Culisele zilei care a schimbat piaţa media din România
miercuri, 2 aprilie 2008, 12:03
Culisele zilei care a schimbat piaţa media din România
Poveste cu 130 de milioane de euro. Poveste cu oameni, trusturi şi decizii. Poveste despre urcări şi căderi. Poveste despre definitivul care durează o zi. Povestea acestei zile.
De cîteva săptămîni, Cătălin Tolontan a vorbit cu zeci de insideri şi cu oficiali din trusturile media concurente. Ca jurnalist, el a intrat în posesia unor date pe care pe parcursul derulării licitaţiei le-a ţinut secrete, inclusiv faţă de părţile în cauză.
Azi, el oferă cititorilor Gazetei reconstituirea unică prin minuţia documentării şi prin detaliile spectaculoase care sînt scoase la lumină. Niciodată, în istoria televiziunilor din România, nu s-a purtat o asemenea luptă a coloşilor. Niciodată, publicul n-a avut acces la asemenea culise.
Cu 48 de ore în urmă, lucrurile stăteau cu totul altfel. Trustul Pro cumulase 28.9% din audienţa all urban 18-49 a televiziunilor din România pe primul trimestru 2008.
Achiziţia MTV a dus cota de piaţă aproape de limita de 30% admisă de Consiliul Concurenţei, dar cine mai are inconştienţa să pună o astfel de întrebare? Canalele Pro au încasat, în 2007, aproximativ 140 de milioane de euro publicitate, din piaţa totală de 300 de milioane! Cum să deranjezi un trust care face profit de 61 de milioane de euro?!
Cei din linia a doua
Pe partea cealaltă a Lunii, lucrurile merg anapoda. TVR se află în cea mai mare criză de audienţă şi reputaţie din ultimul deceniu. Canalul public adună mai multe procese interne între angajaţi şi instituţie decît puncte de rating.
Antena 1 gîfîie şi ea. „Ne putem transforma din urmăritorul ProTV în liderul plutonului televiziunilor mici”, avertizează Laurenţiu Ionete, cel care vinde publicitatea pentru Antene. A simţit-o pe pielea lui! La negocierile pentru 2008, tot mai multe agenţii şi clienţi ameninţă că sar Antenele şi alte televiziuni în beneficiul MPI, care e atît de mare încît nu poate fi ocolit.
Monopolul nerostit
Pro tratează de pe poziţii de forţă. Dar cu zîmbetul pe buze şi cu socoteli perfecte şi narcisiste. Un aparat de cercetare impecabil şi o atitudine neîndurătoare rezultată din cota de piaţă sufocantă, atuurile dintotdeauna ale trustului. Acum au ajuns la paroxismul dominaţiei. „Futu-i! Mi-a venit să mă ridic de la masă, dar agenţia mi-a zis că n-am soluţii”, a exclamat, întors în firmă, unul dintre şefii uneia dintre companiile din top 10 spenderi de publicitate.
Întîlnirea SOV – Nicolau
Şi vine dimineaţa zilei de 31 martie. La LPF se licitează drepturile tv pentru Liga 1. Din Elveţia se aşteaptă răspunsul pentru Champions League.
Realitatea TV e favorită pentru Liga lui Mitică. A cumpărat şi Telesport. „Ştiu că nu am nici un avantaj concret, dar vreau să fiu corect cu tine, Horaţiu”, i-ar fi zis SOV lui Nicolau, patronul postului şi deţinătorul drepturilor de pînă atunci. Preţul Telesport trece de 5 milioane de euro. Nicolau şi-a luat o parte din bani înainte de licitaţie.
SOV e ţicnit de generos sau are un plan ascuns. Oricum ar fi, cine îl poate învinge pe Vîntu? Cheltuie bani o groază, succesul Realitatea îl dopează, iar managerii săi pregătesc dosarul de luni de zile.
„Ideea unui DTH care să grupeze drepturile de fotbal a avut-o Sorin Enache încă de cînd era la Antena 1. Toţi au rîs. Acum se va împlini cu siguranţă”
Manager din Realitatea înainte de licitaţie
Fata-lui-Tata
Cu cîteva zile înainte s-a petrecut însă ceva. „S-a trezit un monstru”, după cum avea să spună mai tîrziu Horaţiu Nicolau, trecut în tabăra Realitatea. Monstrul nu s-a deşteptat de unul singur.
Mai întîi, cineva i-a bătut în uşă. Camelia Voiculescu e un nume care nu spune mare lucru. Pentru adversarii Antenei 1, e Fata-lui-Tata. Şi nu doar pentru adversari. Cînd a venit în fruntea postului, lumea a strîmbat din nas. „Am mai văzut noi din astea! Nu rezistă mai mult de două luni!”, au spus cei care făceau jocurile în canal.
Fata-lui-Tata a avut la început un birou mic şi o secretară. După doi ani, biroul a rămas mic, dar secretarele s-au înmulţit, pentru că nu făceau faţă programului prelungit 🙂
Monstrul pişcat
De cîteva ori, noua şefă a dat-o în bară. A ratat achiziţia lui Teo. A gestionat cu hopuri relaţia cu Mihaela Rădulescu. Dar au început şi succesele. Mai întîi a cumpărat meciurile echipei naţionale. „Scump, iraţional de scump!”, au zis cei care au pierdut.
Apoi, a făcut un calcul. Şi l-a păstrat secret. Cine sînt cei care pierd cel mai mult dacă Realitatea face un post pay tv? Cabliştii! Au început discuţiile cu Romtelecom, cu UPC, cu RCS. La cifra lor de afaceri, cabliştii s-au urnit greu.
Dar monstrul a primit informaţii care l-au pişcat. Realitatea angajase echipa lui Costi Druică, cel mai bun creator de DTH. Apoi, cabliştii au aflat că noul proiect închiriase spaţiu pe un satelit pe care lucra şi RCS. Upsssss! Plus echipamente de două milioane de euro, deja cumpărate!
10 milioane de euro costau cele două care de filmare ultramoderne, de standard Champions League, pe care oamenii lui Vântu le văzuseră deja la Florenţa
„Puteţi pierde abonaţi”
Teszari, miliardarul fără chip din Oradea, şi Oprea, „un tip care gîndeşte infinit mai mult decît vorbeşte”, şi-au calculat riscul. „La ce pasiuni mobilizează fotbalul, puteţi pierde cel puţin 200.000 de abonaţi într-un an de zile”, le-au confirmat cei din Antena 1. În acel moment s-au urnit.
A1 – RCS au semnat în ultima clipă
Vineri, 28 martie, cu o oră şi jumătate înainte de data limită a depunerii dosarelor la LPF, avocaţii A1 – RCS erau încă în clădirea Iridex de pe Bucureşti – Ploieşti. Oraşul se pregătea de summitul NATO. „Ar fi culmea să nu ajungem la sediul Ligii, care-i undeva lîngă Casa Poporului şi unde sînt restricţii ca naiba!”. Au ajuns.
Week-end-ul a fost de o tensiune sălbatică. Practic, totul stătea în limita scrisorilor de garanţie, dincolo de care participanţii nu mai puteau licita. Uniunea de ultim moment A1 – RCS i-a îngrijorat pe cei de la Realitatea. „Avem o problemă! Cabliştii vin din altă industrie, unde sumele sînt mult mai mari”, au spus ei. Dar nu mai aveau ce face. Dosarul se închisese.
„Şanse sub 50%”
Cînd s-au aşezat luni în fotolii, pentru restul lumii Realitatea era favorită. Dar taberele ştiau. „Avem şanse sub 50%”, şi-au mărturisit între ei cei din RTV. Fata-lui-Tata mixase industriile şi asta a dat totul peste cap.
S-a pornit de la 54 de milioane de euro pentru trei ani. S-a licitat cu un milion la 12 secunde! Kanal D s-a oprit la 73 de milioane. Au rămas Realitatea şi A1 – RCS.
Abandonul şi sms-ul
Cînd Dragomir a spus „Cine dă 85 de milioane?”, Sorin Enache, directorul grupului Realitatea-Caţavencu şi omul care avusese viziunea canalului de sport, s-a lăsat pe spate în fotoliul cărămiziu şi a dat uşor din mîna dreaptă. Trecuseră fix 6 minute şi acel gest imperceptibil punea capăt unui proiect gîndit timp de cîţiva ani.
La patru scaune şi un culoar distanţă, Oprea a ridicat pentru ultima oară cartonul cu numărul 3. Avea aerul liniştit al omului care cumpărase un cuptor cu microunde, în timp ce în spatele său echipa Antenei tasta febril pe telefon: „Am cîştigat))))!!!”.
„Cosmin, e incredibil!”
În acel moment au pornit artificiile. Cei din Antene erau noul ProTV. Le luceau feţele de bucurie pe post. Un angajat al BoomTV, a cărui soţie lucrează în Antena 1, le-a mărturisit colegilor, pe jumătate amuzat, pe jumătate îngrijorat: „Băi, nevastă-mea nu-mi răspunde la telefon de cînd au aflat că au cîştigat! Te pomeneşti că de acum eu spăl vasele!”. 🙂
„E incredibil! Am atîţia ani în business, dar nu înţeleg nimic! Vor pierde o groază de bani”, îi mărturisea pe scările Ligii şeful Dogan România lui Cosmin Băleanu. Turcul în costum se clătina pur şi simplu de uimire.
106 milioane era limita scrisorilor de garanţie ale A1-RCS, în timp ce Realitatea a avut doar 100 de milioane garanţie
„Ne retragem oferta”
Ziua nu se încheiase. Rămăsese în joc Liga Campionilor. Întorşi la sediu, şefii de la Realitatea au sunat în Elveţia. „Ne pare rău, ne retragem oferta, nu mai putem face acum canalul de sport DTH!”.
Celor de la UEFA le-a picat rău de tot. Realitatea trimisese cea mai bună ofertă. În 6 minute, totul se schimbase! Dacă ar fi avut 6 milioane în plus pe scrisoarea de garanţie pentru Liga 1, seara i-ar fi prins pe oamenii lui SOV cu cele mai bune programe de sport în portofoliu. Ar fi fost trataţi drept Stăpînii Lumii. „În loc să fim eroi, am pierdut şi avem o listă de probleme de rezolvat care seamănă cu un bilet one way la capătul lumii!”. Pe seară, postul a emis un comunicat în care-i felicita pe învingători.
Todan, leul bătrîn
Speranţele s-au mutat la Kanal D. „Am înţepenit lîngă telefon. Aştept”, spunea Cosmin Cernat, cel care îi convinsese cu un an în urmă pe turci să investească în fotbal. De la 1%, ratingul ajunsese la 15%.
„Vom da probabil răspunsul dimineaţă”, au informat cei de la UEFA televiziunile rămase în cursă. Era o încercare de a mai lua din presiunea instalată în România.
În ProTV oficial domnea siguranţa. Neoficial, Costi Mocanu şi Felix Drăghici simţiseră ceva. Dar nu le venea să creadă.
Doar cîţiva oameni din TVR ştiau ce se pregăteşte. La sfatul lui Todan, leul bătrîn şi rănit al achiziţiilor din România, postul public trimisese o ofertă de peste 30 de milioane de euro.
„Asta e, Moşule!”
Răspunsul de la Lucerna a sosit puţin înainte de 9 seara. „Am cîştigat”, i-a zis Todan lui Enăchescu.
Imediat, unda de şoc a lovit ProTV. Drăghici către Mocanu: „Asta e, Moşule, aşteptăm 2012 care vine acum!”. De fapt, era cea mai neagră zi din viaţa profesională a celor doi jurnalişti care au inventat ştirile spectaculoase în teveul românesc. De la ei s-au modificat şi buletinele generale şi standardele producţiilor. Astfel au urcat în organigrama corporaţiei şi din aceste poziţii corporatiste şi-au pregătit discursul pentru oamenii lor: „Aşa se vede calitatea, cînd n-avem drepturi!”.
Luminile oraşului
Cu 12 de ore în urmă, deţineau cele mai audiate ştiri, cea mai bună televiziune de sport şi un ziar. Monopolul virtual. „Evident, la ProTV”, după cum spune vocea inconfundabilă a lui Cotimanis pe promourile din ultimele luni. Pe valul succesului, „Evident” înlocuise „Numai”. Dar, în lumea de azi, „Evident” şi „Numai” sînt volatile.
În partea cealaltă a oraşului, tipii de la Realitatea ieşiseră la o bere împreună. Ca echipele de fotbal turtite de rezultat. „Sărbătorim succesele viitoare, pentru că acum n-avem ce!” 🙂
În vestul Bucureştiului, lîngă Plaza România, cei de la Kanal D se uitau unii la alţii. Cernat răsfoia mecanic un dosar cu formate de emisiuni. „Ne întoarcem la divertisment, ce să facem?”.
Dragomir epuizat
Cluburile de fotbal au cîştigat o sumă fabuloasă. O echipă de mijlocul clasamentului va lua din drepturile 1,6-1,7 milioane de euro, adică aproape tot bugetul său anual! Şi totuşi, Dragomir (foto) a terminat la pat ziua triumfului său, care ar fi trebuit să fie şi ce a triumfului fostului său preferat, Telesport şi a noului său patron, Sorin Ovidiu Vântu. Şeful Ligii a anunţat „o criză de bilă”.
Cînd ziua se termină
Dincolo de ritualul televizat al victoriei, învingătorii nu sărbătoreau. Şefii din Antene erau băgaţi pînă la gît în hîrtiile înţelegerii rapide cu RCS. Nimic nu e setat definitiv. „Cum dăm meciurile? Jumătate noi, jumătate RCS? Sau altfel?”. O sumedenie de variante.
Laurenţiu Ionete ajunge acasă după 11 noaptea. Are telefonul plin de mesaje. Agenţiile de publicitate şi clienţii au început să-l caute. În fiecare zi a acestui an se cheltuieşte 1 milion de euro pe posturile tv din România. Unii dintre bani îşi vor schimba traseul. Solo spoturi, pachete speciale…
Vînzătorul Antenelor îşi ia o noapte de răgaz. Acum, el e cel aşteptat. Prelungeşte momentul pentru că ştie că fiecare secundă îl poartă, prin lucirea ploioasă a nopţii, spre o altă zi, unde nimic nu e sigur. 31 martie s-a terminat.
JacK • 2 aprilie 2008, 17:06
Un articol foarte bun.Ce ma deranjeaza pe mine acum este ca cei de la RCS au pus monopol pe un sport de interes national iar eu care nu sunt abonat RCS/Digi voi fi dezavantajat.Cel mai corect este ca grupul media castigator sa creeze un canal de sport fie el si Pay Tv pe care sa il difuzeze tuturor operatorilor de cablu si satelit.Nu mi se pare corect sa ma abonez la o platforma digitala doar pentru un singur canal.Sa se faca asa cum este in USA cand vine vorba de sporturile americane.Acolo s-a creeat un asa numit League Pass (un pachet de meciuri )contra cost, accesibil tuturor operatorilor de cablu si satelit.Astfel nu exista monopol si toata lumea ,indiferent de operator are ocazia sa isi vada echipa favorita fara sa schimbe operatorul dar cum traim in Ro ma astept la orice inclusiv ca meciurile sa fie date in sistem pay per view.Intre noi fie vorba campionatul romaniei inca nu poate avea pretentia sa ceara 1,2 Euro pe meci.Mai repede as platii sa vad meciuri in Pay Per View pentru campionatul Angliei sau Spaniei dar in nici un caz cand vine vorba de Liga 1.
???? • 2 aprilie 2008, 17:34
Bravo un articol foarte bun! La nivel de zvonuri am auzit ieri unul care m-a bulversat, speram sa gasesc ceva in articolul de azi, dar nu am gasit nimic…e interesant de verificat….a doua optiune a Ligii Campionilor a fost achizitionata de Boom…cica pe banii lui Vantu…iar Boom-ul ar fi intrat daca se concretizau negocierile pt Liga 1 in trustul Realitatea….stii ceva domnule Tolontan?
Cetitoru’ • 2 aprilie 2008, 17:36
Felictari pentru articol! Putin partinitor dar bine facut! Picatura din ocean…Sa dea Domnul o ploaie!
dinoF • 2 aprilie 2008, 17:49
Din nou fotbalul paleste in fata banilor ce-l inconjoara.Curand o sa fie o etapa pe sezon, Gazeta va aparea de 3 ori pe zi, antrenorii vor fi schimbati la fiecare antrenament.
Brichetele se vor numara pentru a decide castigatorul, si vor fi mai multe comisii de disciplina decat echipe in Liga1, mai multi jurnalisti decat pasii jucatorilor pe teren.
Pit63 • 2 aprilie 2008, 18:07
atunci cand in joc sunt bani nemunciti asta se intampla.
billy thekid • 2 aprilie 2008, 18:14
ce mama naibi atitea felicitari ! omu si-a facut doar meseria ! e ceva normal ! daca facea ceva senzational mai ziceam ! dar e doar un articol bine documentat din surse, ca atatea altele . domnu tolo e ok , dar s-ar putea in cateva zile sa avem si surprize ,pe de o parte , dar si peste trei ani , pe de alta parte . am si eu sursele mele ! din pacate nu e momentul sa dezvolt mai multe acum.
Jonin • 2 aprilie 2008, 18:21
Excelent articol Cataline!
vladimir • 2 aprilie 2008, 18:43
bravo ba tolo pana acuma te faceam tot zdreanta dar aici meriti sa fi laudat… mia bine scrie un artiocl din asta la 2 saptamani decat rahaturi zilnice. vezi ca se poate daca vrei
denieru • 2 aprilie 2008, 18:46
dak se va transmite in sistem ppv sunt curios sa vad cat va costa si mai ales calitatea transmisiei… sper sa nu fie ceva de genul WWE (desi imi place destul de mult) unde preturile sunt destul de piperate, si sa nu uitam k in romania avem prostu obicei sa luam si pielea de pe om cand vine vorba de un produs cautat(regulile pietei stiu, dar la venitul romanului de rand s-ar putea sa fie prea mult). in fine ma bucur doar k UCL nu se mai disuzeaza la PRO unde Mocanu, Draghici, Vijeu, si restu faceau niste comentarii de tot plansu. macar acum stiu k o sa comenteze Gradineascu si Enachescu cei mai buni din breasla lor dupa parerea mea la ora actuala.
In fine, articol foarte bun, sincere felicitari si la mai multe ! 🙂
vampeta • 2 aprilie 2008, 19:00
Excelent articol ,dar in seara licitatiei Dragomir a declarat la B1TV ca scrisoarea de garantie a Realitatii era mai mare decat cea a Antenei,si ca nu au mai dorit sa liciteze . Deci cine minte?
dr. jivago • 2 aprilie 2008, 19:07
De mult nu am mai vazut in presa romaneasca un articol atit de alert si ,,dens,, ! Bravo Cataline si felicitari ptr. surse ! E bine sa revii cu ,,va urma ,,: viitorul pro-tv-ului pe linie de sport, modalitatea transmisiilor intre antena si rds… Crezi ca pretul platit este cel corect ? Ce mai e corect in Romania ?
lanes • 2 aprilie 2008, 19:07
eu nu cred ca antena 1 ar fi reusit fara RCS.deci meritul este al cablistilor.in al doilea rind suma este umflata la greu si asta datorita zvonurilor initiale ref la boom,care se stia din start ca nu vor cistiga(si cei din presa stiau asta).cred ca este o victorie a al Phyrrus pt cistigatori.Turcul a avut dreptate,nu-si vor acoperi banii.dar vom trai si vom vedea.
ps-masura fetei lui voiculescu nu a fost atit inteligenta cit usor disperata.era unica ei sansa ca sa joace la modul agresiv dar si in pierdere.cablisti pot suporta asemenea pierderi dar antena 1?
guffy • 2 aprilie 2008, 19:12
eu nu cred ca antena 1 ar fi reusit fara RCS.deci meritul este al cablistilor.in al doilea rind suma este umflata la greu si asta datorita zvonurilor initiale ref la boom,care se stia din start ca nu vor cistiga(si cei din presa stiau asta).cred ca este o victorie a al Phyrrus pt cistigatori.Turcul a avut dreptate,nu-si vor acoperi banii.dar vom trai si vom vedea.
ps-masura fetei lui voiculescu nu a fost atit inteligenta cit usor disperata.era unica ei sansa ca sa joace la modul agresiv dar si in pierdere.cablisti pot suporta asemenea pierderi dar antena 1?
Sascha • 2 aprilie 2008, 19:42
Investitia A1-RCS va fi rentabila doar daca echipele romanesti vor avea performante in cupele europene (care sunt echivalente cu u campionat cat de cat cinstit). Oamenii intr-un final se satura de butoane, arbitrii si blaturi. Pe de alta parte sumele imense vor intra in proportie mare in buzunarele conducatorilor de cluburi, investitiile in fotbal (infrastructura, juniori, etc) vor fi mici.
Ptr. dl. Tolontan: cum crezi ca va reactiona A1-RCS daca meciuri ca si Steaua-Vaslui sau arbitraje ala Tudor si Ivan vor deveni dominante in Liga 1? Ptr ca mi se par evident ca investia lor nu pare a fi o investitie in calitatea fotbalului (infrastructura, jocuri placute, arbitraje ok, etc).
un cititor • 2 aprilie 2008, 20:15
Felicitari pentru articol si pentru investigatiile din spatele lui!
ady pustiana • 2 aprilie 2008, 20:23
super tarii antena 1 su digi super si tvr1 bafta si tot asa so tineti
NIMAN • 2 aprilie 2008, 20:48
TOLONTANE CE FACI FRATE TI-AI PUS LINGAII SA CENZUREZE
tyighe • 2 aprilie 2008, 21:37
ION TIRIAC ARE O VORBA„CU BANI POATE ORICINE!!„
fan fotbal • 2 aprilie 2008, 22:01
E a 3-a oara cand citesc acest articol… Este fantastic, atat articolul cat si lupta descrisa in el. Felicitari Tolo si…la mai multe!!! 🙂
billy thekid • 2 aprilie 2008, 22:21
fratilor ati innebunit cu totii ! l-ati ingalbenit de felicitari pentru ca si-a facut meseria si mai ia si bani! tolo ! mai rezisti ? nu mai citi ca ti se face rau !
vladimir • 2 aprilie 2008, 22:59
Fratilor e normal sa-l laudam ptr ca pana acuma a scris 95% porcarii dar aici si-a mai spalat din prostie. bravo tolo hai ca se poate… „trebuie sa-ti doresti victoria mai mult” :))))))
it’s all in your mind… » Exerciţiu de imaginaţie • 2 aprilie 2008, 23:14
[…] Cătălin Tolontan descrie astăzi, pe un ton demn de epopeea clădirii imperiului financiar Trump, dedesubturile zilei de 31 martie, ziua în care RCS şi Antena 1 au câştigat drepturile de televizare a Ligii I (aprilie). Este vorba despre de acum faimoasa bătălie a “imperiilor media” (fâssss) româneşti pentru lăturile cotidiene ale lui Gigi, Mitică si Borcică. […]
ia-ti masina! • 3 aprilie 2008, 10:02
sa nu va infundati cu totul cu asta!!! ***(spam publicitar)
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2008, 10:05
o reactie din cotidianul, care nu m-a bucurat, dar e logic sa o aduc aici, tocmai pentru ca unanimitatea de opinii este riscanta
http://lucescu.blog.cotidianul.ro/2008/04/03/draga-tolo-si-tu/
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2008, 10:06
in schimb, cei de la adevarul au gustat textul
http://www.adevarul.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=346796&search=tolontan
ovidiu adrian • 3 aprilie 2008, 10:16
Catalin, nu crezi ca Antena a facut aceasta achizitie ca sa se arate foarte atractiva pentru preluarea de catre RTL ?
mamalischi • 3 aprilie 2008, 10:33
Am postat si pe blogul cotidianului si o repet, poate ca ai exagerat in unele privinte, dar eu am vazut esenta articolului bine documentat si nu laudele aduse conducerii.
P.S. Va citesc indiferent cine este patronul dvs, pentru ca aveti o echipa buna, felicitari.
cat • 3 aprilie 2008, 10:41
Lasa Catalin ..oricine ce ar zice ..articolul e GENIAL
Cum zicea cineva aici pe blog..parca am citit un roman politsit ..are suspans ..drama ..ce mai e perfect !
Iar pt INTACT ..si fam Voiculescu..e clar ca se pricep la afaceri ..asta e ADEVARUL sper sa o tina tot asa !!!!
..chiar daca acum apar multi frustrati care critica !!
fotbal • 3 aprilie 2008, 10:50
Nu ma surprinde foarte tare genul asta de reactie. Ma surprinde, insa, faptul ca vine de la domnul Pavel Lucescu. Imi permit sa-l citez: Poate ca a auzit de la prea multi vecini,poate asta e problema.
fotbal • 3 aprilie 2008, 10:51
Am uitat citatul, scuze: Aud prin vecini ca ar fi scris ceva “nemaipomenit, demential, cosmic” despre culisele bataliei pentru drepturile de transmisie TV a meciurilor din Liga I (am scris corect, sper), o afacere de nu stiu cite jde sau sute de milioane de euro.
Ciprian • 3 aprilie 2008, 11:36
Daca va comenta Gradinescu Champions League, ma uit pe http://www.uefa.com:))
ovidiu adrian • 3 aprilie 2008, 12:23
Catalin, sunt invizibil, ignora-ma …
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2008, 12:36
ovidiu adrian: scuze, raspund cu intirziere. ba da, cred ca antena e obligata sa-si mareasca in acest moment cota de piata
Intactul coplesit • 3 aprilie 2008, 12:36
Citesc si ma crucesc citi dobitoci pot sa existe. Cad toti pe spate pentru un articol umflat din citeva informatii si multa fantezie. Subtila reclama pentru sefa Camelia si expunerea citorva nume si detalii din interiorul fenomenului media nu ma impresioneaza deloc. Pe citiva ginsaci AFONI( romane, suspans…!?) poate-i surprinzi, dar pentru cei care cunosc „materialul” ramai un t-berchea. Auzi la ei, premiu pentru blog, ha,ha,ha…
ovidiu adrian • 3 aprilie 2008, 12:52
Merci de raspuns, asadar preluarea de catre RTL e din ce in ce mai probabila? ca asta inteleg eu din raspunsul tau…
hammer17 • 3 aprilie 2008, 13:39
speachless … super bun articolul … asta mai aduce a jurnalistica Domnule Tolontan
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2008, 13:53
oovidiu adrian: nu, nu neaparat RTL, poate fi pur si simplu altcineva si nu neaparat acum. poate ca din negocierile cu rtl a1 si-a dat seama de ce are nevoie ca sa devina si mai scumpa
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2008, 13:54
Intactul coplesit: nu ma deranjeaza ca ma critici, foarte bine, dar nu e nici o fantezie. toate situatiile sint reale, toate citatele sint autentice, prietene
Tolo despre “ziua cea mai lunga” « Comentarii despre comentatori • 3 aprilie 2008, 14:19
[…] despre “ziua cea mai lunga” aprilie 3, 2008 — Nino Gasiti aici un articol scris de Catalin Totlontan despre cum s-a desfasurat licitatia drepturilor de televizare […]
petrica • 3 aprilie 2008, 14:24
felicitari pt articol multa munca nu gluma insa grupul asta de presa intact sau carea o fi e departe de profeonalism comentari jenante pupincuristi pe la LPF si FRF iubitori de bucale ex comentariul meciului dinamo-poli si altele asadar a-ti castigat doua batali felicitari dar comentatori echidistanti pauza ca si cum un club serios cu renume n-are un fundament la voi a lipsit profesionalismul TOTAL dovediti-o de acum slabe sanse
AcidMan • 3 aprilie 2008, 14:38
antenele o sa continue cu mizeriile de emisiuni negre… sau cu dani??
ma rog, vorba aia prostia polace la romani asa ca liga lui mititica o sa adune audiente, sa fie sanatori. TVR s-a ales cu echipele romanesti sau cu romani in ele… Boom a castigat cel mai mult aici, cu bani relativ putini. A renuntat la mizerii si a ales cele mai bune meciuri ale serii. fara labaria de echipe romanesti, sa imi scuzati expresia dar ma saturasem de ele.
pro poate acum investeste si in altceva. La canal de poate vedem in sfarsit un film, sau ceva, orice. ca nu se mai bazeaza pe prostie, adica pe liga…
sa vedem cum rds-rcs mai gestioneaza si asta. dupa noua lansare de mobile. si cum fac sa opreasca rezilierile de la DHT ul lor ieftin si … am rog … aici trebuia sa fie bun dar nu exista, e o contradictie intre ieftin si bun. si acum, dupa ce se laudau cu cele mai mici preturi vor sa le vanda clientilor lor pay per view.
Ionete din delta • 3 aprilie 2008, 16:05
Catalin- felicitari, cu întârziere, pt articol si pt discretie. Sunt mult mai putin semnificativ în ecuatie decât mã zugrãvesti. Pe bune, am ajuns acasã pe la zece iar mesaje am primit putine:-).ovidiu adrian: dacã etalonul unei achizitii este ebitda-ul, drepturile ligii la a1 ar fi 1 avantaj pt rtl nu pt. Intact….
stiristul • 3 aprilie 2008, 17:57
Frate, esti sub orice critica. Nu ma asteptam sa te cobori pina aici.
Hai sa-ti zic eu 2 vorbe despre fantastica strategie. C banii din publicitate nu acoperiti investitia. Faza cu un program de sport pay per view sucks. Asta pt ca sintem in Romania si romanii o fi ei imprevizibili dar nu atit de prosti pe cit ii credeti voi. Asa ca in cele din urma se va ajunge la a introduce postul cu japca abonatilor Rcs si pagube se vor vedea. In cele din urma se vor scumpi abonamentele ca trebuie si Rcs sa recupereze banii investiti. Rcs nu traieste din abonamentele platite de familia monstrului. Traieste din aia multi si saraci care isi permit doar luxul de a avea cablu.
Cind faci o investitie o gandesti dar se pare ca Ase-ul unora e pe bani.Cit priveste imaginea voastra, veti primi mai multa antipatie decit puteti duce si face fata prin campaniile de pr.
PAUL BADEA • 3 aprilie 2008, 18:31
excelent articol! tolo, sa-ti traiasca familia!
Tiberiu • 3 aprilie 2008, 19:38
Catalin Tolontn: Tot nu m-am prins cum de a aparut postul tau in Adevarul. Ai putea sa ma luminezi?
Pavel Lucescu » Blog Archive » Blink! Tolo, esti sau nu esti? • 4 aprilie 2008, 2:35
[…] sa recunosc ca scriind ieri textul despre textul lui Tolontan nici prin gind nu mi-a trecut ca, dincolo de exasperarile mele pur deontologice, […]
von blaremberg • 4 aprilie 2008, 7:13
eh, cam comercial scris, asa, thriler. mai ai pina la truman capote. dar ai transpirat un pic.
Ovidiu • 4 aprilie 2008, 8:44
Felicitari Catalin, un articol excelent. Un jurnalist care cunoaste foarte bine si bucataria interioara a trustului PRO, dar si pe celelalte.
Gica • 4 aprilie 2008, 10:23
Ptr Ionete din delta on 3 Aprilie, 2008 4:05 pm
Nu stiu de ce, dar am senzatia ca intorsatura fulminanta in favoarea A1 a fost ajutata de fiica mai mica a lui Florance, caci poate multe. Daca vrea 🙂
N-as putea sustine cu siguranta ca achizitia acestor drepturi a imbunatatit EBITDA-ul RTL. Sorin Oancea a aruncat o afirmatie interesanta in urma licitatiei : „e ca la o licitatie de tablouri, vom vedea daca a meritat”.
varu06 • 4 aprilie 2008, 12:34
Tolo..tot respectu pentru articol DAR pana acum nu ai raspuns la intrebarea adresata de alti cititori cu privire la comentariul lui Dragomir de la B1 cum ca RTV putea licita mai mult…………………
Tu il cunosti bine pe acest personaj si cu siguranta ce afirma el nu e foc de paie.
Asa ca te rog sa ne raspunzi la acesta intrebare…..eu cred ca s-a mai intamplat ceva in curtea RTV…pe care tu sigur o stii….din moment ce ai relatii destul de stranse cu jurnalistii…mai ales cu cel care e „cel mai bun creator de DTH”