Hei-rup cu ghereta

Ne-a anunţat Mircea Lucescu, printr-o frază care s-a uzat, dar pe care o purtăm cu plăcere, ca pe un tricou decolorat, devenit bun prieten. „Cînd moare speranţa, rămîne pasiunea”, spunea el acum cîţiva ani. Eram disperaţi şi ajunsesem pe fundul sticlei în clasamentul FIFA Coca Cola. Observăm că acum, cînd renaşte speranţa, pasiunea sparge geamurile la casele de bilete.

sâmbătă, 19 august 2006, 2:39

Ne-a anunţat Mircea Lucescu, printr-o frază care s-a uzat, dar pe care o purtăm cu plăcere, ca pe un tricou decolorat, devenit bun prieten. „Cînd moare speranţa, rămîne pasiunea”, spunea el acum cîţiva ani. Eram disperaţi şi ajunsesem pe fundul sticlei în clasamentul FIFA Coca Cola. Observăm că acum, cînd renaşte speranţa, pasiunea sparge geamurile la casele de bilete.

De mult n-am văzut o imagine atît de reconfortantă, dar şi de amară, precum cea de ieri, de la TV Sport. Buluceală. Transmisie directă. Panică. Bişniţari. Parcă plecau ultimele elicoptere din Vietnam.

E iubire faţă de o echipă devenită Lovemark, după o expresie din publicitate. Dar mai e ceva: proba că rezultatele au luat-o înaintea infrastructurii şi a organizării. Ce se va întîmpla dacă Steaua va întîlni Barcelona în Ligă? Nu există nici un stadion în România în stare să primească în condiţii civilizate 60.000 – 70.000 de oameni. Să mergem la Atena, unde fiecare dintre cei 80.000 de spectatori se simte important ca un preşedinte de club?

Fotbalul românesc, dacă nu chiar ţara însăşi, e povestea contrastului dintre noi în intimitate, noi cu pasiunile noastre, noi-privaţii, şi noi-comunitarii, noi cei incapabili de a ne sistematiza acţiunile în numele unui interes comun.

Sîntem în stare de orice, sîntem în stare să mişcăm ghereta de bilete ca să ajungem primii de la coadă, dar ne e imposibil să punem mai multe gherete. Uite o soluţie la care nimeni nu s-a gîndit! Să plimbăm un spital, un cimitir sau un hotel pe role prin toată ţara. Aşa vom ajunge cu toţii să fim primii serviţi.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

edy  •  20 august 2006, 16:44

pentru monicutza asta

Silviu CIAKY  •  20 august 2006, 17:08

Stire: MAN UTD a vandut cu 3 zile inainte de inchiderea „caselor” 64000 de abonamente din totalul de 69000 de locuri de pe OLD Trafford. Cu siguranta, abonatii au prioritate la Champions LEague.

Toata atitudinea pleaca de la suporteri… cand o sa fim constienti de faptul ca locul oferit de club este unul excelent cu siguranta nu vom merge pe locul altuia. Cand o sa mergem la stadion, sa ne asezam pe locul nostru atunci o sa fie bine. Noi mergem ca porcul la taiat, devreme sa prindem loc in fata. Cati se uita pe bilet la loc?

Pe de alta parte, daca clubul ar stii cum sa-si organizeze meciurile, cand fortele de ordine vor fi oameni specializati si nu jandarmi care manaca seminte pe unde apuca, cand totul o sa fie organizat, atunci o sa stim si noi sa ne purtam…sau nu.

tribuna II  •  20 august 2006, 18:01

Foarte bun articolul. Conducerea Stelei este atat incapabila cat si dezinteresata sa ofere o distributie civilizata a biletelor. Clubul ar putea gastiga foarte multi bani din marketing, datorita numarului mare de suporteri, iar salariul unui director priceput ar fi probabil egal cu cel al unei rezerve de mana a II-a care n-ar aduna 90 de minute intr-un sezon. Din pacate MM a fost adus ca sa se certe cu adversarii, aceasta fiind principalul KPY stabilit de marele razboinic pentru managerul sau.

SSlayer  •  20 august 2006, 19:15

DE CE NU SE SESIZEAZA NIMENI in legatura cu manifestarile rapidistilor? ? DE CE IN GSP NU SCRIETI MARE PE PRIMA PAGINA CA IAR AU ARUNCAT OBIECTE DIN TRIBUNA, CA IAR JUCATORII AU FOST FOARTE VIOLENTI?
DE MM CA E IRONIC STITI SA SCRIETI, DAR DE ASTIA NU? DE CE VOI TACETI SI NU ZICETI NIMIC? PE PRIMA PAGINA? HA?
TOATE COMISIILE SI FEDERATIILE SI UEFA SE SESIZEAZA CA SCRIETI VOI REPEDE PE PRIMA PAGINA DE STEAUA, DAR DE RAPID DE CE NU CRIETI REPEDE PE PRIMA PAGINA, SI SANCTIUNILE PE CARE LE RISCA?

de ce viorel moldovan si marius constantin se poarta ca niste animale pe teren, iar scula de antrenor lucescu injura oficialii si jucatorii oaspetilor ca la usa cortului??

domnule tolontan de ce nu cereti pe prima pagina pedepsirea animalelor?

sandoi ady  •  20 august 2006, 23:28

esti un ziarist bun …..care cred ca intotdeauna cauta adevaru…as vrea sa imi zici care este parerea ta sincera despre universitatea craiova ….chiar crezi ca a fost blat in meciu cu fc arges ? …toate ziarele atunci au tunat si au fulgerat ca a fost blat ….la meciu cu rapid nu a mai fost blat ? asa vau raspuns jucatorii craiovei ….voarte direct si la obiect ….. si mai am o intrebare pt u …crezi dupa cate ai vazut …craiova are lot de liga 1 ?

câine_până_la_moarte  •  20 august 2006, 23:42

Sunt mai multe elemente ce trebuiesc luate în considerare pentru degheretizarea fotbalului românesc:
1) Biletele puteau fi puse de mai mult timp în vânzare, în variate formule şi diverse locaţii.
2) Reflexele cozilor comuniste nu vor dispărea prea curând. Disperarea de a pune mâna pe un bilet cu orice preţ naşte spectacole groteşti. Cine i-a învăţat pe oameni să se îmbulzească, îmbrâncească şi toate cele astfel de manifestări grobiene?! De ce nu se poate sta la rând civilizat, unul în spatele celuilalt, păstrând distanţa acelui spaţiu intim care să nu-ţi confere neplăcuta senzaţie de a simţi în ceafă respiraţia celuilalt, fie ea oricât de frumos mirositoare?!
3) Bişniţăreala nu e o practică tipic dâmboviţeană. Oricum, de pildă, eventuala vânzare a biletelor prin intermediul internetului ar fi produs acelaşi fenomen, bişniţarii ar fi epuizat stocul de bilete online şi, mai în glumă mai în serios, şi-ar fi făcut propriul site pentru (re)vânzarea acestora…
4) Infrastructura reprezentată de stadioane, a căror situaţie juridică de apartenenţă, în marea majoritate, la consiliile locale, iar în rest în proprietatea a diferite regii, ministere, departamente etc. este nu atât neobişnuită, cât contraproductivă (din motive ce nu suportă explicaţii în aceste rânduri), demonstrează că aşa-zişii investitori de până acum din fotbalul autohton s-au folosit de fenomen pentru imagine, spălări de bani, evaziuni etc. sau au fost atât de nepricepuţi încât nu au înţeles, mai bine zis nu au vrut să aloce fonduri nici măcar pentru un gazon de reală calitate, darmite pentru confortul tribunelor! E necesar să mai reamintim că până şi la Rapid a fost nevoie să vină Mircea Lucescu pentru a se crea „Pro Rapid”?! În ultima vreme, s-au făcut anumite investiţii, s-au refăcut suprafeţe de joc, s-au introdus nocturne, s-au recondiţionat tribune, per ansamblu mai mult s-a vopsit gardu’, însă să nu omitem că asta s-a întamplat DOAR datorită standardelor impuse de UEFA şi că, chiar şi aşa, încă suntem departe şi că, nu de puţine ori, se închid ochii la situaţia reală a unor stadioane.
5) Rămânem, totuşi, un fotbal al contrastelor, între bălmăjeala şi bălăcăreala internă şi sclipirile de pe plan extern. Cineva se mândrea că până nici echipa naţională nu e capabilă să vândă atâtea bilete într-o zi, acreditând ideea, într-o logică bolnavă, că Steaua ar putea ajunge să fie mai iubită chiar decât Dumnezeu. Şi totuşi, dincolo de orice miză a vreunui meci, nu mi se pare firesc să ai 50.000 de spectori la meciul cu Standard Liege şi înzecit mai puţini la unul de campionat, fie el şi cu Vasluiul…
6) Abonamentele. Ştiţi de ce nu e moarte de om pe bilete la marile meciuri ale lui Real Madrid sau FC Barcelona? Aţi ghicit! Pentru că din circa 100.000 de locuri cît e capacitatea stadioanelor lor, vreo 90-95.000 sunt ocupate de către abonaţi. Iar aceştia vin indiferent că adversarul se numeşte Manchester United, A.C. Milan sau Steaua ori Cadîz. E ceea ce spuneam: dragostea pentru echipa favorită nu se măsoară funcţie de (re)numele adversarului…

NOTA BENE: Aş putea fi acuzat de partizanat pentru că sunt dinamovist. Nu de puţine ori, cu durere în suflet şi cu lacrimi în ochi, mi-am spus că atitudinea suporterilor dinamovişti e una frustrantă, că nu de puţine ori am avut impresia că în Ştefan cel Mare au venit cei care nu au mai încăput în Ghencea. Şi nu e blasfemie, e realitate. Restul e publicitate deşănţată cu parfum de istorie. Când se va accepta asta, se va înţelege de ce Steaua e primită cu flori, iar Dinamo pleacă cu duba jandarmilor. Oricum, într-o logică sănătoasă, nu sunt dintre cei care ţin neapărat să se bată pe străzi cu cărămida-n piept cât de mândri suporteri sunt în momentele de glorie ale echipei favorite şi care apoi, la vreo înfrângere mai dureroasă, stau chitic acasă, cu capul sub plapumă, ci dintre aceia care, ŞI în momentele de umilinţă, îmbracă însemnele clubului iubit, manifestându-şi decent ataşamentul necondiţionat pentru acesta!

florin  •  27 octombrie 2006, 13:42

Buna Ziua
Nu stiu daca cea ce scriu va fi citit dar doresc sa trag un semnal de alarma cu cea ce se intampla in liga III seria a IV. Este strigator la cer modul in care majoritatea fluierasilor fluiera cu echipele gazda pentru a fi recompensati in plus. Mai mult intr/o serie in care jocurile sunt facute de mineri foarte echipe pot sa se salveze de la retrogradare. daca merge asa de bine mineritul ii propun domunului Condescu ca tot are pile la Mircea Sandu sa formeze o serie numai din echipele dumnealui deorece in seria despre care vorbesc sunt 6/7 echipe care fac jocurile in serie. Cum va puteti imagina ca EMC Rovinari echipa care s/a impus fara probleme in meciurile cu primele clasate a pierdut fara drept de apel in fata celor de la Uricani care pe ultimul loc fiind avea nevoie disperata de puncte. Cam in acelasi fel se desfasoara toate meciurile in care joaca echipele lui Condescu find prevazator cam cine va castiga punctele. O alta problema este ce alegata de arbitraj. Asa ceva nu s evede nici in diviziile satesti ale campionatelor judetene. Arbitraje care te fac oricat de bun ai fi. Oricum problema arbitrajelor este una nationala in care se pare ca interesele sunt mai mari decat specatacolul sportiv. Deaceia oameni nu mai vin la stadion mai ales ca atunci cand vede arbitraje care fac ,, SPecatol” prefera sa stea acasa decat sa/si faca un car de nervi si sa vada cum niste fluierasi corupti isi bat joc de bani noastri care ii dam pe bilete. Asa ca va rod mai interesativa si de ceea ce s eintampla in liga aIII pentru c aveti descoperi zic eu adevaratele cauze ale arbirejului romanesc pentru ca multi arbitri tineri sunt invatati cum sa fure cu o parte sau alta iar cand ajung in varful piramidei fac cea ce au invatat.

Comentează