care nici acum nu mi-e clar. E de discutat.

– La diurnă nu e de discutat, am altă opinie, dar trecem la alt caz. La stenogramele discuţiilor între domnii Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi şeful ANI, care a acuzat şantajul. Ştiţi că Asociaţia Jurnaliştilor şi Clubul Român de Presă s-au pronunţat: cei doi n-au acţionat ca jurnalişti, nu mai pot fi socotiţi ziarişti şi oricine apelează la serviciile lor ca ziarişti îşi asumă riscul decredibilizării. Prin autoreglementare, noi, cei din presă, asta am făcut! N-am văzut însă nici o reacţie a autorităţilor faţă de şeful ANI, parte a acelei discuţii.
SEDINTA - CNI–  Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscîndu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred că el a fost cel care a făcut înregistrarea. Cred că a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au făcut mie analizele mi-au spus că unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul să înregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Îi dau o circumstanţă: tentaţia procurorului.

– Dar dacă el a avut microfonul de ce nu a făcut o plîngere penală?
– Din cîte ştiu a făcut-o.

– Păi nu, să fi făcut atunci plîngerea dacă s-a simţit şantajat! Altfel, a păstrat pentru el înregistrarea. E în regulă?
– Ştiu că a făcut plîngere, dar nu ştiu cînd.

– Şi nu vi se pare important momentul cînd a făcut-o? Discutăm de peste o lună distanţă.
– Dacă nu a făcut imediat plîngere penală, Macovei a greşit fundamental. Şi aproape că a fost părtaş la această ticăloşie, dacă n-a făcut-o imediat! Era primul lucru pe care trebuia să-l facă.

„E legitim ca presa să provoace”

– În aceşti cinci ani de mandat aţi devenit autorul mai multor expresii care au intrat în conştiinţa publică. „Moguli”…
– „Tonomate”…

– Da, sînt multe. Vă amintiţi o singură sintagmă cu încărcătură pozitivă pe care să o fi lansat dumneavoastră?
– …

SOCCER-EURO/–  Vă dau un exemplu. Sarkozy a propus ideea de „cultură a reuşitei”. Le-a plăcut francezilor. Chiar şi acum, la numirea lui Cioloş pe agricultură, preşedintele Franţei a reintrodus public referinţa „prietenii noştri români”. Dumneavoastră de ce nu aţi creat o astfel de sintagmă pozitivă, în cinci ani?
–  Cred că am spus multe lucruri pozitive, dar n-a fost nimeni tentat de ele. Parcă am avut o dezvoltare a răului. Luăm fraze spuse de mine şi multe ar fi fost mai puternice decît „Mogulii…”.

– E vina dumneavoastră. Pentru că pe cele bune nu le-aţi repetat suficient ca pe „Moguli”.
– Aşa e. Dar dacă presa  nu le preia şi nu te ajută…

– Aţi zis chiar acum „Am avut o dezvoltare a răului”. Folosiţi persoana întîi plural. Vă includeţi?
– Categoric, da. Şi eu fac parte din tot ce înseamnă lumea politică. Vreau să vă spun însă că am vrut să fiu parte a binelui. De aceea a şi ieşit această tulburare. Şi am piedut o mare bătălie. Pentru că spunînd ceea ce am văzut a ieşit sintagma „Băsescu provoacă scandal”. Asta e o mare bătălie pierdută de mine! Dacă am spus clasei politice să se reformeze, s-a zis că provoc scandal. Dacă am spus Guvernului că nu atrage fonduri europene, s-a zis la fel.

– Găsiţi legitime provocările şi exagerările presei?
– Exagerările mă deranjează. Dar provocările le găsesc legitime. Din asta trăim. Viaţa e o provocare. Aşa cum am eu această provocare. Vreau modernizarea statului. I-am greşit termenul. Am crezut că se face în cinci ani. Nu se poate. E nevoie de mai mult timp. Provocările inteligente le iau în seamă. (Povesteşte cineva. Un om de-al lui era la o dezbatere la Realitatea TV, acum cîteva zile, faţă în faţă cu fosta consilieră Adriana Săftoiu. În sediul staffului lui Băsescu, se făcea contragalerie liberalei. Preşedintele se uita şi el, dintr-o parte. În murmurul general, fanii îl aud dintr-o dată: „Lăsaţi, mă, are dreptate Adriana!”). Dar cînd se spune despre mine… beţiv, bolnav, paranoic… astea sînt exagerări şi schimb canalul.

„Am văzut zvonuri că n-o mai duc. Sînt perfect sănătos!”

– Există o sentinţă a unei judecătoare din România, Ioana Hubert, într-un proces în care George Copos a acuzat gsp de calomnie. Instanţa a respins apelul lui Copos şi a motivat că „potrivit legilor europene, libertatea de expresie a jurnaliştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare şi chiar de provocare”. Sincer, am crezut că vă prind şi că veţi spune că nu sînt normale provocările presei. Din afară, aşa se vede: că le acceptaţi cu dificultate. Acum spuneţi că le acceptaţi.
– Da, dar nu cînd sînt făcut psihopat!

– De acord. Însă starea de sănătate a unui preşedinte este o chestiune de interes public.
– Aşa este.

– Spuneţi-ne care e starea dumneavoastră de sănătate.
– Perfectă. Dar şi aici am avut ezitări. Care vin din legislaţia noastră inexistentă în domeniu. Eu la 6 luni îmi fac controlul medical obligatoriu.

– Ce însemnă obligatoriu? Conform cui? Decurge dintr-o normă legală?
–  Nu, nu avem reguli privind sănătatea preşedintelui. Am stabilit eu la început de mandat, împeună cu instituţiile abilitate, această regulă: control medical la fiecare 6 luni. Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifică şi traseul venelor, nu ştiu cum se numeşte (Îşi duce mîna de-a lungul piciorului şi apoi la cap).  Nu mai vorbim la creier, unde se uită dacă nu a apărut vreun cheag sau orice altceva.  Problema s-a pus dacă să le facem publice. Decizia tuturor a fost: cîtă vreme legea nu cere să le facem publice, mai bine nu le prezentăm, pentru că oricum vor stîrni o dezbatere dacă sînt sau nu adevărate.

– Am altă opinie aici, cred că nu aţi procedat bine neprezentîndu-le. E un drept al românilor să ştie. Cînd aţi făcut ultimele analize?
– Chiar acum, înainte de începerea campaniei. Şi sînt perfecte. Ştiu că s-a spus: uită-te la el, e transpirat, are diabet. Ştiu zvonurile că sînt pe moarte, că n-o mai duc… (Rîde cu poftă). Dar am fost şi la alţi preşedinţi de stat şi am înţeles că inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obişnuit. Am analize perfecte!

„Geoană e dependent, eu nu sînt”

– Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul 2 şi că asta se datorează faptului că „v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?
– Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.

– Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.
– Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.

– Aici vă simţiţi vulnerabil?
– Da, vulnerabil.

– De fapt, e vorba despre faptul că, în loc de o apartenenţă necondiţionată la dumneavoastră ca persoană ar fi fost de preferat să aveţi în jur oameni care să participe vigilent şi chiar sceptic.
– Aşa este.

agerpres_3789089– Şi mai spune Alina Mungiu ceva. Către ambii candidaţi. Că aşteaptă, ca alţi mulţi indecişi, să aveţi un mesaj public şi clar cu lucrurile pe care le-aţi greşit şi pe care aveţi voinţa să le schimbaţi. Vă gîndiţi la un astfel de mesaj?
– Mi-e foarte greu să vă spun cum ar arăta un semnal al meu. Ultimele mesaje vor fi sinteza a ceea ce gîndesc. Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu.

–  L-aţi uitat pe Voiculescu, pe care îl numiţi de obicei.
– L-am uitat? Şi Voiculescu. OK, asta-i de ales.

– Adică spuneţi că oamenii au de ales între două imperfecţiuni.
– Da, asta spun. Pentru că, poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum.

– Acelaşi lucru îl spune şi Mircea Geoană.
– Da. Pentru că alegerile vor da direcţia. Vreau să explic fără dubiu. Băsescu va fi un lider care tractează pe direcţie. Dincolo, vor fi mult mai mulţi lideri care vor vrea acea linişte din timpul domnului Iliescu!

[tab:Partea 3]

Remuşcarea

Final neaşteptat de dialog

poza3

– Domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.

– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi aceştia ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.

– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.

– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.

– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?

„Sînt un om de dreapta”

– Sînteţi adeptul real al cotei unice de impozitare a veniturilor?
– Da, e o soluţie pentru România. Dar a putut avea efect economic abia după ce am decis ca profitul reinvestit să nu fie impozitat.

– Ideea a fost adusă pe scena politică de Dan Voiculescu.
– De mai mulţi.

– Nu, corect e aşa: Dan Voiculescu a fost iniţiatorul vocal şi politic. Cred că nu mă suspectaţi de subordonare, dar acesta e adevărul.
– Nu vă suspectez. Urmăresc ce scrie Gazeta şi apreciez sincer independenţa ziarului şi a blogului dumneavoastră. De acord, Dan Voiculescu a militat pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Important e că acum putem să-i impozităm la fel pe cei cu mai mulţi bani şi le oferim varianta ca aceşti bani să se întoarcă în sistem şi să producă.

– Există oameni care spun că impozitul progresiv e cel corect. De pildă, Warren Buffett, unul dintre marii întreprinzători ai planetei. El susţine că nu e logic ca secretara sa să fie impozitată, procentual, la fel ca el. Că el ar trebui să plătească mai mult. Pentru că, pînă la urmă, impozitele sînt preţul pe care-l achităm pentru o societate civilizată.
– Acum, în România, eu cred în taxa unică. Şi vorbesc inclusiv de anii care urmează. Sigur că un poitician nu se poate angaja în eternitate cu o promisiune.

– Folosiţi o expresie în campanie: „Ruralul este ultima resursă de creştere a productivităţii în România”. Declaraţia seamănă cu politica marilor companii multinaţionale, care şi ele cred că acolo e piaţa viitoare a dezvoltării. E un discurs de dreapta.
(Coboară vocea) Sînt un om de dreapta. Oricît de curios ar suna.

– De ce „curios”? Şi de ce o spuneţi aşa de moale?
– Nu, nu moale. Sînt un om de dreapta.

Lunga listă a penitenţei

– Vă propun ca la ultima întrebare doi creştini să discute despre pilda unei sărbători evreieşti. Există în religia iudaică obiceiul ca de Yom Kippur, ziua ispăşirii, oamenii să-şi mărturisească erorile în faţa lui Dumnezeu. Numai că, înainte de asta, există un moment în care le cer iertare semenilor. E interesantă viziunea asta: ca să-I ceri iertare lui Dumnezeu, trebuie mai întîi să faci asta în faţa oamenilor. După cinci ani de mandat, dumneavoastră cui îi solicitaţi iertarea?
(Surîde şi se ridică). Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume.

– Cît de lungă e lista?
– 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români.

Filmare cu o cameră beta Sony

Mărturia unui om din echipa tehnică de la Ploieşti, găsit de gsp. „Îmi aduc aminte de incident. Băsescu l-a bruscat pe copilul care nu înţelegea ce se petrece acolo, era confuz, el credea că Adrian Năstase e pe scenă. După miting, cîţiva oameni din stafful de campanie au vrut să vadă ce s-a înregistrat din moment. Ne-am uitat împreună. Au luat cu ei caseta filmată cu o cameră beta Sony. Am revăzut acum imaginile la televizor. Sînt aceleaşi, foarte clare şi netrucate. Poate accelerate puţin pe final, dar în nici un caz modificate. Nu-mi amintesc cine a luat atunci caseta, dar ei au păstrat-o ca să fie siguri că nu rămîn probe”.

S-a terminat. Preşedintele iese în hala îngustă. Îşi bate palmele către staff. „Gata, ce urmează? Declaraţia de presă şi apoi plecăm”. Urmează deplasarea de campanie în Oltenia. „Dar înainte de orice mă duc pînă undeva”, rîde el, pe vîrfuri, cu acea grabă imposibil de camuflat politic a bărbaţilor în căutarea toaletei. Dispare după un panou. Fir-ar! Mai era o întrebare! Dacă în cei 22 de milioane de pe lista penitenţei e cuprins şi copilul de la Ploieşti.

Întrebările bune la interviu vin mereu după. Ca remuşcările.

Mircea Geoană a acceptat şi el să acorde un interviu publicului Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro. Dialogul va fi purtat şi publicat în zilele următoare.

Comentarii (250)Adaugă comentariu

lavinia  •  30 noiembrie 2009, 12:19

Basescu a fost acuzat pe nedrept ca ar fi lovit un copil.cu toate ca si-a demonstrat nevinovatia sunt unii care insista cu chestia asta.basescu este un om normal cu defecte si calitati.A fost si va fi in continuare un presedinte bun!

costellino  •  30 noiembrie 2009, 12:20

Pentru Misha :Nu-i senil de loc , e doar ipocrit .Acum i-si face `mea culpa`, plingind , pentru relele comise in timpul mandatului .De ce tocmai acum ?Vede ca a luat-o la vale si pierde voturi masiv, parasit fiind si de sfatuitori .Plinsul acesta , i-mi aminteste de cel de acum cinci ani(draga Stolo),ambele false , ambele interesate .Urmariti-i actiunile cu atentie si fara patima in acesti 5 ani si-mi veti da dreptate .Adevarul este , ca pe scena politica europeana , in ultimii 20 ani , a aparut un nou tip de lider :c….r,betiv ,badaran si arogant ,care o data ajuns la putere , ori devine dictator , ori nu-si face treaba , uitind pentru ce a fost ales si se ocupa numai de interesele sale .Exemple sint destule:Blair , Sarcozi,Berlusconi si deschizatorul de drumuri Yeltin.Conducatori de tipul lui:Degaule , Koll ,Tacher , nu mai sint la moda , iar rezultatele se vad .

vasco  •  30 noiembrie 2009, 12:21

Un individ profund imoral!!!In nici o tara civilizata nu ar fi ajuns mai mult de sef de …scara de bloc…

Anonymous  •  30 noiembrie 2009, 12:21

interesant interviu, o nota mica de subiectivism se citeste in articol totusi (e.g. partea cu olimpiada si reactia lui Basescu, oricum felicitari copilului si tot inainte ca stiu cum e 😉 ).

In rest eu voi vota Basescu pentru ce a facut Presedintele Basescu (si sunt chiar foarte multe lucruri bune) si nu Omul Basescu (care in paranteza fie spus nu a lovit copilul, este un video putin trucat) … ca presedinte are destule erori (EBA in parlamentul european, nu a suspendat-o pe Ridzi mai devreme) dar are si multe realizari (procurori liberi, dosare securitate libere, condamnarea comunismului, intrare in UE, sprijin vot uninominal/ parlament unicameral, parteneriat marea neagra, sprijin Moldovei, etc).

9 chestii cu Traian Băsescu. Da, EBA şi alianţa cu PSD l-au tras în jos. Scuze pentru 22 de milioane  •  30 noiembrie 2009, 12:22

[…] Am rămas mut în dimineaţa asta după ce am citit două interviuri […]

madgino  •  30 noiembrie 2009, 12:22

Eu cred ca era nevoie de un astfel de interviu echilibrat, ba chiar de mai multe si mai amanuntite.
Felicitari!

daniel  •  30 noiembrie 2009, 12:24

Prefer un prostanac ca si geoana, decat un mincinos ca si Basescu. sau uituc. Un om care se tine destept si un bun conducator,dar uita tot timpul ce declaratii a facut inainte, nu este un bun conducator. Basescu OUT.

bekali  •  30 noiembrie 2009, 12:27

Nasol moment si-a ales junioru’ lui Prigoana sa intre in politica. Mai ales ca a ales o nava gaurita , ce tocmai se scufunda. De , daca-l asculta pe tati in loc sa-si vada de bonitatea lui ….

gh  •  30 noiembrie 2009, 12:28

nimic hollywoodyan?pt. romania e un dezmatz toata campania de miliarde a pdl.un individ gretzos se scuza si se acuza!

PhoenixD  •  30 noiembrie 2009, 12:29

Interesant interviul si … adaugarile autorului; nu este Basescu perfect, comite greseli, dar le si recunoaste; daca ceva este foarte greu, pt orice individ, acel ceva este sa-ti ceri iertare. Atat de usor este sa runci cu noroi, dar atat de dificicil sa spui „iarta-ma” sau „imi scuze”… Basescu a avut aceasta tarie de caracter si este de apreciat; decat un Geoana „cumintel”, care nu gaseste forta de a veni la o dezbatere electorala(unde romanul sa poata sa faca diferente, sa poata emite judecati de valoare in legatura cu actul votarii) si un Basescu „agitat” care cere reforma,il aleg pe acest Basescu „pacatos” si galagios, pt ca „si tacerea (a se citi linistea) este un raspuns”, de cele mai multe ori unul care ascunde ceea ce nu vrem sa stim/auzim.

radu  •  30 noiembrie 2009, 12:29

Acum are iar nevoie de sustinere din partea poporului dupa ce a dezamagit. Sa vedem reactia acestuia. Eu il voi vota.

„Strain” In Tara Lui  •  30 noiembrie 2009, 12:31

Ar trebui sa va mai documentati. Este o lege drastica in America daca arzi steagul national. In primul rand tine de educatie. Americanii preadu steagurile nationale de regula la centrele de pompieri sau „Salvation Army”, si stiu ca primii le ard intr-o anumita sarbatoare legata de veteranii de razboi iar cele de la „Salvation Army” se repun in vanzare pe sume simbolice sau cateodata chiar fara bani. Cei ce stau in America stiu mai bine despre ce vorbesc.
„ini mini maini mo”……nu am sa dau votul niciodata PCR-ului(PSD,PNL,PC,UDMR)

Cristi  •  30 noiembrie 2009, 12:31

Ce simplu e , isi cere scuze. Daca nu era atat de ingamfat, am fi avut un guvern ca lumea de cateva saptamani. Imi cer si eu scuze Dle Traian Basescu pentru ca m-am nascut in tara asta mizerabila din toate punctele de vedere. Sa traiti BINE!

Raul Rapid  •  30 noiembrie 2009, 12:36

Bravo Catalin!

joe  •  30 noiembrie 2009, 12:42

Macar si-a cerut scuze, in rest nici eu nu sa-i dau votul lui Geoana care e condus din spate de comunisti gen Iliescu.In rest sper sa traim bine .

cosmin popescu  •  30 noiembrie 2009, 12:43

eu chiar cred ca Basescu trebuie sa continue. Nu ma intereseaza moguli, asa zisa palma si cea ce cred ca sa facut in acesti patru ani.
Fata de nimic ce s-a facut in anii premergatori pt mine este destul ca se vrea reducerea parlamentarilor. Eu cred ca nu mai poate fura 171 de parlamentari, ESTE CEVA

Nicu  •  30 noiembrie 2009, 12:45

Încă cinci ani pierduţi!! Om la apă!!!…

Nicky  •  30 noiembrie 2009, 12:45

Felicitari! Super interviu! Mi-a placut felul cum dl Presedinte a raspuns. Sincer fara doar si poate. Si nu mi s-a parut … spovedania unui invins. Cei care-si imagineaza asa ceva chiar nu-l cunosc pe dl Presedinte. Se vede clar determinarea. Apoi … cei putini carora nu le place un pic de politica … ma intreb le place ca dl Mircea Lucescu sa fie premiat pe fundalul melodiei ‘We are the champions’ de catre … ati ghicit?…celalt candidat…??? Astept cu interes sa citesc interviul cu acest candidat de asemenea. Cu aceeasi atentie acordata sinceritatii, caldurii umane si restului. Felicitari inca o data ptr acest interviu. Cu multumiri…

conducatoarea  •  30 noiembrie 2009, 12:47

Oare Geoana are niste raspunsuri la patriotism,sau e prea preocupat cu vizite la Moscova?!

torrent  •  30 noiembrie 2009, 12:48

Prefer Udrea, Videanu, Boc in schimbul unor marionete ca ponta, vanghelie,iliescu, hrebenciuc condusi din spate de patriciu,voiculescu,vantu

un mix bun  •  30 noiembrie 2009, 12:53

Oamenii care „nu depind de nimeni” nu pot fi controlati … si asta este bine doar daca moralitatea si echilibrul sunt principalele lor calitati DEMONSTRATE.
Avem acum un presedinte care n-a DEMONSTRAT inca nimic si care cere inca 5 ani de mandat cu vechiul discurs de la primarie: „dati-mi consiliu si …”.
Tema mogulilor: La Dinu Patriciu, Vantu si Voiculescu au fost pe rand toti candidatii … de asta si-a adus aminte cu putin ajutor presedintele nostru. Aceiasi candidati au comunicat si cu Umbrarescu, Prigoana, Casuneanu, … direct sau prin interpusi. Dupa parerea mea, argumentele de genul „ai tai sunt patati” se anuleaza. Sunt toti la fel si par sa aiba aceleasi scopuri.

Ce este diferit insa la cei doi? Aproape nimic sau nimic substantial.

Ce ar trebui sa facem noi? SA LE REAMINTIM CA DIN ’92 PANA ACUM AM VOTAT CONTINUU SCHIMBAREA PRESEDINTELUI PENTRU MODUL GRESIT IN CARE A ALES FIECARE SA CONDUCA. NU AU INTELES CA TREBUIE SA FACA NU SA VORBEASCA SI TREBUIE SA CONTINUAM SA-I SCHIMBAM PENTRU CA PRINCIPIUL ESTE SANATOS CHIAR ALTERNATIELE NU SUNT.

Dan  •  30 noiembrie 2009, 12:58

Buna ziua !
Oare romanii nu si-au dat seama inca de asemanarea dintre „Cine s-a aflat in spatele inalutarii lui Ceausescu ?” si „Cine se afla in spatele inlaturarii lui Basescu ?”
Eu zic ca daca nu se trezesc, romanii vor plange un altfel de „ceausescu” si vor regreta. Ce pacat, va fi prea tarziu !
Se intampla ca in versurile cantecului „Mai sus de locul doi” – Voltaj. Romanul face un pas inainte si doi inapoi. Vom face cu totii cel putin doi pasi inapoi prin inlaturarea lui Traian Basescu !
Doamne ocroteste-i pe romani !

B l a c k  •  30 noiembrie 2009, 12:58

Scuze ? Credeam ca este ceva mai demn.Scuzele se cer dupa alegeri si mai ales daca le-ai castigat.Sau stie deja ca nu are nicio sansa si ca „romanii” ii vor da papucii…Este suficient de bogat sa nu-i plang de mila si suficient de smecher ca sa nu-i cred aceste vorbe.

Mircea Bogdan  •  30 noiembrie 2009, 13:00

As vrea ca scuzele sa fie insotite de un pas inapoi. Nu cred ca geoana este mai bun cum nu cred ca celelalte partide sunt mai bune. Dar prea s-au inmultit tendintele dictatoriale si prea se incearca transformarea PDL in partid stat. Majoritatea este o regula de baza intr-o democratie. Intr-o democratie… PDL si Basescu am fumat. Poate alta tigara…

radu cluj  •  30 noiembrie 2009, 13:04

Dincolo de toate, INTENTIA este cea care primeaza. Am votat cu Crin Antonescu si nu voi mai repeta aceasta greseala. Traian Basescu are parte de votul meu si al familiei mele, impotriva actiunii de manipulare a majoritatii presei, pe care candva o respectam. Imi este sila, sa observ ca voi ce din presa uitati mult prea repede epoca in care Nastase statea cu bocancul in grumzazul vostru.

Robotelul de geoana este un LAS, stie f bine dc fuge de un numar mai mare de dezbateri. Cand e singur si far de biletele, o da in bara la modul cel mai penibil.Prefer un presedinte autentic,viu, necontrolat, care isi asuma greselile decat o papusa de carton care recita de pe fituici si este clar de departe o marioneta a unei gasti de smecheri.
„Incredere” si-a intitulat acesta cartea…hahahaha, asta e buna!

Felicitari pt intreviu, neaparat aciditatea si intrebarile incomode nu trebuie sa lipseasca nici din intreviul cu geoana, cu g mic si nu intamplator.

PASARICA CIP CIRIP  •  30 noiembrie 2009, 13:06

DUPA CE TIMP DE 5 ANI TE-AI COMPORTAT GOLANESTE SI AI JIGNIT IN DREAPTA SI IN STANGA ACUM VII CU SCUZE . PREA TARZIU . MIZEZI CA ROMANII AU MEMORIA SCURTA DAR TE INSELI

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 13:09

„Strain” In Tara Lui : sinteti in eroare! Arderea steagului american e o lunga dezbatere si nu este interzisa

Karin  •  30 noiembrie 2009, 13:09

O gresala recunoscuta e pe jumatate iertata.Eu nu am auzit de vre-un politician inafara de presedinte care sa-si recunoasca greselile.Si ma intreb daca Iliescu a regretat vreodata crimele lui sau daca si-a cerut candva scuze in fata poporului. Sa nteleg ca PSD-isti sunt perfecti nu au regrete si n-au facut greseli niciodata? Asa pozeaza insa ii disperarea si fetele comuniste ii tradeaza.

Irealitatea  •  30 noiembrie 2009, 13:12

Cel putin acest om vrea sa schimbe ceva. Eu votez Traian Basescu.

Eduard  •  30 noiembrie 2009, 13:13

daca voi uitati trecutul comunist, eu nu uit. daca voi uitati toate privatizarile facute pe vremea iliescu,vacaroiu nastase, eu nu uit. daca voi uitat ca pe vremea lor nu a fost anchetat nici un ministru, nici un om politic. eu nu uit.
daca voi sunteti naivi, votati mircea geoana.
eu sunt cu capul pe umeri si votez Traian Basescu.

iuliana  •  30 noiembrie 2009, 13:15

Ne-am saturat de 20 de ani ca cei din PSD sa faca ce vor ei, ne-au distrus tara, Geoana in loc sa se preocupe de problemele tarii, merge la moscova?Oare acolo ne rezolva el noua problemele?

maria2  •  30 noiembrie 2009, 13:15

meritul si desteptaciunea lui BASESCU este ca a lasat presa libera!am
devenit activistii lui datorita ingimfarii si cinismului lui VINTU
prostiei lui PATRICIU,idioteniei lui GEOANA,inculturii lui VANGHELIE pe care presa fara sa vrea uneori le-a”devoalat”.
il votez pe BASESCU pentru ca a invatat sa fie DESTEPT!

PS .cititi bancul premiat in SUEDIA

J o h n s o n  •  30 noiembrie 2009, 13:15

ROMANI, NU VA LASATI PACALITI !

BUTE NU L-A BATUT PE NICIUN ANDRADE !

A FOST UN TRUCAJ ORDINAR !

BUTE NU A LOVIT NICIODATA IN VIATA LUI PE NIMENI !

SAU POATE CA MEXICANUL ALA I-O FI ZIS CEVA, L- O FI INJURAT !

@”Strain” In Tara Lui Says  •  30 noiembrie 2009, 13:22

Prietene si Basescu a facut parte din PCR, FSN!
Dar cu el vei vota ca s-a schimbat! ACUM ESTE UN ADEVARAT DEMOCRAT!!
NICI PSD NICI PDL nu vor face ca tara sa mearga in bine. ACUM la vot se merge cu raul cel mai mic – FIECARE CUM IL CONSIDERA.

NUMAI BINE

MERGETI LA VOT!!!!!

james  •  30 noiembrie 2009, 13:25

trebuie sa recunosc ca mi-a placut articolul si modul sincer de abordare a lui traian basescu! atitudinea dlui basescu ar trebui folosita mai des de cat mai multi politicieni si ar putea incepe geoana prin a face acest lucru! sa spuna lucrurilor pe bune, sa vorbeasca limpede, sa nu se mai ascunda in spatele altora! aceasta este diferenta majora dintre cei 2 candidati! ramane la latitudinea fiecaruia ce va vota, dar nu o faceti in necunostinta de cauza!

Edy  •  30 noiembrie 2009, 13:25

Pe d-nul Basescu il plang: Functionarii Publici, Profesorii, Doctorii, Somerii,etc. Pentru zilele de concediu fortat si pentru situatia in care se afla ROMANIA.

traianus  •  30 noiembrie 2009, 13:28

traiane ai dus romania inapoi und eeste dupa 20 de ani?Tot la vot intre iliescu si vadim.Da asta ai devenit un demagog.Din pacate tu ai sa pleci cu ‘vaporul’iar noi vom ramane tot aici in aceasta mocirla.Noi cei care vom mai ramane sa stingem lumina.Cat de mult vad emigrarea draga traiane mai mult ca niciodata.Totul si in cea mai mare masura datorita tie.Inca odata te felicit si iti felicit echipa pentru impozitul forfetar.Gandita in acelasi raport ca ultimii cinci ani in care realmente ai calcat in picioare propria ta natie.
si daca ai asa chef de dat interviuri Mircea Badea iti spune ceva?Ce ai sau mai ai de pierdut?Nu esti in stare sa ai o discutie cu un jurnalist si vrei sa candidezi l apresedentia unei tari?Hmmm nu e cumva lasitate si o poveste despre **** lui nastase uitate in parlament**** . In politica romaneasca societatea asta de carton cetatenesca nu ai nevoie de asa ceva.esti un singur executant iar tortionarii lui ’89 Traiane urla la noi la tine…cine a tras in noi????

Traian Basescu: Geoana spune ca va aduce liniste. Eu spun ca voi reforma statul – Echipa de Imagine  •  30 noiembrie 2009, 13:31

[…] Interviul din Gazate Sportulrilor  […]

traianus2  •  30 noiembrie 2009, 13:32

tortionarii insa nu exista in aceasta tara.este o mare de figuranti ce devin ulterior din tortionari, scufite, motanei, catei, lichele, blonde,ritzi,vapoare..

Cristi  •  30 noiembrie 2009, 13:33

Sa-l realegem pe Basescu e riscant pentru ca vom avea inca cativa ani de instabilitate politica. Are sustinere slaba, are presa contra lui si vrea sa reformeze clasa politica.
De ce e periculos sa-l alegem pe Geoana: are o sustinere prea mare -> opozitie inexsitenta. Are in spate oameni ca Vantul, Patriuciu sau Voiculescu pentru care sunt la mijloc sute de milioane de dolari(posta, cec, datoria lui Patriuciu). Pe langa asta au si control asupra unei bune parti din presa.

Intre asta trebuie sa aleaga romanii… nu intre cine a lovit nustiucand un copil si/sau cat de prostanac e geoana.

Parca as merge totusi pe varianta intai, pentru ca daca-i scandal ies si lucruri la lumina, cel putin mai mult decat cand e liniste.

eva  •  30 noiembrie 2009, 13:35

Tot manipulare jurnalistica si aici. Sunt de acord cu subiectivismul, dar nu cu manipularea. Pasajul scurt de la final (interventia autorului), cea cu afirmatia „martorului ocular” in legatura cu camera de filmat, nu are o legatura directa cu intreg interviul mai sus citat, ci doar cu o mica parte a acestuia (dar care „doare” cel mai tare). Asezarea acestei precizari este strategica, la sfarsit, ca o pledoarie finala a acuzarii. Ca in filmele americane cu procese si cu avocati, cand ultima marturie este si cea mai puternica, cu cel mai mare impact. Jurnalist integru, pe naiba! Ma duce cu gandul la troaca de laturi din cocina de la bunicii mei, de la tara.

marius  •  30 noiembrie 2009, 13:35

Haideti,daca sunteti curiosi ce-a facut geoana la moscova:Din surse de incredere geoana a fost trimis la moscova de americani ca sa repare ce a stricat basescu .Veti vedea dupa alegeri ca americanii o sa dea comunicatul.Ei au vrut sa nu dea acuma pe motive de campanie electorala.

lavinia  •  30 noiembrie 2009, 13:36

Il apreciez pe Basescu.Imi place sa vad ca nu-si apara oamenii suspectati de nereguli.
Ma intreb cind are de gind psd sa se dezica de nastase si alti baroni patati?

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 13:41

eva: esti atit de patimasa k nu poti fi obiectiva. „Asezarea stirii ultima…”. Lucrurile sint mult mai simple: tu crezi k te pricepi la jurnalism si la design mai bine decit colegii mei care au machetat pagina 🙂 despre asta e vorba

ingineru  •  30 noiembrie 2009, 13:43

Un interviu cuminte.
Ce se astapta Tolontan? Sa spuna presedintele ca nu vrea cota unica? Sa spuna ca o sustine pe Ridzi? Sa spuna ca l-a lovit pe pusti?
Toate televiziunile au transmis de mii de ori un film in care un candidat loveste cu dosul mainii stranse ca un pumn fata unui copil. Apoi candidatul spune ca nu e advarat, si oamenii care s-au oprit din gandit accepta si isi indreapta ura si reau credinta catre cei care au publicat filmul, si indirect catre presa.

sc-g  •  30 noiembrie 2009, 13:44

Vai, deontolugule, nu mi-ai aprobat comentariul de naspa despre Maria Sa domn’ presedinte, si ala in care te intrebam de ce nu te da afara comunistul de „felix” cand concurezi pe acelas post cu radu moraru. Ce mirare!

eva  •  30 noiembrie 2009, 13:44

Eu nu am cum sa ma pricep la jurnalism, pentru ca nu sunt din bransa. Ma pricep la oameni si la moduri simple de influentare.

Cristi  •  30 noiembrie 2009, 13:46

Dar chiar asa domnule Tolontan, ce legatura are acel paragraf din finalul in interviului ? Puteati de ex sa luati marturia unuia care pleda pro-Base ma gandesc… Adica vreau sa stiu de ce a fost adaugat.
Si inca o intrebare: de ce s-a postat pe GSP clipul cu Basescu „lovind cu pumnul” un copil aproape sincronizat cu celelalte publicatii ?

andrei  •  30 noiembrie 2009, 13:49

Pe 6 decembrie o sa planga soacra lui Geoana ca la „Surprize, surprize”. Speram sa nu o dea afara din casa. Eu votez Traian Basescu!

Sire_hd  •  30 noiembrie 2009, 13:49

vedem toti ca cerul e albastru dar ce stim noi…Basescu spune ca e verde, asa vrea el…cerul e verde si justitia independenta

Comentează