Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.
luni, 30 noiembrie 2009, 9:30
Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.
Nu pe acolo. La etajul unu se urcă pe scara din dreapta, blocată simbolic cu un lanţ. Băiatul lui Prigoană e de o veselie ubicuă. Dai mîna cu el de cinci ori pînă ieşi. Sus sînt cîteva birouri, aşezate ca-n hala unei redacţii, dar pe un spaţiu mult mai mic.
Traian Ungureanu bate tastatura. „I se spune Pele”, îl prezintă un coleg din echipa preşedintelui. Şi-au luat porecle din portofoliul brazilienilor anilor ’70. Sever Voinescu e Tostao, cel despre care Mario Zagallo spunea că nu poate juca în acelaşi „11” cu Pele. Pînă la urmă, antrenorul a găsit o soluţie. „Un gol mai mult decît adversarul”.
Undeva, lîngă un televizor, stă şi veriga slabă a „naţionalei” braziliene. Pe portarul „cariocas” îl chema Felix. „Bună ziua, domnule Tolontan!”. „Bună ziua, doamnă Udrea”. Se uită la Realitatea, care prezintă un documentar despre gafele brutale ale politicienilor lumii de-a lungul timpului.
Dintr-o încăpere cubiculum iese preşedintele. E relaxat şi prinde un final de discuţie telefonică despre puncte. „Vorbiti despre puncte! Aţi blatuit vreun meci?”, şarjează zîmbind catre ziaristul sportiv. „Nu. E despre o notă mare la Olimpiada la matematică. Credeţi că-i va ajuta acestui pusti nota mare la matematica in Romania?!”. E un pic nedumerit de răspuns. „Hai, intraţi!”.
[tab:Partea 1]
Ce înţelege preşedintele prin patriotism şi unde crede că a greşit în cazul ministrului Sportului
– Vă consideraţi patriot?
– Da, sînt omul care ţine la ţara lui, la poporul lui.
– Aşa definiţi pariotismul?
– Nu numai. Patriotismul are multe valenţe. Cuvîntul acesta concentrează foarte mult. Respect pentru istoria ţării tale, cu bunele şi relele ei. Noi nu avem în istorie numai momente extraordinare. Dar toate naţiunile au în istoria lor şi căderi, şi victorii. (Fotoreporterul Cristi Preda dă cercuri din ce în ce mai strînse. Ritualul căutării pozei perfecte îl bagă în transă. În Afganistan l-a călcat un cal, iar la un interviu cu un înalt demnitar CIO, în casa acestuia, i-a dărîmat aparatul video, care s-a buşit cu zgomot şi fum. Zîmbeşti la gîndul sepepiştilor năvălind pe uşă). A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti cultura. Sigur, aici plecăm de la ideea că, cel puţin în cazul meu, nu e obligatoriu să fii atotcunoscător în materie de cultură. Dar sînt lucruri pe care le ştii. Şi de aici îţi extinzi cunoştinţele către cultura ţării tale, care e una dintre cărţile de vizită ale ţării. Apoi putem vorbi de tradiţii, obiceiuri. Toate înseamnă să fii patriot. Plus respectul pentru simboluri. De pildă, steagul ţării.
– Ştiţi că în Statele Unite ale Americii nu e interzis să arzi steagul ţării. E o formă a libertăţii de expresie.
– Cred că e prea liberală legea americană, cel puţin pentru mine (rîde). N-aş răbda în faţa mea un om care arde steagul ţării mele.
– Ştiţi, există şi o altă definiţie a patriotismului. Pentru un demnitar sau o autoritate publică să fii patriot înseamnă:
1. Să acţionezi cu bună-credinţă, în sensul integrităţii, în ceea ce faci;
2. Să fii dedicat într-un procent important jobului tău de serviciu public;
3. Să ai o competenţă specifică în zona respectivă.
Pornind de la această definiţie, este Elena Udrea un ministru patriot?
– Uitaţi, n-aş vrea să fac acum o discuţie despre Elena Udrea. Pentru că orice aş spune s-ar interpreta în paradigma campaniei.
– Este dreptul dumneavoastră. Trec la următoarea întrebare. Vă dau un citat. „Ne luptăm cu politicieni controlaţi de moguli şi de grupuri de interese”. Asta aţi spus joi, 26 noiembrie, în faţa Colegiului Director al PD-L. La acea şedinţă de conducere, telespectatorii au zărit-o şi pe Monica Ridzi, fostul ministru al Sportului. E normal?
– Cred că aici era corect ca PD-L să procedeze la o suspendare din funcţie pînă cînd Parchetul se pronunţă.
– Parchetul sau instanţa?
– Cred că Parchetul. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale.
– V-am întrebat pentru că, potrivit DNA, sintagma „oameni politici şi grupurile de interese” se potriveşte Monicăi Ridzi. Procurorii susţin, sigur, trebuie să probeze asta în instanţă, deocamdată Ridzi e nevinovată, dar ei susţin că oamenii de sub conducerea ministrului Ridzi au falsificat documente, iar unele dintre ele au fost semnate şi de ea. Acte oficiale falsificate, domnule preşedinte.
– Da. Are responsabilitatea falsului dacă l-a făcut. (Răspunde concentrat în interiorul unui subiect unde rămîne în alertă)
– După atît timp, dumneavoastră ce aţi înţeles din acest caz, care i-a preocupat pe cititorii Gazetei şi nu numai?
– Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vîrstă şi sex, ca fiind fundamentale.
– Şi de integritate…
– Integritatea o cunoşti de multe ori după ce-i dai funcţia. Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea. Am constatat că uneori cel numit politic devine o victimă a sistemului. Dacă este responsabil îşi pune oameni de a căror competenţă să fie sigur. Dacă nu este responsabil îşi aduce oameni de partid. Şi atunci eşecul lui este garantat. Mai devreme sau mai tîrziu va semna hîrtii cu care ajunge în faţa DNA.
[tab:Partea 2]
Băsecu le dă dreptate celor care susţin că şi-a îndepărtat din suţinători » Despre oamenii care nu-l mai susţin şi de ce a ţinut secretă pînă azi starea sănătăţii sale
La forumul pentru liberalism, Traian Băsescu a dat exemplu de bună practică liberală „înfinţarea a două companii puternice de stat în domeniul energiei”. „Cum pot fi două companii gigant de stat un model de liberalism?” a fost întrebarea. „Vă explic. Acum, energia, în funcţie de cine o produce, are costuri discrepante. Şi între cetăţeni şi aceşti producători se strecoară şmecherii din energie, care obţin profituri de zeci de milioane pe lună doar dintr-un birou. De aceea, dacă vom constitui două companii în care să intre furnizori de energie din surse diferite, va exista o competiţie corectă şi un preţ mai bun”. La întrebarea „Cine v-a făcut propunerea?”, preşedintele a răspus: Adriean Videanu.
– Sportul are această capacitate de a simplifica lucrurile. (Rîde gălăgios şi aprobă din cap, uşurat probabil că subiectul migrează). Cînd Guvernul a emis Ordonanţa care permitea numiri politice pînă foarte jos în sistem, în sport s-au schimbat politic pînă şi şefii de la cluburile din ţară sau şefii de stadioane.
– Corect, aşa s-a întîmplat! Eu am declarat imediat că nu sînt de acord cu Ordonanţa. Şi chiar am avut o explicaţie cu premierul Emil Boc. Şi mi-a răspuns că asta a fost ceea ce au reuşit să negocieze în interiorul Alianţei. În schimbul acestui lucru au obţinut promovarea Codurilor. Sînt compromisuri politice, dar trebuie să fie o limită în compromisul politic. Pentru că noi ne-am întors în timp din punctul de vedere al profesionalizării administraţiei! Ne-am întors pe vremea PSD. Ne-am întors la 2000-2004.
– Spuneţi că a fost un cost?
– Da. Poate că a fost un cost prea mare.
– Mergem în zona presei. V-am întrebat cîndva dacă sînteţi de acord ca Ministerul Turismului să dea diurne ziariştilor.
– Nu sînt de acord. Dar mi s-a explicat că nu poţi transfera costurile promovării României către media. Transport, cazare…
– Vă contrazic. Vorbim despre diurne. Asta nu e în regulă.
– Eu am înţeles că li se plătea doar masa. Dar e un subiect care nici acum nu mi-e clar. E de discutat.
– La diurnă nu e de discutat, am altă opinie, dar trecem la alt caz. La stenogramele discuţiilor între domnii Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi şeful ANI, care a acuzat şantajul. Ştiţi că Asociaţia Jurnaliştilor şi Clubul Român de Presă s-au pronunţat: cei doi n-au acţionat ca jurnalişti, nu mai pot fi socotiţi ziarişti şi oricine apelează la serviciile lor ca ziarişti îşi asumă riscul decredibilizării. Prin autoreglementare, noi, cei din presă, asta am făcut! N-am văzut însă nici o reacţie a autorităţilor faţă de şeful ANI, parte a acelei discuţii.
– Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscîndu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred că el a fost cel care a făcut înregistrarea. Cred că a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au făcut mie analizele mi-au spus că unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul să înregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Îi dau o circumstanţă: tentaţia procurorului.
– Dar dacă el a avut microfonul de ce nu a făcut o plîngere penală?
– Din cîte ştiu a făcut-o.
– Păi nu, să fi făcut atunci plîngerea dacă s-a simţit şantajat! Altfel, a păstrat pentru el înregistrarea. E în regulă?
– Ştiu că a făcut plîngere, dar nu ştiu cînd.
– Şi nu vi se pare important momentul cînd a făcut-o? Discutăm de peste o lună distanţă.
– Dacă nu a făcut imediat plîngere penală, Macovei a greşit fundamental. Şi aproape că a fost părtaş la această ticăloşie, dacă n-a făcut-o imediat! Era primul lucru pe care trebuia să-l facă.
– În aceşti cinci ani de mandat aţi devenit autorul mai multor expresii care au intrat în conştiinţa publică. „Moguli”…
– „Tonomate”…
– Da, sînt multe. Vă amintiţi o singură sintagmă cu încărcătură pozitivă pe care să o fi lansat dumneavoastră?
– …
– Vă dau un exemplu. Sarkozy a propus ideea de „cultură a reuşitei”. Le-a plăcut francezilor. Chiar şi acum, la numirea lui Cioloş pe agricultură, preşedintele Franţei a reintrodus public referinţa „prietenii noştri români”. Dumneavoastră de ce nu aţi creat o astfel de sintagmă pozitivă, în cinci ani?
– Cred că am spus multe lucruri pozitive, dar n-a fost nimeni tentat de ele. Parcă am avut o dezvoltare a răului. Luăm fraze spuse de mine şi multe ar fi fost mai puternice decît „Mogulii…”.
– E vina dumneavoastră. Pentru că pe cele bune nu le-aţi repetat suficient ca pe „Moguli”.
– Aşa e. Dar dacă presa nu le preia şi nu te ajută…
– Aţi zis chiar acum „Am avut o dezvoltare a răului”. Folosiţi persoana întîi plural. Vă includeţi?
– Categoric, da. Şi eu fac parte din tot ce înseamnă lumea politică. Vreau să vă spun însă că am vrut să fiu parte a binelui. De aceea a şi ieşit această tulburare. Şi am piedut o mare bătălie. Pentru că spunînd ceea ce am văzut a ieşit sintagma „Băsescu provoacă scandal”. Asta e o mare bătălie pierdută de mine! Dacă am spus clasei politice să se reformeze, s-a zis că provoc scandal. Dacă am spus Guvernului că nu atrage fonduri europene, s-a zis la fel.
– Găsiţi legitime provocările şi exagerările presei?
– Exagerările mă deranjează. Dar provocările le găsesc legitime. Din asta trăim. Viaţa e o provocare. Aşa cum am eu această provocare. Vreau modernizarea statului. I-am greşit termenul. Am crezut că se face în cinci ani. Nu se poate. E nevoie de mai mult timp. Provocările inteligente le iau în seamă. (Povesteşte cineva. Un om de-al lui era la o dezbatere la Realitatea TV, acum cîteva zile, faţă în faţă cu fosta consilieră Adriana Săftoiu. În sediul staffului lui Băsescu, se făcea contragalerie liberalei. Preşedintele se uita şi el, dintr-o parte. În murmurul general, fanii îl aud dintr-o dată: „Lăsaţi, mă, are dreptate Adriana!”). Dar cînd se spune despre mine… beţiv, bolnav, paranoic… astea sînt exagerări şi schimb canalul.
– Există o sentinţă a unei judecătoare din România, Ioana Hubert, într-un proces în care George Copos a acuzat gsp de calomnie. Instanţa a respins apelul lui Copos şi a motivat că „potrivit legilor europene, libertatea de expresie a jurnaliştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare şi chiar de provocare”. Sincer, am crezut că vă prind şi că veţi spune că nu sînt normale provocările presei. Din afară, aşa se vede: că le acceptaţi cu dificultate. Acum spuneţi că le acceptaţi.
– Da, dar nu cînd sînt făcut psihopat!
– De acord. Însă starea de sănătate a unui preşedinte este o chestiune de interes public.
– Aşa este.
– Spuneţi-ne care e starea dumneavoastră de sănătate.
– Perfectă. Dar şi aici am avut ezitări. Care vin din legislaţia noastră inexistentă în domeniu. Eu la 6 luni îmi fac controlul medical obligatoriu.
– Ce însemnă obligatoriu? Conform cui? Decurge dintr-o normă legală?
– Nu, nu avem reguli privind sănătatea preşedintelui. Am stabilit eu la început de mandat, împeună cu instituţiile abilitate, această regulă: control medical la fiecare 6 luni. Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifică şi traseul venelor, nu ştiu cum se numeşte (Îşi duce mîna de-a lungul piciorului şi apoi la cap). Nu mai vorbim la creier, unde se uită dacă nu a apărut vreun cheag sau orice altceva. Problema s-a pus dacă să le facem publice. Decizia tuturor a fost: cîtă vreme legea nu cere să le facem publice, mai bine nu le prezentăm, pentru că oricum vor stîrni o dezbatere dacă sînt sau nu adevărate.
– Am altă opinie aici, cred că nu aţi procedat bine neprezentîndu-le. E un drept al românilor să ştie. Cînd aţi făcut ultimele analize?
– Chiar acum, înainte de începerea campaniei. Şi sînt perfecte. Ştiu că s-a spus: uită-te la el, e transpirat, are diabet. Ştiu zvonurile că sînt pe moarte, că n-o mai duc… (Rîde cu poftă). Dar am fost şi la alţi preşedinţi de stat şi am înţeles că inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obişnuit. Am analize perfecte!
– Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul 2 şi că asta se datorează faptului că „v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?
– Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.
– Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.
– Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.
– Aici vă simţiţi vulnerabil?
– Da, vulnerabil.
– De fapt, e vorba despre faptul că, în loc de o apartenenţă necondiţionată la dumneavoastră ca persoană ar fi fost de preferat să aveţi în jur oameni care să participe vigilent şi chiar sceptic.
– Aşa este.
– Şi mai spune Alina Mungiu ceva. Către ambii candidaţi. Că aşteaptă, ca alţi mulţi indecişi, să aveţi un mesaj public şi clar cu lucrurile pe care le-aţi greşit şi pe care aveţi voinţa să le schimbaţi. Vă gîndiţi la un astfel de mesaj?
– Mi-e foarte greu să vă spun cum ar arăta un semnal al meu. Ultimele mesaje vor fi sinteza a ceea ce gîndesc. Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu.
– L-aţi uitat pe Voiculescu, pe care îl numiţi de obicei.
– L-am uitat? Şi Voiculescu. OK, asta-i de ales.
– Adică spuneţi că oamenii au de ales între două imperfecţiuni.
– Da, asta spun. Pentru că, poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum.
– Acelaşi lucru îl spune şi Mircea Geoană.
– Da. Pentru că alegerile vor da direcţia. Vreau să explic fără dubiu. Băsescu va fi un lider care tractează pe direcţie. Dincolo, vor fi mult mai mulţi lideri care vor vrea acea linişte din timpul domnului Iliescu!
[tab:Partea 3]
Final neaşteptat de dialog
– Domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.
– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi aceştia ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.
– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.
– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.
– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.
– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?
– Sînteţi adeptul real al cotei unice de impozitare a veniturilor?
– Da, e o soluţie pentru România. Dar a putut avea efect economic abia după ce am decis ca profitul reinvestit să nu fie impozitat.
– Ideea a fost adusă pe scena politică de Dan Voiculescu.
– De mai mulţi.
– Nu, corect e aşa: Dan Voiculescu a fost iniţiatorul vocal şi politic. Cred că nu mă suspectaţi de subordonare, dar acesta e adevărul.
– Nu vă suspectez. Urmăresc ce scrie Gazeta şi apreciez sincer independenţa ziarului şi a blogului dumneavoastră. De acord, Dan Voiculescu a militat pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Important e că acum putem să-i impozităm la fel pe cei cu mai mulţi bani şi le oferim varianta ca aceşti bani să se întoarcă în sistem şi să producă.
– Există oameni care spun că impozitul progresiv e cel corect. De pildă, Warren Buffett, unul dintre marii întreprinzători ai planetei. El susţine că nu e logic ca secretara sa să fie impozitată, procentual, la fel ca el. Că el ar trebui să plătească mai mult. Pentru că, pînă la urmă, impozitele sînt preţul pe care-l achităm pentru o societate civilizată.
– Acum, în România, eu cred în taxa unică. Şi vorbesc inclusiv de anii care urmează. Sigur că un poitician nu se poate angaja în eternitate cu o promisiune.
– Folosiţi o expresie în campanie: „Ruralul este ultima resursă de creştere a productivităţii în România”. Declaraţia seamănă cu politica marilor companii multinaţionale, care şi ele cred că acolo e piaţa viitoare a dezvoltării. E un discurs de dreapta.
– (Coboară vocea) Sînt un om de dreapta. Oricît de curios ar suna.
– De ce „curios”? Şi de ce o spuneţi aşa de moale?
– Nu, nu moale. Sînt un om de dreapta.
– Vă propun ca la ultima întrebare doi creştini să discute despre pilda unei sărbători evreieşti. Există în religia iudaică obiceiul ca de Yom Kippur, ziua ispăşirii, oamenii să-şi mărturisească erorile în faţa lui Dumnezeu. Numai că, înainte de asta, există un moment în care le cer iertare semenilor. E interesantă viziunea asta: ca să-I ceri iertare lui Dumnezeu, trebuie mai întîi să faci asta în faţa oamenilor. După cinci ani de mandat, dumneavoastră cui îi solicitaţi iertarea?
– (Surîde şi se ridică). Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume.
– Cît de lungă e lista?
– 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români.
Mărturia unui om din echipa tehnică de la Ploieşti, găsit de gsp. „Îmi aduc aminte de incident. Băsescu l-a bruscat pe copilul care nu înţelegea ce se petrece acolo, era confuz, el credea că Adrian Năstase e pe scenă. După miting, cîţiva oameni din stafful de campanie au vrut să vadă ce s-a înregistrat din moment. Ne-am uitat împreună. Au luat cu ei caseta filmată cu o cameră beta Sony. Am revăzut acum imaginile la televizor. Sînt aceleaşi, foarte clare şi netrucate. Poate accelerate puţin pe final, dar în nici un caz modificate. Nu-mi amintesc cine a luat atunci caseta, dar ei au păstrat-o ca să fie siguri că nu rămîn probe”.
S-a terminat. Preşedintele iese în hala îngustă. Îşi bate palmele către staff. „Gata, ce urmează? Declaraţia de presă şi apoi plecăm”. Urmează deplasarea de campanie în Oltenia. „Dar înainte de orice mă duc pînă undeva”, rîde el, pe vîrfuri, cu acea grabă imposibil de camuflat politic a bărbaţilor în căutarea toaletei. Dispare după un panou. Fir-ar! Mai era o întrebare! Dacă în cei 22 de milioane de pe lista penitenţei e cuprins şi copilul de la Ploieşti.
Întrebările bune la interviu vin mereu după. Ca remuşcările.
Mircea Geoană a acceptat şi el să acorde un interviu publicului Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro. Dialogul va fi purtat şi publicat în zilele următoare.
alberto • 30 noiembrie 2009, 9:37
basescu la puscarie cu ridzi dupa el
Cristina • 30 noiembrie 2009, 9:45
Gafe… peste gafe… peste gafe… Oare cati si-ar cere scuze pentru ele, fie politicieni sau oameni de rand?
valica • 30 noiembrie 2009, 10:06
1.-Oare cum de a fost posibil ca marele Octavian Belu sa fie condus de aceasta caricatura pe nume Monica Iacob Ridzi , impusa pe linie de partid de PD-L , in detrimentul calitatilor profesionale si a experientei?
2.-Cum apreciati problema patriotismului in fata unei grave incalcari a Legii 80/1995-Statutul cadrelor militare , prin avansarea la gradul de General a celor pe care mai deunazi ii cita ca fiind interlopi , respectiv Gabriel Oprea, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu? Pentru ce merite sau servicii aduse statului sau Armatei Romaniei? Pe linga incalcarea prevederilor legii , asta este o profanare si o umilire a institutiei militare.
MISHA • 30 noiembrie 2009, 10:10
FELICITARI PT. IMPARTIALITATE!!AM O SINGURA NEDUMERIRE.DACA ESTE ASA SANATOS CUM SPUNE DOMNIA SA CUM SE FACE CA UITA CELE PETRECUTE IN URMA CU 5 ANI? DAR M-AM HOTARAT SA NU VOTEZ UN SENIL LA CONDUCEREA TARII.
“Le cer scuze celor 22 de milioane de români!” – Traian Basescu | Consultanta Politica • 30 noiembrie 2009, 10:17
[…] under revista presei Gazeta Sporturilor […]
simplu suporter • 30 noiembrie 2009, 10:18
tolo – felicitari pt interviu. cred ca poate ar trebui sa incerci sa fii jurnalist si de altceva decat de sport. esti foarte bun.
discursul presedintelui este al unui invins, spasit pt pacatele care l-au facut sa piarda. e si asta o tactica, dar cred ca psihologic se crede invins.
asteptam un interviu similar cu geona. va fi corect sa dai voce egala celor doi concurenti. ca in sport.
jocker12 • 30 noiembrie 2009, 10:20
uite asha, incet incet, tolo se indeparteaza de sport…. bafta catalin!
Master’s » Interviul lui Traian Basescu dat jurnalistului Catalin Tolontan • 30 noiembrie 2009, 10:26
[…] “Le cer scuze celor 22 de milioane de români!” […]
tiesto • 30 noiembrie 2009, 10:34
un interviu cu un om de nota 20.Traian Basescu.felicitari tolo.romanii vor pe traian Basescu presedinte.Romania e cu dumneavoastra.
levin ct • 30 noiembrie 2009, 10:36
presedintele basescu este un om cu defectele si calitatile lui. referitor la „caseta”,nu m-i se pare corect sa fie acuzat ca nu-si aduce aminte exact,daca tinem cont de faptul ca au trecut 5 ani,in conditiile in care un individ de genul lui a avut sute de intilniri probabil,prin toata tara. Dar Tolo,n-am cum sa nu observ ca aproape toti oamenii din presa il acuza de orice se intimpla in tara asta,iar aceia(tot ziaristi)care nu adera la optica lor sint imediat etichetati drept „pro basescu”. Adica,cine nu e cu noi,e impotriva noastra! Cum i-ti explici Tolo,ca in ciuda campaniei negative duse de vreo 4 ani impotriva lui, jumatate din tara crede inca in ideile lui? Si grosul adeptilor lui sint in orase,nu in catune ! As vrea sa stiu si parerea ta
Leo • 30 noiembrie 2009, 10:36
Asta inseamna presa, nu intrebari caldute si pupaturi, nimic tendentios.
Bravo Tolo!
Rumburak • 30 noiembrie 2009, 10:39
Observ ca ne este din ce in ce mai greu sa ramanem noi in conditiile social-politice ale Romaniei de azi. Basescu sau Geoana? Nici unul, amandoi, doar unul? Sunt cetatean cu drepturi si obligatii, ca si voi. Ce sa fac? Basescu a lovit? Eu zic DA! A gresit? Fundamental! Este normala aparitia filmarii dupa 5 ani de la consumarea incidentului? NU! De ce? Pentru ca pe nimeni nu a interesat lipsa de etica si barbaria gestului lui Basescu. Toti vor discreditarea! Asadar nu ma voi lasa impresionat de dezvaluirea acestei filmari atata timp cat contravine prim metoda, scopului enuntat de opozantii lui Basescu! Antonescu a gresit cand a omis sa-l atace pe Presedintele Basescu! Geoana repeta greseala! Cand veti fi atat de inteligenti si sa-l combateti pe Presedintele Basescu si nu pe omul Basescu!!! In concluzie: Basescu – NU, Geoana – NU! Sunt cetatean, sunt roman,am dreptul si obligatia sa votez! CU CINE?!?
silvius • 30 noiembrie 2009, 10:44
Un om de dreapta inseamna mult mai mult decat a sustine cota unica,inseamna un om care nu are o atitudine anti-sistem,anti-„oameni de afaceri”, anti-guverne sau anti-parlament. asta e un om de stanga revolutionara, un populist modern, un om care nu ofera decat emotii si atat.
cei care sustin ca au votat antonescu si ca vor vota basescu au fost dintodeauna fani basescu.ca liberal serios nu ai cum sa votezi un om care a vrut sa rupa acest partid, indiferent daca ai sau nu studii.
fotbal • 30 noiembrie 2009, 11:06
am vazut dozajul ideal iq-eq. f bun interviu, cu parfum de truffe noire
cata • 30 noiembrie 2009, 11:10
comunistilor ne intoarcem pe timpul lu ceausescu cu geoana si analfabetul de vangelie degeaba au murit oameni la revolutie ne intoarcem inapoi in comunism si asteptam alta revolutie pt toti comunisti care il voteaza pe mincinosul de geoan si alianta lui cu antonescu s….. p…
ionut • 30 noiembrie 2009, 11:10
Raman la parerea ca astfel de lucruri nu au ce cauta pe un ziar de sport. In rest… felicitari pentru interviu.
seby • 30 noiembrie 2009, 11:11
din cauza asta este ok TRAIAN BASESCU,raspunde simplu,la obiect,pe intelesul tuturor,si din prea multa sinceritate de multe ori pierde,dar cine apreciaza lucrul acesta in locul unor minciuni diplomatice va merge la vot si va vota TRAIAN BASESCU,uitati-va cu atentie la intrebarile care i se pun lui Geoana si la modul cum raspunde,intebarea este despre MERE sa spunem iar el ne vorbeste despre CARTOFI,e diplomat omul,are scoala securistilor din partid,sper sa-si adune echipa de exceptie care e aceiasi din 2004(ce reforma a fost in PSD?) si sa ne lase cu tehnicile securiste comuniste de manipulare perfectionate cum numai specialistii lor o stiu
cum sa pot eu vota pe cineva care este sustinut de ILIESCU,NASTASE,HREBENCIUC,VANGHELIE,analizeaza-i pe fiecare in parte ce au fost si ce sunt si daca credeti ca asta este viitorul nostru atunci ne meritam soarta
Mario • 30 noiembrie 2009, 11:13
Inca nu ai plans???? Prefacutule
Lasa-ne, te rugam, ai facut atat de mult rau incat nici nu iti inchipui cat de mult esti urat.Pleaca acum si te uitam rapid
roman • 30 noiembrie 2009, 11:15
” Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile.” Si prin aceasta fraza ati ras de poporul roman.Deci nici macar un interviu nu stie sa dea.Sa vedem:arata ca….ceva de speriat,vorbeste ca…vorbeste???,mereu e victima,e mare „patriot”,probabil ca i-au ajuns cele 10 clase socialiste(restu diplomelor fiind luate pe influente) si inca ceva;de ce tot vad in interviu fraze de genul „asa mi s-a spus”,”asa am fost informat”,etc.Pai cand intradevar iti pasa si mai ales cand la capatul problemei se afla poporul verifici tu!
bogdanlebu • 30 noiembrie 2009, 11:19
in conditiile in care cineva „nu a lovit niciodata un copil” este imposibil sa nu-si mai aduca aminte evenimentul… pentru ca ar trebui sa nu poata dormi o suma de nopti, sa se zvarcoleasca in pat, sa aibe transpiratii reci, sa-si doreasca sa dea timpul inapoi…
poti sa nu-ti mai amintesti doar daca „se mai intampla din cand in cand”… ceea ce e si mai grav…
cred ca basescu stie foarte bine ce a facut, e de inteles ca nu poate sa spuna totul!
adrian_237 • 30 noiembrie 2009, 11:20
nu te lasa cataline:)).pai ce radu moraru este mai bun ca tine?!
Cătălin Tolontan • 30 noiembrie 2009, 11:24
adrian_237: pricep mailitia, dar e punctul tau de vedere. Am incercat sa fac un interviu echilibrat si in care candidatul basescu sa vorbeasca despre chestiuni care preocupa publicul.
levin ct: nu jumatate de tara il voteaza pe basescu ci 1/3 din jumatate de tara, adik aproximativ 17%
Vladdd • 30 noiembrie 2009, 11:26
Vezi a doua lovitura a lui basescu plus dovada ca prima e adevarata !!! http://www.e-album.ro/membru.php?id=16134
Codrin • 30 noiembrie 2009, 11:28
Un adevarat barbat … Basescu este si va ramane numarul unu in politica romaneasca … felicitari domnule Tolontan pentru impartialitatea dvs. Sa vedem ce intrebari incomode ii ve-ti pune „prostanacului” Geoana si cum v-a raspunde acesta. Va astepta biletel de la nevasta dansului sau de la Ponta ????? sau un SMS de la Marean Vanghelie … cer prea mult folosirea telefonului mobil pentru a scrie un SMS pentru acest primar ” care este”??:)))
florin Marin • 30 noiembrie 2009, 11:31
sincer nu mi-a placut interviul domnule tolontan; nu v-am suspectat niciodata de nimic. pana astazi.
probabil paranoia e in floare, dar astep un interviu si cu Mircea Geoana in care sa-l intrebati despre Vanghelie, Oprisan, Mazare..etc
Codrin • 30 noiembrie 2009, 11:34
Apropo domnule Tolontan … dvs. il considerati numai pe Traian Basescu vinovat de cele intamplate in ultimile 9 luni? Daca nu haide-ti sa vedem o analiza pragmatica si impartiala din partea dvs. a realizarilor presedintelui .
In speranta ca imi ve-ti raspunde va multumesc.
Razvan • 30 noiembrie 2009, 11:34
Si totusi raman la parerea ca nu merge ca ziarist sa faci si sport si politica. Exista avantaje pe termen scurt de reusita. Cazul Ridzi e un exemplu. Insa pe termen lung ele reprezinta un dezavantaj. Sportul trebuie sa se detaseze de restul. Te duci la stadion cu Gazeta pe genunchi si citesti de politicieni la pauza? Daca tot e ca ziarul sa faca politica, atunci de ce s-a scos din integralele Chirila pasajele cu partidul de atunci. Cu Ceasescu, cu decoratiile? Unde sint vechile poze? Nu sint un adept al comunismului, insa cei tineri trebuie sa intre in atmosfera sportivilor in contextul politic de atunci, daca tot li se vorbeste azi de Basescu in acelasi ziar cu meciul Stelei sau al Barcelonei?
Ma intreb spre exemplu ce l-ar fi intrebat Ioan Chirila pe Basescu.
ionel • 30 noiembrie 2009, 11:35
sunt dezamagit domnule Tolontan, nu mi-ati aprobat comentariul! eram la numarul 13. si n-am scris nimic de rau. ma interesa de ce ati incheiat interviul cu textul Filmare cu o cameră beta Sony… atat. imi puteti raspunde, va rog?
Bunul simţ ca oboseală | Bleen • 30 noiembrie 2009, 11:35
[…] tolo.ro: “Le cer scuze celor 22 milioane de români” […]
CristinaPNL • 30 noiembrie 2009, 11:35
Bine ca nu-si cere scuze celor 80 de milioane de romani cum spunea Prostanacu. Bravo Base. Tot respectul!
Cătălin Tolontan • 30 noiembrie 2009, 11:41
ionel: pt k aceea era camera cu care s-a filmat incidentul de la ploiesti: o camera beta Sony
Sorin • 30 noiembrie 2009, 11:45
E bine totusi ca va cereti scuze Domnule Presedinte… Trebuia totusi sa o faceti mai devreme… dar niciodata nu e prea tarziu.. Fata de alte persoane ale partidului PSD sau PNL dumneavoastra ati avut taria sa iesiti in fata cu scuzele de rigoare. Asta inseamna bun simt!
casandra • 30 noiembrie 2009, 11:46
Felicitari, domnule Tolontan pentru acest interviu corect. Este dificil in aceste zile sa fii onest si va felicit pentru aceasta realizare.
Daca si interviul cu Mircea Geoana va fi la fel de corect, surprinzand aspectele bune ale profilului lui psihologic distinct (nu pe cele discutabile), asa cum ati procedat cu Traian Basescu, inseamna ca am descoperit un foarte bun jurnalist. Si o constiinta clara. Daca nu, nu.
explorish • 30 noiembrie 2009, 11:47
la început m-a surprins iniţiativa interviului, apoi m-am gândit că e o mutare de şah prin care scăpaţi, ca persoană şi ca instituţie, de includerea „la grămadă” în „oala cu moguli”. în plus, vă ajută în efortul pe care-l observ de a deveni „mai mult decât un ziarist sportiv”, dar mergând pe alt drum decât Ioan Chirilă.
una peste alta, un act de presă de calitate, prin conţinut şi prezentare. felicitări.
Iancu • 30 noiembrie 2009, 11:48
Presedintele Basescu a incercat si incearca si acum transformarea Romaniei intr-o republica prezidentiala condusa de un singur partid si asistat de un parlament unicameral cu puteri restrinse…teoretic poate fi si aceasta o optiune politica viitoare pentru Romania in conditia in care demersul politic basescian este facut pas cu pas, respectind o serie de criterii si conditii absolut necesare unei asemenea transformari politice.
Necazul este ca Dl Basescu grabeste acest proces, lent de altfel, fortind un atac la baioneta impotriva intregii clase politice romanesti.
Poti sa definesti atacul la baioneta si „reforma” insa cind aceasta reforma in pas alergator este condusa de un om avind o evidenta instabilitate emotionala care se foloseste in mod curent de un populism cu accente maneliste, rezultatul final poate fi mai mult decit dubios
adrian • 30 noiembrie 2009, 11:50
Din pacate Basescu vrea sa impinga tara spre o aventura si nu are nici forta nici viziunea de a atrage oameni de valoare in experimentul propus de el.In plus tot ceea ce face nu e rezultatul patriotismului ci a interesului personal in cea mai pura si abjecta forma.In sprijinul celor afirmate aduc urmatoarele afirmatii: ce inseamna parlament unicameral coroborat cu presedinte puternic,ce inseamna eliminarea imunitatii tuturor factorilor de putere(oare nu-i face mai usor santajabili?),ce inseamna reasezarea factorilor de putere(asa cum iliescu propunea o democratie originala,basescu vine cu o dictatura originala)…cat despre oameni:EBA,boc,blaga,berceanu,boureanu,udrea,sulfina,turcan,stolojan,
flutur,preda,ungureanu…eu unul nu gasesc nici un om cat de cat acceptabil in partidul ala de oportunisti,poate ma ajuta careva si-mi
da un OM!!!
Cătălin Tolontan • 30 noiembrie 2009, 11:53
explorish : pur si simplu imi doresc sa vindem ziare cu articole interesante. Acesta e substratul interviului cu presedintele.
oldman • 30 noiembrie 2009, 11:54
tolo, intreaba-l pe ticu, stie cine a luat caseta!
gaga • 30 noiembrie 2009, 11:56
Se pare ca Basescu ar calca si pe cadrave pentru s-si atinge scopul!
In sfarsit recunoaste cat de gresita a fost tactica tinerii in brate a Monicai!!
Pe cand se va desparti si de Elena si o va umple de reprosuri?
Astept aceste scuze si poate ma voi mai gandi daca mai merita o sansa!
…..
Pana atunci ramane sa minimizam raul!
giuliano • 30 noiembrie 2009, 12:03
Asta este clar ca trebuie sa-si ceara scuze, caci chestia ca filmuletul este trucat nu tine, mai ales ca si initial PRESEDINTELE a recunoscut. Deci daca continua cu minciunile merge din greseala in greseala, PANA SE AFUNDA DE TOT. Dar problema cea mai importanta nu este aceasta, ci faptul ca singur recunoaste ca nu poate fi condus de nimeni, nici de cei 22.000.000 locuitori ai ROMANIEI. Ori din pacate pentru noi, in primul, rand si pentru el, in aldoilea rand, este ca nu tine cont de vointa nimanui din aceasta tara, contrar prerogativelor PRESEDINTELUI, SI DE ACEEA ESTE SINGUR, IZOLAT, nu reuseste din 1,2,3,… incercari sa faca un GUVERN. Acest lucru ar trebui discutat in campanie, nu toate prostiile. Caci principala sarcina a PRESEDINTELUI, care nu apartine niciunui partid, este acela de a fi un liant intre partide pentru a putea forma un GUVERN, cat mai stabil si cat mai competent. Chiar aici BASESCU, ramane corigent in permanenta.
DD • 30 noiembrie 2009, 12:03
Foarte bun interviul, de apreciat profesionalismul si impartialitatea jurnalistului, dar Tolo un asa articol dupa parerea mea nu isi are locul intr-un ziar de sport ! Parerea mea !
PS: Felicitari oricum ! ! !
v.s • 30 noiembrie 2009, 12:04
Am avut o consideratie deosebita pt. dl Basescu.
M-a dezamagit insa guvernul sustinut de dansul, in mod
deosebit nesuferitul acela de Pogea.Pentru mine , ma-
rea dezamagire a fost atunci cand am auzit decizia
de a nu-mi plati acele cateva zile lucrate, dintr-un
salariu si asa subexistential.Daca si altii vor face
la fel e dureros,extrem de dureros pt. noi marea multi-
me.
vld • 30 noiembrie 2009, 12:05
@roman – Bine ca are Geoana facultati prin strainatate ( ca i-a fost rusine sa invete in Romania) si tot are nevoie de nevasta sa lege mai multe cuvinte sau de biletele de la Iliescu pentru a da o declaratie.
@Mario – Exemple ar fi bune nu doar vorbe.
@ionut – Aproape corect. Dar s-a pus destul de mult accent pe Ridzi care a avut legatura cu Sportul deci e ok. Cu Geoana ar fi alta poveste.
@silvius – dar alternativa unui liberal de a vota direct cu PSD este un pacat neiertator. E mult mai grav.
@Rumburak – nu ai cu cine momentan decat ce se ofera. deci, raul mai mic; deci, Basescu.
DANIEL ANTON • 30 noiembrie 2009, 12:07
NU POT DECAT SA CONSTAT: Cazul Ridzi atarna de gatul presedintelui, in vreme ce cazurile Adrian Nastase si Dinu Patriciu nu atarna deloc de gatul PSD si respectiv PNL, desi sunt mai grave. Dimpotriva, atat Adrian Nastase, cat si Dinu Patriciu se comporta ca niste lideri importanti ai celor doua partide si dau lectii de moralitate, desi dosarele lor au plecat de pe masa procurorilor si au ajuns la instante, cu probele acceptate de procurori, in vreme ce in dosarul Ridzi probele inca nu au fost insusite fara rezerve. De asemenea, mai constat ca, în vreme ce PDL nu i-a luat apararea lui Ritzi, cei de la PSD si PNL nu numai ca nu s-au disociat de numele lor, dar i-au aparat si ii apara in continuare de rigorile legii.
UNA DIN PRINCIPALELE MIZE ALE ACESTOR ALEGERI, din perspectiva PSD si PNL, este tocmai controlul actului de justitie, asa cum se intampla pe vremea lui Adrian Nastase, astfel inca Patriciu, Nastase, baronii PSD si alti sa scape de raspundere penala. Va mai amintiti de Mugur Ciuvica si de armaghedoanele sale, care azi, pe vremea lui Basescu, ni se par biete copilarii? Ei, bine, pentru astfel de copilarii, Ciuvica a fost arestat la ordinul lui Nastase. Vă mai amintiti de celebra stenograma PSD din preajma alegerilor din 2004, in care premierul Nastase si Rodica Stanoiu, ministrul Justitiei, puneau la cale redeschiderea abuziva a dosarului Flota, pentru a-l sicana si compromite pe contracandidatul Traian Basescu? Dar incercarea de a-l destitui de Daniel Morar, seful DNA?
DACA GEOANA CASTIGA ALEGERILE? Nu sunt Mama Omida, dar pot anticipa ce se va intampla, daca Geoana castiga aceste alegeri: 1). Privatizarea pe sub mana a ceea ce a mai ramas de privatizat, in favoarea lui Vantu, Voiculescu si Patriciu; 2). Inlocuirea abuziva a sefului DNA, Daniel Morar; 3). Albirea dosarelor penale privindu-i pe oligarhi si slugile lor.
Cristina • 30 noiembrie 2009, 12:09
Am votat Antonescu in primul tur, credeam ca va face ceva pentru tineri, dar acum facand alianta cu Geoana nu voi mai vota in pururi PNL. Si in acest interviu s-a vazut ca singurul dintre cei 2 ramasi care vor putea schimba ceva pentru Romania si pentru tineri va ramane numai acest Basescu mult huit de toti.
Sa de Dumnezeu sa nu ne intoarcem in perioada ROSIE a Romaniei.
Traian Băsescu: Le cer scuze celor 22 de milioane de români | Realitatea .NET • 30 noiembrie 2009, 12:11
[…] Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, prezidenţiabilul PD-L spune că nu poate spune că nu l-a îmbrâncit pe copilul din filmuleţul mitingului de la Ploieşti, că Monica Iacob-Ridzi ar fi trebuit suspendată din partid în vară, că este vulnerabil pe subiectul Elena Udrea şi că este perfect sănătos. […]
cATO • 30 noiembrie 2009, 12:12
ipocrizia salveaza romania(sau mai bine zis pe unii dintre romani(daca se pot ei numi asa))
suntem de o penibilitate dureroasa, care ne macina si nu ne da pace(ne vaicarim , ne plangem, ne autoflagelam), cand de fapt AR TREBUI SA NE TREZIM NITEL
aurel • 30 noiembrie 2009, 12:13
Este o vorba care spune ca orice om evolueaza pe scara ierarhica pina isi atinge nivelul de incompetenta.Problema e ca d-l. Traian Basescu si-a depasit-o de mult.Este nefiresc sa avem in fruntea statului un astfel de om.
Basescu: PD-L ar fi trebuit s-o suspende pe Ridzi • 30 noiembrie 2009, 12:15
[…] La cateva luni de la scandalul in care a fost implicata Monica Ridzi, fostul ministru al Tineretului si Sportului, Traian Basescu sustine ca […]
io • 30 noiembrie 2009, 12:18
Nu stiu de ce dar mi se pare ca Basescu este resemnat, se considera invins. Asta este impresia mea dupa acest interviu si dupa cel din Romania Libera. Mi-ar pare tare rau sa ne facem din nou „rosii”. Eu votez Basescu.