A apărut dintr-o dată. Nu contează la ce stadion sau la ce sală, la ce sport, la ce gală. După un număr de zile, toate încep să semene între ele. Ca într-un soft specializat în morfisme, în care săritoarele în apă fac gigantice la bara de gimnastică şi apoi aleargă pe pista de atletism.
vineri, 15 august 2008, 12:44
A apărut dintr-o dată. Nu contează la ce stadion sau la ce sală, la ce sport, la ce gală. După un număr de zile, toate încep să semene între ele. Ca într-un soft specializat în morfisme, în care săritoarele în apă fac gigantice la bara de gimnastică şi apoi aleargă pe pista de atletism.
Olimpiada e o insomnie mondială. Efort „361 de grade”, după cum sună reclama unuia dintre sponsori. Greul e dus în primul rînd de cei 12.000 de sportivi, de zecile de mii de oficiali care-i însoţesc şi consemnat de către cei peste 22.000 de jurnalişti, al căror Centru de Presă arată ca Arca lui Noe, cu precizarea că lumea n-ar putea fi perpetuată, ci doar relatată.
Dar mai e cineva. Numele nu i-l ştie nimeni. Figura nici atît. Liftul cobora, în loc să urce. În el pufneau nervoşi un mexican cu trei obiective foto de gît, un american care încerca să-şi bage laptopul în rucsac, un rus, nu, nu sîntem într-un banc!, şi alte seminţii. Cu toţii, supăraţi pentru că tehnica le juca o festă care-i costa un minut şi jumătate. Se grăbeau.
Liftul a ajuns undeva sub parter, unde sportivii, antrenorii, publicul şi presa n-au treabă. Fiecare Olimpiadă se laudă cu cele mai exotice lumini. Subsolurile, se vede treaba, sînt aceleaşi. Uşa s-a deschis. În pragul ei a apărut uniforma albastru-gri a unui voluntar. Era un chinez tras la faţă, cu o caserolă de la catering în mînă. Electrician, şofer de aprovizionare, fochist în cazul în care mai există meseria, Dumnezeu ştie ce, în mod clar nu unul dintre voluntarii tineri care stau la porţile stadioanelor, în săli, la conferinţele de presă sau care însoţesc delegaţiile.
Omul a văzut feţele disperate ale celor din lift şi le-a făcut semn să plece că urcă mai încolo. 🙂
La Beijing sînt 100.000 de voluntari. Nu iau nici un ban şi lucrează infernal vreme de peste 45 de zile. Le rămîn uniforma şi figura supărată a unei mîini de jurnalişti transpiraţi şi alertaţi pentru că lumea însăşi e în viteză şi vrea să afle totul acum.
Sînt 100.000 şi 70% dintre ei s-au înscris în primele 24 de ore. Sînt singurii oameni din lume despre care am auzit că s-au grăbit ca să le arate apoi altora să o ia înainte! Chiar există „mai încolo”?
eu • 15 august 2008, 0:59
bravo, foarte frumos 🙂
aziz • 15 august 2008, 1:39
… alta cultura, alta civilizatzie, alta mentalitate …
john • 15 august 2008, 1:41
Dragul meu, eu cred ca voluntarii astia sunt la fel de voluntari ca tinerii din Romania care participau la marile spectacole ceausiste organizate pe Stadionul 23 August inainte de 1989. Si ei cred erau trecuti pe tabelul de inscrieri in primele 24 de ore.
musat • 15 august 2008, 2:55
sa te mai vad eu ca spui ceva de ceausescu…….
Cătălin Tolontan • 15 august 2008, 3:35
john: nu e adevarat.voluntarii olimpici au fost si la barcelona, si la atlanta, si la sydney. si pe acolo n-a defilat comunismul
marius s.galati • 15 august 2008, 3:41
Draga(S)tolo,ai dreptate!Europa a crezut(fals)pana acum ca „EXCEPTIA CONFIRMA REGULA”!Dimpotriva:”!EXCEPTIA INFIRMA REGULA”Chiar domnia ta (pre)simti,insinuezi,te indoiesti:voluntarul respectiv e posibil sa fi procedat altfel daca nu era dintre cei”tineri care stau la portile stadioanelor ,in sali,la conferintele de presa sau care insotesc delegatiile”. Caz in care argumentatia matale este schelarie cu picioarele in eter. Pedanteria matale o (raz)filtrez de cand cu supusenia asta fata de MOGUL(voicu,nu Enachescu!),de cand suntem nevoiti sa batem la porti straine ca sa vedem si noi un meci al lui Dinamo,de multe ori chiar fara succes!
marius s.galati • 15 august 2008, 3:55
O precizare.Ca intr-o carte a lui Saramago ,unde dactilografierea gresita a unui singur cuvintel modifica intreaga supozitie!A se citi expresia”…altfel daca nu era…”=”altfel daca era…”!
marius s.galati • 15 august 2008, 4:19
Semintiile acelea se grabeau,se dadeau cu capul de pereti fiindca erau in pragul unei catastrofe prilejuite de o intarziere cu un minut si jumatate…….. si era un spirit ubicuitar -mioritic care le contempla calm,cu superioritate nedezmintita,***
fotbal • 15 august 2008, 7:03
presupun ca acolo e o alta lume. si cand spun acolo, ma gandesc la lumea olimpiadei, in general. o comunitate in care toti oamenii implicati incearca comportamente noi de adaptare. inclusiv gazdele. mi s-a intamplat si mie ca liftul s-o apuce in alta directie 🙂
precis ai in rucsac un sertar cu precizari esentiale. de pilda, cu cea de ieri din prezentarea arcasului minune, mi-am insotit toata ziua. zambind. acum e gimnastica la tv si nu m-am trezit complet 🙂
Valentin • 15 august 2008, 8:50
Catalin,
Pe de o parte aflam ca foarte multi voluntari muncesc gratis in timpul competitiilor sportive majore.
Pe de alta parte auzim ca EURO 2008, spre exemplu, a adus la UEFA un profit de 250 de milioane de euro.
Imi scapa mie ceva sau e ceva putred in Danemarca?
lord belial • 15 august 2008, 13:55
„softuri specializate in morfisme”, tolontane???
tu stii romaneste? morfisme nu exista decit in matematica. eu, care lucrez cu softurile specializate in morph-uri, iti zic ca alea sint alta treaba.
calin • 15 august 2008, 14:13
domnule tolontan chestiile astea cu voluntarii ar fi tinut prin franta sau america unde astia pina acum cred ca comunistii umbla in cusme pe statii spatial
la noi celor care vin din acel comunism nu poti sa le vinzi balinernele astea. toti care au prins vremurile de aur stiu cum se recruteaza voluntarii in regimuri totalitare stiu cum se inscriu cu avint patriotic in rindurile tineretului progresist gata sa puna umarul la ridicare scumpei noastre patrii in fata statelor imperialiste in prag de putrefactie
iti suna cunoscut cuvintele
de ce nu spui mai bin de cenzura omniprezenta de si de incalcarea elementara a drepturilor omului la acest simulacru de competitie sportiva pe care china a cumparat-o ca sa faca propaganda
geo • 15 august 2008, 14:30
„dintr-odata” nu „dintr-o data”
vesnica problema a intregii redactii a GSP.
nici nu imi vine sa mai postez comentarii pe tema asta, nici sa mai citesc mai departe.
depor • 15 august 2008, 14:31
catalin, este greu s faci oamenii cu mentalitatea din romania sa inteleaga nobletea unui astfel de gest. pentru romani voluntariatul nu exista.este ceva sononim cu non-sensul. pentru mine,ideea ta de a avea ochi si pentru voluntar si modul de redactare al materialului sunt remarcabile. chiar daca nu ai nevoie de laude, eu ma ofer voluntar sa iti adresez una.
Florin • 15 august 2008, 14:34
E foarte relevant articolul. Este despre soarta unor oameni cu un organ extirpat de stat, cel al mandriei si demnitatii.
Nici romanul nu a fost invatat sa se respecte si ar face plecaciuni in fata oricarui „barosan”, asa cum sunt jurnalistii in China.
Dar vesticii inteleg si respecta asta? Dar noi?
Florin • 15 august 2008, 14:43
@marius s.galati
Spirit ubicuitar-mioritic? Asta nu e oximoron?
@john
Am participat la o defilare de-aia pe 23 august. Nu ne-a intrebat nimeni daca vrem, oricum aveam 12 ani. Am repetat vreo luna o faza foarte speciala: dintr-un patrat formam trei litere: H-H-O, ca sa inteleaga savanta…
Oricum, ne-au dat pepsi, glucoza, ciocolate chinezesti si uniforme de astronauti…
john • 15 august 2008, 14:57
Da, aia de la Sydney, Barcelona si Atena erau intr-adevar voluntari. Si alea erau intr-adevar tari democratice. China nu e. Eu zic ca sunt doua posibilitati: ori au fost stransi cu arcanu’, pe tabel, ori PC Chinez le ofera ceva avantaje in schimbul ‘voluntariatului’ – o reducere a perioadei serviciului militar obligatoriu, o functie in UASC, o bursa la facultate, un loc la camin, etc. Are partidu’ multe de oferit in schimb. Dar de ce sa ne dam cu presupusul? Uite, asta e o buna idee de investigatie jurnalistica. Ce-ar fi sa-i intrebi, pur si simplu? Cu siguranta vei gasi unul mai smecher, mai putin spalat pe creier si mai slo.bod la gura, care iti va spune mai multe decat permite partidu’.
Harry • 16 august 2008, 16:47
Cred ca mai toti dintre cei care au postat mai sus nu stiu ce inseamna voluntariatul, care sunt principiile lui. Multi ii dau o tenta negativa, identificandu-l cu „munca patriotica” de dinainte. Imi cer scuze dar nu aveti dreptul de a ataca un concept daca nu il cunoasteti. Voluntariatul presupune mai mult decat munca. Voluntariatul nu este ceva pentru colectiv, ci ceva pentru tine ca om. Eu fac voluntariat pentru ca castig un privilegiu sau nu, eu il fac din dorinta de a ii face pe cei de langa mine sa devina oameni mai buni. Faptul ca voluntarii au nevoie de recompense fata de munca depusa este normala, insa dumneavoastra, cei care nu ati facut niciodata acest lucru, considerati aceasta recompensa ca ceva rau. Gresiti enorm atunci cand credeti ca voluntarul are de castigat material, pentru ca munca depusa de el nu poate contabilizata. El castiga in schimb un lucru, pe care cei care muncesc pe bani nu il dobandesc, acela ca devine un om mai bun.
Comentariile sunt închise.