Democratia indisponibila a Elenei Udrea

Ce observatie de mare reporter! Thomas L. Friedman, ziarist la New York Times si autorul unor volume aparute si la noi, isi nareaza calatoria in Botswana. Articolul il gasiti in Business Magazin (deocamdata nu e decit pe editia de print).  Si de aici vom ajunge in Romania, direct in inima unui scandal incilcit.

miercuri, 26 august 2009, 12:40

Ce observatie de mare reporter! Thomas L. Friedman, ziarist la New York Times si autorul unor volume aparute si la noi, isi nareaza calatoria in Botswana. Articolul il gasiti in Business Magazin (deocamdata nu e decit pe editia de print).  Si de aici vom ajunge in Romania, direct in inima unui scandal incilcit.

Intii, insa, sa-l vedem pe Friedman. Uitati-va la el cu ochiul mintii. Este echipat precum soldatul universal al comunicatiilor. Laptop, BlackBerry, iPod… Nici un gadget indispensabil vietii noastre nu functioneaza in delta salbatica pe care o viziteaza. „Serviciu indisponibil”  e tot ce apare pe ecran.

In acel moment, ziaristul simte ceva. Lipsit de protezele tehnologice, omul apeleaza la resursele corpului. „Repede, ti se imbunatateste modul cum auzi, mirosi si vezi, ca intr-un act instant de evolutie darwiana. Este uimitor ce bine se aude totul cind nu ai un iPod in urechi si cit de departe vezi cind nu te chiorasti intr-un ecran de computer”.

Friedman este unul dintre teoreticienii globalizarii. El nu detesta hiperevolutia. De altfel, desi savureaza izolarea din delta Okawango, incheie spunind ca mesajul „Serviciu indisponibil” de deasupra pamintului rosu african „trebuie sa fie o alegere, nu un dat”.

Si acum, la Botswana noastra! E anevoie de estimat citi romani au ramas conectati la investigatia media, initiata de Jurnalul National, si la derularea anchetei parlamentare in cazul Elena Udrea. Replicile au umplut televizoarele, ziarele, netul si blogurile. Conectati si destul de putin lamuriti.

Dar, chiar si neurmarind fiecare stire si fiecare zigzag, distantat un pic de eveniment, ai, precum calatorul ajuns printre elefanti, cel putin doua revelatii. Vezi mai bine!

1. Firma Eventures a Amaliei Nastase  a trimis, in mai, o propunere Ministerului Turismului (MT). Conform unei cronologii bine evidentiate in Ziua, pe 27 mai MT publica caietul de sarcini pentru evenimentul de la Paris, caiet de sarcini care seamana izbitor, dupa cum recunoaste si Amalia Nastase, cu recomandarea initiala a firmei.

Mai departe. Eventures se comporta ca si cum si-ar fi adjudecat licitatia inainte de derulare, „daca nu cistigam,  dadeam in judecata MT pentru incalcarea proprietatii intelectuale”, pentru ca da practic schita evenimentului catre Turism, face toate rezervarile necesare, inclusiv cu primaria Parisului, si cumpara si materialele promotionale.
FRAPANT: Pe 2 iunie depune oferta, pe 3 iunie cistiga licitatia si pe 5 iunie are loc evenimentul de la Paris.

Elena Udrea si Amalia Nastase sustin ca totul e in regula. Datele, faptele, si probele fizice ne spun alta poveste. O poveste familiara,  asa cum reamarca in Cotidianul jurnalistul Lucian Gheorghiu, cel care s-a ocupat si de dosarul Ridzi.

In cazul sportului si al lui Ridzi, DNA a obtinut marturii ca intelegerea pentru 2 MAi a fost facuta in avans. Firma Artisan a stiut ca va cistiga. Caietul de sarcini a fost intocmit de MTS impreuna cu Artisan. Artisan cumparat in avans, prin interpusi, materialele promotionale pentru Ziua Tineretului. Ceea ce Amalia Nastase are practic candoarea sa admita ca s-a intimplat si in cazul evenimentului organizat la Paris de Ministerul Turismului! Si tot in fata comisiei parlamentare ea a recunoscut, fara sa realizeze gravitatea situatiei, asemanarile dintre ce a propus in avans propria firma si ce a devenit, prin caietul de sarcini, standard de competitie la licitatie.

Sintem intr-un punct dureros, dar evident al acestui caz! Apare sotia unui nume mare din sportul nostru. Tabloul vine sa confirme convingerea romanilor, instrumentata deja, ca asa se fac aranjamentele pe bani publici! Ministerele ajung sa-si customizeze (iertati barbaria, dar chiar pe computer se pre-editeaza aceste contracte!),  caietele de sarcini in functie de ce poate livra firma care trebuie sa cistige.

Ideea de competitie dispare, iar oameni ca Elena Udrea, cu functie de ministri se comporta ca si cum e normal ca un participant la licitatie sa sugereze in avans parti ale caietului de sarcini, ministerul sa execute si apoi sa ofere contractul partenerului stabilit, de fapt, aprioric.

Daca DNA ar audia si in cazul Udrea, cu alte mijloace decit Comisia Paralmentara, pe  cei implicati in afacerea Paris, ar putea cerceta eventuala intelegere prealabila. Si deja lucrurile s-ar lamuri si n-ar mai parea derizorii. Redute ca acesta cad de la brese marunte, numai sa existe vointa de a le proba.

2. Elena Udrea este nu doar un ministru ignorant, ci si un demnitar cu o cultura politica precara. Asa arata conduita ei.

In nici alt stat european sau dintr-o democratie care se respecta, un membru al Executivului nu ar sfida in asemenea fel o Comisie Parlamentara. Ministrul Elena Udrea refuza sistematic si explicit audierile. Trimite, conform Adevarului, mesaje insolente, din Rasnov, parlamentarilor: „Ii invit pe toti cei din Comisia de Ancheta sa danseze si ei pe muzica traditionala romaneasca. Pot face lucruri mai utile pentru turism decit cele pe care le fac acum”.

Incultura democratica perfecta marca Udrea! Comisia de Ancheta nu se ocupa de turism. Pentru asta e platit ministrul.

Mai larg, parlamentarii au fost alesi ca sa voteze legi, nu ca sa guverneze sau ca sa faca pe politistii. Dar ei au si obligatia sa controleze Guvernul. Inclusiv presedintele Romaniei a admis ca „in sfirsit, dupa 20 de ani, e bine ca se intimpla”. Parlamentarii o fac nu dintr-un impuls, ci dintr-un temei legal si logic.

Inca de la aparitia primelor constitutii democratice, fondatorii acestora au asigurat balansul intre puterile in stat si au premeditat un echilibru instabil, nu unul definitiv. Acei oameni nu s-au bazat pe buna credinta a nimanui. Ci pe reguli. Puterea corupe. De aceea, Legislativul trebuie sa controleze Executivul. De aceea, Constitutiile prevad ca bugetul unei tari sa fie aprobat de Parlament. Nu intocmesti o intelegere politica, in stare sa protejeze interesele cetatenilor, nu ai buget.

Cu siguranta ca ea nu realizeaza, dar Elena Udrea nu este angajata Guvernului sau a lui Emil Boc, ci angajata contribuabilului, care nu o poate controla el personal, ci a delegat aceasta functie celor pe care i-a ales, adica parlamentarilor.

Cind dansezi „Zarzarica, zarzarea” in loc sa mergi la Comisie si arunci replici zeflemitoare catre reprezentantii angajatorilor tai, refuzind sa te supui controlului, ignori chiar mandatul de ales, cu care te legitimezi permanent. Si rupi legatura fundamentala cu cetatenii. Democratie? „Serviciu indisponibil”.

Comentarii (90)Adaugă comentariu

Rafi  •  26 august 2009, 12:43

Cand publicul roman va fi masiv consumator de carti gen Friedman, atunci nici politicienii nu ne vor mai trata ca pe niste locuitori de lumea a treia.

Ei o fac pentru ca noi le-o permitem. Si dupa cum spune Diaconescu, la 92 de ani, din pacate romanii nu au pe cine sa aleaga.

@rafi-mircea  •  26 august 2009, 12:53

o mica corectie:romanii n-au avut pe cine sa aleaga.si asta nu de ieri, de azi,ci dintotdeauna.

vrem democratie  •  26 august 2009, 12:56

Tolo,ai dreptate in ceea ce scrii! Ce putem face noi, ca oameni de rand, pentru a tine politicienii in frau? Cum putem sa-i facem sa ne respecte?

Bogdan  •  26 august 2009, 13:00

„Si acum, la Botswana noastra! E anevoie de estimat citi romani au ramas conectati la investigatia media, initiata de Jurnalul National, si la derularea anchetei parlamentare in cazul Elena Udrea. Replicile au umplut televizoarele, ziarele, netul si blogurile. Conectati si destul de putin lamuriti.”

Vreau doar sa comentez ultima propozitie pentru ca ma recunosc in ea – dar sunt de vina destul de multi aici: presa, vacanta de vara si in special comisia de ancheta – aceasta din urma de fapt arata si ea precaritatea democratiei la noi in tara – PD-L nu participa ca asa vor muschii lor de politicieni iar celelalte partide se comporta TOTAL NEPROFESIONIST iar inregistrarile din sedintele comisiei nu sunt decat bomboana de pe coliva semidemocratiei noastre.

De aceea cred eu ca titlul trebuia sa fie Democratia indisponibila a politicienilor nostrii, Udrea e doar un exponenet mai de seama a ei

isma  •  26 august 2009, 13:05

Eu cred ca romanii sunt satuli de atata circ… de altfel, sunt multi, si asta numai din prietenii mei, care pur si simplu nu se mai uita la TV, nu mai citesc ziarele etc. Pur si simplu prefera sa nu traiasca in aceeasi lume cu specia numita ‘politicieni romani’.

De aceea prezenta la urne tot scade, scade, scade… pana cand nu vor mai veni decat ei. Si atunci tot ne vor minti ca e democratie.

cititor  •  26 august 2009, 13:11

Apropo de Friedman, Obama si-a facut cunoscuta lista de lectura pentru vacanta, iar una din cartile pe care le citeste este scrisa de Friedman.

Oare politicienii romani ce citesc in vacanta si ce invata din asta? Sau, mai bine, citesc oare ceva? Macar Constitutia Romaniei…

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 13:13

cititor: da, e adevarat. Bine, Friedman si e unul dintre partizanii declarati ai politicii lui Obama

Manwe  •  26 august 2009, 13:29

Draga Tolo.

Am urmarit cu foarte mare interes campania impotriva dnei Ridzi. Daca acolo mi-am spus ca unele omisiuni merita facute, (fa-te frate cu dracul pana treci puntea), de data asta mi se pare ca nu se poate chiar asa.

Democratia noastra cea romaneasca nu permite domanei Udrea sa se apere impotriva unei comisii rau-intentionate altfel decat asa cum o face acum.

In mod normal, atata timp cat membrii comisiei si-au asumat cele aparute in inregistrari, ei se afla in situatia de incompatibilitate cu judecare corecta. Din inregistrari reiese extrem de clar ca ei sunt partinitori.

Din punctul meu de vedere, Elena Udrea are 3 modalitati de aparare:
1. presa.
Dar toata presa trece cu vederea anormalitatea acestei comisii; mai mult, „uita” sa aminteasca inregistrarile drept context al audierilor.

Daca doamna Udrea s-ar duce la comisie, subiectul ar fi uitat. Asa, mai apare din cand in cand.

2. tribunal
Aici a facut niste pasi doamna Udrea, dar acestia nu sunt atat de vizibili din punct de vedere politic, si, in acest moment, totul este politic, in mod evident. Rezolvarea cazurilor va dura, probabil.

3. politic
In parlament, din nefericire, tot din punct de vedere politic, doamna Udrea este adversar al majoritatii, fiind aproapiata lui Traian Basescu, candidat la prezidentiale.

Practic, daca Elena Udrea s-ar duce la comisie, s-ar duce ca mielul la taiere. Pentru ca partinirea acestei comisii a fost dovedita.

Ar fi normal ca membrii acestei comisii, dovediti ca fiind partinitori, sa fie inlocuiti.

De ce nu sunt?

gabriel  •  26 august 2009, 13:29

deja cred ca intram intr-o disputa politica! nu ca nu ar fi bine ci doar ca toti se pricep la politica,fotbal si constructii!pe oricine intrebi pe strada are o alta parere numai din oportunism si nicidecum una pe care sa o poata argumenta!cum nu avem pe cine alege!sint atitia care candideaza!totul e sa vrei!da sa vrei nu sa stai in cei 30%care voteaza si apoi vorbesc romaneste pe la colturi sau pe scaunelul din fata portii sau pe sant!in Grecia sau oriunde in alta parte din vest inclusiv in ardealul nostru in satele sau comunile unde nu sint majoritari romanii nu am vazut scaunele (bancute)la poarta!poate cind vor disparea atunci si noi ne vom schimba mentalitatea si nu vom mai povesti ce curat este in germania ce vreme este in grecia ce bine se maninca la turci si ce ieftin este la bulgari!

Cristian  •  26 august 2009, 13:32

Parerea mea este ca acest articol este aproape corect. Aproape corect pentru ca prezinta numai o parte a realitatii…
Nimic de comentat la primul punct! Exista semne de intrebare si acestea ar trebui investigate si adevarul aflat. Poate a venit vremea sa aflam cum s-au cheltuit banii romanilor in ultimele 2 decenii.

Insa cand Dl. Tolontan spune ca „In nici alt stat european sau dintr-o democratie care se respecta, un membru al Executivului nu ar sfida in asemenea fel o Comisie Parlamentara.” nu ne spune si in ce stat european o comisie de ancheta parlamentara poate avea genul de discutii pe care le-am aflat din inregistrarea audio „scapata” pe bloguri. Dle. Tolontan, daca ati fi in locul Dnei. Udrea ati face o cerere de recuzare a membrilor comisiei de ancheta sau ati accepta sa va prezentati in fata unei comisii ai carei membri s-au dovedit mai mult interesati de gasirea nodului in papura? Daca se doreste aflarea adevarului, nu ar fi mai bine ca membrii comisiei care discutau pe cine sa ia la suturi si pe cine sa cheme ca sa nu vina, sa se retraga din comisie? Nu au dovedit decat rea credinta si o dorinta de a infunda pe cineva indiferent de adevar si dovezi… PNL, PSD si UDMR ar putea sa propuna alti membri si toata aceasta poveste ar putea redeveni dezideratul initial de aflare a modului in care sunt cheltuiti banii publici. Parca asta era ideea initiala, nu?

Zamolxe  •  26 august 2009, 13:32

Tolo, sa inteleg ca tu esti un simpatizant al lui Obama. Vi-l trimitem presedinte ca noi ne-am saturat de prostia lui. Vrea sa aduca socialismul in State, dar noroc ca sunt destui care vor sa traiasca liber.
Referitor la afirmatia ta despre iPod si „serviciu indisponibil”, iPod meu merge peste tot, daca are baterie, iPhone-ul depinde de semnal.
Acum despre Nutzi. I s-a zis foarte bine la comisie ca are apucaturi de Elena Ceausescu. Nu stiu unde am citit, cred ca pe un forum:”am impuscat unul si au rasarit sute, care traiesc bine de pe urma bietului roman care o duce din ce in ce mai rau. Normal ca nu avem cu cine vota. Ce ne facem, ca nici spaniolii nu mai au nevoie de capsunari?

Ovidiu Miron  •  26 august 2009, 13:36

Se strange latu’.

[D][S][N]  •  26 august 2009, 13:37

Madonna canta…, Udrea danseaza…, oficial de merge bine !…
Mai nasol e cand te lovesti de realitate, nu?!

Doru  •  26 august 2009, 13:39

„Si acum, la Botswana noastra! …”

Tolo, zi-ne si despre comisia parlamentara, despre ce vorbeau ei intre ei, acolo, cand credeau ca nu asculta nimeni. Vad ca problema cea mai mare e ca au fost „prinsi” nu ca au spus ce au spus.

… doar asa daca te lasa si e voie la voi in trust.

Ovidiu Miron  •  26 august 2009, 13:40

@Cristian

Tu chiar nu intelegi ca romanii nu mai accepta sa fie furati?

Da, da, stiu. Ai spus altceva. Dar in acest caz, totul se reduce la propozitia de mai sus.

Cristina  •  26 august 2009, 13:40

Tupeu combinat cu prostie si cu incultura (nu doar politica)? Se prea poate… Si nu doar pentru Elena Udrea, ci pentru multi dintre oamenii nostri (asa-zisi) politici…

mihai-dudu  •  26 august 2009, 13:47

Tolontan,

Din nou un articol foarte bun si de asemenea cu concluzie logica si clara.

Ar trebui ca ziaristii (pentru ca din pacate nu stiu cine altcineva ar avea posibilitatea sa o faca) sa exprime mai des si cu aceeasi claritate pe care o notez in acet articol idei de genul „poporul este de fapt Clientul guvernului, parlamentului si al altor institutii de stat, pentru ca el plateste”.
Iar noi, poporul, ar trebui in sfirsit sa realizam importanta acestei idei si sa ne comportam si sa ne facem cunoscute pretentiile dupa aceasta pozitie, de Client care plateste totul.

Si as mai face o remarca: Este pentru prima oara de la Revolutie cind intrevad vointa autoritatilor de a rezolva pina la capat acest gen de cazuri si de a face vizibila linia ce separa puterile in stat. Sper totusi sa se mearga de fiecare data pina la capat.
Eu zic ca un merit il are Basescu, oricit l-ar huli lumea. Lucrurile care vad ca se intimpla acum (in stare incipienta inca) nu ar fi fost posibile cu Nastase presedinte (si cind ma gindesc cit de aproape a fost sa cistige in 2004…ar fi fost un dezastru pentru Romania).

Dragos C.  •  26 august 2009, 13:48

BRAVO TOLO !!!

Exceptionala demonstratie de functionare a legilor democratiei care la noi se doresc aplicate doar cateilor!
Dupa ce ani de zile Elena Udrea i-a suflat in ureche lui Basescu, a ajuns sa se creada mai presus de orice lege. Pentru ea, Parlamentul este doar o adunatura de slugi ale partidelor pe care le poti manipula, jigni si sfida cand vrei. A invatat de la seful sau, Basescu! Nu a zis el ca cei 322 de parlamentari sunt nereprezentativi???
Parlamentul Romaniei a ajuns doar ceva neglijabil pentru adevaratii Sefi ai Romaniei. El se controleaza de la centru, la fel ca si Justitia, in functie de interesele personale. Daca indraznesc sa pretinda ca au dreptate intr-un anumit aspect sunt imediat persiflati, jigniti, luati peste picior si, practic, ignorati.
„Ce Parlament, ce Curte Constitutionala…. NOI DICTAM, DA-I IN MA-SA!”
Acestia sunt oamenii pentru care au votat o groaza de romani…
Sa traiti bine, dragilor…

Manwe  •  26 august 2009, 13:50

@Ovidiu Miron

Romanii accepta sa fie furati, din pacate. Atata timp cat ei vor accepta in continuare sa gandeasca altii pentru ei (presa, politicieni, sefi, prieteni etc), ei accepta sa fie furati.

Romanii sunt indignati la contracte de milioane de euro si nu zic nimic la contracte de miliarde.

E mult mai greu sa nu accepti sa fii furat in valoare de miliarde de catre Bechtel, cand despre chestia asta se aude din cand in cand, decat sa nu accepti sa fii furat de MTS sau Udrea in valoare de zeci de mii de euro, cand despre asta se aude zilnic de cate 20 de ori.

Romanii (si poate nu numai ei) sunt ca nevasta aia care accepta sa o insele sotul, dar ea sa nu afle.

Cristian  •  26 august 2009, 13:51

@Ovidiu Miron

Da Ovidiu! Am spus cu totul altceva! Sunt platitor de taxe si impozite si sunt interesat sa aflu cum sunt cheltuiti banii mei! Asta si spuneam in ” Exista semne de intrebare si acestea ar trebui investigate si adevarul aflat. Poate a venit vremea sa aflam cum s-au cheltuit banii romanilor in ultimele 2 decenii.”

Nu pot controla modul in care rezumi tu spusele mele si nici nu ar fi bine sa pot face acest lucru. Dialogul implica diversitatea opiniilor si este esential ca fiecare sa poata spune ce doreste si ce crede. Postarea ta insa nu-mi da impresia ca ti-ai exprima opinia ci ca o rastalmacesti pe a mea… Ai pareri si lucruri in care crezi, spune-le!

Stefan  •  26 august 2009, 13:52

tolo, nu stau sa judec acum ce fel de politician e sau nu e udrea; cu siguranta, are lipsurile ei, dar o ancheta pe care o intelegeam la inceput isi pierde din utilitate – si din credibilitate – cand bagatelizam subiectul si facem din udrea tinta oricarei zile.

joe  •  26 august 2009, 13:55

Dle Tolontan , dar pe dna Amalia Nastase ati auzit-o ieri la audieri . Mistocareala si ironie la adresa comisiei cat cuprinde . INCREDIBIL ! Nu-mi venea sa cred urechilor . Pai daca dna Udrea a sters cu ei pe jos eu de ce sa nu fac la fel si-a zis dna Nastase ? Oare nu ar putea primi o amenda ?

Octavian Marin  •  26 august 2009, 13:59

esti sigur ca afirmatia:
„Parlamentarii o fac nu dintr-un impuls, ci dintr-un temei legal si logic.”
nu ar fi trebuit inlocuita cu:
„Parlamentarii nu o fac dintr-un temei legal si logic, ci pentru ca Udrea este un adversar politic”

Este corect ceea ce spui tu, dealtfel probabil ca majoritatea licitatiilor statului se fac asa. Daca vreti sa aflati asta, pentru ca vad ca va intereseaza, n-aveti decit sa deschideti un website unde sa primiti astfel de informatii, si ele vor curge cu duiumul.

In alta ordine de idei, atunci cind vrei sa faci o campanie in care vrei sa te folosesti de 3 oameni, trebuie sa fii idiot sa nu intelegi ca trebuie sa stii sa faci cel mai bun lobby, iar firma doamnei Amalia Nastase pare evident cea mai potrivita.

Asta economiseste bani, si banii sint ai nostri. Din aceeasi perspectiva atragerea BRD-ului in aceasta ecuatie, mi se pare un alt element de strategie foarte bine ales, avind in vedere ca aceasta banca avea deja dezvoltata o relatie cu cei trei sportivi.

As merge si mai departe spunind ca promovarea pe internet de catre BRD, pe banii BRD, a Romaniei, era in continuarea un lucru bun pentru brandul de tara.

Daca as fi fost proprietarul companiei Romania mi-as fi felicitat managerul, pentru abilitatea de a face promovare brandului pe cale cea mai rapida, mai logica si mai performanta.

Sint de acord ca s-au fortat unele proceduri, dar in acest caz ele erau costisitoare si neadecvate.

Eu as lasa-o pe Elena Udrea in pace, fara insa a renunta la a fi vigilent cu privire la alte abuzuri.

Cit despre parlamentarii cu comisia … ma bucur ca a existat acel act ilegal de ascultare pentru a ne da seama care este treaba lor.

maigret  •  26 august 2009, 14:07

NOI am ales aceasta libertate!Libertatea de a-i pupa i***pe toti nemernicii de tip becali,basescu,udrea sau tokes si pe cea de a ne lasa prostiti de toti excrocii!De a-i promova la nesfarsit ca pe niste eroi ,cand ei de fapt ar trebui sa umple puscariile!Astept cu nerabdare clipa cand POPORUL roman va iesi cu ADEVARAT in strada si va reinstaura DEMOCRATIA celor care MUNCESC,nu a celor care mint,inseala si fura!Capitalismul e o oranduire EVIDENT depasita, pentru oricine mai are ochi sa vada!

danutzbv  •  26 august 2009, 14:13

O meritam pe Elena Udrea. Daca nu ma insel a fost votata in Parlament, uninominal, la ultimele alegeri. Ce am ales, aia culegem: o in/voluntara asociere intre politicienii romani, popor si moneda din Botswana…

Cristina  •  26 august 2009, 14:17

S-ar putea sa-i meritam pe toti politicientii pe care i-am ales cu atata nonsalanta, chiar prin absenteismul de la vot…

Vocea Poporului  •  26 august 2009, 14:19

M-am saturat, efectiv m-am saturat de aceasta parvenita de Plescoi. Nu mai suport, pierd o zi din viata de suparare de fiecare data cand aud cum ne sfideaza aceasta *** catarata in varf. Dar stau linistit, mai am de asteptat pana la alegeri si poate atunci o sa pice tot clanul mafiot al Marinarului. Fii tare, Tolo, va fi de zece ori mai greu sa fie inlaturata de la putere*** asta cu moravuri usoare.

St..Pauli  •  26 august 2009, 14:22

Cum ramane cu ancheta de doua luni a dlui nastase.
nu mai asa ca va pasa de sport….

sau e un peste prea mare?

valmon  •  26 august 2009, 14:24

Preluand o fraza de la mihai-dudu „Si as mai face o remarca: Este pentru prima oara de la Revolutie cind intrevad vointa autoritatilor de a rezolva pina la capat acest gen de cazuri si de a face vizibila linia ce separa puterile in stat. Sper totusi sa se mearga de fiecare data pina la capat.”
as spune ca sunt de acord cu finalul frazei doar ca, dupa parerea mea, toate aceste comisii nu sunt facute decat sa „sparga” capul unui opozant (lucru cred demonstrat – partial – si de acele inregistrari). O comisie trebuie sa lucreze tacut si eficient >> opinia ei despre acele fapte. Si asta nu e totul, e foarte posibil ca mai tarziu – peste vreo 2-3 ani – sa ne trezim ca datorita unor chichite avocatesti toti vor fi bine mersi….si astfel istoria se va repeta…dar pana cand ??!

cornel  •  26 august 2009, 14:33

D-le Tolontan,

Am urmarit si am si scris in cazul d-nei Ridzi cateva din opiniile mele pe blogul dvs.
Am facut acest lucru cu speranta ca acel caz va fi un punct de referita necesar si ca dezlegarea itelor va duce in final la o mai atenta cheltuire a banului public si un mai eficient control asupra celor care decid unde si cat se cheltuieste . Lucrez intr-o firma privata si consider ca totul va fi mai bine atunci cand urmatoarele elemente vor fi puse la locul lor si anume :
> noi suntem „proprietarii” bugetului , parlamentul este „adunarea generala a actionarilor” iar guvernul este conducerea executiva.
Din pacate va mai trece multa apa pe Dunare pana cand guvernantii si clasa politica vor intelege aceste lucruri si vor actiona ca atare.
Un singur lucru doresc sa mai spun si anume ca actiunea ” turist in Romania” a doamnei Udrea a avut suces deoarece intradevar avem un singur turist important in Romania si anume d-na Udrea restul sunt la greci sau la bulgari( pe vremuri era o fabrica la Craiova pe care multi o numeau fabrica de avion- nu de avioane- deoarece acolo a fost produs un singur avion- asa si cu turismul in Romania)

Valentin Iliu  •  26 august 2009, 14:39

Sincere multumiri pentru un articol cu adevarat revelator!
Si felicitari, desigur.

ca un post scriptum, pentru ca nu face obiectul discutiei de fata, uneori mi-e imposibil sa fac vreo legatura intre exceptionalul jurnalist Catalin Tolontan si actul jurnalistic din ce in ce mai precar al GSP si GSP TV.

Lenuta, un nume predestinat? « kELOO’s Blog  •  26 august 2009, 14:45

[…] Lenuta, un nume predestinat? Acum cateva zeci de ani, a existat o tovarasa Lenuta, cu o ascensiune fulminanta, si cu o decadere la fel de fulminanta, ce s-a finalizat prin impuscare! Se zvonea ca in ultimii ani de “domnie” ai cuplului Ceausescu, ea l-ar fi influentat de multe ori pe el, in legatura cu multe probleme importante de stat. Devenise chiar mai rea decat el! Intr-un fel am reusit sa scapam de ea. Doar intr-un fel. Pentru ca noua Lenuta (ei bine da! ati ghicit, Elena Udrea, cine altcineva?) pare, fara doar si poate, Lenuta cea veche reincarnata intr-un corp mai tanar si mai aratos! Sunt foarte curios pana unde va merge sprijinul presedintelui (inca) in functie pentru protejata ei! O analiza pertinenta a “fenomenului” Udrea, realizata de Catalin Tolontan, cititi aici. […]

mircea  •  26 august 2009, 14:47

o intrebare:
comisia care o cerceteaza pe elena udrea e una si aceeasi din cazul ridzi?
daca da procedura de lucru a acesteia e aceeasi,numai ca turismul fata de sport a avut sansa inerceptarii acelei convorbiri care definesc democratia parlamentului nostru.
ceea ce face presa acum nu face decat sa de-a apa la moara presedintelui cu „mogulii din presa”:PDL,Traian Basescu,familiile lor si iara pdl.traian basescu,s.a.m.d.repetandu-se ciclic si ametitor de gandesti ca altii nu mai calca pe becuri.poporul nostru nu e asa de prost dar e BOEM,ca sa nu-si de-a seama ca acestea sunt atacuri politice mai mult sau mai putin pertinente.
pacat ca nu si-a dat drumul la gura dna Amalia Nastase ca altfel mai aflam mai multe despre seful acestei comisii:trubadurul fugar de la locul accidentului dl.L.Orban(apropo atunci s-a facut comisie de ancheta ptr.dl.Orban?)

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 15:01

mircea: este o comisie diferita, unii oameni sint aceiasi

Florin  •  26 august 2009, 15:02

Tolo, esti de departe cel mai analitic si structurat ziarist de la noi, lucru care se vede de la o posta in structura gsp, care nu merge din inertie ci e orientata zilnic spre maximizarea informatiei si a imaginii oferite.

E extraordinar si faptul ca ai gasit punctul slab al politicienilor-hoti-vanzatori, in premiera dupa 1989 si ne-ai dat sperante de mai bine.

**
sper sa te vad candva intr-o institutie puternica, chiar daca poate crezi ca nu ai fata de politician. Suntem destui cei care votam dupa valoare, nu dupa imagine…

Keep walking!

Narcis  •  26 august 2009, 15:12

Tolo,

ca de obicei, articolul tău este impecabil şi la obiect, numai că suferă de o selectivitate care situează comisia la un nivel de principialitate impecabil, iar pe ministrul turismului îl pune în lumina partizanatului PERSONAL. Vreau să spun că nu poţi folosi două sisteme de referinţă, unul în care comisia de anchetă întruchipează principiul, adică obiectivitatea, iar ministrul anchetat întruchipează, dimpotrivă, subiectivitatea deplină. Ştim cu toţii că o parte din reacţiile – deplorabile, majoritatea, inclusiv la nivelul comunicării publice (spun asta ştiind cu ce se mînîncă domeniul) – ale dnei Udrea au fost RĂSPUNSURI la o atitudine complet partizană a comisiei. Chiar principial vorbind, nu poţi pleca la drum cu o comisie în care unul dintre membri este pasibil de a se afla în conflict de interese (dl Robert Negoiţă). În rest, cred că Bleen spune, pe blogul lui, foarte clar ce aş vrea şi eu să spun. Argumentaţia lui mi se pare remarcabilă, fiindcă se raportează tot la nivel de principii. Redau, deci:

„Din ce se aude pe înregistrare reiese că Adriana Săftoiu are două probleme: ce mesaj electoral să transmită comisia şi de ce o mîngîie pe creştet “omul ăla” pe “asta” (şi n-o mai mîngîie pe ea). Adică, “ce să scriem noi în concluzii în aşa fel încît acesta să înţeleagă că Băsescu e vinovat?”
O comisie de anchetă este multipartinică şi anchetează, nu transmite mesaje electorale. Menirea unei asemenea comisii (e totuşi comisie, nu moţiune, nu grup parlamentar) este să afle adevărul, să afle dacă există elemente care să ducă la concluzia că cel anchetat a încălcat legea şi, dacă e cazul, să recomande începerea urmăririi penale (urmînd ca Parchetul să decidă dacă acest lucru se impune sau nu). Menirea unei asemenea comisii nu e să facă PR împotriva celui anchetat, nu să transmită mesaje electorale. Ori, din înregistrare, se vede că Adriana Săftoiu şi Orban sînt mai preocupaţi de mesajul pe care-l vor transmite presei (inclusiv prin vînzarea de “ponturi”) şi electoratului decît să afle adevărul despre cîţi bani şi cum i-a cheltuit MT. Repet, e comisie de anchetă, nu de PR, şi este a Parlamentului, nu a PNL sau PSD. În aceste comisii parlamentarii nu sînt puşi să dea bine în interviuri şi să scoată reclame electorale convingătoare, ci să investigheze. E important ca o firmă să vină la audieri şi să te ajute să afli adevărul sau e important să nu vină, ca să dea impresia că ascunde ceva şi să te ajute astfel să transmiţi mesajul electoral care îţi convine? E important să chemi la audieri firmele şi persoanele despre care crezi că te pot ajuta cel mai mult la aflarea adevărului sau cele care te pot ajuta cel mai mult (prin prezenţă sau absenţă) la transmiterea unui mesaj electoral? E important să mergi pe firul afacerii care duce la descoperirea ilegalităţii sau pe firul care duce la mesajul cu cel mai mare impact electoral? Menirea unei astfel de comisii este să decidă dacă se impune recomandarea sau nu a începerii urmăririi penale, nu să sancţioneze politic şi mediatic anchetatul, transmiţînd mesaje electorale negative. Nu ştiu dacă s-a înţeles sau nu, dar vorbim despre o comisie parlamentară de anchetă, nu de o moţiune de cenzură, o moţiune simplă, o declaraţie politică sau un vot de neîncredere. Ilegalitatea nu e relativă la opiniile politice. A spune că e o comisie politică şi rezultatul anchetei este un raport format din mai multe opinii politice referitoare la încălcare legii e cum ai spune că afară ninge doar din punctul de vedere al social-democraţilor, din punctul de vedere al conservatorilor e soare. Ori menirea Comisiei e să dea perdeaua la o parte şi să vadă dacă afară ninge sau e soare.

PS. Nu mai scoateţi pe gură idioţenia cu “e normal”. Nu e absolut deloc normal ca o comisie parlamentară, o comisie formată de reprezentanţi ai alegătorilor, a cărei menire e să afle adevărul, să fie utilizată electoral. Elena Udrea ăşi face reclamă electorală pe banii poporului? Poate. Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Aura Vasile şi ceilalţi îşi fac reclamă electorală pe banii poporului? Sigur”.

În fine, ca să închid discuţia, aş mai remarca şi că, dacă în cazul unui demnitar, aşteptările sînt ridicate, dar există un scepticism public legat tocmai de accesul periculos la „borcanul cu miere”, în cazul unei comisii DE ANCHETĂ aşteptările sînt chiar mai mari, întrucît o astfel de comisie întruchipează, în felul ei, ideea însăşi de justiţie şi de corectitudine. Însă atitudinea şi spiritul în care ea funcţionează sînt departe de aceste aşteptări şi, dacă un ministru corupt poate fi o verigă dintr-un lanţ periculos, o comisie de anchetă malonestă riscă deja să genereze o spirală infernală, fiindcă nimic ” de deasupra” n-o mai poate corecta.

pisicainele  •  26 august 2009, 15:13

„Ministerele ajung sa-si customizeze (iertati barbaria)”

Barbarie e ce face doamna Udrea. Asta e barbarism.

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 15:22

Florin: multumesc in primul rind pentru cuvintele despre gsp. Uite un mic secret care vorbeste despre sistem: investigatia Ridzi a avut succes si pentru ca oamenii au inteles-o. Au inteles-o si pentru ca o sumedenie de colegi de-ai mei de la grafica, DTP, foto lucreaza bine si au facut niste pagini memorabile. De regula, lucrurile astea nu se vad.

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 15:23

Valentin Iliu : interesant, uite florin are alta parere despre gsp.

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 15:26

cornel: aveti dreptate, din pacate diferenta dintre turismul estival din Bulgaria si cel din Romania creste in fiecare an

Manwe  •  26 august 2009, 15:45

Chiar eram curios daca prima interventie de dupa comentariile mele si ale lui Octavian Marin, Tolo va raspunde punctelor de vedere opuse ca substanta, sau va continua pe o linie superficiala gen „multumesc pentru cuvintele frumoase” sau „florin are alta parere despre gsp”.

Speram sincer ca poate exista un dialog real, nu „small talk”.

Tudor  •  26 august 2009, 15:45

Catalin, trec peste felicitarile de rigoare pt articol si in general pt ceea ce faci, precizez doar ca nu incerc sa te contrazic cu ceea ce spun mai jos, ci doar sa iti dau o explicatie.

Te asigur ca 90% din licitatiile pe care miniterele sunt obligate sa le organizeze sunt facute exact pe calapodul descris de tine. Iar explicatia este simpla: oamenii din minister sunt de o incompetenta crasa, fiindu-le imposibil sa scrie un caiet de sarcini coerent. De aceea, de cele mai multe ori apeleaza la firme ‘prietene’ pentru descrierea serviciului, scriind apoi caietul de sarcini printr-un simplu copy si paste al ofertei. De cele mai multe ori motivul nu este coruptia, ci lenea si incompetenta functionarilor. Vorbesc din experienta, pentru ca m-am aflat exact in situatia asta. Am scris practic un caiet de sarcini pt un anume minister pentru ca ei nu erau in stare. Si iti dau cuvantul meu de onoare ca nu a fost vorba de coruptie.

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 15:54

tudor: crede ma si tu pe mine ca ai fost exceptia dc nu afost coruptie 🙂

natt  •  26 august 2009, 15:57

Buna ziua domnule Tolontan, va citesc zilnic. Nu intotdeauna sunt de acord cu dvs., uneori mi se pare ca sunteti tendentios, manat de o anumita subiectivitate , alteori desi nu impartasesc aceleasi simpatii politice cu dvs si cu cei care va platesc nu pot sa nu recunosc ca aveti dreptate. Ca si in cazul de fata. Intrebarea mea este daca ne credeti atat de naivi incat sa credem ca ati avut asa o revelatie anul acesta descoperind ce se intampla in romania de 20 de ani. daca imi spuneti ca gsp nu a participat niciodata la o licitatie trucata atunci ati pierdut respectul unui cititor fidel .

IO  •  26 august 2009, 16:04

Exista o solutie la starea curenta! E putin neortodoxa dar e singura metoda la care ma pot gindi pentru a scapa de incapabili si smecherii din politica!

Deci se da una bucata scena politica:
PDL
PSD
PNL
PC
PRM&PNG
UDMR

Pentru ca partidele sa nu mai participe in parlament exista un prag de 3% la alegeri. Buuun …. sa trecem la metoda acum 🙂

PDL si PSD ne-au cam ravasit tara in ultimi 19 ani e timpul sa nu mai participe in parlament si cel mai probabil se vor sparge ne avind alta doctrina decit OSUL DE ROS. De indata ce el va disparea vor aprarea conflicte, se vor da in git uni pe alti, etc etc 🙂

Ce putem face 🙂 :

Votam una din urmatoarele formatiuni:
PNL
PRM&PNG
PC
in proportie de 97%. Eu as propune pt inceput ori PNLul sau PCul.

Acesta se va numi „VOT HAOTIC”! De ce? Pentru ca dupa numai un mandat
daca mizeria asta continua vom alege alt partid si vom aplica aceasi strategie! Binenteles ca intre timp alte partide se vor infinta sau cele vechi se vor reorganiza! In felul asta poate vor avea frica si poate se va produce adevarata schimbare in tara asta!

Ginditi-va ca nu exista nici un risc! Deja suntem cu cutzitul la os, uitati-va in jur un pic! Daca ei isi bat joc constant de noi de ce sa nu le intoarcem favorul? Hai la vot ;)!

Cornel  •  26 august 2009, 16:05

Categoria: Mahalagioaca politica

Este o specie locala, care nu stie sa interactioneze ci doar sa se certe, intotdeauna gaseste unul, deoarece se considera de-asupra muritorilor de rand. Ii place sa para dura pentru ca toti o ataca, desigur ea neavand nicio vina, ea fiind pura si nevinovata in tot ceea ce face. Se simte foarte neglijata daca nu-i bagata in seama.
Mare apetit pentru discutii, bagandu-se in toate domeniile desi este absolvent de invatamant la distanta de „ceva”, nu conteaza ce. Cu glas pitigaiat si ascutit, tupeu gras si minte ingusta trage la raspundere pe toata lumea, judeca, condamna si, daca ar putea ar si comanda plutonul de executie. Ii lipseste cu desavarsire pregatirea in domeniul discutat si se bazeaza pe „consilerii” din regie, care trag tare sa ajunga si ei pe o pozitie similara.
Indeplineste cu sfintenie ordinele primite de la sefii din partid, in timp record si conform planurilor. Este aducator de profit in cercul sau si in cercuri secante.

Neutru  •  26 august 2009, 16:19

D-le Tolontan…de la deviza „noua ne pasa de sport…poate prea mult”..se pare ca deveniti polivalent…va place turismul si (banuiesc) intr-un viitor nu prea indepartat..presedintia. Eu incep sa cred ca ati gresit publicatia in care va faceti reclama la blogul propriu(vidi GSP) si ar trebui sa intrati in zona politicului gen realitatea sau antenele.

Cătălin Tolontan  •  26 august 2009, 16:25

natt : nu am aceleasi simpatii politice cu dan voiculescu. Dimpotriva 🙂 Si, oricum, sintem platiti de cititori, nu de patron.

Cristina  •  26 august 2009, 16:32

Daca s-ar face o campanie sustinuta de presa in cazul Udrea ca si in cazul Ridzi, s-ar putea sa aiba (aproape) acelasi succes. Surse se pot gasi oricand, oriunde numai sa se vrea. Iar „audienta” poate fi berechet…

Manwe  •  26 august 2009, 16:43

@Cristina

Eu tin minte acum cativa ani, cand apareau tot felul de povesti cu politisti care opreau masini pe strada si cautau motive pentru amenda chiar si cate 1 ora. Si pana la urma tot gaseau ceva. O trusa medicala expirata, un stingator nefunctional, roata de rezerva dezumflata etc.

Intre timp, a fost interzis acest fel de comportament. In politia rutiera. In politica damboviteana procedeul de-abia s-a inventat.

Comentează