Omul invizibil

Microbiştii şi-l aduc aminte ca pe un portar scund şi mereu pe arcuri. Pe cît era de prezent atunci, pe atît de modest e azi.

luni, 21 septembrie 2009, 11:03

Microbiştii şi-l aduc aminte ca pe un portar scund şi mereu pe arcuri. Pe cît era de prezent atunci, pe atît de modest e azi.

Mai întîi a fost sosul bolognez. Şi furculiţa care a căzut în farfurie, împrăştiind bucăţelele mici de carne pe faţa de masă în unul dintre cele mai de fiţe restaurante din Bucureşti.

„Te aştept la Casa di David”, îi spusese Mircea Lucescu. Bărbatul a ajuns cu cinci minute înainte. Mircea era la masă cu Răzvan. A intrat, s-a aşezat, au comandat şi şi-au amintit vremurile cînd jucau împreună la Corvinul, el portar, Lucescu, jucător şi antrenor cu navetă între Hunedoara şi echipa naţională.

Marin Ioniţă a apărat 13 ani la Corvinul şi încă 13 la Rapid. Primii 13 ani de antrenorat i-a împărţit tot între aceleaşi echipe. Bine că nu e superstiţios! I-a pregătit pe Lobonţ, Stelea, Dolha, Coman, dar a preferat să rămînă îmbrăcat în materialul rar al tipilor muncitori şi invizibili. „Aproape că vedeam prin el”, îşi aminteşte un fost jucător. Transparenţa a căpătat şi forme concrete. După vreo două campionate de la venirea în Giuleşti, Burdujan a întrebat pe cineva din staff: „Auzi, dar cum îl cheamă pe antrenorul ăsta cu portarii?”.

În 2007, cînd Răzvan a plecat de la Rapid, Ioniţă a vrut să-şi găsească altceva. Şi aşa a ajuns să comande o porţie de spaghete bologneze. „Dacă vrei, te pot lua la Şahtior antrenor cu portarii. Am nevoie de cineva ca tine”, i-a spus Mircea Lucescu. „Dar cît cîştigi aici?”, l-a mai întrebat. „10.000 de euro”, a răspuns Ioniţă. Între timp sosise mîncarea. Lucescu s-a crispat. „Vreau să vii, dar nu pot să-ţi dau decît 10.000 de dolari, nu de euro”, a zis. „De acord. Oricum vreau să plec”, a zis rapidistul. „Mă bucur! Deci restul condiţiilor le discutăm cînd ajungi la Doneţk. Ţinem minte: 10.000 de dolari pe lună!”, a spus Lucescu, moment în care lui Ioniţă i-a căzut tacîmul în sosul roşu. El avea în Grant 10.000 de euro salariu pe an.

Astăzi, Ioniţă este antrenorul cu portarii al cîştigătoarei Cupei UEFA şi a rămas la fel. Cămaşa aceea a curăţat-o îndelung, cu gesturile sigure ale bărbaţilor mereu departe de casă, şi a pus-o deoparte.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Luigi  •  21 septembrie 2009, 23:40

Interesant..
Omul care incaseaza 2.500.000 de euro pe an spune..iti dau 10.000 pe luna..dar USD..adica 120.000 pe an..!!
Adevarat filotim!!
De parca i-ar da din casa..
Aveti un stil de a ‘pupa’citeodata de te doare capul..

normancboy  •  21 septembrie 2009, 23:41

Fara cuvinte
Ma inclin in fata unui astfel de articol
superb

mnk  •  22 septembrie 2009, 0:00

Bravo Tolo, articol foarte bun, in sf. mai scrieti si de fotbal adevarat si articole din domeniu pacat ca se vorbeste asa putin despre cei care muncesc si sunt adevarati profesionisti in ceea ce fac.Sper sa continuati pe calea asta si sa ne mai scutiti de balivernele becalegiene,si de comentariile la baliverne, vad ca in ultima vreme a devenit sport national, asta daca nu vreti sa devenim o tara de cocalari si berbecali, din pacate unii cultiva asta si rezultatele se vad din pacate… Despre Ionita si portarii care i-a pregatit nu mai e nimic de zis, sunt portarii nationalei din ultimii 15 ani, si asta spune tot daca mai era in Romania mai scotea cativa.

marioand27  •  22 septembrie 2009, 0:00

felicitari,primul articol in ultimul timp unde nu apare cuvantul becali.bravo tolo!

corectorul  •  22 septembrie 2009, 0:06

ok! Putem sa catalogam articolul la categoria „Literatura de calitate”. Mai vrem!

romanul  •  22 septembrie 2009, 0:23

Tipic romanesc,:) dar imi place.

Eugen Borbely  •  22 septembrie 2009, 0:26

Foarte dragut, la obiect…Iar pentru cei care critica fiindca nu au altceva de facut, i-as intreba daca ei au dat vreodata 10000 de usd cuiva ca sa-l ajute…
Numai atunci ai dreptul sa critici cand te ridici cel putin la nivelul celui criticat. Pana atunci, blogul mic!!!
M-as bucura sa citesc cat mai multe articole de acest gen, fiindca fapte sunt cu nemiluita…

dyers_eve  •  22 septembrie 2009, 0:32

@marioan27: si nici cuvantul ridzi !!!
Dincolo de ironie, seria ta de articole dedicate modestiei sportive, oamenilor „invizibili” sau neinsemnati, prea usor de trecut cu vederea, este excelenta.
Astept episoadele viitoare.

kELOO  •  22 septembrie 2009, 0:37

SUPERB!

nime.n.lume  •  22 septembrie 2009, 2:58

Asa da!
Si sport, si literatura si formare de opinie sanatoasa!
Multumesc frumos!

breton armat  •  22 septembrie 2009, 4:19

mi-l amintesc pe ionita la hunedoara.a fost mare portar de geniu sitotusi nu aprins nationala.nu cred ca vreo unu de acum este pe sfert si nu gresesc de valoarea lui.bafta marian ionita

taras bulba  •  22 septembrie 2009, 5:24

Excelent articol !!! Felicitari !!! As mai face o remarca !! Daca toti jucatorii rapidului ar fi avut talentul si tenacitatea lui nicolae manea si a ^portarului ionita, rapidul nu ar fi retrogradat niciodata !!!!

un om  •  22 septembrie 2009, 6:25

ai mai scris despre asta 🙂

ovidiu  •  22 septembrie 2009, 7:32

Imi aduc aminte de portarul Ionita cand era la Corvinul iar in acea perioada echipa avea norma de 3 goluri pe meci(la fel ca Realul).
A facut un meci la Constanta fantastic datorita lui Corvinul a castigat iar Farul la sfarsitul acelei editii de campionat a retrogradat (golul la marcat Gabor din lovitura libera).
Din pacate de la V.Iordache incoace nu mai avem portari in care sa ai incredere in sensul ca nu poti fi sigur ca orice minge sutata pe poarta este aparata. Asta inseamna ca -la fel ca si-n cazul celorlalte posturi- nu se invata abc-ul… Si ne asteapta ce este mai rau ptr ca in ziua de azi copii stau pe net si nu mai fac sport.

sonics  •  22 septembrie 2009, 7:44

Draga Domnule Tolontan! Multumim pentru acest articol,care ne face sa ne gandim la toti oamenii din fotbal care au fost lasati deoparte si care au adus mai multa in sufletele microbistilor decat unele personaje ,despre care citim in fiecare zi pagini intregi. Va multumesc si mai astept astfel de articole ,pentru ca oameni deosebiti sunt doar ca nu sunt vazute de muntii de Gunoaie. A.. si mai ceva! V-as mai ruga sa va ghidati dupa un slogan simplu ,pe care l-am auzit tot de la o persoana deosebita: DESPRE OAMENI DE NIMIC…NIMIC!

Ed  •  22 septembrie 2009, 8:17

Fotbal inseamna si altceva decat polemica, injuraturi, fitze, batjocura,valize, becali, mutu, etc.
Mai exista si povesti de viata adevarate despre OAMENI, PRIETENIE, DARUIRE, PROFESIONALISM.

george  •  22 septembrie 2009, 8:32

Frumos articolul,dar as avea o precizare:un articol aproape identic a aparut si despre masorul de la Sahtior,care este tot roman,Vexan parca il cheama.Ori Lucescu are aceleasi „placa” pt toti romanii care si-i ia colaboratori acolo,ori….

ba(la)nel  •  22 septembrie 2009, 8:36

Inca o data, ma inclin in fata unui ziarist…un sincer BRAVO d-le Tolontan, ptr acest articol…
Cand citesc astfel de articole, parca imi trece si dorul de Ioan Chirila…

Toni  •  22 septembrie 2009, 9:11

Draga cataline,

Cu multi ani in urma, dar sa intelegi adica cu foarte multi ani in urma, s-a organizat un trial al echipelor de juniori III din Bucuresti pentru a forma selectionata capitalei, care trebuia sa participe la un turneu in Danemarca.
Trialul s-a desfasurat pe terenul numit atunci Medicina care era pe locul actualului spital Municipal. Era un teren superb de gazon care era considerat ca fiind terenul gazda al echipei de fotbal a Palatului Pionierilor care se numea Cutezatorii.
La portari au participat cei mai buni portari din Bucuresti bineinteles de la Steaua, Dinamo,Progresul si bineinteles Cutezatorii care eram pe terenul nostru.
Doresc sa va spun ca in momentul in care a inceput Marin Ionita care era junior la Rapid, sa faca primele plonjoane s-a asternut linistea pe teren si de atunci nu a mai fost scos din poarta de nimeni.
Probabil ca cei de o seama cu mine si care au practicat fotbalul la varsta aceea si-l amintesc pe Ionita ca pe cel mai curajos portar si nu de putine ori chiar nebun. Asta este o calitate pe care orice portar talentat trebuie sa o aibe. Ulterior Ionita si-a demonstrat valoarea la cluburile unde a aparat si apoi unde a antrenat cei mai mari portari ai tarii.
Iti scriu aceste randuri cu frustrarea celui care l-a cunoscut de mic si care l-a urmarit apoi si care regreta ca portarii echipelor de frunte din campionatul intern sunt antrenati de portari care toata viata nu au fost decat rezervele altora.
Scuze pentru nostalgie, dar cateodata imi mai aduc aminte.
Multumesc pentru rabdare.

TATA  •  22 septembrie 2009, 9:18

FRUMOS ARTICOL
JOS PALARIA IN FATA AUTORULUI DAR SI IN FATA „ACTORILOR” ARTICOLULUI
Acest articol ar trebui sa fie prezent in manuale scolare.
Este o buna pilda de modestie, bun simt, munca+munca si pasiune.
Inainte de toate a fost MUNCA si REZULTATUL si deabia apoi BANII.
Adolescentii da astazi ar avea multe de invatat – daca doresc.
Asa s-au obtinut rezultatelem de valoare atat in Romania sau oriunde, atat in sport cat si in alte domenii.
Trebuie ca ziaristii competenti si responsabili, sa lanseze la nivel national CAMPANII SI TEME DE REFLECTIE de interes GENERAL si IMEDIAT.
Dar din nefericire, articolele prezentate cititorilor de catre mass-media , nu sunt decat incitare si manipulari josnice.
ACESTA ESTE DIN PACATE NIVELUL „VALORILOR” SI „VIP”-URILOR ACESTEI TARI [ PRESEDINTE, PARLAMENTARI, DEPUTATI , AVOCATI, ETC. ]CARE AU DEVENIT …CULMEA ……. MODELE???????
TOATE ******, NONVALORILE, INCOMPETENTII, HOTII, MINCINOSII, SMECHERII, NESERIOSII SI OBRAZNICII au ajuns in CELE MAI INALTA FUNCTII DIN STAT.
La astfel de modele astfel de rezultate.

Va doresc multa sanatate si numai succese.
Cu stima,
TATA

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2009, 9:56

Toni: multumesc pentru momentul pe care l-ai impartit cu noi

bimbo  •  22 septembrie 2009, 9:58

Da, putin de comentat la astfel de articol.
Doar sa citesti, sa-ti placa si sa-ti scoti palaria.
Si sa te bucuri ca exista oameni care-si fac treaba si oameni care stiu sa-i aprecieze.

@Luigi : omule, daca ai putea sa si taci ne-ar fi tuturor mai bine.
Si tie

claustrofobus  •  22 septembrie 2009, 10:38

in zona de vest in vremurile cand juca ionita la hunedoara, la radio comenta de obicei nicolae secosan, si tin minte o expresie inventata special pt ionita de acesta. la sfarsitul meciurilor cand ionita prindea cate o zi mare, cand trebuia sa anunte scorul final, secosan zicea: „si scorul final: poli timisoara – ionita 1 la 0!”

Ioan  •  22 septembrie 2009, 11:36

Domnule Tolontan,

Excelent articol. Respirati un aer interbelic. Poate ca domnul Naum ar trebui sa va ia ca exemplu. Nu credeam ca o sa ajung sa spun asta, insa articolul de astazi scris de domnia sa lasa mult de dorit.
Dumneavoastra nu pot decat va doresc sa continuati asa, este gura de aer binemeritata pentru microbistii fara apetit dupa scandalul ieftin de mahala.
Va multumesc.

Cu stima,
Ioan

giulestean  •  22 septembrie 2009, 11:42

ba pardon, Ionita a jucat 13 ANI LA RAPID SI INCA 13 LA CORVINUL, ca e format in Giulesti, nu la Hunedoara.

andrei  •  22 septembrie 2009, 12:07

bravo Tolo, de astfel de articole avem nevoie!

Sably  •  22 septembrie 2009, 12:32

Frumos, foarte frumos spun si eu Catalin, bravo!
Adaug-in acelasi ton cu „Tony”- ca l-am cunoscut personal, am stat in copilarie pe aceeasi strada, strada „Branduselor” din Vitan, o strada frumoasa, linistita, cu castani, din care se desprindeau tot felul de stradute, numite „intrari”. Fara nicio urma de rautate sau…rasism urat, ba chiar cu drag si cu nostalgie vreau sa spun ca provine dintr-o familie saraca de ****** , dar ****** CU FOARTE MULT BUN SIMT, modesti, cuminti si muncitori, a mai avut un frate mai mare care si el a jucat fotbal tot la Rapid a inceput, foarte talentat dar nu atat de daruit si de muncitor ca Marian. Am fost prieteni buni, pe mine m-a dus mama la Dinamo, ei au ajuns la Rapid, ne intalneam cand veneam de la antrenament, mergeam pe „Olimpia” sau in curtea scolii ’95 de pe „Foisor” si jucam fotbal pana nu se mai vedea mingea, noaptea…Eram impreuna, copii de romani, de ****** , de evrei, nu ne uram, jucam fotbal si ne bucuram, oricat de saraci eram unii dintre noi, putini erau ceva mai instariti…Si era frumos! Deaceea MULTUMESC Catalin ca mi-ai readus in minte acei ani, cand cretul Marian si copilaria era parca…copilarie! Multumesc again! Sa mai vii cu asa ceva, te rog!

mujotutun  •  22 septembrie 2009, 12:34

Saracu’ Ionita! Tatal meu este medic primar, doctor in medicina, cercetator la un prestigios institut national si castiga 6000 de euro.
Pe an. Cat despre (in)vizibilitate, nu stiu ce sa zic: tot publica el niste articole prin reviste de-ale lor, de nu le citeste nimeni!

marian  •  22 septembrie 2009, 12:35

acela a fost trenul vietii sale.pacat ca nu a putut juca si in strainatate(ca de altfel toti cei dinainte de 90).raminea aici era bataia de joc a velierului.

dragomir  •  22 septembrie 2009, 13:18

excelent articol ca mai toate ale d-voastra.si va rog ceva care nu are legatura cu acest articol.am mai militat cred si pe blogul d-voastra ca redactorii sportivi.redactori ale emisiunilor sportive mediatori la talk-show sportiv sa nu mai foloseasca expresia .copiii nostri vor creste cu ideea ca un suporter de la echipa adversa este dusmanul lui de moarte.de aia s-a ajuns ca acesti tineri sa se urasca sa se incaiere in tribune sa fie violenti pe stadioane.am observat ca in paginile gsp nu se mai foloseste aceasta expresie si as fi bucuros sa cred ca in urma protestelor mele de acum un an doi in urma sa ajuns ca aceasta expresie sa nu mai fie folosita.va rog luati legatura cu toti oamenii din presa scrisa,audio si video ca aceasta expresie sa numai fie folosita sau scrieti un articol pe aceasta tema.sa fim multumiti sufleteste ca am luptat un pic impotriva violentei si copii nostri vor creste cu ideea ca nu au dusmani de moarte.va multumesc si sa auzim numai de bine.

DIMITRIS  •  22 septembrie 2009, 13:36

STIAM INTAMPLAREA DAR MI-A FACUT PLACERE S-O CITESC POVESTITA DE DVS..E UN PAS SPRE NORMALITATE……**

Alex  •  22 septembrie 2009, 13:41

Frumos articol. Te rugam sa continui tot asa, cu scrieri de calitate.
Si poate il inveti si pe colegul Radu Naum ce inseamna presa civilizata.

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2009, 13:58

Sably: si eu multumesc!

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2009, 14:13

alex: dc nici radu naum nu scrie civilizat… serios acum!

titi preda  •  22 septembrie 2009, 14:17

VOI DIN MEDIA L-ATI FACUT MARE, VOI S-O REZOLVATI!!

@acest animal (Becali) facut dintre un berbec si-o capra, este bolnav iremediabil, TREBUIE sa dispara din viata publica, este psihopat’paranoic!
Aseara la NASUL, a declacat ca el e “ALESUL LUI CRISTOS PE PAMINT SI STAPINUL, IAR NOI SCLAVII !! “Ca si-n Biblie se specifica , pe Pamint sint ’stapini’ si ’sclavi’ punct !!!

FRATILOR! Acest imbecil, alaturi de Vanghelie, sau Iliescu , va face ca ROMANIA sa dispara, daca n-a disparut cumva !

vasile_00  •  22 septembrie 2009, 14:18

Cu astfel de articole sau cu interviuri ca si cel cu Cartu (chiar daca unora nu le place fie omul, fie antrenorul, fie ambele) si cu mult mai multe analize a meciurilor si nu a persoanelor din loje veti putea spune intradevar ca: VA PASA DE SPORT/FOTBAL insa niciodata PREA MULT!!! Felicitari Tolo!

Dinny  •  22 septembrie 2009, 14:38

Mircea Lucescu este – SI – asa….
Am fost buni amici in studentie…eu politehnist-feroviar..si inca un „electronist”..formam un trio aparte….imi ziceau „Dimicuando”….
Pe Mircea l-am mai intalnit doar de 2 ori de atunci…prin 68/69 la Cluj(unde fusesem repartizat) si prin 87/88 parca…la un Farul-Dinamo 1-3(m-am mutat si am ramas la Constanta)…Ne-am amintit de studentie…ne-am bucurat de ceace am realizat fiecare…
UN OM DEOSEBIT !!!

donvirgillo  •  22 septembrie 2009, 14:58

Foarte frumos si adevarat articolul!

L-am cunoscut pe domnul Ionita cand aveam 7 ani. Om muncitor si modest.
Pe teren facea minuni. In afara lui, nu epata vedetism ca cei din ziua de azi!

Jos palaria celui care a aparat si a antrenat mari portari, cat si celui care a scris articolul!

Sibelius  •  22 septembrie 2009, 15:53

Multumim Tolo.
Multumim si Toni.
Sincer, ultimele „articole”, desi e impropriu spus fiind vorba de bloguri, ale mai multor redactori GSP au fost savuroase- fiecare in felul sau.

ovidium  •  22 septembrie 2009, 16:14

Ce pot sa spun, intr-o tzara in care toti se bat cu… pe piept din te miri ce motive Marin Ioniţă i-o raritate (ce ma intraisteaza e ca in alte tari – si nu dau nume – chestia aste este o caracteristica) …dar ce sa-i faci… noi ne plangem ca ne-au adus altii aici…..
Cat despre 10000 dolari pe luna … nu stiu… cat castiga ceilalti antrenori cu portarii la echipe similare minerilor din Doneţk… sa-mi fie iertata indrazneala dar cred ca suma nu e mare deloc.
De ce vedem noi atat de bine saltul ala de la 10000e pe an la 10000d pe luna si ne blocam aici . Ce se intampla cu alinierea salariului la nivelul clubului destinatie? Mie mi se pare ca daca luce a facut intr-adevar asta atunci e putin „unfair” din partea lui sa puna accent pe diferenta de zerouri si nu si pe echitabilitatea sumei fata de pozitia ocupata in cadrul unui club cu pretentii…! (daca asa a facut bineinteles – si nu e doar nuantza voastra)

NAD  •  22 septembrie 2009, 17:33

Superb

adrian valeanu  •  22 septembrie 2009, 17:39

L-am apucat pe Ionita jucand, mi-a placut f mult desi n-avea talie si nici macar nu eram rapidist, dar era un tip talentat si corect cu meseria lui, asa cum demonstreaza si azi din plin, daca e sa judecam articolul lui Tolo.
PS. Pentru tipul care il ia la misto pe Lucescu pt suma „derizorie” pe care i-o da lui Ionita, i-as spune doar atat: prietene, ai ajutat pe cineva in viata ta macar si cu un pol?

Cristina  •  22 septembrie 2009, 18:39

Pacat ca astfel de „anonimi”, de „invizibili”, nu sunt rasplatiti in tara dupa valoarea pe care o au; altfel nu cred ca si-ar dori sa plece…

ancabagabonta  •  22 septembrie 2009, 18:52

Scria cineva de parca Lucescu i-ar da din banii lui.Pai Mourinho are 10 milioane pe an si nu da la nimeni un ieuro,sunt oameni care au furat banii si dau nimic la nimeni,iar Mircea a facut multe acte de milostenie,dar le-a facut din suflet,nu sa apara presa.Cat despre Burdujan,la un meci pe Giulesti,a tras un coleg deopare si ia spus:Cat e scorul si cu cine jucam?Deci orice discutie despre Burdujan e inutila.

antiprostie  •  22 septembrie 2009, 18:57

Luigi, cand vrei sa-ti schimbi locul de munca si cineva iti ofera un salariu de 11 ori mai mare, cum se numeste?
Bataie de joc?
Cred ca nu ai sesizat nuanta articolului. Nu era nici pe departe vorba de bani.

Ghandalf  •  22 septembrie 2009, 19:09

Felicitari Tolo ! Asa ceva vreau sa citesc in ziar !
Eram tanar cand Ionita apara poarta Corvinului. Ionita nu era un portar inalt dar era un om inimos. Daca a ajuns sa-i fie apreciata munca si pasiunea ma bucur pentru el, dar ma intristez pentru multi altii care desi au pus aceeasi pasiune si si-au dat obolul catre Maria Sa Fotbalul, s-au ales doar cu aprecierea celor care i-au cunoscut indeaproape (intreaba-l pe Ionita sau chiar pe Mircea Lucescu despre Nea Mitica Patrascu, un descoperitor si fauritor de talente din mainile caruia au iesit Gabor, Andone, Rednic si multi altii) !
Jos palaria pentru acest articol ! Iata ca se poate scrie si despre caracterele adevarate, nu numai despre … unii !!! DIXIT

romeo  •  22 septembrie 2009, 20:16

Ehei!…ce vremuri memorabile.Imi amintesc perfect,de parca era ieri.Marea echipa a Corvinului, cand Ionita nu avea prea mult de lucru, alerga de la o bara la alta ,sarind cu mainile intinse atingand bara transversala,…si ce plonjoane,nu aveam teama.Cornerele executate de Mircea Lucescu ridicau stadionul mereu plin in picioare ,fiindca nu de putine ori, mingea mergea direct in poarta.Respect domnule Tolontan!

john  •  22 septembrie 2009, 20:26

eu imi amintesc ca Ionita era un portar de linia portii, gen Lobont sau Dani Coman, care avea reflexe exceptionale, dar nu facea fata la mingi inalte.

Viorel  •  22 septembrie 2009, 20:27

Domnule Tolontan nu stiu cat castiga fostul portar al Corvinului Hunedoara si apoi al Rapidului Ionita ,nu stiu nici cat castiga la Donetk nici nu ma intereseaza dar trebuie sa-ti multumesc pentru articol Ionita merita ca un ziarist sa scrie despre el .Astept articole si despre alte glorii (Negrila de exemplu).Toata stima Tolontane acu chiar iti pasa de fotbal.

bebe  •  22 septembrie 2009, 20:39

Intradevar nu-mi amintesc sa fi mai scris cineva despre el. Felicitari domnule Tolontan !!!

Comentează