Democratia indisponibila a Elenei Udrea

Ce observatie de mare reporter! Thomas L. Friedman, ziarist la New York Times si autorul unor volume aparute si la noi, isi nareaza calatoria in Botswana. Articolul il gasiti in Business Magazin (deocamdata nu e decit pe editia de print).  Si de aici vom ajunge in Romania, direct in inima unui scandal incilcit.

miercuri, 26 august 2009, 12:40

Ce observatie de mare reporter! Thomas L. Friedman, ziarist la New York Times si autorul unor volume aparute si la noi, isi nareaza calatoria in Botswana. Articolul il gasiti in Business Magazin (deocamdata nu e decit pe editia de print).  Si de aici vom ajunge in Romania, direct in inima unui scandal incilcit.

Intii, insa, sa-l vedem pe Friedman. Uitati-va la el cu ochiul mintii. Este echipat precum soldatul universal al comunicatiilor. Laptop, BlackBerry, iPod… Nici un gadget indispensabil vietii noastre nu functioneaza in delta salbatica pe care o viziteaza. „Serviciu indisponibil”  e tot ce apare pe ecran.

In acel moment, ziaristul simte ceva. Lipsit de protezele tehnologice, omul apeleaza la resursele corpului. „Repede, ti se imbunatateste modul cum auzi, mirosi si vezi, ca intr-un act instant de evolutie darwiana. Este uimitor ce bine se aude totul cind nu ai un iPod in urechi si cit de departe vezi cind nu te chiorasti intr-un ecran de computer”.

Friedman este unul dintre teoreticienii globalizarii. El nu detesta hiperevolutia. De altfel, desi savureaza izolarea din delta Okawango, incheie spunind ca mesajul „Serviciu indisponibil” de deasupra pamintului rosu african „trebuie sa fie o alegere, nu un dat”.

Si acum, la Botswana noastra! E anevoie de estimat citi romani au ramas conectati la investigatia media, initiata de Jurnalul National, si la derularea anchetei parlamentare in cazul Elena Udrea. Replicile au umplut televizoarele, ziarele, netul si blogurile. Conectati si destul de putin lamuriti.

Dar, chiar si neurmarind fiecare stire si fiecare zigzag, distantat un pic de eveniment, ai, precum calatorul ajuns printre elefanti, cel putin doua revelatii. Vezi mai bine!

1. Firma Eventures a Amaliei Nastase  a trimis, in mai, o propunere Ministerului Turismului (MT). Conform unei cronologii bine evidentiate in Ziua, pe 27 mai MT publica caietul de sarcini pentru evenimentul de la Paris, caiet de sarcini care seamana izbitor, dupa cum recunoaste si Amalia Nastase, cu recomandarea initiala a firmei.

Mai departe. Eventures se comporta ca si cum si-ar fi adjudecat licitatia inainte de derulare, „daca nu cistigam,  dadeam in judecata MT pentru incalcarea proprietatii intelectuale”, pentru ca da practic schita evenimentului catre Turism, face toate rezervarile necesare, inclusiv cu primaria Parisului, si cumpara si materialele promotionale.
FRAPANT: Pe 2 iunie depune oferta, pe 3 iunie cistiga licitatia si pe 5 iunie are loc evenimentul de la Paris.

Elena Udrea si Amalia Nastase sustin ca totul e in regula. Datele, faptele, si probele fizice ne spun alta poveste. O poveste familiara,  asa cum reamarca in Cotidianul jurnalistul Lucian Gheorghiu, cel care s-a ocupat si de dosarul Ridzi.

In cazul sportului si al lui Ridzi, DNA a obtinut marturii ca intelegerea pentru 2 MAi a fost facuta in avans. Firma Artisan a stiut ca va cistiga. Caietul de sarcini a fost intocmit de MTS impreuna cu Artisan. Artisan cumparat in avans, prin interpusi, materialele promotionale pentru Ziua Tineretului. Ceea ce Amalia Nastase are practic candoarea sa admita ca s-a intimplat si in cazul evenimentului organizat la Paris de Ministerul Turismului! Si tot in fata comisiei parlamentare ea a recunoscut, fara sa realizeze gravitatea situatiei, asemanarile dintre ce a propus in avans propria firma si ce a devenit, prin caietul de sarcini, standard de competitie la licitatie.

Sintem intr-un punct dureros, dar evident al acestui caz! Apare sotia unui nume mare din sportul nostru. Tabloul vine sa confirme convingerea romanilor, instrumentata deja, ca asa se fac aranjamentele pe bani publici! Ministerele ajung sa-si customizeze (iertati barbaria, dar chiar pe computer se pre-editeaza aceste contracte!),  caietele de sarcini in functie de ce poate livra firma care trebuie sa cistige.

Ideea de competitie dispare, iar oameni ca Elena Udrea, cu functie de ministri se comporta ca si cum e normal ca un participant la licitatie sa sugereze in avans parti ale caietului de sarcini, ministerul sa execute si apoi sa ofere contractul partenerului stabilit, de fapt, aprioric.

Daca DNA ar audia si in cazul Udrea, cu alte mijloace decit Comisia Paralmentara, pe  cei implicati in afacerea Paris, ar putea cerceta eventuala intelegere prealabila. Si deja lucrurile s-ar lamuri si n-ar mai parea derizorii. Redute ca acesta cad de la brese marunte, numai sa existe vointa de a le proba.

2. Elena Udrea este nu doar un ministru ignorant, ci si un demnitar cu o cultura politica precara. Asa arata conduita ei.

In nici alt stat european sau dintr-o democratie care se respecta, un membru al Executivului nu ar sfida in asemenea fel o Comisie Parlamentara. Ministrul Elena Udrea refuza sistematic si explicit audierile. Trimite, conform Adevarului, mesaje insolente, din Rasnov, parlamentarilor: „Ii invit pe toti cei din Comisia de Ancheta sa danseze si ei pe muzica traditionala romaneasca. Pot face lucruri mai utile pentru turism decit cele pe care le fac acum”.

Incultura democratica perfecta marca Udrea! Comisia de Ancheta nu se ocupa de turism. Pentru asta e platit ministrul.

Mai larg, parlamentarii au fost alesi ca sa voteze legi, nu ca sa guverneze sau ca sa faca pe politistii. Dar ei au si obligatia sa controleze Guvernul. Inclusiv presedintele Romaniei a admis ca „in sfirsit, dupa 20 de ani, e bine ca se intimpla”. Parlamentarii o fac nu dintr-un impuls, ci dintr-un temei legal si logic.

Inca de la aparitia primelor constitutii democratice, fondatorii acestora au asigurat balansul intre puterile in stat si au premeditat un echilibru instabil, nu unul definitiv. Acei oameni nu s-au bazat pe buna credinta a nimanui. Ci pe reguli. Puterea corupe. De aceea, Legislativul trebuie sa controleze Executivul. De aceea, Constitutiile prevad ca bugetul unei tari sa fie aprobat de Parlament. Nu intocmesti o intelegere politica, in stare sa protejeze interesele cetatenilor, nu ai buget.

Cu siguranta ca ea nu realizeaza, dar Elena Udrea nu este angajata Guvernului sau a lui Emil Boc, ci angajata contribuabilului, care nu o poate controla el personal, ci a delegat aceasta functie celor pe care i-a ales, adica parlamentarilor.

Cind dansezi „Zarzarica, zarzarea” in loc sa mergi la Comisie si arunci replici zeflemitoare catre reprezentantii angajatorilor tai, refuzind sa te supui controlului, ignori chiar mandatul de ales, cu care te legitimezi permanent. Si rupi legatura fundamentala cu cetatenii. Democratie? „Serviciu indisponibil”.

Comentarii (90)Adaugă comentariu

Valentin Iliu  •  26 august 2009, 16:44

am un feeling ca majoritatea repondentilor n-ar fi de acord cu opinia lui Florin…

reciclatoru  •  26 august 2009, 16:54

salutari d-le tolontan …
in continuarea acestui articol plin de „indignare” si „infierare patriotica” a actiunilor celor doi ministri (ministrese) astept cu nerabdare urmatorul articol in care veti avea (cu siguranta) bunavointa de a enumera celelalte firme care au (sau ar fi vrut) participat la licitatiile amintite precum si persoanele (sau rudele persoanelor) de „notorietate” care detin (sau fac parte din consiliile de administratie) aceste firme dezavantajate de „dirijarea” licitatiilor…

Mihaela  •  26 august 2009, 16:59

Ceea ce trebuie inteles este ca institutiile publice sunt deficitare la capitolul intocmirii unor caiete de sarcini in cazul achizitiei serviciilor media/pr/publicitate. Cei care lucreaza in comisiile de licitatii sau in aparatul economico-administrativ-juridic al ministerelor/agentiilor nu au nicio idee despre ce inseamna GRP, CPP si alte P-uri care de fapt reprezinta eficienta proiectului la care lucreaza. Nu stiu sa construiasca aceste caiete de sarcaini si, prin urmare, nici sa le interpreteze. Asadar, nu este de mirare ca un minister ajunge sa compuna un caiet de sarcini pe baza unei oferte deja existente. Nu e moral, desigur, dar lipsa specialistilor e explicatia.Ceea ce este, desigur, regretabil este ca un om de talia lui Ilie Nastase s-a lasat tarat in povestea asta. Nu cred ca se mira nimeni daca Nastase aparea in spot, era si normal sa apara, dar putea sa deruleze contractul prin oricare alta firma de pe pamant, mai putin prin cea a sotiei lui. In alta ordine de idei, ma simt nevoita sa te contrazic Catalin si sa afirm ca doamna Elena Udrea a devenit, intre timp, un foarte bun politician. Si cred ca intelegi exact ce vreau sa spun.

Donkeypapuas  •  26 august 2009, 17:08

**** PDL-ului (şi în special al Lenuţei) se pare că sunt colecţionari de ilegalităţi! Mai întâi că proslăvesc refuzul ILEGAL al Divei din Pleşcoi de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă (apropo, este de anchetă şi-şi poate planifica strategia în anchetarea – nu judecarea – unei persoane). Apoi se ascund sub un alibi: conţinutul unor convorbiri înregistrate. ILEGALE! Culmea este că sunt „ziarişti” care ţipau ca muşcaţi de şarpe împotriva procedeelor vechii Securităţi dar aprobă din tot sufletul (sau cu tot interesul?) nişte măsuri la fel de arbitrare. Mai ţineţi minte pe cei de-l confundau pe răposatul Mihai Ungheanu (Dumnezeu să-l ierte) cu Mihai UNGHIANU şi îi cereau primului socoteală de faptul că s-au cumpărat enşpe limuzine, că nu merg lifturile etc.? Mi-am adus aminte de întâmplările astea în momentul în care în ce priveşte interceptările erau aduse acuze unot membrii ai Parlamentului. Dar se uita că aparatul administrativ NU este în subordinea legislativului! Prin urmare un ordin (militar?) venit pe cale ierarhică ar fi fost pus în aplicare fără discuţie.

vlad  •  26 august 2009, 17:58

Pai sa fac si eu o completare. Sunt de acord cu aproape tot, insa din pacate sunt de acord si cu doamna Udrea cand refuza sa se prezinte in fata Comisiei, prin comisie intelegand acei oameni prezenti acolo. Orice se spune si orice argumente se aduc, cei de-acolo s-au antepronuntat, nu inainte de deliberari, dar si inainte sa vada documentele pe care chiar ei acuza ca inca nu le-au primit. Apoi incerc sa citez cat mai aproape: „ii chemam, si de frica o sa spuna ei adevarul”. Ei, prin adevar aici, nu se doreste neaparat adevarul ci obiectivul lor. Este regretabil si in plus este foarte bine stiut ca orice maturie luata sub presiune este nula, asa cum orice lucru spus sub tortura este irelevant. Ioana d’Arc a recunoscut si a semnat ca vocile pe care le aude nu vin de sus, ci de mai jos si totusi, acum este sanctificata. De-a dreptul oripilant este faptul ca am vazut politicieni care sunt de acord cu aceste metode si le sustin public, probabil neintelegand cat de grave sunt. Pe logica asta, toti cei de la canal erau vinovati, doar pentru ca au pus o semnatura pe o foaie pe care nici nu stiau ce scrie! Din pacate comisia asta s-a compromis si mai rau probabil lasa un vinovat sa scape…

bart  •  26 august 2009, 19:27

Eu as propune tuturor, ca lectura obligatorie, Utopia lui Platon. In special )pseudo)politicienilor. Sau as publica-o, in serial, in toate ziarele.

natt  •  26 august 2009, 20:25

Domnule Tolontan, nu ma refeream neaparat la dan voiculescu. oricum e bine de stiut. in alta ordine de idei : TOT RESPECTUL UNUI CITITOR CARE VA RAMANE FIDEL!inca odata :RESPECT!

koll  •  26 august 2009, 20:40

..simplu,logic,clar!

alex  •  26 august 2009, 20:47

1. Toate ministerele si agentiile guvernamentale lucreaza la fel, caietele de sarcini fiind facute de firmele ce trebuie sa castige acele licitatii. Chiar daca esti cea mai onesta persoana juridica din lume, nu ai cum castiga o licitatie platita din bani publici, decat daca participi la scrierea caietului de sarcini. Nu o faci tu, o face altcineva. Bineinteles, ca in mojoritatea cazurilor, scrierea caietuluide sarcini merge impreuna cu un comision, dar nu intotdeauna. Asadar nu m-as grabi sa acuz familia Nastase, pentru ca inca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar adaptarea la sistem nu reprezinta un lucru blamabil. Este insa de acuzat comportamentul doamnei ministru, desi de inteles – cand stii ca ai in spate cea mai puternica institutie din stat si anume presedintia – crezi ca-ti poti permite orice, inclusiv sa-ti bati joc de cei pe care ar trebui sa-i slujesti.

Berceanu  •  26 august 2009, 20:59

Sa va spun si de o licitatie pe invers. Hidroserv SA Bucuresti organizeaza pe 10.09.2009 licitatie pentru achizitie de ulei de turbina, dar in caietul de sarcini nu impun ca uleiul sa aiba agrementare din partea producatorului turbinelor. Pretul uleiului agrementat este cu 10-15% mai scump decat al „baietilor destepti” care trebuie sa castige licitatia, dar nu o sa fie achizitionat, in dauna utilajelor. O sa cumpere ulei de proasta calitate, cu interval de schimb foarte mic, pentru a cumpara cat mai des si cu spagi cat mai mari si cu pierderea voita a garantiei producatorului turbinelor (vezi retehnologizarea Portile de Fier). In sectorul energetic sunt multi bani si nu se vede un milion dat in plus pe ulei. Fericiti fie directorii care fac licitatii si Berceanu care sta la primire in final.

marius  •  26 august 2009, 21:08

elena udrea e elena ceausescu 2. ce potrivire nefericita de prenume….

PussyCat  •  26 august 2009, 22:00

degeaba. nu prea a mers treaba cu Udrea asa de usor cum a mers cu Ridzi

intelegatorul  •  26 august 2009, 22:41

Mai intai trebuie lamurit un lucru ,licitatie s-a facut pentru ca asa cere legea.
In principiu legile sunt facute pentru ca banii sa circule cu acte in regula.
Dar cum Romania e condusa de fosti comunisti, securisti ,informatori nici o intrebare nu-si are rostul.
Nici daca erau premiati cu premiul Nobel in fiecare zi nu adunau atatia bani.
Va fi vre-odata dreptate in Romania?
NU pentru ca in Romania sunt mai multi prosti decat destepti.

Zucul  •  26 august 2009, 23:14

@Mihaela: Personalul din ministere poate apela la consultanti / specialisti care sa-i ajute la realizarea caietelor de sarcini, contracost sau nu. De pilda, la licitatia pentru brandul turistic, IAA si UAPR au fost consultantii care au alcatuit caietul de sarcini. Si, atentie, au facut-o pro bono (nu inteleg de ce ar face cineva asta daca nu ar avea niciun interes… dar evident interesul este lesne de presupus: IAA = Felix Tataru = GMP = campania lui Basescu = Udrea). Insa tocmai aceasta consultanta a facut ca procesul de selectie al candidatilor sa se desfasoare extrem de greu – a durat aprox. 2 luni ca Min. Turismului sa aleaga candidatii calificati in etapa a-2-a. Cum vi se pare asta? Mie pe langa o incompetenta crasa, mi se pare ca in timpul asta au incercat niste aranjamente… Ceva nu le iesea… Mai ales ca sub atentia societatii civile era deja cazul Ridzi,,, Iar motivatia ministerului pentru perioada mare de timp scursa (circa 2 luni !!!!!!!!!) pt evaluare a fost ca: „consultantii de la IAA trebuie sa-si faca timp sa vina la minister sa formeze comisia de evaluare.. si va dati seama ca noi nu-i putem presa, ca o fac gratis… din proprie vointa.” Pai atunci tot neprofesionalism se cheama… adica accesarea fondurilor europene se intarzie pt ca nu pot fi chemati consultantii.. si apoi vine un ministru de tipul Nemirschi si zice ca s-a acordat proiectul fara licitatie, ca altfel pierdea finantarea.. Pai cred si eu ca o pierde, cu incompetenti de genul celor din Min Turismului… ca sa nu mai zic de gradul de analfabetism… documentele iesite de la minister sunt pline pline de greseli de ortografie… si asta denota calitatea angajatilor de acolo si a nivelului lor de pregatire…

ilie nastase  •  26 august 2009, 23:14

mihaela zice;”Ceea ce este, desigur, regretabil este ca un om de talia lui Ilie Nastase s-a lasat tarat in povestea asta. Nu cred ca se mira nimeni daca Nastase aparea in spot, era si normal sa apara, dar putea sa deruleze contractul prin oricare alta firma de pe pamant, mai putin prin cea a sotiei lui.” WHAT?! de ce sa nu fac prin firma nevestei mele? imaginea mea este de vinzare prin ce firma vreu eu!

Mini  •  27 august 2009, 2:02

Ministerul turismului este unul dintre ministerele inutile in Romania. Era necesar cel mult un departament de control si eliberare licente, cu maxim 15 oameni, insa inteligent era sa se ocupe de licentele de turism primariile. Dar e bine ca avem minister, mai impartim niste banuti, mai facem o plimbarica, am mai si „privatizat” cate ceva pentru prieteni. Ce sa ma mir … tot in Romania avem Ministerul muncii. Da, in Romania. Si mai avem Ministerul IMMurilor. Sunt penibili …

iuda  •  27 august 2009, 5:05

DE ce avem nevoie de MINISTERU TURISMULUI??sa toace banii tarii?acum toate hotelurile sunt private si depinde de ei daca isi atrag turisti sau nu.locuiesc in SUA si nu am auzit de minister care sa promoveze LAS VEGASU sau MIAMI FLORIDA.daca esti privat te intereseaza direct sa iti promovezi afacerea.cu furtu de arme ce se mai aude sau e trecut cazul la autor necunoscut::)))am intalnit un cetatean strain care mi-a spus ca in Romania e o lume nebuna. revoltat !!dar in timp mi-am dat seama ca in Romania nimic nu e normal,nici macar spectatorii pe stadioane…….::))

nu conteaza  •  27 august 2009, 6:22

Excelent articol! Felicitari.

ciupi  •  27 august 2009, 6:52

in sfarsit! incepusem chiar sa ma intreb…

no coment  •  27 august 2009, 7:30

d-LE TOLONTAN AM O PROPUNERE SI VA ROG MULT S-O LUATI IN CONSIDERARE, SA FACEM APEL LA TOTI CETATENII, CA, INCEPAND DE LA 1 SEPTEMBRIE TUTUROR OAMENILOR POLITICI CONTROVERSATI SA LI SE INTOARCA SPATELE PE STRADA, SA FIE IGNORATI DE NOI CEI CARE II PLATIM, SA NU NE MAI INGHESUIM CA MILOGII SA DANSAM, SA NE POZAM CU EI, SA LE ATINGEM MAINILE, MIE MI-E SCARBA DE TOTI SI O SA FIU PRIMUL CARE O SA IAU O ASTFEL DE ATITUDINE. SA PORNIM CUM AR FI „CAMPANIA DE IGNORARE”, VA MULTUMESC.

Leon  •  27 august 2009, 8:58

Cel putin pana acum n-am vazut sa fi remarcat cineva ca d-na ministru vorbeste intotdeauna de DREPTURI : dreptul la imagine, la… si la…, dar nu pomeneste niciodata de OBLIGATIILE SI INDATORIRILE pe care le are in calitate de cetatean si mai ales de ministru. Sau acelea sunt facultative ?

horia badau  •  27 august 2009, 9:14

cata, nu inteleg revelatia ta. eu lucrez in domeniul pharma unde de dintotdeauna se procedeaza asa. toate licitatiile pe care le cistig se datoreaza faptului ca eu fac caietul de sarcini al licitatiei si bag 2-3 puncte pe care numai produsul meu le poate indeplini. Totul se face la intelegere cu conducerea spitalului, directiei sanitare sau ministerului, organizatorul licitatiei. si stiu sigur de la amici ai mei care lucreaza in alte domenii ca orice licitatie organizata de stat se cistiga in acest mod. intotdeauna firma agreata face caietul de sarcini al licitatiei. e un fenomen generalizat, iar daca ati vrea sa schimbati lucrurile ar trebui sa atacati toate ministerele. toate fac asa…

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 10:08

natt: despre legaturile dintre o firma apropiate de afacerile voiculescu si afacerea ridzi ati aflat din gsp

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 10:09

no coment: mai bine nu-i ignoram, ci ii obligam sa ii respecte pe cei care i platesc

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 10:10

reciclatoru: am raspuns mai sus

Bogdan  •  27 august 2009, 10:12

cataline…apropo: ce se mai aude dom`le cu ridzi-pidzi? a ajuns la dna….bine, si?
sau cumva dna-ul e ultima scapare? „ia uite dom`le nesimtitii astia de parlamentari, ma ancheteaza pe mine, ministresa lu` base…cat tupeeeu!!!…am ajuns la dna? aaaaaa, ce bine…gata, am scapat”

prietenii stiu de ce!

Cattani  •  27 august 2009, 10:25

As dori din partea dumneavoastra sa afisati si postarile care nu va convin. Data trecuta m-ati cenzurat total desi nu exista nici-o urma de obscenitate sau vulgaritate. Eu oricum tot ceea ce dv. respingeti, public pe blogul personal adnotand comentariul corespunzator. Si acum la obiect: Bineinteles ca nu v-ati putut abtine sa ne prezentati unilateral versiunea scandalului Udrea. Faptul ca o comisie parlamentara se comporta pervers si indecent si apoi se infurie cand este expusa opiniei publice, nu va inmuiat penita in cerneala si probabil ca laptopul personal era defect, iar internetul indisponibil. Asa ca ati preferat mutenia pana cand lumea va uita ceardasurile orbaniene din comisie. Apoi tonomatul Tolo s-a trezit brusc la viata primind fise felixiene si a reinceput infierarile inchizitirial-securiste la adresa celui mai corupt ministru din 48 incoace: Doamna Udrea de la Turism. Vechile afaceri Loteria-Copos, Energiia-Seres, Miliardele lui Ceausescu-Voiculescu(Felix) si multe altele de zeci de miliarde euro, nu si-au croit drum in ziarele si paginile de web unde publicati. De ce? O intrebare simpla dar superflua. Sunt publicate doar asa zis fapte negative comise de Basescu sau persoanele atasate imaginei sale, toate sugerand o adevarata rafuiala politica. Perdantul va fi fara indoiala cetateanul care nu va mai intelege nimic si nu se va prezenta la urne. Asa ca pe viitor dle. Tolo daca nu aveti timp sa va ocupati de ziaristica sportiva, intrati in politica si dovediti ca sunteti mai bun decat titularii parlamentari. Poate ca ajungeti ministru la Sport si organizati dv. licitatii corecte.

Boghi  •  27 august 2009, 10:47

Buna Catalin,

Ca sa inteleg mai bine ce afirmi cu caietele de sarcini, e ca si cum as cere intr-un asemenea caiet ca vreau sa asfaltez 20 de Km de drum si una sau singura conditie ar fi ca toate masinile si utilajele sa fie de culoarea verde ??? Sau nu?
Si cand ma gandesc ca asta se intampla la nivel de minister. Atunci ce se intampla fratilor la nivel local??? Cred ca in caietele de sarcini e trecut si cum trebuie sa se numeasca posibilul castigator al licitatiei cu tot cu CNP.
„Serviciu indisponibil” is bought to you … by ROMANIA – The land of CHOICE! (parca asa suna reclamele).

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 10:59

cattani: dc ati fi populat cu mai putine certitudini ati observa un lucru elementar: Copos-Loteria este un dosar pornit de actuala echipa a Gazetei. Am muncit mai bine de doi ani la acest dosar si am semnat, inclusiv eu, zeci de articole. Despre dosarul Seres am scris pe blog de mai multe ori si m-am pronuntat si la tv, inclusiv intr-o emisiune cu preferatul dvs si cu cel pe care eu l-am votat de mai multe ori: Traian Basescu. Seres, dupa parerea mea, nu mai are ce cauta pe scena politica dupa publicarea acelor stenograme odioase. Va spun asta nu pentru ca avem nevoie sa ne justificam, ci doar pentru ca sint perfect verificabile si ca sa nu mai vehiculati neadevaruri. In rest, nu ma invatati, va rog, cum trebuie sa ma comport fata de interese pe care doar in viziunea dumneavoastra le-as apara. Nu primesc lectii de curaj sub anonimat! Iesiti in fata, veniti pe scena publica si spuneti ce aveti de spus. Multumesc pt mesaj.

sym  •  27 august 2009, 11:08

Nu vă contest prima parte a demonstrației, foarte probabil chiar așa s-a întâmplat. Doar că nu mi-e clar dacă este penal sau nu.

Nu vă contest nici titlul celei de-a doua părți. D-na Udrea are o cultură (politică sau în general) foarte precară.

Dincolo de titlu însă nu mă mai convingeți.

Orice autoritate (să știți că toate autoritățile statului sunt plătite din banul public) funcționează atâta vreme căt iși exercită puterea în limita regulilor (reguli stabilite tot de stat) și cu bună credință.

Exercitarea discreționară a puterii reduce automat orice organism al statului, fie el și o comisie parlamentară, la o gașcă de indivizi care urmăresc scopuri personale, și mai puțin (sau deloc) interesul public.

Sigur că d-na Udrea, ca ministru, are obligația să se prezinte și să coopereze cu o comisie parlamentară. Sigur că noi toți, ca cetățeni, avem obligația de a colabora cu autoritățile.

Această obligație însă incetează de drept atunci cănd autoritățile nu mai respectă regulile (stabilite tot de stat!) și în virtutea încălcării mandatului public și legal ele se transformă în simple găști.

Mi se pare absolut normal – și chiar necesar – ca această comisie, în lumina atitudinii dezvaluite („nu căștigăm dacă nu e penal”, „de frică omul spune orice”, „trimitem si Garda Financiară”, „îi chemăm pe ăștia ca să nu vină”) trebuia reformată substanțial, pentru că și-a pierdut autoritatea și a arătat clar că nu este decât o gașcă care urmărește interesul personal, și anume căștig de imagine politic prin orice mijloace. Înteresul public nu contează pentru respectivii decât în măsura în care el se intersectează cu interesul personal.

D-na Udrea are dreptate să conteste autoritatea acestei comisii. Și dvs., domnule Tolontan, ați avea dreptate să contestați un judecător care se descoperă că are interesul personal să vă infunde, în loc de a analiza imparțial faptele.

Nu numai că sunt de acord cu neprezentarea dumneaei la comisie, dar cred că în acest moment cooperarea ar trimite un mesaj de obediență față de autoritățile abuzive de care nu avem nevoie în democrația noastră precară.

Vă rog foarte mult să reflectați dacă democrația implică cooperarea forțată cu autorități abuzive. Eu aș zice că cele două aspecte se exclud simultan, motiv pentru care salut gestul d-nei Udrea, un personaj care dealtfel îmi displace atât personal cât și politic, aflat la conducerea unui minister pe care îl consider inutil.

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 11:20

Boghi: da, asa e

Bogdan  •  27 august 2009, 11:32

@ Boghu, Tolontan:

e mai mult decat atat, bugetul e facut la sfarsitul anului incat sa acopere necesarul firmelor respective, de aceea prioritatile autoritatilor nu sunt niciodata cu cele ale cetatenilor, v-ati speria daca ati vedea ca 80% din fonduri sunt furate

Razvan  •  27 august 2009, 12:01

nu stiu daca realizeaza ce fac dar se distrug singuri. de acum orice nastase, mitrea, tariceanu si care ar mai fi anchetati parlamentar ar spune simplu mai intii terminati cazul udrea si dupa aia noi. noi am avut respect fata de institutii, am facut o aparare corecta, ea nimic altceva decit sfidare si nesimtire. terminati ancheta cu ea si dupa aia vorbim si noi. Mi s-ar parea logic sa faca asta dar n-o fac pentru ca au alta cultura politica. Si daca ramine comisia si presa va trage in continuare in basescu prin cazul udrea, noul presedinte si noul guvern vor rezolva acest caz pe linie de justitie si cred ca va fi primul presedinte si primul ministru condamnat penal. Pentru ca ambii- basescu si udrea au stiut un singur lucru in acest timp- sa sfideze cu nesimtire!

mihaitza  •  27 august 2009, 12:13

Domana Udrea crede ca cu glume proaste poate distrage atentia asupra fraudei

natt  •  27 august 2009, 12:46

Domnule Tolontan, subliniez: de 20 de ani fenomenul „licitatii trucate” este la putere. Si ,probabil , stiti la fel de bine ca si mine, este unul universal. intrebarea era : de ce de-abia acum cu atata inversunare se striga impotriva lui. de ce in anul asta- am elecoral- s-au trezit comitiile si comitetele parlamentare sa faca curat. nu credeti ca mai potrivit ar fi fost sa revizuiasca legea achizitiilor publice pentru a nu mai lasa nicio portita de eludare a ei? intrebare retorica evident. pentru redactia gsp am toata consideratia .dar numai pentru redactie.

Cătălin Tolontan  •  27 august 2009, 13:58

Bogdan : stii f multe lucruri :-)Intr-adevar, elaborarea bugetului de stat e parte a acestui plan.

Donkeypapuas  •  27 august 2009, 15:33

@sym
Ministerele NU colaborează cu Parlamentul (respectiv cu comisiile parlamentare) ci se supun controlului exercitat de Parlament. Altfel nu am mai trăi într-o democraţie ci într-o dictatură. Să vă amintesc episodul cu anchetarea lui Bill Clinton? Întrebările ce i s-au pus atunci priveau viaţa sexuală şi cu toate astea a fost obligat să răspundă! Altfel ar fi fost acuzat de sperjur şi condamnat de justiţie (nu de Parlament cum confundă adulatorii divei din Pleşkoi – hmmm, tre să pocesc numele unei localităţi din România!)

Ce păcat că nu avem şi o comisie McCarthy!

Mihai  •  27 august 2009, 21:48

Despre acest personaj e prea putin sa spui ca s-a suit scroafa in copac. Se comporta mai degraba ca o lipitoare. Dupa ce am vazut la iesirea din tara (pe la Oradea) billboard cu „Turist in Romania”, pus in calea celor care se indreptau catre Ungaria, este evident ca stimabila sefa de la turism toaca banii fara sa stie pe ce si fara discernamant.

votalb  •  28 august 2009, 1:19

interesantă sinteza. isteria mediatică generată de subiect reuşeşte să creeze confuzie. finalul glorios e că lumea se scârbeşte şi sare de la comisia udrea la madonna.

PussyCat  •  28 august 2009, 16:16

e bine tare ca stirea face inconjorul lumii 🙁

Comentează